OpenVPN преглед – какво е и как работи?

Лого на протокола OpenVPN


OpenVPN е бърз, сигурен протокол за криптиране на виртуална частна мрежа с отворен код.

Звучи ли като глупост? Имате късмет!

В тази 6-минутна статия ние деаргонизираме и обясняваме всичко, което трябва да знаете за OpenVPN.

Какво е, кой го използва (кой не) и защо.

Също така ви даваме представа за някои нагоре и идващи конкурентни VPN протоколи, настроени да детронират OpenVPN!

Независимо дали се опитвате да сравните OpenVPN с IPsec или PPTP или просто искате да настроите вашата VPN услуга с най-добрия протокол за деблокиране на гео ограничено съдържание, ние имаме гърба ви.

Бързата инсталация & настройка на приложение + съвместимост с Windows, Mac, iOS, Android и дори Linux означава, че и вие лесно можете да се възползвате от OpenVPN.

Писна ли ви от ненадеждни, бавни безплатни VPN? Уморен от привидно половината свят, гледащ през рамо?

Прочетете нататък!

Какво е OpenVPN

Ако VPN са мрежа от скрити тунели, тогава OpenVPN е самият тунел! Той създава тунела между VPN софтуера и VPN сървъра.

За първи път разработен от Джеймс Йонан през 2002 г., OpenVPN е протокол за шифроване на тунели за VPN. Той улеснява сигурното предаване на ценните ви данни чрез 256-битово криптиране на OpenSSL.

Това е военно криптиране!

OpenVPN използва един от двата протокола за това: TCP и UDP.

TCP (протокол за контрол на предаването)
TCP е един от най-често използваните протоколи в интернет. Той се използва за гарантиране на правилното получаване на всички предадени данни. Като протокол, ориентиран към компютър, TCP извършва проверки за проверка на предаването на данни. Всеки път, когато битове данни се предават чрез TCP, подателят чака потвърждение от получателя, преди да изпрати следващите.

UDP (User Datagram Protocol)
UDP, протоколът „пожари и забрави“ е много по-бърз, с цената на надеждност (не се извършват проверки за потвърждение). Повечето доставчици на VPN избраха да настроят OpenVPN чрез UDP по подразбиране. Ако UDP се провали, OpenVPN автоматично преминава към TCP, за да възстанови сигурната връзка.

След това OpenVPN използва SSL / TLS протокол за ръкостискане за обмен на ключове. Ключовете са това, образно казано, заключване на вашите данни далеч от трети страни и шпионски очи. Само устройствата с двата клавиша са в състояние да отключат 256-битовите криптирани данни. Този протокол не може да чете или променя вашите данни, той е само там, за да го заключите и да обмените ключовете между вашето устройство и VPN сървър.

С други думи, ето какво OpenVPN може да предостави:

 • тунел всяка IP подмрежа или виртуален ethernet адаптер през един UDP или TCP порт
 • използвайте всички функции за криптиране, удостоверяване и сертифициране на библиотеката на OpenSSL, за да защитите трафика на вашата частна мрежа, докато преминава през интернет
 • използвайте всякакви шифри, ключови размери или HMAC дайджест (за проверка на целостта на дейтаграмата), поддържан от библиотеката на OpenSSL
 • използвайте статични, предварително споделени ключове или базирана на TLS динамична размяна на ключове

Събирайки всичко заедно, OpenVPN е софтуерът, който предава вашите данни през UDP или TCP, като същевременно го криптира чрез 256-битово кодиране на OpenSSL библиотечен код & използвайки SSL / TSL обмен на ключове.

Важно е да запомните, че OpenVPN не е самостоятелен доставчик на VPN, а е само протокол. Все още се нуждаете от достъп до всяко устройство или сървър, с който се опитвате да се свържете. Повечето от нас нямат сървъри в 100 страни, затова плащаме на доставчик на VPN правото да използва техния.

Защо VPN използват OpenVPN?

Повече от 90% от VPN доставчиците по подразбиране са OpenVPN. С наличните половин дузина други протоколи, това е силен знак.

Така че това, което прави OpenVPN този популярен?

OpenVPN Best VPN Protocol

Бързият отговор:

 • Много сигурно; Никога не е бил хакнат
 • Много стабилна; Капките за връзка са малко и далеч между тях
 • Бърз; Въпреки че не е най-бързото, намаляването на скоростта се забелязва само леко
 • съвместим; Силна поддръжка на работния плот, работи на всички мобилни операционни системи

Ето няколко VPN услуги, за които може би сте чували, които използват OpenVPN като техния протокол за криптиране по подразбиране:

 • NordVPN
 • SurfShark
 • ExpressVPN
 • Perfect-поверителност
 • IPVanish
 • Mullvad
 • CyberGhost
 • Доверие зона
 • ibVPN
 • PIA

Но не всички доставчици го правят. Някои предпочитат да използват свои собствени протоколи за криптиране.

Силно препоръчваме срещу VPN услуги, които използват свой собствен патентован протокол за криптиране със затворен код и не ви позволяват да преминете към използване на OpenVPN.

Патентованата е последната дума, която искате да прочетете в контекста на поверителността и онлайн сигурността. Всичко патентовано е секретно. Всичко тайно, липсва надзор.

Ако доставчик на VPN не ви предлага достъп, за да се изключите от собствения им протокол, това означава, че правят нещо, за което не искате да знаете.

Всички VPN точки по-долу, случайно, са постигнали много ниски резултати в нашата обща класация за най-добри VPN. Не препоръчваме нито едно от тях.

 • HotspotShield
 • HolaVPN
 • Psiphon
 • Hoxx VPN
 • Browsec VPN

Как да настроите и използвате OpenVPN

Имате три възможности, ако сте избрали да отидете с най-популярния VPN протокол.

Свържете се към OpenVPN автоматично

Това е най-лесният и препоръчителен метод за използване на OpenVPN.

Можете да изтеглите приложението, което вашият VPN доставчик е създал за вашето устройство (Windows, iOS, Linux и т.н.) и да оставите техния софтуер да направи всички необходими конфигурации.

Ако сте избрали някой от нашите най-добри снимки, вашата VPN връзка ще бъде установена по OpenVPN по подразбиране.

С NordVPN, нашият любим доставчик на услуги, свързването чрез OpenVPN е толкова бързо, колкото да инсталирате приложението им и да кликнете върху страната, през която искате да се свържете..

NordVPN Автоматична OpenVPN връзка

Свържете се с OpenVPN ръчно

Силно ви препоръчваме да използвате софтуера на вашия VPN доставчик, за да се свържете автоматично. Установяването на ръчна връзка е много по-бавно и не предлага никакви ползи.

С ръчна настройка просто преминавате през същите стъпки, на ръка. Недостатъкът е, че ще трябва да ги повтаряте всеки път, когато искате да смените сървърите или да се свържете отново.

Ако трябва да се свържете ръчно, препоръчваме ви да следвате ръководството за настройка от вашия доставчик на VPN.

Свържете се с OpenVPN ръчно (без доставчик на VPN)< Високо скорост Бърз Speedy, поради ниско криптиране Средно, поради двойно капсулиране Много бързо Бърз Бърз Много бързо стабилност Много стабилна Много стабилна стабилен Много стабилна Все още не е стабилен Много стабилна Много стабилна Съвместимост Силна поддръжка на работния плот на Windows. Linux, създаден за други платформи и операционни системи. Windows-платформа, но работи и при други Linux дистрибуции. Ограничена поддръжка на платформа извън Windows и Blackb
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me