Wat is een VPN?

Wat is een VPNVPN's kunnen in het begin ingewikkeld lijken, maar zijn eigenlijk gemakkelijk te gebruiken.

We gaan ze demystificeren, wat ze voor je kunnen doen, waarom je ze echt zou moeten gebruiken en hoe ze allemaal onder de motorkap werken.

Bovendien geven we u onderweg een aantal aanbevelingen om u te helpen bij het kiezen van de beste VPN voor uw behoeften.

 • Hier is onze lijst met de beste VPN-services.

De beginnershandleiding voor het begrijpen van VPN's

 1. Wat is een VPN
 2. Hoe werkt een VPN
 3. Hoe veilig is een VPN
 4. Is het legaal om een ​​VPN te gebruiken
 5. Maakt een VPN me volledig anoniem online
 6. VPN-logbeleid
 7. Gratis VPN versus betaalde VPN
 8. Kan ik een VPN gebruiken voor torrenting
 9. Kan ik een VPN gebruiken om Netflix en Hulu te bekijken
 10. Werkt een VPN op Android en iOS
 11. Werkt een VPN op Kodi / SmartTV
 12. Hoe installeer ik een VPN op mijn router
 13. VPN & Tor - Hoe ze samen te gebruiken
 14. IP-lekken en dodeschakelaars
 15. Wanneer een VPN gebruiken?
 16. Wanneer geen VPN gebruiken

Wat is een VPN?

Beginnersgids Wat is een VPN

EEN VPN (Virtual Private Network) is een service waarmee u veilig en privé toegang hebt tot internet door uw verbinding via een server te routeren en uw online acties te verbergen.


Maar hoe werkt het precies??

Hoe werkt een VPN?

Zo werkt een VPN voor u, de gebruiker. U start de VPN-client (software) vanuit uw VPN-service. Deze software codeert uw gegevens, zelfs voordat uw internetprovider of de WiFi-provider van de coffeeshop deze ziet. De gegevens gaan vervolgens naar de VPN en van de VPN-server naar uw online bestemming - alles van uw bankwebsite tot een website voor het delen van video's tot een zoekmachine. De online bestemming ziet uw gegevens als afkomstig van de VPN-server en zijn locatie, en niet van uw computer en uw locatie.

Als u verbinding maakt met internet zonder VPN, ziet uw verbinding er als volgt uit:

Geen VPN-verbinding

Hoewel het de standaard is, heeft dit soort verbinding enkele gebreken. Al uw gegevens zijn openbaar en elke geïnteresseerde partij kan een kijkje nemen in wat u verzendt.

Het internet is een verzameling servers die verantwoordelijk zijn voor het opslaan en aanbieden van websites aan iedereen die ze wil bekijken. Die servers praten altijd met elkaar, inclusief het delen van uw gegevens met elkaar om u uiteindelijk een pagina te laten doorbladeren. Geweldig voor u om te kunnen surfen, maar niet geweldig voor privacy.

Online gaan is als een commerciële vlucht met een luchtvaartmaatschappij. De ticketagent, bagage-afhandelaars, beveiligingspersoneel en stewardessen hebben allemaal gegevens nodig om u tussen steden te leiden. Een vergelijkbare informatie-uitwisseling vindt plaats op internet.

Als u alleen maar naar een leuke website kijkt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Het maakt niet uit of iemand uw gegevens ziet. Maar als het online bankieren, zakelijke e-mail of iets anders is dat een beetje gevoeliger is, is het een ander verhaal.

Hier ziet u hoe dezelfde verbinding eruit ziet met een ingeschakelde VPN:

Met VPN

Wanneer u een VPN-service gebruikt, worden uw gegevens gecodeerd (omdat u hun app gebruikt), in gecodeerde vorm naar uw ISP en vervolgens naar de VPN-server. De VPN-server is de derde partij die namens u verbinding maakt met internet. Dit lost het privacy- en beveiligingsprobleem voor ons op een aantal manieren op:

 • De doelsite ziet de VPN-server als de oorsprong van het verkeer, niet u.
 • Niemand kan (gemakkelijk) u of uw computer identificeren als de bron van de gegevens, noch wat u doet (welke websites u bezoekt, welke gegevens u overbrengt, enz.).
 • Uw gegevens zijn gecodeerd, dus zelfs als iemand kijkt naar wat u verzendt, zien ze alleen gecodeerde informatie en geen onbewerkte gegevens.

