Wat weet Google over u: een complete gids

Google kent u misschien beter dan wie ook.

Dankzij de gegevens die de technologiereus verzamelt om advertenties te verkopen, heeft Google een schat aan informatie over u, van hoe u eruitziet tot waar u woont en waar u naartoe bent gereisd. Het bedrijf kan zelfs je favoriete eten raden.


Hoe weet Google dit allemaal? Ga naar onze infographic voor een snel overzicht van alles wat Google over u weet, of bekijk onze volledige gids door op de onderstaande pictogrammen te klikken.

 • hoe volgt Google u
  Hoe Google volgt
 • Hoe goed kent Google u
  Wat Google weet
 • Voorkom dat Google je volgt
  Hoe Google te stoppen

Hoe volgt Google u?

Hoewel 'Google it' officieel is opgenomen in het culturele lexicon, is de megacorporatie veel meer dan een zoekmachine. Via zijn apps, internetgerelateerde diensten, overgenomen bedrijven en meer verzamelt het technologiebedrijf gegevens over u. Hieronder hebben we de meest voorkomende app, product of service die Google gebruikt om gegevens bij te houden, uitgesplitst, evenals een overzicht van de specifieke verzamelde gegevens.

Google-app, product of service Gegevens verzameld
Google Chrome Browsergeschiedenis, bezochte websites
Google zoeken Zoekopdrachten doorzocht
Gmail Contacten, verzonden e-mails, ontvangen e-mails, e-mailinhoud / gesprekken
advertenties Advertenties aangeklikt, onderwerpen geïnteresseerd
Google Photos Mensen en plaatsen getagd
Google Fit Fitnessniveau en doelen
Google Maps Bezochte locaties, gezochte plaatsen, transportmethoden, tavel-data
Google kalender Aankomende plannen en afspraken
Google Hangouts Contacten, gesprekken
YouTube Video's bekeken, geliket en geüpload
Google Nieuws Nieuwssites bezocht, op verhalen geklikt
Google boeken Boeken gelezen en gezocht
Google Shopping Producten gezocht en geklikt
Waze Routebeschrijving en plaatsen gezocht, bezochte locaties

Van wat u online hebt gezocht en de websites die u hebt bezocht tot wie uw contactpersonen zijn en waar u over praat, Google weet veel over u. Het bedrijf is dan in staat om deze informatie te nemen en weloverwogen beslissingen te nemen over wat u mogelijk interesseert, die ze u in de vorm van advertenties laten zien.

wat weet Google over jou

De apps van Google geven het bedrijf een schat aan informatie over u, van de persoonlijke gegevens die u vormen tot uw interesses, uw reizen in het verleden en uw toekomstige doelen.

Wie je bent

Van gezichtsherkenning tot audio-opnamen en intuïtief zoeken, Google is in staat om een ​​uitgebreid - en nerveus correct - profiel te maken over wat jou, jou maakt.

Jouw uiterlijk
Dankzij gezichtsherkenning in Google Foto's heeft de zoekmachine waarschijnlijk een vrij goed idee van hoe je eruit ziet. In feite kunt u een "label" maken in Google Foto's dat in wezen een tag is voor elke persoon in uw afbeeldingen, en Google kan die persoon scheiden van elke foto die u uploadt - zelfs als de foto slechts een gedeeltelijke foto bevat of verduisterde.

Je stem
Als u ooit spraakopdrachten hebt gebruikt met Google Home, een Android-apparaat of een ander Google-product of apparaat, heeft de site hiervan een logboek. In feite kunt u niet alleen uw eerdere spraakopdrachten bekijken in het gedeelte 'Spraak en audio' van het gedeelte Mijn activiteit van Google, u kunt ze ook horen. De site houdt een volledige geschiedenis bij van uw audio-opdrachten, inclusief spraakopnames.

Je religieuze / politieke overtuigingen
Heb je op Google gezocht hoe je kunt doneren aan een politieke campagne? De website van een kandidaat bezocht? Heb je een preek op YouTube gezien? Google gebruikt al deze informatie om een ​​uitgebreid profiel op te stellen dat alles omvat, of u nu religieuzer of spiritueler bent of op wie u waarschijnlijk gaat stemmen in de volgende verkiezingen.

