VPN Terbaik untuk Mengutak-atik secara Anonymously

Jangan sekali-kali torrent tanpa VPNKami, di TheBestVPN.com tidak pernah mengesyorkan torrenting tanpa VPN ...


Mencari VPN yang terbaik untuk mengurai bukan satu tugas yang mudah.

Terdapat beberapa faktor yang terlibat apabila memilih VPN semata-mata untuk mengutuk. Inilah yang paling penting:

 • Bidang kuasa - Lebih disukai di luar AS berserta mata 5, 9 dan 14
 • Dasar Pembalakan - Lebih disukai VPN yang tidak mengutip sebarang log
 • Kelajuan - VPN yang cukup pantas untuk memuat turun fail besar
 • Dasar Mengotorkan - VPN yang membenarkan torrenting (Kebanyakan VPN mengehadkan dan tidak mengecewakan).

Menggunakan VPN, orang yang menggunakan torrents boleh menyembunyikan aktiviti mereka dari mata palsu ISP mereka, sementara juga meletakkan lapisan keselamatan tambahan terhadap penjenayah siber yang ingin mengeksploitasi mereka.

Itu hebat, betul?

Kecuali, banyak VPN yang kami uji tidak membenarkan torrenting. Syarikat-syarikat seperti Hoxx VPN dan Hola boleh menghukum pengguna dan mengharamkan torrenting, membatasi kebebasan internet mereka dalam proses itu.

Itulah sebabnya pengguna yang sedang mencari untuk torrent perlu tahu VPN mana yang akan memenuhi tujuan mereka, dan yang tidak akan. Kami telah mengkaji 78 VPN yang berbeza sehingga kini, dan di sini adalah VPN terbaik untuk mengutuk kami telah mendapati berdasarkan ujian sebenar.

7 VPN Terbaik Untuk Swasta & Teka-teki tanpa nama

Berikut adalah senarai 7 VPN terbaik untuk Torrenting pada tahun 2020:

1. NordVPN.com - Kebanyakan Pelayan Untuk Penat Anonim

NordVPN untuk torrenting

NordVPN kerap mendahului senarai permintaan paling VPN. Ternyata mereka sama kuat dengan mengerikan juga.

Mereka adalah salah satu pesaing yang sah yang anda lihat sentiasa bersaing untuk kedudukan pertama dalam kedudukan VPN terbaik.

Perkhidmatan P2P seperti torrenting disediakan di taman pelayan NordVPN yang luas di lebih daripada 5,200 pelayan yang berlainan.

Dan lebih dari 4,500 pelayan mereka dioptimumkan khusus untuk P2P. Itulah banyak pilihan yang berbeza yang diberikan kepada pengguna yang mereka suka dengan BitTorrent.

Nord melindungi aktiviti torrential pengguna mereka dengan protokol OpenVPN yang sama dan penyulitan AES-256 sebagai Surfshark & ExpressVPN. Mereka juga mengambil langkah yang lebih jauh, menggabungkan dua pelayan menjadi satu sambungan untuk perlindungan ganda.

Sekali lagi, tambahkan dasar pembalakan yang tidak ketat dan pembunuh VPN untuk menjadikan ini salah satu VPN yang paling selamat dan paling tanpa nama di pasaran.

Kenapa NordVPN VPN terbaik untuk P2P

Nord memberi pengguna keupayaan untuk torrent tanpa had, tanpa cap pada jalur lebarnya.

Juga, Nord mempunyai harga yang tidak boleh dipukul, dengan kos bulanan di bawah $ 4 untuk rancangan 3 tahun.

... atau baca kajian NordVPN kami

2. Surfshark.com - Keamanan dioptimalkan untuk Torrenting / P2P

Surfshark mengotorkan laman web

Surfshark menyimpan janji-janji mereka untuk memastikan pelan yang pantas dan selamat. VPN yang mudah digunakan ini bukan sahaja membenarkan torrenting, tetapi tidak tanpa batasan: tiada had jalur lebar, tiada had sambungan serentak, dll..