Zoals u zich kunt voorstellen, is een dergelijk scenario veel veiliger dan op de traditionele manier verbinding maken met internet. Maar hoe veilig is het precies? Laten we het uitzoeken:

Hoe veilig is een VPN?

Beginnersgids Hoe veilig is VPNVPN-beveiliging veroorzaakt debat tussen IT-professionals en anderen in de branche, en geen twee services zijn identiek in hun aanbod of beveiliging. Er zijn twee hoofdfactoren:

 • De beperkingen van het type VPN-technologie dat door een provider wordt gebruikt.
 • Wettelijke en beleidsmatige beperkingen die van invloed zijn op wat met die technologie kan worden gedaan. De wetten van het land waar de server en het bedrijf dat de VPN levert zich bevinden en het eigen beleid van het bedrijf is van invloed op hoe het bedrijf deze technologie in hun service implementeert.

Laten we deze factoren eens nader bekijken.

VPN-protocollen

VPN-protocollen definiëren hoe de service gegevensoverdracht via een VPN verwerkt. De meest voorkomende protocollen zijn PPTP, L2TP, SSTP, IKEV2 en OpenVPN. Hier is een kort overzicht:

 • PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol). Dit is een van de oudste gebruikte protocollen, oorspronkelijk ontworpen door Microsoft. Voordelen: werkt op oude computers, maakt deel uit van het Windows-besturingssysteem en is eenvoudig in te stellen. Nadelen: volgens de normen van vandaag is het nauwelijks veilig. Vermijd een provider als dit het enige aangeboden protocol is.
 • L2TP / IPsec (Layer 2 Tunneling Protocol). Dit is een combinatie van PPTP en Cisco's L2F-protocol. Het concept van dit protocol is goed - het gebruikt sleutels om een ​​veilige verbinding tot stand te brengen aan elk uiteinde van uw datatunnel - maar de uitvoering is niet erg veilig. De toevoeging van het IPsec-protocol verbetert de beveiliging een beetje, maar er zijn berichten over het vermeende vermogen van NSA om dit protocol te breken en te zien wat er wordt verzonden. Het maakt niet uit of die echt waar zijn, het feit dat er überhaupt een debat is, is misschien genoeg om dat te doen vermijd dit ook.
 • SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol). Dit is een ander door Microsoft gebouwd protocol. De verbinding wordt tot stand gebracht met wat SSL / TLS-codering (tegenwoordig de facto standaard voor webencryptie). De kracht van SSL en TLS is gebaseerd op cryptografie met symmetrische sleutels; een opstelling waarin alleen de twee bij de overdracht betrokken partijen de gegevens kunnen decoderen. Over het algemeen is SSTP een zeer veilige oplossing.
 • IKEv2 (Internet Key Exchange, versie 2). Dit is nog een ander door Microsoft gebouwd protocol. Het is een herhaling van de vorige protocollen van Microsoft en een veel veiligere. Het biedt u een aantal van de beste beveiliging.
 • OpenVPN. Dit haalt het beste uit de bovenstaande protocollen en lost de meeste fouten op. Het is gebaseerd op SSL / TLS en het is een open source-project, wat betekent dat het voortdurend wordt verbeterd door honderden ontwikkelaars. Het beveiligt de verbinding met behulp van sleutels die alleen bekend zijn bij de twee deelnemende partijen aan beide uiteinden van de verzending. globaal, het is het meest veelzijdige en veilige protocol dat er is.

Over het algemeen kunt u met de meeste VPN's het protocol selecteren dat u gebruikt. Hoe veiliger het protocol waarmee u verbinding maakt (OpenVPN, IKEv2), hoe veiliger uw hele sessie zal zijn.

