Преглед на ProtonVPN

ProtonVPN идва от същия учен от CERN и доктор по физика от Харвард Физика зад ProtonMail, най-голямата криптирана имейл мрежа в света.


Така че те вече са създали безплатна, криптирана услуга за поверителност на интернет в едно пространство. Със сигурност те могат да го направят и в VPN пространството?

Ето какво сме тук, за да разберем. През последните няколко месеца тествахме цялостно техния OpenVPN протокол, стандарти за връзка за криптиране, скорост, сигурност, цени и други.

И ще чуете за доброто, лошото и грозното в този преглед на ProtonVPN.

Преглед на ProtonVPN

Преглед на ProtonVPN

ОБЩО РАЙОН: # 19 от 78 VPN
използваемост: Много лесно, поддържа всички устройства
ЛОГ ФАЙЛОВЕ: Няма политика за регистрация
Локация: 32 държави, 345+ сървъри
ПОДДЪРЖА: Билетна система, Достойни времена на реакция
TORRENTING: Ограничен торент 
НЕТФЛИКС: Да 1/5
Криптиране / ПРОТОКОЛ: AES 256, предлага се само OpenVPN протокол 
COST: Безплатно или $ 4 / месец (основен план)
ОФИЦИАЛЕН САЙТ: www.protonVPN.com

Плюсове на ProtonVPN +

ProtonVPN е основан на гърба на експерти по сигурността. Така че знаете, че стандартите за протокол и криптиране ще бъдат най-добрите. Те също не разочароват в няколко други ключови области, като обслужване на клиенти и стабилна връзка.

Погледни.

1. Изключителна сигурност & Стандарти за поверителност

ProtonVPN е оборудван с OpenVPN (UDP / TCP) и IKEv2 като негов протокол, със супер сигурно криптиране AES-256.

Това са най-съвременните стандарти за шифроване по банкова степен.

Казано така:

Ако ще изтърпите хак, няма да е, защото те пробиха това криптиране. Защото никога не е правено.

Вместо това повечето хакери ще намалят загубите си и ще продължат да използват други методи за пробив, като например да познаят напомнянията за паролата ви.

2. Строга политика без регистрация

Анализирахме 118 политики за регистриране на VPN през последните няколко години.

Това често е скучна, старателна работа.

Но е важно.

protonvpn без регистрацияИзображение от: https://protonvpn.com/support/no-logs-vpn/

Тъй като използването на тези много условия и политики за поверителност ни научи къде VPN-тата обичат да погребват органите си за поверителност.

Например открихме, че 7% от VPN-ите обикновено регистрират данните ви за връзки. И повече от 30% от VPN имат подозрителна (а не пряма) политика на регистриране. Те често използват неясни, технически жаргони или юридически термини, за да позволят на "сиви" области, които може да се върнат да ви преследват..

Сега ProtonVPN има солидна репутация, базирана на предишната им работа.

Но също така потвърдихме, че когато кажат „без регистрация“, всъщност можете да му се доверите.

3. Прилична поддръжка на клиенти

Системите за поддръжка на базата на билети обикновено ни карат.

Това е така, защото всички изпитахме ~ няколкодневното закъснение между всеки имейл, което изисква седмица назад процес назад, за да отговорим и на най-простите въпроси.

Тази първоначална мисъл ми мина през главата, когато насочих поглед към опциите за поддръжка на Proton.

С неохота попълних формата с няколко прости въпроса и натиснах „Изпрати“.

Отговорът обаче попадна в пощенската ми кутия в рамките на около 24 часа.

И за моя изненада, това не беше просто пряка връзка към статия на базата знания на техния сайт.

Proton имейл за поддръжка на клиенти

Не беше спиращо дъха или нещо друго. Но не трябваше да бъде.

Просто трябваше да бъде сравнително бърз и директен. И това беше.

Доста добро преживяване навсякъде.

4. Връзка без теч

Течовете на DNS и Web-RTC могат случайно да разкрият истинския ви IP адрес. Обикновено те са причинени от конфликти във връзка, които отварят малка, малка дупка, за да проникнат данните ви.

Звучи незначителни. Но не е.

