Kajian ProXPN

Walaupun berada dalam industri keselamatan dalam talian selama hampir sedekad, proXPN masih merupakan pemain yang agak tidak dikenali dalam permainan VPN.

Di luar beberapa kenyataan lulus yang saya lihat di laman web lain, saya tidak pernah tahu banyak mengenai proXPN atau bagaimana perkhidmatan mereka berfungsi sehingga saya mula menggunakannya untuk tujuan kajian ini dan, pada pandangan saya, ini adalah bendera merah yang cukup serius.

Persoalan yang saya berikan untuk dijawab adalah yang mudah,

Adalah tidak dikenali nama relatif proXPN kerana perkhidmatan subpar atau pemasaran subpar?

Sepanjang kajian ini, saya akan menjawab soalan itu dan mengambil menyelam yang mendalam ke dalam perkhidmatan proXPN.

Saya akan menganalisis kelajuan, ciri, dan keserasian kedua-dua pelanggan VPN berbayar dan percuma untuk menentukan sama ada syarikat itu layak tunai yang diperolehi (nota spoiler: mereka mungkin tidak). Tetapi sebelum saya menyelam ke seluruh kajian ini, mari kita ambil satu minit untuk melihat syarikat di belakang proXPN.

 • Apa itu proXPN?
 • ciri proXPN
 • Adakah proXPN selamat?
 • proXPN Cons
 • Bagaimana Menggunakan proXPN
 • Kesimpulan Kajian proXPN

Apa itu proXPN?

semakan proXPN dan laman web

Ditubuhkan pada tahun 2009, proXPN adalah veteran yang jelas dalam industri VPN.

Selepas lebih daripada 8 tahun dalam perniagaan, proXPN telah membangunkan perisian VPN freemium yang mudah dan mudah yang boleh digunakan pada kebanyakan peranti utama.

Pengguna asas terhad kepada Keserasian Windows dan Mac sedangkan pelanggan premium mempunyai akses kepada perisian yang serasi sepenuhnya yang berfungsi dengan:

 • Windows
 • Mac
 • Linux
 • iOS
 • Android

Dengan ibu pejabat mereka terletak di Belanda, proXPN terletak di sembilan wilayah mata yang secara signifikan meningkatkan kemungkinan pencerobohan atau pengawasan kerajaan.

Gambaran Keseluruhan ProXPN

RANGKA KESELURUHAN: 46
USABILITY: Tidak mesra pengguna
LOG FILES: Tiada Pembalakan
LOKASI: 4 negara, 21 pelayan
SOKONGAN: Sokongan pelanggan yang baik dengan langganan premium
TORRENTING: Dibenarkan
NETFLIX: Blok Netflix USA
ENKRIPSI / PROTOCOL: Kunci enkripsi 2408-bit, terowong penyulitan 512-bit; OpenVPN, PTPP
KOS: $ 6.25 / mo
LAMAN WEB RASMI: www.proXPN.com

Ciri ProXPN (Tidak banyak)

proXPN menawarkan pengguna mereka kedua-dua versi percuma dan berbayar perisian mereka dan perbezaan antara kedua-dua, yang saya akan menyentuh di bahagian kemudian, cukup penting.

Malangnya, perisian percuma atau berbayar mereka membawa sesuatu yang unik atau istimewa kepada meja.

Mereka menawarkan a pemilihan pelayan yang suram dengan hanya segelintir lokasi untuk dipilih, kebanyakannya di Amerika Syarikat.

Tidak seperti kebanyakan pesaing mereka, tawaran proXPN pemindahan data tanpa had dan masa sambungan kepada pengguna percuma dan berbayar mereka, tetapi itu adalah sejauh halaman "Ciri" mereka.

Jika anda sedikit terkejut betapa singkatnya bahagian kajian ini, maka anda tidak bersendirian. proXPN menawarkan salah satu daripada barebones yang paling dan tanpa bawaan VPN yang pernah saya lihat.

Terdapat beberapa ciri lanjutan atau bonus dan juga kebanyakan pengguna VPN pemula akan mendapati senarai pendek ciri-ciri mereka yang tersendiri.

