Kajian VPN Opera

VPN Opera yang dibina di dalam pelayar web Opera, menawarkan pengguna untuk melayari web dengan privasi yang dipertingkatkan. Ia percuma dan tidak mempunyai had lebar jalur. Walau bagaimanapun, daripada menggunakan OpenVPN, ia menggunakan proksi untuk menyulitkan lalu lintas anda yang kurang selamat daripada perkhidmatan VPN yang serba lengkap.

Jadi patut digunakan?

Kajian VPN Opera

Tidak begitu pantas.

Anda sering mendapat apa yang anda bayar dengan VPN. Orang-orang yang percuma itu bagus di permukaan tetapi sering kembali menggigit anda pada akhirnya.

Begitu juga dengan mereka?

Terus membaca ulasan Opera VPN ini untuk mengetahui sama ada pembekal percuma ini bernilai kos.

Gambaran Keseluruhan VPN Opera

RANGKA KESELURUHAN: 76
USABILITY: Mudah untuk persediaan dan penggunaan
LOG FILES: Beberapa Dasar Pembalakan
LOKASI: 5 negara, 10 pelayan
SOKONGAN: Tiada
TORRENTING: Tidak bekerja
NETFLIX: Buka blok Netflix USA
ENKRIPSI / PROTOCOL: Tiada penyulitan; Proksi sahaja
KOS: Percuma
LAMAN WEB RASMI: www.Opera.com

Opera VPN Pros

Ianya percuma.

Ia berulang mengulangi kerana ia merupakan satu-satunya faktor penebusan mengenai VPN ini.

Tidak banyak cinta di sini. Tetapi itu menjadi lebih mudah diterima apabila anda terus mengulangi satu fakta berulang kali melalui kepala anda.

Ianya percuma.

Bahawa dikatakan, VPN ini mempunyai ciri yang benar-benar luar biasa. Ia berfungsi dengan Netflix. Itulah yang besar. Jadi bravo di sana, Opera.

Mari kita menyelami positif VPN Opera.

Ini tidak perlu terlalu lama ...

1. Bekerja Dengan Netflix

Saya tidak dapat menegaskan betapa hebatnya Opera VPN berfungsi dengan sempurna dengan Netflix.

Kenapa awak tanya? Sekiranya tidak semua VPN berfungsi dengan Netflix?

Secara teori dan dunia yang sempurna, ya. Dan untuk sementara waktu, mereka melakukannya.

Kemudian semuanya berubah.

netflix geo-blocking VPNs

Dengan marah oleh penyalahgunaan perkhidmatan masyarakat VPN, Netflix melancarkan serangan balas, menggunakan perisian penyekat VPN yang ketat dan berkuasa untuk memastikan pengguna yang tidak dibenarkan daripada kandungan yang disekat geo.

Kini, majoriti VPN yang paling banyak menemui skrin ini ketika cuba mengakses Netflix.

Oleh itu, apabila anda mencari VPN yang berfungsi dengan Netflix, ia adalah sebab untuk perayaan. Opera VPN bekerja pada ketiga-tiga pelayan yang kami uji.

Itu meletakkannya di atas eselon atas VPN positif Netflix. Sebenarnya, kami hanya menemui lapan VPN daripada 78 yang kami telah mengkaji bahawa kerja dengan Netflix pada semua pelayan yang diuji.

2. Mudah untuk Persediaan dan Penggunaan

Ini mungkin persediaan VPN yang paling mudah yang pernah saya lihat.

Kerana ia dibina ke dalam penyemak imbas Opera, tiada muat turun, persediaan atau proses login.

Untuk mengaktifkan, Opera VPN anda perlu masuk ke dalam menu penyemak imbas Opera dan pilih "Tetapan."

Tetapan VPN Opera

Setelah itu, pergi ke tab Privacy and Security. Anda akan melihat bahagian untuk VPN. Klik kotak di atas untuk membolehkannya.

Setelah diaktifkan, VPN akan muncul di sebelah bar carian anda. Sekiranya ia diserlahkan dengan warna biru, ia bermakna anda disambungkan.

