ProtonVPN beoordeling

ProtonVPN komt van dezelfde CERN Scientist en Harvard Physics PhD-hersenen achter ProtonMail, 's werelds grootste gecodeerde e-mailnetwerk.

Daarom hebben ze al een gratis, betaalde, gecodeerde internetprivacy-service in één ruimte gemaakt. Natuurlijk kunnen ze het ook in de VPN-ruimte doen?

Dat is waar we hier achter komen. De afgelopen maanden hebben we hun OpenVPN-protocol, coderingsverbindingsstandaarden, snelheid, beveiliging, prijzen en meer uitgebreid getest.

En je zult horen wat goed, slecht en lelijk is in deze ProtonVPN-review.

ProtonVPN beoordeling


ProtonVPN Overzicht

ALGEMENE RANG: # 19 van 78 VPN's
Bruikbaarheid: Zeer eenvoudig, ondersteunt alle apparaten
LOGBOEK BESTANDEN: Geen logboekbeleid
LOCATIES: 32 landen, 345+ servers
ONDERSTEUNING: Ticket-systeem, goede reactietijden
torrenting: Beperkte torrenting 
NETFLIX: Ja 1/5
Encryptie / protocol: AES 256, alleen OpenVPN-protocol aangeboden 
KOSTEN: Gratis of $ 4 / mnd (basisplan)
OFFICIËLE WEBSITE: www.protonVPN.com

ProtonVPN Pro's +

ProtonVPN is opgericht op basis van beveiligingsexperts. U weet dus dat het protocol en de coderingsstandaarden van de bovenste plank zijn. Ze stellen ook niet teleur op enkele andere belangrijke gebieden, zoals klantenservice en een ijzersterke verbinding.

Kijk eens.

1. Uitzonderlijke beveiliging & Privacy standaarden

ProtonVPN is uitgerust met OpenVPN (UDP / TCP) en IKEv2 als protocol, met de superveilige AES-256-codering.

Dit zijn bank-grade, state-of-the-art coderingsstandaarden.

Stel het zo:

Als je te maken krijgt met een hack, is dat niet omdat ze deze codering hebben doorbroken. Omdat het nog nooit is gedaan.

In plaats daarvan zullen de meeste hackers hun verliezen verminderen en andere inbrekingsmethoden volgen, zoals het raden van uw wachtwoordherinneringen.

2. Strikt beleid voor niet-loggen

We hebben de afgelopen jaren 118 VPN-logbeleid geanalyseerd.

Dit is vaak saai, nauwgezet werk.

Maar het is belangrijk.

protonvpn geen logboekregistratieAfbeelding van: https://protonvpn.com/support/no-logs-vpn/

Omdat het doornemen van zoveel voorwaarden en privacybeleid ons heeft geleerd waar VPN's hun privacy-instellingen graag begraven.

We hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat 7% van de VPN's gewoonlijk uw verbindingsgegevens registreert. En meer dan 30% van de VPN's heeft een verdacht (niet eenvoudig) logbeleid. Deze maken vaak gebruik van vage, technische jargon of juridische termen om 'grijze' gebieden toe te staan ​​die mogelijk terugkomen om je te achtervolgen.

Nu heeft ProtonVPN een solide reputatie op basis van hun eerdere werk.

Maar we hebben ook bevestigd dat wanneer ze zeggen "geen logboekregistratie", je het echt kunt vertrouwen.

3. Fatsoenlijke klantenondersteuning

Op tickets gebaseerde ondersteuningssystemen doen ons meestal ineenkrimpen.

Dat komt omdat we allemaal de ~ enkele dagen vertraging tussen elke e-mail hebben ervaren, wat een week lang heen en weer proces vereist om zelfs de eenvoudigste vragen te beantwoorden.

Die eerste gedachte flitste door mijn hoofd toen ik de ondersteuningsopties van Proton zag.

Met tegenzin vulde ik het formulier in met een paar eenvoudige vragen en klikte ik op 'Verzenden'.

Een antwoord trof mijn inbox echter binnen ongeveer 24 uur.