Torrenting dibenarkan pada semua pelayan Surfshark, termasuk negara-negara di mana pembahagian P2P dilarang. Bagi negara-negara seperti itu, Surfshark mengambil langkah tambahan melalui trafik ulang ke pelayan mesra torrent khusus di Belanda atau Kanada (bergantung kepada lokasi pengguna).

Tindakan yang sama kadang-kadang boleh dilakukan oleh algoritma automatik untuk mengoptimumkan rangkaian pelayan untuk semua pengguna. Ini bijak.

Di samping itu, pembekal menggunakan penyulitan moden untuk mengoptimumkan kelajuan dan memberikan pengalaman pengguna yang terbaik. Surfshark menyulitkan semua lalu lintas menggunakan AES-256-GCM, yang sedikit berbeza daripada AES-256-CBC yang meluas.

Perbezaan antara keduanya adalah kelajuan. AES-256-GCM mempunyai pengesahan terbina dalam yang menjadikan proses penyulitan lebih ketara, dengan itu membolehkan kelajuan lebih tinggi. Dari sisi keselamatan, ia selamat seperti AES-256-CBC, tetapi hanya lebih cepat.

Surfshark terletak di Kepulauan British Virgin, yang terletak di luar bidang kuasa 5, 9 dan 14 mata persekutuan. Ini bermakna bahawa Surfshark adalah jauh dari jangkauan agensi pengawasan utama yang boleh memaksa mereka untuk menyimpan maklumat mengenai pengguna mereka.

Secara semulajadi, BVI adalah tempat selamat bagi dasar tanpa pembalakan yang ketat dan Surfshark bukanlah perkara biasa. Mereka tidak menyimpan kayu balak dan itu sempurna untuk mengutuk-ngejut tanpa khawatir.

tangkapan surfshark torrenting

Bagi dasar yang mengkritik, Surfshark mempunyai halaman khas untuk orang yang mencari VPN untuk mengutuk. Halaman tersebut menerangkan dasarnya tentang torrenting dan juga menyenaraikan tapak torrent terbaik dan perkhidmatan P2P.

Selain itu, mereka adalah VPN termurah di pasaran, hanya $ 1.99 sebulan (pelan 2 tahun), bercakap mengenai tawaran murah ...

... atau baca kajian Surfshark kami

3. ExpressVPN.com - Kelajuan terpantas untuk Torrenting & P2P

ExpressVPN untuk mengutuk

ExpressVPN menyediakan semua manfaat bulat, dari keselamatan kepada pembatasan percuma. Ini bermakna anda boleh menggunakan torrents di mana-mana ribuan pelayan mereka di seluruh dunia.

Saya tahu apa yang anda fikirkan. "Ia tidak boleh menjadi yang baik." Saya fikir perkara yang sama.

Kemudian, kami mencuba untuk diri sendiri.

Pertama, mereka terletak di Kepulauan British Virgin. Ini meletakkan mereka di luar bidang kuasa kaitan pengawasan utama yang boleh memaksa sebuah syarikat VPN untuk menghilangkan maklumat mengenai pengguna mereka.

Itu, ditambah pula dengan dasar tanpa pembalakan yang ketat, membuat ExpressVPN menjadi rakan kongsi yang mengecewakan yang boleh dipercayai.

Penjelajahan peribadi anda tetap berterima kasih kepada protokol OpenVPN mereka, yang disokong oleh penyulitan AES-256 kerajaan. Tiada sesiapa, di mana-mana sahaja, sedang menghancurkan sambungan itu dalam masa terdekat.

Bukan sahaja ExpressVPN membenarkan torrenting, mereka secara aktif menggalakkannya kepada pengguna mereka. Sebenarnya, terdapat halaman keseluruhan seksyen sokongan mereka berjalan pengguna melalui penggunaan perisian uTorrent ditambah dengan ExpressVPN.

bagaimana menggunakan utorrent dengan ExpressVPN

Syarikat menyimpulkan keperluan untuk VPN dalam blog post 2017 yang menyoroti sejumlah besar data yang ISP boleh berkumpul pada pelanggan mereka. Satu bahagian penting dalam artikel ini membincangkan mengenai torrenting.

... atau baca kajian ExpressVPN kami

4. Mullvad.net - Terbaik untuk Pengguna BitTorrent

Mullvad VPN untuk torrenting

Mullvad sempurna untuk pengalaman yang benar-benar tanpa nama.

