Tor vs. VPN: Yang Harus Anda Gunakan?

Semakin ramai orang berfikir dan bercakap mengenai privasi dalam talian. Tor dan VPN adalah dua alat privasi dalam talian yang paling kuat yang terdapat pada hari ini. Dalam beberapa cara, mereka sangat sama. Tetapi mereka juga mempunyai beberapa perbezaan utama yang menjadikannya berguna dalam situasi yang berbeza.


Dalam artikel ini kita akan melihat menggunakan Tor versus menggunakan VPN. Pertama-tama, kita akan melihat bagaimana kerja masing-masing, yang membolehkan kita melihat kekuatan dan kelemahan mereka. Kemudian, kami akan membincangkan kes-kes penggunaan tertentu untuk menentukan kapan anda ingin menggunakan satu atau yang lain. Klik pada ikon di bawah untuk menavigasi ke setiap bahagian, atau baca pada pecahan mendalam kedua-dua alat tersebut.

 • Kenapa pilih VPN
 • Kenapa pilih Tor
 • Tor vs keputusan akhir VPN

VPN: Tinjauan Keseluruhan

VPN vs Tor

Apakah itu VPN??

Rangkaian Peribadi Maya, atau VPN, adalah teknologi yang melindungi privasi anda apabila anda menggunakan Internet dengan mengarahkan sambungan anda melalui pelayan yang menyembunyikan alamat IP anda dan menyulitkan komunikasi dalam talian anda.

Bagaimana Kerja VPN?

VPN terdiri daripada rangkaian pelayan, biasanya terletak di beberapa negara di seluruh dunia. Apabila anda menggunakan VPN, maklumat yang dihantar dari komputer anda melalui salah satu pelayan penyedia VPN sebelum pergi ke destinasi dalam taliannya, seperti akaun perbankan dalam talian anda. Begitu juga, maklumat yang dihantar ke komputer anda dari luar rangkaian anda melalui pelayan VPN sebelum sampai ke peranti anda.

bagaimana kerja vpns

Akibatnya, anda dapat menghantar dan menerima data tanpa meninggalkan lokasi dalam talian anda. Destinasi dalam talian hanya akan melihat trafik yang datang dari pelayan VPN, bukan peranti anda atau lokasi sebenar. Di samping itu, mesej yang dihantar dari pelayan disulitkan, menyekat akses yang tidak diingini daripada pihak ketiga.

Kelebihan VPN

Menggunakan VPN untuk melindungi privasi anda mempunyai kelebihan yang besar untuk menggunakan sambungan tanpa perlindungan.

Kelebihan VPN

Penyulitan mesej penuh
VPN menyulitkan semua mesej yang lulus di antara pelayan mereka dan komputer anda. Ini menghalang sesiapa (seperti ISP anda) daripada mengintip sambungan anda dan memintas data anda. Ini amat penting di negara-negara dengan tahap penapisan yang tinggi, atau apabila anda menghantar data yang sangat sensitif.

Kelajuan
Walaupun trafik Internet anda melewati perisian penyulitan VPN dan pelayan dapat melambatkan sedikit sambungan internet anda, hanya dengan sedikitnya. Untuk kegunaan harian, anda mungkin tidak akan melihat perbezaannya.

Mudah dipasang dan digunakan
Walaupun teknologi yang menjadikan kerja VPN rumit, kebanyakannya mudah dipasang dan digunakan. Dengan hanya beberapa klik, wizard pemasangan akan memasang dan mengkonfigurasi perisian. Penyihir boleh menetapkan VPN untuk dimulakan secara automatik apabila anda memulakan komputer supaya anda sentiasa dilindungi.

Serasi dengan kebanyakan peranti
Perkhidmatan VPN teratas menyediakan perisian yang berfungsi pada peranti yang paling popular. Komputer dengan Windows atau Mac atau sistem operasi Linux? Semak. Telefon pintar yang menjalankan Android atau iOS? Semak. Sesetengah perkhidmatan juga menyediakan perisian yang boleh berjalan di penghala rumah anda atau kotak set-top.

