Tor vs VPN: Melyiket kell használni?

Egyre több ember gondolkodik és beszél az online adatvédelemről. A Tor és a VPN a mai legmegfelelőbb online adatvédelmi eszközök. Bizonyos szempontból nagyon hasonlóak. De vannak olyan alapvető különbségeik is, amelyek felhasználhatják őket különböző helyzetekben.

Ebben a cikkben a Tor és a VPN használatával foglalkozunk. Először azt vizsgáljuk meg, hogyan működik mindegyik, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megnézhesd azok relatív erősségeit és gyengeségeit. Ezután megvitatjuk az egyes felhasználási eseteket annak meghatározása érdekében, hogy mikor kívánja használni az egyiket vagy a másikot. Kattintson az alábbi ikonokra az egyes szakaszokhoz való navigáláshoz, vagy olvassa el a két eszköz mélyebb lebontását.

 • Miért válassza a VPN-t?
 • Miért válassza a Tor-ot?
 • Tor és VPN végleges ítélet

VPN-k: Áttekintés

VPN vs Tor

Mi a VPN??

A virtuális magánhálózat (VPN) egy olyan technológia, amely megvédi az Ön személyes adatait az internet használatakor azáltal, hogy kapcsolatát egy kiszolgálón keresztül irányítja, amely elrejti az Ön IP-címét és titkosítja az online kommunikációt.

Hogyan működnek a VPN-ek??

A VPN szerverhálózatból áll, általában a világ több országában található. Amikor VPN-t használ, a számítógépről küldött információk áthaladnak a VPN-szolgáltató egyik szerverén, mielőtt az online rendeltetési helyére kerülnének, például az online bankszámlájára. Hasonlóképpen, a számítógépre a hálózaton kívülről eljuttatott információk áthaladnak a VPN-kiszolgálón, mielőtt elérnék a készüléket.


hogyan működik a vpns

Ennek eredményeként adatait küldhet és fogadhat anélkül, hogy feladná online helyét. Az online rendeltetési hely csak a VPN-kiszolgálótól érkező forgalmat fogja látni, nem pedig az Ön készülékétől vagy a valós helyétől. Ezenkívül a kiszolgálóról küldött üzenetek titkosítva vannak, és ezzel blokkolják a harmadik felek nem kívánt hozzáférését.

VPN előnyei

A magánélet védelme érdekében a VPN-nek néhány nagy előnye van a nem védett kapcsolat használatához képest.

A VPN előnyei

Teljes üzenet titkosítás
A VPN-k titkosítják az összes üzenetet, amely a kiszolgálók és a számítógép között továbbad. Ez megakadályozza, hogy bárki (például az internetszolgáltató) kémkedjen a kapcsolaton, és elkapja az Ön adatait. Ez különösen fontos azokban az országokban, ahol magas a cenzúra, vagy amikor különösen érzékeny adatokat küldünk.

Sebesség
Bár az internetes forgalom áthalad a VPN titkosító szoftverén és a szervereken kissé lelassíthatja az internetkapcsolatot, ez csak csekély mértékben. Mindennapi használatra valószínűleg nem veszi észre a különbséget.

Könnyen telepíthető és használható
Noha a VPN működését elősegítő technológia bonyolult, többségük egyszerűen telepíthető és használható. Néhány kattintással a telepítő varázsló telepíti és konfigurálja a szoftvert. A varázsló beállíthatja, hogy a VPN automatikusan elinduljon, amikor elindítja a számítógépet, így mindig védelem alatt áll.

Kompatibilis a legtöbb készülékkel
A legjobb VPN-szolgáltatások olyan szoftvert biztosítanak, amely a legnépszerűbb eszközökön működik. Számítógépek Windows, Mac vagy Linux operációs rendszerekkel? Jelölje be. Android vagy iOS rendszert futtató okostelefonok? Jelölje be. Egyes szolgáltatások olyan szoftvert is biztosítanak, amely az otthoni útválasztón vagy a set-top boxon futtatható.

