Tor vs. VPN: mitä sinun tulisi käyttää?

Yhä useammat ihmiset ajattelevat ja puhuvat online-yksityisyydestä. Tor- ja VPN-verkot ovat kaikkein tehokkaimpia verkkotietosuojatyökaluja, joita nykyään on saatavana. Tietyllä tavalla ne ovat hyvin samankaltaisia. Mutta heillä on myös joitain keskeisiä eroja, jotka tekevät niistä hyödyllisiä eri tilanteissa.


Tässä artikkelissa tarkastellaan Torin käyttöä VPN: n käyttämiseen. Katsomme ensin, kuinka kukin toimii, mikä antaa meille mahdollisuuden nähdä heidän suhteelliset vahvuutensa ja heikkoutensa. Sitten keskustelemme tietyistä käyttötapauksista selvittääksesi, milloin haluat käyttää yhtä tai toista. Napsauta alla olevia kuvakkeita siirtyäksesi jokaiseen osaan tai lukeaksesi näiden kahden työkalun perusteellinen erittely.

 • Miksi valita VPN
 • Miksi valita Tor
 • Tor vs. VPN lopullinen tuomio

VPN: Yleiskatsaus

VPN vs. Tor

Mikä on VPN?

Virtuaali yksityinen verkko (VPN) on tekniikka, joka suojaa yksityisyyttäsi, kun käytät Internetiä reitittämällä yhteys palvelimen kautta, joka piilottaa IP-osoitteesi ja salaa online-viestinnän.

Kuinka VPN: t toimivat?

VPN koostuu palvelinverkosta, joka yleensä sijaitsee useissa maissa ympäri maailmaa. Kun käytät VPN-verkkoa, tietokoneeltasi lähetetyt tiedot kulkevat yhden VPN-palveluntarjoajan palvelimien kautta ennen kuin ne menevät verkko-määränpäähän, kuten verkkopankkitilillesi. Samoin verkon ulkopuolelta tietokoneellesi lähetetyt tiedot kulkevat VPN-palvelimen läpi ennen laitteen saavuttamista.

Kuinka vpns toimii?

Seurauksena on, että voit lähettää ja vastaanottaa tietoja luopumatta online-sijainnistasi. Online-kohde näkee vain VPN-palvelimelta tulevan liikenteen, ei laitteestasi tai todellisesta sijainnista. Lisäksi palvelimelta lähetetyt viestit ovat salattuja, mikä estää kolmansien osapuolten toivomatonta pääsyä.

VPN-edut

VPN: n avulla yksityisyyden suojaamiseksi on joitain suuria etuja suojaamattoman yhteyden käyttämiseen verrattuna.

VPN-verkkojen edut

Täysi viestien salaus
VPN: t salaavat kaikki viestit, jotka kulkevat palvelimiensa ja tietokoneesi välillä. Tämä estää ketään (kuten Internet-palveluntarjoajaasi) vakoilemasta yhteyttä ja sieppaamasta tietojasi. Tämä on erityisen tärkeää maissa, joissa sensuuri on korkea tai kun lähetät erityisen arkaluontoista tietoa.

Nopeus
Vaikka Internet-liikenteesi kulkee VPN: n salausohjelmiston läpi ja palvelimet voivat hidastaa Internet-yhteyttäsi, se on vain pieni määrä. Päivittäisessä käytössä et todennäköisesti huomaa eroa.

Helppo asentaa ja käyttää
Vaikka VPN-työtä tekevä tekniikka on monimutkaista, suurin osa niistä on helppo asentaa ja käyttää. Ohjattu asennusohjelma asentaa ja määrittää ohjelmiston vain muutamalla napsautuksella. Ohjattu toiminto voi asettaa VPN: n käynnistymään automaattisesti, kun käynnistät tietokoneen, joten olet aina suojattu.

Yhteensopiva useimpien laitteiden kanssa
Parhaat VPN-palvelut tarjoavat ohjelmistoja, jotka toimivat suosituimmissa laitteissa. Tietokoneet, joissa on Windows-, Mac- tai Linux-käyttöjärjestelmä? Tarkistaa. Älypuhelimet, joissa on Android tai iOS? Tarkistaa. Jotkut palvelut tarjoavat jopa ohjelmistoja, joita voidaan käyttää kotireitittimessäsi tai digisovittimessa.

