Tor vs. VPN: Ce ar trebui să folosești?

Tot mai mulți oameni se gândesc și vorbesc despre confidențialitate online. Tor și VPN-urile sunt două dintre cele mai puternice instrumente de confidențialitate online disponibile astăzi. În unele moduri, acestea sunt foarte asemănătoare. Dar au și unele diferențe cheie care le fac utile în diferite situații.

În acest articol, vom arunca o privire asupra utilizării Tor versus folosirea unei VPN. Mai întâi vom analiza cum funcționează fiecare, ceea ce ne va permite să vedem punctele lor forte și punctele slabe. Apoi, vom discuta cazuri specifice de utilizare pentru a determina când doriți să utilizați unul sau altul. Faceți clic pe pictogramele de mai jos pentru a naviga la fiecare secțiune sau citiți pentru o detaliere în profunzime a acestor două instrumente.

 • De ce să alegi VPN
 • De ce să alegi Tor
 • Sentința finală Tor vs. VPN

VPN-uri: o imagine de ansamblu

VPN vs Tor

Ce este un VPN?

O rețea privată virtuală sau VPN este o tehnologie care vă protejează confidențialitatea atunci când utilizați internetul dirijând conexiunea printr-un server care vă ascunde adresa IP și criptează comunicarea online..

Cum funcționează VPN-urile?

Un VPN constă dintr-o rețea de servere, localizate de obicei în mai multe țări din întreaga lume. Când utilizați un VPN, informațiile trimise de pe computer trec pe unul dintre serverele furnizorului VPN înainte de a merge la destinația sa online, cum ar fi contul dvs. bancar online. În mod similar, informațiile trimise computerului dvs. din afara rețelei dvs. trec prin serverul VPN înainte de a ajunge pe dispozitiv.


cum funcționează vpns

Drept urmare, puteți trimite și primi date fără a renunța la locația dvs. online. Destinația online va vedea doar traficul care vine de la serverul VPN, nu de pe dispozitiv sau de locația adevărată. În plus, mesajele trimise de pe server sunt criptate, blocând accesul nedorit de la terți.

Avantaje VPN

Utilizarea unui VPN pentru a vă proteja confidențialitatea are câteva avantaje mari în ceea ce privește utilizarea unei conexiuni neprotejate.

Avantajele VPN-urilor

Criptarea completă a mesajelor
VPN-urile criptează toate mesajele care trec între serverele lor și computerul tău. Acest lucru împiedică pe oricine (cum ar fi ISP-ul dvs.) să spioneze conexiunea dvs. și să vă intercepteze datele. Acest lucru este important în special în țările cu un nivel ridicat de cenzură sau când trimiteți date deosebit de sensibile.

Viteză
Deși traficul dvs. de Internet trece prin software-ul de criptare VPN și serverele vă poate încetini ușor conexiunea la internet, este doar cu o cantitate mică. Pentru utilizarea de zi cu zi, probabil că nu veți observa diferența.

Ușor de instalat și utilizat
În timp ce tehnologia care face ca VPN să funcționeze este complicată, majoritatea sunt ușor de instalat și de utilizat. Cu doar câteva clicuri, un expert de instalare va instala și configura software-ul. Expertul poate seta VPN-ul să pornească automat atunci când porniți computerul, astfel încât să fiți întotdeauna protejat.

Compatibil cu majoritatea dispozitivelor
Serviciile VPN de top oferă software care funcționează pe cele mai populare dispozitive. Calculatoare cu sisteme de operare Windows sau Mac sau Linux? Verifica. Smartphone-uri care rulează Android sau iOS? Verifica. Unele servicii oferă chiar și software care poate rula pe routerul de acasă sau set-top box.

Dezavantaje VPN

Utilizarea unui VPN poate asigura o bună securitate împotriva majorității tipurilor de supraveghere. Cu toate acestea, există modalități prin care confidențialitatea dvs. poate fi compromisă atunci când utilizați un VPN.

Dezavantajele VPN-urilor

Eșecuri software VPN
Pentru ca serviciul VPN să vă protejeze, software-ul VPN de pe computer trebuie să funcționeze corect. Dacă software-ul se blochează din anumite motive, mesajele către și de pe computer ar putea călători necriptate și în afara rețelei VPN. Acest lucru îi va lăsa vulnerabili la ISP-ul dvs. sau la oricine altcineva care a dorit să-i spioneze.

