Protokol VPN Terbaik: OpenVPN vs PPTP vs L2TP vs Lain-lain

Protokol VPN TerbaikVPN akan membantu melindungi privasi anda dan mengamankan data anda apabila anda menggunakan internet. Tetapi, di luar memilih VPN terbaik, anda juga perlu memilih protokol VPN terbaik untuk keperluan anda.


Protokol VPN ialah bagaimana VPN anda akan menjamin pemindahan data. Terdapat banyak protokol yang berbeza yang berdasarkan sistem operasi, platform, prestasi, dan banyak lagi.

Di bawah ini kami meneroka protokol VPN yang paling popular, jadi anda boleh menentukan mana yang terbaik untuk anda.

Berikut adalah pecahan pantas tujuh protokol VPN terbesar hari ini:

OpenVPN PPTP L2TP / IPsec SoftEther WireGuard SSTP IKEv2 / IPSec
Penyulitan 160-bit, 256-bit 128-bit 256-bit 256-bit ChaCha20 256-bit 256-bit
Keselamatan Sangat tinggi Lemah Keselamatan yang tinggi (mungkin lemah oleh NSA) Tinggi Tinggi Tinggi Tinggi
Kelajuan Cepat Speedy, kerana penyulitan rendah Sederhana, disebabkan oleh enkapsulasi ganda Sangat laju Cepat Cepat Sangat laju
Kestabilan Sangat stabil Sangat stabil Stabil Sangat stabil Belum stabil Sangat stabil Sangat stabil
Keserasian Sokongan desktop yang kuat, tetapi mudah alih boleh diperbaiki. Memerlukan perisian pihak ketiga. Sokongan desktop Windows yang kuat. Sokongan berbilang peranti dan platform. Sokongan OS desktop dan mudah alih yang pelbagai. Tiada sokongan sistem operasi asli. Linux, dibina untuk platform dan sistem operasi lain. Windows-platform, tetapi berfungsi pada pengedaran Linux yang lain. Sokongan platform terhad di luar Windows dan Blackberry
Firman Akhir Pilihan yang paling disyorkan. Cepat dan selamat. Asli di Windows. Keselamatan lemah. Berguna untuk kandungan geografi terhad. Beragam dan selamat. Alternatif yang layak untuk OpenVPN. Up dan datang. Fleksibel, cepat, dan selamat. Satu alternatif hebat untuk OpenVPN. Telah berjanji untuk cepat dan cekap. Masih dalam pembangunan. Alternatif yang lebih cepat dan lebih selamat untuk PPTP dan L2TP. Selamat, stabil, dan berorientasikan mudah alih.

1. OpenVPN - Disyorkan, Paling Popular

OpenVPN adalah protokol VPN yang anda mahu gunakan. Ini adalah pilihan paling disyorkan oleh pembekal VPN terkemuka hari ini. Jenis yang tidak pernah ada. Ini adalah salah satu protokol VPN yang lebih baru, tetapi fleksibiliti dan keselamatan menjadikannya salah satu yang paling biasa digunakan.

Ia bergantung kepada teknologi sumber terbuka seperti perpustakaan penyulitan OpenSSL dan protokol SSL V3 / TLS V1. Sifat sumber terbuka OpenVPN bermaksud teknologi dikekalkan, dikemas kini, dan diperiksa oleh komuniti penyokong.

Apabila lalu lintas melalui sambungan OpenVPN sukar untuk membezakan antara HTTPS melalui sambungan SSL. Keupayaan untuk bersembunyi dalam penglihatan biasa menjadikannya kurang terdedah kepada penggodaman, dan lebih sukar untuk dihalang.

Plus, ia boleh berjalan di mana-mana pelabuhan, menggunakan kedua-dua protokol UDP dan TCP, jadi mendapatkan sekitar firewall tidak akan menjadi masalah. Walau bagaimanapun, jika anda mencari kelajuan, maka menggunakan port UDP akan menjadi yang paling berkesan.

Dari segi keselamatan, ia mempunyai pelbagai kaedah dan protokol seperti pengesahan OpenSLL dan HMAC dan kekunci yang dikongsi. Untuk mengambil piawaian keselamatan lebih jauh lagi, ia sering digabungkan dengan penyulitan AES. Protokol VPN lain telah tertakluk kepada NSA dan penggodaman lain, tetapi setakat ini, OpenVPN telah berjaya mengekalkan kejelasan.

