VPN vs. välityspalvelin

välityspalvelimen tai vpn-sekaannusNykymaailman turvallisuusriskit ovat kaikkialla. Tämä on erityisen totta verkossa. Tarjolla on useita ratkaisuja riippumatta siitä, haluatko suojata tietoverkkohyökkäyksiäsi tai vain selata Internetiä nimettömästi.


Jos olet huolestunut online-tietosuojasta, niin välityspalvelimet että VPN tarjoavat sinulle korkeamman yksityisyyden verkon verkossa, mutta miten ne suorittavat tehtävän, on hyvin erilainen.

Tässä VPN vs. välityspalvelimen esittelyssä opit, mitä VPN ja välityspalvelimet ovat, miten ne eroavat toisistaan ​​ja minkä tulisi valita pysyäksesi nimettömänä verkossa.

Mikä on VPN?

käyttämällä vpn: tä

Virtuaalinen yksityinen verkko (VPN) antaa vaikuttaa siltä, ​​että online-toimintasi tulee etä-IP-osoitteesta. VPN luo yksityisen paikallisverkon, joka kattaa koko verkkoyhteytesi.

Jotta voit määrittää VPN: n, sinun on asennettava ohjelmisto paikalliseen käyttöjärjestelmään. Tällä tavalla, kun muodostat yhteyden Internetiin, koko yhteys on suojattu. Tähän sisältyy esimerkiksi selaaminen verkossa, tiedostojen lataaminen ja lähettäminen, elokuvien suoratoisto ja paljon muuta.

Kun olet valinnut vankan VPN-palveluntarjoajan ja asentanut ohjelmiston, se luo suojatun tunnelin VPN-palvelimen kanssa. Kaikki liikenteesi kulkee tämän salatun yhteyden kautta lisäämällä salaus- ja tietoturvakerroksia. Kaikki tämän yhteyden kautta kulkeva verkkoliikenne on turvallista.

Käyttämällä VPN-verkkoa näyttää siltä, ​​että kaikki selaustiedot tulevat VPN-palvelimelta henkilökohtaisen tietokoneesi sijaan.

Kun käytetään VPN-verkkoa, kolmansien osapuolten tai jopa Internet-palveluntarjoajan on lähes mahdotonta käyttää kaikkia verkon kautta välitettäviä tietoja. Jos esimerkiksi käytät suojaamatonta wi-fi-yhteyttä, sinun ei tarvitse huolehtia verkon turvallisuudesta, koska kaikki liikenteesi on salattu.

Lisätyillä tietoturva- ja suojakerroksilla joudut kuitenkin uhraamaan nopeuden ja laskentatehon, ja toisin kuin välityspalvelimet, kiinteä VPN ei ole ilmainen.

Kaikkia VPN-verkkoja ei luoda yhtä. Pelkkä VPN: n asentaminen ja aktivointi ei riitä. Sinun on käytettävä laadukasta VPN-palveluntarjoajaa, jos haluat nopean ja turvallisen yhteyden.

Kun käytät VPN: ää, joudut pieniksi uhrauksiksi suorituskyvystäsi ja latausnopeudestasi, mutta sinun ei tule koskaan uhrata yksityisyyttäsi..

Koska VPN-palveluista on tulossa yleistä, on olemassa kaikenlaisia ​​VPN-palveluntarjoajia, joista valita, mutta ne kaikki eivät tarjoa samaa palvelutasoa.

Jos sinulla on kiire, tutustu luetteloon parhaimmista VPN-palveluntarjoajista, muussa tapauksessa pidä alla olevat ominaisuudet mielessä vertaamalla palveluntarjoajia:

 • Tietosuojaominaisuudet ja tarjottu salausaste (haluat ainakin AES-256-salauksen)
 • Niiden tarjoamien palvelimien määrä
 • Missä he sijaitsevat ja heidän käyttämiään kirjauskäytäntöihin
 • Kokonaislatausnopeus (mitä nopeampi, sitä parempi)
 • Salli torrentit ja Netflix-suoratoistot
 • Hinta (et halua käyttää VPN: tä, joka rikkoa pankin)

