Adakah VPN Sah Di Negara Anda?

PENAFIAN: Maklumat di halaman ini adalah hasil penyelidikan kami sendiri. Kami TIDAK peguam, dan kami tidak menjamin bahawa maklumat itu adalah tepat atau terkini. Anda perlu menghubungi peguam tempatan untuk mengesahkan kesahihan VPN di negara tertentu.

VPN diharamkanVPN sah, pada umumnya.

Ia bergantung terutamanya kepada negara yang anda duduk secara fizikal semasa menggunakan VPN. Tetapi pada masa itu, undang-undang dan sekatan mereka sering kabur.

Apa yang sah berbanding haram tidak selalu jelas.

Sesetengah aktiviti, sementara mengerutkan dahi, masih diselubungi kawasan kelabu.

Dalam kajian ini, kami meneliti 196 negara undang-undang dan sekatan dan undang-undang mereka mengenai VPN.

Contents

11 Negara Yang Telah Dihantar atau Menghadkan Penggunaan VPN Terhad

Cari negara:

Adakah VPN sah di negara anda?

1. China: Hanya VPN yang diluluskan kerajaan dibenarkan untuk digunakan

Bila: Mac 2018

Kenapa: Untuk mengawal selia VPN yang menyalahi undang-undang menjalankan aktiviti operasi merentas sempadan. Mana-mana syarikat asing yang ingin menubuhkan operasi merentas sempadan untuk kegunaan swasta perlu menyediakan satu garis khusus untuk tujuan itu. Mereka akan dapat menyewa saluran atau rangkaian itu secara sah dari telekomunikasi dan biro eksport telekomunikasi. (sumber)

Apakah maksudnya: Penyedia perkhidmatan VPN dikehendaki terlebih dahulu mendapatkan kelulusan daripada kerajaan China (dan berpotensi bersetuju dengan istilah yang mengalahkan tujuan pembalakan VPN).

baik untuk pengguna Cina untuk mengakses VPN

Individu yang "mengakses rangkaian antarabangsa secara peribadi atau melalui" saluran tidak sah, "atau menawarkan perkhidmatan yang berkaitan tanpa kebenaran" hanya boleh didenda jumlahnya sehingga 15,000 yuan (kira-kira $ 2200). Pada undang-undang semasa, tiada hukuman tambahan boleh dikenakan. (sumber)

2. Rusia: Hanya VPN yang diluluskan kerajaan yang dibenarkan untuk digunakan

Bila: November 2017

Kenapa: Untuk mengelakkan penyebaran "bahan ekstrem" di Internet. Undang-undang itu bertujuan menghalang akses hanya kepada "kandungan yang menyalahi undang-undang" dan tidak bertujuan untuk mengenakan sekatan ke atas warga yang mematuhi undang-undang. (sumber)

Apakah maksudnya: Sekiranya anda menggunakan VPN yang tidak dibenarkan oleh kerajaan dan ditangkap terdapat penalti tertentu: 300,000 RUB ($ 5,100) untuk pengguna 700,000 RUB ($ 12,000) untuk pembekal perkhidmatan. (sumber)

3. Iran: Hanya VPN yang diluluskan kerajaan dibenarkan untuk digunakan

Bila: 2013

Kenapa: Untuk mendakwa pengguna yang melanggar undang-undang negara dan mengambil pesalah ke mahkamah negara di bawah pengawasan perkhidmatan kehakiman. Penggunaan VPN yang diluluskan oleh kerajaan dilaporkan membawa kepada pengawasan dan pemeriksaan data peribadi. (sumber)

Apakah maksudnya: Menggunakan VPN yang disokong bukan kerajaan tidak dibenarkan. Menggunakan VPN yang tidak mematuhi undang-undang Iran boleh menyebabkan 91 hari sehingga 1 tahun penjara.

Walau bagaimanapun, walaupun banyak pengguna VPN haram di Iran, penangkapan sebenar sangat jarang berlaku. Mengapa? Kerana, seperti yang telah kita jelaskan sebelumnya, kerajaan Iran hanya menggunakan undang-undang ini untuk mendakwa penentangnya, bukan netizens biasa, katakan, melayari Facebook. (sumber)

4. Emiriah Arab Bersatu: Terhad untuk Individu

Bila: 2012

Kenapa: Salah satu sebab utama ialah orang menggunakan Skype, WhatsApp, Viber atau perkhidmatan VOIP percuma lain, meninggalkan syarikat-syarikat Telecom besar di UAE. (sumber)

Apakah maksudnya: Sesiapa yang menggunakan alamat IP palsu untuk melakukan kejahatan atau mencegah penemuannya akan dihukum dengan hukuman penjara atau denda sehingga $ 544,000, dan hukuman penjagaan yang berpotensi, bergantung pada jenis kejahatan. Menggunakan VPN untuk menggunakan Skype mungkin menyebabkan penalti juga. Perlu menyebutkan bahawa bank, syarikat, dan institusi boleh menggunakan VPN secara bebas, hanya individu yang dilarang darinya. (sumber)

5. Oman: Hanya VPN yang diluluskan kerajaan dibenarkan untuk digunakan

Bila: 2010

Kenapa: Sangat mudah untuk memahami mengapa TRA adalah melarang penggunaan VPN sebagai kegunaan utamanya di negara ini adalah untuk memintas penapisan ISP dan larangan menggunakan VOIP. Beberapa juga menggunakan perkhidmatan VPN untuk menipu lokasi IP mereka untuk menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan di rantau sahaja

Apakah maksudnya: Undang-undang yang dicadangkan mengenakan denda sebanyak 500 Oman Rial ($ 1,300) kepada individu dan 1,000 ($ 2,600) Omani Rial ke atas syarikat tanpa izin yang sepatutnya. "Jika anda menggunakan VPN yang diluluskan kerajaan, semua log anda akan disimpan. Penggunaan institusi VPN adalah sah di Oman sekiranya kebenaran diberikan oleh kerajaan. (sumber & sumber)

6. Turki: Terhad

Bila: 2016

Kenapa: Mencegah pemintasan penapisan kerajaan melalui perkhidmatan VPN. (sumber)

Apakah maksudnya: Menggunakan VPN mungkin boleh menyebabkan beberapa masalah, tetapi masih terdapat beberapa VPN yang dapat memintas blok Turki. (sumber)

7. Iraq: Penuh Dilarang

Bila: Jun 2014

Kenapa: Iraq mengharamkan VPN untuk menyekat dan menghentikan ISIS memanipulasi media sosial. Dengan menggunakan alasan untuk menghentikan ISIS, Iraq telah melakukan beberapa perkara daripada melarang VPN untuk menghalang media sosial dan aplikasi sembang. Ia tidak menghentikan pegawai-pegawai kerajaan dan institusi kerajaan dari melanggar undang-undang dan menggunakan alat ini, walaupun. (sumber)

Apakah maksudnya: Perkhidmatan VPN diharamkan di Iraq untuk memantau aktiviti pengganas dalam talian. Ini memberi kesan kepada semua orang yang tinggal di negara ini.

8. Turkmenistan: Sepenuhnya Diharamkan

Bila: 2015

Kenapa: Untuk menapis media asing. Ini semua mengenai politik dengan yang satu ini. Terdapat hanya satu ISP di Turkmenistan dan ia milik kerajaan. Ia tertakluk kepada penapisan total.

Apakah maksudnya: Percubaan menggunakan pelayan proksi dan VPN dikesan dan disekat; pengguna mereka tertakluk kepada penalti pentadbiran dan dipanggil untuk "perbualan pencegahan" kepada Kementerian Keselamatan Negara, di mana mereka menghadapi ancaman. "(sumber)

9. Belarus: Sepenuhnya Diharamkan

Bila: 2015

Kenapa: Kerajaan Belarusia melihat Tor dan VPN sebagai trafik penghantaran perkhidmatan untuk memintas sebarang ahli politik sekatan yang boleh dilaksanakan. Belarus juga telah menghalang kebanyakan laman web asing untuk rakyatnya sendiri. Walaupun terdapat banyak kes penggunaan Tor / VPN yang sah, kerajaan merasakan bahawa perkhidmatan adalah cara terbaik untuk pergi. (sumber)

Apakah maksudnya: Menggunakan VPN untuk memotong sekatan geo boleh menyebabkan denda mungkin.

10. Utara-Korea: Sepenuhnya Diharamkan

Sukar untuk mencari maklumat mengenai Korea Utara mengenai perkara ini.