Uw gezondheidsstatus
Als u Google Fit gebruikt, heeft het bedrijf waarschijnlijk een redelijk goed overzicht van uw gezondheid, van hoe actief u bent tot de calorieën die u per dag verbrandt tot uw fitnessdoelen. Maar zelfs als u deze Google-app niet gebruikt, heeft de site waarschijnlijk een redelijk goed begrip van de toestand van uw immuunsysteem - of op zijn minst hoe u het bekijkt - van uw Google-zoekopdrachten. In feite kan het verzamelen van gegevens van zoekmachines en kruisverwijzingen naar patronen ervoor zorgen dat Google zelfs weet of u ziek wordt of met een medisch probleem te maken heeft.

Jouw persoonlijke gegevens
Google op zoek naar de beste lactosevrije melk? Voor wat te verwachten wanneer u verwacht? Om snel Spaans te leren? Alles wat u zoekt wordt bijgehouden door Google, dat kan worden gebruikt om persoonlijke details over uw leven beter te begrijpen, van het feit of u dieetbeperkingen hebt tot welke talen u spreekt.

Overal waar je ooit bent geweest

Locatietracking is een van de gebieden waarin Google uitblinkt - dankzij geavanceerde technologie voor locatieherkenning weet het bedrijf alles, van waar u twee zomers geleden op vakantie bent geweest tot welk restaurant u het vaakst eet.

Uw huis en kantoor
Android-telefoons, die niet meer gebruikmaken van de services van Google, en Pixel, de eigen telefoon van Google, volgen en registreren uw locatie op verschillende manieren, waaronder wifi, GPS en mobiele netwerken. Dit betekent dat de telefoon overal weet waar je bent, elke dag, en hoelang je er bent.

Google kan die gegevens interpreteren en er conclusies uit trekken - bijvoorbeeld waar u woont, is waarschijnlijk uw telefoon voor de meeste nachten en weekends. Het kan zelfs drie dagen duren voordat Google Now bepaalt waar u woont. Voor degenen die op Apple-apparaten of andere besturingssystemen werken, werkt Google Maps op een vergelijkbare manier.

Plaatsen die u bezoekt
Naast het verzamelen van informatie over waar u woont en werkt, kan Google de andere plaatsen bijhouden die u het vaakst bezoekt. Heb je een favoriete coffeeshop? Een hardlooproute? Een kinderdagverblijf dat u elke weekdag gebruikt? Google weet het waarschijnlijk wel.

Plaatsen waar u bent geweest
Google kent niet alleen de ins en outs van uw dagelijks leven. Het technologiebedrijf weet waar u ook naartoe bent gereisd, of het nu een weekendje weg is of een reis van een maand naar een ander land.

Google kan niet alleen de plaatsen volgen waar u naartoe bent gereisd, het kan ook zien wat u deed toen u daar was. Als je een museum in Parijs hebt bezocht of line-dancing bent gaan doen in Texas, weet Google - tot aan de exacte tijd dat je aankwam, hoe lang je bleef en hoe lang je erover deed om van de ene bestemming naar de andere te komen. De locatietracking kan zelfs de manier van transport vertellen die je hebt gebruikt, zoals wanneer je liep of een trein nam.

Bovendien betekent de acquisitie van Waze door Google dat de site gegevens kan verzamelen over waar u bent geweest, zelfs als u niet bent verbonden met Maps of op een Google-apparaat.

Wie je vrienden zijn

Tussen uw contacten en gesprekken in Gmail en Hangouts en de afspraken die u maakt in Google Agenda, weet het bedrijf alles, van met wie u praat tot wanneer en waar u ze ziet.

Met wie je praat
Als u Gmail gebruikt voor uw persoonlijke of zakelijke e-mail, heeft Google een lijst met al uw contactpersonen, inclusief met wie u het meest praat: ga naar het gedeelte 'Vaak gecontacteerd' van Google om te zien met welke van uw Gmail-contactpersonen u de meeste tijd doorbrengt in gesprek (en om te controleren of de beoordeling van Google van wie u het leukst vindt, overeenkomt met die van u). Android- en Pixel-gebruikers geven Google ook toegang tot hun telefooncontacten en sms-berichten.

Waar je ontmoet
Later een vriend ontmoeten voor koffie? Als het in uw Google Agenda staat, weet het bedrijf ervan - en dankzij locatietracking kan het uw reis van uw huis naar de coffeeshop en terug in kaart brengen. Als u een foto maakt met uw vriend in de winkel en deze uploadt naar Google Foto's, kan Google gezichtsherkenning gebruiken om ze toe te voegen aan hun eigen specifieke fotoalbum. Je kunt ook de locatie van de foto taggen.

