DotVPN Kajian

dotVPNDotVPN dimiliki oleh sebuah syarikat yang dikenali sebagai Smart Security Limited dari Hong Kong.

Tetapi walaupun status mereka sebagai syarikat Hong Kong, laman web mereka dihoskan keluar dari Frankfurt Jerman.

DotVPN mengatakan bahawa produk mereka adalah "cara yang lebih baik untuk VPN."

Mengabaikan keputusan mereka yang tidak diingini untuk menggunakan VPN sebagai kata kerja, ini juga bukan kali pertama kami mendengar saluran yang sama.

Dan kebanyakan mereka jatuh pendek.

Oleh itu, persoalannya menjadi, Dot semua asap dan kekerasan, atau mereka boleh menyokong kebanggaan mereka di mana ia benar-benar penting?

Mari cari bersama dalam kajian DotVPN ini.

Gambaran Keseluruhan DotVPN

RANGKA KESELURUHAN: # 63 daripada 78 VPN
USABILITY: Mudah dipasang dan digunakan
LOG FILES: Kawasan Kelabu
LOKASI: 12 negara, 700 pelayan
SOKONGAN: Borang hubungan, tiada tindak balas
TORRENTING: Tidak dibenarkan
NETFLIX: Blok Netflix USA
ENKRIPSI / PROTOCOL: AES-128, 4096-Bit Key; OpenVPN, TLS 1.2, Tunnel Proksi
KOS: Percuma atau $ 2,99 / mo
LAMAN WEB RASMI: www.DotVPN.com

DotVPN Pros

Terdapat beberapa. Tiada pembalakan, penebangan yang tidak terhad, dan harga yang rendah mendapat telinganya.

Semak ia.

1. Tiada Dasar Pembalakan

Kebanyakan VPN mempunyai mentaliti ini bahawa anda tidak dapat dilihat oleh semua orang kecuali mereka. Dan mereka log maklumat, baik secara peribadi dan aktiviti internet anda.

DotVPN mendakwa bahawa mereka tidak berbuat demikian.

tiada dasar pembalakan

Mereka mengatakan di depan bahawa mereka mempunyai ketat tiada dasar pembalakan. Mereka juga menambah beberapa factoids lain untuk membezakannya dari Hola VPN, add-on browser proksi yang log semua maklumat anda, tidak mempunyai pelayan, dan laluan pengguna melalui satu sama lain peranti.

Saya mengambil dasar privasi mereka untuk memastikan segala-galanya berada di atas dan ke atas.

dasar privasi

Satu-satunya maklumat sebenar yang mereka simpan ialah alamat e-mel anda.

Itu tidak mengenal pasti maklumat peribadi sama sekali. Anda boleh dengan mudah membuat alamat e-mel yang tidak terikat dengan nama anda sebelum menggunakan perkhidmatan tersebut.

Dasar ini terus bercakap mengenai mengesan nama pengguna dan kata laluan anda, tanpa menyebut apa-apa maklumat pengenalpastian atau pembalakan aktiviti.

Ini adalah perkhidmatan VPN yang melekat dengan janji untuk menyimpan maklumat anda secara peribadi, dan itu boleh dipuji.

2. Penyulitan Selamat untuk Aplikasi Mudah Alih

DotVPN adalah dua produk yang berbeza. Terdapat sambungan penyemak imbas dan aplikasi mudah alih untuk kedua-dua Android dan iOS.

Walaupun kedua-duanya dipanggil DotVPN, mereka adalah produk yang sangat berbeza.

Pengaya penyemak imbas tidak benar-benar VPN benar sama sekali, ia adalah pelayan proksi. Proksi melindungi penyemak imbas web anda, sementara VPN benar melindungi 100% penggunaan internet anda pada atau dari penyemak imbas.

Proksi SSL

SSL bermaksud Secure Socket Layer, dan ia adalah protokol terowong yang digunakan oleh kebanyakan pelayan proksi. DotVPN adalah gandingan ini dengan kit penyulitan 4096-bit.

Setakat proksi pergi, ini tidak mengerikan, tetapi ia tidak akan memberi anda sebahagian kecil daripada keselamatan yang ditawarkan oleh VPN penuh.

Apl mudah alih adalah VPN benar, melindungi semua aktiviti anda pada telefon atau tablet anda.

Protokol VPN - OpenVPN dan IPSec

Senang melihat mereka menggunakan OpenVPN sebagai protokol terowong. Ini diterima secara meluas sebagai protokol VPN terbaik dan paling selamat yang wujud.