Kenapa: Penduduk tempatan hanya boleh menggunakan versi Internet milik negara sendiri yang disebut "Kwangmyong". Penggunaan VPN pasti diharamkan untuk penduduk tempatan kerana mereka tidak membenarkan mana-mana media asing sama sekali.

Apakah maksudnya: Sebagai pelancong, anda boleh mengakses Internet melalui 3G tetapi akses ini dimonitor dan penggunaan VPN adalah dilarang. (sumber)

11. Uganda: ISP menyekat perkhidmatan VPN

Bila: 2018

Kenapa: Tahun lalu, Uganda membuat penggunaan media sosial dikenakan cukai. Rakyat Uganda mula menggunakan VPN untuk menghindari cukai baru ini.

Apakah maksudnya: Sebagai akibat daripada tindakan warganegara, kerajaan Uganda mengarahkan ISP tempatan untuk menyekat semua perkhidmatan VPN.

Kembali ke Senarai VPN Terbaik.

Negara-negara Di mana Menggunakan VPN adalah Undang-undang

 • A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
 • G
 • H
 • Saya
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • P
 • Q
 • R
 • S
 • T
 • U

A

Afghanistan

Adakah VPN Undang-undang di Afghanistan?
Ya

Kerajaan Afghanistan membuat berita baru-baru ini untuk mengarahkan ISP untuk menapis beberapa kategori laman web yang dianggapnya tidak menyenangkan, dan untuk melarang laman larangan mereka menyinggung perasaan. Penggunaan VPN masih sah di Afghanistan, walaupun.

Albania

Adakah VPN Undang-undang di Albania?
Ya

Perlembagaan Albania melindungi kebebasan bersuara rakyat dan akhbar, dan tidak ada contoh yang dicatatkan oleh kerajaan yang cuba melanggar hak-hak ini atau hak-hak rakyat untuk menggunakan internet. Penggunaan VPN adalah sah di Albania.

Algeria

Adakah VPN Undang-undang di Algeria?
Ya

Algeria mempunyai undang-undang yang memerlukan ISP untuk kandungan dalam talian polis, dan ada kejadian yang dicatatkan oleh kerajaan Algeria yang menyekat laman web tertentu - termasuk lawan politik - serta peristiwa yang dipublikasikan dengan baik di mana kerajaan Algeria menyekat semua media sosial untuk " mengelakkan penipuan "dalam peperiksaan kebangsaan. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN masih sah di Algeria.

Andorra

Adakah VPN Undang-undang di Andorra?
Ya

Akses internet Andorra

Kira-kira 79 peratus daripada Andorans menggunakan Internet, menjadikannya salah satu daripada negara teratas dari segi penembusan Internet. Walau bagaimanapun, belum ada rekod yang didokumenkan mengenai penapisan Internet di Andorra dan penggunaan VPN di Andorra adalah undang-undang.

Angola

Adakah VPN Undang-undang di Angola?
Ya

Angola telah membuat berita untuk cuba menapis media dan akses ke internet, dengan Presiden Angola walaupun secara umum mengumumkan rancangannya untuk menentang media sosial, namun tiada percubaan telah dibuat untuk menghalang penggunaan VPN di negara ini.

Antigua dan Barbuda

Adakah VPN Undang-undang di Antigua dan Barbuda?
Ya

Tidak ada laporan penapisan Internet atau percubaan dari kerajaan untuk mengganggu Internet di Antigua dan Barbuda. Penggunaan VPN juga sah di Antigua dan Barbuda.

Argentina

Adakah VPN Undang-undang di Argentina?
Ya

Argentina adalah negara yang relatif bebas yang menghormati hak-hak internet rakyatnya, tetapi negara ini baru-baru ini dikritik kerana pembaharuan yang dicadangkan kepada undang-undang Akta Anti-diskriminasi Negara. Pakar mendakwa pembaharuan itu kabur dan memudahkan kerajaan menapis rakyat. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Armenia

Adakah VPN Undang-undang di Armenia?
Ya

Terdapat dokumentasi bukti penapisan internet di Armenia, dengan OpenNet Initiative (ONI) menyimpulkan, selepas menjalankan ujian pada ISP peringkat pertama di negara ini, "penapisan yang meresap telah terjadi." Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di Armenia.

Australia

Adakah VPN Undang-undang di Australia?
Ya

Walaupun Australia baru-baru ini meluluskan undang-undang yang memberikan kuasa kerajaannya untuk menyekat akses ke laman web tertentu, VPN khususnya tidak disasarkan. Penggunaan VPN di Australia adalah sah, dan banyak menggunakan VPN untuk memintas beberapa sekatan yang telah ditetapkan oleh perundangan baru.

Austria

Adakah VPN Undang-undang di Austria?
Ya

Perlembagaan Austria melindungi ucapan bebas dan akhbar rakyatnya, dan ini dihormati oleh kerajaan Austria. Austria hampir tidak terlibat dalam percubaan untuk mensensor pengguna, dan penggunaan VPN adalah sah di Austria.

Azerbaijan

Adakah VPN Undang-undang di Azerbaijan?
Ya

Azerbaijan dilaporkan secara aktif menapis Internet, dengan kerajaan Azerbaijan menangkap blogger, menghukum aktivis dalam talian dan bahkan meletakkan laman media sosial di bawah pengawasan ketat. Walau bagaimanapun, kerajaan tidak membuat apa-apa langkah untuk menghalang penggunaan VPN di negara ini.

B

Bahamas

Adakah VPN Undang-undang di Bahamas?
Ya

Perlembagaan mereka melindungi kebebasan bersuara dan bersuara. Terdapat berita mengenai beberapa percubaan di penapisan internet di Bahamas. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN masih lagi sah di Bahamas.

Bahrain

Adakah VPN Legal di Bahrain?
Ya

Kerajaan Bahrain secara aktif menapis Internet, tetapi penggunaan VPN di negara ini masih sah.

Bangladesh

Adakah VPN Undang-undang di Bangladesh?
Ya

Kerajaan Bangladesh telah berulang kali membuat berita untuk mengharamkan pelbagai laman web dan media sosial, termasuk Facebook dan WhatsApp, dan pada satu ketika, kerajaan bahkan tersilap menutup Internet ketika berusaha untuk melaksanakan larangan. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di Bangladesh.

Barbados

Adakah VPN Undang-undang di Barbados?
Ya

Tidak ada laporan yang boleh dipercayai bahawa kerajaan Barbados secara aktif menapis Internet, dan penggunaan VPN adalah sangat sah seperti pada masa penulisan ini.

Belgium

Adakah VPN Undang-undang di Belgium?
Ya

Walaupun Belgium telah dilaporkan menapis Internet pada masa lalu, penggunaan VPN adalah Belgium adalah sepenuhnya undang-undang.

Belize

Adakah VPN Undang-undang di Belize?
Ya

Terdapat laporan kerajaan meletakkan sekatan ke atas akses internet. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di Belize.

Benin

Adakah VPN Undang-undang di Benin?
Ya

Tidak ada laporan aktif kerajaan cuba menapis Internet. Penggunaan VPN kini sah di Benin.

Bhutan

Adakah VPN Undang-undang di Bhutan?
Ya

Walaupun kerajaan telah didapati menghalang kandungan yang didapati bersifat moral yang tidak menyenangkan, namun tidak ada laporan tentang penyebaran ini kepada kandungan politik. Penggunaan VPN kini sah di Bhutan.

Bolivia

Adakah VPN Undang-undang di Bolivia?
Ya

Dengan penyelidikan yang menunjukkan bahawa lebih daripada separuh daripada wartawan Bolivia telah mengalami satu bentuk penapisan, dan pemimpin politik teratas secara aktif menolak untuk mengawal selia media sosial, Bolivia bukanlah yang paling bebas dari negara. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di Bolivia.

Bosnia dan Herzegovina

Adakah VPN Undang-undang di Bosnia dan Herzegovina?
Ya

Walaupun undang-undang baru-baru ini diluluskan yang memberi kuasa kerajaan untuk mengkriminalkan penyiaran media sosial yang mereka rasa "mengganggu ketenteraman awam," belum ada dokumentasi kerajaan secara aktif menyensor Internet. Penggunaan VPN adalah sah di Bosnia dan Herzegovina.

Botswana

Adakah VPN Undang-undang di Botswana?
Ya

Tiada laporan yang didokumenkan oleh kerajaan secara aktif menapis Internet, dan penggunaan VPN kini sah di Botswana.