VPN hátrányok

A VPN használata jó biztonságot nyújthat a legtöbb megfigyelés ellen. Vannak olyan módok is, amelyekkel a magánéletét veszélyeztetheti a VPN használata.

A VPN hátrányai

VPN szoftverhibák
A VPN szolgáltatás védelme érdekében a számítógépen lévő VPN szoftvernek megfelelőnek kell lennie. Ha a szoftver valamilyen okból összeomlik, a számítógépre érkező és onnan érkező üzenetek titkosítatlanul és a VPN-hálózaton kívülre is eljuthatnak. Ez kiszolgáltatottá teheti őket az internetszolgáltatóval szemben, vagy bárki másnál, aki kémkedni akar rájuk.

A probléma elleni védelem érdekében számos VPN-rendszer szoftvert tartalmaz egy kill kapcsolót. A kikapcsolót úgy állítják be, hogy ha a VPN szoftver valamilyen okból meghibásodik, a számítógép lekapcsolódik az internetről. Noha az internet-hozzáférés elvesztése nem nagy, jobb, mint a VPN által nyújtott biztonság használata.

Változatos naplózási irányelvek
Míg a VPN használata biztonságot nyújt a kívülállókkal szemben, bíznia kell a VPN szolgáltatónál. Miközben szoftverüket és szervereiket használják, a szolgáltató sokat tud arról, hogy mit csinál online és hová megy.

A legtöbb VPN-szolgáltatás különféle naplókat tart a felhasználók tevékenységéről. Időnként a szolgálatok ezeket a naplókat saját használatra tartják, és néha a kormányuk kényszeríti ezeket a naplókat. Ezek a naplók tartalmazzák:

 • Használati naplók: Nyilvántartások arról, hogy hová megy és mit csinál online, amikor a VPN-t használja. Egyes VPN-k részletes naplókat vezetnek az egyes felhasználók tevékenységeiről, mások a felhasználási információkat oly módon gyűjtik össze, hogy megnehezítsék vagy lehetetlenné teszik az egyes felhasználók azonosítását..
 • Csatlakozási naplók: Információ-nyilvántartások, például amikor bejelentkezik a VPN-be, a számítógép IP-címe, felhasználóneve és hasonló adatok. Nem olyan rossz, mint a használati naplók, de mégis sok információ felhasználható veled szemben.

Melyik naplókat tart egy szolgáltatás, és mennyi ideig őrzik őket, meghatározza, hogy mekkora kockázatot jelent ez Önnek. Előfordulhat, hogy egy VPN-szolgáltató azonnal törli ezeket az információkat. Előfordulhat, hogy egy másik személy naplózza ezeket az információkat karbantartási és támogatási célokra, majd törli azokat, miután megszüntette a kapcsolatot. Még a többi VPN-re a törvény előírja, hogy ezt az információt napok, hetek vagy akár hónapokig is megőrizze.

Egyes VPN-szolgáltatások hirdetik, hogy nem tartanak naplót, ami a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja Önnek. Óvatosan kell választania a választott szolgáltatót; Egyes VPN-k azt állítják, hogy „nincs napló”, de valójában részletes kapcsolati naplókat tartanak fenn.

Ha létezik napló, akkor valószínű, hogy egy ügynökség felhasználhatja ezeket az információkat ön ellen, és vannak korlátozások arra, mit tehet a VPN az ön védelme érdekében. Nem számít, mennyire lehet VPN-szolgáltatás a magánélet védelmében, ha egy idézéssel bíró kormányzati képviselő megköveteli a naplóikat, kötelesek átadni őket.

A gyenge titkosítás lehetősége
A számítógép és a VPN szerver közötti biztonságos kommunikáció érdekében a VPN szolgáltatás által használt titkosításnak törhetetlennek kell lennie. Ez igaz a legjobb VPN-kre, amelyek a 256BIT Advanced Encryption Standard (AES) katonai osztályú titkosítást használják. Egyes alacsonyabb szintű VPN-k azonban gyengébb titkosítási algoritmusokat használnak, mint például a PPTP és a Blowfish, ezért érdemes körültekintően megvizsgálni a titkosítást, amelyet az egyes VPN használ a szolgáltató kiválasztásakor..

