ProtonVPN pregled

ProtonVPN dolazi iz istog znanstvenika CERN-a i doktora znanosti Harvard Physics-a iza ProtonMaila, najveće svjetske šifrirane mreže e-pošte na svijetu.


Dakle, oni su već stvorili besplatnu, šifriranu internetsku uslugu privatnosti na jednom prostoru. Sigurno da to mogu učiniti i u VPN prostoru?

To je ono što smo ovdje da saznamo. U proteklih nekoliko mjeseci detaljno smo testirali njihov OpenVPN protokol, standarde veze za šifriranje, brzinu, sigurnost, cijene i još mnogo toga..

A o ovom dobrom, zlu i ružnom čut ćete u ovoj ProtonVPN recenziji.

ProtonVPN pregled

Pregled ProtonVPN-a

OPĆI RANK: # 19 od 78 VPN-a
KORIŠTENJE: Vrlo jednostavno, podržava sve uređaje
Datoteke dnevnika: Nema pravila za prijavu
Lokacije: 32 zemlje, 345+ poslužitelja
PODRŠKA: Sustav ulaznica, Prilično vrijeme odziva
TORRENTING: Ograničena bujica 
Netflix: Da 1/5
Šifriranje / PROTOKOL: AES 256, dostupan samo OpenVPN protokol 
TROŠKOVI: Besplatno ili 4 USD / mj (osnovni plan)
SLUŽBENA STRANICA: www.protonVPN.com

ProtonVPN Pros +

ProtonVPN osnovan je na leđima sigurnosnih stručnjaka. Dakle, znate da će standardi protokola i šifriranja biti vrhunski. Oni također ne razočaraju u nekoliko drugih ključnih područja, kao što su usluga za korisnike i solidna veza.

Pogledaj.

1. Izuzetna sigurnost & Standardi o privatnosti

ProtonVPN dolazi s OpenVPN (UDP / TCP) i IKEv2 kao njegovim protokolom, s super sigurnom AES-256 enkripcijom.

To su najsuvremeniji standardi šifriranja prema ocjeni banke.

Stavite to ovako:

Ako ćete pretrpjeti hack, neće to biti jer su probili ovu šifriranje. Jer to nikad nije učinjeno.

Umjesto toga, većina hakera smanjit će svoje gubitke i pokrenut će se drugim metodama provale, poput nagađanja podsjetnika za zaporku.

2. Stroga pravila zapisivanja bez zapisnika

U posljednjih nekoliko godina analizirali smo 118 pravila o VPN evidentiranju.

To je često dosadno, mukotrpno djelo.

Ali to je važno.

protonvpn nema zapisivanjaSlika sa: https://protonvpn.com/support/no-logs-vpn/

Zbog toga što smo prolazili kroz ove mnoge uvjete i pravila o privatnosti naučili su nas gdje VPN-ovi vole pokopati svoja tijela o privatnosti.

Na primjer, otkrili smo da 7% VPN-ova obično bilježi podatke o vašim vezama. A više od 30% VPN-a ima sumnjivu (a ne izravnu) politiku evidentiranja. Oni često koriste nejasne, tehničke žargone ili zakonske pojmove kako bi omogućili 'siva' područja koja bi mogla opet doći u vas..

ProtonVPN sada ima solidnu reputaciju na temelju svog dosadašnjeg rada.

No isto tako smo potvrdili da kad kažu "bez zapisnika", zapravo možete vjerovati.

3. Prilična korisnička podrška

Sustavi potpore na temelju karata obično nas natjeraju.

To je zato što smo svi iskusili ~ višednevnu odgodu između svake e-pošte, za što je potreban tjedan postupak preokreta i preokreta da bismo odgovorili na najjednostavnija pitanja.

Ta mi je početna misao zablistala u glavi kad sam bacio pogled na Protonove mogućnosti podrške.

S nevoljom sam ispunio obrazac s nekoliko jednostavnih pitanja i pritisnuo "Pošalji".

Međutim, odgovor je stigao u moju pristiglu poštu u roku od oko 24 sata.