Brazil

Adakah VPN Undang-undang di Brazil?
Ya

Brazil telah membuat berita untuk mengharamkan beberapa bahagian media sosial, termasuk WhatsApp pada tahun 2016. Kerajaan Brazil juga cuba memperkenalkan undang-undang yang membolehkannya menapis Internet di negara ini. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN di Brazil adalah sah.

Brunei

Adakah VPN Undang-undang di Brunei?
Ya

Terdapat laporan kerajaan memantau secara aktif penggunaan internet dan aktiviti warganya. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN kini sah di Brunei.

Bulgaria

Adakah VPN Undang-undang di Bulgaria?
Ya

Kerajaan Bulgaria secara aktif memantau penggunaan internet warganya dan telah cuba memperkenalkan undang-undang untuk memberikan kuasa kerajaan untuk mengawal komunikasi internet. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN kini sah di Bulgaria.

Burkina Faso

Adakah VPN Undang-undang di Burkina Faso?
Ya

Dengan hanya 9.4 peratus penduduknya menggunakan Internet, penembusan internet di Burkina Faso sangat rendah. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Burundi

Adakah VPN Undang-undang di Burundi?
Ya

Dengan hanya 2 peratus daripada 10 juta rakyatnya yang menggunakan Internet, kerajaan Burundi tidak terkendali apabila ia menguatkuasakan sekatan Internet. Setelah membuat berita untuk mengharamkan WhatsApp dan Viber, Burundi secara aktif menapis akses Internet rakyat. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di Burundi.

C

Cape Verde

Adakah VPN Undang-undang di Cape Verde?
Ya

Belum ada laporan yang didokumentasikan oleh kerajaan Cape Verde yang cuba menapis Internet. Penggunaan VPN juga sah di Cape Verde.

Kemboja

Adakah VPN Undang-undang di Kemboja?
Ya

Kemboja telah berulang kali membuat berita untuk usaha aktif menapis Internet, termasuk mempunyai anggota pembangkang yang ditangkap untuk jawatan Facebook. Kerajaan Kemboja bahkan meluluskan undang-undang yang memberi kuasa kerajaan untuk memantau dan menapis internet. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN masih sah di Kemboja.

Kamerun

Adakah VPN Legal di Kamerun?
Ya

Cameroon baru-baru ini membuat berita untuk menyekat akses internet di bahagian berbahasa Inggeris negara, satu tindakan yang menjejaskan 20 peratus daripada Cameroon. Kerajaan Cameroon juga telah keluar secara terbuka untuk mengeluarkan ancaman kepada pengguna internet. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di Kamerun.

Kanada

Adakah VPN Undang-undang di Kanada?
Ya

Walaupun para pakar telekomunikasi utama, terutama David Purdy dari Rogers Communications dan Bell Telecom yang berkuasa Kanada, menyeru kerajaan Kanada untuk menyekat VPN di negara Amerika Utara, tidak ada tindakan sedemikian yang diambil. Penggunaan VPN masih sah di Kanada pada masa menulis ini.

Republik Afrika Tengah (CAR)

Adakah VPN Undang-undang di Republik Afrika Tengah (CAR)?
Ya

Republik Afrika Tengah telah membuat berita untuk beberapa percubaan kerajaannya untuk menyensor warga negara, termasuk masa negara melarang mesej teks telefon (SMS). Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Chad

Adakah VPN Undang-undang di Chad?
Ya

Chad adalah negara lain di mana kerajaan secara aktif menapis akses internet rakyat - terutama semasa pilihan raya. Walau bagaimanapun, tiada langkah telah dibuat oleh kerajaan untuk mengharamkan atau menyalahi undang-undang penggunaan VPN di negara ini.

Chile

Adakah VPN Undang-undang di Chile?
Ya

Chile mempunyai reputasi untuk campur tangan secara aktif, dan menyensor, akses rakyatnya ke Internet. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di Chile.

Colombia

Adakah VPN Undang-undang di Colombia?
Ya

Walaupun Colombia baru-baru ini membuat berita secara tersirat mengharamkan Bitcoins, Internet telah berkembang di sana dan kerajaan telah melakukan pekerjaan yang baik untuk tidak mengganggu. Penggunaan VPN adalah sah di Colombia.

Comoros

Adakah VPN Undang-undang di Comoros?
Ya

Tidak ada laporan yang didokumenkan oleh kerajaan Comoros yang cuba menapis Internet. Penggunaan VPN kini sah di Comoros.

Republik Demokratik Congo

Adakah VPN Undang-undang di Republik Demokratik Congo?
Ya

Jangan biarkan nama itu menipu anda, ketika datang ke Republik Demokratik Kongo dan Internet, tidak ada yang benar-benar demokratik mengenainya. Walaupun kerajaan terkenal dengan penutupan internet yang banyak dan menyekat tapak utama dan media sosial, bersyukur VPN masih belum dijadikan undang-undang.

Republik Congo

Adakah VPN Undang-undang di Republik Congo?
Ya

Kerajaan Republik Congo terkenal dengan aktif menutup, dan menyensor internet, terutama ketika berusaha untuk mencegah protes. Walaupun kerajaan secara aktif menapis Internet, penggunaan VPN masih lagi tidak sah.

Costa rica

Adakah VPN Undang-undang di Costa Rica?
Ya

Walaupun Costa Rica pernah membuat berita mengenai undang-undang jenayah siber yang banyak pakar mencadangkan mengancam kebebasan internet, tidak ada dokumentasi yang dipercayai oleh kerajaan Costa Rica yang cuba menapis Internet. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Côte d'Ivoire

Adakah VPN Undang-undang di Cote d'Ivoire?
Ya

Tidak ada laporan yang boleh dipercayai mengenai kerajaan Cote d'Ivoire yang cuba menapis Internet. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Croatia

Adakah VPN Undang-undang di Croatia?
Ya

Tidak ada laporan yang boleh dipercayai mengenai kerajaan Croatia yang mengganggu akses rakyatnya ke Internet. VPN juga sah di Croatia.

Cuba

Adakah VPN Undang-undang di Cuba?
Ya

Walaupun Internet banyak ditapis di negara Caribbean ini, penggunaan VPN masih lagi tidak sah.

Cyprus

Adakah VPN Undang-undang di Cyprus?
Ya

Internet tidak tertakluk kepada sekatan kerajaan yang diketahui di Cyprus, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Republik Czech

Adakah VPN Undang-undang di Republik Czech?
Ya

Pasport internet Republik Czech

Republik Czech baru-baru ini membuat berita apabila kerajaannya cuba memperkenalkan satu bentuk "pasport internet" - identiti unik untuk setiap pengguna internet - yang diperlukan sebelum mereka boleh mengakses Internet. Walaupun demikian, penggunaan VPN masih sah di negara ini.

D

Denmark

Adakah VPN Undang-undang di Denmark?
Ya

Kerajaan Denmark telah membuat berita untuk menyekat laman web secara aktif pada masa lalu, dan baru-baru ini mereka memperkenalkan undang-undang yang akan memudahkan kerajaan Denmark untuk menapis secara aktif Internet. Walaupun demikian, kerajaan tidak membuat percubaan untuk menggunakan VPN di negara ini yang menyalahi undang-undang.

Djibouti

Adakah VPN Undang-undang di Djibouti?
Ya

Dengan satu-satunya pembekal perkhidmatan internet di negara ini yang dimiliki dan dikawal oleh kerajaan, dan dengan sejarah aktif sekatan akhbar, negara ini tidak begitu ramah ketika datang ke Internet. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN masih sah.

Dominika

Adakah VPN Undang-undang di Dominika?
Ya

Tidak ada laporan kerajaan cuba menapis Internet, dan penggunaan VPN masih sah di Dominica.

Republik Dominika

Adakah VPN Undang-undang di Republik Dominika?
Ya

Tidak ada laporan yang didokumenkan oleh kerajaan yang aktif mensensor pengguna internet di Republik Dominika, dan penggunaan VPN adalah sah di negara Caribbean ini.

E

Ecuador

Adakah VPN Undang-undang di Ecuador?
Ya

Beberapa lama lagi, ia telah bocor kepada media bahawa Persatuan Penyedia Internet di Ecuador bekerjasama dengan kerajaan Ecuador untuk menyekat akses internet rakyat. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Mesir

Adakah VPN Undang-undang di Mesir?
Ya

Mesir mempunyai sejarah penderaan hak asasi manusia dan melanggar hak rakyat akhbar. Ini disampaikan dengan kuat apabila ia menyekat perkhidmatan internet percuma Facebook di negara itu pada bulan Disember 2015, hanya beberapa bulan selepas ia dilancarkan di negara itu, kerana syarikat itu enggan memberikan kerajaan Mesir keupayaan untuk mengintip rakyat menggunakan perkhidmatan internetnya. Penggunaan VPN masih lagi tidak sah.