Kekurangan VPN

Menggunakan VPN boleh memberikan keselamatan yang baik terhadap kebanyakan jenis pengawasan. Bagaimanapun, terdapat cara privasi anda dapat dikompromikan apabila anda menggunakan VPN.

Kelemahan VPN

Kegagalan perisian VPN
Untuk perkhidmatan VPN untuk melindungi anda, perisian VPN pada komputer anda mesti berfungsi dengan baik. Sekiranya perisian tersebut mengalami beberapa sebab, mesej ke dan dari komputer anda boleh dilancarkan tanpa disenarai dan di luar rangkaian VPN. Ini akan menyebabkan mereka terdedah kepada ISP atau sesiapa sahaja yang mahu mengintip mereka.

Untuk melindungi terhadap masalah ini, banyak VPN termasuk suis membunuh dalam perisian mereka. Suis pembunuh ditubuhkan supaya jika perisian VPN gagal untuk sebarang alasan komputer anda terputus sambungan dari Internet. Walaupun kehilangan akses Internet tidak bagus, lebih baik daripada menggunakan keselamatan VPN memberikan anda.

Dasar pembalakan yang berbeza
Semasa menggunakan VPN memberikan keselamatan terhadap orang luar, anda perlu mempercayai penyedia VPN. Semasa anda menggunakan perisian dan pelayan mereka, pembekal tahu banyak tentang apa yang anda lakukan dalam talian dan di mana anda pergi.

Kebanyakan perkhidmatan VPN menyimpan pelbagai jenis log aktiviti pengguna mereka. Kadang-kadang perkhidmatan menyimpan log ini untuk kegunaan mereka sendiri, dan kadang-kadang mereka terpaksa menyimpan kayu-kayu ini oleh pemerintah mereka. Log ini termasuk:

 • Log penggunaan: Rekod di mana anda pergi dan apa yang anda lakukan dalam talian semasa anda menggunakan VPN. Sesetengah VPN menyimpan log terperinci bagi setiap aktiviti pengguna, sementara yang lain mengagregatkan maklumat penggunaan dengan cara yang menjadikannya sukar atau mustahil untuk mengenal pasti pengguna individu.
 • Log sambungan: Rekod maklumat seperti apabila anda log masuk ke VPN, alamat IP komputer anda, nama pengguna anda, dan data yang serupa. Tidak seburuk log penggunaan, tetapi masih banyak maklumat yang boleh digunakan terhadap anda.

Yang log perkhidmatan menyimpan dan berapa lama mereka membuat mereka menentukan berapa banyak risiko ini kepada anda. Satu pembekal VPN mungkin memadamkan maklumat ini dengan segera. Satu lagi boleh log maklumat ini untuk tujuan penyelenggaraan dan sokongan, kemudian padamkannya sebaik sahaja anda memutuskan sambungan. VPN masih lagi dikehendaki oleh undang-undang untuk menyimpan maklumat ini untuk hari, minggu atau bahkan bulan.

Sesetengah perkhidmatan VPN mengiklankan bahawa mereka tidak menyimpan log, yang menyediakan tahap keselamatan maksimum untuk anda. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati dengan pembekal yang anda pilih; sesetengah VPN mendakwa menjadi "tiada log," tetapi sebenarnya menyimpan log sambungan terperinci.

Sekiranya terdapat log, ada kemungkinan agensi dapat menggunakan maklumat tersebut terhadap anda, dan terdapat batasan apa yang dapat dilakukan oleh VPN untuk melindungi anda. Tidak kira betapa pro-privasi perkhidmatan VPN, jika ejen kerajaan dengan sepina menuntut log mereka, mereka bertanggungjawab menyerahkannya.

Potensi untuk penyulitan lemah
Untuk komunikasi di antara komputer anda dan pelayan VPN supaya selamat, penyulitan yang digunakan oleh perkhidmatan VPN mesti dipecahkan. Ini adalah benar VPN terbaik, yang menggunakan penyulitan gred tentera 256BIT Advanced Encryption Standard (AES). Walau bagaimanapun, sesetengah VPN peringkat rendah menggunakan algoritma penyulitan lemah seperti PPTP dan Blowfish, jadi anda perlu melihat dengan teliti pada penyulitan setiap penggunaan VPN apabila memilih pembekal.