Walau bagaimanapun, hanya kerana VPN tidak menawarkan banyak ciri dan tetapan tambahan tidak bermakna ia tidak dapat menebus dirinya dengan kelajuan dan keselamatan yang luar biasa.

Malangnya, proXPN nampaknya tidak menonjol sama sekali dengan kawasan perkhidmatannya.

Senarai peranti serasi mereka juga agak kecil.

Berikut senarai rasmi peranti yang disokong saat ini dari laman web mereka:

 • Windows
 • Mac
 • Linux
 • Android
 • iOS

Anda boleh menyambung sehingga empat peranti pada satu masa. Walau bagaimanapun, seperti yang anda lihat dari senarai di atas, mereka tidak menawarkan apa-apa sokongan untuk router, TV pintar, atau konsol permainan sekarang.

Adakah proXPN selamat?

Keselamatan (atau kekurangannya) dari mana-mana pembekal VPN bergantung kepada empat perkara: bidang kuasa syarikat, dasar pembalakan, piawaian penyulitan, dan protokol yang tersedia.

Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, proXPN beribu pejabat di Belanda, ahli dari sembilan mata aliansi dan oleh itu, jauh lebih terbuka kepada gangguan kerajaan daripada penyedia VPN di negara yang bukan pihak kepada pakatan.

ProXPN, bagaimanapun, mempunyai sangat ketat tiada dasar pembalakan bahawa mereka dengan jelas menyatakan dalam dasar privasi mereka:

dasar pembalakan proXPN

Berkenaan dengan protokol mereka yang sedia ada, proXPN agak terhad dan hanya membenarkan pengguna mereka menyambung menggunakan OpenVPN dan PTPP.

Walaupun saya ingin melihat lebih banyak protokol tersedia, kekurangan protokol yang ada tidak betul-betul pemecah perjanjian sejak OpenVPN adalah salah satu protokol yang paling cepat dan paling selamat yang kini tersedia.

Piawaian penyulitan mereka, sebaliknya, menimbulkan masalah yang sangat serius bagi bakal pelanggan.

Piawaian yang dimaksudkan adalah hanya kunci penyulitan 2408-bit dan terowong penyulitan 512-bit.

Bagi anda yang tidak begitu akrab dengan standard penyulitan, enkripsi 512-bit sangat terdedah dan boleh dengan mudah retak oleh mana-mana penggodam yang bernilai garam mereka.

Memandangkan hampir semua VPN lain di pasaran menggunakan penyulitan AES-256 yang lebih selamat (dan terbuka) AES-256 yang, seperti penulisan ini, masih belum dipecahkan, ini adalah cacat besar pada rekod proXPN dan kebimbangan yang serius untuk sebarang keselamatan pelanggan yang sedar.

Harga PROSPN dan Pelan PERCUMA

Tidak seperti kebanyakan pesaing mereka, perbezaan antara pelan bebas dan berbayar proXPN sangat jelas.

Berikut adalah ringkasan ringkas bagaimana pelan berbeza.

proXPN percuma vs berbayar pelan

Sepanjang kajian ini, kami telah membincangkan kualiti akaun premium proXPN dan, seperti yang mungkin anda dapati, itu benar-benar tidak mengesankan.

Dengan ini, ia sepatutnya mengejutkan untuk mengetahui bahawa perkhidmatan VPN percuma mereka lebih tidak mengesankan dan dilengkapi dengan pemilihan ciri-ciri dan pelayan seperti itu tetapi tidak dapat digunakan.

Perbezaan terbesar dan paling penting antara pelan berbayar dan percuma ialah proXPN tidak serasi dengan Android atau iOS kecuali anda menaik taraf ke akaun premium.

Ini adalah masalah besar apabila anda menganggap bahawa kebanyakan orang melakukan sebahagian besar pelayaran mereka pada peranti mudah alih.

Dengan akaun percuma, kelajuan VPN dan pemilihan pelayan anda hampir tidak wujud dan perkongsian fail P2P hanya boleh diakses oleh pelanggan.

Untuk meletakkannya secara terang-terangan, VPN percuma proXPN adalah antara yang terburuk yang pernah saya lihat.

Memandangkan fakta ini, ramai di antara anda mungkin tertanya-tanya berapa banyak yang akan dikenakan kepada anda untuk mengakses ciri-ciri premium mereka.

