OpenVPN Review – Wat het is & hoe het werkt?

OpenVPN Protocol-logo


OpenVPN is een snel, veilig open-source SSL virtueel privaat netwerk coderingsprotocol.

Klinkt als wartaal? Je hebt geluk!

In dit artikel van 6 minuten de-jargoniseren en leggen we alles uit wat u moet weten over OpenVPN.

Wat is het, wie gebruikt het (wie niet) en waarom.

We geven je ook een kijkje in een aantal opkomende concurrerende VPN-protocollen, ingesteld op OpenVPN!

Of u nu OpenVPN probeert te vergelijken met IPsec of PPTP of gewoon uw VPN-service wilt instellen met het beste protocol om geo-beperkte inhoud te deblokkeren, wij staan ​​voor u klaar.

De snelle installatie & app-installatie + compatibiliteit met Windows, Mac, iOS, Android en zelfs Linux betekent dat ook u gemakkelijk kunt profiteren van OpenVPN.

Ben je ziek van onbetrouwbare, trage gratis VPN's? Moe van de helft van de wereld die over je schouder kijkt?

Lees verder!

Wat is OpenVPN

Als VPN's een netwerk van verborgen tunnels zijn, dan is OpenVPN de tunnel zelf! Het creëert de tunnel tussen de VPN-software en de VPN-server.

OpenVPN is voor het eerst ontwikkeld door James Yonan in 2002 en is een VPN-tunneling-coderingsprotocol. Het vergemakkelijkt een veilige overdracht van uw waardevolle gegevens via een 256-bit OpenSSL-codering.

Dat is codering van militaire kwaliteit!

OpenVPN gebruikt hiervoor een van de twee protocollen: TCP en UDP.

TCP (Transmission Control Protocol)
TCP is een van de meest gebruikte protocollen op internet. Het wordt gebruikt om te garanderen dat alle verzonden gegevens correct worden ontvangen. Als een computergeoriënteerd protocol voert TCP controles uit om de overdracht van gegevens te verifiëren. Telkens wanneer gegevensbits via TCP worden verzonden, wacht de afzender op bevestiging van de ontvanger voordat hij de volgende verzendt.

UDP (User Datagram Protocol)
UDP, een 'fire and forget'-protocol is veel sneller, ten koste van de betrouwbaarheid (geen bevestigingscontroles uitgevoerd). De meeste VPN-providers kozen ervoor om OpenVPN standaard in te stellen via UDP. Als UDP mislukt, schakelt OpenVPN automatisch over naar TCP om een ​​veilige verbinding te herstellen.

OpenVPN gebruikt vervolgens het SSL / TLS-handshake-protocol voor sleuteluitwisseling. Sleutels zijn wat, figuurlijk, uw gegevens weghouden van derden en spionageogen. Alleen de apparaten met de twee sleutels kunnen de 256-bit gecodeerde gegevens ontgrendelen. Dit protocol kan uw gegevens niet lezen of wijzigen, het is er alleen om het te vergrendelen en de sleutels tussen uw apparaat en VPN-server uit te wisselen.

Met andere woorden, dit is wat OpenVPN kan bieden:

 • tunnel een IP-subnetwerk of virtuele ethernet-adapter via een enkele UDP- of TCP-poort
 • gebruik alle coderings-, authenticatie- en certificatiefuncties van de OpenSSL-bibliotheek om uw privénetwerkverkeer te beschermen tijdens het internetten
 • gebruik een cijfer, sleutelgrootte of HMAC-samenvatting (voor controle van de integriteit van datagrammen) die wordt ondersteund door de OpenSSL-bibliotheek
 • gebruik statische, vooraf gedeelde sleutels of op TLS gebaseerde dynamische sleuteluitwisseling

Alles bij elkaar genomen is OpenVPN de software die uw gegevens verzendt via UDP of TCP, terwijl deze wordt versleuteld via 256-bit encryptie OpenSSL-bibliotheekcode & met behulp van een SSL / TSL-sleuteluitwisseling.

Het is belangrijk om te onthouden dat OpenVPN geen zelfstandige VPN-provider is, maar een protocol. U hebt nog steeds toegang nodig tot het apparaat of de server waarmee u verbinding probeert te maken. De meesten van ons hebben geen servers in 100 landen, daarom betalen we een VPN-provider het recht om die van hen te gebruiken.

Waarom gebruiken VPN's OpenVPN?

Meer dan 90% van de VPN-providers standaard op OpenVPN. Met een half dozijn andere protocollen beschikbaar, is dat een sterk teken.

Dus wat maakt OpenVPN zo populair?