I na moje iznenađenje, to nije bila samo direktna veza s člankom baze znanja na njihovoj web lokaciji.

Proton e-pošta za korisničku podršku

Nije bilo dah ili ništa drugo. Ali to ne bi trebalo biti.

Trebao je biti relativno brz i izravan. A to je bilo.

Prilično dobro iskustvo na sve strane.

4. Priključak bez propuštanja

Istjecanje DNS-a i Web-RTC-a može slučajno otkriti vašu istinsku IP adresu. Obično ih uzrokuju sukobi u vezi koji otvaraju malu rupu kroz koju će proći vaši podaci.

Zvuči malo. Ali nije.

Omogućuje vašem davatelju internetskih usluga, vladama, pa čak i dvodijelnim hakerima, da vas opaze s udaljenosti od milje (ili više). To u potpunosti narušava vašu upotrebu VPN-a.

Sve bez da to ni shvatiš.

ProtonVPN-ova veza istekla je besplatno u svakom našem testu. Provjerite.

protonvpn perfect-privacy.com dns leaktest
protonvpn perfect-privacy.com test check-ip propuštanja protonvpn test propuštanja iploak.net

Ni WebRTC propuštanja:

protonvpn browserleaks.com webrtc

Ali to nije sve.

Također smo putem VirusTotal.com proveli njihove instalacijske datoteke i otkrili da su potpuno bez zlonamjernog softvera.

ProtonVPN virustotalni rezultat

5. Jedan Netflix poslužitelj je radio (od pet)

ProtonVPN na njihovoj web stranici kaže da će Netflix raditi na "određenim poslužiteljima".

Pretpostavka je da je trik otkriti koji.

Mnogo VPN-a čini tu smjelu tvrdnju, ali vrlo je malo njih zapravo moguće poduprijeti to. Štoviše, VPN-ovi koji su uspješni u deblokiranju Netflixa možda neće dugo održavati to postignuće. To je zato što Netflix neprestano pokušava zaustaviti VPN-ove u svojim zapisima, blokirajući pristup njegovom sadržaju sa geološkim zaključavanjem.

Sav Netflix sadržaj jedinstven je za područje na kojem mu se pristupa. Netflix ima određene dogovore s pružateljima sadržaja za donošenje različitih emisija i filmova u različita područja svijeta. Da ste bili u Sjedinjenim Državama, vaš Netflixov popis izgledao bi vrlo drugačije od onog koga netko pokušava gledati u Nizozemskoj.

Kako bi zaustavio neželjeni protok svog ograničenog sadržaja, Netflix je na Internetu pokrenuo snažan VPN sustav za otkrivanje i blokiranje. Progutao je kroz VPN svijet poput plimnog vala, nokautirajući brojne platforme najveće svjetske streaming usluge. No, unatoč ovom čišćenju, postoji određeni broj VPN-a koji i dalje imaju uspjeha u deblokiranju pokušaja Netflixa da ih spriječe..

Kada smo prvi put pregledali ProtonVPN, testirali smo pet poslužitelja. Bili su u Velikoj Britaniji, Kanadi, Nizozemskoj i dva poslužitelja u SAD-u. Tada smo otkrili da je samo jedan od pet radio, a to je bio server u Nizozemskoj. Ponovno smo to testirali u kolovozu 2019. godine, i još jednom, jedan od pet poslužitelja spojenih na Netflix uslugu. Međutim, to je bio drugačiji poslužitelj.

Poslužitelj u Velikoj Britaniji, jednom primatelj strašnog Netflixovog crnog ekrana propasti, savršeno je funkcionirao kad sam se logirao. Nizozemski poslužitelj, nekada naša jedina svjetionik nade u ratu protiv Netflixovih zabrana, nažalost nije radio kad smo to testirali. vrijeme.

ProtonVPN se navodi pod "Pros" zbog jednog uspjeha. Ali praktično govoreći, samo imajte na umu da su vam mogućnosti možda ovdje ograničene.

