VPN Terbaik untuk China: Keputusan Ujian Sebenar (2020)

Vpn terbaik di chinaKami terbang ke China untuk menguji VPN yang berbeza

Mencari VPN di China yang sebenarnya berfungsi?

Untuk membantu anda memilih yang betul, kami terbang ke Beijing dan menguji 28 VPN berbayar terhadap dua rangkaian ISP mereka.

Alasannya adalah kerana China adalah negara yang paling ditapis di dunia, jadi anda boleh melupakan akses laman web seperti Google, Facebook, atau Twitter menggunakan sambungan internet standard mereka.

Malah VPN premium jarang berfungsi.


Dan itu tidak sesuai, terutamanya untuk ekspatriat dan penduduk yang ingin mengakses apa yang boleh diakses oleh seluruh dunia tanpa masalah.

Jadi apa penyelesaiannya?

Mengenal pasti mana VPN sebenarnya berfungsi di China.

Beberapa Perkara Sebelum Kami Menyelam

Penafian: Tempoh ujian kami adalah tiga hari di Beijing. Menggunakan VPN di China boleh menjadi sangat rumit, kerana rangkaian sentiasa cuba untuk menyekat VPN. Jadi apa yang bekerja untuk kami mungkin tidak berfungsi untuk anda dan sebaliknya. Selain itu, apa yang boleh dilakukan di Beijing mungkin tidak berfungsi di bahagian lain di China.

Kami baru-baru ini melakukan perjalanan ke China untuk meneruskan misi kami untuk memberitahu anda bahawa perkhidmatan VPN terbaik berdasarkan pengalaman dan ujian menyeluruh. Kami mengkaji pelbagai perkhidmatan VPN di sana untuk mengetahui yang mana VPN terbaik untuk China.

Sebelum kita memulakan, beberapa fakta:

 • Kami menguji 28 perkhidmatan VPN pada dua ISP Cina:
  • China Unicom
  • Ultra Kings Limited (atau Voiz Plus)
 • Daripada 28 VPN yang kami uji, hanya 19 bekerja pada Ultra Kings Limited, dan hanya 13 bekerja di China Unicom.
 • Kedua ISP menyekat laman utama 26 dari 28 VPN yang kami uji. Sembilan daripada 28 VPN boleh dimuat turun di kedai aplikasi Cina melalui Ultra Kings Limited, manakala 10 daripada 28 VPN boleh dimuat turun di kedai aplikasi Cina melalui China Unicom.
 • Untuk VPN yang berjaya disambung, kami menguji mereka di 19 tapak yang berbeza. Laman-laman tersebut adalah:

tapak diuji di cina untuk vpn terbaik

 • Kami juga menguji VPN yang disambungkan untuk melihat sama ada kami boleh menggunakan Whatsapp, Telegram, Viber, dan Skype.
 • Hanya 11 daripada 28 VPN yang kami uji diuji pada kedua ISP.
 • Dari 11 yang berjaya, 7 terbaik dipaparkan di bawah.

Pada ISP pertama yang kami uji, Ultra Kings Limited, kami mendapat kelajuan muat turun penanda aras 3.9Mbps dan kelajuan muat naik sebanyak 3.3Mbps.

ujian kelajuan penanda aras di raja-raja ultra cina terhad

Pada ISP kedua kami diuji, China Unicom, kami mendapat kelajuan muat turun penanda aras sebanyak 5.14Mbps dan kelajuan muat naik 0.52Mbps.

ujian kelajuan penanda aras di china untuk unicom

Ia juga bernilai menyebut bahawa Ultra Kings Limited kelihatan menjadi ISP yang lebih baik untuk VPN, kerana China Unicom nampaknya mengharamkan lebih banyak IP VPN.

18 dari 28 bekerja dengan Ultra Kings Limited, tetapi hanya 11 bekerja dengan China Unicom. China Unicom sedikit lebih cepat walaupun.

7 Best VPN Terbaik untuk China

Berikut adalah tujuh VPN terbaik untuk China berdasarkan ujian tangan kami. Pautan penuh ke spreadsheet ujian kami boleh didapati di sini.

1. ExpressVPN

Mencari VPN yang membungkus privasi dan prestasi boleh menjadi sukar. Terutama yang sebenarnya berfungsi dari dalam China.