Pentru a vă proteja împotriva acestei probleme, multe VPN-uri includ un comutator de ucidere în software-ul lor. Un switch switch este configurat astfel încât, dacă software-ul VPN nu reușește, din orice motiv, computerul dvs. este deconectat de la Internet. Cu toate că pierderea accesului la Internet nu este grozavă, este mai bine decât utilizarea securității pe care vi le oferă VPN.

Politici de înregistrare variate
În timp ce utilizați un VPN oferă securitate împotriva străinilor, trebuie să aveți încredere în furnizorul VPN. Pe măsură ce utilizați software-ul și serverele lor, furnizorul știe multe despre ce faceți online și unde mergeți.

Majoritatea serviciilor VPN păstrează diferite tipuri de jurnale ale activității utilizatorilor lor. Uneori, serviciile păstrează aceste jurnale pentru uz propriu, iar alteori sunt obligate să păstreze aceste jurnale de către guvernul lor. Aceste jurnale includ:

 • Jurnalele de utilizare: Înregistrări de unde mergeți și ce faceți online când utilizați VPN. Unele VPN păstrează jurnalele detaliate ale activităților fiecărui utilizator, în timp ce altele adună informațiile de utilizare într-un mod care face dificilă sau imposibilă identificarea utilizatorilor individuali.
 • Jurnalele de conexiune: Înregistrări de informații, cum ar fi atunci când vă conectați la VPN, adresa IP a computerului, numele dvs. de utilizator și date similare. Nu este la fel de rău ca jurnalele de utilizare, dar încă o mulțime de informații care ar putea fi utilizate împotriva ta.

Ce jurnale păstrează un serviciu și cât timp le păstrează determină cât de mult este pentru dumneavoastră acest risc. Un furnizor VPN ar putea șterge imediat aceste informații. Un altul ar putea să înregistreze aceste informații în scopuri de întreținere și asistență, apoi să le șterge odată ce te deconectezi. Încă alte VPN-uri sunt obligate prin lege să păstreze aceste informații zile, săptămâni sau chiar luni.

Unele servicii VPN fac publicitate că nu păstrează jurnalele, ceea ce oferă nivelul maxim de securitate pentru dvs. Cu toate acestea, trebuie să fii prudent cu furnizorul pe care îl alegi; Unele VPN pretind a fi „fără jurnal”, dar păstrează de fapt jurnalele de conexiune detaliate.

Dacă există un jurnal, există potențialul ca o agenție să poată utiliza informațiile respective împotriva ta și există limite la ceea ce poate face o VPN pentru a te proteja. Oricât ar fi de pro-confidențialitate un serviciu VPN, dacă un agent guvernamental cu o citație își cere jurnalele, este obligat să le predea.

Potențial pentru criptare slabă
Pentru ca comunicarea dintre computer și serverul VPN să fie sigură, criptarea utilizată de serviciul VPN trebuie să fie de neîntrerupt. Acest lucru este valabil pentru cele mai bune VPN-uri, care utilizează standardul de criptare 256BIT Advanced Encryption Standard (AES). Cu toate acestea, unele VPN de nivel inferior folosesc algoritmi de criptare mai slabi precum PPTP și Blowfish, așa că veți dori să priviți cu atenție criptarea pe care o folosește VPN atunci când alegeți un furnizor.

Pentru protecția finală, aveți nevoie de un fel de a vă face anonim. De aceea au creat Tor.

Tor: O imagine de ansamblu

Tor vs. VPN

Ce este Tor?

La prima vedere, rețeaua Tor este similară cu o VPN. Mesajele către și de pe computer trec prin rețeaua Tor, mai degrabă decât conectarea directă la resursele de pe Internet. Dar, în cazul în care VPN-urile oferă confidențialitate, Tor oferă anonimatul.

Un serviciu VPN îi poate împiedica pe străini să vadă unde te duci și ce faci pe Internet, dar există modalități de a învinge confidențialitatea pe care ți-o oferă. Prin natura sa, un serviciu VPN are acces la informații despre tine. Trebuie să ai încredere în ele pentru a proteja informațiile respective.

Când utilizați rețeaua Tor nu trebuie să aveți încredere în nimeni. Designul Tor te face practic anonim atunci când mergi online. Deși niciun sistem nu este 100% nepriceput, oricum ar fi extrem de dificil să te identifice când folosești rețeaua Tor.

Tor este VPN?