En tot mijn verbazing was het ook niet alleen een directe link naar een kennisbankartikel op hun site.

Proton klantenservice e-mail

Het was niet adembenemend of zo. Maar dat hoefde het niet te zijn.

Het moest gewoon relatief snel en direct zijn. En dat was het.

Een vrij goede ervaring rondom.

4. Lekvrije verbinding

DNS- en Web-RTC-lekken kunnen per ongeluk uw ware IP-adres blootleggen. Deze worden meestal veroorzaakt door verbindingsconflicten die een heel klein gaatje openen waar uw gegevens doorheen kunnen sijpelen.

Klinkt minder. Maar dat is het niet.

Hiermee kunnen uw internetprovider, overheden en zelfs twee-bit hackers u vanaf een afstand (of meer) zien. Het ondermijnt dus volledig uw gebruik van een VPN.

Allemaal zonder dat je het door hebt.

De verbinding van ProtonVPN kwam lekvrij uit bij elke test die we uitvoerden. Bekijken.

protonvpn perfect-privacy.com dns leaktest
protonvpn perfect-privacy.com check-ip lektest protonvpn iploak.net lektest

Er zijn ook geen WebRTC-lekken:

protonvpn browserleaks.com webrtc

Maar dat is niet alles.

We hebben hun installatiebestanden ook via VirusTotal.com uitgevoerd en hebben vastgesteld dat ze volledig vrij zijn van schadelijke software.

ProtonVPN virustotale score

5. Eén Netflix-server werkte (van de vijf)

ProtonVPN zegt op hun site dat Netflix op 'bepaalde servers' werkt.

De truc, denk ik, is uitzoeken welke.

Veel VPN's maken die gewaagde claim, maar slechts weinigen kunnen er een back-up van maken. Wat meer is, de VPN's die succesvol zijn in het deblokkeren van Netflix zullen die prestatie mogelijk niet lang handhaven. Dat komt omdat Netflix voortdurend probeert VPN's in hun tracks te stoppen en de toegang tot de geo-vergrendelde inhoud blokkeert.

Alle Netflix-inhoud is uniek voor het gebied waarin deze wordt gebruikt. Netflix heeft bepaalde deals met contentproviders om verschillende shows en films naar verschillende delen van de wereld te brengen. Als je in de Verenigde Staten was, zou je Netflix-lijst er heel anders uitzien dan iemand die in Nederland probeert te kijken.

Om de ongewenste stroom van zijn beperkte inhoud te stoppen, heeft Netflix een krachtig VPN-detectie- en blokkeersysteem op internet losgelaten. Het vloog als een vloedgolf door de VPN-wereld en sloeg tientallen platforms van de grootste streamingdienst ter wereld af. Ondanks deze opschoning zijn er echter een aantal VPN's die nog steeds enig succes hebben bij het deblokkeren van de pogingen van Netflix om ze buiten te houden.

Toen we ProtonVPN voor het eerst beoordeelden, testten we vijf servers. Ze waren in het VK, Canada, Nederland en twee servers in de VS. Destijds ontdekten we dat slechts één van de vijf werkte en dat dit de server in Nederland was. We hebben dit opnieuw getest in augustus 2019 en nogmaals, een op de vijf servers die zijn verbonden met de Netflix-service. Het was echter een andere server.

De Britse server, ooit een ontvanger van het gevreesde zwarte Netflix-scherm van de ondergang, werkte perfect toen ik inlogde. De Nederlandse server, ooit ons enige baken van hoop in de oorlog tegen Netflix-verboden, werkte helaas niet toen we het uitprobeerden tijd.

ProtonVPN wordt vermeld onder Pro's voor één succes. Maar houd er praktisch gezien rekening mee dat uw opties hier misschien wat beperkt zijn.

