Tor versus VPN: welke moet u gebruiken?

Meer en meer mensen denken en praten over online privacy. Tor en VPN's zijn twee van de krachtigste online privacy-tools die vandaag beschikbaar zijn. In sommige opzichten lijken ze erg op elkaar. Maar ze hebben ook enkele belangrijke verschillen die ze nuttig maken in verschillende situaties.

In dit artikel zullen we kijken naar het gebruik van Tor versus het gebruik van een VPN. We zullen eerst kijken naar hoe elk werkt, waardoor we hun relatieve sterke en zwakke punten kunnen zien. Vervolgens bespreken we specifieke gebruikssituaties om te bepalen wanneer u het een of het ander wilt gebruiken. Klik op de onderstaande pictogrammen om naar elke sectie te navigeren of lees verder voor een diepgaand overzicht van deze twee tools.

 • Waarom kiezen voor VPN
 • Waarom kiezen voor Tor
 • Tor versus VPN eindoordeel

VPN's: een overzicht

VPN versus Tor

Wat is een VPN?

Een Virtual Private Network of VPN is een technologie die uw privacy beschermt wanneer u internet gebruikt door uw verbinding te routeren via een server die uw IP-adres verbergt en uw online communicatie codeert.

Hoe werken VPN's??

Een VPN bestaat uit een netwerk van servers, meestal in meerdere landen over de hele wereld. Wanneer u een VPN gebruikt, wordt informatie die vanaf uw computer wordt verzonden, door een van de servers van de VPN-provider geleid voordat deze naar zijn online bestemming gaat, zoals uw online bankaccount. Evenzo wordt informatie die van buiten uw netwerk naar uw computer wordt verzonden, door de VPN-server geleid voordat deze uw apparaat bereikt.


hoe werken VPN's

Als gevolg hiervan kunt u gegevens verzenden en ontvangen zonder uw online locatie op te geven. De online bestemming ziet alleen verkeer van de VPN-server, niet uw apparaat of echte locatie. Bovendien worden berichten verzonden vanaf de server gecodeerd, waardoor ongewenste toegang van derden wordt geblokkeerd.

VPN voordelen

Het gebruik van een VPN om uw privacy te beschermen heeft enkele grote voordelen ten opzichte van het gebruik van een onbeschermde verbinding.

Voordelen van VPN's

Volledige berichtversleuteling
VPN's coderen alle berichten die tussen hun servers en uw computer worden verzonden. Dit voorkomt dat iemand (zoals uw ISP) uw verbinding bespioneert en uw gegevens onderschept. Dit is vooral belangrijk in landen met veel censuur of wanneer u bijzonder gevoelige gegevens verzendt.

Snelheid
Hoewel uw internetverkeer de versleutelingssoftware van de VPN passeert en servers uw internetverbinding enigszins kunnen vertragen, is dit slechts met een kleine hoeveelheid. Voor dagelijks gebruik zult u waarschijnlijk het verschil niet merken.

Eenvoudig te installeren en gebruiken
Hoewel de technologie waardoor een VPN werkt gecompliceerd is, zijn de meeste ervan eenvoudig te installeren en te gebruiken. Met slechts een paar klikken installeert en configureert een installatiewizard de software. De wizard kan instellen dat de VPN automatisch start wanneer u uw computer start, zodat u altijd beschermd bent.

Compatibel met de meeste apparaten
De beste VPN-services bieden software die op de meeste populaire apparaten werkt. Computers met Windows of Mac of Linux besturingssystemen? Controleren. Smartphones met Android of iOS? Controleren. Sommige services bieden zelfs software die op uw thuisrouter of settopbox kan worden uitgevoerd.

VPN Nadelen

Het gebruik van een VPN kan een goede beveiliging bieden tegen de meeste soorten bewaking. Er zijn echter manieren waarop uw privacy kan worden aangetast wanneer u een VPN gebruikt.

Nadelen van VPN's

VPN-softwarefouten
Om de VPN-service u te beschermen, moet de VPN-software op uw computer goed werken. Als de software om de een of andere reden crasht, kunnen berichten van en naar uw computer ongecodeerd en buiten het VPN-netwerk worden verzonden. Dit zou hen kwetsbaar maken voor uw ISP of iemand anders die hen wilde bespioneren.