Untuk perlindungan yang paling utama, anda memerlukan beberapa cara untuk menjadikan diri anda tanpa nama. Itulah sebabnya mereka membuat Tor.

Tor: Gambaran Keseluruhan

Tor vs VPN

Apa itu Tor?

Pada pandangan pertama, rangkaian Tor adalah sama dengan VPN. Mesej kepada dan dari komputer anda melalui rangkaian Tor daripada menyambung terus ke sumber-sumber di Internet. Tetapi di mana VPN memberikan privasi, Tor tidak mahu namanya disiarkan.

Perkhidmatan VPN boleh menyimpan orang luar daripada melihat ke mana anda pergi dan apa yang anda lakukan di Internet, tetapi ada cara untuk mengalahkan privasi yang mereka berikan kepada anda. Oleh sifatnya, perkhidmatan VPN mempunyai akses kepada maklumat mengenai anda. Anda perlu mempercayai mereka untuk melindungi maklumat tersebut.

Apabila anda menggunakan rangkaian Tor, anda tidak perlu mempercayai sesiapa sahaja. Reka bentuk Tor menjadikan anda hampir tanpa nama semasa anda dalam talian. Walaupun tiada sistem adalah 100 peratus yang tidak boleh digunakan, akan sangat sukar bagi sesiapa sahaja untuk mengenal pasti anda apabila anda menggunakan rangkaian Tor.

Adakah Tor VPN?

Oleh kerana kedua-dua Tor dan VPN melaksanakan fungsi yang sama, anda mungkin bertanya-tanya, "Adakah Tor benar-benar jenis VPN tertentu?" Jawapannya ialah, "Tidak." Inilah sebabnya:

VPN adalah rangkaian pelayan yang melindungi privasi anda dengan menyulitkan mesej anda dan menyembunyikan alamat IP anda. Pembekal VPN mengendalikan kedua-dua perisian VPN pada komputer anda, dan pelayan dalam rangkaian mereka. Anda perlu mempercayai perkhidmatan VPN anda untuk melindungi privasi anda apabila anda menggunakan rangkaian mereka.

Tor adalah rangkaian pelayan yang anda berkomunikasi secara anonim. Tiada satu organisasi mengendalikan perisian Tor pada komputer anda dan pelayan individu dalam rangkaian. Anda tidak perlu mempercayai sesiapa sahaja menggunakan Tor dengan selamat. Seperti yang lain, hakikat bahawa anda tidak perlu mempercayai sesiapa sahaja apabila anda menggunakan Tor adalah apa yang menjadikannya berbeza dari VPN.

Bagaimana Kerja Kerja Tor?

Rangkaian Tor direka supaya tidak ada pelayan yang dapat mengetahui siapa anda dan apa yang anda lakukan. Rangkaian ini terdiri daripada beribu-ribu pelayan bebas yang dikendalikan oleh sukarelawan di seluruh dunia. Inilah yang berlaku apabila komputer anda ingin menghantar mesej menggunakan rangkaian Tor:

 1. Perisian pada komputer anda (sama ada pelayar Tor atau program lain yang dibolehkan Tor) memilih tiga pelayan Tor secara rawak. Perisian itu kemudiannya membina jalan antara ketiga-tiga pelayan itu.
 2. Proses bermula dengan pelayan yang akan sambungkan ke Internet awam (dipanggil Keluar Node). Perisian Tor pada komputer anda menyulitkan mesej dengan cara yang hanya Exit Node boleh mendekripsi.
 3. Perisian itu kemudiannya mengulangi proses ini dengan pelayan di tengah. Sekarang mesej disulitkan dua kali.
 4. Perisian tidak sama dengan pelayan yang akan mula-mula menerima mesej itu dari komputer anda (dipanggil Node Pengawal). Sekarang mesej itu disulitkan tiga kali.
 5. Setelah mesej disulitkan, Perisian Tor pada komputer anda menghantar mesej yang disulitkan kepada Node Pengawal. Pelayan ini menghilangkan lapisan penyulitan paling luar. Node Pengawal tidak dapat membaca mesej asal kerana masih ada dua lapisan penyulitan. Walau bagaimanapun, perisian termasuk alamat pelayan seterusnya dalam laluan apabila ia menyulitkan mesej.
 6. Node Pengawal menghantar mesej kepada pelayan di tengah jalan. Pelayan ini menghilangkan penyulitan lapisan kedua. Seperti komputer pertama ia masih tidak dapat membaca mesej kerana ada satu lapisan lagi penyulitan. Tetapi menghapus lapisan penyulitan ini memberitahu alamat Exit Node.
 7. Pelayan tengah menghantar mesej ke Exit Node. Exodus Node membuang lapisan penyulitan akhir. Ini bermakna Exit Node dapat melihat mesej asal anda. Walau bagaimanapun, kerana mesej disampaikan melalui pelayan lain di laluan, Exit Node tidak tahu siapa yang menghantar mesej tersebut.