Secara keseluruhan, mereka masuk nombor enam dalam senarai kami. Tetapi mereka selesa dalam tiga teratas untuk mengutuk kerana panjang ekstrim yang diperlukan untuk melindungi privasi penggunanya.

Mullvad ialah syarikat Sweden. Mereka adalah satu-satunya VPN yang kami temui yang sama sekali tidak memerlukan maklumat mengenai pelanggan mereka. Tidak ada alamat e-mel.

Apabila anda mendaftar, anda diberi akaun bernombor dan itu sahaja!

Mereka juga tidak menyimpan apa-apa jua, yang bermaksud pengalaman mengotorkan anda akan menjadi benar-benar peribadi. Dan walaupun Sweden terletak dalam bidang kuasa 14 Aliran Pengawasan Mata yang diperluaskan, mereka tidak dapat mengalihkan maklumat jika mereka tidak mempunyai apa-apa.

Semua pelanggaran dilindungi dengan kombinasi pemenang yang sama protokol OpenVPN, ditambah dengan penyulitan AES-256. Untuk meletakkan perspektif ini, itu adalah sistem keselamatan yang digunakan oleh FBI. Sekiranya ia dapat melindungi rahsia negara AS, anda boleh memastikan bahawa ia akan melindungi muat turun anda.

Selain itu, mereka menggalakkan bentuk pembayaran tanpa nama seperti kriptografi. Semua urus niaga Bitcoin adalah peribadi dan rahsia, sambil menambah satu lagi keselamatan kepada Mullvad.

Mullvad juga menggunakan VPN killswitch. Monitor killswitch untuk kebocoran dalam terowong VPN anda, dan jika kebocoran dikesan yang berpotensi dapat mendedahkan anda, pembunuh membunuh mengaktifkan dan memboloskan perkhidmatan anda. Ia adalah garis hayat anda yang mengerikan, dan sesuatu yang sentiasa dicari semasa meneliti VPN.

Mullvad menyokong semua perisian BitTorrent, tetapi mereka sangat menolak penggunaan qBitTorrent kepada pengguna mereka.

Mereka tidak menyekat klien BitTorrent seperti uTorrent atau BitComet, tetapi mereka menyatakan bahawa mereka tidak percaya perkhidmatan-perkhidmatan ini adalah selamat, memetik kehadiran adware berbahaya, tetapan privasi yang tidak baik, dan kekurangan sumber terbuka.

Mullvad adalah salah satu daripada VPN yang tidak hanya membenarkan torrenting, mereka memeluknya. Terdapat satu halaman di laman web rasmi mereka yang berjalan pengguna melalui proses tersebut.

 • Untuk maklumat lanjut tentang Mullvad, lihat laman web rasmi mereka.
 • Jika anda ingin mendengar pendapat penuh kami tentang Mullvad, kedua-dua kebaikan dan keburukan, semak semula kajian rasmi Mullvad kami.

5. PerfectPrivacy.com - Port Forwardings Portable Configurable

Penerusan pelabuhan yang boleh dikonfigurasikan

Perfect-Privacy for torrenting

VPN peringkat ketiga kami nombor masuk ke nombor empat dalam senarai ini.

Privasi Sempurna menyulitkan dan menamakan data anda. Sama seperti orang lain dalam senarai ini. Tetapi mereka juga menawarkan sokongan penuh kepada BitTorrent.

mendakwa pilihan terbaik untuk muat turun P2P

Walaupun syarikat itu menggalakkan penindasan, mereka datang dengan beberapa sekatan. Hanya pelayan berdedikasi tertentu yang diketepikan untuk P2P kerana mereka yang direka bentuk untuk membolehkan sambungan tanpa nama sehingga 1,000 Mbps.

Faktor lain yang membongkarkan Privasi Sempurna di bawah senarai kami adalah kelajuan sambungan mereka. Torrenting memerlukan kelajuan muat turun yang tinggi, dan ujian kami mendedahkan bahawa VPN ini bergelut sedikit di kawasan itu.

Ia juga datang dengan kos yang tinggi, dengan sesetengah pengguna membayar lebih dari $ 15 sebulan.