Om dit probleem te beschermen, bevatten veel VPN's een kill-schakelaar in hun software. Een kill-schakelaar is zo ingesteld dat als de VPN-software om welke reden dan ook niet werkt, uw computer is losgekoppeld van internet. Hoewel het verliezen van internettoegang niet geweldig is, is het beter dan het gebruik van de beveiliging die de VPN je biedt.

Gevarieerd logbeleid
Hoewel het gebruik van een VPN beveiliging tegen buitenstaanders biedt, moet u de VPN-provider vertrouwen. Omdat u hun software en hun servers gebruikt, weet de provider veel over wat u online doet en waar u naartoe gaat.

De meeste VPN-services houden verschillende soorten logboeken bij van de activiteit van hun gebruikers. Soms houden de services deze logboeken bij voor eigen gebruik, en soms worden ze gedwongen deze logboeken bij te houden door hun overheid. Deze logboeken omvatten:

 • Gebruikslogboeken: Records van waar u naartoe gaat en wat u online doet wanneer u de VPN gebruikt. Sommige VPN's houden gedetailleerde logboeken bij van de activiteiten van elke gebruiker, terwijl anderen de gebruiksinformatie verzamelen op een manier die het moeilijk of onmogelijk maakt om individuele gebruikers te identificeren.
 • Verbindingslogboeken: Records met informatie zoals wanneer u zich aanmeldt bij de VPN, het IP-adres van uw computer, uw gebruikersnaam en soortgelijke gegevens. Niet zo erg als gebruikslogboeken, maar nog steeds veel informatie die tegen je kan worden gebruikt.

Welke logs een service bijhoudt en hoe lang ze deze bijhouden, bepaalt hoeveel risico dit voor u is. Eén VPN-provider kan deze informatie onmiddellijk verwijderen. Een ander kan deze informatie opslaan voor onderhoud en ondersteuning en deze vervolgens verwijderen zodra u de verbinding verbreekt. Nog andere VPN's zijn wettelijk verplicht om deze informatie dagen, weken of zelfs maanden te bewaren.

Sommige VPN-services adverteren dat ze geen logboeken bijhouden, wat het maximale beveiligingsniveau voor u biedt. U moet echter voorzichtig zijn met de provider die u kiest; sommige VPN's beweren "geen logboek" te zijn, maar houden feitelijk gedetailleerde verbindingslogboeken bij.

Als er een logboek bestaat, is er het potentieel dat een bureau die informatie tegen u zou kunnen gebruiken, en er zijn grenzen aan wat een VPN kan doen om u te beschermen. Hoe pro-privacy een VPN-service ook is, als een overheidsagent met een dagvaarding hun logboeken opeist, zijn ze verplicht deze in te leveren.

Potentieel voor zwakke codering
Voor de communicatie tussen uw computer en de VPN-server moet de codering die door de VPN-service wordt gebruikt, onbreekbaar zijn. Dit geldt voor de beste VPN's, die de 256BIT Advanced Encryption Standard (AES) van militaire kwaliteit gebruiken. Sommige VPN's van een lagere categorie gebruiken echter zwakkere versleutelingsalgoritmen zoals PPTP en Blowfish, dus u wilt goed kijken naar de versleuteling die elke VPN gebruikt bij het kiezen van een provider.

Voor de ultieme bescherming hebt u een manier nodig om uzelf anoniem te maken. Daarom hebben ze Tor gemaakt.

Tor: Een overzicht

Tor versus VPN

Wat is Tor?

Op het eerste gezicht lijkt het Tor-netwerk op een VPN. Berichten van en naar uw computer passeren het Tor-netwerk in plaats van rechtstreeks verbinding te maken met bronnen op internet. Maar waar VPN's privacy bieden, biedt Tor anonimiteit.

Een VPN-service kan ervoor zorgen dat buitenstaanders niet kunnen zien waar u naartoe gaat en wat u op internet doet, maar er zijn manieren om de privacy te verslaan die zij u bieden. Van nature heeft een VPN-service toegang tot informatie over u. Je moet ze vertrouwen om die informatie te beschermen.

Wanneer u het Tor-netwerk gebruikt, hoeft u niemand te vertrouwen. Het ontwerp van Tor maakt je vrijwel anoniem als je online gaat. Hoewel geen enkel systeem 100% waterdicht is, zou het voor iemand buitengewoon moeilijk zijn om u te identificeren wanneer u het Tor-netwerk gebruikt.

Is Tor een VPN?

