OpenVPN Review – Vad är det och hur det fungerar?

OpenVPN-protokollslogotyp


OpenVPN är ett snabbt, säkert öppen källkodsprotokoll för SSL-virtuellt privat nätverk.

Låter som gibberish? Du har tur!

I den här sex minuters artikeln avlägsnar vi och förklarar allt du behöver veta om OpenVPN.

Vad är det, vem använder det (vem gör inte) och varför.

Vi ger dig också en glimt av några upp och kommande rivaliserande VPN-protokoll, inställda på att avskära OpenVPN!

Oavsett om du försöker jämföra OpenVPN med IPsec eller PPTP eller bara vill konfigurera din VPN-tjänst med det bästa protokollet för att avblockera geo-begränsat innehåll, har vi din rygg.

Den snabba installationen & appinstallation + kompatibilitet med Windows, Mac, iOS, Android och till och med Linux innebär att du också enkelt kan dra nytta av OpenVPN.

Är du trött på opålitliga, långsamt fria VPN: er? Trött på att till synes halva världen tittar över axeln?

Läs vidare!

Vad är OpenVPN

Om VPN är ett nätverk av dolda tunnlar, är OpenVPN själva tunneln! Det skapar tunneln mellan VPN-programvaran och VPN-servern.

OpenVPN utvecklades första gången av James Yonan redan 2002 och är ett VPN-krypteringsprotokoll för VPN-tunneling. Det underlättar en säker överföring av dina värdefulla data via en 256-bitars OpenSSL-kryptering.

Det är kryptering av militär kvalitet!

OpenVPN använder ett av två protokoll för att göra det: TCP och UDP.

TCP (Transmission Control Protocol)
TCP är ett av internets mest använda protokoll. Det används för att garantera att all överförd information tas emot korrekt. Som ett datororienterat protokoll utför TCP kontroller för att verifiera överföring av data. Varje gång databitar överförs via TCP väntar avsändaren på bekräftelse från mottagaren innan han skickar nästa.

UDP (User Datagram Protocol)
UDP, ett "brand och glöm" -protokoll är mycket snabbare, till bekostnad av tillförlitlighet (inga bekräftelsekontroller utförda). De flesta VPN-leverantörer valde att konfigurera OpenVPN via UDP som standard. Om UDP misslyckas växlar OpenVPN automatiskt till TCP för att återupprätta en säker anslutning.

OpenVPN använder sedan SSL / TLS-handskakningsprotokollet för nyckelutbyte. Nycklar är vad, figurativt, låser dina data från tredje part och spionera ögon. Endast enheterna med de två nycklarna kan låsa upp 256-bitars krypterad data. Det här protokollet kan inte läsa eller ändra dina data, det är bara där för att låsa dem och utbyta nycklarna mellan din enhet och VPN-server.

Med andra ord, här är vad OpenVPN kan tillhandahålla:

 • tunnela ett IP-subnätverk eller virtuell ethernetadapter över en UDP- eller TCP-port
 • använda alla krypterings-, autentiserings- och certifieringsfunktioner i OpenSSL-biblioteket för att skydda din privata nätverkstrafik när den överför Internet
 • använd valfri chiffer, nyckelstorlek eller HMAC-digest (för datagramintegritetskontroll) som stöds av OpenSSL-biblioteket
 • använda statiska, fördelade nycklar eller TLS-baserade dynamiska nyckelutbyten

Genom att sätta samman allt är OpenVPN programvaran som överför dina data över antingen UDP eller TCP, samtidigt som de krypteras via 256-bitars kryptering OpenSSL-bibliotekskod & med ett SSL / TSL-nyckelutbyte.

Det är viktigt att komma ihåg att OpenVPN inte är en fristående VPN-leverantör, det är bara ett protokoll. Du behöver fortfarande åtkomst till vilken enhet eller server du försöker ansluta till. De flesta av oss har inte servrar i 100 länder, därför betalar vi en VPN-leverantör rätten att använda deras.

Varför använder VPN: er OpenVPN?

Mer än 90% av VPN-leverantörerna är standard för OpenVPN. Med ett halvt dussin andra tillgängliga protokoll är det ett starkt tecken.

Så vad gör OpenVPN så populär?