Sambungan VPN Opera

Saya dapat menjelajah secara bebas dengan sedikit ketinggalan. Tetapi selaras dengan penemuan awal kami, Netflix bekerja dengan sempurna.

netflix bekerja dengan opera VPN

Anda boleh menukar pelayan di akan ... agak. Jika anda mengklik pada kotak VPN biru, ia memberi anda menu drop-down yang membolehkan anda menghidupkan atau mematikan VPN dan memilih lokasi.

Mereka menawarkan tiga:

 1. Amerika
 2. Asia
 3. Eropah

Lebih pada itu kemudian.

Ini adalah VPN yang paling mudah yang pernah saya gunakan, dan Netflix didapatkan. Oleh itu, ujian tangan ini adalah satu kemenangan besar.

2. Pembalakan Kebanyakan Tidak Berbahaya

Tujuan VPN ialah menjaga data anda dilindungi dan alamat IP anda tanpa nama. Itu termasuk tidak dikenali dari SEMUA mata prying, bahkan termasuk syarikat VPN itu sendiri.

Malangnya, bilangan syarikat VPN yang mencemaskan log maklumat anda. Yang membuat mereka menggunakan sisa masa yang lengkap.

Dasar Privasi baru Opera untuk komputer agak telus. Mereka mengakui bahawa ID unik digunakan untuk menjejaki "ciri produk yang anda gunakan, berapa kerap anda menggunakan aplikasi, persekitaran runtime dan aktiviti sesi UI." Walau bagaimanapun, tuntutan bahawa ID peranti tidak dikaitkan dengan akaun peribadi anda (walaupun , itu tidak membuat banyak akal).

Mereka juga akan melog masuk beberapa data sekiranya aplikasi tersebut terhempas, seperti "penyemak imbas, sistem operasi, platform, dan beberapa data ingatan" anda. Data ini juga digunakan untuk meningkatkan produk dan bukannya

VPN Opera Cons

Welp. Itu tidak mengambil masa yang lama.

Masa untuk melompat ke kelemahan VPN ini. Dan budak lelaki ada banyak.

Ini adalah salah satu dari "mana saya memulakan" senario yang agak baik.

Sebagai permulaan, mereka log maklumat anda. SEMUA maklumat anda.

Menjaga roda beralih, saya akan menunjukkan bahawa memanggil Opera VPN VPN tidak tepat. Mungkin aplikasi asal itu, tetapi sambungan pelayar pasti tidak. Ia adalah proksi. Jadi ada beberapa kebimbangan keselamatan.

Tiada pelanggaran, tiada perlindungan untuk apa-apa di luar pelayar, kebocoran IP, tiada keserasian peranti, tidak mengerikan, dan sama sekali tidak ada sokongan pelanggan mengatasi ribut sempurna seram VPN.

1. Bidang kuasa yang tidak jelas

Secara teknikal, Opera Browser adalah sebuah syarikat Norway.

Tetapi perkhidmatan VPN mereka diuruskan oleh SurfEasy, sebuah syarikat Kanada yang diperoleh oleh Opera beberapa tahun lalu.

Kanada adalah ahli Persatuan Pengawasan Mata 5, satu perjanjian spionase antara Great White North dan Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan United Kingdom.

Aliansi ini mengumpulkan usaha mengumpulkan maklumat mereka, jadi jika satu negara mempunyai maklumat mengenai anda, mereka berkongsi dengan empat yang lain.

Itu bermakna bukan sahaja Opera VPN melanda semua aktiviti dan maklumat anda, tetapi mereka dikehendaki menyerahkannya kepada kerajaan Kanada jika ditanya.

10/18/18 Kemaskini: Seorang wakil daripada Opera telah mengesahkan bahawa mereka adalah syarikat Norway, yang dikuasai oleh undang-undang privasi yang ketat Norway. Tapi inilah bahagian yang membingungkan.