Deoarece atât Tor, cât și VPN îndeplinesc funcții similare, s-ar putea să vă întrebați: „Tor este într-adevăr un tip specific de VPN?” Răspunsul este „Nu” Iată de ce:

Un VPN este o rețea de servere care vă protejează confidențialitatea prin criptarea mesajelor și ascunderea adresei dvs. IP. Furnizorul dvs. VPN controlează atât software-ul VPN de pe computer, cât și serverele din rețeaua lor. Trebuie să aveți încredere în serviciul dvs. VPN pentru a vă proteja confidențialitatea atunci când utilizați rețeaua lor.

Tor este o rețea de servere cu care comunicați anonim. Nici o organizație nu controlează atât software-ul Tor de pe computer, cât și serverele individuale din rețea. Nu trebuie să aveți încredere în nimeni pentru a utiliza Tor în siguranță. La fel ca orice altceva, faptul că nu trebuie să ai încredere în nimeni atunci când folosești Tor este ceea ce îl face distinct de o VPN.

Cum funcționează Tor?

Rețeaua Tor este proiectată astfel încât niciun server să nu știe atât cine sunteți, cât și ce faceți. Rețeaua este formată din mii de servere independente administrate de voluntari din întreaga lume. Iată ce se întâmplă când computerul dorește să trimită un mesaj folosind rețeaua Tor:

 1. Software pe computerul dvs. (fie browserul Tor, fie un alt program activat Tor) selectează la întâmplare trei servere Tor. Software-ul atunci construiește o cale între aceste trei servere.
 2. Procesul începe cu serverul care va conectați-vă la Internetul public (numit Ieșire nod). Software-ul Tor de pe computer criptează mesajul într-un mod în care numai Nodul de ieșire poate decripta.
 3. Software-ul atunci repetă acest proces cu serverul la mijloc. Acum mesajul este criptat de două ori.
 4. Software-ul face același lucru cu serverul care va mai întâi primiți mesajul de pe computer (numit Nod de pază). Acum mesajul este criptat de trei ori.
 5. Odată ce mesajul este criptat, Software-ul Tor pe calculatorul tau trimite mesajul criptat la Nodul de pază. Acest server elimină stratul cel mai extern de criptare. Nodul de gardă nu poate citi mesajul original, deoarece mai există două straturi de criptare. Cu toate acestea, software-ul include adresa următorului server din calea când criptează mesajul.
 6. Nodul de gardă trimite mesajul către server în mijlocul căii. Acest server elimină cel de-al doilea strat de criptare. Ca și primul computer, încă nu poate citi mesajul, deoarece există încă un strat de criptare. Dar eliminarea acestui strat de criptare îi spune adresa Nodului de ieșire.
 7. Serverul de mijloc trimite mesajul la ieșirea din nod. Nodul de ieșire elimină stratul final de criptare. Aceasta înseamnă că Nodul de ieșire vă poate vedea mesajul original. Cu toate acestea, deoarece mesajul a fost transmis prin celelalte servere de pe traseu, Nodul de ieșire nu știe cine a trimis mesajul.

Cum funcționează Tor

Acest lucru este esențial pentru a înțelege Tor, astfel încât să ne uităm la ceea ce știe fiecare server de pe traseu.

 • Nod de pază poate vedea adresa IP a computerului. Dar nu știe ce spune mesajul din cauza nivelurilor suplimentare de criptare. Așadar, tot Nodul de gardă știe că computerul dvs. a trimis un mesaj folosind Tor și că acesta trebuie înainteați mesajul către serverul din mijloc.
 • serverul de mijloc știe că mesajul a provenit de la Nodul de gardă și că acesta trebuie să transmită mesajul către Nodul de ieșire. Nu poate citi mesajul pentru că există a rămas un strat de criptare. Serverul din mijloc nu știe cine a trimis mesajul la nodul de gardă, deoarece informațiile respective nu sunt transmise prin rețeaua Tor.
 • Ieșire nod știe ce spune mesajul pentru că trebuie decojiți stratul final de criptare înainte ca mesajul să poată ieși pe Internetul public. Dar nu știe de unde a venit mesajul inițial. Tot ce știe este că serverul din mijloc a transmis mesajul.

Nimeni server nu știe sau poate ști atât de unde a venit mesajul, cât și ce spune. Astfel Tor oferă anonimat.

Routing Onion Tor contra criptare VPN

Modul în care mesajele sunt dirijate în rețelele lor este o altă diferență cheie între VPN și Tor.