Apa Ujian Kami di China Terungkap

 • Pengalaman pertama kami menunjukkan ExpressVPN menjadi VPN terbaik untuk China.
 • Ini adalah salah satu daripada beberapa VPN yang kami uji di China yang bekerja di kedua ISP: Ultra Kings Limited dan China Unicom.
 • ExpressVPN juga berjaya mengakses semua 19 tapak yang kami uji. Bukan itu sahaja, tetapi Whatsapp, Telegram, Viber, dan Skype bekerja pada kedua ISP.

ExpressVPN mempunyai kelajuan muat turun 2.7Mbps dan kelajuan muat naik 2Mbps pada Ultra Kings Limited (dengan penanda aras masing-masing 3.9Mbps dan 3.3Mbps).

ujian kelajuan expressvpn dari china pada raja-raja ultra terhad

Bagi China Unicom, kami mendapat kelajuan muat turun 4.28Mbps dan kelajuan muat naik 0.4Mbps (berbanding penanda aras 5.14Mbps dan 0.52Mbps).

uji kelajuan expressvpn dari china pada unicom

Lebih teruja lagi adalah dedikasi ExpressVPN untuk tinggal satu langkah di hadapan penapis China dengan secara proaktif memantau pelayannya untuk aksesibiliti di China dan menggunakan protokol teknologi canggih di belakang tabir.

Ringkasan ExpressVPN

Tuntutan no-log ExpressVPN telah diuji di dunia nyata: kerajaan Turki pernah menyerbu pangkalan data mereka dan merampas pelayan mereka dalam usaha untuk mengakses log pengguna pengguna. Tebak apa yang mereka dapati? Tiada apa-apa. Ini, dan fakta bahawa ExpressVPN terletak di British Virgin Islands, bidang kuasa mesra VPN, menjadikannya menarik bagi pengguna VPN China.

Berikut adalah beberapa perkara penting yang mendorong ExpressVPN ke bahagian atas senarai:

 • Akaun dilindungi oleh ciri switch-switch yang memotong akses internet anda sama sekali apabila sambungan VPN anda gagal, dengan berkesan menghalang sambungan anda dari beralih ke alternatif yang dapat dilihat secara umum. 
 • Perkhidmatan ini menyediakan enkripsi AES-256 yang kuat dengan sokongan OpenVPN, ketersediaan pelayan P2P untuk menganggu, dan sokongan sehingga lima sambungan serentak. 
 • Pasukan sokongan pelanggan sedia ada dan boleh dipercayai, terutamanya memandangkan mereka mempunyai e-mel 24/7 dan sokongan sembang langsung yang tidak disekat di China.

Walaupun ExpressVPN agak mahal pada $ 6.67 / mo, kami agak kagum dengan prestasi sebenar di China. Kami percaya kos itu wajar jika anda mahukan VPN yang boleh dipercayai untuk China. Mereka juga menawarkan jaminan wang balik 30 hari.

Lawati ExpressVPN

Baca ulasan penuh ExpressVPN kami.

2. ProtonVPN

Apa Ujian Kami di China Terungkap

 • Keseluruhannya, ProtonVPN berfungsi dengan baik di kedua ISP yang kami uji di China.
 • Malangnya, ia hanya boleh mengakses 18 daripada 19 tapak yang kami uji pada ISP pertama (ia tidak dapat mengakses Pornhub).
 • Walau bagaimanapun, ia mengakses semua 19 tapak pada ISP kedua.
 • Whatsapp, Telegram, Viber, dan Skype boleh diakses di kedua ISP.

Mengenai Ultra Kings Limited, dengan penanda aras muat turun 3.9Mbps dan memuat naik 3.3Mbps, kami mendapat muat turun 3.7Mbps dan muat naik 3.7Mbps. (Itu peningkatan kelajuan muat naik bukanlah kesilapan menaip. VPN kadang-kadang membaiki kelajuan - kebanyakannya kerana pendambungan bandwidth ISP)

ujian kelajuan protonvpn dari china pada raja-raja ultra terhad

Mengenai China Unicom, dengan penanda aras muat turun 5.14Mbps dan memuat naik 0.52Mbps, kami mendapat muat turun 4.69Mbps dan muat naik 0.53Mbps.

ujian kelajuan protonvpn dari china pada unicom

Kami dapati sokongan pelanggan mereka untuk menjadi baik juga. Mereka faham dengan baik bahawa VPN mereka boleh bekerja di China hari ini dan tidak esok, dan hubungan itu boleh berbeza-beza dari satu rantau Cina ke yang lain. Oleh itu, mereka mempunyai pasukan sokongan bersiap sedia untuk membantu menyelesaikan masalah sementara mereka terus berusaha menangani tindakan balas.

