VPN versus proxy

verwarring bij proxy of vpnIn de wereld van vandaag zijn beveiligingsrisico's overal. Dit geldt vooral online. Of u nu uzelf wilt beschermen tegen cyberaanvallen of gewoon anoniem op internet wilt surfen, er zijn meerdere oplossingen beschikbaar.

Als u zich zorgen maakt over online privacy, bieden zowel proxy's als VPN's u een hogere mate van privacy online, maar hoe ze de taak vervullen, is heel anders.

In deze VPN versus proxy-showdown leer je wat VPN's en proxy's zijn, hoe ze van elkaar verschillen en welke je moet kiezen om online anoniem te blijven.

Wat is een VPN?

met behulp van vpn

Een Virtual Private Network (VPN) laat het lijken alsof uw online activiteit afkomstig is van een extern IP-adres. Een VPN creëert een privaat lokaal netwerk dat zich uitstrekt over uw gehele netwerkverbinding.


Om een ​​VPN in te stellen, moet u de software op uw lokale besturingssysteem installeren. Op die manier wordt uw volledige verbinding beveiligd wanneer u verbinding maakt met internet. Dit omvat zaken als surfen op het web, bestanden downloaden en uploaden, films streamen en nog veel meer.

Zodra u een solide VPN-provider selecteert en de software installeert, wordt een veilige tunnel met de VPN-server tot stand gebracht. Al uw verkeer passeert deze gecodeerde verbinding en voegt coderingslagen en beveiliging toe. Alle netwerkverkeer via deze verbinding is veilig.

Door een VPN te gebruiken, lijkt het alsof al uw browsegegevens afkomstig zijn van de VPN-server, in plaats van van uw pc.

Wanneer u een VPN gebruikt, is het bijna onmogelijk voor derden of zelfs uw ISP om toegang te krijgen tot gegevens die via het netwerk worden verzonden. Als u bijvoorbeeld een onbeveiligde wifi-verbinding gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken over de beveiliging van het netwerk, omdat al uw verkeer wordt gecodeerd.

Met toegevoegde lagen van beveiliging en bescherming moet u echter snelheid en rekenkracht opofferen, en in tegenstelling tot proxy's is een solide VPN niet gratis.

Niet alle VPN's zijn hetzelfde. Eenvoudig een VPN installeren en activeren is niet voldoende. U moet een VPN-provider van hoge kwaliteit gebruiken als u een snelle en veilige verbinding wilt.

Wanneer u een VPN gebruikt, moet u kleine opofferingen doen voor uw prestaties en laadsnelheden, maar u mag nooit een opoffering doen met betrekking tot uw privacy.

Omdat VPN's mainstream worden, zijn er allerlei VPN-providers om uit te kiezen, maar ze bieden niet allemaal hetzelfde serviceniveau.

Als je haast hebt, bekijk dan onze lijst met top VPN-providers, houd anders de onderstaande functies in gedachten terwijl je providers vergelijkt:

 • Aangeboden privacyfuncties en coderingsniveau (u wilt minimaal AES-256-codering)
 • Het aantal servers dat ze bieden
 • Waar ze zich bevinden en het logboekbeleid dat ze hanteren
 • De algehele downloadsnelheid (hoe sneller hoe beter)
 • Sta torrenting en Netflix-streaming toe
 • De kosten (u wilt geen VPN gebruiken die de bank zal breken)

Voordelen van het gebruik van een VPN

 • + VPN's kunnen worden vertrouwd om u veilig te houden (als u een kwaliteitsaanbieder kiest)
 • + Uw verbinding wordt beveiligd met een hoog coderingsniveau
 • + U kunt online anoniem blijven
 • + U kunt een provider kiezen wiens loggingbeleid aan uw normen voldoet
 • + U krijgt extra beveiligingsfuncties zoals privé-DNS, DNS-lekbescherming en NAT-firewalls

Nadelen van het gebruik van een VPN

 • - U moet betalen als u kwaliteit wilt
 • - Als u een VPN uitvoert, wordt uw netwerkverbinding trager
 • - Sommige VPN's gebruiken geheugen en verwerkingskracht

Lees hier meer over VPN's: VPN-beginnershandleiding: wat is een VPN

Wat is een proxyserver?

wat is een proxy

Een proxy is een server die tussen uw computer en internet staat. Het verbergt uw IP-adres, dus de website die u bezoekt, ziet het IP-adres van de proxyserver en niet uw echte IP-adres. Hierdoor lijkt het alsof uw online activiteiten ergens anders vandaan komen.

Ze worden vaak gebruikt voor online activiteiten met weinig geld, zoals toegang tot inhoud met geografische beperkingen of omzeilen van op IP gebaseerde websitebeperkingen.