Când trimiteți un mesaj cu o VPN, mesajul este criptat pe computer și trimis către un anumit server din rețeaua VPN. Acolo, este decriptat și trimis la destinația finală. Mesajele care vin pe computerul dvs. sunt trimise pe serverul VPN. Acolo sunt criptate și trimise la computer. Software-ul VPN de pe computer decriptează mesajul. După ce ați stabilit o conexiune VPN, continuați să utilizați același server pe toată durata.

Tor folosește Onion Routing, o abordare mai complexă. Rutiere Onion impune ca mesajul să treacă prin cel puțin trei servere Tor, selectate aleatoriu, înainte de a fi trimis la destinația finală. Înainte ca mesajul să părăsească computerul, software-ul Tor criptează mesajul de mai multe ori. Efectul este de a oferi mesajelor straturi de criptare care trebuie să fie decojite, similar cu straturile unei cepe.

Pe măsură ce mesajul trece prin rețea, fiecare server decriptează unul dintre straturi. Când serverul final din calea îndepărtează stratul final de criptare, acesta expune mesajul original și îl transmite la destinația sa în afara rețelei Tor.

Ca urmare a criptării și a modului în care serverele Tor își transmit mesaje între ele, niciunul dintre cele trei servere nu poate ști atât cine a trimis mesajul, cât și ce spune mesajul. Acest lucru te face anonim în rețea. Pentru a vă proteja în continuare împotriva actorilor răi care încearcă să pirateze rețeaua, software-ul Tor din computerul dvs. alege un nou server care să-l folosească aproximativ la fiecare 10 minute.

Avantaje Tor

Utilizarea Tor pentru a vă conecta la Internet oferă mai multe avantaje față de o conexiune neprotejată.

Avantajele Tor

Greu de închis
Deoarece este format din mii de servere împrăștiate în întreaga lume, Tor este foarte dificil de închis. Rețeaua este distribuită, nu centralizată. Asta înseamnă că nu există sediu, birou corporativ sau server principal care să atace.

Majoritatea serverelor Tor sunt administrate de avocați ai vieții private. Pentru a opri Tor, ar trebui să mergi după fiecare server individual din rețea. Acest lucru face ca încercarea de a închide Tor la fel de practic ca oprirea transferurilor de muzică P2P sau închiderea Bitcoin.

Anonimat aproape complet
Există moduri în care Tor poate fi atacat, dar oamenii Proiectului Tor lucrează în permanență pentru ca Tor să fie mai în siguranță. Deși nicio persoană sau rețea nu vă poate garanta 100% anonimat, Tor vă oferă anonimatul online mult mai mult decât chiar și cel mai bun VPN.

Dezavantaje Tor

Deși Tor este un sistem excelent pentru utilizarea Internetului în mod anonim, nu este o soluție perfectă. Iată câteva dezavantaje în utilizarea Tor.

Dezavantajele Tor

Foarte incet
Mesajele din rețeaua Tor trec prin trei (sau mai multe) servere foarte dispersate și sunt criptate și decriptate de cel puțin trei ori. Drept urmare, rețeaua Tor este foarte lentă. Folosirea acestuia pentru a transmite videoclipuri sau pentru partajarea de fișiere peer-to-peer ar fi foarte dificilă.

Condus de voluntari
Deoarece rețeaua Tor este administrată de voluntari, nu există nicio sursă de bani încorporată care să plătească pentru întreținerea și modernizarea rețelei. Unele servere din rețea sunt vechi și lente sau au conexiuni la Internet proaste. În plus, există întotdeauna riscul ca voluntarii care conduc rețeaua să nu fie de încredere.

Compatibilitate scăzută a dispozitivului
The Guardian Project menține Tor pe dispozitivele Android. În prezent, browserul Tor nu este disponibil pentru iOS, ceea ce înseamnă că nu îl puteți folosi pe iPhone sau iPad.

Tor vs. VPN: Care ar trebui să alegeți?

Tor vs. VPN: Verdictul

Acum că știți cum funcționează Tor și VPN-uri, puteți determina care este cel mai sens pentru dvs. Consultați graficul de mai jos pentru o prezentare rapidă a modului în care Tor și VPN-urile se acumulează unul împotriva celuilalt sau citiți mai departe pentru o explicație detaliată cu privire la alegerea fiecărei tehnologii.