Helaas kunt u met niet alle apparaten al deze protocollen gebruiken. Aangezien de meeste van hen zijn gebouwd door Microsoft, kunt u ze op alle Windows-pc's gebruiken. Voor Apple-apparaten zult u enkele beperkingen tegenkomen. L2TP / IPsec is bijvoorbeeld het standaardprotocol voor de iPhone. En Android ... nou, Android heeft een aantal eigen problemen, waar we later op terugkomen.

Basis voor codering

Kort gezegd werkt codering door:

 1. Beginnend met gewone gegevens
 2. Een sleutel (geheime code) toepassen om de gegevens te transformeren
 3. Eindigend met gecodeerde gegevens

De gecodeerde gegevens kunnen alleen worden gelezen door iemand met de originele sleutel die wordt gebruikt om de gegevens te coderen.

Moderne coderingsalgoritmen werken volgens dit principe, waarbij de tweede stap zeer complex is en waardig onderzoek op doctoraal niveau is. Waar u op moet letten, is dat uw gegevens worden gecodeerd met het AES-algoritme van minimaal 128 bits. Veel van de beste VPN's die er zijn gaan een stapje hoger en bieden AES-256-codering, waaronder NordVPN (review), Surfshark (review) en ExpressVPN (review).

Uw VPN kan superveilig zijn, maar het komt allemaal neer op het verbindingsprotocol, het coderingsmechanisme dat wordt gebruikt om uw informatie te verwerken.

Wettelijke beperkingen en bedrijfsvisie

(Opmerking: dit is geen juridisch advies. Alleen voor entertainmentdoeleinden.)

Alle goede VPN-bedrijven zullen er alles aan doen om uw gegevens, uw privacy en uw algehele beveiliging op het web te beschermen. Houd er rekening mee dat ze nog steeds onderworpen zijn aan de wet in het rechtsgebied waarin ze zich bevinden, wat van invloed kan zijn op hun service.

Afhankelijk van de lokale wetgeving van het land waar de VPN is gevestigd, kan het bedrijf door een gerechtelijk bevel worden gedwongen om alle records die ze hebben met betrekking tot uw activiteit te delen - en in deze gevallen kunnen er internationale overeenkomsten tussen landen zijn om informatie te delen. Als u genoeg onderzoek doet, vindt u mogelijk een VPN in een land waar dergelijke overeenkomsten niet zijn gesloten met uw land.

Dus uiteindelijk, u bent alleen veilig met een VPN als het niet alleen bereid en technisch in staat is om uw informatie veilig en privé te houden, maar ook als het wettelijk is toegestaan ​​om dit te doen. Lgaan dit onderwerp wat ruimer in en richten ons op het beantwoorden van de algemene vraag:

Is het legaal om een ​​VPN te gebruiken?

Handleiding voor beginners Is VPN legaalIn een woord, Ja. Maar niet altijd.

Ten eerste is VPN als concept enigszins nieuw in "juridische jaren", dus niet alle rechtsgebieden zijn erin geslaagd het bij te houden. Dit betekent dat de regels troebel zijn en op veel manieren kunnen worden geïnterpreteerd.

Over het algemeen lijken VPN's in de meeste landen goed te gebruiken, vooral in de VS, Canada, het VK en de rest van West-Europa. (Belangrijk! Het gaat er hier om uw fysieke locatie bij gebruik van de VPN.)

Over het algemeen zijn VPN's vaak niet goed in China, Turkije, Irak, Verenigde Arabische Emiraten, Wit-Rusland, Oman, Rusland, Iran, Noord-Korea en Turkmenistan.

Om meer te weten te komen over de legaliteit van VPN in uw land, vindt u de wetten van uw lokale overheid en bekijkt u deze uitgebreide bron van antwoorden op de vraag of een VPN legaal is in uw land - we doorlopen meer dan 190 landen en vertellen u wat er speelt.

Maakt een VPN me volledig anoniem online?

Beginnersgids Maakt VPN u anoniemIn een woord, Nee. Maar de mate waarin dit het geval is, is nog steeds indrukwekkend.