Hyödyt VPN: n käytöstä

 • + VPN-verkkoihin voidaan luottaa pitämään sinut turvassa ja suojattuna (jos valitset laadun tarjoajan)
 • + Yhteytesi suojataan korkealla salausasteella
 • + Voit pysyä nimettömänä verkossa
 • + Voit valita palveluntarjoajan, jonka kirjauskäytännöt vastaavat standardejasi
 • + Saat lisäturvaominaisuuksia, kuten yksityisen DNS: n, DNS-vuodonsuojauksen ja NAT-palomuurit

Miinukset VPN: n käyttämiselle

 • - Sinun on maksettava, jos haluat laatua
 • - VPN: n suorittaminen hidastaa verkkoyhteyttä
 • - Jotkut VPN-verkot käyttävät muistia ja käsittelyvirtaa

Lue lisää VPN-verkkoista täältä: VPN-aloittajan opas: Mikä on VPN

Mikä on välityspalvelin?

mikä on välityspalvelin

Välityspalvelin on palvelin, joka sijaitsee tietokoneen ja Internetin välillä. Se piilottaa IP-osoitteesi, joten käyttämäsi verkkosivusto näkee välityspalvelimen IP-osoitteen eikä oikeaa IP-osoitettasi. Tämän vuoksi näyttää siltä, ​​että online-toiminnot ovat lähtöisin muualta.

Niitä käytetään yleisesti alhaisen panoksen online-toimintoihin, kuten maantieteellisesti rajoitetun sisällön käyttämiseen tai IP-pohjaisten verkkosivustojen rajoitusten kiertämiseen.

Välityspalvelimen ainoa todellinen tietosuojaelementti on, että he piilottavat IP-osoitteesi. Muita suojaustoimenpiteitä, kuten salausta, ei kuitenkaan ole. Ajattele vain vaihtamalla IP-osoitteesi toiseen, joka perustuu muualle.

Koska turvallisuutta ei ole juurikaan, kuka tahansa voi käyttää yhteyden kautta kulkevaa liikennettä.

Lopuksi välityspalvelin määritetään sovellustasolla. Tämä tarkoittaa, että määrität tietyt sovellukset käyttämään välityspalvelinta, se ei ole koko järjestelmän laajuinen.

Tässä on yleisimmät käytettävissä olevat välityspalvelintyypit:

1. Julkinen valtakirja

Julkiset valtakirjat näyttävät olevan useimpien ihmisten ensimmäinen valinta. Julkiset välityspalvelimet ovat vapaasti käytettäviä, mutta ne hyötyvät myös eniten, mikä voi tehdä niistä epävakaita käyttäjien ylikuormituksen vuoksi.

Julkisen välityspalvelimen avulla et tiedä kuka ajaa palvelinta, ja niin monen käyttäjän kanssa se avaa tietyt tietoturvariskit. Jos aiot käyttää julkista välityspalvelinta, sinun pitäisi todennäköisesti käyttää sitä vain verkkosivustojen estäjien kiertämiseen.

2. Verkkopalvelin

Web-välityspalvelimet antavat sinun muodostaa yhteyden välityspalvelimeen selaimesi kautta. Web-välityspalvelimet ovat yleensä ilmaisia, joten sinun ei tarvitse asentaa tai ladata mitään ohjelmistoja. Tämän ansiosta niitä on erittäin helppo käyttää ja kiertää sisältörajoituksia ollessasi liikkeellä.

Verkkovälityspalvelimet eivät kuitenkaan yleensä pysty käsittelemään monimutkaisia ​​tai Flash-, Javascript- ja Java-sivustoja käyttäviä verkkosivustoja.

3. SOCKS Proxy

SOCKS-välityspalvelimet ovat paljon monipuolisempia kuin sekä web- että julkiset välityspalvelimet. Sen sijaan, että yrittäisit tulkita sen läpi kulkevaa liikennettä, se vain helpottaa liikennettä pitkin. SOCKS-välityspalvelimet pystyvät käsittelemään paljon monipuolisempaa liikennettä, ja niitä käytetään yleisesti torrentia varten.