6. Eenvoudig te installeren en gebruiken

Wanneer u een VPN-provider kiest, is het laatste wat u wilt, een te gecompliceerd systeem openen dat u een computerwetenschapper moet zijn om het te begrijpen. Daarom zijn de beste VPN's de eenvoudigste. Hoewel ProtonVPN er in het begin misschien niet super gebruiksvriendelijk uitziet, kan het uiterlijk bedriegen. Ondanks een langere dan gemiddelde downloadtijd bleek ProtonVPN een eenvoudig te installeren systeem te zijn, dat een groot gebruiksgemak had als je eenmaal gewend bent aan het zeer drukke dashboard.

Nadat u zich hebt aangemeld voor ProtonVPN, gaat u naar het klantendashboard. Van daaruit kunt u het platform van uw keuze downloaden.

Downloadscherm voor ProtonVPN

Na het selecteren van de Windows-download, werd ik nog steeds naar een andere downloadpagina gebracht om de Windows-client daadwerkelijk te selecteren en de installatie te starten. Dit kostte niet veel tijd, maar het was nog steeds vreemd dat ik moest selecteren welk programma ik moest downloaden om naar een andere pagina te gaan waar ik opnieuw moest selecteren welk programma ik moest downloaden.

Downloadpagina voor ProtonVPN

Toen dat eenmaal voorbij was, begon de ProtonVPN-software te downloaden. Meestal duurt het tussen de 10 en 30 seconden om VPN-software te downloaden op mijn computer. Deze duurde behoorlijk wat langer en ik merkte dat ik bijna twee minuten wachtte. Nogmaals, dit is niet het einde van de wereld, en toen dat eenmaal was gedownload, ging de installatie bijna onmiddellijk door.

Download Client voor ProtonVPN

Het inlogscherm was duidelijk en eenvoudig, wat altijd goed is bij het gebruik van een VPN. U wilt zich efficiënt kunnen aanmelden zonder door verschillende opties te hoeven navigeren. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en je wordt verbonden. U kunt ook uw VPN-client instellen om uw aanmeldingsgegevens te onthouden (niet aanbevolen op een gedeelde computer) of om automatisch op te starten met Windows. 

ProtonVPN-aanmeldscherm

Wanneer u voor de eerste keer inlogt, neemt ProtonVPN een extra stap die ik nog niet veel VPN's heb zien doen. Het biedt u een rondleiding door de interface. Dit is vooral handig, omdat het, zoals je even ziet, een beetje intimiderend kan zijn als je ziet of voor het eerst.

ProtonVPN-welkomstscherm

De tour leidt u door een paar van de belangrijkste kenmerken van ProtonVPN.

Een daarvan is de mogelijkheid om profielen aan te maken, zodat u uw instellingen kunt opslaan om ernaar terug te keren wanneer u maar wilt. Dit is geweldig voor gebruikers die direct naar hun favoriete Netflix-server willen gaan of die bijzonder snel was. Als u eenmaal bent verbonden met een server, is er linksboven een groene link met de tekst 'Instellen als profiel'. Klik hierop en u kunt een van de gewenste servers vasthouden zonder door de lijst te hoeven bladeren vind ze opnieuw.

ProtonVPN Tour

Het spreekt ook over de ProtonVPN Secure Core, waarmee u extra beveiligingsniveaus kunt toevoegen aan uw browsesessie. Opgemerkt moet worden dat deze service alleen beschikbaar is voor abonnees die de Plus- of Visionary-abonnementen van ProtonVPN kopen.

ProtonVPN Tour 2

Toen dat allemaal voorbij was, klikte ik op "Quick Connect" in de linkerbovenhoek en was meteen verbonden met de snelste server die ze hadden.

ProtonVPN-client

Hoewel deze interface op een NORAD-computerscherm lijkt, is het eigenlijk een stuk eenvoudiger dan het lijkt. Alles wat je nodig hebt is aan de linkerkant. Dat omvat de knop om verbinding te maken en de verbinding te verbreken, de serverlijst, opgeslagen profielen en de mogelijkheid om Secure Core te activeren.