Zonder een VPN is uw verbinding volledig open en kunnen uw internetprovider, de wifi-router van het café, elke server onderweg of een persoon met de juiste tools naar uw gegevens kijken. Het gebruik van een VPN lost veel van die problemen op door uw transmissie te coderen en het te laten lijken alsof het de server zelf is die de verbinding maakt en niet u.

Onderzoek het volgende om de mate van uw anonimiteit te helpen bepalen.

 • Houdt de service logboeken bij?
 • Het rechtsgebied waaronder de VPN is gevestigd. In sommige gevallen kunnen ze wettelijk verplicht zijn om gegevens bij te houden. Wat gebeurt er als een overheid vragen komt stellen?
 • Houdt de service betalingsgegevens bij? Bevatten die records identificerende informatie?
 • Is er voldoende codering en een beveiligd verbindingsprotocol?

Niet elke VPN zal u hetzelfde beschermen. Als u uw keuze verstandig maakt, kunt u de hierboven beschreven zorgen aanpakken. Hier is onze vergelijking van de beste VPN's op de markt om u te helpen.

VPN-logbeleid

Beginnershandleiding VPN-logbeleidDe logboeken die een VPN bijhoudt, hebben een aanzienlijke invloed op de mate van anonimiteit en privacy die u hebt met hun service. De logboeken die een provider kan bijhouden, zijn onder meer:

 • gebruikersactiviteit
 • IP-adressen
 • tijdstempels voor verbinding / verbreking
 • gebruikte apparaten
 • betalingslogboeken

Met dergelijke logboeken wordt u iets minder anoniem, omdat uw IP kan worden verbonden met een bepaalde browsesessie die u had. Het is natuurlijk heel moeilijk dit aan je te binden, maar het is nog steeds een beetje uitvoerbaar als een of ander bureau opzettelijk genoeg is.

Over het algemeen geldt dat hoe minder logs uw provider bijhoudt, hoe beter, met "geen logs" het ideaal.

Doe voorzichtig. Veel services verklaren dat u privacy hebt op hun verkoopmateriaal, maar u moet hun privacybeleid bekijken om hun kleine lettertjes te zien en welke gegevens ze daadwerkelijk bewaren, of ze zullen aangeven dat hun land geen bewaring van gegevens vereist, maar ze vermelden niet hun eigen beleid voor gegevensbewaring.

We hebben het onderzoek voor je gedaan. Hier is onze grote verzameling van meer dan 100 VPN's en hun registratiebeleid. Bekijk het bij het kiezen van uw service.

Gratis VPN versus betaalde VPN

Beginnersgids Gratis VPN versus betaalde VPNHet uitvoeren van een goede VPN-service kost veel geld - robuuste servers, gegevensoverdracht, infrastructuur, werknemers, enzovoort. Als de service gratis wordt aangeboden, moet u overwegen welke compromissen mogelijk zijn gemaakt. Zijn ze logactiviteiten om hun eigen redenen? Zien ze hun eigen advertenties? Worden uw gegevens verkocht aan een derde partij??

Betalen voor een VPN is geen enorme investering. We hebben een aantal geweldige oplossingen getest voor slechts $ 3-5 per maand, wat niet veel lijkt in ruil voor gemoedsrust en verbeterde online privacy.

Hoeveel kost een VPN?

Het gemiddelde van de 70 populaire VPN's is $ 4,99 per maand, wat je veel vertelt over wat voor soort kosten dit meestal is. VPN's die meer dan $ 10 kosten zijn ongewoon, en er is niet veel reden om ze te kopen, omdat er meer betaalbare oplossingen zijn.

De meeste services geven grote kortingen als je bereid bent je twee à drie jaar van tevoren in te schrijven, in plaats van je abonnement maandelijks te vernieuwen. Bijvoorbeeld, NordVPN - een VPN waar we erg van genieten - kost $ 11,95 als je maandelijks betaalt, maar je kunt hun 3-jarig abonnement nemen voor slechts $ 3,49 / maand (dat is 70% korting).

We hebben een meer gedetailleerde prijsvergelijkingstabel hier. Als je vastzit voor geld, kun je ook onze verzameling van de goedkoopste VPN's en snelste VPN's bekijken.