Aangezien zowel Tor als VPN's vergelijkbare functies uitvoeren, vraagt ​​u zich misschien af: "Is Tor echt een specifiek type VPN?" Het antwoord is: "Nee." Dit is waarom:

Een VPN is een netwerk van servers dat uw privacy beschermt door uw berichten te coderen en uw IP-adres te verbergen. Uw VPN-provider bestuurt zowel de VPN-software op uw computer als de servers in hun netwerk. U moet op uw VPN-service vertrouwen om uw privacy te beschermen wanneer u hun netwerk gebruikt.

Tor is een netwerk van servers waarmee u anoniem communiceert. Geen enkele organisatie beheert zowel de Tor-software op uw computer als de afzonderlijke servers in het netwerk. Je hoeft niemand te vertrouwen om Tor veilig te gebruiken. Net zoals al het andere onderscheidt het feit dat je niemand hoeft te vertrouwen wanneer je Tor gebruikt, van een VPN.

Hoe werkt Tor??

Het Tor-netwerk is zo ontworpen dat geen enkele server kan weten wie u bent en wat u doet. Het netwerk bestaat uit duizenden onafhankelijke servers die door vrijwilligers over de hele wereld worden beheerd. Dit is wat er gebeurt als uw computer een bericht wil verzenden via het Tor-netwerk:

 1. Software op uw computer (de Tor-browser of een ander Tor-programma) selecteert willekeurig drie Tor-servers. De software dan bouwt een pad tussen die drie servers.
 2. Het proces begint met de server die dat doet maak verbinding met het openbare internet (genaamd de Knooppunt afsluiten). De Tor-software op uw computer codeert het bericht op een manier die alleen de Exit Node kan ontsleutelen.
 3. De software dan herhaalt dit proces met de server in het midden. Nu de bericht is tweemaal gecodeerd.
 4. De software doet hetzelfde met de server die dat doet ontvang eerst het bericht van uw computer (de Bewakingsknooppunt). Nu is het bericht drie keer gecodeerd.
 5. Nadat het bericht is gecodeerd, wordt de Tor-software op jouw computer verzendt het gecodeerde bericht naar de Guard Node. Deze server verwijdert de buitenste coderingslaag. De Guard Node kan het oorspronkelijke bericht niet lezen, omdat er nog steeds berichten zijn twee coderingslagen. De software neemt echter het adres van de volgende server in het pad op wanneer deze het bericht codeert.
 6. De Guard Node stuurt het bericht naar de server in het midden van het pad. Deze server verwijdert de tweede coderingslaag. Net als de eerste computer kan het bericht nog steeds niet worden gelezen, omdat het er is nog een coderingslaag. Maar het verwijderen van deze coderingslaag vertelt het het adres van de Exit Node.
 7. De middelste server stuurt het bericht naar de Exit Node. Het exit-knooppunt verwijdert de laatste coderingslaag. Dit betekent dat de Exit Node uw oorspronkelijke bericht kan zien. Omdat het bericht echter is doorgestuurd via de andere servers in het pad, weet de Exit Node niet wie het bericht heeft verzonden.

Hoe werkt Tor?

Dit is de sleutel tot het begrip van Tor, dus laten we kijken naar wat elke server in het pad weet.

 • De Bewakingsknooppunt kan het IP-adres van uw computer zien. Maar het weet niet wat het bericht zegt vanwege de extra coderingslagen. Dus alles wat de Guard Node weet, is dat uw computer een bericht heeft verzonden met Tor en dat dit moet stuur dat bericht door naar de middelste server.
 • De middelste server weet dat het bericht van de Guard Node kwam en dat het het bericht naar de Exit Node moet doorsturen. Het kan het bericht niet lezen omdat het er is nog een coderingslaag over. De middelste server weet niet wie het bericht naar de Guard Node heeft gestuurd omdat die informatie niet via het Tor-netwerk wordt doorgegeven.
 • De Knooppunt afsluiten weet wat het bericht zegt omdat het moet verwijder de laatste coderingslaag voordat het bericht naar het openbare internet kan gaan. Maar het weet niet waar het bericht oorspronkelijk vandaan kwam. Het enige dat hij weet is dat de middelste server het bericht heeft doorgestuurd.

Niemand server weet of kan weten waar het bericht vandaan kwam en wat het zegt. Dit is hoe Tor anonimiteit biedt.

Tor Onion Routing versus VPN-codering

De manier waarop berichten binnen hun netwerken worden gerouteerd, is een ander belangrijk verschil tussen VPN's en Tor.