Ringkasan ProtonVPN

ProtonVPN dikendalikan oleh syarikat Switzerland Proton Technologies AG. Mereka juga merupakan otak di belakang perkhidmatan ProtonMail yang popular, yang mana merupakan rangkaian e-mel yang disulitkan terbesar di dunia.

Dijalankan oleh penyokong privasi, ProtonVPN difahami tidak log mana-mana data penyemakan peribadi anda. Mereka juga terletak di Switzerland, sebuah negara yang mesra privasi yang mengambil hak privasi individu dengan serius.

Berbanding dengan ExpressVPN, pilihan utama kami, ProtonVPN mempunyai:

 • Taman pelayan yang lebih kecil (400 di lebih daripada 30 buah negara)
 • Penyulitan AES-256 yang terlalu selamat
 • Suis-suis
 • Sokongan Netflix
 • Sehingga 10 sambungan serentak

ProtonVPN mempunyai sejumlah pelan berbayar yang berpatutan, tetapi mereka adalah satu-satunya VPN dalam senarai ini yang mempunyai pilihan percuma. Pelan percuma mereka menyediakan:

 • Kelajuan sederhana
 • Akses kepada tiga negara
 • Tiada cap data
 • Boleh digunakan pada satu peranti

Jika tidak, pelan termurah mereka hanya $ 4 / mo, membolehkan akses kepada semua negara dan boleh digunakan pada dua peranti. Anda boleh mendapatkan bayaran balik yang dipenuhi dengan jaminan wang balik 30 hari mereka. Memandangkan hakikat bahawa mereka menawarkan pilihan bebas, tiada pilihan yang dilampirkan, ini masih agak mengagumkan.

Lawati ProtonVPN

Baca kajian ProtonVPN penuh kami.

3. Mullvad

Apa Ujian Kami di China Terungkap

 • Mullvad dapat menyekat semua 19 laman web yang kami uji di kedua ISP, serta Whatsapp, Telegram, Viber, dan Skype.
 • Kami mendapati sokongan pelanggan mereka agak lemah, walaupun.

Pada Ultra Kings Limited, dengan kelajuan muat turun aras 3.9Mbps dan memuat naik kelajuan 3.3Mbps, kami mendapat kelajuan muat turun yang sempurna 3.9Mbps dan kelajuan muat naik 3.5Mbps. (Satu lagi contoh VPN yang melakukan lebih baik daripada ISP pada ujian kelajuan.)

ujian kelajuan mullvad dari raja-raja ultra cina terhad

Mengenai China Unicom, dengan penanda aras muat turun 5.14Mbps dan memuat naik 0.52Mbps, kami mendapat kelajuan muat turun 4.4Mbps dan kelajuan muat naik 0.46Mbps.

ujian kelajuan mullvad dari china unicom

Ringkasan Mullvad

Mullvad adalah salah satu VPN kegemaran kami kerana ia adalah salah satu daripada beberapa perkhidmatan yang tidak memerlukan alamat e-mel atau kata laluan untuk menggunakannya.

Anda hanya menghasilkan nombor akaun di laman web mereka dan anda baik untuk pergi. Pilihan pembayaran yang termasuk keupayaan untuk membayar dengan cryptocurrency meningkatkan lagi privasinya. Fokus utama Mullvad terhadap privasi menimbulkan ketakutan kita tentang mereka berada di Sweden, ahli dari 14 Eyes Alliance.

Salah satu cara Mullvad memastikan penghuni Cina dapat mengakses laman web yang disekat melalui port forwarding dan pemilihan pelabuhan. Kecuali untuk beberapa pelabuhan yang dihalang untuk mengawal spam dan isu keselamatan yang lain, Mullvad boleh dijalankan di mana-mana pelabuhan praktikal. Selain itu, ia sangat menyokong Shadowshocks, projek proksi sumber terbuka yang khusus dibuat untuk melompat Firewall Besar.