6. Jednostavan za instalaciju i upotrebu

Kad odaberete pružatelja VPN-a, zadnje što želite je otvoriti pretjerano kompliciran sustav koji morate razumjeti da biste bili informatičar. Zato su najbolji VPN-ovi najjednostavniji. Iako ProtonVPN u početku možda ne izgleda super korisnički, izgleda da može biti obmanjujući. Unatoč duljem prosječnom vremenu preuzimanja, ProtonVPN pokazao se jednostavnim sustavom za instaliranje, koji je imao veliku jednostavnost upotrebe nakon što se naviknete na vrlo zaposlenu nadzornu ploču.

Nakon što se prijavite za ProtonVPN, preusmjerit ćete se na nadzornu ploču klijenta. Odatle ćete moći preuzeti platformu po svom izboru.

Preuzmite ekran za ProtonVPN

Nakon odabira Windows preuzimanja, preusmjeren sam na još jednu stranicu za preuzimanje da bih zapravo odabrao Windows klijent i započeo instalaciju. Ovo nije oduzimalo puno vremena, ali svejedno je bilo čudno da sam morao odabrati program koji ću preuzeti samo da bih bio premješten na drugu stranicu na kojoj sam još jednom morao odabrati program koji ću preuzeti.

Stranica za preuzimanje za ProtonVPN

Nakon što je to završilo, ProtonVPN softver počeo se preuzimati. VPN softver obično traje između 10 i 30 sekundi na mom računalu. Ovaj mi je trajao dosta duže i našao sam se na čekanju gotovo dvije minute. Opet, ovo nije kraj svijeta, a nakon što je preuzeta instalacija prošla je gotovo odmah.

Preuzmite klijenta za ProtonVPN

Zaslon za prijavu bio je običan i jednostavan, što je uvijek dobro kada koristite VPN. Želite biti u mogućnosti učinkovito se prijaviti bez navigacije kroz razne mogućnosti. Unesite svoje korisničko ime i lozinku i bit ćete povezani. Također možete postaviti VPN klijent da se sjeća podataka o prijavi (ne preporučuje se na zajedničkom računalu) ili da se automatski pokrene s Windowsom. 

Zaslon za prijavu ProtonVPN-a

Kad se prvi put prijavite, ProtonVPN čini dodatni korak koji prije nisam vidio da postoje mnogi VPN-ovi. Nudi vam pregled njezinog sučelja. Ovo je posebno korisno jer, kao što ćete vidjeti trenutačno, može biti pomalo zastrašujuće kada vidite da li prvi put.

Zaslon dobrodošlice ProtonVPN

Turneja će vas provesti kroz nekoliko ključnih značajki ProtonVPN-a.

Jedan od njih je mogućnost stvaranja profila, koja vam omogućuje spremanje postavki kako biste im se vratili kad god želite. Ovo je sjajno za korisnike koji žele skrenuti pravo na svoj omiljeni Netflix server ili onaj koji je bio posebno brz. Jednom kada se povežete s poslužiteljem, u gornjem lijevom kutu pojavit će se zelena veza koja glasi "Postavi kao profil". Kliknite na to i možete se zadržati na bilo kojem poslužitelju koji uživate bez potrebe za prosijavanjem popisa do pronađite ih opet.

ProtonVPN Tour

Također govori o ProtonVPN Secure Core-u koji vam omogućuje dodavanje dodatnih razina sigurnosti na sesiju pregledavanja. Treba napomenuti da je ova usluga dostupna samo pretplatnicima koji kupuju ProtonVPN-ove plus ili vizionarske planove.

ProtonVPN Tour 2

Nakon što je sve bilo gotovo, kliknuo sam na "Brzo povezivanje" u gornjem lijevom kutu i odmah bio spojen na najbrži poslužitelj koji su imali.

ProtonVPN klijent

Iako ovo sučelje može izgledati kao zaslon računala NORAD, zapravo je puno jednostavnije nego što se čini. Sve što trebate nalazi se na lijevoj strani. To uključuje gumb za povezivanje i prekid veze, popis poslužitelja, spremljene profile i mogućnost aktiviranja Secure Core-a.