El Salvador

Adakah VPN Undang-undang di El Salvador?
Ya

Walaupun penggunaan VPN adalah sangat sah di El Salvador, kebebasan maklumat negara yang semakin berkurang dan campur tangan kerajaan di internet terus memasuki media.

Equatorial Guinea

Adakah VPN Undang-undang di Equatorial Guinea?
Ya

Guinea Khatulistiwa dipaparkan dalam beberapa senarai sebagai salah satu negara yang paling ditapis di dunia, dengan kerajaan dan keluarganya secara aktif memonopoli akhbar dan menyekat kebebasan akhbar rakyat. Penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Eritrea

Adakah VPN Undang-undang di Eritrea?
Ya

Eritrea adalah negara yang paling ditapis di dunia

Okay, di sini anda memilikinya. Ini secara rasminya merupakan negara yang paling disensor dunia berdasarkan beberapa kedudukan terkemuka. Seperti yang dijangka, Internet tidak terkecuali dalam usaha aktif kerajaan untuk menyensor warganya. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Estonia

Adakah VPN Undang-undang di Estonia?
Ya

Kedudukan sebagai nombor dua dalam senarai Internet Freedom, Estonia adalah salah satu negara yang paling bebas dan paling berwayar dan berteknologi tinggi di dunia. Seperti yang dijangkakan, negara yang disenaraikan sebagai "model untuk akses internet percuma dan terbuka sebagai enjin pembangunan untuk masyarakat" menurut Freedom Internet tidak mengharamkan penggunaan VPN.

Ethiopia

Adakah VPN Undang-undang di Ethiopia?
Ya

Ethiopia bukanlah tempat yang sangat mesra untuk menjadi pengguna internet, terutamanya memandangkan kerajaan Ethiopia tidak hanya mengharamkan penggunaan perkhidmatan VoIP tetapi mereka sebenarnya membuat jenayah dengan 15 tahun penjara.

F

Fiji

Adakah VPN Undang-undang di Fiji?
Ya

Tidak ada laporan yang boleh dipercayai kerajaan cuba menapis Internet di Fiji. Kerajaan Fijian juga tidak mengharamkan penggunaan VPN.

Finland

Adakah VPN Undang-undang di Finland?
Ya

Walaupun Finland tidak secara aktif menapis Internet, berita itu membuat berita apabila kerajaan melaksanakan dasar untuk menapis pornografi kanak-kanak yang dirasakan orang tidak dilaksanakan dengan betul dan salah menapis tapak. Ia tidak membantu bahawa mahkamah tertinggi Finland memutuskan bahawa ia adalah undang-undang untuk mengkritik undang-undang ini untuk ditapis. Penggunaan VPN adalah sangat sah, walaupun.

Perancis

Adakah VPN Undang-undang di Perancis?
Ya

Perancis mempunyai dasar untuk membendung keganasan dan kebencian dengan secara aktif memantau internet rakyatnya. Ramai orang takut bahawa dasar-dasar ini telah dibatalkan dan penapisan semakin meningkat secara aktif, walaupun - lebih daripada 2,700 laman web telah disekat oleh pihak berkuasa Perancis pada 2016 sahaja. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

G

Gabon

Adakah VPN Undang-undang di Gabon?
Ya

Walaupun kita pernah mendengar mengenai kerajaan yang membuat perintah berkurung pada tempoh krisis, saya pasti sangat sedikit daripada kita yang mengetahui idea curfews internet - baiklah, sekurang-kurangnya sehingga anda sampai ke Gabon. Negara ini telah menjadi berita untuk memulakan jam berkurung 12 jam sehari di mana rakyat tidak dapat menggunakan internet pada waktu malam. Walaupun demikian, penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Gambia

Adakah VPN Undang-undang di Gambia?
Ya

Baru-baru ini, Gambia membuat berita untuk menutup akses internet dan panggilan telefon antarabangsa menjelang pemilihan. Penggunaan VPN masih sah di Gambia, walaupun.

Georgia

Adakah VPN Undang-undang di Georgia?
Ya

Georgia membuat kemajuan yang besar apabila Mahkamah Perlembagaan membalikkan kuasa Perkhidmatan Keselamatan Negara untuk terus mengakses data telekomunikasi para penggunanya pada April 2016, tetapi negara itu tidak betul-betul tidak bercacat apabila menimbulkan penapisan: kerajaan Georgia pernah membuat berita untuk menyekat WordPress dan Youtube, secara ringkas. Yang mengatakan, penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Jerman

Adakah VPN Undang-undang di Jerman?
Ya

Jerman telah berulang kali membuat berita mengenai percubaannya untuk menapis internet, dan baru-baru ini menteri keadilan Jerman mencadangkan undang-undang yang membolehkan kerajaan memantau dan menapis tapak media sosial. Penggunaan VPN adalah sah di Jerman, walaupun.

Ghana

Adakah VPN Undang-undang di Ghana?
Ya

Sebagai salah satu contoh peranan demokrasi di Afrika, penggunaan VPN adalah sah di Ghana. Walau bagaimanapun, tidak lama dahulu apabila dunia terkejut bahawa ketua polis Ghana mengumumkan hasrat kerajaan untuk menutup media sosial pada hari pengundian untuk mengelakkan media sosial daripada digunakan untuk "menghantar maklumat yang mengelirukan yang boleh menjejaskan kestabilan negara." telah lama dianggap sebagai model peranan demokrasi di Afrika, begitu banyak yang terkejut dengan berita ini. Walau bagaimanapun, negara Afrika Barat tidak meneruskan penutupannya.

Greece

Adakah VPN Undang-undang di Greece?
Ya

Penyelidikan mendedahkan bahawa kerajaan Yunani baru-baru ini memulakan penyekatan kandungan berskala besar yang sama seperti penapisan internet. Penggunaan VPN masih sah di Greece, walaupun.

Grenada

Adakah VPN Undang-undang di Grenada?
Ya

Grenada pernah membuat berita untuk meluluskan undang-undang yang menetapkan bahawa orang akan dihantar ke penjara atau didenda sehingga $ 37,000 untuk menghina seseorang dalam talian, atau menggunakan teknologi untuk terlibat dalam "kerosakan." Tanpa mengira, penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Guatemala

Adakah VPN Undang-undang di Guatemala?
Ya

Guatemala terkenal dengan kebiasaannya melanggar kebebasan bersuara rakyat dan menekan, terutama dengan menghalalkan beberapa teknik pengawasan elektronik yang mengancam privasi dalam talian. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Guinea

Adakah VPN Undang-undang di Guinea?
Ya

Tidak ada bukti yang boleh dipercayai kerajaan menyekat akses ke internet, dan penggunaan VPN kini sah di Guinea.

Guinea-Bissau

Adakah VPN Undang-undang di Guinea-Bissau?
Ya

Tidak ada bukti gangguan terhadap Internet di Guinea-Bissau, dan penggunaan VPN kini sah di negara ini.

Guyana

Adakah VPN Undang-undang di Guyana?
Ya

Kerajaan Guyana tidak menyekat akses ke Internet, dan penggunaan VPN kini sah di negara ini.

H

Haiti

Adakah VPN Undang-undang di Haiti?
Ya

Kira-kira 12 peratus orang Haiti menggunakan Internet, dan tidak ada laporan yang didokumenkan oleh kerajaan Haiti yang secara aktif cuba menyekat Internet. Penggunaan VPN adalah sah di Haiti.

Honduras

Adakah VPN Undang-undang di Honduras?
Ya

Honduras mempunyai reputasi untuk terlibat dalam penapisan media, dan Internet tidak dikecualikan. Penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Hungary

Adakah VPN Undang-Undang di Hungary?
Ya

Tidak lama dahulu, Hungary meluluskan undang-undang untuk mengharamkan penyulitan end-to-end secara praktikal di negara ini, dan protes sekali berlaku di seluruh Eropah berkat undang-undang media dan penapisan internet Hungary diluluskan. Penggunaan VPN adalah sah di Hungary, walaupun.

Saya

Iceland

Adakah VPN Undang-undang di Iceland?
Ya

Presiden Iceland Guoni Thorlacius Johannesson pernah membuat berita kerana mengatakan dia akan melarang Pizza Hawaii jika dia berpeluang, tetapi syukurlah negara yang diketuai beliau belum lagi mengharamkan, atau menganggap larangan, penggunaan VPN.