Een andere leuke functie is het feit dat de vlag van het land dat je kiest linksboven verschijnt. De kaart, die het grootste deel van deze enorme interface in beslag neemt, bestaat meestal om u te laten zien waar ter wereld uw signaal naartoe reist. Het bewaakt ook sommige van uw andere informatie, zoals snelheid, volume en de lengte van uw sessie. Dit is belangrijke informatie die veel VPN's weglaten.

Het wisselen van servers was een makkie. U vindt het gewenste serverland in de lijst aan de linkerkant, klik erop en u wordt automatisch verbonden met de beste server in die regio. U kunt de lijst ook per land uitbreiden om specifieke servers te selecteren.

Al met al is dit, ondanks de langere dan gemiddelde installatietijd, een VPN die gemakkelijk te gebruiken en effectief is.

ProtonVPN Nadelen -

ProtonVPN scoort hoog voor hun aandacht voor beveiligingsdetails. Er zijn echter nog enkele nadelen die we hebben ontdekt.

Laten we elk van hen nader bekijken.

1. Ze zijn gevestigd in Zwitserland

Zwitserland heeft een geschiedenis als een 'neutraal' land. Een die de privacy van zijn burgers beschermt en niet graag betrokken raakt bij binnenlandse conflicten.

En dat is allemaal waar.

Zwitserse wetten beschermen de privacy. In het algemeen.

De kwestie is echter dat Zwitserland ook een medewerkend lid is van de uitgebreide veiligheidsalliantie van Eyes.

Dit is een wereldwijde overeenkomst die overheidsinstanties in wezen helpt om elkaars burgers te bespioneren in de naam van 'wereldwijde veiligheid'.

Ik bedoel dat niet op een complottheoretische manier. Dit gebeurt al tientallen jaren.

Dus een in Zwitserland gevestigde locatie betekent dat je meestal goed bent. Uw privacy is grotendeels veilig.

Het goede nieuws is dat ProtonVPN niet veel van hun klantgegevens bijhoudt. Maar houd gewoon in gedachten dat hun regering hen zou kunnen dwingen mee te werken.

2. Serversnelheden zijn te langzaam voor de prijs  

Snelheid is de grote equalizer.

Al het andere is vergelijkbaar - prijzen, functies, beveiligingsprotocollen, enz. - u gaat voor de snelste optie.

Omdat snelheid alle dingen mogelijk maakt (streaming, torrent-downloads of slechts een dozijn tabbladen omhoog terwijl je tussen de browsersessies door stuitert).

Helaas bracht ProtonVPN's gecombineerde snelheidsscore ze slechts op 48 van de 78 VPN-bedrijven.

Dit is hoe we met die gegevens komen:

 1. We gebruiken SpeedTest.net om onze benchmark, niet-VPN-internetverbinding te lezen. We kregen 97 Mbps download en 53 Mbps upload op het moment van deze beoordeling.
 2. Vervolgens maken we verbinding met een paar verschillende ProtonVPN-servers. We proberen willekeurige exemplaren over de hele wereld te selecteren om een ​​eerlijk, onbevooroordeeld beeld te krijgen.
 3. Ten slotte berekenen we de verschillen en komen we met een gecombineerde score die wordt gerangschikt ten opzichte van alle andere beoordelingen die we eerder hebben gedaan.

Klinkt goed? Bekijk nu elke server-test in detail.

Amerikaanse servers (oost & West)

De Amerikaanse servers van ProtonVPN begonnen extreem langzaam. Vooral de downloadsnelheid zou ervoor zorgen dat de meeste torrent-activiteiten traag worden.

 • Ping: 190 ms
 • Downloaden: 24,6 Mbps (75% langzamer)
 • Upload: 36.4 Mbps (31% langzamer)

EU-servers (Zwitserland)

De EU-servers daarentegen stelden niet teleur. Dit had waarschijnlijk ook iets te maken met onze nabijheid tot deze servers. Zelfs iets eenvoudigs als fysieke afstand tussen u en de verbonden server kan de prestaties beïnvloeden. Maar krediet waar kredieten verschuldigd zijn.