Ciri-ciri Mullvad yang perlu diperhatikan:

 • Menawarkan 370+ pelayan di lebih 30 negara
 • Membolehkan sehingga lima sambungan serentak
 • Menawarkan pelayan P2P yang menyokong pelan tanpa nama
 • Memberi suis bunuh
 • Menggunakan penyulitan AES-256 standard industri

Sebahagian daripada kesederhanaan Mullvad adalah bahawa anda tidak perlu bimbang tentang rancangan VPN. Semua ciri boleh diakses untuk kadar flat yang sama € 5 / mo. Walaupun bukan yang paling murah, ia bukanlah yang paling mahal, sama ada. Dan, yang lebih penting, anda tidak perlu bimbang tentang kehilangan ciri utama kerana tidak ada rancangan lain yang lebih mahal. Mereka juga menawarkan jaminan wang balik 30 hari untuk semua kaedah pembayaran selain tunai.

Lawati Mullvad

Baca kajian Mullvad penuh kami.

4. StrongVPN

Pada # 28 dalam ranking umum perkhidmatan VPN kami, StrongVPN jauh dari menjadi kegemaran. Walau bagaimanapun, kita mesti mengakui bahawa kita sangat kagum dengan persembahannya di China.

Great Firewall China mempunyai reputasi untuk memberikan sekali VPN yang tidak berguna. Ini menjelaskan mengapa banyak VPN jenama-nama lain gagal berfungsi di China.

Apa Ujian Kami di China Terungkap

 • StrongVPN bekerja dengan baik di kedua ISP yang kami uji.
 • StrongVPN juga dapat mengakses semua 19 laman web yang kami uji.
 • Whatsapp, Telegram, Viber, dan Skype bekerja di kedua ISP yang kami uji juga.

Pada Ultra Kings Limited, dengan kelajuan muat turun aras 3.9Mbps dan kelajuan muat naik penanda aras 3.3Mbps, kami mendapat muat turun 2.7Mbps dan muat naik 2.8Mbps.

ujian kelajuan kuat dari raja-raja ultra China terhad

Mengenai China Unicom, dengan kelajuan muat turun penanda aras sebanyak 5.14Mbps dan kelajuan muat naik penanda aras sebanyak 0.52Mbps, kami mendapat kelajuan muat turun 4.76Mbps dan kelajuan muat naik sebanyak 0.4Mbps.

ujian kelajuan kuat dari china unicom

Ringkasan StrongVPN

Terutamanya untuk penduduk China, StrongVPN menawarkan Scramble, teknik penggumpalan lanjutan yang berfungsi sebagai lapisan keselamatan tambahan untuk pengguna, menjadikannya lebih sukar untuk penapis kerajaan untuk mengesan lalu lintas VPN.

Selain itu, StrongVPN memberikan alamat IP dinamik bukannya alamat IP statik biasa yang disediakan oleh vendor VPN yang lain. Ini juga boleh menjadi kelemahan kerana sementara mereka mempunyai banyak pelayan, anda tidak banyak mengatakan di mana pelayan yang anda gunakan. StrongVPN secara rawak memberikan pelayan kepada pengguna apabila mereka menyambungkannya.

Menambah ke dalam senarai ciri teras StrongVPN adalah:

 • Dasar tanpa log yang boleh dipercayai
 • Penyulitan AES-256 yang kuat
 • Sokongan Netflix
 • Pelayan P2P yang membenarkan penghinaan tanpa nama

Fakta bahawa StrongVPN mempunyai sokongan pelanggan yang cepat dan membantu juga menjadikannya pilihan yang menarik. Yang berkata, terletak di A.S. adalah kelemahan dalam buku kami.

Bermula pada $ 5.83 / mo, StrongVPN membungkus 680+ pelayan yang kuat yang tersebar di 25+ negara. Nombor pelayan ini mendarat di suatu tempat di tengah-tengah senarai keseluruhan kami (bukan yang paling, tetapi tidak sekurang-kurangnya, sama ada). Walaupun kami percaya bahawa ini agak mahal, ia perlu diperhatikan bahawa mereka mempunyai jaminan wang balik 30 hari.

Lawati StrongVPN

Baca kajian StrongVPN penuh kami.

5. PrivateVPN

Rumah asas PrivateVPN di Sweden menempatkan mereka dengan tegas di dalam bidang kuasa 14 Eyes. Itulah masalah, memandangkan kami juga mendapati dasar pembalakan mereka dipersoalkan.

