Kajian ProtonVPN

ProtonVPN berasal dari saintis CERN Scientist dan Harvard Physics PhD di belakang ProtonMail, rangkaian e-mel yang disulitkan terbesar di dunia.

Oleh itu, mereka telah membuat perkhidmatan privasi internet yang disulitkan untuk dibayar dalam satu ruang. Sudah tentu mereka boleh melakukannya di ruang VPN juga?

Itulah apa yang kita ada di sini untuk mengetahui. Sepanjang beberapa bulan yang lalu, kami telah menguji protokol OpenVPN mereka, standard sambungan penyulitan, kelajuan, keselamatan, harga, dan banyak lagi.

Dan anda akan mendengar tentang kebaikan, buruk, dan hodoh dalam kajian ProtonVPN ini.

Kajian ProtonVPN

Gambaran Keseluruhan ProtonVPN

RANGKA KESELURUHAN: # 19 daripada 78 VPN
USABILITY: Sangat Mudah, Menyokong Semua Peranti
LOG FILES: Tiada Dasar Pembalakan
LOKASI: 32 negara, 345+ pelayan
SOKONGAN: Sistem tiket, Masa tindak balas yang baik
TORRENTING: Torrenting Limited 
NETFLIX: Ya 1/5
ENKRIPSI / PROTOCOL: AES 256, protokol OpenVPN sahaja yang ditawarkan 
KOS: Percuma atau $ 4 / mo (pelan asas)
LAMAN WEB RASMI: www.protonVPN.com

ProtonVPN Pros +

ProtonVPN ditubuhkan di belakang pakar keselamatan. Oleh itu, anda tahu protokol dan piawaian penyulitan akan menjadi terkenal. Mereka juga tidak mengecewakan dalam beberapa bidang utama lain, seperti perkhidmatan pelanggan dan sambungan rock-solid.

Tengoklah.

1. Keselamatan yang luar biasa & Piawaian Privasi

ProtonVPN dilengkapi dengan OpenVPN (UDP / TCP) dan IKEv2 sebagai protokolnya, dengan penyulitan AES-256 yang sangat selamat.

Ini adalah gred bank, piawaian penyulitan terkini.

Letakkan dengan cara ini:

Jika anda akan mengalami hack, ia tidak akan berlaku kerana mereka melanggar enkripsi ini. Kerana ia tidak pernah dilakukan.

Sebaliknya, kebanyakan penggodam akan memotong kerugian mereka dan pergi selepas kaedah lain memecah masuk, seperti meneka kata laluan kata laluan anda.

2. Dasar Tiada Pembalakan Ketat

Kami telah menganalisis 118 dasar pembalakan VPN sejak beberapa tahun yang lalu.

Ini sering membosankan, kerja keras.

Tetapi ia penting.

protonvpn tiada pembalakanImej dari: https://protonvpn.com/support/no-logs-vpn/

Kerana mencurahkan banyak istilah dan dasar privasi ini telah mengajar kita di mana VPN suka mengebumikan badan privasi mereka.

Sebagai contoh, kami mendapati bahawa 7% daripada VPN biasanya log data sambungan anda. Dan lebih daripada 30% VPN mempunyai dasar pembalakan yang mencurigakan (tidak mudah). Mereka sering menggunakan jargon teknikal atau istilah undang-undang untuk membolehkan kawasan 'kelabu' yang mungkin kembali menghantui anda.

Sekarang, ProtonVPN mempunyai reputasi yang kukuh berdasarkan kerja mereka yang lalu.

Tetapi kami juga mengesahkan bahawa apabila mereka mengatakan "tidak ada pembalakan," anda sebenarnya boleh mempercayainya.

3. Sokongan Pelanggan yang Layak

Sistem sokongan berasaskan tiket biasanya membuat kita berasa seronok.

Itu kerana kami semua mengalami kelewatan ~ beberapa hari di antara setiap e-mel, yang memerlukan proses back-and-forth seminggu untuk menjawab bahkan soalan-soalan yang paling mudah.

Pemikiran awal itu mengalir di kepala saya ketika saya menatap pilihan sokongan Proton.

Dengan berat hati, saya mengisi borang dengan beberapa soalan mudah dan tekan "Kirim."

Walau bagaimanapun, jawapan memukul peti masuk saya dalam masa 24 jam.

Dan saya terkejut, ia bukan hanya pautan lurus ke artikel asas pengetahuan di laman web mereka, sama ada.