Itu kerana OpenVPN adalah buruh cinta yang sentiasa berkembang dari seluruh komuniti keselamatan. Ia dibuka bersumber, bermakna tiada satu pun syarikat yang mengekalkannya. Sebaliknya, komuniti keselamatan mengekalkannya secara keseluruhan, menambahnya dan menjadikannya lebih kuat sebagai kemajuan teknologi.

Satu kelemahan kepada OpenVPN adalah bahawa beberapa sistem yang lebih perlahan dan iOS mempunyai masa yang sukar dengannya. Itulah sebabnya mengapa DotVPN menggunakan IPSec untuk apl iOS mereka.

IPSec adalah protokol penyulitan yang biasanya dipasangkan dengan sama ada protokol L2TP atau IKEv2.

aes penyulitan

Setakat penyulitan, Dot menggunakan AES-128 dan bukan sepupunya yang lebih berkuasa AES-256. Walaupun mereka menyatakan bahawa terdapat kelemahan untuk AES-256, itu akan menjadi berita kepada kami.

AES-256 adalah standard yang digunakan di seluruh industri, dari syarikat Fortune 500 kepada kerajaan persekutuan untuk banyak VPN terbaik di dunia.

Walaupun kami mengekalkan bahawa 256 adalah lebih kuat, 128 masih merupakan penyulitan yang selamat yang akan berfungsi dengan baik dengan aplikasi ini.

3. Taman Pelayan Besar, Ciri-ciri Mengagumkan, Sambungan Pelbagai

Dot memberi anda banyak pilihan dengan lebih 700 pelayan di 12 negara yang berlainan.

rangkaian pelayan

Keupayaan untuk menukar pelayan sesuka hati adalah ciri penting bagi mana-mana VPN, seperti bilangan pelayan yang anda pilih.

Premium DotVPN

Dot boleh digunakan oleh lima peranti pada satu masa, sesuai untuk keluarga yang mencari untuk melayari tanpa nama.

Terdapat jalur lebar yang tidak terhad pada kedua-dua pelan percuma dan premium.

Banyak VPN yang menawarkan komponen percuma mempercepat penggunaannya dan Dot tidak berbeza. Ia menghadkan jumlah kelajuan yang mendapat pelan percuma, yang boleh menjadi masalah jika anda ingin menstrimkan kandungan.

DotVPN juga menggunakan TOR

Ia juga merangkumi penggunaan rangkaian TOR, yang saya selalu suka melihat. TOR adalah pelayar web tanpa nama yang bebas untuk digunakan, tetapi mempunyai kebimbangan keselamatan.

Sebagai contoh, sementara agensi kerajaan tidak dapat melihat aktiviti anda di TOR, mereka dapat melihat bahawa anda menggunakannya. Memasang VPN dengan TOR menutup tetingkap itu dan memberi anda pengalaman yang benar-benar tanpa nama.

Jika saya terpaksa memilih satu perkara untuk mengelirukan, ia akan menjadi jumlah negara yang agak rendah. Dua belas negara sangat rendah.

Tetapi kami masih memberi manfaat kepada mereka kerana jumlah khidmat pelayan adalah sangat tinggi.

4. Mudah dipasang dan digunakan

Penginstalan penyemak imbas Google Chrome adalah sangat mudah, memuat turun dalam waktu kurang dari 30 detik.

Saya mengklik pautan pada halaman muat turun rasmi mereka, memilih Chrome sebagai platform pilihan saya.

Itu membuka pasaran Chrome.

Proksi DotVPN untuk Chrome

Saya mengklik "Tambah ke Chrome" dan memuat turun.

Tiada masalah apa pun, dan ia bermula dengan cepat.

DotVPN android app

Ia membawa saya ke halaman yang penuh dengan negara-negara, membenarkan saya memilih pelayan. Saya memilih Paris, Perancis.

Disambungkan ke Perancis

Saya sangat suka skrin ini. Ia memberitahu saya kelajuan saya (yang dahsyat, lebih banyak pada kemudian) dan ping, dan menjejaki jumlah masa yang saya habiskan bersambung dan berapa banyak pengiklan dan pelacak yang disekat.

Saya pergi ke YouTube dan dapat menonton video selama 10 minit tanpa sebarang masalah.

Logo YouTube

Saya kemudian berpindah ke pelayan di Belanda. Kelajuan menurun sedikit tetapi peralihan bagus dan lancar.

Secara keseluruhannya, ini adalah add-on pelayar yang memasang dan berfungsi dengan sangat cekap.

DotVPN Cons

Walaupun saya menghargai kekurangan pembalakan dan ciri-ciri yang mengagumkan, masih terdapat sedikit tentang VPN ini yang membimbangkan saya.

