Какъв ще бъде интернет през 2029 г.?

Годината е 2029. Нетна неутралност вече не съществува. Какъв ще е интернет?


Тук, на TheBestVPN.com, сме съставили интерактивен симулатор за това, което може да има бъдещето, той разглежда сайтове за социални медии, пазаруване, търсене и новини. Докато навигирате ще откриете тъмна дигитална дистопия на микротранзакции, инвазии в личния живот и фалшиви новини.

Можете да намерите симулатора тук, но имайте предвид, че той е чисто илюстративен и всъщност няма да вземе никакви ваши пари!

Какъв ще е интернет през 2029 г.Източник URL: https://thebestvpn.com/internet-2029/

Интернет е важно политическо бойно поле. Решението дали да се регулира или дерегулира то обхваща много проблеми. Тези дебати включват свободна пазарна икономика срещу намеса на правителството и как да защитим гражданските свободи онлайн.

Какво може да се случи в Америка?

Няма централна организация, контролираща интернет. Не е собственост на никого. Това означава, че е трудно да се потърси отговорност от интернет или дори да се насърчава саморазправа. Вместо да приемат закони за регулиране на интернет, САЩ вместо това избраха да отменят закон за дерегулиране.

Неутралитетът на мрежата е принципът, че доставчиците на интернет услуги (ISP) трябва да третират всички данни, преминаващи през интернет, еднакво. През 2015 г. Федералната комисия за съобщения (FCC) заложи принципа на неутралитет на мрежата в закона. Интернет доставчиците в САЩ не трябва да дискриминират или да таксуват по различен начин въз основа на типа данни или използваните уеб услуги.

На теория това не позволява на интернет доставчиците да заглушават определени уебсайтове или дават приоритет на уебсайтовете, които плащат за специално лечение. Но през 2017 г. FCC отмени принципа. Това беше направено, за да се принудят повече инвестиции в широколентова инфраструктура, като се премахне „бюрокрацията“. Крайната цел беше да видите по-бързи скорости на интернет в САЩ.

Според теориите за свободния пазар конкуренцията би попречила на доставчиците на интернет услуги да злоупотребяват с липсата на регулация. Ако един ISP започне да действа, клиентите му ще преминат към конкурент. Но много американци имат само една или две реалистични възможности за широколентов достъп. Бариерите за влизане на пазара са много големи, тъй като това струва много милиарди за изграждането на необходимата инфраструктура. Клиентите няма да могат лесно да превключват, ако интернет доставчиците започнат да злоупотребяват с властта си.

Съществува загриженост на нивото на контрол, което дава на интернет доставчиците за използването на интернет от потребителите. Отмяната на неутралността на мрежата може да доведе до интернет доставчик да начислява такси на доставчиците на съдържание за по-бързи връзки с абонатите.

Те биха могли също така да започнат да продават пакети за абонаменти на уебсайтове - което води до двустепенни планове. По-евтините, по-бавни пакети ще имат достъп само до малка селекция от уебсайтове. И е възможно интернет доставчиците да „насърчават“ клиентите към по-скъпите пакети, като дроселират и налагат строги тапи на данни за по-евтините планове.

Не е изненадващо, че широката общественост не харесва тази перспектива. Университетът в Мериленд анкетира представителна извадка от американци през декември 2017 г. За да осигури обективна реакция, той подготви анкетираните предварително с брифинги от двете страни на спора. Той установи, че 83 процента от американците не одобряват предложението на FCC за отмяна на неутралитета на мрежата.

Тази голяма публична реакция прави малко вероятно интернет доставчиците да изпробват нещо коварно в момента. Настоящият климат прави такъв ход политическо и търговско самоубийство. С настъпването на фурора хората ще започнат да вярват, че интернет доставчиците ще играят справедливо, без никой да ги принуждава. Тогава става по-вероятно някои да започнат да се държат неправилно.

Интернет доставчиците имат история на нарушаване на интернет права. Comcast заглуши споделянето на файлове с връстници, по-известно като торентинг, между 2008 и 2011 г. AT&T също беше хванат през 2012 г., като ограничи FaceTime на Apple за потребители с споделени планове за данни, които като цяло са по-скъпи.

И накрая, Verizon намали скоростта на данните на калифорнийската пожарна служба през 2018 г. Пожарната служба в Санта Клара надхвърли надбавката си за данни, докато отговори на най-новата поредица от пожари. Трябваше да плати двойно, за да премахне ограниченията. Въпреки че не е пряко проблем с неутралността на мрежата, това все още е пример за интернет доставчици, които държат интернет потребителите да откупят.

Въпреки че в момента това е вътрешен дебат в САЩ, може да има големи последствия за останалия свят. Първо, Америка все още дава пример, който много страни очакват да следват, особено в развиващия се свят. И второ, онлайн услугите могат да станат по-скъпи извън САЩ, ако са по-скъпи за предоставяне в САЩ.

Какво може да се случи в Европа?

ЕС избра да приеме закони за по-строго регулиране. На 15 април 2019 г. Европейският съвет гласува за приемане в правото на ЕС Директивата на Европейския съюз за авторското право в единния цифров пазар.

Тази директива изисква уебсайтовете да поемат по-голяма отговорност за незаконно споделяни материали, защитени с авторски права, в техните платформи. Тъй като пълното му име е най-малко затруднено, то стана известно от най-противоречивия си раздел: Член 13.

Член 13 гласи, че уебсайтовете, които хостват генерирано от потребители съдържание, „ще си сътрудничат добросъвестно, за да гарантират, че неразрешените защитени произведения или други теми не са достъпни в техните услуги.“ Това означава, че самите уебсайтове сега са отговорни за нарушения на авторските права. Те трябва да свалят съдържание, ако то нарушава авторските права.

Въпреки този нов закон, понастоящем няма споразумение за това как уебсайтовете трябва да забелязват това съдържание, за да го премахнат. Сегашната ситуация изглежда е, че повечето собственици на уебсайтове ще трябва да използват автоматизирани филтри, за да сканират цялото качено съдържание за потенциални нарушения, система, която е далеч от перфектната.

Тази статия също е наречена „забрана на меме“. Никой не е напълно сигурен дали мемите, базирани на изображения, защитени с авторски права, ще бъдат разрешени съгласно новия закон. Мемите трябва да бъдат защитени като пародии, но има дебат, че филтрите няма да са достатъчно сложни, за да различават какво представлява пародия и така те ще блокират мемите така или иначе.

Член 13 може да е преминал в правото на ЕС, но сега зависи от отделните държави-членки да приемат закона, което позволява на различни държави да тълкуват закона по различни начини.

Ако най-лошото стигне до най-лошото, интернет, както знаем, може да бъде много различен.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me