Тя позволява на вашия интернет доставчик, правителства и дори двубитни хакери да ви забележат от една миля (или повече). Така че напълно подкопава използването на VPN.

Всичко без дори да го осъзнавате.

Във всеки тест, който проведохме, връзката на ProtonVPN изтича безплатно. Виж това.

protonvpn perfect-privacy.com dns leaktest
protonvpn perfect-privacy.com тест за проверка на утечка protonvpn iploak.net тест за теч

Не изтича и WebRTC:

protonvpn browserleaks.com webrtc

Но това не е всичко.

Ние също пуснахме техните инсталиращи файлове през VirusTotal.com и установихме, че те са напълно без злонамерен софтуер.

ProtonVPN virustotal резултат

5. Един Netflix сървър е работил (от пет)

ProtonVPN казва на сайта си, че Netflix ще работи на „определени сървъри“.

Номерът, предполагам, е да разбера кои от тях.

Много VPN правят това смело искане, но много малко от тях всъщност могат да го архивират. Нещо повече, VPN, които са успешни в деблокирането на Netflix, може да не поддържат това постижение много дълго. Това е така, защото Netflix непрекъснато се опитва да спре VPN в техните песни, блокирайки достъпа до гео-заключеното му съдържание.

Цялото съдържание на Netflix е уникално за областта, в която се осъществява достъп. Netflix има определени сделки с доставчици на съдържание, за да доставя различни предавания и филми в различни области на света. Ако бяхте в Съединените щати, вашият списък на Netflix ще изглежда много по-различен от този, който се опитва да гледа в Холандия.

За да спре нежелания поток от ограниченото си съдържание, Netflix отключи мощна система за откриване и блокиране на VPN в интернет. Тя премина през VPN света като приливна вълна, събори множество платформи от най-голямата поточна услуга в света. Въпреки това, обаче, има редица VPN, които все още имат известен успех в деблокирането на опитите на Netflix да ги предпазят.

Когато за първи път прегледахме ProtonVPN, тествахме пет сървъра. Те бяха във Великобритания, Канада, Холандия и два сървъра в САЩ. По това време установихме, че само един от петимата е работил и това е сървърът в Холандия. Тествахме това отново през август 2019 г. и още веднъж един от пет сървъра, свързани към услугата Netflix. Това обаче беше различен сървър.

Сървърът в Обединеното кралство, един път получател на страховития черен екран на Netflix за обреченост, работи перфектно, когато влязох в системата. Холандският сървър, единственият ни един маяк за надежда във войната срещу забраните на Netflix, за съжаление не работи, когато го тествахме това път.

ProtonVPN се изброява под плюсове за постигане на един успех. Но на практика просто имайте предвид, че тук възможностите ви може да са ограничени.

6. Лесен за инсталиране и използване

Когато избирате доставчик на VPN, последното нещо, което искате е да отворите някаква прекалено сложна система, която трябва да бъдете компютърен учен, за да разберете. Ето защо най-добрите VPN са най-простите. Въпреки че ProtonVPN може да не изглежда супер удобен за потребителя в началото, външният вид може да бъде измамен. Въпреки по-дългото от средното време за изтегляне, ProtonVPN се оказа проста система за инсталиране, която имаше голяма лекота на използване, след като свикнете с много натовареното й табло.

След като се регистрирате за ProtonVPN, ще бъдете отведени до таблото за управление на клиента. Оттам ще можете да изтеглите избраната от вас платформа.

Изтеглете екран за ProtonVPN

След като избрах изтеглянето на Windows, аз все още бях отведен на друга страница за изтегляне, за да изберете реално клиент на Windows и да започне инсталацията. Това не отне много време, но все пак беше странно, че трябваше да избера коя програма да изтегля, само за да бъда отведена на друга страница, където отново трябваше да избера коя програма да изтегля.

Страница за изтегляне на ProtonVPN

След като това приключи, ProtonVPN софтуерът започна да се изтегля. Обикновено VPN софтуера отнема между 10 и 30 секунди, за да изтеглите на моя компютър. Този отне доста повече време и аз заварих да чакам близо две минути. Отново това не е краят на света и след като бъде изтеглена инсталацията премина почти моментално.