Algoritma cryptic tambahan yang disokongnya ialah:

 • 3DES
 • AES
 • Camellia
 • Blowfish
 • CAST-128

Adalah disyorkan untuk menggunakan penyulitan AES jika keselamatan adalah kebimbangan utama anda. Ini pada dasarnya adalah "standard emas", dan pada masa ini tidak mempunyai kelemahan yang diketahui. Ukuran blok 128-bit juga memberikan keupayaan yang kukuh untuk mengendalikan fail yang lebih besar, tanpa pengurangan prestasi.

Namun, OpenVPN tidak sempurna:

Anda masih perlu memasang aplikasi pihak ketiga untuk menggunakan jenis sambungan ini. Ia masih tidak disokong oleh mana-mana platform, tetapi pembekal perisian kebanyakan pihak ketiga, seperti Android dan iOS, disokong.

Menyediakan OpenVPN sendiri boleh menjadi agak rumit. Terutama, jika dibandingkan dengan PPTP atau L2TP. Walau bagaimanapun, kebanyakan pelanggan VPN dapat menawarkan persediaan tersuai, yang membawa kepada anda sebarang masalah konfigurasi.

Sekiranya anda ingin menyediakan OpenVPN sendiri, tahap konfigurasi yang tinggi boleh merugikan kerana anda akan kurang selamat sekiranya ia telah menetapkan cara yang salah.

Tambahan pula, anda juga boleh menggunakan OpenVPN untuk menyambungkan iOS Apple mudah alih. Hafalkan sambungan mudah alih yang disulitkan dan peribadi.

Kelebihan OpenVPN:

 • Protokol boleh memintas kebanyakan firewall
 • Ia terbuka dan disokong oleh pihak ketiga
 • Ia mempunyai tahap keselamatan yang sangat tinggi
 • Ia berfungsi dengan pelbagai kaedah penyulitan
 • Ia boleh dikonfigurasikan dan disesuaikan mengikut keinginan anda
 • Ia boleh memintas firewall
 • Ia menyokong pelbagai algoritma cryptic

The Cons of OpenVPN:

 • Proses persediaan boleh menjadi teknikal
 • Ia bergantung kepada perisian pihak ketiga untuk beroperasi
 • Sokongan dan fungsi desktop adalah kuat, tetapi mudah alih kurang

2. PPTP

Fikirkan piawaian keselamatan web pada tahun 1995. Adakah mereka ada? Nah, itulah apabila PPTP menjadi protokol VPN. Ia dibangunkan oleh konsortium yang diasaskan oleh Microsoft dan merupakan piawaian untuk sambungan VPN kembali pada hari-hari dail.

PPTP, juga dikenali sebagai protokol terowong point-to-point, sudah berusia lebih dari 20 tahun sekarang. Walaupun sudah lama, ia masih menjadi standard bagi VPN perniagaan dalaman. Ia adalah pilihan yang popular sejak ia telah dipasang pada kebanyakan peranti dan platform, mudah untuk persediaan, ia cekap, dan tiada perisian tambahan diperlukan. Untuk mewujudkan sambungan selamat yang anda perlukan adalah nama pengguna, kata laluan, dan alamat pelayan.

Sebagai contoh, bangunan pejabat dengan infrastruktur yang lebih tua, yang memerlukan data dalaman yang selamat boleh menggunakan sambungan ini. Atau pengguna yang menjalankan sistem operasi Windows yang lama. Sekiranya anda ada, ia lebih baik daripada apa-apa.

Apabila ia pertama kali dibebaskan dengan Windows 95 terdapat beberapa kelemahan keselamatan yang dieksploitasi. Hari ini ia telah dinaik taraf sebagai protokol penyulitan kepada penyulitan utama 128-bit, yang tidak mengerikan, tetapi jika keselamatan adalah kebimbangan anda boleh lakukan dengan lebih baik. Malah Microsoft mengesyorkan agar pengguna mencari standard keselamatan yang lebih tinggi harus menggunakan SSTP atau L2TP.

Namun, penyulitan tahap rendah ini membantu untuk menjadikannya salah satu protokol VPN terpantas.

Ia juga dikenali dengan mudah dienkripsikan dan digodam oleh NSA dan agensi perisikan yang lain. Penyahsulitan ini juga berlaku pada masa pakar keselamatan dianggap PPTP selamat.