VPN-haitat

VPN: n käyttö voi tarjota hyvän suojauksen useimpia valvontatoimia vastaan. On kuitenkin tapoja, joilla yksityisyytesi voi vaarantua, kun käytät VPN-verkkoa.

VPN-verkkojen haitat

VPN-ohjelmistovirheitä
Jotta VPN-palvelu suojaa sinua, tietokoneesi VPN-ohjelmiston on toimittava oikein. Jos ohjelmisto kaatuu jostain syystä, tietokoneellesi ja tietokoneelta tulevat viestit voivat kulkea salaamattomasti ja VPN-verkon ulkopuolella. Tämä jättäisi heidät alttiiksi Internet-palveluntarjoajallesi tai kenelle tahansa muulle, joka halusi vakoilla heitä.

Suojautuakseen tästä ongelmasta monet VPN: t sisältävät tap-kytkimen ohjelmistoihinsa. Tappikytkin on asetettu niin, että jos VPN-ohjelmisto epäonnistuu jostain syystä, tietokoneesi katkaistaan ​​Internetistä. Vaikka Internet-yhteyksien menettäminen ei ole hienoa, on parempi kuin käyttää VPN: n sinulle antamaa suojausta.

Monipuoliset kirjauskäytännöt
Vaikka VPN: n käyttö tarjoaa suojan ulkopuolisia vastaan, sinun on luotettava VPN-palveluntarjoajaan. Kun käytät heidän ohjelmistojaan ja heidän palvelimiaan, palveluntarjoaja tietää paljon siitä, mitä teet verkossa ja minne menet.

Useimmat VPN-palvelut pitävät erityyppisiä lokit käyttäjien toiminnasta. Joskus palvelut pitävät nämä lokit omaan käyttöönsä, ja toisinaan hallituksen on pakko pitää nämä lokit. Nämä lokit sisältävät:

 • Käyttölokit: Tiedot siitä, missä olet menossa ja mitä teet verkossa, kun käytät VPN: tä. Jotkut VPN-verkot pitävät yksityiskohtaisia ​​lokitietoja kunkin käyttäjän toiminnoista, kun taas toiset yhdistävät käyttötiedot siten, että yksittäisten käyttäjien tunnistaminen on vaikeaa tai mahdotonta.
 • Yhteyslokit: Tiedot tietueista, kuten kun kirjaudut sisään VPN: ään, tietokoneesi IP-osoite, käyttäjänimesi ja vastaavat tiedot. Ei niin huono kuin käyttölokit, mutta silti paljon tietoa, jota voitaisiin käyttää sinua vastaan.

Palvelun säilyttämät lokit ja kuinka kauan ne pitävät niitä määrittää, kuinka suuri riski tästä sinulle on. Yksi VPN-palveluntarjoaja voi poistaa nämä tiedot heti. Toinen voi kirjata nämä tiedot ylläpito- ja tukitarkoituksiin, poistaa ne sitten kun irrotat yhteyden. Vielä muita VPN-verkkoja vaaditaan laissa pitämään näitä tietoja päivien, viikkojen tai jopa kuukausien ajan.

Jotkut VPN-palvelut mainostavat, ettei niissä ole lokkeja, mikä takaa sinulle parhaan mahdollisen turvallisuustason. Valitsemasi palveluntarjoajan kanssa on kuitenkin oltava varovainen; Jotkut VPN: t väittävät olevan "ei lokia", mutta pitävät tosiasiassa yksityiskohtaisia ​​yhteyslokeja.

Jos loki on olemassa, on mahdollista, että virasto voi käyttää näitä tietoja sinua vastaan, ja VPN: llä on rajoja, joita VPN voi tehdä suojaamaan sinua. Riippumatta siitä, kuinka VPN-palvelu voi olla yksityisyyttä suojaava, jos haastettua valtion edustajaa vaaditaan niiden lokit, heidän on luovutettava ne.