Изтеглете клиент за ProtonVPN

Екранът за вход беше обикновен и прост, което винаги е добре, когато използвате VPN. Искате да можете ефективно да влизате, без да се налага да се движите в различни опции. Въведете потребителското име и паролата си и ще бъдете свързани. Можете също така да настроите своя VPN клиент да запомни данните за вход (не се препоръчва на споделен компютър) или да стартирате автоматично с Windows. 

ProtonVPN Екран за вход

Когато влезете за първи път, ProtonVPN прави допълнителна стъпка, която не съм виждал преди да правят много VPN. Предлага ви обиколка на интерфейса му. Това е особено полезно, тъй като както ще видите моментално, може да бъде малко смущаващо, когато видите дали за първи път.

ProtonVPN Екран за добре дошли

Обиколката ще ви преведе през някои от основните характеристики на ProtonVPN.

Една от тях е възможността да създавате профили, което ви позволява да запазите вашите настройки, за да се върнете към тях, когато пожелаете. Това е чудесно за потребители, които искат да отидат точно до любимия си сървър Netflix или този, който беше особено бърз. След като сте свързани със сървър, ще има зелена връзка в горната лява част, която гласи „Задай като профил“. Кликнете върху това и можете да задържите всеки от сървърите, които ви харесват, без да се налага да пресявате списъка, за да намерете ги отново.

ПротонVPN обиколка

Той също така говори за ProtonVPN Secure Core, който ви позволява да добавяте допълнителни нива на сигурност към вашата сесия на сърфиране. Трябва да се отбележи, че тази услуга е достъпна само за абонати, които купуват планове на ProtonVPN Plus или Visionary.

ProtonVPN обиколка 2

След като всичко това приключи, щракнах върху „Бърза връзка“ в горния ляв ъгъл и незабавно се свързах с най-бързия сървър, който имаха.

ProtonVPN клиент

Въпреки че този интерфейс може да изглежда като компютърен екран на NORAD, той всъщност е много по-прост, отколкото изглежда. Всичко, от което се нуждаете, е от лявата страна. Това включва бутона за свързване и прекъсване на връзката, списъка със сървъри, запаметените профили и възможността за активиране на Secure Core.

Друга забавна характеристика е фактът, че флагът на държавата, която сте избрали, се появява в горната лява част. Картата, която заема по-голямата част от този масивен интерфейс, най-вече съществува, за да ви покаже накъде по целия свят вашият сигнал пътува. Той също така следи част от друга ваша информация като скорост, обем и продължителност на сесията ви. Това е важна информация, която много VPN мрежи пропускат.

Превключването на сървърите беше леко. От списъка вляво ще намерите държавата на сървъра, щракнете върху нея и автоматично ще бъдете свързани с най-добрия сървър в този регион. Можете също да разширите списъка по държави, за да изберете конкретни сървъри.

Като цяло, въпреки по-дългото от средното време за настройка, това е VPN, който е лесен за използване и ефективен.

Протоци VPN минуси -

ProtonVPN получава високи оценки за вниманието им към детайлите за сигурност. Все пак има няколко недостатъка, които разкрихме.

Нека разгледаме задълбочено всеки от тях.

1. Те ​​са разположени в Швейцария

Швейцария има история на „неутрална“ страна. Тази, която защитава поверителността на своите граждани и не обича да се забърква във вътрешни конфликти.

И всичко това е вярно.

Швейцарските закони наистина защитават поверителността. Общо казано.

Проблемът обаче е, че Швейцария също е съдействащ член на разширения съюз за сигурност Eyes.

Това е световно споразумение, което по същество помага на правителствените агенции да шпионират един друг граждани в името на „безопасността в световен мащаб“.

Нямам предвид това по теория на конспирацията. Това вече се случва от десетилетия.

Така че местоположението в Швейцария означава, че сте предимно добри. Поверителността ви е най-вече в безопасност.