India

Adakah VPN Undang-undang di India?
Ya

India baru-baru ini membuat berita apabila kerajaan mengeluarkan amaran kepada pengguna internet bahawa mereka boleh menghadapi hukuman penjara tiga tahun serta denda sekitar $ 4,465 untuk melawat laman web yang dilarang. Ia tidak lama sebelum seorang hakim India menjelaskan bahawa ini hanyalah salah faham, dan perbuatan melayari laman web "dilarang" tidak menyalahi undang-undang. Walau apa pun, negara masih lagi tidak mengharamkan penggunaan VPN.

Indonesia

Adakah VPN Undang-undang di Indonesia?
Ya

Youtube, Reddit dan Vimeo hanyalah beberapa laman web utama yang disekat oleh kerajaan Indonesia. Syukurlah, laman web ini masih boleh diakses dengan VPN kerana kerajaan Indonesia belum membuat penggunaan VPN yang menyalahi undang-undang.

Ireland

Adakah VPN Undang-undang di Ireland?
Ya

Secara umumnya dipersetujui bahawa penapisan internet wujud di Ireland, tetapi penggunaan VPN adalah sah di Pulau Eropah.

Israel

Adakah VPN Undang-undang di Israel?
Ya

Israel baru-baru ini membuat berita untuk memperkenalkan undang-undang untuk membolehkan kerajaannya menyekat kandungan "menghasut". Walau bagaimanapun, sangat sedikit cara penapisan atau gangguan terhadap Internet telah dirakam di negara ini. Penggunaan VPN juga sah.

Itali

Adakah VPN Undang-undang di Itali?
Ya

Itali baru-baru ini membuat berita apabila ia mencadangkan undang-undang yang menghendaki "pengurus tapak" untuk menghina penghinaan berdasarkan keadaan peribadi dan sosial seorang mangsa - pakar-pakar menyeru undang-undang ini sebagai cara untuk memperkenalkan penapisan. Tidak banyak dokumentasi tentang kerajaan Itali yang mengganggu internet, dan penggunaan VPN kini sah di negara ini.

J

Jamaica

Adakah VPN Undang-undang di Jamaica?
Ya

Tidak ada laporan yang boleh dipercayai tentang kerajaan Jamaica menilai internet. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

Jepun

Adakah VPN Undang-undang di Jepun?
Ya

Jepun mempunyai kadar penembusan internet yang sangat tinggi melebihi 90 peratus, dan ada laporan bahawa beberapa undang-undang "tidak seimbang menghukum aktiviti dalam talian tertentu." Bagaimanapun, tidak ada laporan yang boleh dipercayai dari pemerintah yang cuba menapis warganya menggunakan internet, dan penggunaan VPN di negara ini adalah sah.

Jordan

Adakah VPN Undang-undang di Jordan?
Ya

Walaupun terdapat laporan penapisan "ringan" di Jordan, terutama apabila isu politik yang dilihat sebagai ancaman kepada keselamatan negara, negara ini sangat baik berbanding dengan negara-negara lain di Timur Tengah. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

K

Kazakhstan

Adakah VPN Undang-undang di Kazakhstan?
Ya

Kazakhstan adalah salah satu negara di mana terdapat penapisan internet yang aktif. Malah, pada satu ketika, kerajaan rantau Kazakhstan Selatan memutuskan sambungan Internet dan menyekat rangkaian telefon bimbit untuk seketika. Penggunaan VPN masih sah di negara ini, walaupun.

Kenya

Adakah VPN Undang-undang di Kenya?
Ya

Kenya adalah salah satu dari beberapa negara Afrika di mana tidak ada bentuk penapisan kerajaan. Satu kajian selama lima bulan oleh OONI mendapati hampir tidak ada jejak penapisan internet di negara ini. Penggunaan VPN juga sah di Kenya.

Kiribati

Adakah VPN Undang-undang di Kiribati?
Ya

Walaupun Kiribati sangat rendah pada penerimaan internet - dengan hanya kira-kira 11.5 peratus rakyatnya menggunakan Internet - tidak ada tanda-tanda penapisan internet atau kerajaan yang cuba untuk menyekat akses rakyatnya ke Internet di negara ini. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

Kosovo

Adakah VPN Undang-undang di Kosovo?
Ya

Undang-undang Interception of Telecommunication - bertujuan untuk memberi akses masa nyata kerajaan kepada semua data yang berkaitan dengan komunikasi elektronik - yang diperkenalkan oleh kerajaan Kosovo beberapa tahun telah bertemu dengan perasaan bercampur. Sesetengah percaya ia adalah satu bentuk penapisan, sementara yang lain percaya ia adalah cara yang berkesan untuk memerangi jenayah. Secara umumnya, terdapat sedikit laporan penapisan kerajaan atau gangguan terhadap internet di Kosovo, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Kuwait

Adakah VPN Undang-undang di Kuwait?
Ya

Kuwait sangat aktif apabila menyentuh Internet, dan para ahli telah mengkritik undang-undangnya yang mereka percaya boleh digunakan untuk menghadkan kebebasan bersuara internet dan menargetkan aktiviti dalam talian. Penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Kyrgyzstan

Adakah VPN Legal di Kyrgyzstan?
Ya

Terdapat penapisan internet yang aktif di Kyrgyzstan - dengan wartawan dalam talian yang menghadapi sekatan untuk menyiarkan kandungan yang mengkritik pegawai kerajaan - dan laporan kerajaan secara aktif menyalahgunakan kuasa pengawasannya (oleh percakapan perbualan telefon antara tokoh-tokoh pembangkang misalnya). Walau bagaimanapun, penggunaan VPN di negara ini adalah sah.

L

Laos

Adakah VPN Undang-undang di Laos?
Ya

Laos adalah hiperaktif apabila menyasarkan rakyatnya dan menyekat aktiviti internet mereka - sehingga mengawasi aktiviti-aktiviti warga di luar sempadan negara - terutamanya apabila ia dianggap sebagai "mengancam keselamatan negara". Penggunaan VPN Walau bagaimanapun, undang-undang di negara ini.

Latvia

Adakah VPN Undang-undang di Latvia?
Ya

Latvia adalah negara bebas tanpa laporan yang didokumenkan mengenai penapisan internet atau gangguan kerajaan dalam penggunaan internet warga. Ia juga menjadi tuan rumah laman web Rusia paling bebas. Penggunaan VPN juga sah di negara Eropah ini.

Lebanon

Adakah VPN Undang-undang di Lubnan?
Ya

Apabila negara mengharamkan filem itu Perempuan yang hebat kerana bintang filem adalah ... tunggu ... Citizen Israel, adakah kita benar-benar perlu bertanya tentang pendiriannya di penapisan internet? Jika anda masih perlu bertanya, penggunaan VoIP di Lubnan juga tidak sah. Syukurlah, mereka tidak memikirkan tentang pengharaman VPN lagi.

Lesotho

Adakah VPN Undang-undang di Lesotho?
Ya

Penembusan internet adalah rendah di Lesotho, dengan kurang daripada seperempat warganya menggunakan Internet. Walau bagaimanapun, sangat sedikit telah direkodkan sebagai cara kerajaan cuba menapis penggunaan internet rakyatnya. VPN juga sah di negara ini.

Liberia

Adakah VPN Undang-undang di Liberia?
Ya

Perundangan internet yang membatasi Liberia dan pengawasan aktif warga negara menyebabkannya ditambah kepada senarai Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan (CPJ) senarai negara di mana kebebasan akhbar dibatasi. Negara ini masih belum mengharamkan penggunaan VPN, walaupun.

Libya

Adakah VPN Undang-undang di Libya?
Ya

Dengan sejarah penderaan hak asasi manusia dan penapisan internet yang aktif dan campur tangan oleh kerajaan, Libya masih belum bebas apabila ditujukan kepada penapisan kerajaan. Penggunaan VPN, bagaimanapun, adalah sah di negara ini.

Liechtenstein

Adakah VPN Undang-undang di Liechtenstein?
Ya

Liechtenstein dinilai sangat tinggi apabila ia membebaskan kebebasan akhbar, dan tidak ada usaha aktif dari kerajaan untuk menapis Internet. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

Lithuania

Adakah VPN Undang-undang di Lithuania?
Ya

Lithuania adalah negara yang agak bebas dalam hal pencetakan dan kebebasan internet, tetapi perkembangan seperti pindaan baru-baru ini terhadap undang-undang yang mengatur judi di internet di negara ini telah membawa spekulasi penapisan. Penggunaan VPN di negara ini adalah sah.