Kan ik een VPN gebruiken voor torrenting?

Beginnersgids Kun je VPN gebruiken voor torrentingIn het algemeen, Ja, maar dat hangt af van de specifieke service die je gebruikt en ook van het soort dingen dat je torrent.

Torrenting is een veel voorkomende naam voor een specifiek protocol dat wordt gebruikt om gegevens en bestanden via internet over te dragen, maar niet voor de feitelijke soorten bestanden. Hoewel het in het algemeen veel slechte pers krijgt, is het prima en legaal als je bestanden overdraagt ​​waarop je de rechten hebt. Piraterij is daarentegen volledig illegaal, ongeacht de tools die u daarvoor gebruikt.

Dan is er het eigen beleid van de VPN met betrekking tot torrenting en hoe ermee wordt omgegaan. Met de meeste hoogwaardige VPN-oplossingen op de markt is torrenting mogelijk. Volgens ons onderzoek kun je torrent met alle populaire VPN's - NordVPN, ExpressVPN, Surfshark, VyprVPN en PIA.

Als het gaat om het beveiligingsaspect van torrenting, komt het allemaal neer op het beleid van de VPN met betrekking tot zaken als loggen of het delen van uw gebruikersgegevens. Over het algemeen houden logboeken, als een VPN geen algemene logboeken bijhoudt, ze ook niet bij voor uw torrent-activiteit.

Een ander aandachtspunt bij het kiezen van een VPN voor torrenting zijn de downloadsnelheden die de service kan bieden. Natuurlijk kan dit soort informatie moeilijk te vinden zijn; meestal kom je er pas achter nadat je de VPN hebt gekocht. We hebben onze eigen testen uitgevoerd en op basis daarvan kunnen we deze VPN's aanbevelen vanwege hun goede downloadsnelheden: NordVPN, ExpressVPN, VyprVPN en PIA.

Kan ik een VPN gebruiken om Netflix en Hulu te bekijken?

Handleiding voor beginners Kunt u VPN voor Netflix gebruikenJa. Maar zoals bij de meeste dingen op deze lijst, komt het allemaal neer op de specifieke VPN die u gebruikt.

Het probleem met Netflix is ​​dat, hoewel het nu beschikbaar is in meer dan 130 landen, niet alle shows gelijk verdeeld zijn.

Vanwege gecompliceerde licentieovereenkomsten die zijn gesloten vóór de grote internationale uitrol van Netflix, behouden verschillende tv-zenders de rechten voor zelfs sommige van Netflix's eigen programma's, wat effectief voorkomt dat Netflix die programma's legaal op hun platform beschikbaar stelt.

Ingewikkelde juridische zaken, maar VPN's kunnen hier helpen.

De manier waarop Netflix en Hulu sommige van hun inhoud in delen van de wereld blokkeren, is gebaseerd op locatiefilters. Dit betekent dat als je in een verboden land bent, je ook bent verbannen.

VPN's maken dit eenvoudig op te lossen. Omdat je de server kunt selecteren waarmee je verbinding wilt maken, hoef je alleen maar verbinding te maken met een server in een land waar die show beschikbaar is om bepaalde Netflix-shows te ontgrendelen. Dat is alles. We hebben een uitgebreid bericht over hoe je Netflix kunt bekijken via een VPN + de beste VPN's waarmee je dat kunt doen.

Werkt een VPN op Android en iOS?

Nogmaals, dat is een Ja.

Met veel van de beste VPN-services die er zijn, kun je ook mobiele apps downloaden voor Android of iOS.

Hier zijn onze beste VPN's voor Android: NordVPN, ExpressVPN en Surfshark.

Met beide platforms kunt u vrij eenvoudig een VPN-verbinding opzetten. Op de iPhone kunt u dat bijvoorbeeld doen in Instellingen → Algemeen → VPN.