Het enige echte privacy-element van een proxy is dat ze uw IP-adres verbergen. Er zijn echter geen andere beveiligingsmaatregelen bij betrokken, zoals codering. Zie het gewoon als het omruilen van uw IP-adres voor een adres dat ergens anders is gevestigd.

Omdat er weinig beveiliging is, heeft iedereen toegang tot het verkeer dat door de verbinding stroomt.

Ten slotte wordt een proxy geconfigureerd op toepassingsniveau. Dit betekent dat u bepaalde applicaties configureert voor het uitvoeren van een proxy, deze is niet systeembreed.

Hier zijn de meest voorkomende soorten beschikbare proxy's:

1. Openbare proxy

Openbare volmachten lijken de eerste keuze van de meeste mensen te zijn. Openbare proxy's zijn gratis te gebruiken, maar ze krijgen ook het meeste gebruik, waardoor ze instabiel kunnen worden door overbelasting van de gebruiker.

Met een openbare proxy weet u niet wie de server beheert, en met zoveel gebruikers brengt dit wel een aantal veiligheidsrisico's met zich mee. Als u een openbare proxy gaat gebruiken, moet u deze waarschijnlijk alleen gebruiken om websiteblokkers te omzeilen.

2. Webproxy

Met webproxy's kunt u vanuit uw browser verbinding maken met een proxyserver. Webproxy's zijn over het algemeen gratis en u hoeft geen software te installeren of downloaden. Dit maakt ze zeer gemakkelijk te gebruiken en omzeilen inhoudsbeperkingen wanneer u onderweg bent.

Webproxy's kunnen echter meestal niet omgaan met complexe websites of websites met Flash, Javascript en Java.

3. SOCKS-proxy

SOCKS-proxy's zijn veel veelzijdiger dan zowel web- als openbare proxy's. In plaats van het verkeer te proberen te interpreteren, wordt het verkeer gewoon gemakkelijker. SOCKS-proxy's kunnen veel meer divers verkeer verwerken en worden vaak gebruikt voor torrenting.

Voordelen van het gebruik van een proxy

 • + Openbare proxy's zijn volledig gratis te gebruiken
 • + Ze kunnen u helpen om webbeperkingen met succes te omzeilen
 • + Het kan u helpen toegang te krijgen tot webinhoud met geografische beperkingen
 • + Voor eenvoudig dagelijks internetten kunnen ze voldoende zijn voor een beetje meer privacy

Nadelen van het gebruik van een proxy

 • - Het is moeilijk om te ontcijferen wie een proxyserver gebruikt, dus de eigenaar van de server kan uw privégegevens bespioneren
 • - De eigenaar van de proxyserver kent uw werkelijke IP-adres
 • - De verbinding die wordt aangeboden door een openbare proxyserver is meestal onstabiel (streaming moeilijk maken)
 • - De meeste proxyservers hebben geen codering, dus gegevens kunnen worden onderschept
 • - Proxy-servers kunnen worden geblokkeerd door bepaalde websites, het is zeldzaam dat proxy-servers lang actief zijn
 • - De kans bestaat dat iemand dezelfde proxyserver gebruikt voor criminele activiteiten
 • - Met gegevens die via de proxy-verbinding worden doorgegeven, kan worden geknoeid

Wanneer moet ik een proxy gebruiken?

Over het algemeen moeten proxy's worden gebruikt op een "naar behoefte" -basis voor eenvoudige online taken. Hier zijn de meest voorkomende scenario's waarin proxy's worden gebruikt:

 • Basisniveaus van privacybescherming

Een proxy biedt een basisniveau van privacybescherming. Uw webverkeer wordt via de proxyserver geleid, zodat de website die u probeert te openen het IP-adres van de proxy ziet en niet uw echte IP-adres. Dit proces biedt een aantal basisbewakingsbescherming.

Omdat proxyservers echter vaak logboeken van gebruikersactiviteit bijhouden, kunnen uw ware IP-adres en andere informatie gemakkelijk worden ontdekt.

 • Gerichte advertenties verminderen

Misschien probeert u weg te komen van alle gerichte advertenties die u dagelijks ziet. Als u een proxyserver gebruikt voor regelmatig internetten, zijn deze advertenties niet gekoppeld aan uw IP-adres. U heeft echter het extra beveiligingsrisico dat proxy-servers hun eigen advertenties injecteren op de sites die u bezoekt. Deze afweging is misschien niet het risico waard.

 • Een snelle oplossing nodig

U kunt een proxyserver gebruiken vanuit uw internetbrowser. Dit maakt ze veel gemakkelijker te gebruiken in een oogwenk. Aangezien u geen software hoeft te installeren, is deze ook minder hulpbronnenintensief. Dit betekent niet dat uw proxyserver snel zal zijn, maar in plaats daarvan zal het uw computer niet belasten.