A tökéletes védelem érdekében valamilyen módon szüksége van arra, hogy névtelenné váljon. Ezért hozták létre Tor-ot.

Tor: Áttekintés

Tor vs VPN

Mi az a Tor??

Első pillantásra a Tor hálózat hasonló a VPN-hez. A számítógépre érkező és onnan érkező üzenetek a Tor hálózaton keresztül továbbítódnak, ahelyett, hogy közvetlenül az internetes erőforrásokhoz kapcsolódnának. De ahol a VPN-ek adatvédelmet nyújtanak, a Tor anonimitást nyújt.

A VPN-szolgáltatás megakadályozhatja, hogy a kívülállók látják, hová mennek, és mit csinálnak az interneten, ám vannak módjai annak, hogy legyőzzük az általuk nyújtott adatvédelmet. A VPN szolgáltatás jellegéből adódóan hozzáférhet az Önnel kapcsolatos információkhoz. Bíznia kell benne, hogy megvédje ezeket az információkat.

A Tor-hálózat használatakor nem kell senkibe bízni. A Tor kialakítása gyakorlatilag névtelenné tesz téged, amikor online lép fel. Noha egyetlen rendszer sem 100% -ban bolondbiztos, bárki számára rendkívül nehéz lesz azonosítani Önt, amikor a Tor hálózatot használja.

Tor egy VPN?

Mivel mind a Tor, mind a VPN hasonló funkciókat végez, felmerülhet a kérdés: „A Tor valóban csak egy meghatározott VPN típus?” A válasz: „Nem”. Íme:

A VPN egy szerverhálózat, amely az üzeneteinek titkosításával és az IP-cím elrejtésével védi az Ön személyes adatait. A VPN szolgáltatója irányítja mind a számítógépen lévő VPN szoftvert, mind a hálózatuk szervereit. A magánélet védelme érdekében a hálózatuk használatakor megbíznia kell a VPN-szolgáltatást.

A Tor olyan kiszolgálók hálózata, amelyekkel névtelenül kommunikálnak. Senki sem irányítja mind a számítógépen lévő Tor szoftvert, mind a hálózat egyes szervereit. A Tor biztonságos használatához nem kell senkiben megbíznia. Mint minden más, az a tény, hogy a Tor használatakor nem kell senkibe bízni, az megkülönbözteti a VPN-t.

Hogyan működik Tor??

A Tor hálózatot úgy tervezték meg, hogy egyetlen szerver sem tudja megtudni, ki vagy, és mit csinál. A hálózat több ezer független szerverből áll, amelyeket önkéntesek működtetnek szerte a világon. Így történik, amikor a számítógép üzenetet akar küldeni a Tor hálózaton keresztül:

 1. Szoftver a számítógépen (akár a Tor böngésző, akár egy másik Tor-kompatibilis program) véletlenszerűen kiválaszt három Tor szervert. Akkor a szoftver utat épít e három szerver között.
 2. A folyamat azzal a szerverrel kezdődik, amelyik ezt fogja végezni csatlakozni a nyilvános internethez (hívta a Kilépés a csomópontból). A Tor szoftver a számítógépen titkosítja az üzenetet oly módon, hogy csak a kilépési csomópont tudja dekódolni.
 3. Akkor a szoftver megismétli ezt a folyamatot közepén a szerverrel. Most a Az üzenet kétszer titkosítva.
 4. A szoftver ugyanezt teszi a kiszolgálóval, amely ezt fogja végezni először kapja meg az üzenetet a számítógépről (az úgynevezett Gárdacsomó). Most az üzenet háromszor titkosítva.
 5. Az üzenet titkosítása után a Tor szoftver a számítógépeden elküldi a titkosított üzenetet a Gárdacsomóhoz. Ez a szerver eltávolítja a titkosítás legkülső rétegét. A Gárdacsomópont nem tudja elolvasni az eredeti üzenetet, mert vannak két réteg titkosítás. Ugyanakkor a szoftver tartalmazza az útvonal következő szerverének címét, amikor az üzenetet titkosítja.
 6. A Gárdacsomó az üzenetet küldi a szerver az út közepén. Ez a szerver eltávolítja a második titkosítási réteget. Mint az első számítógép, még mindig nem tudja olvasni az üzenetet, mert van még egy réteg a titkosítást. De a titkosítás ezen rétegének eltávolítása megmondja a Kilépési csomópont címét.
 7. A középső szerver elküldi az üzenetet a kilépési csomópontnak. A kilépési csomópont eltávolítja a titkosítás utolsó rétegét. Ez azt jelenti, hogy a Kilépési csomópont láthatja az eredeti üzenetet. Mivel azonban az üzenetet az út másik kiszolgálóin továbbították, az Kilépési csomópont nem tudja, ki küldte az üzenetet.