E-mel sokongan pelanggan Proton

Ia bukan sesuatu yang menakjubkan atau apa-apa. Tetapi ia tidak perlu.

Ia hanya diperlukan untuk menjadi agak cepat dan langsung. Dan itulah yang berlaku.

Pengalaman yang baik di sekeliling.

4. Sambungan Bebas Kebocoran

Kebocoran DNS dan Web-RTC secara tidak sengaja dapat mendedahkan alamat IP sebenar anda. Ini biasanya disebabkan oleh konflik sambungan yang membuka lubang kecil, kecil untuk data anda.

Bunyi kecil. Tetapi tidak.

Ia membolehkan ISP, kerajaan, dan juga penggodam dua bit untuk mengesan anda dari satu batu (atau lebih) jauhnya. Jadi ia benar-benar melemahkan penggunaan VPN anda.

Semua tanpa anda menyedarinya.

Sambungan ProtonVPN keluar kebocoran dalam setiap ujian yang kami lari. Semak ia.

protonvpn perfect-privacy.com dns leaktest
protonvpn perfect-privacy.com ujian kebocoran check-ip ujian kebocoran protonvpn iploak.net

Tiada kebocoran WebRTC sama ada:

protonvpn browserleaks.com webrtc

Tetapi itu bukan semua.

Kami juga menjalankan fail pemasangan mereka melalui VirusTotal.com dan mendapati mereka benar-benar bebas daripada perisian berniat jahat.

Skor virustotal ProtonVPN

5. Satu Server Netflix Bekerja (Daripada Lima)

ProtonVPN berkata di laman web mereka bahawa Netflix akan berfungsi pada "pelayan tertentu."

Caranya, saya rasa, adalah mencari yang mana.

Banyak VPN membuat tuntutan yang berani itu, tetapi sangat sedikit daripada mereka yang sebenarnya boleh membantunya. Lebih-lebih lagi, VPN yang berjaya membongkar kunci Netflix mungkin tidak mengekalkan pencapaian itu untuk jangka masa yang panjang. Itu kerana Netflix sentiasa cuba menghentikan VPN dalam jejak mereka, menyekat akses ke kandungan terkuncinya geo.

Semua kandungan Netflix adalah unik kepada kawasan di mana ia diakses. Netflix mempunyai tawaran tertentu di tempat dengan pembekal kandungan untuk membawa rancangan dan filem yang berbeza ke kawasan yang berlainan di dunia. Jika anda berada di Amerika Syarikat, senarai Netflix anda akan kelihatan sangat berbeza daripada seseorang yang cuba menonton di Belanda.

Untuk menghentikan aliran kandungan yang tidak dikehendaki, Netflix mengeluarkan sistem pengesanan dan penyekatan VPN yang kuat di internet. Ia melanda dunia VPN seperti gelombang pasang surut, mengetuk banyak platform dari perkhidmatan penstriman terbesar di dunia. Walau bagaimanapun, walaupun pembersihan ini, terdapat beberapa VPN yang masih mempunyai kejayaan dalam membuka kunci usaha Netflix untuk memastikannya keluar.

Ketika kami pertama mengkaji ProtonVPN, kami menguji lima pelayan. Mereka berada di UK, Kanada, Belanda, dan dua pelayan di AS. Pada masa itu, kami mendapati bahawa hanya satu dari lima yang bekerja, dan ia adalah pelayan di Belanda. Kami menguji ini sekali lagi pada bulan Ogos 2019, dan sekali lagi, satu daripada lima pelayan yang dihubungkan dengan perkhidmatan Netflix. Walau bagaimanapun, ia adalah pelayan yang berbeza.

Pelayan UK, sekali penerima Netflix skrin hitam azab yang ditakuti, bekerja dengan sempurna ketika saya log masuk. Server Belanda, setelah satu-satunya harapan kami dalam perang melawan larangan Netflix, sedihnya tidak berfungsi ketika kami mengujinya masa.

ProtonVPN akan disenaraikan di bawah Pros untuk mencapai kejayaan. Tetapi secara praktikal, hanya perlu diingat bahawa pilihan anda mungkin agak terbatas di sini.