Als u jaren later probeert te onthouden met wie u die dag koffie hebt gepakt, kan Google u helpen herinneren.

Waar heb je het over?
Houdt Google bij waar u het over hebt via Gmail? Het is een kwestie van discussie - het bedrijf kondigde in 2017 aan dat ze zouden stoppen met het lezen van e-mails om gerichte advertenties te maken. Of ze helemaal gestopt zijn met ze te lezen, is een andere zaak.

Wat u wel en niet leuk vindt

Google wil weten waar u van houdt - het is hoe de zoekmachine zo'n gepersonaliseerde advertentie-ervaring creëert en verkoopt. Google kent uw voorkeuren, van uw favoriete filmgenre tot uw favoriete soort voedsel.

Eten, boeken en films
Google kan gegevens van zoekmachines gebruiken, zoals recepten die je hebt onderzocht of titels zoeken waarnaar je hebt gezocht, om een ​​idee te krijgen van wat je wel en niet leuk vindt. Bepaalde apps zoals Google Boeken, die bijhoudt welke boeken u heeft gezocht en gelezen, verdiepen deze kennis. Bovendien bezit Google YouTube, wat betekent dat ze weten naar welke filmtrailers u op zoek was.

Google gebruikt deze informatie, evenals de websites die u hebt bezocht en de advertenties waarop u hebt geklikt, om een ​​profiel te maken van de onderwerpen waarin zij denken dat u geïnteresseerd bent. U kunt een volledige lijst zien met wie zij denken dat u bent. - tot waar je naar kijkt en welke hobby's je in je vrije tijd nastreeft - in hun advertentiedashboard.

Waar u winkelt en wat u koopt
Als u ooit Google Shopping heeft gebruikt om de prijzen van online leveranciers te vergelijken, is Google hiervan op de hoogte. Ze weten ook welke producten u heeft gezocht en waarop is geklikt via Google Search en kunnen uw websitebezoeken bijhouden en welke producten u hebt bekeken op websites van retailers via Google Chrome.

Uw toekomstplannen

De kennis van Google is niet beperkt tot wat u in het verleden hebt gedaan of in het heden doet. Het bedrijf kan ook gegevens uit hun applicaties en zoekmachine gebruiken om voorspellingen te doen over wat u in de toekomst gaat doen.

Wat u wilt kopen, zien of eten
Wil je een nieuwe film zien? Een nieuw restaurant bezoeken of een weekendje weg naar een nieuwe stad? Als u Google Zoeken heeft gebruikt om de filmtijden op te zoeken, een online reservering te maken of de beste toeristische activiteit te verkennen, weet Google.

Aankomende reizen en reserveringen
Heb je restaurants gezocht om te eten en shows om naar toe te gaan in de stad die je bezoekt? Heb je een reisplan gemaakt in Google Agenda? Google kan die gegevens verzamelen om uw komende reizen te beoordelen. Google scant ook uw e-mails om te zien welke vluchten u gaat verwachten en kan automatisch restaurantreserveringen toevoegen aan uw planning op basis van bevestigingen die naar Gmail zijn verzonden.

Toekomstige levensplannen
Ben je op zoek geweest naar huisbezit? Over wanneer de beste leeftijd is om kinderen te krijgen? Over tips voor reizen naar China? Google gebruikt deze informatie om meer te weten te komen over u en wat u in de toekomst wilt, om online advertenties beter af te stemmen op uw behoeften.

Je online leven

Google is in de basis een zoekmachine- en internetbedrijf. Het is dus geen verrassing dat de site niet alleen een schat aan persoonlijke gegevens kent, maar ook alles weet wat u moet weten over wat u online doet.

Websites die u heeft bezocht
Google houdt een uitgebreide lijst bij van elke site die u in Chrome heeft bezocht, vanaf elk apparaat. De site houdt ook een tabblad bij met elke zoekopdracht die u heeft uitgevoerd, elke advertentie waarop u hebt geklikt en elke YouTube-video die u hebt bekeken.