Pertama, kami mendapati kebocoran melalui proses ujian kami dan VPN ini tidak mempunyai suis pembunuh. Jadi IP anda boleh bocor dan anda tidak akan tahu.

Ia tidak berfungsi dengan Netflix dan mereka mengharamkan larangan aplikasi yang mengutuk, jadi tuntutan mereka tentang kebebasan internet sedikit lebih terperinci.

Kekurangan apl VPN desktop penuh juga mengecewakan saya, seperti peranti mereka yang menyokong dan sokongan pelanggan yang tidak wujud.

1. Terletak di Hong Kong (Outside of 14 Eyes Alliance)

Status DotVPN sebagai syarikat berasaskan Hong Kong adalah perkara yang sangat baik.

Hong Kong bukan sebahagian daripada perikatan pengawasan Mata 14, yang menyatukan usaha pengumpulan maklumat AS dan 13 negara lain.

Kebanyakan VPN teratas yang kami semak mempunyai satu perkara yang sama. Mereka wujud di luar bidang kuasa rasmi perikatan.

VPN yang berpangkalan di AS boleh mempunyai semua jawapan yang betul. Ia boleh bocor percuma, log percuma, kilat cepat, dengan perkhidmatan pelanggan yang cemerlang. Tetapi ia akan sentiasa jatuh ke tepi jalan terhadap VPN yang tidak menjawab kepada 14 Aliansi Mata.

Walau bagaimanapun, kata peringatan.

Hanya "kerajaan yang diluluskan" VPN dibenarkan di China. Ini bermakna mereka masih tegas di bawah kerajaan China. Yang bermaksud ada peluang yang baik (hampir pasti) data peribadi anda (jika VPN memilikinya) akan mengalir ke tangan mereka.

Itulah sebabnya saya lumping ini di bawah Con pada penghujung hari. Ia tidak seteruk berada di bawah 5 mata. Tetapi masih tidak baik, sama ada.

2. Kebocoran IP Dikesan

Seluruh tujuan VPN adalah untuk melindungi IP anda dan memberi anda pengalaman melayari dan streaming secara tanpa nama.

Kehadiran kebocoran sepenuhnya melemahkan ini.

Kebocoran DNS adalah salah satu penyebab utama. Mereka menggerudi lubang besar dalam protokol terowong anda dan mendedahkan IP asal anda.

Pesalah besar yang lain adalah kebocoran WebRTC. WebRTC adalah sistem yang dibangunkan untuk pelayar web yang membantu mereka untuk mewujudkan aplikasi komunikasi masa nyata yang lebih berkesan. Masalah dengan WebRTC ialah API yang membolehkannya memenuhi tujuannya juga memainkan kekacauan dengan keselamatan VPN.

Kebocoran adalah perniagaan yang serius. Itulah sebabnya kami menguji semua VPN kami enam kali yang berbeza untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik.

Kami meletakkan DotVPN melalui rentetan ujian kami, dan ia tidak berpatutan dengan baik.

Pada permulaan ia menjanjikan, kami mengesan tiada kebocoran IP atau DNS.

Ujian kebocoran IP
Tidak menggunakan privasi yang sempurna

Walau bagaimanapun, apabila kami menguji kebocoran WebRTC, kami mendapati bahawa DotVPN telah membocorkan alamat IP asal kami dari Estonia:

bocor webrtc dotvpn

 • https://ipleak.net/ - Lulus
 • https://www.perfect-privacy.com/check-ip - Lulus
 • https://ipx.ac/run - Lulus
 • https://browserleaks.com/webrtc - Gagal
 • https://www.perfect-privacy.com/dns-leaktest/ - Lulus
 • https://dnsleak.com - Lulus

Kehadiran kebocoran WebRTC melemahkan sistem keseluruhan DotVPN. Kebocoran membuat dasar pembalakan tanpa sia-sia dan penyulitan mereka tidak bererti.

3. Pelayan Tidak Bekerja Dengan Netflix

Adakah anda ingin menggunakan VPN anda untuk menonton Netflix, betul?

Nah, Netflix tidak mahu anda.

Malah, Netflix pergi keluar dari cara untuk memastikan bahawa anda tidak boleh.

Netflix Media Centre

Walaupun terdapat garis keras di pasir, terdapat banyak VPN yang telah berjaya meletupkan larangan Netflix.

DotVPN bukan salah satu daripada mereka.

Kami menguji lima pelayan Dot dengan Netflix dan tidak seorang pun daripada mereka bekerja.