PPTP biasanya hanya digunakan hari ini kerana prestasi dan kestabilan yang tinggi. Fikirkan akses kandungan geografi yang terhad, atau dapatkan akses ke Netflix. Secara keseluruhannya, ia merupakan protokol VPN lama dan lama, tetapi masih berfungsi sebagai tujuan kecil bagi pengguna yang tidak peduli dengan keselamatan.

Kelebihan PPTP:

 • Ia sangat cepat
 • Ia sudah dibina ke kebanyakan platform
 • Sangat mudah untuk konfigurasi dan persediaan

The Cons of PPTP:

 • Ia mempunyai lubang keselamatan (salah satu protokol VPN paling tidak selamat)
 • Ia telah dikompromi oleh NSA
 • Ia boleh disekat oleh firewall

3. L2TP / IPsec

L2TP adalah protokol VPN yang tidak menawarkan penyulitan atau perlindungan daripada lalu lintas yang melewati sambungan. Atas sebab ini, ia biasanya dipasangkan dengan IPSec, yang merupakan protokol penyulitan.

Ia merupakan pelanjutan protokol PPTP dan menggunakan proses yang dinamakan enkapsulasi ganda (yang membawa kepada kenaikan awal popularitinya). Pengkapsulan pertama menetapkan sambungan PPP, manakala yang kedua mengandungi penyulitan IPSec.

Ia mempunyai sokongan untuk algoritma penyulitan AES-256, yang merupakan sebahagian daripada yang paling selamat. Tetapi, protokol penyulitan yang lebih kuat anda menggunakan perlahan prestasi anda akan menjadi.

Protokol ini dibina di kebanyakan sistem operasi desktop dan mudah alih, yang menjadikannya lebih mudah untuk dilaksanakan. Tetapi, ia hanya boleh menggunakan port UDP 500 untuk sambungan, yang menjadikannya mudah untuk dihalang oleh firewall NAT. Oleh itu, konfigurasi tambahan diperlukan jika ini akan digunakan di belakang firewall.

Ia mempunyai kelebihan kerana gaya sambungan ini menghalang data daripada diakses antara penghantar dan penerima. Jadi, ini dapat membantu mencegah sebarang percubaan hacking orang tengah.

Penyulitan IPSec adalah selamat. Namun, kedua-dua Edward Snowden dan John Gilmore, ahli pengasas EFF, mencadangkan bahawa protokol tersebut telah sengaja lemah oleh NSA.

Ia adalah sambungan yang lebih perlahan kerana lalu lintas mesti mula ditukar ke dalam bentuk L2TP, dan anda mempunyai lapisan penyulitan tambahan di atasnya. Ia bukan sebagai penyelesaian yang cekap sebagai OpenVPN, tetapi ia mudah digunakan.

Kelebihan L2TP / IPsec:

 • Ia boleh didapati di hampir semua peranti dan sistem operasi
 • Proses persediaan adalah mudah
 • Ia mempunyai tahap keselamatan yang tinggi (namun lemah)
 • Ia menyokong multithreading untuk prestasi yang lebih baik

The Cons of L2TP / IPsec:

 • Ia boleh disekat oleh firewall
 • NSA mungkin telah melemahkan protokol, menjadikannya kurang selamat
 • Ia tidak mempunyai kelajuan terpantas, kerana enkapsulasi ganda

4. SoftEther

SoftEther adalah perisian VPN pelbagai protokol terbuka sumber. Apa yang bermula sebagai projek akademik di University of Tsukuba telah berkembang menjadi teknologi VPN yang digunakan oleh berjuta-juta orang di seluruh dunia.

Sebab terbesar pertumbuhannya yang meluas adalah bahawa ia bebas, dan ia berfungsi di seluruh sistem operasi Windows, Mac, Linux, Android, FreeBSD, dan Solaris. Bukan sahaja ia menyokong pelbagai protokol yang berbeza, seperti OpenVPN, EtherIP, SSTP, L2TP / IPSec, dan banyak lagi.

Pada dasarnya, anda boleh menetapkannya untuk berjalan pada pilihan sistem operasi anda dan menggunakan mana-mana protokol VPN yang anda inginkan. Fleksibiliti dan sokongan yang tidak tertandingi di pelbagai platform telah menyebabkan pertumbuhan gila.

Ia menggunakan penyulitan AES 256-bit, yang merupakan salah satu bentuk penyulitan yang paling selamat yang tersedia.