6. Mudah dipasang dan digunakan

Apabila anda memilih pembekal VPN, perkara terakhir yang anda mahukan adalah membuka beberapa sistem terlalu rumit yang anda perlu menjadi saintis komputer untuk memahami. Itulah sebabnya VPN terbaik adalah yang paling mudah. Walaupun ProtonVPN mungkin tidak kelihatan mesra pengguna pada mulanya, kelihatan boleh menipu. Walaupun lebih lama daripada masa muat turun yang lebih panjang, ProtonVPN terbukti mudah untuk memasang sistem, yang mempunyai kemudahan penggunaan sebaik sahaja anda terbiasa dengan papan pemuka yang sangat sibuk.

Selepas mendaftar untuk ProtonVPN, anda akan dibawa ke papan pemuka pelanggan. Dari sana, anda boleh memuat turun platform pilihan anda.

Muat turun Skrin untuk ProtonVPN

Selepas memilih muat turun Windows, saya masih dibawa ke halaman muat turun lain untuk memilih klien Windows dan memulakan pemasangan. Ini tidak mengambil banyak masa tetapi masih pelik bahawa saya terpaksa memilih program yang hendak dimuat turun hanya untuk dibawa ke laman lain di mana saya sekali lagi terpaksa memilih program mana yang hendak dimuat turun.

Muat turun halaman untuk ProtonVPN

Setelah itu selesai, perisian ProtonVPN mula dimuat turun. Biasanya perisian VPN mengambil masa antara 10 dan 30 saat untuk memuat turun pada komputer saya. Ini mengambil masa yang agak lama, dan saya mendapati diri saya menunggu selama hampir dua minit. Sekali lagi, ini bukan akhir dunia, dan sekali ia telah dimuat turun, pemasangannya hampir hampir seketika.

Muat turun Pelanggan untuk ProtonVPN

Skrin masuk adalah kosong dan mudah, yang sentiasa baik apabila menggunakan VPN. Anda ingin mendaftar dengan cekap tanpa perlu mengemudi melalui pelbagai pilihan. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda, dan anda akan disambungkan. Anda juga boleh menyediakan klien VPN anda untuk mengingat maklumat log masuk anda (tidak disyorkan pada komputer yang dikongsi) atau untuk memulakan secara automatik dengan Windows. 

Skrin Masuk ProtonVPN

Apabila anda log masuk untuk kali pertama, ProtonVPN mengambil langkah tambahan yang saya tidak melihat banyak VPN lakukan sebelum ini. Ia menawarkan anda lawatan antara muka. Ini amat berguna, kerana seperti yang anda lihat seketika, ia boleh menjadi sedikit menakutkan apabila anda melihat jika buat pertama kalinya.

Skrin Selamat Datang ProtonVPN

Tur berjalan anda melalui beberapa ciri utama ProtonVPN.

Salah satu daripada mereka adalah keupayaan untuk membuat profil, membolehkan anda menyimpan tetapan anda untuk kembali kepada mereka bila-bila masa anda mahu. Ini bagus untuk pengguna yang ingin pergi ke pelayan Netflix kegemaran mereka atau yang sangat pantas. Sebaik sahaja anda disambungkan ke pelayan, akan ada pautan hijau di sebelah kiri atas yang mengatakan "Tetapkan sebagai Profil." Klik pada itu dan anda boleh memegang mana-mana pelayan yang anda nikmati tanpa perlu menyaring senarai ke cari mereka lagi.

ProtonVPN Tour

Ia juga bercakap mengenai ProtonVPN Secure Core, yang membolehkan anda menambah tahap keselamatan tambahan pada sesi penyemakan imbas anda. Harus diingat bahawa perkhidmatan ini hanya tersedia kepada pelanggan yang membeli rancangan Proton Plus atau Visionary ProtonVPN.

ProtonVPN Tour 2

Apabila semua itu selesai, saya mengklik pada "Quick Connect" di penjuru atas dan disambung serta-merta ke pelayan terpantas yang mereka ada.

Pelanggan ProtonVPN

Walaupun antara muka ini mungkin kelihatan seperti skrin komputer NORAD, ia sebenarnya jauh lebih mudah daripada yang muncul. Semua yang anda perlukan adalah di sebelah kiri. Ini termasuk butang untuk menyambung dan memutuskan sambungan, senarai pelayan, profil yang disimpan, dan keupayaan untuk mengaktifkan Core Secure.

Ciri lain yang menyeronokkan adalah hakikat bahawa bendera negara yang anda pilih muncul di sebelah kiri atas. Peta, yang mengambil sebahagian besar antara muka besar ini, kebanyakannya wujud untuk menunjukkan kepada anda di mana di dunia isyarat anda sedang berjalan. Ia juga memantau beberapa maklumat anda yang lain seperti kelajuan, kelantangan, dan panjang sesi anda. Ini adalah maklumat penting yang banyak meninggalkan VPN.