Tetapi apabila tidak diketahui namanya dan privasi, Privasi Sejahtera hidup sehingga namanya.

Maklumat anda dimeteraikan di belakang dinding protokol terowong OpenVPN dan penyulitan AES-256 yang tidak dapat ditembusi. Beberapa protokol terowong lain yang ditawarkan oleh Privasi Sempurna adalah IPSec dan SSH, ditambah dengan proksi SOCKS5 dan PPTP.

Pelbagai pilihan ini bermakna pengguna dari semua lapisan masyarakat akan dapat mencari sesuatu yang berfungsi dengan sempurna untuk peranti dan sambungan mereka.

Perfect-Privacy tiada log

Privasi yang sempurna tidak menyimpan sebarang log. Perkara ini juga disokong oleh dasar privasi rasmi Privasi Sempurna. Itulah sesuatu untuk meraikan, kerana banyak syarikat VPN berbohong tentang dasar pembalakan mereka.

Untuk mengatasinya, ujian kami juga menunjukkan bahawa Privasi Sempurna adalah program kebocoran dan bebas virus. Perkara terakhir yang dikehendaki oleh pengguna BitTorrent adalah dikompromikan oleh kebocoran DNS dan WebRTC atau mempunyai Malware jahat yang menyerang sistem mereka. Itulah jenis kelemahan VPN yang mengerikan dimaksudkan untuk bertahan.

Ini adalah satu lagi VPN yang mempunyai pembunuh dalam terbina dalam, jadi walaupun kebocoran dikesan, keselamatan mengerikan anda masih akan dilindungi. Masalah dengan kebocoran adalah bahawa mereka sering tidak dapat dikesan. Jadi seorang pengguna yang tidak sedar akan terus menerus, memikirkan bahawa mereka selamat dan terjamin, sementara ISP mereka menonton setiap langkah yang mereka buat. Killswitch melancarkan kelemahan ini.

Salah satu ciri paling berharga Privasi Perfect adalah sambungan serentak tanpa had. Itulah bonus yang besar, kerana ini bermakna anda boleh menyambungkan perkhidmatan ini ke setiap komputer di rumah.

 • Untuk maklumat lanjut mengenai Privasi Sempurna, lihat laman web rasmi mereka.
 • Untuk melihat lebih banyak pemikiran kami tentang VPN ini, semak semakan VPN Privasi Sempurna kami.

6. PrivateInternetAccess.com - Hebat untuk Kelajuan dan Keselamatan

PIA VPN untuk menganggu

Akses Internet Persendirian (PIA) menawarkan lebih daripada 3,300 pelayan di 32 negara untuk dipilih.

Pertama, ia berada di bawah $ 3 sebulan. Itulah harga yang tidak boleh dikalahkan. Kos adalah salah satu sebab mengapa kami menduduki PIA sebagai nombor sembilan kami VPN keseluruhan.

Tetapi yang terbaik, PIA tidak mengenakan had mengutuk, memberikan sokongan P2P sepanjang keseluruhan taman pelayan besar mereka.

Rangkaian pelayan PIA

Syarikat itu tidak pernah menyatakan secara jelas perkataan "torrenting" atau "BitTorrent" di laman web mereka, tetapi sokongan P2P bercakap untuk dirinya sendiri. Itulah sebabnya PIA mempunyai reputasi hebat di seluruh masyarakat yang mengotorisasi.

PIA tidak mengecewakan kami dengan pilihan penyulitan dan protokol yang lemah, sama ada. Mereka menyediakan protokol terowong OpenVPN terbaik dalam kelas, bersama dengan piawaian penyulitan AES-128 dan AES-256.

Walaupun mereka tidak melanggan apa-apa maklumat penggunaan anda, mereka menjejaki alamat e-mel dan maklumat pembayaran anda. Itu bukan masalah besar kerana anda boleh membuat alamat e-mel baru yang tidak disambungkan dengan maklumat peribadi anda, dan membolehkan anda membayar dengan cryptocurrency untraceable.