Wanneer u een bericht verzendt met een VPN, wordt het bericht versleuteld op uw computer en verzonden naar een specifieke server in het VPN-netwerk. Daar wordt het gedecodeerd en doorgestuurd naar de eindbestemming. Berichten die naar uw computer komen, worden naar de VPN-server verzonden. Daar worden ze gecodeerd en naar uw computer verzonden. De VPN-software op uw computer decodeert het bericht. Nadat u een VPN-verbinding tot stand hebt gebracht, blijft u dezelfde server gebruiken voor de duur.

Tor gebruikt Onion Routing, een complexere aanpak. Onion Routing vereist dat het bericht door minstens drie willekeurig geselecteerde Tor-servers gaat voordat het naar zijn uiteindelijke bestemming wordt verzonden. Voordat het bericht uw computer verlaat, codeert de Tor-software het bericht meerdere keren. Het effect is om de berichtlagen codering te geven die moeten worden geschild, vergelijkbaar met lagen van een ui.

Terwijl het bericht het netwerk passeert, decodeert elke server een van de lagen. Wanneer de laatste server in het pad de laatste coderingslaag verwijdert, wordt uw oorspronkelijke bericht zichtbaar en wordt dit doorgestuurd naar zijn bestemming buiten het Tor-netwerk.

Als gevolg van de codering en de manier waarop Tor-servers berichten onderling doorgeven, kan geen van de drie servers weten wie het bericht heeft verzonden en wat het bericht zegt. Dit maakt u anoniem binnen het netwerk. Ter bescherming tegen slechte acteurs die proberen het netwerk te hacken, kiest de Tor-software op uw computer een nieuwe server die ongeveer om de 10 minuten wordt gebruikt.

Tor voordelen

Het gebruik van Tor om verbinding te maken met internet biedt verschillende voordelen ten opzichte van een onbeschermde verbinding.

Voordelen van Tor

Moeilijk om af te sluiten
Omdat het bestaat uit duizenden servers verspreid over de hele wereld, is Tor erg moeilijk af te sluiten. Het netwerk is gedistribueerd, niet gecentraliseerd. Dat betekent dat er geen hoofdkantoor, hoofdkantoor of hoofdserver is om aan te vallen.

De meeste Tor-servers worden gerund door vrijwillige privacyadvocaten. Om Tor af te sluiten, zou je achter elke individuele server in het netwerk moeten gaan. Dit maakt het proberen om Tor ongeveer even praktisch af te sluiten als het stoppen van P2P-muziekoverdracht of het afsluiten van Bitcoin.

Bijna volledige anonimiteit
Er zijn manieren waarop Tor kan worden aangevallen, maar de mensen van het Tor-project zijn constant bezig om Tor veiliger te maken. Hoewel geen persoon of netwerk u 100 procent anonimiteit kan garanderen, biedt Tor u veel meer online anonimiteit dan zelfs de beste VPN.

Tor nadelen

Hoewel Tor een geweldig systeem is om anoniem internet te gebruiken, is het geen perfecte oplossing. Hier zijn enkele nadelen aan het gebruik van Tor.

Nadelen van Tor

Zeer langzaam
Berichten in het Tor-netwerk gaan via drie (of meer) wijd verspreide servers en worden minimaal drie keer gecodeerd en gedecodeerd. Als gevolg hiervan is het Tor-netwerk erg traag. Het zou heel moeilijk zijn om video's te streamen of om peer-to-peer bestanden te delen.

Gerund door vrijwilligers
Omdat het Tor-netwerk door vrijwilligers wordt beheerd, is er geen ingebouwde geldbron voor het onderhoud en de upgrade van het netwerk. Sommige servers in het netwerk zijn oud en traag of hebben slechte internetverbindingen. Bovendien bestaat er altijd het risico dat de vrijwilligers die het netwerk beheren niet betrouwbaar zijn.

Lage apparaatcompatibiliteit
The Guardian Project onderhoudt Tor op Android-apparaten. Momenteel is de Tor Browser niet beschikbaar voor iOS, wat betekent dat je hem niet op je iPhone of iPad kunt gebruiken.

Tor versus VPN: welke moet u kiezen?

Tor versus VPN: het oordeel

Nu je weet hoe Tor en VPN's werken, kun je bepalen wat voor jou het meest logisch is. Bekijk de onderstaande tabel voor een snel overzicht van hoe Tor en VPN's het tegen elkaar opnemen, of lees verder voor een uitgebreide uitleg over wanneer u elke technologie moet kiezen.

