Hur kommer Internet att se ut 2029?

Året är 2029. Netneutralitet existerar inte längre. Hur kommer internet att vara?

Här på TheBestVPN.com har vi satt ihop en interaktiv simulator av vad framtiden kan hålla, den ser på sociala medier, shopping, sökning och nyhetswebbplatser. När du navigerar kommer du att upptäcka en mörk digital dystopi av mikrotransaktioner, invasioner av privatliv och falska nyheter.

Du hittar simulatorn här, men observera att den är rent illustrativ och faktiskt inte tar några av dina pengar!

Hur blir internet 2029Källadress: https://thebestvpn.com/internet-2029/

Internet är en viktig politisk slagmark. Att fatta beslut om att reglera eller avreglera det omfattar många frågor. Dessa debatter inkluderar fri marknadsekonomi gentemot regeringens inblandning och hur man skyddar medborgerliga friheter online.

Vad som händer i Amerika?

Det finns ingen central organisation som kontrollerar internet. Det ägs inte av någon. Det betyder att det är svårt att hålla Internet ansvarigt eller till och med uppmuntra till självpolicy. I stället för att anta lagar för att reglera internet har USA i stället valt att upphäva en lag för att avreglera.

Nätneutralitet är principen att Internet-tjänsteleverantörer bör behandla alla data som passerar via internet lika. Under 2015 förankrade Federal Communications Commission (FCC) principen om netneutralitet i lagen. Internetleverantörer i USA bör inte diskriminera eller debitera annorlunda baserat på vilken typ av data eller webbtjänster som används.

I teorin förhindrar detta att ISP: er stryker vissa webbplatser eller prioriterar webbplatser som betalar för specialbehandling. Men 2017 hade FCC principen upphävd. Detta gjordes för att tvinga fler investeringar i bredbandsinfrastruktur genom att ta bort "byråkrati". Slutmålet var att se snabbare internethastigheter i hela USA.

Enligt de fria marknadsteorierna skulle konkurrens hindra ISP: er från att missbruka bristen på reglering. Om en Internetleverantör började agera skulle kunderna byta till en konkurrent. Men många amerikaner har bara ett eller två realistiska bredbandsalternativ. Barriären för inträde till marknaden är mycket hög eftersom det kostar många miljarder att bygga den nödvändiga infrastrukturen. Kunder skulle inte kunna byta enkelt om Internetleverantörer började missbruka sin makt.

Det finns oro för den kontrollnivå som detta ger internetleverantörer över konsumenternas internetanvändning. Upphävande av netneutralitet kan leda till att en Internetleverantör tar ut avgifter för innehållsleverantörer för snabbare anslutningar till abonnenter.

De kan också börja sälja prenumerationspaket med webbplatser - vilket leder till planer i två nivåer. Billigare, långsammare paket skulle ha tillgång till endast ett litet urval av webbplatser. Och det är möjligt att Internetleverantörer skulle "uppmuntra" kunderna till de dyrare paketen genom att strypa och införa strikta datakapslar på de billigare planerna.

Det är inte förvånansvärt att allmänheten inte gillar detta perspektiv. University of Maryland undersökte ett representativt urval av amerikaner i december 2017. För att säkerställa ett opartiskt svar förberedde det respondenterna i förväg med orienteringar på båda sidor av argumentet. Det fann att 83 procent av amerikanerna inte godkände FCC: s förslag att upphäva nettoneutralitet.

Denna stora offentliga motreaktion gör det osannolikt att ISP: er kommer att pröva något lumskt just nu. Det nuvarande klimatet gör ett sådant drag politiskt och kommersiellt självmord. När furore dör ned, kommer människor att börja tro att ISP: er kommer att spela rättvist utan att någon tvingar dem att göra det. Det är när det blir mer troligt att vissa kommer att börja bete sig fel.

Internetleverantörer har tidigare haft brott mot interneträttigheter. Comcast spjutrade peer-to-peer-fildelning, mer känd som torrenting, mellan 2008 och 2011. AT&T fångades också 2012 och begränsade Apples FaceTime till användare med delade dataplaner, som i allmänhet är dyrare.

Slutligen strykte Verizon en kalifornisk brandvårds datahastighet under 2018. Santa Clara Fire Department hade gått över sitt datatillägg medan han svarade på det senaste i en serie eldbränder. Det var tvungen att betala dubbelt för att upphäva begränsningarna. Även om det inte direkt är ett nätneutralitetsproblem, är detta fortfarande ett exempel på internetleverantörer som håller internetanvändare att lösa.

Även om detta för närvarande är en intern amerikansk debatt, kan det bli stora återverkningar för resten av världen. För det första är Amerika fortfarande ett exempel som många länder ser ut att följa, särskilt i utvecklingsländerna. Och för det andra kan onlinetjänster bli dyrare utanför USA om de är dyrare att tillhandahålla i USA.

Vad som händer i Europa?

EU har valt att skapa lagar för stramare regler. Den 15 april 2019 röstade Europeiska rådet att anta EU-lagstiftningen om upphovsrätt till den inre marknaden i EU.

Detta direktiv kräver att webbplatser tar mer ansvar för att upphovsrättsskyddat material delas olagligt på sina plattformar. Eftersom dess fullständiga namn inte säger minst sagt, har det blivit känt av sitt mest kontroversiella avsnitt: artikel 13.

I artikel 13 anges att webbplatser som är värd för användargenererat innehåll "ska samarbeta i god tro för att säkerställa att obehöriga skyddade verk eller annat ämne inte finns tillgängliga på deras tjänster." Detta innebär att webbplatserna själva nu är ansvariga för brott mot upphovsrätten. De måste ta bort innehåll om det bryter mot upphovsrätten.

Trots denna nya lag finns det för närvarande inget avtal om hur webbplatser ska tänkas upptäcka detta innehåll för att ta bort det. Den nuvarande situationen verkar vara att de flesta webbplatsägare kommer att behöva använda automatiska filter för att skanna allt uppladdat innehåll för potentiella kränkningar, ett system som är långt ifrån perfekt.

Den här artikeln har också kallats "meme-förbudet". Ingen är helt säker på om memer baserade på upphovsrättsskyddade bilder tillåts enligt den nya lagen. Memes bör skyddas som parodier, men det finns en debatt om att filter inte är tillräckligt sofistikerade för att skilja vad som utgör parodi och så kommer de ändå att blockera memes.

Artikel 13 kan ha antagits i EU-lagstiftningen, men det är nu upp till de enskilda medlemsländerna att anta lagen, vilket tillåter olika länder att tolka lagen på olika sätt.

Om det värsta kommer som värst kan internet som vi känner vara väldigt annorlunda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me