Luxembourg

Adakah VPN Undang-undang di Luxembourg?
Ya

Luxembourg adalah negara yang umumnya bebas apabila menggunakan internet, dan tidak ada laporan yang boleh didokumentasikan yang dipercayai bahawa kerajaan menyensor internet. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

M

Macedonia

Adakah VPN Undang-undang di Macedonia?
Ya

Tidak ada bukti penapisan internet atau kerajaan yang cuba menyekat akses warga ke internet di Macedonia, dan penggunaan VPN kini sah di negara ini.

Madagascar

Adakah VPN Undang-undang di Madagascar?
Ya

Madagascar mempunyai penembusan internet yang sangat rendah, dan walaupun penapisan sesetengah bentuk media lain, internet telah bebas. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

Malawi

Adakah VPN Undang-undang di Malawi?
Ya

Pada masa ini tidak ada laporan yang boleh dipercayai dari kerajaan Malawi yang secara aktif menyensor internet atau mengganggu penggunaan internet rakyat. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

Malaysia

Adakah VPN Undang-undang di Malaysia?
Ya

Ketika Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak pernah berjanji - pada April 2011 - bahawa Malaysia tidak akan menapis internet, Malaysia mula menyekat laman-laman yang melaporkan skandal rasuah Perdana Menteri pada tahun 2015. Nah, kami rasa apa yang baik untuk angsa itu tidak baik untuk gander. Penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Maldives

Adakah VPN Undang-undang di Maladewa?
Ya

Walaupun kerajaan Maldives secara rutin menghalang laman web yang dianggap tidak bermoral atau anti-Islam, mereka masih lagi mengharamkan penggunaan VPN yang baru sahaja.

Mali

Adakah VPN Undang-Undang di Mali?
Ya

Pengambilan internet setakat ini telah sangat rendah di Mali, dan negara ini harus berurusan dengan sambungan yang sangat perlahan dan tidak boleh dipercayai. Kerajaan tidak benar-benar mengganggu penggunaan internet rakyat, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Malta

Adakah VPN Undang-undang di Malta?
Ya

Baru-baru ini beribu-ribu orang mengambil jalan-jalan di Malta untuk membantah rang undang-undang fitnah yang diperkenalkan oleh kerajaan Malta kerana mereka merasakan ia akan digunakan sebagai alasan untuk menyensor warga Malta dalam talian. Kerajaan Maltese membalas dengan mengatakan mereka tidak berminat menilai internet. Setakat ini, kerajaan Maltese tidak aktif campur tangan dalam penggunaan internet rakyat dan penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Pulau Marshall

Adakah VPN Undang-undang di Kepulauan Marshall?
Ya

Walaupun negara Pulau baru-baru ini mengalami penutupan internet selama lebih dari 10 hari, ini seolah-olah menjadi isu perkakasan dan bukan percubaan untuk menyekat penggunaan internet rakyat. Kerajaan tidak aktif cuba menyekat penggunaan internet rakyat, dan VPN masih sah di negara ini.

Mauritania

Adakah VPN Undang-undang di Mauritania?
Ya

Walaupun kerajaan Mauritania berpesta dengan beberapa konvensyen hak asasi manusia, ada bukti yang jelas didokumentasikan bahawa ia secara aktif merundingkan perjanjian-perjanjian ini. Laman web telah ditapis secara aktif, blogger telah dipenjara dan dihukum mati dan lain-lain bentuk pelanggaran hak asasi manusia telah didokumenkan dengan baik. Penggunaan VPN masih sah, walaupun.

Mauritius

Adakah VPN Undang-undang di Mauritius?
Ya

Akta ICT Mauritius memberi kerajaan praktikal untuk menyatakan kandungannya untuk menghalang kandungan di Internet - disebabkan oleh kelemahannya - dan perbuatan itu pernah digunakan untuk menyekat akses ke Facebook. Walau bagaimanapun, tidak ada laporan yang boleh dipercayai mengenai kerajaan Mauritius yang cuba menapis Internet sejak kebelakangan ini, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Mexico

Adakah VPN Undang-undang di Mexico?
Ya

Mexico adalah salah satu negara Amerika Latin yang paling bebas sejauh Internet, dan walaupun terdapat sedikit gangguan dalam kegiatan internet warga dari kerajaan, terdapat laporan wartawan yang diancam oleh kartel, pemerintah dan wartawan lain. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Micronesia

Adakah VPN Undang-undang di Micronesia?
Ya

Tidak ada laporan kerajaan cuba campur tangan dalam aktiviti internet warga negara di Micronesia. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

Moldova

Adakah VPN Undang-undang di Moldova?
Ya

Walaupun terdapat sedikit gangguan dalam aktiviti internet warga di Moldova, satu bil baru yang diperkenalkan oleh kerajaan menjana kritikan daripada pihak berkepentingan industri yang mendakwa ia membolehkan kerajaan menapis internet. Ia juga sah untuk menggunakan VPN di Moldova.

Monaco

Adakah VPN Undang-undang di Monaco?
Ya

Walaupun internet memainkan peranan penting dalam penyebaran maklumat dan penggunaan di Monaco - kira-kira separuh daripada warganegara Monaco menggunakan internet - tidak ada laporan yang boleh dipercayai tentang kerajaan yang campur tangan dalam aktiviti internet rakyat. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

Mongolia

Adakah VPN Undang-undang di Mongolia?
Ya

Jika anda fikir anda telah menemui penapisan, maka anda perlu berfikir lagi. Kerajaan Mongolia mempunyai pangkalan data lebih daripada 700 perkataan yang telah disenaraihitamkan, termasuk kata-kata seperti "neraka," "mabuk" dan "dumbass." Mudah untuk meneka bahawa negara secara aktif menapis aktiviti internet para penggunanya. Syukurlah, penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Montenegro

Adakah VPN Undang-undang di Montenegro?
Ya

Montenegro tidak semestinya mempunyai reputasi terbaik ketika datang ke penapisan internet - sebenarnya, baru-baru ini, mereka membuat berita untuk mengharamkan WhatsApp dan Viber pada hari pemilihan. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Maghribi

Adakah VPN Undang-undang di Maghribi?
Ya

Maghribi telah membuat berita untuk mengharamkan Skype, Viber, WhatsApp, Facebook Messenger dan juga akses VoIP di negara ini, tetapi negara Afrika Utara masih lagi mengharamkan penggunaan VPN.

Mozambique

Adakah VPN Undang-undang di Mozambique?
Ya

Pemerintahan Mozambique baru-baru ini ditangkap mengintip rakyatnya - pengintipan termasuk pelbagai aktiviti termasuk mendengar panggilan telefon, membaca mesej teks, membaca mesej WhatsApp, memantau aktiviti media sosial dan pada dasarnya memberitahu rakyat, "ditumpas! Rahsia anda berada di tangan kita. "Syukurlah, mereka masih lagi mengharamkan penggunaan VPN.

Myanmar

Adakah VPN Legal di Myanmar?
Ya

Walaupun Myanmar pernah membuat berita kerana cuba mengganggu akses internet warganya, walaupun sekali menyekat Facebook dan mengintip rakyat, negara semakin semakin bebas dan hak-hak rakyat masing-masing, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

N

Namibia

Adakah VPN Undang-undang di Namibia?
Ya

Walaupun kerajaan Namibian sering dijumpai mengancam para wartawan, Internet di negara ini umumnya tempat yang lebih selamat, dan tidak ada percubaan yang telah didokumentasikan oleh kerajaan untuk mengganggu kegiatan internet warga negara. Penggunaan VPN juga sah di Namibia.

Nauru

Adakah VPN Undang-undang di Nauru?
Ya

Kerajaan Nauru baru-baru ini memutuskan untuk menyekat laman-laman tertentu, termasuk Facebook, untuk melindungi warganya daripada "penyalahgunaan." Ya, kita tahu, kita juga terkejut apabila kita membaca berita itu. Syukurlah, kerajaan belum memutuskan untuk mengharamkan VPN untuk melindungi rakyatnya dari "penggodam berniat jahat dan pencuri data". Lol!

Nepal

Adakah VPN Undang-undang di Nepal?
Ya

Walaupun kerajaan Nepal tidak dikenali untuk memantau aktiviti dalam talian, terdapat sedikit keraguan tentang hasratnya untuk menapis aktiviti warga negara secara dalam talian. Penggunaan VPN masih belum terlarang di negara ini.