Seperti yang disebutkan, Opera adalah sebuah syarikat Norway. Mereka memperoleh SurfEasy beberapa tahun lalu. Dan baru-baru ini, SurfEasy telah diperolehi oleh Symantec. Walaupun begitu, SurfEasy masih disenaraikan sebagai syarikat Kanada.

TETAPI, pada April tahun ini (2018), Opera PR dilaporkan berkata kepada Android Police bahawa "Opera VPN adalah aplikasi yang dimiliki oleh SurfEasy, yang tidak lagi merupakan sebahagian daripada Opera Software."

Membingungkan, kan? Begitu juga hak privasi Norway atau Kanada? Sukar untuk diberitahu kecuali terdapat lebih banyak ketelusan di sekitar yang sebenarnya memiliki produk ini.

2. Bukan VPN Benar

Memanggil Opera VPN VPN tidak tepat sama sekali.

Ia bukan VPN, ia adalah proksi.

Mereka berdua menyembunyikan IP anda, jadi apa perbezaannya?

Senang awak bertanya.

Proksi menyembunyikan IP anda, tetapi ia tidak mempunyai sebarang penyulitan. Maklumat anda tidak dijamin dan mengenal pasti data tidak dilucutkan.

persediaan pelayan proksi

VPN sebenarnya menggabungkan sistem anda menggunakan protokol canggih yang menyembunyikan maklumat anda dengan beberapa penyulitan terbaik yang diketahui oleh manusia.

Ternyata, aplikasi mudah alih adalah VPN, menggunakan penyulitan AES-256, yang pasti bagus. Tetapi tidak lagi.

Oleh itu, adakah Opera VPN selamat? Sama sekali tidak. IP anda tersembunyi, tetapi maklumat anda tidak membawa penyulitan.

Ini baik-baik saja jika anda ingin menonton Netflix atau YouTube, tetapi sesiapa sahaja yang tidak kenal pasti sama sekali tidak beruntung di sini.

10/18/18 Kemaskini: Seorang peniaga Opera telah membuktikan bahawa mereka menawarkan penyulitan melalui HTTPS / SSL. Ini adalah tahap penyulitan yang sama seperti mana-mana laman web utama lain di internet. Masalahnya, bagaimanapun, adalah tidak ada protokol terowong yang benar yang menyulitkan seluruh sambungan anda - hanya penggunaan anda pada penyemak imbas.

3. Pelayar-Hanya (Produk Berdiri Dihentikan)

Opera VPN digunakan untuk mempunyai siri aplikasi mudah alih yang bertindak sebagai VPN penuh dan mempunyai laman web sendiri. Mereka telah dihentikan pada 30 April 2018, meninggalkan hanya penyemak imbas tambahan.

Aplikasi VPN Opera akan bersara

Jadi satu-satunya pilihan anda untuk menggunakan produk ini adalah melalui penyemak imbas Opera.

keluar dari sistem kotak

Tidak ada sokongan untuk mudah alih, tiada apa-apa untuk router, dan tiada keserasian peranti pintar. Anda hanya boleh menggunakannya dengan Opera, yang boleh didapati secara percuma di sistem operasi Windows, MacOS, dan Linux.

Ini adalah salah satu kelemahan besar Opera VPN. VPN yang hanya berfungsi dengan penyemak imbas web kelima yang paling popular di dunia adalah tidak berguna.

Tidak, terima kasih.

4. Kebocoran Extension Chrome Dikesan

Mimpi ngeri keamanan terus mendalam.

Kebocoran IP melemahkan sebab VPN untuk kewujudan. Mereka mendedahkan alamat IP anda, mendedahkan anda ke ISP anda.

Ini biasanya terjadi melalui kebocoran DNS dan kebocoran WebRTC.

Kebocoran DNS memintas sambungan terowong VPN anda, menghubungkan anda ke laman web dengan IP asli anda keluar pada paparan.

Kebocoran WebRTC berlaku apabila API berniat baik menjejaskan keselamatan sambungan anda.

Sama ada kebocoran itu datang dari DNS atau WebRTC, masih keputusan berakhir adalah sama. IP asal anda boleh dilihat.