Još jedna zabavna značajka je činjenica da se zastava zemlje koju odaberete prikazuje u gornjem lijevom kutu. Karta, koja zauzima većinu ovog ogromnog sučelja, uglavnom postoji kako bi vam pokazala kuda na Zemlji putuje vaš signal. Također prati neke vaše ostale podatke, poput brzine, glasnoće i duljine sesije. Ovo je važna informacija koju mnogo VPN-a izostavlja.

Zamjena servera bila je povjetarac. Na popisu s lijeve strane pronađete željenu zemlju poslužitelja, kliknite je i automatski ćete biti povezani s najboljim poslužiteljem u toj regiji. Također možete proširiti popis po zemljama da biste odabrali određene poslužitelje.

Sve u svemu, unatoč duljem od prosječnog vremena postavljanja, ovo je VPN koji je jednostavan za korištenje i učinkovit.

ProtonVPN kontra -

ProtonVPN dobiva visoke ocjene za njihovu pažnju na detalje o sigurnosti. Međutim, postoji još nekoliko nedostataka koje smo otkrili.

Pogledajmo svaki od njih detaljno.

1. Smješteni su u Švicarskoj

Švicarska ima povijest "neutralne" zemlje. Jedna koja štiti privatnost svojih građana i ne želi se miješati u obiteljske sukobe.

I sve je to istina.

Švicarski zakoni štite privatnost. Općenito govoreći.

Pitanje je, međutim, da je Švicarska također suradnica proširenog saveza za sigurnost Eyes.

Ovo je svjetski sporazum koji u osnovi pomaže vladinim agencijama da špijuniraju druge građane u ime „svjetske sigurnosti“.

Ne mislim to na teoretski način. To se događa već desetljećima.

Dakle, lokacija sa sjedištem u Švicarskoj znači da ste uglavnom dobri. Vaša privatnost je uglavnom sigurna.

Dobra vijest je da ProtonVPN ne čuva puno podataka o svojim klijentima. Ali samo imajte na umu kako bi ih njihova vlada mogla natjerati na suradnju.

2. Brzina poslužitelja je preniska za cijenu  

Brzina je izvrstan ekvilajzer.

Svi ostali slični - cijene, značajke, sigurnosni protokoli itd. - ići ćete s najbržom opcijom.

Budući da brzina omogućuje sve stvari (strujanje, preuzimanja torrenta ili samo desetak kartica dok prelazite između sesija pregledavanja).

Nažalost, kombinirani brzinski indeks ProtonVPN stavio ih je na 48. mjesto od ukupno 78 VPN tvrtki.

Evo kako dolazimo do tih podataka:

 1. Mi koristimo SpeedTest.net za čitanje našeg referentnog standarda, ne-VPN internetska veza. U vrijeme ove recenzije dobili smo preuzimanje od 97 Mbps i prijenos od 53 Mbps.
 2. Zatim se povezujemo s nekoliko različitih ProtonVPN poslužitelja. Nastojimo odabrati nasumce u svijetu kako bismo dobili fer, nepristran prikaz.
 3. Na kraju izračunamo razlike i sastavimo kombinirani rezultat koji se rangira prema svim ostalim recenzijama koje smo prethodno napravili.

Zvuči dobro? Detaljno provjerite svaki test poslužitelja.

Američki poslužitelji (Istok & Zapad)

ProtonVPN-ovi američki poslužitelji pokrenuli su se vrlo sporo. Osobito brzina preuzimanja učinila bi da većina aktivnosti bujice usporava i puzi.

 • Ping: 190 ms
 • Preuzmi: 24,6 Mbps (75% sporije)
 • Prijenos: 36.4 Mbps (31% sporije)

EU poslužitelji (Švicarska)

S druge strane, poslužitelji u EU nisu razočarali. To je vjerojatno također imalo veze s našom bliskom blizinom ovih poslužitelja. Čak i nešto tako jednostavno kao što je fizička udaljenost između vas i spojenog poslužitelja može utjecati na performanse. Ali kredit gdje krediti trebaju.