Dit gezegd hebbende, wees voorzichtig als je wordt verleid door een van de gratis VPN-apps voor Android of iOS. Er is onderzoek door een team van specialisten (van CSIRO's Data61, de University of New South Wales, het International Computer Science Institute en de University of California Berkeley), die meer dan 280 gratis Android-apps gebruiken die Android VPN-machtigingen gebruiken. Uit het onderzoek blijkt dat 38% van die apps malware bevat, 84% verkeer van gebruikers lekt en 75% trackingbibliotheken gebruikt. Dus daar is dat. We hebben hier ook onze eigen VPN-machtigingstest gedaan.

Werkt een VPN op Kodi / SmartTV?

Uw smart-tv's en Kodi-boxen zijn nog meer dingen die een live internetverbinding vereisen om u van hun goodies te voorzien. En daarmee kan een VPN u helpen die streams privé te houden, zodat alleen u en de service zelf weten waar u naar kijkt.

Er zijn twee manieren waarop u een VPN-verbinding op uw smart-tv kunt inschakelen:

 • configureer het op het apparaat zelf,
 • configureer het rechtstreeks op uw router - bescherm effectief uw hele thuisnetwerk en alles wat ermee is verbonden (we zullen dit behandelen in de volgende sectie hieronder).

Laten we ons hier op de eerste concentreren. Over het algemeen hebben veel van de kwaliteits-VPN's de mogelijkheid om ze rechtstreeks op uw smart-tv te configureren. NordVPN - een van onze aanbevolen VPN's - wordt bijvoorbeeld geleverd met een app voor Android TV en gedetailleerde instructies voor Kodi / OpenELEC en Apple TV. Andere VPN's op de markt bieden vergelijkbare opties.

Enkele netwerken die smart tv-apparaten en -boxen ondersteunen: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN.

NordVPN heeft een geweldige blogpost over het bekijken van films op Kodi.

Hoe installeer ik een VPN op mijn router?

Beginnersgids Hoe VPN op de router te installeren is de beste manier om ervoor te zorgen dat alles wat met die router is verbonden, via een veilige VPN-verbinding wordt doorgestuurd. In dat scenario hoeft u niet langer afzonderlijke apps te installeren op uw mobiele apparaten, laptops, smart-tv's of iets anders met webtoegang.

Zorg eerst dat uw router compatibel is met VPN's. Dit kan op de website van de fabrikant die de router heeft geproduceerd. Vaak zijn de meeste DD-WRT en door tomaten gestimuleerde FlashRouters compatibel met VPN's.

Hier is bijvoorbeeld hoe dit te doen als u met NordVPN werkt, en hier is ExpressVPN en PIA. We hebben ook een voorbeelddemonstratie van hoe het op de meeste DD-WRT-routers op deze pagina is gebeurd (bijna onderaan).

Installatie is eenvoudig en vereist dat u zich aanmeldt bij uw router en vervolgens een aantal standaardformulieren invult - niets dat u niet aan kunt.

VPN & Tor - Hoe ze samen te gebruiken

Hoewel Tor en VPN fundamenteel verschillen, kunnen ze nog steeds samen worden gebruikt voor maximale beveiliging en online privacy.

 • Tor geeft je de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het web door je verbinding te routeren via een aantal willekeurige knooppunten, terwijl die verbinding ook in elke fase wordt gecodeerd.
 • VPN geeft u toegang tot één server tegelijk.

De aard ervan is in principe een beetje anders, en daarom kunnen we dingen als "Tor of VPN is beter dan de andere" niet zeggen. We hebben de verschillen tussen Tor en VPN al in detail besproken op deze site, voel je vrij om bezoek dat bericht om het volledige beeld te krijgen.

Een van de goede dingen van Tor is dat je het 100% gratis kunt gebruiken en er zijn geen ingebouwde beperkingen voor die gratis versie. Het enige wat u hoeft te doen is de officiële Tor-webbrowser pakken. Zodra je het hebt, hoef je het alleen maar te starten zoals je standaard Chrome- of Firefox-browser, klik op de knop Verbinden en je bent aan de slag.

Hoe uw VPN en Tor te combineren:

 1. Schakel uw VPN-verbinding normaal in. Vanaf dit moment verloopt alles wat met internet communiceert via uw VPN.
 2. Open uw Tor-browser en maak verbinding met Tor.