 • Ping: 66ms
 • Download: 54.46 Mbps (44% langzamer)
 • Uploaden: 37,86 Mbps (29% langzamer)

Asia Servers (Hong Kong)

We dachten dat de Amerikaanse serversnelheden slecht waren. Tot we de Aziatische uit Hong Kong zagen. Over de hele linie 85% langzamer.

 • Ping: 317 ms
 • Downloaden: 16 Mbps (84% langzamer)
 • Upload: 6.4 Mbps (88% langzamer)

Britse servers

En last but not least, een Britse server voelt zich ergens in het midden. Helaas was het niet aan de 'goede' kant van het midden.

 • Ping: 46ms
 • Download: 52 Mbps (46% langzamer)
 • Upload: 47 Mbps (11% langzamer)

Deze resultaten waren over het algemeen teleurstellend. Consistent, ja. Maar consequent langzaam is niet goed.

Bedrijven zoals ExpressVPN, PIA en Trust.Zone bieden allemaal een hogere snelheid (voor slechts een fractie van de prijs).

3. Beperkte apparaatcompatibiliteit

ProtonVPN Windows-app

De beste VPN's die we hebben beoordeeld, bieden allemaal vooraf gebouwde apps voor elk denkbaar apparaat.

Op deze manier hoeft u alleen maar te klikken en klikken. Geen technische ervaring vereist. Geen handenarbeid nodig.

ProtonVPN biedt vooraf gebouwde apps voor Mac-, Windows-, Linux- en Android-apparaten.

Helaas is dat alles wat ze bieden.

Alle gebruikers van TOR zullen merken dat deze VPN helaas niet compatibel is.

De laatste keer dat ik ProtonVPN beoordeelde, hadden ze geen native app voor iOS-clients. Nu (februari 2019) hebben ze nu een native iOS-app.

Maar erger nog, het betekent dat er geen vooraf gebouwde optie is voor smart-tv's of gameconsoles.

Hoewel er geen ondersteuning voor routers was de laatste keer dat ik ProtonVPN beoordeelde, ondersteunen ze nu de installatie van hun VPN op DD-WRT, AsusWRT en Tomato routers.

Ze hebben 345 servers in 32 landen, wat een probleem kan zijn voor mensen die VPN's zoeken voor torrenting.

De zilveren voering? De betaalde abonnementen van ProtonVPN bieden maximaal tien gelijktijdige verbindingen - dit is beter dan we hebben gezien.

4. Beperkte torrenting beschikbaar

Helaas staat ProtonVPN geen onbeperkte torrenting toe.

Het is helemaal niet toegestaan ​​op gratis abonnementen.

De redenering is dat "P2P de belasting van onze servers zou verhogen door torrenting en dit zou meer druk op ons uitoefenen, waardoor we uiteindelijk niet de mogelijkheid krijgen om de gratis accounts van de betaalde accounts te subsidiëren."

Dat is begrijpelijk.

Het is toegestaan ​​op betaalde, maar alleen op bepaalde servers. Nogmaals, de redenering is dat ze P2P-verkeer door neutrale 'veilige landen' leiden.

Ze nemen echter ook dit moment om de Zwitserse wetgeving ter sprake te brengen: "Het delen van bestanden is alleen toegestaan ​​voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik."

Dus ja, ze laten het toe. Maar er zijn verschillende beperkingen die het voor u onpraktisch kunnen maken.

5. Beperkte protocollen (alleen OpenVPN)

Deze laatste staat op de grens.

ProtonVPN biedt alleen het OpenVPN-protocol.

Technisch gezien is dit een GEWELDIG iets. Het is de state-of-the-art industriestandaard. Bijna iedereen, overal zou ALLEEN OpenVPN moeten gebruiken.

Dus waarom verschijnt dit in het gedeelte Nadelen?

Omdat niet iedereen de keuze heeft om alleen deze protocoloptie te gebruiken.

Veel oudere apparaten, of zelfs enkele goedkopere nieuwe, zoals sommige Chromebooks, bieden nog geen OpenVPN-ondersteuning.

In plaats daarvan moet u verbinding maken via een ander (zij het minder wenselijk) protocol zoals L2TP of PPTP.