 • Ping: 66ms
 • Preuzmi: 54,46 Mbps (44% sporije)
 • Učitavanje: 37.86 Mbps (29% sporije)

Azijski poslužitelji (Hong Kong)

Mislili smo da su brzine američkog poslužitelja loše. Dok nismo vidjeli azijske izvan Hong Konga. 85% sporije preko cijelog terena.

 • Ping: 317 ms
 • Preuzmi: 16 Mbps (84% sporije)
 • Učitavanje: 6,4 Mbps (88% sporije)

UK poslužitelji

I posljednje, ali ne najmanje bitno, britanski poslužitelj osjeća se negdje u sredini. Nažalost, nije bilo na "dobroj" strani u sredini.

 • Ping: 46ms
 • Preuzmi: 52 Mbps (46% sporije)
 • Prijenos: 47 Mbps (11% sporije)

Ovi su rezultati bili razočarajući. Dosljedan, da. Ali dosljedno sporo nije dobro.

Tvrtke poput ExpressVPN, PIA i Trust.Zone sve nude bolju brzinu (samo djelići cijene).

3. Ograničena kompatibilnost uređaja

ProtonVPN aplikacija za Windows

Najbolji VPN-ovi koje smo pregledali pružaju unaprijed izgrađene aplikacije za svaki uređaj koji se može zamisliti.

Na ovaj način, sve što trebate učiniti je usmjeriti i kliknuti. Nije potrebno tehničko iskustvo. Nije potrebna ručna radna snaga.

ProtonVPN nudi unaprijed ugrađene aplikacije za Mac, Windows, Linux i Android uređaje.

Nažalost, to je sve što pružaju.

Svi korisnici TOR-a ustanovit će da je ovaj VPN nažalost nespojiv s njim.

Zadnji put kad sam pregledao ProtonVPN, nisu imali matičnu aplikaciju za iOS klijente. Sada (veljača 2019.) sada imaju izvornu iOS aplikaciju.

No što je još gore, znači da ne postoji unaprijed ugrađena opcija za pametne televizore ili igraće konzole.

Iako nije bilo podrške za usmjerivače kad sam zadnji put pregledao ProtonVPN, sada podržavaju instaliranje njihove VPN na DD-WRT, AsusWRT i Tomato usmjerivačima..

Imaju 345 poslužitelja u 32 zemlje, što bi moglo predstavljati problem ljudima koji gledaju na VPN-ove zbog bujice.

Srebrna obloga? Plaćeni programi ProtonVPN-a pružaju do deset istodobnih veza - što je na višoj razini od onoga što smo vidjeli.

4. Dostupno ograničeno bujica

Na nesreću, ProtonVPN ne dozvoljava neograničena bujica.

To uopće nije dozvoljeno na besplatnim planovima.

Obrazloženje je da bi "P2P povećao opterećenje naših poslužitelja uslijed bujice i to bi učinilo veći pritisak na nas, što u konačnici ne dopušta da subvencioniramo besplatne račune s plaćenih."

To je razumljivo.

Dopušteno je na plaćenim, ali samo na određenim poslužiteljima. Opet, obrazloženje je da oni usmjeravaju P2P promet kroz neutralne "sigurne zemlje".

Međutim, oni također koriste ovaj trenutak da stvore švicarski zakon: "Dijeljenje datoteka dozvoljeno je samo za osobnu, nekomercijalnu upotrebu."

Pa da, oni to dopuštaju. Ali postoji nekoliko ograničenja koja bi vam mogla biti nepraktična.

5. Ograničeni protokoli (samo OpenVPN)

Ova posljednja je na granici.

ProtonVPN nudi samo OpenVPN protokol.

Tehnički gledano, ovo je VELIKA stvar. To je najsavremeniji industrijski standard. Gotovo svi, svugdje bi trebali koristiti SAMO korištenje OpenVPN-a.

Pa zašto se ovo prikazuje u odjeljku protiv kontra?

Jer, ne mogu svi odabrati samo korištenje ove opcije protokola.