Mahdollisuus heikkoon salaukseen
Jotta tietokoneesi ja VPN-palvelimen välinen tiedonsiirto olisi turvallista, VPN-palvelun käyttämän salauksen on oltava murtumaton. Tämä pätee parhaimpiin VPN-verkkoihin, jotka käyttävät armeijan luokan salausta 256BIT Advanced Encryption Standard (AES). Jotkut alemman tason VPN-verkot käyttävät kuitenkin heikompia salausalgoritmeja, kuten PPTP ja Blowfish, joten sinun kannattaa tarkastella huolellisesti salausa, jota kukin VPN käyttää valitessaan palveluntarjoajaa.

Äärimmäisen suojan saavuttamiseksi tarvitset jonkin verran tapaa tehdä itsesi anonyymi. Siksi he loivat Torin.

Tor: Yleiskatsaus

Tor vs. VPN

Mikä on Tor?

Ensi silmäyksellä Tor-verkko on samanlainen kuin VPN. Viestit tietokoneellesi ja tietokoneelta kulkevat Tor-verkon kautta sen sijaan, että ne muodostavat yhteyden suoraan Internetin resursseihin. Mutta missä VPN tarjoaa yksityisyyttä, Tor tarjoaa nimettömänä.

VPN-palvelu voi estää ulkopuolisia näkemästä minne menet ja mitä Internetissä teet, mutta on olemassa tapoja kukistaa heidän antamansa yksityisyys. VPN-palvelulla on luonteeltaan pääsy sinuun liittyviin tietoihin. Sinun on luotettava heihin suojaamaan tietoja.

Kun käytät Tor-verkkoa, sinun ei tarvitse luottaa ketään. Torin muotoilu tekee sinusta käytännössä nimettömän online-tilassa. Vaikka mikään järjestelmä ei ole sataprosenttisesti varma, kenen tahansa olisi erittäin vaikea tunnistaa sinua, kun käytät Tor-verkkoa.

Onko Tor VPN?

Koska sekä Tor- että VPN-verkot suorittavat samanlaisia ​​toimintoja, saatat ihmetellä: ”Onko Tor todella vain tietyn tyyppinen VPN?” Vastaus on “Ei”. Tästä syystä:

VPN on palvelinverkko, joka suojaa yksityisyyttäsi salaamalla viestit ja piilottamalla IP-osoitteesi. VPN-palveluntarjoajasi hallitsee sekä tietokoneesi VPN-ohjelmistoja että heidän verkonsa palvelimia. Sinun on luotettava VPN-palveluusi suojataksesi yksityisyyttäsi, kun käytät heidän verkkoa.

Tor on palvelinverkko, jonka kanssa kommunikoit nimettömästi. Kukaan organisaatio ei hallitse sekä tietokoneesi Tor-ohjelmistoa että verkon yksittäisiä palvelimia. Sinun ei tarvitse luottaa ketään käyttämään Toria turvallisesti. Kuten mikään muu, se, että sinun ei tarvitse luottaa ketään Toria käytettäessä, erottaa sen VPN: stä.

Kuinka Tor toimii?

Tor-verkko on suunniteltu siten, että kukaan palvelin ei voi tietää sekä kuka olet että mitä teet. Verkko koostuu tuhansista itsenäisistä palvelimista, joita vapaaehtoiset ylläpitävät ympäri maailmaa. Näin tapahtuu, kun tietokoneesi haluaa lähettää viestin Tor-verkon kautta:

 1. Tietokoneesi ohjelmisto (joko Tor-selain tai jokin muu Tor-yhteensopiva ohjelma) valitsee satunnaisesti kolme Tor-palvelinta. Ohjelmisto sitten rakentaa polun näiden kolmen palvelimen välillä.
 2. Prosessi alkaa palvelimelta, joka tulee yhdistä julkiseen Internetiin (soitti Poistu solmusta). Tietokoneesi Tor-ohjelmisto salaa viestin tavalla, jonka vain poistosolmu voi purkaa.
 3. Ohjelmisto sitten toistaa tämän prosessin palvelimen kanssa keskellä. Nyt viesti on salattu kahdesti.
 4. Ohjelmisto tekee saman palvelimen kanssa, joka tulee ensin vastaanottaa viestin tietokoneeltasi (kutsutaan Vartijasolmu). Nyt viesti on salattu kolme kertaa.
 5. Kun viesti on salattu, Tor-ohjelmisto tietokoneellasi lähettää salatun viestin vartijasolmulle. Tämä palvelin poistaa uloimman salauskerroksen. Vartijasolmu ei voi lukea alkuperäistä viestiä, koska niitä on edelleen kaksi kerrosta salaus. Ohjelmisto sisältää kuitenkin seuraavan palvelimen osoitteen polulla, kun se salaa viestin.
 6. Vartijasolmu lähettää viestin palvelin polun keskellä. Tämä palvelin poistaa toisen salauskerroksen. Kuten ensimmäinen tietokone, se ei edelleenkään pysty lukemaan viestiä, koska siellä on vielä yksi salauskerros. Mutta tämän salauskerroksen poistaminen kertoo sille poistosolmun osoitteen.
 7. Keskipalvelin lähettää viestin poistosolmulle. Poistumissolmu poistaa viimeisen salauskerroksen. Tämä tarkoittaa, että poistosolmu näkee alkuperäisen viestisi. Koska viesti välitettiin muiden polun palvelimien kautta, poistosolmu ei tiedä kuka lähetti viestin.

Kuinka Tor toimii

Tämä on avain Torin ymmärtämiseen, joten katsotaanpa mitä polun kaikki palvelimet tietävät.

 • Vartijasolmu näkee tietokoneesi IP-osoitteen. Mutta se ei tiedä mitä viesti sanoo, koska salaus on lisäkerros. Joten kaikki vartijasolmu tietävät, että tietokoneesi lähetti viestin Torilla ja että sen tarvitsee välitä viesti edelleen keskipalvelimelle.
 • keskipalvelin tietää, että viesti tuli vartijasolmulta ja että sen on välitettävä viesti poistosolmulle. Se ei voi lukea viestiä, koska siellä on yksi kerros salausa jäljellä. Keskipalvelin ei tiedä kuka lähetti viestin vartiosolmulle, koska tietoja ei kuljeta Tor-verkon kautta.
 • Poistu solmusta tietää mitä sanoma sanoo, koska sen täytyy kuori pois viimeinen salauskerros ennen kuin viesti voi mennä julkiseen Internetiin. Mutta se ei tiedä mistä viesti alun perin tuli. Tiedä vain, että keskipalvelin välitti viestin.

Kukaan palvelin ei tiedä tai osaa tietää, mistä viesti tuli ja mitä se sanoo. Näin Tor tarjoaa nimettömänä.

Tor-sipulireititys vs. VPN-salaus

Tapa, jolla viestit reititetään heidän verkkoihinsa, on toinen tärkeä ero VPN: ien ja Tor: n välillä.

Kun lähetät viestin VPN: llä, viesti salataan tietokoneellasi ja lähetetään tietylle VPN-verkon palvelimelle. Siellä se salataan ja välitetään lopulliseen määränpäähän. Tietokoneellesi tulevat viestit lähetetään VPN-palvelimelle. Siellä ne salataan ja lähetetään tietokoneellesi. Tietokoneesi VPN-ohjelmisto purkaa viestin salauksen. Kun olet muodostanut VPN-yhteyden, jatkat saman palvelimen käyttöä koko ajan.

Tor käyttää sipulireititystä, monimutkaisempaa lähestymistapaa. Sipulireititys vaatii viestin kulkemaan ainakin kolmen, satunnaisesti valitun Tor-palvelimen läpi ennen kuin se lähetetään lopulliseen määränpäähänsä. Ennen kuin viesti poistuu tietokoneeltasi, Tor-ohjelmisto salaa viestin useita kertoja. Vaikutus on, että sanomakerrokset salattavat, jotka on kuorittava, samoin kuin sipulikerrokset.

Kun viesti kulkee verkon läpi, kukin palvelin purkaa yhden tasoista. Kun polun lopullinen palvelin kuorii viimeisen salauskerroksen pois, se paljastaa alkuperäisen viestin ja välittää sen määränpäähänsä Tor-verkon ulkopuolelle..