Kerana bahaya yang membocorkan kepada mereka yang tidak mahu dikenali secara online, kami meletakkan semua VPN kami melalui satu siri ujian untuk melihat apakah mereka selamat.

Daripada empat ujian, Opera VPN gagal salah seorang daripada mereka (sambungan Chrome Kebocoran).

Kebocoran WebRTC adalah OK:

Kebocoran VPN webrtc Opera

Tiada kebocoran IP / DNS:

tiada kebocoran IP

 • IPleak.net: Lulus
 • browserleaks.com/webrtc: Lulus
 • perfect-privacy.com/dns-leaktest: Lulus
 • Kebocoran Extension Chrome: Gagal

Biasanya, kami menjalankan imbasan virus pada perisian pemasangan juga, memeriksa 66 jenis virus yang berbahaya. Tetapi melihat bagaimana Opera VPN tidak mempunyai perisian pemasangan, kami tidak dapat melakukannya.

5. Kelajuan lambat

Kami menjual beberapa kelajuan internet untuk sambungan proksi atau VPN yang selamat. Itulah sifat binatang itu.

Tetapi apabila potongan-potongan prestasi yang tinggi disingkirkan dengan nama tidak dikenali, ia menjadi masalah.

Terdapat VPN di luar sana yang masih boleh mencapai kelajuan pantas semasa menyembunyikan aktiviti anda. Jadi anda tidak perlu menyelesaikan kelambatan.

Tetapi Opera VPN melambatkan sistem anda dengan agak sedikit.

Kami menguji pelayan Eropah Opera dan yang lain di Amerika, mencatat tahap kelajuan semasa kami pergi.

Hasilnya tidak bagus.

Ujian pelayan Eropah kami adalah kurang baik, dengan kelajuan turun ke wilayah yang tidak dapat diterima.

kelajuan perlahan di EU

Uji Ujian EU

 • Ping: 135 ms
 • Muat turun: 7.91 Mbps
 • Muat naik: 2.03 Mbps

Uji Ujian Amerika menguasai sedikit lebih baik tetapi masih ditangkis.

Ujian kelajuan AS

Uji Ujian Amerika

 • Ping: 130 ms
 • Muat turun: 14.99 Mbps
 • Muat naik: 1.34 Mbps

Sambungan VPN Opera adalah hampir paling perlahan kami telah menguji, kedudukan 74 daripada 78.

6. Tiada Torrenting

Opera VPN adalah salah satu daripada sistem yang tidak membenarkan apa-apa jenis yang teruk. (Walaupun, itu sebenarnya mungkin menjadi perkara yang baik memandangkan kekurangan keselamatan mereka.)

Sebab utama untuk menggunakan VPN untuk maksud yang teruk adalah untuk melindungi maklumat anda daripada percubaan hacking yang berniat jahat. Apabila anda torrent, anda menyambung ke sistem pengguna lain dan membenarkan mereka mengaksesnya kepada anda.

Biasanya, ini baik dan bermanfaat. Tetapi penggodam telah mula menggunakan torrenting untuk melakukan cybercrime, jadi VPN berguna untuk melindungi anda.

Opera tidak menyulitkan maklumat anda, walaupun mereka membenarkan penyesalan, mereka tidak akan dapat memastikan anda selamat.

Perlu juga diperhatikan bahawa apabila anda menggunakan VPN, semua data anda dilindungi. Tetapi proksi berasaskan pelayar seperti Opera VPN hanya menyembunyikan IP anda untuk aktiviti yang berlaku pada pelayar sebenar.

Dengan kata lain, jika anda berhubung dengan perkhidmatan mereka dan cuba menggunakan program luar seperti uTorrent, anda tidak akan mendapat sebarang perlindungan.

Sekiranya anda sedang mencari VPN yang hebat, lihat senarai 10 VPN terbaik untuk merosakkan, sebaliknya.

7. Tiga Pelayan, Ciri Terhad

Pilihan pelayan anda sangat terhad.

Mereka hanya memberikan anda tiga pilihan, dan bahkan mereka sangat samar-samar. Anda boleh menyambung ke Eropah, Asia, atau Amerika.