Saya terkejut mendapati bahawa, walaupun perkhidmatan mereka yang kurang sopan, proXPN mengenakan kadar yang sangat premium untuk produk yang sangat asas.

harga semasa proxpn

Tidak seperti pembekal VPN yang paling, proXPN tidak menawarkan pakej satu bulan atau pelan 24 bulan yang berkurangan.

Sebaliknya, mereka menawarkan pelan harga tiga, enam, dan dua belas bulan.

Inilah pecahannya.

3 bulan:

 • $ 9.98 sebulan
 • $ 29.98 dibilkan setiap suku tahun
 • 0% Simpanan

6 bulan:

 • $ 8.33 sebulan
 • $ 49,95 dibilkan dua kali setahun
 • 17% Simpanan

12 bulan:

 • $ 6.25 sebulan
 • $ 74,95 dibilkan setiap tahun
 • Penjimatan 37%

Setelah mengkaji lebih daripada 30 VPN, saya boleh jujur ​​mengatakannya tiada cara yang mungkin untuk membenarkan kadar proXPN cuba untuk mengenakan caj. Terdapat banyak VPN yang lebih murah (dan lebih baik).

Memandangkan kelajuan mengecewakan mereka, pemilihan pelayan yang sukar, dan piawaian penyulitan mudah digodam, tidak semestinya ada sebab seseorang memilih proXPN ke atas mana-mana pesaing mereka.

Sebagai contoh, ExpressVPN (kajian semula), salah satu daripada VPN kegemaran peribadi saya, menawarkan kelajuan muat turun yang dua kali secepat proXPN dan menawarkan salah satu perisian VPN yang paling selamat yang pernah saya jumpai.

Sekiranya anda berminat dengan VPN yang cepat, pertimbangkan untuk membaca perbandingan ini.

Tetapi mari kita kembali kepada perkara ini.

Satu lagi masalah serius yang ditimbulkan untuk sesiapa sahaja yang ingin menjadi pelanggan proXPN ialah mereka sangat mengehadkan bagaimana anda boleh membeli VPN mereka dan tidak menawarkan bentuk pembayaran tanpa nama. Jika anda tidak selesa membayar dengan Visa, MasterCard, atau PayPal, maka anda mungkin perlu mencari VPN yang berbeza.

Walau bagaimanapun, dalam pertahanan mereka, semua pembayaran disokong oleh 30 hari tiada pertanyaan yang diminta jaminan wang balik yang tidak mempunyai had lebar jalur atau had sambungan.

Jadi, jika anda membeli keahlian proXPN dan memutuskan bahawa ia tidak sesuai untuk anda (yang mungkin), anda boleh mendapatkan bayaran balik penuh untuk jumlah pembelian selagi anda menyerahkan permintaan anda dalam tempoh sebulan dari pembelian awal anda.

proXPN Cons

1. Kelajuan Lambat (Hanya ~ 40 Mbps daripada 100 Mbps)

Di luar ciri khusus seperti keserasian P2P, adblock dan Netflix "unblocker unblockers", kebanyakan orang mengambil berat tentang hanya tiga perkara ketika membeli VPN:

Keselamatan, harga, dan kelajuan.

Saya akan menyentuh perbezaan antara langganan percuma dan berbayar proXPN dan pakej harga yang tersedia hanya dalam satu minit, tetapi pertama saya ingin membincangkan kelajuan muat turunnya.

Untuk memastikan kajian ini adalah tepat, saya menyambungkan peranti saya ke beberapa pelayan yang berbeza dan menggunakan tool speedtest.net untuk menentukan berapa banyak proXPN mengikis sambungan saya.

Saya menggunakan sambungan 100 Mbps yang terletak di dalam EU bagi setiap ujian.

muat turun dan muat naik proXPN

Pelayan EU:

 • PING: 39 ms
 • Muat turun: 40.3 Mbps
 • Muat naik: 6.05 Mbps

Pelayan AS:

 • PING: 119 ms
 • Muat turun: 16.14 Mbps
 • Muat naik: 5.56 Mbps

Pelayan UK:

 • PING: 69 ms
 • Muat turun: 40.15 Mbps
 • Muat naik: 5.25 Mbps

Seperti biasa, anda perlu mengambil ujian ini dengan sebatian garam kerana ia boleh berubah-ubah liar dan bergantung kepada beberapa pembolehubah yang tidak dapat dikawal. Bahwa dikatakan, kami telah menguji lebih daripada 70 VPN di sini di TheBestVPN.com sehingga kami mempunyai penanda aras yang cukup tepat terhadap mana kami dapat membandingkan hasil. 