In dit stadium hebt u tegelijkertijd de VPN-verbinding en de Tor-webbrowser. Het belangrijkste nadeel van een dergelijke configuratie is dat deze veel langzamer zal zijn dan uw standaardverbinding met alleen VPN. Tor alleen vertraagt ​​je ervaring merkbaar, en in combinatie met een VPN kunnen de resultaten nog dramatischer zijn. Aan de positieve kant, het geeft je super privacy, wat een enorm pluspunt is.

IP-lekken en dodeschakelaars

Dodemansknop

Beginnersgids IP-lekken en KILL-schakelaar

Een kill-schakelaar is een functie die automatisch uw internettoegang doodt als de gecodeerde, veilige verbinding ooit wegvalt. Als er helemaal geen verbindingsprobleem is, activeert en blokkeert de kill-schakelaar alle activiteiten totdat de beveiligde verbinding terugkeert.

Als uw VPN geen kill-schakelaar heeft en er een verbindingsprobleem optreedt, is het waarschijnlijk dat uw apparaat probeert de standaard, niet-beveiligde verbinding te herstellen, waardoor wordt onthuld wat u tot op dat moment hebt gedaan.

Volgens ons onderzoek hebben de volgende VPN's een kill-schakelaar: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN, PIA.

IP-lekken

IP-lekken zijn een bekende kwetsbaarheid bij sommige opstellingen die mensen gebruiken om toegang te krijgen tot internet. Het is niet helemaal een VPN-probleem in de kern.

IP-lekken kunnen optreden wanneer uw VPN uw werkelijke IP niet verbergt terwijl u op internet surft. U wilt bijvoorbeeld toegang krijgen tot een geo-beperkte show op Netflix, dus u wijzigt de server in een goedgekeurd land en laadt de pagina opnieuw. Dan realiseer je je dat de inhoud nog steeds geblokkeerd is. Dit betekent dat uw echte IP-adres mogelijk net is gelekt.

De beste VPN's hebben allemaal een aantal slimme scripts geprogrammeerd in hun apps om dit risico te minimaliseren. Zoals ik al zei, is uw IP-lek niet altijd de schuld van de VPN. Soms zijn de configuratie van uw computer en de vele apps binnen de schuld. Zelfs de browser die u gebruikt en de daarin geïnstalleerde add-ons kunnen IP-lekken veroorzaken.

Wanneer een VPN gebruiken?

Er zijn een aantal goede redenen om een ​​VPN te gebruiken:

 • Het codeert uw activiteit op het web.
 • Het verbergt uw activiteit voor iedereen die er misschien in geïnteresseerd is.
 • Het verbergt je locatie, zodat je toegang hebt tot geo-geblokkeerde inhoud (bijvoorbeeld op Netflix en andere sites).
 • Maakt u anoniemer op internet.
 • Helpt u de verbinding te beschermen wanneer u een openbare wifi-hotspot gebruikt.

Gebruik over het algemeen een VPN als uw webprivacy, beveiliging en anonimiteit belangrijk voor u zijn. Ongeveer $ 3-5 per maand is een kleine prijs om dat alles te betalen.

Wanneer geen VPN gebruiken

Hoe voorspelbaar dit ook mag klinken, we zien echt geen goede reden om geen VPN te gebruiken als u uw online beveiliging en privacy serieus neemt (hier zijn 7 belangrijke redenen om een ​​VPN te gebruiken).

VPN's zijn ongelooflijk nuttig als een extra beveiligingslaag bovenop SSL-protocollen op websites, met een goed antivirusprogramma, geen schaduwrijke software downloaden, niet teveel privéinformatie delen op sociale media, enzovoort. Over het algemeen zijn ze uw volgende stap in de richting van bewuster gebruik van internet en met voldoende voorzorgsmaatregelen.

Er zijn niet veel nadelen aan hen. Misschien is het enige dat je verbinding soms kan vertragen. U stuurt uw gegevens immers door een extra server.

Wat denk je? Bent u overtuigd van het idee van een VPN en overweegt u er een te kopen? Bekijk onze overvloedige beoordelingen waarin meer dan 70 populaire VPN's worden vergeleken.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me