Uw surfgedrag
Van het aantal sites dat u als bladwijzer heeft ingesteld tot het aantal wachtwoorden dat Chrome automatisch vult, Google heeft een volledig begrip van uw browsergewoonten, waaronder:

 • Uw apps uit de Chrome Web Store en de Google Play Store
 • Uw extensies uit de Chrome Web Store
 • De browserinstellingen die u heeft gewijzigd in Chrome
 • E-mailadressen, adressen en telefoonnummers die u heeft ingesteld voor automatisch aanvullen in Chrome
 • Alle website-adressen die u ooit in de adresbalk heeft ingevoerd
 • De pagina's waaraan u een bladwijzer hebt toegevoegd in Chrome
 • Alle wachtwoorden die u Chrome heeft gevraagd om voor u te bewaren
 • Een lijst met sites waarvoor Chrome is opgedragen geen wachtwoorden op te slaan
 • Alle Chrome-tabbladen die op al uw apparaten zijn geopend
 • Het aantal Gmail-gesprekken dat u heeft gehad
 • Hoeveel Google-zoekopdrachten u deze maand heeft uitgevoerd

hoe kunt u voorkomen dat Google u volgt

Als u niet wordt gestoord door de hoeveelheid informatie die Google over u heeft, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om het meedogenloze volgen van het bedrijf te omzeilen.

 1. Gebruik een VPN
 2. Een Virtual Private Network (VPN) is een veilige optie om te voorkomen dat Google u volgt terwijl u online bent. Hoewel virtuele privé-netwerken het bedrijf geen volledige toegang kunnen geven tot uw gegevens, verbergen ze wel uw IP-adres, versleutelen uw internetverkeer en maken uw browsegeschiedenis privé, waardoor uw online acties veel veiliger blijven.

 3. Gebruik privé browsen
 4. Gebruik de incognitomodus van Google om ervoor te zorgen dat de pagina's die u bezoekt niet worden weergegeven in uw browsegeschiedenis of zoekgeschiedenis. Houd er echter rekening mee dat andere websites nog steeds informatie over u kunnen verzamelen en delen, zelfs wanneer u privé browst.

 5. Pas uw privacy-instellingen aan
 6. Bekijk de activiteitsbesturing van Google om te wijzigen welke gegevens over u zijn opgeslagen en bezoek uw activiteitenpagina om de opgeslagen geschiedenis en activiteit te verwijderen.

 7. Schakel locatierapportage uit
 8. Schakel in Google Maps - en in uw Android- en Pixel-apparaatinstellingen, als u die producten gebruikt - locatierapportage uit om te voorkomen dat Google volgt waar u bent en waar u naartoe gaat. Als u Google Maps of Waze gebruikt voor een routebeschrijving, kan het bedrijf echter nog steeds locatiegegevens over u verzamelen wanneer u die apps gebruikt.

 9. Gebruik een andere browser en zoekmachine
 10. Om te voorkomen dat Google uw zoekopdrachten en websitebezoeken bijhoudt, kunt u een andere browser en zoekmachine gebruiken, zoals Internet Explorer en Bing van Microsoft. Dit zal Google echter alleen stoppen om u te volgen - Microsoft (of welk bedrijf dan ook dat de browser heeft waarnaar u overschakelt) krijgt in plaats daarvan uw gegevens.

 11. Verwijder uw Google-accounts
 12. Om de technologiegigant echt te stoppen je te volgen, moet je drastische maatregelen nemen, namelijk het afwijzen van het gebruik van producten van het bedrijf. Dat betekent dat apps die aan het bedrijf zijn gekoppeld, waaronder Gmail, Google Drive en alle Android-apparaten, worden verwijderd en naar een andere browser en zoekmachine gaan.

Google heeft het leven op veel manieren een stuk eenvoudiger gemaakt. Google Zoeken heeft antwoorden met slechts een klik verwijderd. Google Maps heeft aanwijzingen gemakkelijk te vinden en te begrijpen gemaakt. Google Drive heeft het werken op meerdere platforms naadloos gemaakt.

Dit gemak komt met een prijs: privacy. Als u zich zorgen maakt over hoe Google u bijhoudt - en wat ze met de gegevens doen - volgt u de bovenstaande stappen om uzelf te beschermen en bezoekt u de Privacy-site van Google voor een uitgebreider overzicht van welke gegevens Google bijhoudt en hoe ze gebruik het.

what-does-google-know
Infographic-code delenWat weet Google over u?

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me