Edut välityspalvelimen käytöstä

 • + Julkiset valtakirjat ovat täysin vapaasti käytettäviä
 • + Ne voivat auttaa sinua onnistuneesti kiertämään verkkorajoituksia
 • + Ohje voi auttaa sinua pääsemään maantieteellisesti rajoitettuun verkkosisältöön
 • + Yksinkertaiseen päivittäiseen selailuun ne saattavat riittää hiukan lisää yksityisyyttä

Miinukset välityspalvelimen käyttämiselle

 • - On vaikea selvittää, kuka ylläpitää välityspalvelinta, joten palvelimen omistaja voi vakoilla yksityisiä tietojasi
 • - Välityspalvelimen omistaja tietää todellisen IP-osoitteesi
 • - Julkisen välityspalvelimen tarjoama yhteys on tyypillisesti epävakaa (vaikeuttaa suoratoistoa)
 • - Useimmissa välityspalvelimissa ei ole salausta, joten tiedot voidaan siepata
 • - Tietyt sivustot voivat estää välityspalvelimet. Harvoin välityspalvelimet ovat pitkäaikaisia
 • - On mahdollista, että joku käyttää samaa välityspalvelinta rikolliseen toimintaan
 • - Välityspalvelimen kautta välitettäviä tietoja voidaan peukaloida

Milloin minun pitäisi käyttää välityspalvelinta?

Yleensä välityspalvelimia tulisi käyttää ”tarpeen mukaan” yksinkertaisiin verkkotehtäviin. Tässä on yleisimmät tilanteet, joissa välityspalvelimia käytetään:

 • Yksityisyyden suojan perustasot

Välityspalvelin tarjoaa yksityisyyden suojan perustason. Verkkoliikenne ohjataan välityspalvelimen kautta, joten verkkosivusto, johon yrität päästä, näkee välityspalvelimen IP-osoitteen, ei todellista IP-osoitettasi. Tämä prosessi tarjoaa joitain perusvalvontasuojauksia.

Koska välityspalvelimet pitävät usein lokitietoja käyttäjän toiminnasta, oikea IP-osoitteesi ja muut tiedot voidaan helposti löytää.

 • Vähennä kohdennettua mainontaa

Ehkä yrität päästä eroon kaikista kohdistetuista mainoksista, joita näet päivittäin. Jos käytät välityspalvelinta säännölliseen selailuun, näitä mainoksia ei sido IP-osoitteeseesi. Sinulla on kuitenkin lisätty turvallisuusriski, kun välityspalvelimet injektoivat omia mainoksia vierailemiinsa sivustoihin. Tämä vaihto ei ehkä ole riskin arvoinen.

 • Tarvitset nopean ratkaisun

Voit käyttää välityspalvelinta Internet-selaimesi sisällä. Tämä tekee niistä paljon helpompaa käyttää hetkessä. Koska sinun ei tarvitse asentaa mitään ohjelmistoja, se on myös vähemmän resursseja vaativa. Tämä ei tarkoita, että välityspalvelin olisi nopea, mutta sen sijaan se ei aiheuta rasitusta tietokoneellesi.

 • Käytä maantieteellisesti rajoitettua sisältöä

Välityspalvelimen todennäköisesti hyödyllisin ominaisuus on sen kyky kiertää maantieteellisesti rajoitettua sisältöä tai estettyjä verkkosivustoja. Aktivoi vain välityspalvelin ja voit nähdä estettyjen sivustojen nopeasti. Maantieteellisesti rajoitetun sisällön kiertämisen yhteydessä sinun on kuitenkin käytettävä oikeassa paikassa olevaa välityspalvelinta. Jos esimerkiksi yrität katsoa Isossa-Britanniassa estettyjä Netflix-sarjoja, sinun on käytettävä yhdysvaltalaista välityspalvelinta.

Kaiken kaikkiaan välityspalvelin on kevyt tietosuojaratkaisu, jota tulisi käyttää säästeliäästi. Jos sinulla on ikääntyviä laitteistoasetuksia, jotka eivät pysty suorittamaan VPN: tä, voit välittää välityspalvelimen avulla, mutta voit altistaa itsesi entistä suuremmalle tietoturvariskille. Vuoden 2015 tutkimuksessa todettiin tosiasiassa, että 25 000 välityspalvelimesta vain 14% heistä oli turvallista käyttää.

Jos aiot käyttää välityspalvelinta, ole erityisen varovainen löytääksesi luotettavan palveluntarjoajan. Älä koskaan jaa tai lähetä henkilökohtaisia ​​tietoja välityspalvelinta käytettäessä..

Milloin minun pitäisi käyttää VPN-verkkoa?