Ето как извеждаме тези данни:

 1. Ние използваме SpeedTest.net, за да получим четене на нашия бенчмарк, не-VPN интернет връзка. В момента на този преглед изтеглихме 97 Mbps изтегляне и 53 Mbps.
 2. След това се свързваме към няколко различни ProtonVPN сървъра. Опитваме се да подбираме случайни такива по света, за да получим справедлива, безпристрастна гледка.
 3. И накрая, изчисляваме разликите и предлагаме комбиниран резултат, който се класира спрямо всички останали ревюта, които преди това сме правили.

Звучат добре? Проверете подробно всеки тест на сървъра сега.

САЩ сървъри (Изток & West)

Американските сървъри на ProtonVPN стартираха изключително бавно. Скоростта на изтегляне, по-специално, би направила повечето поройни дейности бавни до обхождане.

 • Ping: 190 ms
 • Изтегляне: 24.6 Mbps (75% по-бавно)
 • Качване: 36.4 Mbps (31% по-бавно)

ЕС сървъри (Швейцария)

От друга страна, сървърите на ЕС не разочароваха. Това вероятно също имаше нещо общо с по-близката ни близост до този сървър. Дори нещо толкова просто като физическото разстояние между вас и свързания сървър може да повлияе на производителността. Но кредит, когато кредити дължи.

 • Ping: 66ms
 • Изтегляне: 54.46 Mbps (44% по-бавно)
 • Качване: 37.86 Mbps (29% по-бавно)

Азия сървъри (Хонг Конг)

Мислехме, че скоростите на сървъра в САЩ са лоши. Докато не видяхме азиатските от Хонконг. 85% по-бавно в целия борд.

 • Ping: 317 ms
 • Изтегляне: 16 Mbps (84% по-бавно)
 • Качване: 6.4 Mbps (88% по-бавно)

UK сървъри

И не на последно място, сървър във Великобритания се чувства някъде по средата. За съжаление, тя не беше от "добрата" страна на средата.

 • Ping: 46ms
 • Изтегляне: 52 Mbps (46% по-бавно)
 • Качване: 47 Mbps (11% по-бавно)

Тези резултати бяха разочароващи от всички страни. Последователно, да. Но последователно бавното не е добре.

Компании като ExpressVPN, PIA и Trust.Zone всички предлагат по-добра скорост (само на части от цената).

3. Ограничена съвместимост на устройството

Приложението ProtonVPN windows

Най-добрите VPN мрежи, които разгледахме, предоставят предварително изградени приложения за всяко устройство, което може да се представи.

По този начин, всичко, което трябва да направите, е да насочите и щракнете. Не се изисква технически опит. Не е необходим ръчен труд.

ProtonVPN осигурява предварително изградени приложения за Mac, Windows, Linux и Android устройства.

За съжаление, това е всичко, което предоставят.

Всички потребители на TOR ще открият, че този VPN е за съжаление несъвместим с него.

Последният път, когато прегледах ProtonVPN, те нямаха собствено приложение за iOS клиенти. Сега (февруари 2019 г.) те вече имат родно приложение за iOS.

Но още по-лошото означава, че няма предварително изградена опция за интелигентни телевизори или игрови конзоли.

Въпреки че нямаше поддръжка за рутери последния път, когато прегледах ProtonVPN, сега те поддържат инсталирането на VPN на DD-WRT, AsusWRT и Tomato рутери.

Те имат 345 сървъра в 32 страни, което може да бъде проблем за хората, които търсят VPN за торент.

Сребърната подплата? Платените планове на ProtonVPN осигуряват до десет едновременни връзки - това е на по-горния край от видяното.

4. Наличен ограничен торент

За нещастие, ProtonVPN не позволява неограничени поредици.

Това изобщо не е позволено на безплатни планове.

Мотивите са, че „P2P би увеличил натоварването на нашите сървъри поради торент и това би оказало по-голям натиск върху нас, в крайна сметка не ни позволява да субсидираме безплатните акаунти от платените.“

Това е разбираемо.

Разрешено е на платени, но само на определени сървъри. Отново, мотивите са, че те канализират P2P трафик през неутрални „безопасни страни“.

Те обаче също използват този момент, за да въведат швейцарското законодателство: „Споделянето на файлове е разрешено само за лична, нетърговска употреба.“

Така че да, те го позволяват. Но има няколко ограничения, които могат да ви направят непрактично.