Hogyan működik Tor?

Ez kulcsfontosságú a Tor megértésében, ezért nézzük meg, hogy az útvonal egyes kiszolgálói mit tudnak.

 • Az Gárdacsomó láthatja a számítógép IP-címét. De a titkosítás további rétegei miatt nem tudja, mit mond az üzenet. Tehát az összes Gárdacsomó tudja, hogy a számítógépe Tor-nal küldött üzenetet, és erre van szüksége továbbítja az üzenetet a középső kiszolgálóra.
 • Az középső szerver tudja, hogy az üzenet a Gárdacsomóból érkezett, és hogy továbbítania kell az üzenetet a Kilépési csomóponthoz. Nem tudja olvasni az üzenetet, mert van egy réteg a titkosítást megmaradt. A középső szerver nem tudja, ki küldte az üzenetet a Gárdacsomónak, mert ezeket az információkat nem továbbítják a Tor-hálózaton.
 • Az Kilépés a csomópontból tudja, mit mond az üzenet, mert meg kell húzza le a titkosítás utolsó rétegét mielőtt az üzenet eljuthat a nyilvános internetbe. De eredetileg nem tudja, honnan származott az üzenet. Csak azt tudja, hogy a középső szerver továbbította az üzenetet.

Senki sem tudja, sem tudja, honnan származik az üzenet, és mit mond. A Tor így nyújt anonimitást.

A hagyma útválasztása és a VPN titkosítása

Az VPN-k és a Tor közötti új különbség az, hogy az üzenetek hogyan kerülnek hálózatukba.

Amikor üzenetet küld egy VPN-sel, az üzenet titkosítva lesz a számítógépen, és elküldésre kerül egy adott szerverre a VPN-hálózatban. Ott dekódolja és továbbítja a végső rendeltetési helyhez. A számítógépére érkező üzenetek elküldésre kerülnek a VPN szerverre. Ott vannak titkosítva és elküldve a számítógépére. A számítógépen lévő VPN-szoftver dekódolja az üzenetet. Miután létrejött egy VPN-kapcsolat, továbbra is ugyanazt a szervert használja mindaddig.

A Tor hagyma útválasztást, egy összetettebb megközelítést alkalmaz. A hagyma útválasztása megköveteli, hogy az üzenet legalább három, véletlenszerűen kiválasztott Tor kiszolgálón áthaladjon, mielőtt eljuttatja a végső rendeltetési helyre. Mielőtt az üzenet elhagyja a számítógépet, a Tor szoftver többször titkosítja az üzenetet. Ennek célja az, hogy az üzenet titkosítási rétegeit megkapja, amelyeket meg kell hámozni, hasonlóan a hagyma rétegeivel.

Amint az üzenet áthalad a hálózaton, minden szerver dekódolja az egyik réteget. Amikor az elérési út végső kiszolgálója lehúzza a titkosítás végső rétegét, leleplezi az eredeti üzenetet, és továbbítja a Tor-hálózaton kívüli rendeltetési helyére..