Pelayan beralih adalah angin. Anda mencari negara pelayan yang anda mahu dari senarai di sebelah kiri, klik padanya, dan anda secara automatik akan disambungkan ke pelayan terbaik di rantau itu. Anda juga boleh mengembangkan senarai negara mengikut negara untuk memilih pelayan tertentu.

Semuanya, walaupun lebih lama dari masa persediaan purata, ini adalah VPN yang mudah digunakan dan berkesan.

ProtonVPN Cons -

ProtonVPN mendapat markah tinggi untuk perhatian mereka terhadap perincian keselamatan. Walau bagaimanapun, masih ada beberapa kelemahan yang kita ketahui.

Mari lihat setiap mereka dengan mendalam.

1. Mereka terletak di Switzerland

Switzerland mempunyai sejarah menjadi negara 'neutral'. Satu yang melindungi privasi warganya dan tidak suka terlibat dalam konflik domestik.

Dan semua itu benar.

Undang-undang Switzerland melindungi privasi. Secara umumnya.

Isu ini, bagaimanapun, ialah Switzerland juga merupakan ahli gabungan dari persekutuan keselamatan mata yang diperluaskan.

Ini adalah perjanjian di seluruh dunia yang pada dasarnya membantu agensi kerajaan untuk mengintip satu sama lain warga negara dengan nama "keselamatan di seluruh dunia."

Saya tidak bermaksud dalam cara konspirasi-teori. Ini telah berlaku selama beberapa dekad.

Oleh itu, lokasi yang berpangkalan di Switzerland bermakna anda kebanyakannya baik. Privasi anda kebanyakannya selamat.

Berita baiknya ialah ProtonVPN tidak menyimpan banyak data pelanggan mereka pada fail. Tetapi teruskan di belakang fikiran mereka bahawa kerajaan mereka mungkin memaksa mereka untuk bekerjasama.

2. Kelajuan Pelayan Terlalu Perlahan untuk Harga  

Kelajuan adalah penyamaan hebat.

Semua yang sama - harga, ciri, protokol keselamatan, dan lain-lain - anda akan pergi dengan pilihan terpantas.

Kerana kelajuan membuat semua perkara mungkin (streaming, muat turun torrent, atau hanya sedozen tab ketika anda memantul di antara sesi penyiaran).

Malangnya, skor kelajuan gabungan gabungan ProtonVPN hanya meletakkannya di 48 daripada 78 syarikat VPN.

Berikut adalah cara kami membuat data:

 1. Kami menggunakan SpeedTest.net untuk mendapatkan bacaan penanda aras kami, sambungan internet bukan VPN kami. Kami mendapat muat turun 97 Mbps dan muat naik 53 Mbps pada masa kajian ini.
 2. Kemudian, kami menyambung ke beberapa pelayan ProtonVPN berbeza. Kami cuba untuk memilih yang rawak di seluruh dunia untuk mendapatkan pandangan yang adil, tidak berat sebelah.
 3. Akhirnya, kami mengira perbezaan dan menghasilkan skor gabungan yang mendapat kedudukan berbanding semua ulasan lain yang telah kami lakukan sebelum ini.

Baik bunyi? Semak setiap ujian pelayan secara terperinci sekarang.

A.S. Servers (East & Barat)

Pelayan Aero ProtonVPN bermula sangat lambat. Kelajuan muat turun, terutamanya, akan menjadikan aktiviti yang paling teruk lambat pada merangkak.

 • Ping: 190 ms
 • Muat turun: 24.6 Mbps (75% lebih perlahan)
 • Muat naik: 36.4 Mbps (31% lebih perlahan)

Pelayan EU (Switzerland)

Pelayan EU, sebaliknya, tidak mengecewakan. Ini mungkin juga mempunyai kaitan dengan jarak dekat kami dengan pelayan ini. Malah sesuatu yang semudah jarak fizikal antara anda dan pelayan yang berkaitan dapat mempengaruhi prestasi. Tetapi kredit di mana kredit perlu dibayar.

 • Ping: 66ms
 • Muat turun: 54.46 Mbps (44% lebih perlahan)
 • Muat naik: 37.86 Mbps (29% lebih perlahan)

Pelayan Asia (Hong Kong)

Kami fikir kelajuan pelayan A.S. adalah buruk. Sehingga kita melihat orang-orang Asia keluar dari Hong Kong. 85% lebih perlahan di seluruh papan.