 • Untuk maklumat lanjut mengenai PIA, lihat laman web rasmi mereka.
 • Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kebaikan dan keburukan menggunakan PIA, periksa kajian VPN Akses Internet Persendirian rasmi kami.

7. TorGuard.net

TorGuard untuk torrenting

TorGuard, walaupun namanya, tiada kaitan dengan penyemak imbas proksi TOR yang popular.

The "tor" dalam namanya sebenarnya bermaksud mengerikan. Kami mendudukinya pada angka ke-15 dalam senarai VPN keseluruhan kami, dan dasar-dasar yang menggerutu adalah sebahagian besar daripada sebab mengapa kedudukannya sangat tinggi.

Di sini anda mempunyai VPN A-senarai yang lain dengan beberapa faedah berkaitan yang sangat penting. Syarikat ini sebenarnya menawarkan satu bundle yang merangkumi proksi yang membolehkan pengguna menerkam pada kelajuan yang lebih tinggi daripada perkhidmatan VPN mereka. Mereka secara harfiah merosakkan otak.

TorGuard keluar dari laman webnya untuk menyatakan di laman web rasmi mereka bahawa pelayan mereka dioptimumkan untuk menganggu, dan mereka tidak mengenakan sekatan ke atas pengguna mereka.

Anonymize BitTorrent dengan TorGuard

Tetapi aktiviti torrenting anda dilindungi?

Sudah tentu.

Mereka membundarkan senarai VPN kami yang menggunakan penyulitan OpenVPN dan AES-256. Hakikat bahawa setiap produk dalam senarai ini menggunakan pasangan itu menunjukkan betapa berkesan dan berguna mereka sebenarnya.

TorGuard menawarkan sistem yang sama sekali tidak dikenali yang tidak mempunyai apa-apa pembalakan - fakta bahawa mereka cepat menunjukkan dalam beberapa bidang laman web mereka.

Jadi mengapa ini di bahagian bawah senarai?

Bidang kuasanya terletak di Amerika Syarikat, yang menjadikannya sebahagian daripada Perikatan Pengawasan Lima Mata. Oleh itu, jika Uncle Sam datang mengetuk pintu TorGuard, mereka tidak mempunyai pilihan selain mematuhi. Apa-apa maklumat yang dikumpulkan oleh kerajaan persekutuan kepada anda akan dikongsi dengan negara-negara anggota lain, termasuk United Kingdom, Kanada, New Zealand, dan Australia.

Itulah kebimbangan besar dalam pandangan kami. Terutama jika anda merancang untuk menggunakan aktiviti yang menggerutu untuk memuat turun kandungan yang mempunyai sumber yang tidak lengkap.

 • Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai TorGuard, lihat laman web rasmi mereka.
 • Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pendapat kami mengenai sistem ini, semak semakan rasmi TorGuard VPN kami.

Membandingkan Dasar Mengutuk VPN

Mencari VPN yang tepat untuk keperluan mengerikan anda mungkin sukar, tetapi ada beberapa perkara penting yang harus diingat ketika memutuskan pilihan. Apabila mengecilkan, anda mahukan VPN yang membolehkan anda meretas dengan beberapa sekatan yang mungkin.

Di samping itu, penting untuk menggunakan pembekal VPN yang tidak log apa-apa maklumat peribadi anda. Itu penting sekiranya data pengguna diminta oleh kerajaan atau penguatkuasaan undang-undang.

Anda boleh membandingkan dasar yang merosakkan dan menebak semua penyedia VPN yang kami semak dalam carta perbandingan kami, di bawah.