4. Tiada Torrenting Allowed

Torrenting adalah perkhidmatan yang didambakan oleh pengguna VPN. Walaupun keupayaan untuk menyambung melalui rangkaian peer-to-peer boleh memberi manfaat untuk memuat turun fail besar pada kelajuan pantas, ia juga membuka anda sehingga banyak ancaman.

Mempunyai VPN untuk melindungi maklumat peribadi anda daripada penggodam yang berharap untuk mengeksploitasi pintu belakang ini ke dalam sistem anda adalah sangat berfaedah dan menyelesaikan masalah yang paling mencolok dengan proses yang mengerikan.

Walau bagaimanapun, DotVPN tidak membenarkan apa-apa jenis torrent pada mana-mana pelayannya.

DotVPN menyokong torrenting

Ini mengecewakan, tetapi sangat baik bahawa mereka tidak memerintah untuk masa depan. Saya telah melihat beberapa VPN mengambil pendirian moral ini terhadap torrenting, tetapi Dot mempunyai lebih daripada "kita tidak memilikinya sekarang, tetapi diharapkan tidak lama lagi" mentaliti mengenai keseluruhan perkara.

Jika anda sedang mencari VPN yang mengerikan, periksa senarai VPN terbaik kami yang berfungsi dengan mengerikan.

5. Sokongan Peranti Terhad

DotVPN jatuh sangat pendek di jabatan ini.

Sebagai penyemak imbas, DotVPN menyokong Chrome, Firefox, dan Opera. Ia juga boleh digunakan pada kedua platform iOS dan Android.

Terdapat janji aplikasi desktop, yang akan menjadi VPN penuh. Walau bagaimanapun, mereka tidak sepatutnya melakukan kerangka masa.

DotVPN tidak mempunyai aplikasi desktop

Melihat bagaimana saya menulis ini pada 12 Jun, 2018, janji mereka pertengahan tahun 2017 telah datang dan pergi.

Kemas kini 2019: Pada masa mengemaskini ini pada Februari 2019, DotVPN masih belum melepaskan apl desktop. Mereka sekali lagi mengalihkan tarikh pelepasan kepada "pertengahan tahun 2019." Seperti mana, ia tidak seolah-olah seolah-olah DotVPN mempunyai rancangan untuk melepaskan aplikasi desktop.

Aplikasi Desktop DotVPN

Mereka juga tidak menyokong router. Ini bermakna anda tidak akan dapat menyulitkan TV pintar atau konsol permainan, sama ada.

Pilihan anda sangat terhad.

6. Tiada Suis Bunuh

Sebagaimana dinyatakan di atas, kami mendapati kebocoran IP. Sebab itu penggera utama.

Satu-satunya perkara yang pernah meredakan masalah kebocoran saya ialah kehadiran suis pembunuh.

Suis pembunuh adalah langkah keselamatan terbina dalam, seperti kerusi peluru pada jet pejuang. Jika sambungan anda menjadi tidak stabil dan anda membocorkan IP anda, suis bunuh tiba-tiba mengakhiri sesi anda sebelum sebarang kerosakan boleh berlaku.

Kehadiran suis pembunuh mungkin telah memulihkan kepercayaan saya dalam keselamatan DotVPN.

Malangnya, mereka tidak mempunyai satu pun.

7. Borang Hubungi Sokongan, Tiada Respon

Dot mempunyai bentuk perkhidmatan pelanggan yang boleh anda isi, terletak di bawah tab bantuan pada menu mereka.

Sebaik sahaja anda klik pada Hantar Kami Maklum Balas Anda akan membawa anda ke borang tersebut.

Sokongan pelanggan mengenai DotVPN

Ia adalah satu bentuk hubungan yang cukup jelas. Saya mengisi maklumat saya dan bertanya mengenai enkripsi dan protokol VPN mereka.

Tiga hari dan menghitung ... dan saya tidak pernah mendengar apa-apa. Saya juga menghantar mereka susulan, mencatat bahawa ia adalah percubaan kedua saya untuk mencapai, dan saya masih belum mendengar apa-apa.

Sokongan pelanggan adalah penting ketika berurusan dengan produk teknologi dan ini merupakan serangan besar.

8. Benar-benar Mengurangkan Kelajuan Internet

Walaupun mana-mana VPN akan melambatkan kelajuan anda, ini adalah kebakaran sampah.

Ramai orang melihat kehilangan kelajuan sebagai kos keselamatan internet. Tetapi VPN terpantas yang kami semakan hanya melihat sedikit penurunan dalam tahap prestasi.