Dengan SoftEther anda mendapat VPN yang fleksibel dan cepat, yang menggunakan protokol penyulitan terkini. Ia lebih baru, jadi ia tidak mempunyai warisan yang sama seperti OpenVPN, tetapi ia adalah alternatif yang akan datang dan akan datang. Ia menawarkan gabungan prestasi dan keselamatan yang bagus.

Kelebihan SoftEther:

 • Ia menyokong banyak sistem operasi desktop dan mudah alih
 • Ia sepenuhnya sumber terbuka
 • Ia boleh memintas kebanyakan firewall
 • Ia pantas tetapi tidak berkompromi dengan keselamatan

The Cons of SoftEther:

 • Ia agak baru
 • Ia tidak mempunyai sokongan sistem operasi asli
 • Banyak VPN sedia ada tidak menawarkannya

5. WireGuard

WireGuard adalah protokol VPN yang inovatif dan canggih yang telah dibangunkan untuk mengoptimumkan prestasi. Pelaksanaannya kecil, menjadikannya projek yang lebih ringan dari segi asas kod. Dengan memiliki asas mudah, lebih mudah bagi pemaju untuk mengintegrasikan.

Matlamat projek ini adalah untuk mewujudkan alternatif kepada IPSec, yang lebih ringan, lebih cepat, dan lebih ramping. Ia pada asalnya dilancarkan pada platform Linux, tetapi ia sedang menuju ke arah keserasian lintas platform dan dapat digunakan di berbagai macam distribusi yang berbeda.

WireGuard bersinar dalam kesederhanaannya.

Ia hanya menyokong suite kriptografi tunggal, yang menjadikan reka bentuk mudah dan membawa kepada lubang keselamatan yang lebih sedikit. Pilihan algoritma juga sangat mudah, yang membantu mengurangkan sebarang bug keselamatan, sekarang dan di masa depan.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa WireGuard belum lengkap. Ia masih merupakan satu kerja yang sedang berjalan dan pasukan sedang berusaha ke arah pembebasan yang stabil.

Tanda-tanda awal menunjukkan ia menjadi protokol VPN yang digunakan secara meluas dan pantas pada masa akan datang. Sekiranya anda ingin menggunakannya perlu diingat terdapat beberapa kelemahan keselamatan, dan ia tidak akan selamat seperti protokol VPN yang stabil yang diserlahkan dalam senarai ini.

Kelebihan WireGuard:

 • Ia mudah dan ringan
 • Ia cepat dan terjamin
 • Ia mengambil pendekatan minimalis untuk protokol VPN
 • Ia berpotensi untuk menjadi VPN masa depan

The Cons of WireGuard:

 • Ia tidak mempunyai keluaran yang stabil
 • Hanya pengguna Linux yang boleh melaksanakan secara berkesan
 • Ia tidak fleksibel seperti protokol VPN yang lain

6. SSTP

SSTP telah dibangunkan oleh Microsoft dan diperkenalkan dengan pembebasan Windows Vista. Ia masih dianggap sebagai Windows sahaja walaupun terdapat sokongan untuk sistem operasi lain. Sejak ia disatukan ke dalam Windows, ia adalah protokol VPN yang sangat stabil.

Terdapat sokongan untuk sistem lain, seperti Linux, SEIL, dan RouterOS, tetapi penggunaannya tidak begitu meluas.

Ia biasanya dikonfigurasikan dengan penyulitan AES, jadi ia sangat selamat dan pilihan yang lebih baik daripada protokol PPTP. Ia juga menggunakan sambungan SSL v3 (sama seperti OpenVPN), yang akan membantu untuk mengelakkan sebarang isu firewall dan penyekat NAT.

Protokol SSTP menggunakan kaedah pengesahan yang sama kepada sambungan SSL / TLS. Agar mana-mana data atau lalu lintas untuk dihantar kedua-dua hujung sambungan mesti disahkan dengan kunci rahsia. Ini membantu untuk mewujudkan sambungan yang sangat selamat.

Walau bagaimanapun, SSTP masih dimiliki dan dikendalikan sepenuhnya oleh Microsoft. Walaupun tiada lubang keselamatan telah dilaporkan, mereka mempunyai sejarah bekerjasama dengan NSA. Jadi, ia belum dibuktikan, tetapi ada spekulasi bahawa mungkin terdapat halaman belakang yang dibina.