Mnogi stariji uređaji ili čak neki jeftiniji novi poput nekih Chromebooka još ne nude OpenVPN podršku.

Umjesto toga, morat ćete se povezati preko različitog (doduše, manje poželjnog) protokola poput L2TP ili PPTP.

Te druge opcije nisu ni približno sigurne. U većini slučajeva ne biste ih htjeli upotrebljavati.

Ali to je samo stvar:

Nemate taj izbor uvijek. Ponekad moraš raditi ono što moraš.

Iz tog razloga ProtonVPN možda neće raditi za veliki presjek potencijalnih kupaca.

ProtonVPN cijene, trošak & Metode Plačanja

ProtonVPN cijene

ProtonVPN ima između četiri plana izbora s opcijskim popustima za plaćanje godišnje.

Dakle, cijene ispod UKLJUČUJU godišnji popust od ~ 20%.

Besplatno: 0 USD / mjesečno

Da, Proton ima besplatan VPN. Ali da, to su također prilično gole kosti.

Usluga dolazi sa samo tri lokacije poslužitelja: Nizozemska, SAD i Japan.

Ne sadrži nikakve dodatne značajke.

Ali to vam pomaže da otključate besplatno sedmodnevno probno razdoblje njihovih plaćenih planova. Tako da bi to mogao biti dobar način da umočite nožni prst u vode ProtonVPN-a bez da potrošite ijedni cent.

Osnovno: 4 USD mjesečno (kupili smo ovo)

Protonov osnovni plan marginalna je nadogradnja na besplatnoj da budem iskren. Dobivate pristup u svim zemljama, ali ne i poslužiteljima Plus, Secure ili Tor. Pristup brzini vam je "visok", ali nije i "najviši".

Osim toga, možete spojiti samo dva uređaja istovremeno.

Nekako bummer da budem iskren. Preskočite ovu mogućnost.

Plus: 8 USD mjesečno

Protonov plan Plus povećava ograničenje veze na pet uređaja. Brzina je "najveća", a vi imate pristup Plus, Secure Core i Tor serverima.

Ovo je vjerojatno jedini plan s kojim biste trebali krenuti da biste bili iskreni.

Četvrti plan, Visionary, nekako je isti kao Plus, ali s unakrsnom prodajom za njihovu ponudu ProtonMail. To je također pristojna opcija od 24 USD mjesečno (plaća se godišnje) ako ste već razmatrali obje šifrirane opcije.

Inače sve ove planove možete platiti kreditnom karticom ili PayPalom. Ništa drugo (novac, bitcoin itd.) Od onoga što smo vidjeli.

ProtonVPN dolazi s 30-dnevnom garancijom povrata novca. Međutim, dobit ćete samo procijenjeni iznos "neiskorištene porcije". Drugim riječima, ako ga koristite 10 dana, dobit ćete povrat novca u vrijednosti od 20 dana.

To nije sjajna politika povrata u odnosu na druge, poput CyberGhosta, koji nudi potpuno jamstvo povrata novca "bez pitanja".

Nadoknađuje se povrat u izvornoj valuti ili način plaćanja koji ste koristili.

Morat ćete poslati e-poštu na [zaštićen e-poštom] da biste dobili svoj uhodan udio.

Preporučujem li ProtonVPN?

Ne, nemamo.

ProtonVPN ima sjajnu vezu s najvišim sigurnosnim razlozima. Njihova korisnička usluga bila je dobra, a Netflix je čak radio na jednom poslužitelju.

Nažalost, to je na kraju ostalo nekoliko područja.

Baza doma u Švicarskoj općenito je dobra stvar za privatnost. Ali oni surađuju s drugim agresivnim vladinim agencijama širom svijeta.

Iskreno, brzine poslužitelja nisu bile dobre. Opcije uređaja su ograničene.

A cijene, čak i 20% godišnjeg popusta, i dalje su na visini za ono što dobivate zauzvrat.

Dostupno je toliko mnogo boljih opcija, s istom snagom veze, bržim performansama i više uređaja za daleko manje.

Ovdje pregledajte najbolje premium VPN-ove.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me