Bagaimanakah Tor berfungsi?

Ini adalah kunci untuk memahami Tor jadi mari kita lihat apa yang setiap pelayan di jalan tahu.

 • The Node Pengawal boleh melihat alamat IP komputer anda. Tetapi ia tidak tahu apa kata mesej itu kerana lapisan tambahan penyulitan. Oleh itu, semua Guard Node tahu bahawa komputer anda menghantar mesej menggunakan Tor dan yang perlu hantar mesej itu ke pelayan tengah.
 • The pelayan tengah tahu mesej datang dari Node Pengawal dan bahawa ia harus meneruskan mesej ke Exit Node. Ia tidak dapat membaca mesej kerana ada satu lapisan penyulitan tersisa. Server tengah tidak tahu siapa yang menghantar mesej tersebut kepada Guard Node kerana maklumat tersebut tidak dilalui melalui rangkaian Tor.
 • The Keluar Node tahu apa kata mesej kerana ia perlu mengupas lapisan penyulitan akhir sebelum mesej itu boleh keluar ke Internet awam. Tetapi ia tidak tahu di mana mesej datang dari asalnya. Apa yang diketahui ialah pelayan tengah menghantar mesej itu.

Tiada seorang pun pelayan yang tahu atau boleh mengetahui kedua-dua di mana mesej datang dan apa yang dikatakannya. Ini adalah bagaimana Tor tidak mahu namanya disiarkan.

Routing Bawang Tor vs Penyulitan VPN

Cara mesej dialihkan dalam rangkaian mereka adalah perbezaan utama lain antara VPN dan Tor.

Apabila anda menghantar mesej dengan VPN, mesej itu akan disulitkan pada komputer anda dan dihantar ke pelayan tertentu dalam rangkaian VPN. Di sana, ia disahsulit dan diteruskan ke destinasi akhir. Mesej yang datang ke komputer anda akan dihantar ke pelayan VPN. Di sana mereka disulitkan dan dihantar ke komputer anda. Perisian VPN pada komputer anda menyahsulit mesej. Sebaik sahaja anda menubuhkan sambungan VPN, anda terus menggunakan pelayan yang sama untuk tempoh tersebut.

Tor menggunakan Routing Bawang, pendekatan yang lebih kompleks. Routing Bawang memerlukan mesej untuk melewati sekurang-kurangnya tiga pelayan Tor yang dipilih secara rawak sebelum dihantar ke destinasi akhir. Sebelum mesej meninggalkan komputer anda, perisian Tor menyulitkan mesej berbilang kali. Kesannya ialah memberikan lapisan mesej enkripsi yang mesti dikupas, sama seperti lapisan bawang.

Oleh kerana mesej itu melalui rangkaian, setiap pelayan menyahsulit salah satu lapisan. Apabila pelayan akhir dalam laluan mengupas lapisan akhir enkripsi, ia mendedahkan mesej asal anda, dan meneruskannya ke destinasi di luar rangkaian Tor.