A titkosítás és a Tor kiszolgálók közötti üzenetküldés eredményeként a három szerver egyikének sem lehet tudnia, hogy kik küldték az üzenetet, és mi is az üzenet. Ez anonimmá tesz téged a hálózaton belül. A hálózat megtámadására törekvő rossz szereplők elleni további védelem érdekében a számítógépen lévő Tor szoftver az új szervert választja körülbelül 10 percenként.

Tor előnyei

A Tor használatával az internethez való csatlakozás számos előnnyel jár a nem védett kapcsolathoz képest.

A Tor előnyei

Nehéz leállítani
Mivel a világ szerte szétszórt szervereinek ezreiből áll, a Tor működését nagyon nehéz leállítani. A hálózat szétszórt, nem központosított. Ez azt jelenti, hogy nincs központ, vállalati iroda vagy főszerver, amely támadna.

A legtöbb Tor szervert önkéntes adatvédelmi képviselők üzemeltetik. A Tor leállításához a hálózat minden egyes kiszolgálója után el kell lépnie. Ez teszi a Tor leállításának megpróbálását ugyanolyan praktikussá, mint a P2P zeneátvitel leállítása vagy a Bitcoin leállítása.

Szinte teljes névtelenség
Tornak megtámadására van mód, de a Tor projekt emberei folyamatosan azon dolgoznak, hogy Tor biztonságosabbá váljanak. Bár senki vagy hálózat nem garantálhatja 100% -ban névtelenségét, a Tor sokkal több online névtelenséget nyújt Önnek, mint a legjobb VPN..

Tor hátrányok

Noha a Tor nagyszerű rendszer az internet névtelen használatához, ez nem tökéletes megoldás. Íme néhány hátrány a Tor használatához.

A Tor hátrányai

Nagyon lassú
A Tor-hálózat üzenetei három (vagy több) széles körben elterjedt szerveren haladnak keresztül, és legalább háromszor titkosítva és dekódolva lesznek. Ennek eredményeként a Tor-hálózat nagyon lassú. Nagyon nehéz lenne videofájlok streamingjére vagy peer-to-peer fájlok megosztására használni.

Fut önkéntesek
Mivel a Tor hálózatot önkéntesek üzemeltetik, nincs beépített pénzforrás a hálózat fenntartásának és fejlesztésének a kifizetésére. A hálózat egyes kiszolgálói régi és lassúak, vagy rossz internetkapcsolattal rendelkeznek. Ezenkívül mindig fennáll annak a veszélye, hogy a hálózatot működtető önkéntesek nem megbízhatók.

Alacsony kompatibilitási eszköz
A Guardian projekt fenntartja a Tor-ot Android-eszközökön. Jelenleg a Tor-böngésző nem érhető el iOS esetén, azaz nem használhatja iPhone vagy iPad készülékén.

Tor vs VPN: melyiket kell választania?

Tor vs VPN: Az ítélet

Most, hogy tudja, hogyan működnek a Tor és a VPN-ek, meghatározhatja, melyik a legmegfelelőbb. Nézze meg az alábbi táblázatot, ahol röviden áttekintheti, hogyan állnak össze a Tor és a VPN-ek egymással szemben, vagy olvassa el a részletesebb magyarázatokat arról, hogy mikor kell kiválasztani az egyes technológiákat..

Tor vs VPN diagram

Mikor kellene VPN-t választania a Tor felett?

A VPN kiváló lehetőség azoknak a felhasználóknak, akik online tevékenységeket folytatnak, amelyek veszélyeztethetik személyes vagy érzékeny információikat, ideértve:

 • Online bankszámla ellenőrzése
 • Online vásárlás
 • Csatlakozás a nyilvános Wi-Fi-hez
 • Utazás nagy cenzúrájú országokba
 • A blokkolt webhelyek elérése
 • torrentezés-

Bármikor, amikor információkat küld az interneten, van esély arra, hogy valaki elfogja azokat. Ha érzékeny információkat küld az interneten keresztül, például bejelentkezési adatait az online bankszámlájára vagy a hitelkártya számát, akkor VPN-t kell használnia annak védelme érdekében.