5. Ограничени протоколи (само OpenVPN)

Последният е на границата.

ProtonVPN предлага само OpenVPN протокол.

Технически погледнато, това е ВЕЛИКО нещо. Това е най-съвременният индустриален стандарт. Почти всеки, навсякъде трябва да използва САМО OpenVPN.

Така че защо това се показва в раздела за минусите?

Защото не всеки има избор само да използва тази опция за протокол.

Много по-стари устройства или дори някои по-скъпи нови като някои Chromebook все още не предлагат поддръжка на OpenVPN.

Вместо това ще трябва да се свържете чрез различен (макар и не толкова желан) протокол като L2TP или PPTP.

Тези други опции не са толкова сигурни. И в повечето случаи не бихте искали да ги използвате.

Но това е само нещо:

Не винаги имате такъв избор. Понякога трябва да правиш това, което трябва.

И поради тази причина ProtonVPN може да не работи за голям разрез на потенциални клиенти.

Цени за ProtonVPN, цена & начини за плащане

Цени на ProtonVPN

ProtonVPN има четири плана за избор, с незадължителни отстъпки за плащане годишно.

Така че цените под Включват годишната ~ 20% отстъпка.

Безплатно: $ 0 / месец

Да, Proton има безплатен VPN. Но да, това са и доста голи кости.

Услугата се предлага само с три сървърни места: Холандия, САЩ и Япония.

Не е с допълнителни функции.

Но това ви помага да отключите безплатен седемдневен пробен период на платените им планове. Така че това може да е добър начин да потопите пръста на крака във водите на ProtonVPN, без да похарчите нито един цент.

Основни: $ 4 / месец (купихме това)

Основният план на Proton е пределно надграждане на безплатния, за да бъда честен. Вие получавате достъп до всички страни, но не и Plus, Secure или Tor сървъри. Достъпът ви до скорост е „висок“, но не и „най-високият“.

Плюс това можете да свържете само две едновременни устройства.

Така че е някакво чудо, за да бъда честен. Пропуснете тази опция.

Плюс: $ 8 / месец

Планът на Proton Plus увеличава ограничението на връзката ви до пет устройства. Скоростта е „най-високата“ и получавате достъп до сървърите Plus, Secure Core и Tor.

Това е може би единственият план, с който трябва да отидете, за да бъдете честни.

Четвъртият план, Visionary, е подобен на Plus, но с кроспродаж за предлагането им ProtonMail. Така че това също е прилична опция от $ 24 / месец (платен годишен), ако вече обмисляте и двете криптирани опции.

В противен случай можете да платите за всички тези планове с кредитна карта или PayPal. Нищо друго (пари в брой, биткойни и т.н.) от това, което видяхме.

ProtonVPN се предлага с 30-дневна гаранция за връщане на парите. Въпреки това получавате само пропорционално количество „неизползвана порция“. С други думи, ако го използвате за 10 дни, ще получите възстановяване на стойност 20 дни.

Това не е страхотна политика за възстановяване на пари в сравнение с други, като CyberGhost, която предлага пълна гаранция за връщане на пари без въпроси.

Ще се дават и възстановявания в оригиналната валута или начина на плащане, който сте използвали.

Ще трябва да изпратите имейл до [имейл защитено], за да получите своя споделен дял.

Препоръчвам ли ProtonVPN?

Не, ние не.

ProtonVPN предлага страхотна връзка с най-високите съображения за сигурност. Обслужването на клиентите им беше добро и Netflix дори работеше на един сървър.

За съжаление, няколко други области го изоставят в крайна сметка.

Базата за дома в Швейцария като цяло е добро нещо за поверителност. Но те си сътрудничат с други агресивни държавни агенции по целия свят.

Честно казано скоростите на сървъра не бяха добри. Опциите на устройството са ограничени.

А ценообразуването, дори с 20% годишна отстъпка, все още е в най-висок план за това, което получавате в замяна.

Налични са толкова много по-добри опции, със същата сила на връзката, по-бърза производителност и повече устройства, за далеч по-малко.

Прегледайте тук най-добрите първокласни VPN.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me