Penyedia VPN Dasar Mengotorkan Dasar Pembalakan
AirVPN Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
VPN tanpa nama Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
Astrill Dibenarkan Beberapa pembalakan
AzireVPN Dibenarkan Tiada pembalakan penting
VPN BitDefender Dibenarkan Kawasan kelabu
BTGuard VPN Dibenarkan Kawasan kelabu
VPN Buffered Dibenarkan Beberapa pembalakan
ExpressVPN Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
FastestVPN Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
FrootVPN Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
Sembunyikan SEMUA IP Dibenarkan Tiada pembalakan penting
Sembunyikan IP saya Dibenarkan Beberapa pembalakan
Perisai Hotspot Dibenarkan Beberapa pembalakan
LiquidVPN Dibenarkan Beberapa pembalakan
Mullvad Dibenarkan Tiada pembalakan penting
NordVPN Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
OneVPN Dibenarkan Tiada pembalakan penting
Privasi yang sempurna Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
PIA Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
PrivateVPN Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
ProXPN Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
SecureVPN Dibenarkan Tiada pembalakan penting
SlickVPN Dibenarkan Tiada pembalakan penting
StrongVPN Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
SurfEasy Dibenarkan Beberapa pembalakan
Surfshark Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
TorGuard Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
Trust.zone Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
TunnelBear Dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
VPN.ht Dibenarkan Tiada pembalakan penting
VPNTunnel Dibenarkan Kawasan kelabu
ZoogVPN Dibenarkan Beberapa pembalakan
Ace VPN Dibenarkan pada pelayan terhad Beberapa pembalakan
AVG Secure VPN Dibenarkan pada pelayan terhad Beberapa pembalakan
Avast SecureLine Dibenarkan pada pelayan terhad Tidak ada pembalakan yang ketat
BlackVPN Dibenarkan pada pelayan terhad Tiada fail log penting
CactusVP Dibenarkan pada pelayan terhad Tiada fail log penting
Celo VPN Dibenarkan pada pelayan terhad Tiada fail log penting
GooseVPN Dibenarkan pada pelayan terhad Tiada fail log penting
Hide.Me Dibenarkan pada pelayan terhad Tidak ada pembalakan yang ketat
Ivacy Dibenarkan pada pelayan terhad Tidak ada pembalakan yang ketat
iVPN Dibenarkan pada pelayan terhad Tidak ada pembalakan yang ketat
ProtonVPN Dibenarkan pada pelayan terhad Tidak ada pembalakan yang ketat
PureVPN Dibenarkan pada pelayan terhad Beberapa pembalakan
VPN RA4W Dibenarkan pada pelayan terhad Tiada fail log penting
SaferVPN Dibenarkan pada pelayan terhad Tidak ada pembalakan yang ketat
Speedify Dibenarkan pada pelayan terhad Tidak ada pembalakan yang ketat
TigerVPN Dibenarkan pada pelayan terhad Beberapa pembalakan
VPN Turbo Dibenarkan pada pelayan terhad Beberapa pembalakan
VPN.ac Dibenarkan pada pelayan terhad Tiada fail log penting
VPNArea Dibenarkan pada pelayan terhad Tidak ada pembalakan yang ketat
VPNSecure.me Dibenarkan pada pelayan terhad Tidak ada pembalakan yang ketat
Bercerita Dibenarkan pada pelayan terhad Tidak ada pembalakan yang ketat
Anonymizer Bahan berhak cipta yang dilarang Pembalakan penuh
Betternet Bahan berhak cipta yang dilarang Beberapa pembalakan
BolehVPN Bahan berhak cipta yang dilarang Pembalakan penuh
CyberGhost Bahan berhak cipta yang dilarang Tidak ada pembalakan yang ketat
F-Secure Freedome Bahan berhak cipta yang dilarang Beberapa pembalakan
HideMyAss VPN Bahan berhak cipta yang dilarang Beberapa pembalakan
ibVPN Bahan berhak cipta yang dilarang Tiada fail log penting
IPVanish Bahan berhak cipta yang dilarang Tidak ada pembalakan yang ketat
Terowong Persendirian Bahan berhak cipta yang dilarang Kawasan kelabu
VPN Unlimited Bahan berhak cipta yang dilarang Beberapa pembalakan
VyprVPN Bahan berhak cipta yang dilarang Beberapa pembalakan
DotVPN Tidak dibenarkan Kawasan kelabu
Encrypt.me Tidak dibenarkan Beberapa pembalakan
Hola VPN Tidak dibenarkan Pembalakan penuh
Hoxx VPN Tidak dibenarkan Beberapa pembalakan
Sambungan Selamat Kaspersky Tidak dibenarkan Beberapa pembalakan
Norton Wi-Fi Privacy VPN Tidak dibenarkan Beberapa pembalakan
PersonalVPN Tidak dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
Zenmate Tidak dibenarkan Tidak ada pembalakan yang ketat
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me