 • Toegang tot Geo-beperkte inhoud

Waarschijnlijk is de meest nuttige functie van een proxyserver de mogelijkheid om geo-beperkte inhoud of geblokkeerde websites te omzeilen. Start gewoon een proxyserver en u kunt de geblokkeerde site snel bekijken. Als u echter inhoud met geografische beperkingen wilt omzeilen, moet u een proxyserver gebruiken die zich op de juiste locatie bevindt. Als u bijvoorbeeld een Netflix-serie probeert te bekijken die in het VK is geblokkeerd, moet u een Amerikaanse proxyserver gebruiken.

Over het algemeen is een proxy een lichtgewicht privacy-oplossing die spaarzaam moet worden gebruikt. Als u een verouderde hardware-installatie heeft die geen VPN kan draaien, kunt u misschien rondkomen met een proxy, maar u kunt uzelf blootstellen aan meer beveiligingsrisico's. Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat van de 25.000 proxy's slechts 14% veilig was om te gebruiken.

Als u een proxy gaat gebruiken, wees dan extra voorzichtig om een ​​betrouwbare provider te vinden en deel of verzend nooit persoonlijke informatie wanneer u een proxy gebruikt.

Wanneer moet ik een VPN gebruiken??

Als u overweegt een proxy te gebruiken, moet u in plaats daarvan waarschijnlijk upgraden naar een VPN. Of u zich nu zorgen maakt over uw online privacy of veilig online wilt blijven, het gebruik van een VPN is een geweldige optie. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom VPN's worden gebruikt:

 • Blijf volledig anoniem en privé online

Als u echt anoniem online wilt blijven en uw privacy intact wilt houden, wilt u een VPN gebruiken. De meeste VPN-providers hanteren strikte no-logging-regels, wat betekent dat ze niet alleen uw IP-adres anoniem houden, maar ze ook niet in de eerste plaats opslaan. Kort gezegd betekent dit dat uw webactiviteit op geen enkele manier tot u herleidbaar is.

 • Toegang tot Geo-beperkte inhoud

Met een VPN is geografische beperking veel eenvoudiger. Aangezien VPN's verschillende servers over de hele wereld hebben, kunt u eenvoudig verbinding maken met degene die u helpt om het regioblok te omzeilen. Hiermee kunt u eenvoudig uw virtuele serveromgeving omschakelen, waar ter wereld u zich ook bevindt.

 • Blijf beschermd bij elke verbinding

Een VPN beschermt meer dan alleen uw webbrowser. Aangezien een VPN op uw computer is geïnstalleerd, wordt elk type activiteit via het netwerk beschermd. Dit omvat het downloaden en uploaden van bestanden, het installeren van updates en nog veel meer.

Bovendien blijft u beschermd, zelfs onder onstabiele omstandigheden. Stel dat u een openbaar wifi-netwerk gebruikt met een zwakke verbinding. Een VPN zal je blijven beschermen, zelfs als de verbinding wegvalt. En als iemand de verbinding zou onderscheppen, is alle informatie die ze verkrijgen letterlijk onleesbaar vanwege de hoge mate van codering.

 • Stop Torrent Throttling

De meeste internetproviders smoren netwerkverbindingen als ze denken dat deze wordt gebruikt voor torrenting. Door het analyseren van de datapakketten die via uw verbinding worden verzonden, kunnen ze bepalen of u uw verbinding gebruikt voor torrenting of voor regelmatig internetten. Maar omdat een VPN alle gegevens codeert die via de verbinding worden verzonden, kunnen ze niet detecteren of je torrent of niet.

VPN versus proxy: welke is geschikt voor mij?

99,9% van de tijd dat u een VPN wilt gebruiken.

Een VPN biedt u dezelfde voordelen die u ontvangt bij het gebruik van een proxy, behalve dat u ook hogere niveaus van bescherming, beveiliging en anonimiteit krijgt. Het enige moeilijke van een VPN is dat er misschien een leercurve is en dat het een kosteninvestering is. Toch zijn er VPN's zoals ExpressVPN, die ongelooflijk eenvoudig te gebruiken zijn.

De enige keer dat u echt een proxy wilt gebruiken, is wanneer u een eenmalige oplossing nodig hebt voor een eenvoudige taak, zoals het snel bekijken van een geblokkeerde website of het omzeilen van een geografische beperking. Vergeet niet dat als u een proxy gaat gebruiken, u nooit persoonlijke informatie via de verbinding moet verzenden.

Er zijn ook betaalde proxy's beschikbaar, maar als u voor een proxy gaat betalen, moet u uw veiligheid garanderen en in plaats daarvan betalen voor een VPN-provider.

Over het algemeen biedt een VPN u dezelfde functionaliteit als een proxy, maar met een hoger niveau van beveiliging, anonimiteit en bescherming. Voor degenen die zich echt zorgen maken over hun online privacy, is een VPN de beste keuze.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me