 • Ping: 317 ms
 • Muat turun: 16 Mbps (84% lebih perlahan)
 • Muat naik: 6.4 Mbps (88% lebih perlahan)

Pelayan UK

Dan akhir sekali, pelayan UK merasa di suatu tempat di tengah. Malangnya, ia bukan di bahagian tengah yang 'baik'.

 • Ping: 46ms
 • Muat turun: 52 Mbps (46% lebih perlahan)
 • Muat naik: 47 Mbps (11% lebih perlahan)

Keputusan ini mengecewakan seluruh lembaga. Sentiasa, ya. Tetapi secara konsisten perlahan tidak baik.

Syarikat-syarikat seperti ExpressVPN, PIA, dan Trust.Zone semua menawarkan kelajuan yang lebih baik (hanya sebahagian kecil daripada harga).

3. Keserasian Peranti Terhad

Aplikasi tingkap ProtonVPN

VPN terbaik yang kami semak semula semuanya menyediakan aplikasi pra-terbina untuk setiap peranti yang boleh dibayangkan.

Dengan cara ini, apa yang perlu anda lakukan adalah titik dan klik. Tiada pengalaman teknikal yang diperlukan. Tiada buruh manual diperlukan.

ProtonVPN menyediakan aplikasi pra-terbina untuk peranti Mac, Windows, Linux, dan Android.

Malangnya, itulah yang mereka sediakan.

Mana-mana pengguna TOR akan mendapati bahawa VPN ini tidak bersesuaian dengannya.

Kali terakhir saya mengkaji ProtonVPN, mereka tidak mempunyai aplikasi asli untuk pelanggan iOS. Sekarang (Februari 2019), mereka kini mempunyai aplikasi iOS asli.

Tetapi lebih buruk lagi, itu bermakna tiada pilihan yang telah dibina untuk TV pintar atau konsol permainan.

Walaupun tiada sokongan untuk penghala pada kali terakhir saya mengkaji ProtonVPN, mereka kini menyokong pemasangan VPN mereka pada router DD-WRT, AsusWRT, dan Tomato.

Mereka mempunyai 345 pelayan di 32 negara, yang boleh menjadi masalah bagi orang yang melihat VPN untuk mengutuk.

Lapisan perak? Pelan berbayar ProtonVPN menyediakan sehingga sepuluh sambungan serentak - ini adalah lebih tinggi daripada apa yang kita lihat.

4. Torrenting Limited Available

Unfortunatley, ProtonVPN tidak membenarkan torrenting tanpa had.

Ia tidak dibenarkan pada rancangan percuma.

Sebabnya ialah "P2P akan meningkatkan beban pada pelayan kami kerana mengotorkan dan ini akan memberi tekanan kepada kami, dan akhirnya tidak membenarkan kami mensubsidi akaun percuma daripada yang dibayar."

Itu difahami.

Ia dibenarkan pada yang dibayar, tetapi hanya pada pelayan tertentu. Sekali lagi, alasannya ialah mereka menyalurkan lalu lintas P2P melalui "negara yang selamat" neutral.

Walau bagaimanapun, mereka juga mengambil masa ini untuk membawa undang-undang Switzerland: "Perkongsian fail hanya dibenarkan untuk kegunaan peribadi, bukan komersial."

Jadi ya, mereka membenarkannya. Tetapi terdapat beberapa sekatan yang mungkin membuatnya tidak praktikal untuk anda.

5. Protokol Terhad (OpenVPN Only)

Ini yang terakhir berada di sempadan.

ProtonVPN hanya menawarkan protokol OpenVPN.

Secara teknikal, ini adalah perkara yang BESAR. Ia adalah standard industri yang canggih. Hampir semua orang, di mana-mana harus menggunakan OpenVPN SAHAJA.

Jadi mengapa ini muncul di bawah seksyen Cons?

Kerana tidak semua orang mempunyai pilihan hanya menggunakan pilihan protokol ini.

Banyak peranti yang lebih tua, atau bahkan beberapa yang baru yang kurang mahal seperti beberapa Chromebook, tidak lagi menawarkan sokongan OpenVPN.

Sebaliknya, anda perlu menyambungkan protokol yang berbeza (walaupun, kurang baik) seperti L2TP atau PPTP.