Ez különösen akkor fontos, ha nyilvános Wi-Fi-szolgáltatásokat használ. Noha ezeket a szolgáltatásokat általában olyan helyeken használják, mint például kávézók, szállodák vagy repülőterek, ezek közismert módon bizonytalanok, és a hozzájuk becsapódó felszerelés olcsó és könnyen elérhető. A VPN-k hatékony megoldást nyújtanak a magánélet védelmére is, ha nemzetközileg utazik, magas cenzúra vagy torrent országban él.

Ezenkívül számos is létezik a VPN kiválasztásának előnyei, beleértve:

 • Sebesség: A VPN-k általában gyorsabbak, mint a Tor, mivel az üzenetek 3 Tor csomópont helyett csak egy VPN kiszolgálón haladnak át.
 • Kompatibilitás az összes eszközzel: A VPN-k sokkal több eszközön működnek, mint a Tor. Különösen a mai naptól kezdve a Tor nem működik az Apple iOS-ével. Ha iPhone vagy iPad készüléket használ, a Tor nem választható.
 • P2P fájlmegosztás: A VPN-k jobban alkalmasak a P2P fájlmegosztásra vagy a videók megtekintésére.
 • Minden online kapcsolat védett: A VPN védi az összes internetkapcsolatot; A Tor csak azokat védi, amelyek a Tor hálózat használatához készültek.
 • Ár: Több VPN ingyenes; az alacsony havi díjjal rendelkezők nagyon megfizethetők.
 • Könnyen beállítható és használható: A VPN-k rendkívül egyszerűen beállíthatók; annyit kell tennie, hogy töltse le a szoftvert a számítógépére, és futtassa, amikor csak védeni kell.
 • Hozzáférés a támogató csoporthoz: Mivel a VPN-szolgáltatók nagyvállalatok, hasznos GYIK-oldalaik vannak, valamint támogatási csoportok is vannak, ha bármilyen probléma merül fel.

Mikor kell a Tor-ot választania a VPN-en keresztül?

Látta már, hogy milyen helyzetekben kell VPN-t használnia, és azon tűnődhet, hogy „Miért használnám soha Tor-ot?” Az az igazság, hogy a legtöbb embernek egyáltalán nincs szüksége Tor-ra. A VPN elegendő a helyzetek túlnyomó többségéhez. Tehát, mikor kell használni a Tor-ot?

A Tor a szerszám, amelyet magas téttel kell használni. Lehet, hogy újságíró vagy, aki valamilyen kormányzati atrocitással foglalkozik. Vagy aktivista, aki tiltakozást szervez valamilyen elnyomó országban.

Ezekben az esetekben a szabadsága és az élete veszélyben lehet. Lehetséges, hogy egy harmadik fél támaszkodhat egy VPN-szolgáltatásra, hogy információt szerezzen rólad. De a világon csak néhány szervezetnek van hatalma arra, hogy megkísérelje felkutatni téged a Tor-on keresztül.

Ezen túlmenően számos is létezik A Tor kiválasztásának előnyei, beleértve:

 • Teljes névtelenség: A Tor nem teszi lehetővé harmadik felek számára az online tevékenység nyomon követését. Noha ez szinte igaz a VPN-kre, ez nem mindig. Ezenkívül, a Tor-nal ellentétben, a VPN-k megbukhatnak és felfedhetik az Ön IP-címét.
 • Ár: A Tor mindig szabadon használható.
 • Könnyen beállítható és használható: A Tor böngésző rendkívül egyszerűen letölthető és használható.

Tor vs VPN: Az ítélet

Összességében a VPN és a Tor egyaránt hatékony módja az adatok védelmének és az online biztonság megőrzésének. Végül a VPN a praktikusabb megoldás mindennapi felhasználók számára, akik biztonságot akarnak tartani.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me