Diagrama Tor vs. VPN

Când ar trebui să alegeți un VPN peste Tor?

Un VPN este o opțiune excelentă pentru utilizatorii care se angajează în activități online care ar putea pune în pericol informațiile personale sau sensibile, inclusiv:

 • Verificarea unui cont bancar online
 • Cumparaturi online
 • Conectarea la Wi-Fi public
 • Călătorind în țări cu cenzură ridicată
 • Accesarea site-urilor web blocate
 • torrenting

De fiecare dată când trimiteți informații pe internet, există șansa ca cineva să îl intercepteze. Dacă trimiteți informații sensibile pe internet, cum ar fi informațiile de conectare în contul dvs. bancar online sau numărul cardului dvs. de credit, ar trebui să utilizați un VPN pentru a vă asigura că este protejat.

Acest lucru este deosebit de important dacă utilizați servicii publice Wi-Fi. În timp ce aceste servicii sunt utilizate în mod obișnuit în locuri precum cafenele, hoteluri sau aeroporturi, ele sunt notoriu nesigure, iar echipamentele pentru a le accesa sunt atât ieftine, cât și ușor disponibile. VPN-urile sunt, de asemenea, modalități eficiente de a proteja confidențialitatea dacă călătorești internațional, locuiești într-o țară cu cenzură ridicată sau torrent.

În plus, există mai multe beneficiile alegerii unui VPN, inclusiv:

 • Viteză: VPN-urile sunt în general mai rapide decât Tor, deoarece mesajele trec printr-un singur server VPN în loc de 3 noduri Tor.
 • Compatibilitate cu toate dispozitivele: VPN-urile funcționează cu o gamă mai largă de dispozitive decât Tor. În special, de astăzi, Tor nu funcționează cu iOS-ul Apple. Dacă utilizați un iPhone sau iPad, Tor nu este o opțiune.
 • Partajare fișiere P2P: VPN-urile sunt mai potrivite pentru partajarea fișierelor P2P sau vizionarea videoclipurilor.
 • Toate conexiunile online protejate: Un VPN vă va proteja toate conexiunile la Internet; Tor protejează doar cele proiectate pentru a utiliza rețeaua Tor.
 • Preț: Mai multe VPN-uri sunt gratuite; cele cu o taxă lunară mică sunt foarte accesibile.
 • Ușor de configurat și utilizat: VPN-urile sunt extrem de ușor de configurat; tot ce trebuie să faceți este să descărcați software-ul pe computer și să îl executați ori de câte ori trebuie să fiți protejat.
 • Acces la echipa de suport: Deoarece furnizorii de VPN sunt companii majore, au pagini utile de întrebări frecvente, precum și echipe de asistență dacă ar trebui să aveți probleme.

Când ar trebui să alegeți Tor pentru o VPN?

Ați văzut tipurile de situații în care ar trebui să utilizați un VPN și s-ar putea să vă întrebați: „De ce aș folosi vreodată Tor?” Adevărul este că majoritatea oamenilor nu au nevoie deloc de Tor. Un VPN este suficient pentru marea majoritate a situațiilor. Deci, când ar trebui să folosiți Tor?

Tor este instrumentul de utilizat atunci când miza este mare. Poate că ești un jurnalist care raportează despre o anumită atrocitate guvernamentală. Sau activist care organizează un protest într-o țară represivă.

În aceste cazuri, libertatea și viața ta ar putea fi în pericol. Este posibil ca un terț să poată apela la un serviciu VPN pentru a obține informații despre dumneavoastră. Dar doar câteva organizații din lume au puterea de a încerca chiar să te urmărească prin Tor.

În plus, există câteva beneficiile alegerii Tor, inclusiv:

 • Anonimatul complet: Tor face imposibilă pentru terți să vă urmărească activitatea online. Deși acest lucru este aproape valabil pentru VPN-uri, nu este întotdeauna. În plus, spre deosebire de Tor, VPN-urile pot eșua și expune adresa dvs. IP.
 • Preț: Tor este întotdeauna liber să folosească.
 • Ușor de configurat și utilizat: Browserul Tor este extrem de ușor de descărcat și de utilizat.

Tor vs. VPN: Verdictul

În general, VPN-urile și Tor sunt modalități eficiente de a vă proteja datele și de a vă păstra în siguranță online. În final, o VPN este soluția mai practică pentru utilizatorii de zi cu zi care doresc să se mențină în siguranță.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me