Jos harkitset välityspalvelimen käyttöä, sinun kannattaa todennäköisesti päivittää käyttämään VPN: ää. Huolimatta siitä, oletko online-yksityisyydessäsi vai haluatko pysyä turvassa verkossa, VPN: n käyttö on hieno vaihtoehto. Tässä on muutama yleisimmistä syistä, miksi VPN: ää käytetään:

 • Pysy täysin nimettömänä ja yksityisenä verkkona

Jos haluat todella pysyä nimettömänä verkossa ja pitää yksityisyytesi ennallaan, sinun kannattaa käyttää VPN: tä. Suurimmalla osalla VPN-palveluntarjoajia on tiukat kirjautumisen estämiskäytännöt, mikä tarkoittaa, että ne eivät vain pidä IP-osoitteesi nimettömänä, vaan myös eivät tallenna sitä ensisijaisesti. Pohjimmiltaan tämä tarkoittaa sitä, ettei verkkotoimintaasi voida jäljittää sinua.

 • Käytä maantieteellisesti rajoitettua sisältöä

VPN: n avulla maantieteellisten rajoitusten kiertäminen on paljon yksinkertaisempaa. Koska VPN-verkoissa on erilaisia ​​palvelimia, jotka ovat hajallaan ympäri maailmaa, voit helposti muodostaa yhteyden palvelimeen, joka auttaa sinua pääsemään ympäri alueellista aluetta. Tämän avulla voit helposti vaihtaa virtuaalipalvelinympäristösi riippumatta siitä, missä päin maailmaa olet.

 • Pysy suojassa jokaisella yhteydellä

VPN suojaa muutakin kuin vain selaamista. Koska VPN on asennettu tietokoneellesi, kaikenlainen toiminta verkon välityksellä on suojattu. Tähän sisältyy tiedostojen lataaminen ja lähettäminen, päivitysten asentaminen ja paljon muuta.

Lisäksi olet suojattu jopa epävakaissa olosuhteissa. Oletetaan, että käytät julkista Wi-Fi-verkkoa, jolla on heikko yhteys. VPN pitää sinut edelleen suojassa, vaikka yhteys katkeaa. Lisäksi, jos joku haastaa yhteyden, kaikki hänen saamansa tiedot ovat kirjaimellisesti lukukelvottomia korkean salausasteen takia..

 • Lopeta Torrentin kuristus

Suurin osa Internet-palveluntarjoajista ohjaa verkkoyhteyksiä, jos he uskovat sen käyttävän torrentia. Analysoimalla yhteytesi kautta lähetettäviä datapaketteja, he voivat selvittää, käytätkö yhteyttäsi torrentia tai säännöllistä selaamista verkkosivustolla. Mutta koska VPN salaa kaiken yhteyden kautta lähetettävän tiedon, se ei voi havaita, torjutko vai et.

VPN vs. välityspalvelin: mikä sopii minulle?

99,9% ajasta, jolloin haluat käyttää VPN: tä.

VPN tarjoaa sinulle samat edut, jotka saat välityspalvelinta käytettäessä, paitsi että saat myös korkeamman tason suojauksen, turvallisuuden ja nimettömyyden. Ainoa vaikea asia VPN: ssä voi olla oppimiskäyrä, ja se on kustannusinvestointi. Silti on olemassa VPN-verkkoja, kuten ExpressVPN, joita on uskomattoman helppo käyttää.

Ainoa kerta, kun todella haluat käyttää välityspalvelinta, on kun tarvitset kertaluonteisen ratkaisun yksinkertaiseen tehtävään, kuten estettyjen verkkosivustojen nopeasti katsomiseen tai maantieteellisen rajoituksen kiertämiseen. Muista, että jos aiot käyttää välityspalvelinta, varmista, että et koskaan lähetä henkilökohtaisia ​​tietoja yhteyden kautta.

Saatavana on myös maksettuja välityspalvelimia, mutta jos aiot maksaa välityspalvelimesta, sinun tulee taata tietoturvasi ja maksaa VPN-palveluntarjoajalle.

Kaiken kaikkiaan VPN antaa sinulle saman toiminnallisuuden kuin välityspalvelin, mutta sillä on parempi tietoturva, nimettömyys ja suoja. Niille, jotka ovat todella huolissaan yksityisyydestään verkossa, VPN on paras valinta.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me