Akibat penyulitan dan cara pelayan Tor menyampaikan mesej antara satu sama lain, tidak ada satu pun dari tiga pelayan yang dapat mengetahui kedua-dua orang yang menghantar mesej itu, dan apa yang dikatakan mesej itu. Ini menjadikan anda tanpa nama dalam rangkaian. Untuk melindungi lebih jauh daripada pelaku buruk yang cuba menggodam rangkaian, perisian Tor dalam komputer anda memilih pelayan baru untuk digunakan kira-kira setiap 10 minit.

Kelebihan Tor

Menggunakan Tor untuk menyambung ke Internet menawarkan beberapa kelebihan berhubung sambungan tanpa perlindungan.

Kelebihan Tor

Sukar untuk ditutup
Kerana ia terdiri daripada beribu-ribu pelayan yang tersebar di seluruh dunia, Tor sangat sukar untuk ditutup. Rangkaian diedarkan, tidak berpusat. Itu bererti tiada ibu pejabat, pejabat korporat atau pelayan utama menyerang.

Kebanyakan pelayan Tor dikendalikan oleh penyokong privasi sukarelawan. Untuk menutup Tor, anda perlu pergi selepas setiap pelayan individu dalam rangkaian. Ini menjadikan cuba menutup Tor sebagai praktikal seperti menghentikan pindahan muzik P2P atau mematikan Bitcoin.

Hampir tidak dikenali
Ada cara Tor dapat diserang, tetapi orang-orang dari Projek Tor sentiasa berusaha untuk membuat Tor lebih selamat. Walaupun tidak ada orang atau rangkaian yang dapat menjamin anda tidak diketahui namanya 100 peratus, Tor memberikan anda lebih banyak anonim dalam talian daripada VPN terbaik.

Kelemahan Tor

Walaupun Tor adalah sistem yang hebat untuk menggunakan Internet secara anonim, ia bukan penyelesaian yang sempurna. Berikut adalah beberapa kelemahan untuk menggunakan Tor.

Kelemahan Tor

Sangat perlahan
Mesej dalam rangkaian Tor melalui tiga (atau lebih) pelayan yang tersebar luas dan mendapatkan disulitkan dan menyahsulit sekurang-kurangnya tiga kali. Akibatnya, rangkaian Tor sangat perlahan. Menggunakannya untuk menstrim video atau untuk perkongsian fail rakan sebaya akan sangat sukar.

Dijalankan oleh sukarelawan
Kerana rangkaian Tor dijalankan oleh sukarelawan, tidak ada sumber wang terbina dalam untuk membayar untuk mengekalkan dan meningkatkan rangkaian. Sesetengah pelayan di rangkaian lama dan lambat, atau mempunyai sambungan Internet yang buruk. Di samping itu, selalu terdapat risiko bahawa sukarelawan yang menjalankan rangkaian tidak boleh dipercayai.

Keserasian peranti rendah
Projek Guardian mengekalkan Tor pada peranti Android. Pada masa ini, Pelayar Tor tidak tersedia untuk iOS, bermakna anda tidak boleh menggunakannya pada iPhone atau iPad anda.

Tor vs VPN: Yang Harus Anda Pilih?

Tor vs. VPN: Putusan itu

Sekarang bahawa anda tahu bagaimana Tor dan VPN berfungsi, anda boleh menentukan yang mana yang paling masuk akal untuk anda. Lihat carta di bawah untuk gambaran ringkas tentang bagaimana Tor dan VPN menumpukan satu sama lain, atau baca untuk penjelasan yang mendalam mengenai bila memilih setiap teknologi.

Tor vs carta VPN

Bila Sekiranya Anda Pilih VPN di atas Tor?

VPN adalah pilihan yang baik untuk pengguna yang terlibat dalam aktiviti dalam talian yang boleh meletakkan maklumat peribadi atau sensitif mereka dalam risiko, termasuk:

 • Memeriksa akaun bank dalam talian
 • Membeli-belah dalam talian
 • Menyambung ke Wi-Fi awam
 • Mengembara ke negara-negara yang mempunyai penapisan yang tinggi
 • Mengakses laman web yang disekat
 • Torrenting

Sebarang masa anda menghantar maklumat melalui Internet, ada kemungkinan seseorang akan memintasnya. Jika anda menghantar sebarang maklumat sensitif melalui internet, seperti maklumat log masuk anda ke akaun bank dalam talian anda atau nombor kad kredit anda, anda harus menggunakan VPN untuk memastikan ia dilindungi.