Tor versus VPN-grafiek

Wanneer moet u een VPN boven Tor kiezen??

Een VPN is een geweldige optie voor gebruikers die online activiteiten ondernemen die hun persoonlijke of gevoelige informatie in gevaar kunnen brengen, waaronder:

 • Een online bankrekening controleren
 • Online winkelen
 • Verbinding maken met openbare wifi
 • Reizen naar landen met hoge censuur
 • Toegang tot geblokkeerde websites
 • torrenting

Telkens wanneer u informatie via internet verzendt, is er een kans dat iemand deze onderschept. Als u gevoelige informatie via internet verzendt, zoals uw inloggegevens naar uw online bankrekening of uw creditcardnummer, moet u een VPN gebruiken om ervoor te zorgen dat deze wordt beschermd.

Dit is vooral belangrijk als u openbare Wi-Fi-services gebruikt. Hoewel deze services vaak worden gebruikt op plaatsen zoals coffeeshops, hotels of luchthavens, zijn ze notoir onzeker en is de apparatuur om ze te hacken zowel goedkoop als gemakkelijk beschikbaar. VPN's zijn ook efficiënte manieren om de privacy te beschermen als u internationaal reist, in een land woont met een hoge censuur of torrent.

Bovendien zijn er verschillende voordelen van het kiezen van een VPN, inclusief:

 • Snelheid: VPN's zijn over het algemeen sneller dan Tor, omdat berichten slechts één VPN-server passeren in plaats van 3 Tor-knooppunten.
 • Compatibiliteit met alle apparaten: VPN's werken met een breder scala aan apparaten dan Tor. Met name vanaf vandaag werkt Tor niet met Apple's iOS. Als u een iPhone of iPad gebruikt, is Tor geen optie.
 • P2P-bestandsdeling: VPN's zijn beter geschikt voor het delen van P2P-bestanden of het bekijken van video's.
 • Alle online verbindingen beschermd: Een VPN beschermt al uw internetverbindingen; Tor beschermt alleen diegene die zijn ontworpen om het Tor-netwerk te gebruiken.
 • Prijs: Verschillende VPN's zijn gratis; degenen met een kleine maandelijkse vergoeding zijn zeer betaalbaar.
 • Eenvoudig in te stellen en te gebruiken: VPN's zijn uiterst eenvoudig in te stellen; het enige wat u hoeft te doen is de software naar uw computer downloaden en uitvoeren wanneer u beschermd wilt worden.
 • Toegang tot ondersteuningsteam: Omdat VPN-providers grote bedrijven zijn, hebben ze nuttige veelgestelde vragenpagina's en ondersteuningsteams voor het geval u problemen ondervindt.

Wanneer moet u Tor kiezen boven een VPN?

Je hebt het soort situaties gezien waarin je een VPN zou moeten gebruiken en vraagt ​​je misschien af: "Waarom zou ik Tor ooit gebruiken?" De waarheid is dat de meeste mensen Tor helemaal niet nodig hebben. Een VPN is voldoende voor het overgrote deel van de situaties. Wanneer moet u Tor gebruiken??

Tor is het hulpmiddel om te gebruiken wanneer de inzet hoog is. Misschien ben je een journalist die verslag doet van gruweldaden van de overheid. Of activist die een protest organiseert in een repressief land.

In deze gevallen kunnen uw vrijheid en uw leven in gevaar komen. Een derde partij kan mogelijk leunen op een VPN-service om informatie over u te krijgen. Maar slechts een paar organisaties ter wereld hebben de macht om u zelfs via Tor op te sporen.

Bovendien zijn er verschillende voordelen van het kiezen van Tor, inclusief:

 • Volledige anonimiteit: Tor maakt het onmogelijk voor derden om uw online activiteiten te traceren. Hoewel dit bijna waar is voor VPN's, is dit niet altijd het geval. Bovendien, in tegenstelling tot Tor, kunnen VPN's falen en uw IP-adres vrijgeven.
 • Prijs: Tor is altijd gratis te gebruiken.
 • Eenvoudig in te stellen en te gebruiken: De Tor-browser is uiterst eenvoudig te downloaden en te gebruiken.

Tor versus VPN: het oordeel

Over het algemeen zijn VPN's en Tor beide effectieve manieren om uw gegevens te beschermen en uzelf online veilig te houden. Uiteindelijk is een VPN de meer praktische oplossing voor dagelijkse gebruikers die zichzelf willen beveiligen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me