Belanda

Adakah VPN Undang-undang di Belanda?
Ya

Kadar penembusan internet Holland

Dengan hampir semua warganya menggunakan Internet - dengan kadar penembusan sebanyak 93 peratus pada tahun 2014 - Internet merupakan bahagian utama dalam kegiatan sehari-hari warga Belanda, dan ia adalah sebuah negara yang umumnya bebas ketika datang ke internet. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

New Zealand

Adakah VPN Undang-undang di New Zealand?
Ya

Kerajaan New Zealand secara aktif memantau aktiviti pengguna internet, dengan kerajaan memasang penapis internet pada tahun 2010, tetapi belum ada laporan yang dapat dipercaya tentang penapisan internet dan penindasan. Penggunaan VPN di negara ini adalah undang-undang, walaupun.

Nicaragua

Adakah VPN Undang-undang di Nicaragua?
Ya

Walaupun kerajaan Nicaraguan tidak menyekat aktiviti internet pengguna, terdapat tuntutan dari NGO yang kerajaan memantau e-mel mereka. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Niger

Adakah VPN Undang-undang di Niger?
Ya

Tidak ada laporan mengenai kerajaan Nigerien yang menyensor internet, dan ini agak mengejutkan memandangkan laporan penyalahgunaan dan pembalasan hak asasi terhadap wartawan yang mengkritik kerajaan. Ini masuk akal, apabila kita menganggap fakta bahawa hanya 2 peratus rakyat berada di internet pada tahun 2014. Kami rasa internet masih terlalu kecil untuk meraih perhatian kerajaan. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Nigeria

Adakah VPN Undang-undang di Nigeria?
Ya

Walaupun terdapat sedikit gangguan dan penapisan internet di Nigeria, rang undang-undang media sosial baru-baru ini yang diperkenalkan oleh kerajaan telah menghasilkan kontroversi yang mempunyai sebahagian daripada trend di mana negara-negara Afrika memfokuskan diri untuk mengawal aktiviti internet rakyat. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Norway

Adakah VPN Undang-undang di Norway?
Ya

Dengan kira-kira 97 peratus orang Norway menggunakan internet, negara ini mempunyai kadar penembusan internet yang tertinggi. Terdapat juga laporan yang tidak boleh dipercayai kerajaan cuba untuk menyekat akses ke Internet, dan penggunaan VPN di negara ini adalah sangat sah.

P

Pakistan

Adakah VPN Undang-undang di Pakistan?
Ya

Youtube, Facebook, Flickr dan juga Wikipedia telah disekat di negara ini - larangan Youtube baru-baru ini ditarik balik. Penapisan Internet juga disediakan untuk menapis kandungan dan hasil carian yang ditunjukkan kepada warganegara. Penggunaan VPN masih belum diharamkan di negara ini, walaupun.

Palau

Adakah VPN Undang-undang di Palau?
Ya

Tiada laporan yang didokumenkan mengenai penapisan internet di Palau, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Palestin

Adakah VPN Undang-undang di Palestin?
Ya

Kerajaan Palestin telah dilaporkan secara aktif menapis aktiviti internet warganya serta media pembangkang. Beberapa laman web juga telah ditutup oleh kerajaan Palestin. Penggunaan VPN kini sah di negara ini.

Panama

Adakah VPN Undang-undang di Panama?
Ya

Tidak ada laporan yang didokumenkan oleh pemerintah Panaman yang menyekat akses warga negara ke internet, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Papua New Guinea

Adakah VPN Undang-Undang di Papua New Guinea?
Ya

Tidak ada sebarang usaha aktif di pihak kerajaan untuk menyekat akses internet rakyat, tetapi undang-undang cybercrime yang diperkenalkan baru-baru ini mengubah pandangan ini - begitu banyak yang percaya ia diperkenalkan sebagai alasan untuk memberi kuasa pemerintah untuk menapis Internet. Penggunaan VPN adalah sah di Papua New Guinea.

Paraguay

Adakah VPN Undang-undang di Paraguay?
Ya

Paraguay adalah negara yang bebas apabila menggunakan internet dan hak-haknya, dan tidak ada langkah aktif yang dilakukan oleh pemerintah untuk menyekat akses pengguna ke Internet. Penggunaan VPN kini sah di negara ini.

Peru

Adakah VPN Undang-undang di Peru?
Ya

Peru menyediakan persekitaran yang selamat dan bebas untuk orang Peru yang menggunakan Internet di negara ini, dan kerajaan tidak cuba untuk mengehadkan aktiviti dalam talian pengguna. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Filipina

Adakah VPN Undang-undang di Filipina?
Ya

Tiada usaha telah dilakukan pada masa sekarang oleh kerajaan Filipina untuk menghalang orang-orang Filipina daripada mengakses Internet. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

Poland

Adakah VPN Undang-undang di Poland?
Ya

Walaupun Poland pada umumnya dinilai sebagai negara bebas apabila menggunakan internet dan menghormati hak-hak internet rakyat, undang-undang kaunter anti-keganasan dan pengawasan baru yang diperkenalkan oleh kerajaannya - memberi kerajaan hak untuk menyekat laman web - telah berada di bawah kritikan berat. Penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Portugal

Adakah VPN Undang-undang di Portugal?
Ya

Tidak ada laporan yang didokumentasikan yang boleh dipercayai mengenai kerajaan Portugal yang cuba mengganggu atau menyekat akses internet rakyatnya, dan penggunaan VPN kini sah di negara ini.

Q

Qatar

Adakah VPN Undang-undang di Qatar?
Ya

Walaupun Qatar secara amnya menghalang kandungan lucah atau kandungan yang dianggap kritis terhadap Islam, tapak tidak bersalah juga telah disekat tanpa penjelasan. Kerajaan telah berulang kali menyatakan bahawa ia tidak mempunyai peranan dalam menyekat mana-mana laman web, walaupun; mereka menetapkan undang-undang dan meninggalkan perkara-perkara kepada ISP. Penggunaan VPN adalah sah di negara Timur Tengah ini.

R

Romania

Adakah VPN Undang-undang di Romania?
Ya

Walaupun Romania secara relatifnya bebas dari segi hak pengguna internet, ia menghadapi kritikan untuk memperkenalkan undang-undang yang bertujuan mengawal laman web perjudian di negara ini - banyak yang mengatakan undang-undang ini dapat dieksploitasi dengan mudah untuk melakukan aktiviti internet sensor. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Rwanda

Adakah VPN Undang-undang di Rwanda?
Ya

Kerajaan Rwanda telah ditangkap menyekat laman web bebas akhbar serta laman web milik pihak pembangkang - kerajaan juga telah ditangkap membuat langkah untuk mengintip pengguna internetnya. Penggunaan VPN masih lagi tidak sah.

S

Saint Kitts dan Nevis

Adakah VPN Undang-undang di Saint Kitts dan Nevis?
Ya

Tidak ada laporan kerajaan cuba untuk menyekat akses ke Internet di negara ini, dan penggunaan VPN adalah sah.

Saint Lucia

Adakah VPN Undang-undang di Saint Lucia?
Ya

Tidak ada laporan kerajaan cuba menapis Internet di Saint Lucia, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Saint Vincent dan Grenadines

Adakah VPN Undang-undang di Saint Vincent dan Grenadines?
Ya

Tidak ada laporan yang boleh dipercayai tentang kerajaan yang cuba menyekat akses warga ke Internet di Saint Vincent dan Grenadines, tetapi undang-undang baru-baru ini yang diperkenalkan oleh kerajaan telah menghasilkan kritikan disebabkan oleh klausa yang membolehkannya dimanfaatkan untuk menapis kandungan dalam talian. Penggunaan VPN adalah sah di negara Caribbean ini.

Samoa

Adakah VPN Undang-undang di Samoa?
Ya

Tidak ada laporan yang boleh dipercayai tentang kerajaan Samoa yang mengganggu hak dan kegunaan internet rakyat, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

San Marino

Adakah VPN Undang-undang di San Marino?
Ya

San Marino adalah sebuah negara yang bebas ketika datang ke hak-hak internet, dan tidak ada campur tangan pemerintah dalam hak-hak internet warga negara telah didokumentasikan. Penggunaan VPN kini sah di negara ini.

Sao Tome dan Principe

Adakah VPN Undang-undang di Sao Tome dan Principe?
Ya

Tidak ada bukti yang boleh dipercayai tentang kerajaan yang cuba mengganggu Internet di negara Afrika Tengah ini, dan penggunaan VPN adalah sangat sah.