Pilihan lain ini tidak semudah selamat. Dan dalam kebanyakan kes anda tidak mahu menggunakannya.

Tetapi itu hanya perkara:

Anda tidak selalu mempunyai pilihan itu. Kadang-kadang anda perlu melakukan apa yang anda perlu lakukan.

Dan untuk sebab itu, ProtonVPN mungkin tidak berfungsi untuk keratan rentas besar pelanggan berpotensi.

Harga ProtonVPN, Kos & cara bayaran

Harga ProtonVPN

ProtonVPN mempunyai empat rancangan untuk dipilih, dengan diskaun opsyen untuk membayar setiap tahun.

Jadi harga di bawah INCLUDE diskaun tahunan ~ 20%.

Percuma: $ 0 / bulan

Ya, Proton mempunyai VPN percuma. Tetapi ya, itu juga tulang yang cukup telanjang.

Perkhidmatan ini dilengkapi dengan hanya tiga lokasi pelayan: Belanda, Amerika Syarikat, dan Jepun.

Ia tidak datang dengan ciri-ciri tambahan.

Tetapi ia membantu anda membuka kunci percubaan tujuh hari percuma rancangan mereka. Jadi itu mungkin cara yang baik untuk mencelupkan kaki anda ke dalam perairan ProtonVPN tanpa menghabiskan satu sen.

Asas: $ 4 / bulan (kami membeli ini)

Pelan Asas Proton adalah peningkatan kecil pada orang bebas yang jujur. Anda mendapat akses ke semua negara, tetapi bukannya pelayan Plus, Secure, atau Tor. Akses kelajuan anda adalah "tinggi" tetapi bukan "tertinggi".

Selain itu, anda hanya boleh menyambung dua peranti serentak.

Jadi agak gentar untuk jujur. Langkau ke pilihan ini.

Plus: $ 8 / bulan

Pelan Proton Plus meningkatkan had sambungan anda sehingga lima peranti. Kelajuan adalah "tertinggi," dan anda mendapat akses ke pelayan Plus, Secure Core, dan Tor.

Ini mungkin satu-satunya rancangan yang perlu anda jujur.

Rancangan keempat, Visionary, agak sama dengan Plus, tetapi dengan menjual silang untuk tawaran ProtonMail mereka. Jadi itu juga pilihan yang baik pada $ 24 / bulan (dibayar tahunan) jika anda telah mempertimbangkan kedua-dua pilihan yang disulitkan.

Jika tidak, anda boleh membayar semua pelan ini dengan sama ada kad kredit atau PayPal. Tidak ada lagi (wang tunai, bitcoin, dan sebagainya) dari apa yang telah kita lihat.

ProtonVPN datang dengan jaminan wang balik 30 hari. Walau bagaimanapun, anda hanya mendapat jumlah prorated daripada "bahagian yang tidak digunakan." Dalam erti kata lain, jika anda menggunakannya selama 10 hari, anda akan mendapat bayaran balik selama 20 hari bernilai.

Itu bukan dasar pembayaran balik yang baik berbanding dengan orang lain, seperti CyberGhost, yang menawarkan jaminan penuh "tidak ditanyakan" wang jaminan.

Bayaran balik dalam mata wang asal atau kaedah pembayaran yang anda gunakan akan diberikan juga.

Anda perlu menghantar e-mel ke [email dilindungi] untuk mendapatkan bahagian prorata anda.

Adakah saya Mengesyorkan ProtonVPN?

Tidak, kita tidak.

ProtonVPN mempunyai sambungan hebat dengan pertimbangan keselamatan tertinggi. Perkhidmatan pelanggan mereka adalah baik dan Netflix juga bekerja pada satu pelayan.

Malangnya, ia adalah beberapa kawasan lain yang melepaskannya pada akhirnya.

Asas rumah Switzerland pada umumnya merupakan perkara yang baik untuk privasi. Tetapi mereka bekerjasama dengan agensi kerajaan agresif yang lain di seluruh dunia.

Secara jujur, kelajuan pelayan tidak baik. Pilihan peranti adalah terhad.

Dan harga, walaupun dengan diskaun tahunan 20%, masih tinggi untuk apa yang anda dapatkan sebagai balasannya.

Hanya terdapat banyak pilihan yang lebih baik, dengan kekuatan sambungan yang sama, prestasi yang lebih cepat, dan lebih banyak peranti, jauh lebih rendah.

Layari VPN premium terbaik di sini.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me