Walaupun ini bukan kelajuan paling teruk yang pernah saya lihat untuk VPN freemium, mereka jauh dari apa yang akan dianggap "Cepat".

Pelayan UK dan EU berjalan pada 40 Mbps yang boleh diterima tetapi lembap tetapi pelayan A.S. bersempadan dengan tidak dapat digunakan, dengan kelajuan muat turun terpantas yang hanya melebihi 16 Mbps.

Ini adalah satu lagi keprihatinan yang serius bagi banyak pelanggan, terutama apabila anda mempertimbangkan berapa banyak pesaing proXPN menawarkan kelajuan yang dua kali lebih pantas untuk kurang daripada separuh harga.

2. Tiada Netflix (Torrenting dibenarkan, walaupun)

Sejak tahun 2016, apabila Netflix menyuntik proksi mereka, VPN, dan larangan unblocker, syarikat-syarikat yang telah menemui cara untuk memintas sekatan ini telah menikmati kelebihan besar terhadap persaingan mereka.

Malangnya, proXPN tidak menikmati apa-apa kelebihan sedemikian.

Perkhidmatan mereka sama sekali tidak serasi dengan Netflix, Hulu, dan perkhidmatan penstriman lain yang sama yang menjadikan proXPN sebagai pilihan yang buruk bagi sesiapa sahaja yang ingin mengakses versi Netflix Amerika / Inggeris dari negara lain.

Nasib baik, perkhidmatan dan pelayan mereka P2P / torrenting friendly dan kemasukan ciri suis-suis membolehkan anda memuat turun dengan sewenang-wenangnya, mengetahui bahawa, walaupun sambungan anda dijatuhkan, lokasi dan identiti anda masih selamat.

3. Kualiti Sokongan Pelanggan - Tiada Sembang Langsung!

Walaupun proXPN mendapat banyak kesilapan Ada satu terbalik untuk menggunakan perkhidmatan premium proXPN adalah bahawa mereka menawarkan sokongan pelanggan yang luar biasa dalam bentuk e-mel, Twitter, dan sokongan telefon.

ProxPN Hubungi Kami Halaman

Saya memanggil nombor sokongan dan terperinci untuk mengetahui bahawa siasatan saya dikendalikan dalam beberapa minit panggilan saya.

Saya juga menghantar e-mel kepada pasukan perkhidmatan pelanggan mereka untuk mengukur kelajuan sokongan dalam talian mereka dan, selepas hanya dua jam, soalan saya telah dijawab dengan teliti.

E-mel tiket sokongan ProxPN
jawapan tiket sokongan pelanggan proXPN

Selepas menggali semakan pihak ketiga yang lain mengenai perkhidmatan proXPN, saya mendapati bahawa semua orang mempunyai pengalaman yang sama positif dengan pasukan perkhidmatan pelanggan mereka tanpa mengira kaedah mana yang mereka gunakan untuk menghubungi syarikat.

Memandangkan semua mata terhadap proXPN, ini adalah semangat yang dialu-alukan udara segar dalam kajian semula yang sebaliknya.

Bagaimana Menggunakan proXPN

Sekiranya anda telah memutuskan bahawa anda ingin menggunakan atau membeli proXPN, proses persediaan agak mudah.

Sebelum anda boleh menggunakan perkhidmatan percuma atau membeli langganan berbayar, anda perlu menyediakan akaun di laman web mereka.

Malangnya, penciptaan akaun tidak memerlukan alamat e-mel jadi jika anda mencari VPN dengan tingkat ketidaksamaan yang tinggi, proXPN bukan.

Sebaik sahaja anda telah membuat akaun, anda perlu memutuskan sama ada anda mahu meneruskan menggunakan versi produk berbayar atau percuma.