Oleh itu, ini tidak dalam apa-apa cara di antara pilihan utama kami ketika datang ke VPN berorientasikan privasi.

Yang berkata, ketika datang ke VPN di China, pengemis tidak boleh menjadi pemilih.

Apa Ujian Kami di China Terungkap

 • PrivateVPN ternyata merupakan salah satu VPN terbaik kami.
 • Selain relatif cepat, PrivateVPN juga berjaya membongkar semua 19 tapak yang kami uji di kedua ISP, serta Whatsapp, Telegram, Viber, dan Skype.

Pada Ultra Kings Limited, pada penanda aras muat turun 3.9Mbps dan muat turun 3.3Mbps, PrivateVPN mempunyai kelajuan muat turun 4.1Mbps dan kelajuan muat naik 3.1Mbps, yang cukup banyak kelajuan sempurna.

ujian kelajuan privatevpn dari raja-raja ultra China terhad

Mengenai China Unicom, dengan penanda aras muat turun 5.14Mbps dan muat naik 0.52Mbps, PrivateVPN mempunyai kelajuan muat turun 3.81Mbps dan kelajuan muat naik 0.56Mbps. Itu masih cukup mengagumkan dalam buku kami!

ujian kelajuan privatevpn dari china unicom

Ringkasan PeribadiVPN

Apa yang menjadikan PrivateVPN pilihan yang baik untuk penduduk China adalah mod silumannya. Ringkasnya, VPN stealth menyembunyikan lalu lintas VPN sebagai trafik biasa dalam usaha untuk menipu aplikasi penapisan dan firewall. Dengan ciri ini, PrivateVPN dapat mewujudkan terowong VPN melalui Great Firewall, yang membolehkan pengguna mengakses laman web mereka yang dipilih.

PrivateVPN mempunyai:

 • Penyulitan AES-256 yang kuat
 • Ketersediaan pelayan P2P yang membenarkan penghinaan tanpa nama
 • Bekerja dengan sempurna dengan Netflix
 • Sokongan pelanggan yang kuat

Kami mendapati PrivateVPN mahal jika dibandingkan dengan pilihan lain yang tersedia. Bermula pada $ 5.95 / mo, mereka hanya menawarkan akses kepada 150+ pelayan konservatif di sekitar 60 negara. Mereka pastinya boleh melakukan lebih baik, tetapi masih pilihan yang baik untuk memintas firewall China. Jika anda tidak menyukainya, anda juga boleh memanfaatkan jaminan wang balik 30 hari mereka.

Lawati PrivateVPN

Baca kajian PrivateVPN penuh kami.

6. Hotspot Shield

Kami bukan penggemar besar Hotspot Shield kerana pelbagai alasan yang termasuk kebocoran DNS, dasar pembalakan yang mengelirukan, dan hampir tiada sokongan pelanggan. Ia tidak membantu Hotspot Shield terletak di U.S.

Bagaimanapun, kita perlu memberikannya kepada mereka ketika datang ke China: Kerja-kerja Hotspot Shield!

Apa Ujian Kami di China Terungkap

 • Ujian kami terhadap Hotspot Shield menunjukkan prestasi yang kukuh di dalam China. Pengguna, bagaimanapun, melaporkan hit-or-miss, dengan majoriti bersandar di sisi "terlepas" perkara, jadi kami gembira ia bekerja supaya kami dapat memberitahu anda bagaimana ia bernasib.
 • Hotspot Shield dapat menyekat 18 daripada 19 tapak yang kami uji pada ISP pertama (TorProject.org tidak dapat diakses) dan semua 19 tapak pada ISP kedua.
 • Whatsapp, Telegram, Viber, dan Skype juga boleh diakses pada kedua-duanya.

Pada Ultra Kings Limited, pada penanda aras muat turun 3.9Mbps dan muat turun 3.3Mbps, Hotspot Shield mempunyai kelajuan muat turun 3.4Mbps dan kelajuan muat naik 0.9Mbps.

hotspot shield speed test dari china ultra kings limited

Mengenai China Unicom, dengan penanda aras muat turun 5.14Mbps dan muat naik 0.52Mbps, Hotspot Shield mempunyai kelajuan muat turun 3.77Mbps dan kelajuan muat naik 0.76Mbps.

ujian kelajuan perisai hotspot dari china unicom

Ringkasan Perisai Hotspot

Hotspot Shield telah beroperasi sejak tahun 2005 (lebih lama daripada kebanyakan pilihan lain dalam senarai ini). Mereka mempunyai pangkalan pengguna sebanyak 650 juta pengguna.