Salausten ja sen tapaan, kun Tor-palvelimet välittävät viestejä keskenään, yksikään kolmesta palvelimesta ei voi tietää, kuka viestin lähetti ja mitä viesti sanoo. Tämä tekee sinusta nimettömänä verkossa. Suojautuaksesi edelleen verkkoon hakkeroivilta yrittäjiltä tietokoneesi Tor-ohjelmisto valitsee uuden palvelimen käytettäväksi noin 10 minuutin välein..

Tor-edut

Torin käyttäminen Internet-yhteyden muodostamiseen tarjoaa useita etuja suojaamattomaan yhteyteen verrattuna.

Torin edut

Vaikea sammuttaa
Koska Tor koostuu tuhansista palvelimista, jotka ovat hajallaan ympäri maailmaa, Toria on erittäin vaikea sammuttaa. Verkko on hajautettu, ei keskitetty. Tämä tarkoittaa, ettei pääkonttoria, yritystoimistoa tai pääpalvelinta ole hyökkäyksen kohteena.

Suurinta osaa Tor-palvelimia ylläpitävät vapaaehtoiset yksityisyyden suojan edustajat. Torin sulkemiseksi joudut menemään jokaisen verkon yksittäisen palvelimen jälkeen. Tämä tekee Torin sammuttamisesta yrittämisen yhtä käytännölliseksi kuin P2P-musiikin siirron lopettaminen tai Bitcoinin sulkeminen.

Lähes täydellinen nimettömyys
Toriin voi hyökätä, mutta Tor-projektin ihmiset työskentelevät jatkuvasti tehdäkseen Torista turvallisemman. Vaikka kukaan henkilö tai verkko ei voi taata sinulle 100-prosenttista nimettömyyttä, Tor tarjoaa sinulle paljon enemmän online-nimettömyyttä kuin edes paras VPN.

Tor-haitat

Tor on hieno järjestelmä Internetin käyttämiseen nimettömästi, mutta se ei ole täydellinen ratkaisu. Tässä on joitain Torin käytön haittoja.

Torin haitat

Hyvin hidas
Tor-verkon viestit kulkevat kolmen (tai useamman) laajalle levinneen palvelimen läpi ja salataan ja salataan vähintään kolme kertaa. Seurauksena Tor-verkko on erittäin hidas. Sen käyttäminen videoiden suoratoistoon tai vertaisverkkojen tiedostojen jakamiseen olisi erittäin vaikeaa.

Ohjaa vapaaehtoiset
Koska Tor-verkkoa ylläpitävät vapaaehtoiset, verkossa ei ole sisäänrakennettua rahan lähdettä verkon ylläpidosta ja päivittämisestä. Jotkut verkon palvelimet ovat vanhoja ja hitaita tai niillä on huonot Internet-yhteydet. Lisäksi on aina vaara, että verkostoa ylläpitävät vapaaehtoiset eivät ole luotettavia.

Heikko laitteen yhteensopivuus
Guardian-projekti ylläpitää Toria Android-laitteilla. Tällä hetkellä Tor-selainta ei ole saatavana iOS: iin, eli et voi käyttää sitä iPhonessa tai iPadissa.

Tor vs. VPN: mitkä sinun pitäisi valita?

Tor vs. VPN: Tuomio

Nyt kun tiedät, kuinka Tor- ja VPN-verkot toimivat, voit määrittää, mikä on sinulle järkevin. Katso alla olevasta taulukosta nopea yleiskatsaus siitä, kuinka Tor ja VPN yhdistyvät toisiinsa, tai lue tarkempi selitys siitä, milloin kukin tekniikka valitaan.

Tor vs. VPN-kaavio

Milloin pitäisi valita VPN Torin yli?

VPN on loistava vaihtoehto käyttäjille, jotka harjoittavat online-toimintaa, joka saattaa vaarantaa heidän henkilökohtaiset tai arkaluontoiset tietonsa, mukaan lukien:

 • Online-pankkitilin tarkistaminen
 • Ostoksia verkossa
 • Yhdistetään julkiseen Wi-Fi-verkkoon
 • Matkustaminen maihin, joissa sensuuri on korkea
 • Estettyjen verkkosivustojen käyttäminen
 • Torrenting

Aina kun lähetät tietoja Internetin välityksellä, on mahdollista, että joku sieppaa sen. Jos lähetät arkaluontoisia tietoja Internetissä, kuten kirjautumistietosi verkkopankkitilillesi tai luottokorttisi numeroon, sinun tulee käyttää VPN: ää varmistaaksesi, että se on suojattu.

Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät julkisia Wi-Fi-palveluita. Näitä palveluita käytetään yleisesti esimerkiksi kahviloissa, hotelleissa tai lentokentillä, mutta ne ovat tunnetusti epävarmoja ja niihin tunkeutuvat laitteet ovat sekä halpoja että helposti saatavilla. VPN-verkot ovat myös tehokkaita tapoja suojata yksityisyyttä, jos matkustat kansainvälisesti, asut maassa, jossa on korkea sensuuri tai torrent.

Lisäksi niitä on useita VPN-valinnan edut, mukaan lukien:

 • Nopeus: VPN: t ovat yleensä nopeampia kuin Tor, koska viestit kulkevat vain yhden VPN-palvelimen kautta 3 Tor-solmun sijasta.
 • Yhteensopivuus kaikkien laitteiden kanssa: VPN: t toimivat laajemman laitevalikoiman kanssa kuin Tor. Erityisesti tänään Tor ei toimi Applen iOS: n kanssa. Jos käytät iPhonea tai iPadia, Tor ei ole vaihtoehto.
 • P2P-tiedostonjako: VPN-verkot sopivat paremmin P2P-tiedostojen jakamiseen tai videoiden katsomiseen.
 • Kaikki suojattu verkkoyhteydet: VPN suojaa kaikkia Internet-yhteyksiäsi; Tor suojaa vain niitä, jotka on suunniteltu käyttämään Tor-verkkoa.
 • Hinta: Useat VPN: t ovat ilmaisia; Ne, joilla on pieni kuukausimaksu, ovat erittäin edullisia.
 • Helppo asentaa ja käyttää: VPN: t ovat erittäin helppo asentaa; sinun tarvitsee vain ladata ohjelmisto tietokoneellesi ja ajaa sitä aina, kun tarvitset suojausta.
 • Pääsy tukitiimiin: Koska VPN-palveluntarjoajat ovat suuryrityksiä, niillä on hyödyllisiä UKK-sivuja sekä tukitiimejä, jos sinulla on ongelmia.

Milloin pitäisi valita Tor VPN: n kautta?

Olet nähnyt erilaisia ​​tilanteita, joissa sinun pitäisi käyttää VPN: ää ja saatat ihmetellä: “Miksi en koskaan käyttäisi Toria?” Totuus on, että useimmat ihmiset eivät tarvitse Toria ollenkaan. VPN riittää suurimpaan osaan tilanteita. Joten milloin sinun pitäisi käyttää Toria?

Tor on työkalu, jota käytetään, kun panokset ovat korkeat. Ehkä olet toimittaja, joka raportoi hallituksen julmuudesta. Tai aktivisti, joka järjestää mielenosoituksen jossain sortovaltiossa.

Näissä tapauksissa vapautesi ja elämäsi voivat olla vaarassa. Kolmas osapuoli voi pystyä nojaamaan VPN-palveluun saadaksesi tietoja sinusta. Mutta vain harvoilla organisaatioilla maailmassa on valta jopa yrittää jäljittää sinua Torin kautta.

Lisäksi niitä on useita Torin valinnan edut, mukaan lukien:

 • Täydellinen nimettömyys: Tor tekee kolmansien osapuolten mahdottomaksi jäljittää online-toimintaa. Vaikka tämä on melkein totta VPN-verkoissa, niin ei aina. Lisäksi toisin kuin Tor, VPN: t voivat epäonnistua ja paljastaa IP-osoitteesi.
 • Hinta: Tor on aina vapaa käyttää.
 • Helppo asentaa ja käyttää: Tor-selain on erittäin helppo ladata ja käyttää.

Tor vs. VPN: Tuomio

Kaiken kaikkiaan VPN ja Tor ovat molemmat tehokkaita tapoja suojata tietojasi ja pitää itsesi turvassa verkossa. Loppujen lopuksi VPN on käytännöllisempi ratkaisu päivittäisille käyttäjille, jotka haluavat pitää itsensä turvassa.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me