OpenVPN Bästa VPN-protokoll

Det snabba svaret:

 • Mycket säker; Har aldrig hackats
 • Mycket stabil; Anslutningsfallet är få och långt mellan
 • Snabb; Även om det inte är den snabbaste, är hastighetsminskningen bara något märkbar
 • Kompatibel; Stark desktop support, fungerar på alla mobila operativsystem

Här är några VPN-tjänster du kanske har hört talas om, som använder OpenVPN som deras standardkrypteringsprotokoll:

 • NordVPN
 • SurfShark
 • ExpressVPN
 • Perfect integritet
 • IPVanish
 • mullvad
 • Cyberghost
 • Trust Zone
 • ibVPN
 • PIA

Men inte alla leverantörer gör det. Vissa föredrar att använda sina egna, egenutvecklade krypteringsprotokoll.

Vi rekommenderar starkt mot VPN-tjänster som använder sitt eget proprietära krypteringsprotokoll med sluten källa och inte låter dig byta till att använda OpenVPN.

Proprietary är det sista ordet du vill läsa i samband med integritet och online-säkerhet. Allt äganderätt är hemligt. Något hemligt, saknar övervakning.

Om en VPN-leverantör inte erbjuder dig åtkomst för att stänga av från deras egenprotokoll, betyder det att de gör något de inte vill att du ska veta om.

Samtliga VPN: n nedan har sammanfallit fått mycket lågt i våra övergripande bästa VPN-rankningar. Vi rekommenderar inte någon av dem.

 • HotspotShield
 • HolaVPN
 • Psiphon
 • Hoxx VPN
 • Browsec VPN

Hur man installerar och använder OpenVPN

Du har tre alternativ om du har valt att gå med det mest populära VPN-protokollet.

Anslut automatiskt till OpenVPN

Detta är den enklaste och vår rekommenderade metod att använda OpenVPN.

Du kan ladda ner appen som din VPN-leverantör har skapat för din enhet (Windows, iOS, Linux etc.) och låta deras programvara göra alla nödvändiga konfigurationer.

Om du har valt ett av våra bästa val kommer din VPN-anslutning att upprättas via OpenVPN som standard.

Med NordVPN, vår favoritleverantör, är anslutningen via OpenVPN lika snabb som att installera deras app och klicka på det land du vill ansluta till.

NordVPN automatisk OpenVPN-anslutning

Anslut manuellt till OpenVPN

Vi rekommenderar starkt att du använder din VPN-leverantörs programvara för att ansluta automatiskt. Att upprätta en manuell anslutning är mycket långsammare och ger inga fördelar.

Med en manuell installation går du helt enkelt igenom samma steg, för händer. Nackdelen är att du måste upprepa dem alla varje gång du vill byta servrar eller ansluta igen.

Om du behöver ansluta manuellt rekommenderar vi att du följer installationsinstruktionen från din VPN-leverantör.

Kolla in NordVPNs Window 10 OpenVPN manual manuell anslutning. Som du snabbt ser är processen mycket mer komplicerad än att låta deras programvara hantera den åt dig.

Anslut till OpenVPN manuellt (utan VPN-leverantör)

Det tredje och sista alternativet är att skapa en manuell anslutning mellan två enheter eller servrar du äger. Du måste följa dessa steg om du har valt att betala för en VPN-leverantör.

 • OpenVPN Manual Manual Setup Tutorial

Kom ihåg att du behöver erfarenhet av nätverk och veta vad du gör. Detta riktar sig bara till proffs.

OpenVPN-manuella VPN-konfigurationssteg

Om du bara vill se Netflix i fred kan du låsa upp vissa mediasajter eller öka din integritet. detta är inte för dig.

OpenVPN-alternativ

Om du vill ha en detaljerad uppdelning av de viktigaste VPN-protokollen som används idag, gå till vår omfattande artikel om de mest använda VPN-protokollen.

Här är en snabb översikt över dem och hur de jämför:

OpenVPN PPTP L2TP / IPsec SoftEther WireGuard SSTP IKEv2 / IPSec
kryptering 160-bitars, 256-bitars 128-bitars 256-bitars 256-bitars ChaCha20 256-bitars 256-bitars
säkerhet Väldigt högt Svag Hög säkerhet (kan försvagas av NSA) Hög Hög Hög Hög
Hastighet Snabb Snabbt på grund av låg kryptering Medium, på grund av dubbel inkapsling Väldigt snabbt Snabb Snabb Väldigt snabbt
Stabilitet Mycket stabil Mycket stabil Stabil Mycket stabil Ännu inte stabil Mycket stabil Mycket stabil
Kompatibilitet Stark stationär support, men mobil kan förbättras. Kräver programvara från tredje part. Stark Windows-skrivbordssupport. Stöd för flera enheter och plattformar. Stöd för flera stationära och mobila operativsystem. Inget inbyggt operativsystemstöd. Linux byggs för andra plattformar och operativsystem. Windows-plattform, men fungerar på andra Linux-distributioner. Begränsat plattformsstöd utöver Windows och Blackberry
Slutord Mest rekommenderade val. Snabbt och säkert. Infödda på Windows. Svag säkerhet. Användbart för geobegränsat innehåll. Mångsidig och säker. Ett anständigt alternativ till OpenVPN. Upp och kommer. Flexibel, snabb och säker. Ett bra alternativ till OpenVPN. Har lovat att vara snabb och effektiv. Fortfarande under utveckling. Snabbare och säkrare alternativ till PPTP och L2TP. Säkert, stabilt och mobilorienterat.

Lösbara alternativ till OpenVPN är SoftEther, WireGuard och L2TP / IPsec.

1) SoftEther VPN-protokoll

Mjukare VPN-protokollslogotyp

SoftEther är utvecklad av Daiyuu Noboris för sin examensarbete och är ett gratis, open source VPN-protokoll och VPN-programvara. Protokollet är mycket säkert och VPN-programvaran tillåter användning av alla större VPN-protokoll (SoftEther, OpenVPN, L2TP / IpSec etc).

Det är kompatibelt med många operativsystem, men ännu viktigare, SoftEther erbjuder en stor mängd säkerhet och, enligt utvecklaren, uppnår hastigheter 13 gånger högre än OpenVPN.

Efter åtta års utveckling släpptes SoftEther 2014. Den är ganska ny och grön. Dessutom är dess implementering inte så snabbt och enkelt som OpenVPN. På grund av detta har brett antagande stoppats och de flesta VPN-leverantörer stöder ännu inte SoftEther.

Vi räknar med att fler och fler leverantörer börjar anta SoftEther inom en snar framtid.

Läs mer om SoftEther.

2) WireGuard VPN-protokoll

Wireguard VPN-protokollslogotyp

Wireguard är ett innovativt modernt gratis program med öppen källkod och VPN-protokoll.

Bland de tre alternativen är Wireguard i stort sett den mest imponerande, sannolikt att sätta OpenVPN under de kommande åren..

Officiellt släppt 2018 har WireGuard fått beröm och fått stor uppmärksamhet i VPN-gemenskapen.

När det gäller säkerhet konkurrerar det OpenVPN och Softether. När det gäller hastighet överträffar det båda.

Wireguard syftar till att vara det enklaste men ändå effektivaste VPN-protokollet.

Den enda nackdelen är att den fortfarande är i kraftig utveckling, som troligen kommer att vara så här för närvarande.

Tyvärr betyder detta att ingen VPN-leverantör kommer att riskera antagande i detta skede. Vi kan inte vänta med att se vad framtiden innebär för WireGuard!

Läs mer om Wireguard.

3) L2TP / IPsec VPN-protokoll

L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) är ett VPN-protokoll som saknar tillräckligt stark kryptering för fristående användning. Av den anledningen är det parat med IPsec.

IPsec (Internet Protocol Security) är ett flexibelt och säkert end-to-end-protokoll.

I samband med dessa två protokoll upprättar säkra anslutningar. Nackdelen är att L2TP ibland har problem med brandväggar eftersom den använder en port som brandväggar enkelt kan blockera.

Vissa rapporter tyder vidare på att NSA har kunnat försvaga denna protokollsvit. Av denna anledning är dess rekommenderade användning för anonym surfning på internet.

Du skulle inte använda L2TP / IPsec för att överföra livsviktig företags ekonomiska data till exempel.

Är OpenVPN det bästa VPN-protokollet?

Jack of all trades, mästare i ett; säkerhet.

SoftEther kommer att bli mycket snabbare. Wireguard ännu snabbare än så, men också enklare, smalare och mer användbar.

I slutet av dagen har inget annat VPN-protokoll varit i ständigt bruk i 18 år, granskat av utvecklare över hela världen som avleder tusentals infiltrationsförsök av både hackare och myndigheter.

Är OpenVPN på väg ut? Låt oss besöka om fem år. För tillfället är OpenVPN här för att stanna.

Gå över till NordVPN eller välj någon av de bästa VPN: erna och se kraften i OpenVPN själv.

Vi är säkra på att rekommendera detta protokoll till alla VPN-användare. Den andra som ändras, kommer vi att meddela dig.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me