Jika anda ingin membeli langganan berbayar, maka klik butang "Beli Sekarang" dari halaman harga dan ikut arahan yang anda lihat menggunakan kaedah pembayaran yang anda pilih.

Seterusnya, muat turun dan lancarkan fail untuk peranti anda masing-masing.

Memuat turun proxpn

Ikut arahan pada skrin untuk melengkapkan Wizard Persediaan dan kemudian lancarkan proXPN untuk bermula.

memasang proxpn

Apabila proXPN dilancarkan, anda akan diminta untuk log masuk menggunakan maklumat akaun yang baru anda buat.

login proxpn

Anda akan dibawa ke papan pemuka utama di mana anda boleh memilih pelayan anda, protokol sambungan, dan mengubah tetapan VPN.

pelanggan proxpn

Saya harus menyatakan bahawa, semasa saya membuat ulasan ini, saya membeli dan memuat turun proXPN ke peranti Windows saya dan tidak dapat melancarkan perisian mereka pada kali pertama saya memuat turunnya.

Saya memulakan semula peranti saya dan cuba lagi untuk tidak berjaya.

Untuk benar-benar menggunakan VPN proXPN, saya terpaksa memadamkan semua fail tempatan secara manual dan kemudian muat turun semula fail-fail tersebut dan pergi melalui proses persediaan sekali lagi.

Cara Mengembalikan atau Batal Pembelian Premium proXPN

Jika anda memutuskan bahawa anda ingin mengembalikan harga proXPN (yang agak mungkin mempertimbangkan semua yang saya telah dibincangkan dalam kajian ini) prosesnya sebenarnya agak mudah.

Tiada had jalur lebar atau sambungan dan, selagi anda menghantar tiket anda dalam tempoh 30 hari dari pembelian awal anda, proses pembayaran balik adalah cepat dan tidak menyakitkan.

Bila-bila masa dalam bulan pertama langganan anda, anda hanya boleh menghantar tiket sokongan yang meminta bayaran balik dan anda sepatutnya mengembalikan wang ke akaun anda dalam masa 5-7 hari perniagaan.

Kesimpulan Kajian ProXPN

Selepas hampir sedekad dalam perniagaan, anda akan mengandaikan bahawa mana-mana syarikat VPN akan dapat mencipta perisian yang sekurang-kurangnya boleh digunakan.

Walau bagaimanapun, seperti yang anda mungkin tahu, dengan proXPN, ini tidak semestinya.

Kelajuan muat turun perlahan, perisian tidak dapat diandalkan, dan piawaian penyulitannya yang mengerikan membuat saya teragak-agak untuk menggunakan VPN mereka untuk apa-apa selain daripada pelayaran web ringan.

Apabila anda mencungkil teg harga premium, ciri terhad dan perkhidmatan percuma yang tidak boleh digunakan, saya berjuang untuk memahami bagaimana syarikat itu telah tinggal dalam perniagaan selama lapan tahun yang lalu.

Dalam pertahanan mereka, proXPN tidak menawarkan perkhidmatan pelanggan yang luar biasa dan dasar pembalakan sifar yang besar, walau bagaimanapun, ini sedikit kelebihan tidak semestinya hampir melampaui kekalahan.

Saya akan mengatakan bahawa, sebagai sebuah syarikat, proXPN adalah sangat telus dan jujur ​​tentang perkhidmatan mereka, yang menyegarkan untuk melihat walaupun kejujuran mereka tidak melakukan apa-apa untuk meningkatkan kualiti produk mereka yang kurang hebat.

Pada penghujung hari, Saya tidak boleh mengesyorkan proXPN kepada sesiapa yang mencari VPN berkualiti tinggi (atau boleh guna).

Jika anda mencari alternatif untuk proXPN, saya akan mengesyorkan menyemak ulasan kami yang mendalam mengenai ExpressVPN, Akses Internet Persendirian atau Surfshark.

P.S. Saya sentiasa tertarik dengan ulasan pengguna jadi jika anda telah menggunakan proXPN sebelum ini, jangan teragak-agak untuk meninggalkan ulasan anda di bawah. Jika pengalaman anda sepadan dengan saya, sejuk. Sekiranya tidak, ianya juga baik!

Tambah kajian ProXPN anda sendiri

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me