Tiada apa-apa seperti ini.

Biasanya kami menguji semua VPN kami dengan cara yang sama. Kami melihat pelayan di EU dan satu di Amerika Syarikat. Kami sentiasa menggunakan speedtest.net untuk melakukan ini, jadi tangkapan skrin kami biasanya kelihatan sama.

Tetapi apabila saya cuba melakukannya dengan DotVPN, ia tidak berfungsi.

ralat ujian latensi

Saya cuba pada pelbagai pelayan dan saya telah bertemu dengan isu yang sama berulang kali. Saya terputus dari perkhidmatan dan cuba lagi. Ia berfungsi dengan baik, jadi ia jelas VPN.

Saya akhirnya perlu menggunakan alat ujian kelajuan Google, jadi hasil ini akan kelihatan sedikit berbeza dari ujian biasa kami.

Ujian kelajuan EU keluar dari Paris, dan ia agak buruk. Kelajuan tercekik di sekeliling.

Uji Ujian EU

Uji Ujian EU

 • Ping: 57 ms
 • Muat turun: 3.32 Mbps (Penanda aras 90 Mbps lebih lambat daripada 30 Mbps)
 • Muat naik: 1.85 Mbps (85.7% lebih rendah daripada 13 Mbps Tanda aras)

Sebaiknya ini, ujian kelajuan AS lebih buruk lagi.

Ujian kelajuan AS

Ujian Kelajuan AS

 • Ping: 22 ms
 • Muat turun: 1.58 Mbps (94.7% lebih perlahan Daripada Penanda Aras 30 Mbps)
 • Muat naik: 1.87 Mbps (85.6% Lebih Besar Daripada 13 Mbps Penanda Aras)

Kos, Rancangan DotVPN, & Pilihan pembayaran

DotVPN mempunyai dua rancangan. Pilihan percuma dan perkhidmatan premium.

Kos dan harga DotVPN

Perkhidmatan percuma adalah terhad tetapi, anda mendapat apa yang anda bayar.

Premium mempunyai beberapa pilihan yang berbeza sejauh komitmen. Pelan bulan ke bulan akan menanggung anda $ 4.99 sebulan.

Kadar tahunan akan dikenakan biaya $ 2.99 sebulan, yang merupakan satu lagi kadar hebat, di sana dengan beberapa perkhidmatan paling berpatutan yang telah kita lihat.

Apabila ia datang kepada pilihan pembayaran, anda mempunyai beberapa untuk dipilih.

Kaedah pembayaran DotVPN

PayPal, kad kredit, sistem pembayaran tempatan atau kriptografi diterima. Saya sentiasa suka apabila VPN membenarkan pembayaran crypto. Ia seperti lapisan keselamatan tambahan di atas perkhidmatan mereka.

Jika anda membatalkan dalam masa 30 hari, anda boleh menerima bayaran balik penuh. Apa-apa sahaja selepas itu masih boleh dikembalikan, tetapi ia akan menjadi prorated.

Adakah saya Mengesyorkan DotVPN?

Tidak, saya tidak.

Dari menaikkan tahap kelajuan saya kepada kekurangan keselamatan yang baik pada tahap penyemak imbas, saya tidak dapat dengan hati nurani yang baik mengesyorkan VPN ini.

Bercakap tentang kelajuan, ia agak mencurigakan bagaimana program ujian kelajuan biasa kami tidak berfungsi semasa disambungkan ke DotVPN. Di papan pemuka VPN mereka memberikan anda kelajuan anda dan ketika saya dapat mencari ujian laju yang bekerja, saya melihat bahawa mereka terlalu menggembirakannya. Saya tidak dapat membuktikan bahawa mereka secara sengaja cuba mengelirukan saya, tetapi sudah pasti dalam fikiran saya.

Jangan salahkan saya, saya dapati dasar pembalakan mereka terpuji, tetapi kebocoran WebRTC sepenuhnya membatalkannya. Dan tanpa suis membunuh, saya tidak percaya pada keupayaannya untuk melindungi saya.

Saya juga memerlukan lebih daripada sekadar aplikasi mudah alih dan proksi penyemak imbas. Mereka sudah setahun terlambat dalam menjanjikan aplikasi desktop mereka, jadi saya tidak menahan nafas saya.

Sokongan pelanggan sepenuhnya meniupkan soalan saya, dan sementara harganya bagus, terdapat sistem yang jauh lebih baik di luar sana untuk wang yang sama atau kurang.

Mereka hanya berjaya menduduki tempat ke-63 dari 78 VPN yang telah kami semak.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me