Arab Saudi

Adakah VPN Undang-undang di Arab Saudi?
Ya

Arab Saudi secara aktif menapis aktiviti internet para penggunanya, dan The Guardian pernah menyebutnya sebagai pemimpin rejim Arab di penapisan internet. Wartawan dan blogger perlu mendapatkan lesen khas dari Kementerian Penerangan. Atas sebab tertentu, dan kita tidak tahu kenapa, kerajaan ini belum sepenuhnya mengharamkan penggunaan VPN di negara ini.

Scotland

Adakah VPN Undang-undang di Scotland?
Ya

Terdapat contoh penapisan dalam talian di Scotland, terutamanya apabila isu sensitif. Laporan mendapati bahawa laman web kepunyaan badan amal yang bekerja untuk menangani isu-isu yang melibatkan seks, merokok, ubat, kesihatan mental, dan penyalahgunaan telah disekat oleh ISP utama kerana kehadiran kata kunci sensitif di laman web ini.

Syukurlah, penggunaan VPN masih sah di Scotland.

Senegal

Adakah VPN Undang-undang di Senegal?
Ya

Walaupun ramai yang menganggap Senegal secara amnya bebas dari penapisan internet, ramai yang telah menaikkan kening tentang Undang-undang Siber, Undang-undang Enkripsi dan undang-undang lain yang mereka percaya memberi kerajaan carte blanche untuk menapis penggunaan internet di negara ini jika mereka inginkan. Penggunaan VPN masih belum disahkan di negara ini.

Serbia

Adakah VPN Undang-undang di Serbia?
Ya

Mengambil laman web di luar talian untuk mengkritik prestasi kerajaan, menahan orang untuk "menyebarkan berita palsu dan panik" (baca: sebenarnya mengkritik kerajaan di Facebook untuk prestasi buruk dan berbohong) dan banyak kekejaman lain tidak luar biasa di Serbia. Hakikatnya adalah bahawa kerajaan Serbia adalah penyalahguna hak internet. Mereka masih menyalahi undang-undang penggunaan VPN, walaupun.

Seychelles

Adakah VPN Undang-undang di Seychelles?
Ya

Terdapat laporan kerajaan cuba untuk menyekat akses rakyat ke internet di Seychelles, terutama ketika cuba menindas aktivis pembangkang. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Sierra Leone

Adakah VPN Undang-undang di Sierra Leone?
Ya

Tidak ada laporan yang didokumentasikan oleh kerajaan yang cuba campur tangan dalam penggunaan internet warga negara, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Singapura

Adakah VPN Undang-undang di Singapura?
Ya

Laman web politik telah ditutup, pengkritik kerajaan telah disasarkan dan bentuk penapisan lain telah didokumenkan di Singapura. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Slovakia

Adakah VPN Undang-undang di Slovakia?
Ya

Contoh kecil kerajaan mengganggu hak rakyat untuk menggunakan Internet di negara ini telah dijumpai, dan penggunaan VPN di negara ini sah pada masa ini.

Slovenia

Adakah VPN Undang-undang di Slovenia?
Ya

Dengan lebih daripada 73 peratus orang Slovenia menggunakan Internet, penggunaan internet cukup tinggi di Slovenia. Tidak ada laporan yang boleh dipercayai dari kerajaan yang cuba menapis Internet di negara ini, dan penggunaan VPN sedang disahkan.

Kepulauan Solomon

Adakah VPN Undang-undang di Kepulauan Solomon?
Ya

Walaupun penembusan internet sangat rendah di negara ini di negara ini, tidak terdapat laporan yang didokumenkan oleh kerajaan yang cuba mengganggu akses internet rakyat. Penggunaan VPN juga sah di negara ini.

Somalia

Adakah VPN Undang-undang di Somalia?
Ya

Dengan kerajaan Somalia yang secara rutin menyekat laman web yang kritikal terhadap kegiatannya, tidak ada keraguan bahawa penapisan internet wujud. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN masih belum diharamkan.

Afrika Selatan

Adakah VPN Undang-undang di Afrika Selatan?
Ya

Afrika Selatan membuat berita apabila kerajaan memperkenalkan rang undang-undang "Peraturan Peraturan Online" yang banyak mendakwa sebagai undang-undang penapisan internet terburuk di Afrika. Walau bagaimanapun, negara ini secara amnya bebas apabila ia datang kepada hak-hak internet rakyat. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Korea Selatan

Adakah VPN Undang-undang di Korea Selatan?
Ya

Korea Selatan telah berulang kali membuat berita untuk pemantauan dan penyaringan aktiviti internet para penggunanya. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini, walaupun.

selatan Sudan

Adakah VPN Undang-undang di Sudan Selatan?
Ya

Walaupun penembusan internet rendah di Sudan Selatan, aktiviti pengawasan kerajaan warga negara. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Sepanyol

Adakah VPN Undang-undang di Sepanyol?
Ya

Walaupun Sepanyol adalah sebuah negara yang umumnya bebas ketika datang ke hak-hak internet rakyat, ia membuat berita baru-baru ini ketika pihak Perdana Menteri mengusulkan melarang meme media sosial. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Sri Lanka

Adakah VPN Undang-undang di Sri Lanka?
Ya

Terdapat laporan kerajaan Sri Lanka menyensor aktiviti internet rakyatnya dan menyekat laman web yang kritikal terhadap kerajaan. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Sudan

Adakah VPN Undang-undang di Sudan?
Ya

Penutupan Internet, menyerang kafe internet dan menangkap pengguna internet tidak biasa di Sudan. Walau bagaimanapun, negara ini bertambah baik dari segi kebebasan internet untuk warganya. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Suriname

Adakah VPN Undang-undang di Suriname?
Ya

Tidak ada laporan yang boleh dipercayai mengenai kerajaan yang cuba menapis penggunaan internet rakyat, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Swaziland

Adakah VPN Undang-undang di Swaziland?
Ya

Walaupun terdapat laporan kerajaan secara aktif mengawasi penggunaan internet warga, tidak ada laporan mengenai kegiatan internet warga yang ditapis. Penggunaan VPN kini sah di negara ini.

Sweden

Adakah VPN Undang-undang di Sweden?
Ya

Dengan lebih daripada 91 peratus rakyatnya menggunakan Internet, Sweden mempunyai salah satu kadar penembusan internet tertinggi di dunia. Tidak ada laporan yang boleh dipercayai tentang kerajaan yang campur tangan dalam aktiviti internet rakyat, dan penggunaan VPN adalah sah di negara ini..

Switzerland

Adakah VPN Undang-undang di Switzerland?
Ya

Walaupun Switzerland adalah negara bebas dari segi kebebasan internet, 65.5 peratus rakyat mengundi dalam satu referendum untuk menyokong rang undang-undang yang memberi kuasa pemerintah untuk mengintip aktiviti internet rakyat. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Syria

Adakah VPN Undang-undang di Syria?
Ya

Syria mempunyai sejarah panjang penyalahgunaan hak asasi manusia dan penapisan internet, tetapi penggunaan VPN kini sah di negara ini.

T

Taiwan

Adakah VPN Undang-undang di Taiwan?
Ya

Negara Asia Timur ini mencadangkan rang undang-undang beberapa tahun yang lalu yang akan memberi kuasa yang serupa kepada China untuk menapis Internet, tetapi setakat ini belum ada laporan mengenai kerajaan menyensor Internet atau mengharamkan penggunaan VPN.

U

United Kingdom (UK)

Adakah VPN Undang-Undang di United Kingdom (UK)?
Ya

Bertentangan dengan andaian umum, UK tidak betul-betul bebas apabila tuduhan penapisan - setelah membuat berita untuk secara aktif mengharamkan VPN atas dalih "melindungi kanak-kanak". Walau bagaimanapun, penggunaan VPN masih sah di United Kingdom.

Amerika Syarikat (AS)

Adakah VPN Undang-Undang di Amerika Syarikat (AS)?
Ya

Pada tahun 2014, Amerika Syarikat telah ditambah ke senarai Reporter's Without Borders "musuh-musuh internet" kerana melemahkan "keyakinan terhadap Internet dan standard keselamatannya sendiri." Sementara Pindaan Pertama melindungi kebebasan bersuara rakyat dan akhbar, dan Amerika Syarikat tidak secara aktif cuba menapis internet, terdapat terlalu banyak kebocoran tentang aktiviti pengawasan rahsia kerajaan. Penggunaan VPN adalah sah di negara ini.

Ketahui jika VPN sah di negara anda:

Jika anda sedang mencari perkhidmatan VPN yang baik dan boleh dipercayai, baca ulasan VPN kami di sini.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me