Saya tidak tahu apa bandar yang saya sambungkan. Saya tidak tahu apa negara yang saya sambungkan. Ia terpaksa melakukan double double apabila saya mula-mula melihatnya kerana saya tidak percaya kekurangan maklumat yang saya lihat. (Atau tidak melihat, kerana ia adalah)

Jika saya mahu menonton suapan Degrassi Kanada (cuba, ia seperti Kanada Diselamatkan oleh Bell dengan masalah sebenar) Saya hanya berharap harapan bahawa saya menyambung ke Server Kanada.

Ciri VPN Opera

Mereka hanya menyenaraikan dua ciri pada halaman produk. Mengurangkan pengesanan dalam talian (tidak menghapuskan), dan melindungi aktiviti penyemakan imbas anda apabila disambungkan ke rangkaian awam.

Saya akan katakan sekarang bahawa anda semestinya tidak menggunakan protokol dan sistem keselamatan tanpa penyulitan untuk melayari rangkaian awam.

Anda juga boleh menulis maklumat perbankan anda mengenai kad indeks kecil dan membuangnya ke udara.

Tidak ada juga ciri suis pembunuh. Itulah yang termasuk dalam banyak VPN terbaik hari ini yang berakhir sesi anda secara automatik jika IP anda mula bocor.

8. Tiada Perkhidmatan Pelanggan

VPN Opera membuat satu perkara yang jelas dari get-go.

Mereka tidak mahu bercakap dengan anda.

Sekiranya anda mempunyai soalan atau memerlukan bantuan, terdapat pautan untuk mengklik pada halaman ciri penyedia VPN mereka.

tiada sokongan

Mengklik ini tidak membolehkan chatbot atau borang kenalan. Ia hanya membawa anda ke laman bantuan penyemak imbas Opera umum di mana anda boleh membaca lebih lanjut mengenai VPN.

Halaman bantuan VPN Opera

Itu sahaja. Itulah semua bantuan yang anda dapatkan.

Tiada borang kenalan. Tiada nombor telefon. Tiada chatbot.

Sangat tidak boleh diterima.

Terdapat forum sokongan pengguna Opera, tetapi ia adalah untuk penyemak imbas secara keseluruhan tanpa bahagian yang didedikasikan untuk perkhidmatan VPN mereka.

forum sokongan opera

Kos VPN Opera, Rancangan, & cara bayaran

Ini adalah VPN percuma. Ia tidak mempunyai pelan premium dan tiada pilihan untuk menaik taraf.

opera adalah perkhidmatan VPN percuma

Tiada pilihan pembayaran yang diperlukan. Tiada jaminan wang balik diperlukan.

Adakah saya Mengesyorkan Opera VPN?

Tidak.

Ini adalah VPN percuma dan anda tidak perlu membelinya, tetapi tetap tidak bernilai.

Isu jurisdiksi, kebocoran, tidak ada suis membunuh, tidak mengerikan, dan tiada sokongan pelanggan. Ini seperti mimpi ngeri VPN muktamad saya.

Satu-satunya sebab yang perlu anda pertimbangkan untuk menggunakan produk ini ialah jika anda mahu menggunakan VPN untuk menonton Netflix. Tetapi pada masa itu, anda tidak boleh memilih negara untuk disambungkan, jadi anda tidak tahu apa kandungan serantau yang anda akan dapat.

Dan untuk mengatasinya, ia bukan hanya VPN.

Ia proksi salah menafsirkan dirinya.

Yang bermaksud tidak ada penyulitan, tiada terowong, tiada perlindungan, dan tiada sokongan peranti.

Tiada lapisan perak di sini. Tiada "mungkin jika anda mahu melakukan ini, ok."

Ini hanya pilihan VPN yang buruk.

Daripada 78 VPN yang kami tinjau, kami menaraf Opera VPN di nombor 76.

Jika anda ingin melihat hujung spektrum yang bertentangan, lihat kajian NordVPN atau ExpressVPN kami.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me