Hotspot Shield mempunyai:

 • Penyulitan AES-256 yang selamat
 • Sokongan untuk pelayan P2P
 • Keserasian Netflix

Walaupun mereka mempunyai versi yang disokong iklan percuma (yang kami berhati-hati atas sebab-sebab privasi), pelan premium mereka agak berpatutan pada $ 3.49 / mo. Pelan berbayar datang dengan pelayan di 70+ negara dan menyokong sehingga lima peranti serentak. Kami tidak kagum dengan sokongan pelanggan mereka, tetapi jaminan wang balik 45 hari adalah cukup jaminan untuk memberi mereka percubaan.

Lawati Hotspot Shield

Baca ulasan penuh Hotspot Shield kami.

7. VPNSecure

Akhirnya, kami mempunyai VPNSecure, sebuah VPN yang berpangkalan di Australia yang ditubuhkan pada tahun 2010.

Apa Ujian Kami di China Terungkap

 • Prestasi bijak, VPNSecure hanya boleh mengakses 18 daripada 19 laman web dengan kedua-dua ISP yang kami uji (SoundCloud tidak boleh diakses pada kedua-duanya).
 • Whatsapp, Telegram, Viber, dan Skype semuanya boleh diakses, terima kasih.
 • Prestasi kelajuan mereka hanya okay secara keseluruhan.

Pada Ultra Kings Limited, dengan penanda aras muat turun 3.9Mbps dan muat turun 3.3Mbps, kami mendapat kelajuan muat turun 2Mbps dan kelajuan muat naik 2.6Mbps.

ujian kelajuan vpnsecure dari china ultra kings terhad

Mengenai China Unicom, dengan penanda aras muat turun 5.14Mbps dan muat naik 0.52Mbps, kami mempunyai kelajuan muat turun 2.81Mbps dan kelajuan muat naik 0.61Mbps.

ujian kelajuan vpnsecure dari china unicom

Ringkasan VPNSecure

Dasar pembalakan VPNSecure sangat sukar untuk dimodifikasi. Oleh itu, kami tidak dapat mengatakan dengan tepat di mana mereka berada di dalam aktiviti melayari atau melayari aktiviti anda.

Mereka menawarkan 80 pelayan yang sangat terhad di 50 negara (yang terkecil di kalangan semua pilihan lain dalam senarai ini). Dan harga super mahal tidak kurang: pelan termurah mereka bermula pada $ 6.66 / mo!

Sama seperti PrivateVPN, apa yang membuat kerja VPNSecure di China adalah protokol VPN yang senyap. Mod siluman, bagaimanapun, kini hanya berfungsi untuk desktop.

Mereka bermegah:

 • Suis-suis
 • Sokongan untuk peranti tanpa had
 • Pelayan P2P
 • Penyulitan AES-256 dan AES-128
 • Sokongan untuk Netflix
 • Sokongan pelanggan yang mengagumkan

Mereka hanya menawarkan jaminan wang balik tujuh hari, bagaimanapun, yang berada di bahagian yang rendah berbanding dengan pilihan lain dalam senarai ini.

Lawati VPNSecure

Baca kajian VPNSecure penuh kami.

Kesimpulannya

Firewall Besar China boleh menjadi tidak dapat diramalkan.

VPN yang diketahui bekerja dengan hebat secara tiba-tiba dapat disekat, terutamanya semasa peristiwa politik yang penting apabila Parti Komunis berkuasa berpendapat bahawa perlu untuk menindas perbezaan pendapat dan berhati-hati mengawal akses kepada maklumat.

Walaupun tidak ada jaminan bahawa VPN di atas akan selalu bekerja di China, ujian tangan peribadi kami dari dalam China menunjukkan bahawa tujuh kerja ini baik pada masa menulis ulasan ini.

Untuk ulasan VPN yang lain dan maklumat lanjut tentang bagaimana VPN berfungsi dan apa yang boleh mereka lakukan untuk anda, periksa perkhidmatan VPN terbaik untuk 2020.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me