Deze andere opties zijn lang niet zo veilig. En in de meeste gevallen zou je ze niet willen gebruiken.

Maar dat is precies het ding:

Die keuze heb je niet altijd. Soms moet je doen wat je moet doen.

En om die reden werkt ProtonVPN mogelijk niet voor grote dwarsdoorsneden van potentiële klanten.

ProtonVPN Prijzen, kosten & Betaalmethodes

ProtonVPN-prijzen

ProtonVPN heeft vier plannen om uit te kiezen, met optionele kortingen voor het jaarlijks betalen.

Dus de prijzen hieronder zijn INCLUSIEF de jaarlijkse korting van ~ 20%.

Gratis: $ 0 / maand

Ja, Proton heeft een gratis VPN. Maar ja, het zijn ook behoorlijk kale botten.

De service wordt geleverd met slechts drie serverlocaties: Nederland, de VS en Japan.

Het heeft geen extra functies.

Maar het helpt je wel om een ​​gratis zeven dagen proefversie van hun betaalde plannen te ontgrendelen. Dus dat kan een goede manier zijn om je teen in het water van ProtonVPN te dompelen zonder een cent uit te geven.

Basic: $ 4 / maand (we hebben dit gekocht)

Het basisplan van Proton is een marginale upgrade van de gratis om eerlijk te zijn. U krijgt wel toegang tot alle landen, maar niet tot Plus-, Secure- of Tor-servers. Uw toegang tot snelheden is "hoog" maar niet de "hoogste".

Bovendien kunt u slechts twee gelijktijdige apparaten aansluiten.

Dus een beetje jammer om eerlijk te zijn. Sla deze optie over.

Plus: $ 8 / maand

Protons Plus-plan verhoogt uw verbindingsbeperking tot vijf apparaten. Snelheid is de "hoogste" en u krijgt toegang tot Plus-, Secure Core- en Tor-servers.

Dit is waarschijnlijk het enige plan waarmee je eerlijk moet zijn.

Het vierde plan, Visionary, is een beetje hetzelfde als de Plus, maar met een cross-sell voor hun ProtonMail-aanbod. Dus dat is ook een fatsoenlijke optie voor $ 24 / maand (jaarlijks betaald) als je al beide gecodeerde opties overweegt.

Anders kunt u voor al deze plannen betalen met een creditcard of PayPal. Niets anders (contant geld, bitcoin, etc.) van wat we hebben gezien.

ProtonVPN wordt geleverd met een geld-terug-garantie van 30 dagen. U krijgt echter alleen een evenredig deel van het 'ongebruikte deel'. Met andere woorden, als u het gedurende 10 dagen gebruikt, krijgt u een terugbetaling voor een waarde van 20 dagen.

Dat is geen geweldig restitutiebeleid in vergelijking met anderen, zoals CyberGhost, dat een volledige "geen vragen" geld-terug-garantie biedt.

Restituties in de oorspronkelijke valuta of betaalmethode die u heeft gebruikt, worden ook gegeven.

U moet een e-mail sturen naar [email protected] om uw evenredige aandeel te krijgen.

Raad ik ProtonVPN aan?

Nee, dat doen we niet.

ProtonVPN biedt een geweldige verbinding met de hoogste beveiligingsoverwegingen. Hun klantenservice was goed en Netflix werkte zelfs op één server.

Helaas zijn het een paar andere gebieden die het uiteindelijk teleurstellen.

Een thuisbasis in Zwitserland is over het algemeen een goede zaak voor privacy. Maar ze werken samen met andere agressieve overheidsinstanties over de hele wereld.

Eerlijk gezegd waren de serversnelheden niet goed. Apparaatopties zijn beperkt.

En de prijs, zelfs met een jaarlijkse korting van 20%, is nog steeds aan de top van wat u ervoor terugkrijgt.

Er zijn gewoon zoveel betere opties beschikbaar, met dezelfde verbindingssterkte, snellere prestaties en meer apparaten, voor veel minder.

Bekijk hier de beste premium VPN's.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me