OpenVPN Beste VPN-protocol

Het snelle antwoord:

 • Heel veilig; Is nog nooit gehackt
 • Zeer stabiel; Verbindingsdalingen zijn weinig en ver tussen
 • Snel; Hoewel niet de snelste, is snelheidsafname slechts een beetje merkbaar
 • Verenigbaar; Sterke desktopondersteuning, werkt op alle mobiele besturingssystemen

Hier zijn een paar VPN-services die je misschien hebt gehoord, die OpenVPN gebruiken als hun standaard coderingsprotocol:

 • NordVPN
 • SurfShark
 • ExpressVPN
 • Perfect-Privacy
 • IPVanish
 • Mullvad
 • CyberGhost
 • Trust Zone
 • ibVPN
 • PIA

Maar niet alle providers doen dat. Sommigen gebruiken liever hun eigen, eigen coderingsprotocollen.

We raden ten zeerste af om VPN-services te gebruiken die hun eigen gesloten-broncoderingsprotocol gebruiken en u niet toestaan ​​om te schakelen naar het gebruik van OpenVPN.

Proprietary is het laatste woord dat u wilt lezen in de context van privacy en online beveiliging. Alles wat eigendom is, is geheim. Alles wat geheim is, mist toezicht.

Als een VPN-provider u geen toegang biedt om uit te schakelen van hun eigen protocol, betekent dit dat ze iets doen waarvan ze niet willen dat u dat weet.

Alle onderstaande VPN's scoorden toevallig heel laag in onze algehele beste VPN-ranglijst. We bevelen geen van hen aan.

 • HotspotShield
 • HolaVPN
 • Psiphon
 • Hoxx VPN
 • Browsec VPN

Hoe OpenVPN in te stellen en te gebruiken

Je hebt drie opties als je ervoor hebt gekozen om met het populairste VPN-protocol te gaan.

Maak automatisch verbinding met OpenVPN

Dit is de gemakkelijkste en onze aanbevolen methode om OpenVPN te gebruiken.

U kunt de app downloaden die uw VPN-provider voor uw apparaat heeft gemaakt (Windows, iOS, Linux enz.) En hun software alle nodige configuraties laten doen.

Als u een van onze topkeuzes hebt gekozen, wordt uw VPN-verbinding standaard tot stand gebracht via OpenVPN.

Met NordVPN, onze favoriete serviceprovider, is verbinden via OpenVPN net zo snel als het installeren van hun app en klikken op het land waarmee u verbinding wilt maken.

NordVPN Automatische OpenVPN-verbinding

Maak handmatig verbinding met OpenVPN

We raden u ten zeerste aan om de software van uw VPN-provider te gebruiken om automatisch verbinding te maken. Het tot stand brengen van een handmatige verbinding is veel langzamer en biedt geen voordelen.

Met een handmatige instelling doorloopt u eenvoudig dezelfde stappen, met de hand. Het nadeel is dat je ze allemaal moet herhalen telkens als je van server wilt veranderen of opnieuw verbinding wilt maken.

Als u handmatig verbinding moet maken, raden we u aan de installatiehandleiding van uw VPN-provider te volgen.

Bekijk NordVPNs Window 10 OpenVPN handleiding verbinding tutorial. Zoals u snel zult zien, is het proces veel gecompliceerder dan hun software het voor u kan laten regelen.

Maak handmatig verbinding met OpenVPN (zonder een VPN-provider)

De derde en laatste optie is het tot stand brengen van een handmatige verbinding tussen twee apparaten of servers die u bezit. U moet deze stappen volgen als u ervoor hebt gekozen niet te betalen voor een VPN-provider.

 • Zelfstudie OpenVPN handmatig instellen

Houd er rekening mee dat u ervaring moet hebben met netwerken en moet weten wat u doet. Dit is alleen gericht op professionals.

OpenVPN Handmatige VPN Configuratiestappen

Als je Netflix gewoon in vrede wilt bekijken, deblokkeer dan enkele mediasites of verhoog je privacy; dit is niet voor jou.

Alternatieven voor OpenVPN

Als u een gedetailleerd overzicht wilt van de belangrijkste VPN-protocollen die vandaag worden gebruikt, ga dan naar ons uitgebreide artikel over de meest gebruikte VPN-protocollen.

Hier is een kort overzicht van hen en hoe ze vergelijken:

OpenVPN PPTP L2TP / IPsec SoftEther WireGuard SSTP IKEv2 / IPSec
Encryption 160-bit, 256-bit 128-bit 256-bit 256-bit ChaCha20 256-bit 256-bit
Veiligheid Heel hoog Zwak Hoge beveiliging (mogelijk verzwakt door NSA) hoog hoog hoog hoog
Snelheid Snel Snel, vanwege lage codering Gemiddeld, vanwege dubbele inkapseling Erg snel Snel Snel Erg snel
Stabiliteit Zeer stabiel Zeer stabiel Stal Zeer stabiel Nog niet stabiel Zeer stabiel Zeer stabiel
Compatibiliteit Sterke desktopondersteuning, maar mobiel kan worden verbeterd. Vereist software van derden. Sterke Windows-desktopondersteuning. Ondersteuning voor meerdere apparaten en platforms. Ondersteuning voor meerdere desktop- en mobiele besturingssystemen. Geen native besturingssysteemondersteuning. Linux, gebouwd voor andere platforms en besturingssystemen. Windows-platform, maar werkt op andere Linux-distributies. Beperkte platformondersteuning buiten Windows en Blackberry
Laatste woord Meest aanbevolen keuze. Snel en veilig. Native op Windows. Zwakke beveiliging. Handig voor geo-beperkte inhoud. Veelzijdig en veilig. Een goed alternatief voor OpenVPN. Komt eraan. Flexibel, snel en veilig. Een geweldig alternatief voor OpenVPN. Heeft belofte snel en efficiënt te zijn. Nog in ontwikkeling. Sneller en veiliger alternatief voor PPTP en L2TP. Veilig, stabiel en mobiel georiënteerd.

Goede alternatieven voor OpenVPN zijn SoftEther, WireGuard en L2TP / IPsec.

1) SoftEther VPN-protocol

Softhether VPN-protocollogo

SoftEther is ontwikkeld door Daiyuu Nobori voor het onderzoek van zijn master en is een gratis, open-source VPN-protocol en VPN-software. Het protocol is zeer veilig en de VPN-software maakt het gebruik van alle belangrijke VPN-protocollen (SoftEther, OpenVPN, L2TP / IpSec enz.) Mogelijk.

Het is compatibel met veel besturingssystemen, maar nog belangrijker, SoftEther biedt een grote hoeveelheid beveiliging en bereikt, volgens zijn ontwikkelaar, snelheden die 13 keer hoger zijn dan OpenVPN.

Na acht jaar ontwikkeling werd SoftEther uitgebracht in 2014. Het is vrij nieuw en groen. Verder is de implementatie niet zo snel en eenvoudig als OpenVPN. Hierdoor is brede acceptatie gestopt en de meeste VPN-providers ondersteunen SoftEther nog niet.

We verwachten dat steeds meer providers SoftEther gaan gebruiken in de nabije toekomst.

Meer informatie over SoftEther.

2) WireGuard VPN-protocol

Wireguard VPN-protocollogo

Wireguard is een innovatieve, ultramoderne, open source software en VPN-protocol.

Van de drie alternatieven is Wireguard over het algemeen de meest indrukwekkende, die waarschijnlijk OpenVPN de komende jaren ontregelt.

WireGuard, officieel uitgebracht in 2018, werd geprezen en heeft veel aandacht gekregen in de VPN-gemeenschap.

Qua beveiliging concurreert het met OpenVPN en Softether. Als het op snelheid aankomt, overtreft het beide.

Wireguard wil het eenvoudigste maar meest efficiënte VPN-protocol zijn.

Het enige nadeel is dat het nog steeds in zware ontwikkeling is, waarschijnlijk voorlopig zo blijft.

Helaas betekent dit dat geen enkele VPN-provider in dit stadium het risico loopt om te worden aangenomen. We kunnen niet wachten om te zien wat de toekomst voor WireGuard in petto heeft!

Meer informatie over Wireguard.

3) L2TP / IPsec VPN-protocol

L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) is een VPN-protocol dat onvoldoende codering mist voor zelfstandig gebruik. Om deze reden is het gekoppeld aan IPsec.

IPsec (Internet Protocol Security) is een flexibel en veilig end-to-end protocol.

In conjuncties brengen deze twee protocollen veilige verbindingen tot stand. Het nadeel is dat L2TP soms problemen heeft met firewalls omdat het een poort gebruikt die firewalls gemakkelijk kunnen blokkeren.

Verder suggereren sommige rapporten dat de NSA dit protocolpakket heeft kunnen verzwakken. Om deze reden is het aanbevolen gebruik voor doeleinden van anoniem surfen op internet.

U zou bijvoorbeeld L2TP / IPsec niet gebruiken om uiterst belangrijke bedrijfsfinanciële gegevens over te dragen.

Is OpenVPN het beste VPN-protocol?

Van alle markten thuis, meester van een; veiligheid.

SoftEther gaat veel sneller zijn. Wireguard nog sneller dan dat, maar ook eenvoudiger, slanker en nuttiger.

Uiteindelijk is er al 18 jaar geen ander VPN-protocol meer in gebruik, onderzocht door ontwikkelaars over de hele wereld die duizenden infiltratiepogingen door hackers en overheidsinstanties afwijzen.

Is OpenVPN onderweg? Laten we over vijf jaar opnieuw kijken. Voor nu is OpenVPN hier om te blijven.

Ga naar NordVPN of kies een van de beste VPN's en ervaar zelf de kracht van OpenVPN.

We zijn ervan overtuigd dit protocol aan alle VPN-gebruikers aan te bevelen. De seconde die verandert, zullen we u laten weten.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me