Ini amat penting jika anda menggunakan perkhidmatan Wi-Fi awam. Walaupun perkhidmatan ini biasanya digunakan di tempat seperti kedai kopi, hotel atau lapangan terbang, mereka terkenal tidak selamat dan peralatan untuk menggodamnya adalah murah dan mudah didapati. VPN juga cara yang berkesan untuk melindungi privasi jika anda melakukan perjalanan di peringkat antarabangsa, tinggal di negara yang mempunyai penapisan tinggi atau torrent.

Di samping itu, terdapat beberapa faedah memilih VPN, termasuk:

 • Kelajuan: VPN biasanya lebih cepat daripada Tor kerana mesej hanya melalui satu pelayan VPN dan bukannya 3 nod Tor.
 • Keserasian dengan semua peranti: VPN berfungsi dengan pelbagai peranti yang lebih luas daripada Tor. Khususnya, pada hari ini, Tor tidak berfungsi dengan iOS Apple. Sekiranya anda menggunakan iPhone atau iPad, Tor bukan pilihan.
 • Perkongsian fail P2P: VPN lebih sesuai untuk perkongsian fail P2P atau menonton video.
 • Semua sambungan dalam talian dilindungi: VPN akan melindungi semua sambungan internet anda; Tor hanya melindungi mereka yang direka untuk menggunakan rangkaian Tor.
 • Harga: Beberapa VPN adalah percuma; orang-orang yang mempunyai yuran bulanan kecil sangat berpatutan.
 • Mudah untuk ditubuhkan dan digunakan: VPN sangat mudah didirikan; apa yang anda perlu lakukan ialah memuat turun perisian ke komputer anda dan jalankannya apabila anda perlu dilindungi.
 • Akses kepada pasukan sokongan: Oleh kerana pembekal VPN adalah syarikat besar, mereka mempunyai halaman FAQ yang berguna, serta pasukan sokongan sekiranya anda menghadapi sebarang masalah.

Bila Anda Perlu Pilih Tor melalui VPN?

Anda telah melihat jenis situasi di mana anda harus menggunakan VPN dan mungkin tertanya-tanya, "Kenapa saya pernah menggunakan Tor?" Sebenarnya, kebanyakan orang tidak memerlukan Tor sama sekali. VPN cukup untuk kebanyakan situasi. Oleh itu, bilakah anda menggunakan Tor?

Tor adalah alat untuk digunakan apabila kepentingannya tinggi. Mungkin anda adalah seorang wartawan yang melaporkan mengenai kekejaman kerajaan. Atau aktivis menganjurkan bantahan di beberapa negara yang menindas.

Dalam kes ini, kebebasan dan kehidupan anda boleh berisiko. Pihak ketiga mungkin dapat bersandar pada perkhidmatan VPN untuk mendapatkan maklumat tentang anda. Tetapi hanya beberapa organisasi di dunia yang mempunyai kuasa untuk cuba menjejak anda melalui Tor.

Tambahan pula, ada beberapa faedah memilih Tor, termasuk:

 • Lengkap tanpa nama: Tor menjadikannya mustahil bagi pihak ketiga untuk mengesan aktiviti dalam talian anda. Walaupun ini hampir berlaku untuk VPN, ia tidak selalunya. Di samping itu, tidak seperti Tor, VPN boleh gagal dan mendedahkan alamat IP anda.
 • Harga: Tor sentiasa bebas untuk digunakan.
 • Mudah untuk ditubuhkan dan digunakan: Pelayar Tor sangat mudah untuk memuat turun dan digunakan.

Tor vs. VPN: Putusan itu

Secara keseluruhannya, VPN dan Tor adalah cara yang baik untuk melindungi data anda dan menjaga diri anda selamat dalam talian. Akhirnya, VPN adalah penyelesaian yang lebih praktikal untuk pengguna setiap hari yang ingin menjaga keselamatan mereka.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me