Secara keseluruhannya, ia menawarkan sambungan yang sama seperti OpenVPN tetapi lebih berorientasikan ke arah Windows. Ia mempunyai keselamatan yang lebih baik daripada sambungan L2TP dan semuanya lebih baik daripada PPTP.

Kelebihan SSTP:

 • Ia boleh memintas kebanyakan firewall
 • Ia mempunyai tahap keselamatan yang tinggi
 • Terintegrasi ke dalam platform Windows dengan sokongan Microsoft
 • Ia menyokong pelbagai algoritma cryptic
 • Ia mudah digunakan

The Cons of SSTP:

 • Ia dimiliki sepenuhnya dan dikekalkan oleh Microsoft Corporation
 • Ia hanya berfungsi dengan baik pada platform Windows
 • Ia belum pernah diaudit oleh pihak ketiga yang bebas

7. IKEv2 / IPSec

IKEv2 didasarkan pada IPSec dan telah diwujudkan sebagai projek bersama antara Microsoft dan Cisco. Walaupun ia bukan secara teknikal suatu protokol VPN, ia berkelakuan seperti satu dan membantu mengawal pertukaran kunci IPSec.

Ia kini dipasang pada sebarang generasi Windows, bermula dengan Windows 7. Plus, terdapat pelaksanaan yang ada untuk Linux, peranti Blackberry, dan platform lain. Jika anda seorang pengguna Blackberry, ia adalah salah satu daripada VPN yang disokong.

Sekiranya anda mahukan sambungan VPN yang konsisten, walaupun semasa menukar rangkaian, protokol ini boleh menjadi sangat berguna.

Ia akan memastikan anda menyimpan sambungan VPN, walaupun jika internet atau sambungan anda jatuh. Plus, ia stabil, selamat, dan mempunyai prestasi yang tinggi.

Tumpuan utama adalah untuk pengguna mudah alih yang menuntut sambungan yang selamat dan peribadi. Oleh kerana ia menawarkan sokongan untuk MOBIKE, ia sangat tahan terhadap sebarang perubahan rangkaian. Oleh itu, semasa anda bertukar dari sambungan wifi ke sambungan data sambungan VPN akan kekal di seluruh.

Ia tidak disokong secara meluas tetapi menawarkan tahap keselamatan yang lebih baik daripada L2TP, serta kelajuan dan kestabilan yang lebih baik.

Kelebihan IKEv2 / IPSec:

 • Ia sangat selamat dan menyokong pelbagai protokol penyulitan
 • Ia sangat stabil, walaupun sambungan rangkaian hilang
 • Ia mudah untuk persediaan
 • Salah satu protokol VPN terpantas

Kekurangan IKEv2 / IPSec:

 • Sokongan untuk platform adalah terhad
 • Ia mempunyai kekurangan yang sama seperti IPSec
 • Ia boleh disekat oleh firewall

Bagaimana Protokol VPN yang berbeza Stack Up?

bagaimana protokol yang berlainan di antara stack up

Semua protokol VPN di atas mempunyai pelbagai kekuatan dan kelemahan. Sesetengahnya lebih banyak digunakan, sementara yang lain melayani niche dan masalah yang lebih khusus.

Berikut adalah pecahan cepat bagaimana setiap protokol VPN menonjol:

OpenVPN adalah protokol VPN yang paling sering disyorkan, dan digunakan secara meluas. Ia pantas, selamat, dan sumber terbuka, jadi ia boleh diselidiki dan ditingkatkan oleh pihak ketiga. Satu-satunya kelemahan sebenar adalah kesukaran dalam persediaan dan konfigurasi. Gagal menyiapkannya dengan betul boleh membawa kepada lubang keselamatan dan prestasi yang tidak bersemangat.

PPTP sudah dipasang pada kebanyakan sistem operasi Windows yang lebih lama, menjadikannya pilihan yang menarik. Tetapi, ia umumnya sangat tidak selamat dan harus dielakkan, jika privasi menjadi kebimbangan. Ia menonjol dengan keserasian, kemudahan persediaan, dan kelajuan. Ia boleh berfungsi untuk mengakses kandungan yang dihadkan oleh geo, tetapi jika anda melakukan apa-apa lagi, anda sekurang-kurangnya harus memilih L2TP / IPSec.

L2TP / IPSec adalah pilihan VPN yang kukuh jika anda tidak menukar data sensitif. Ia pada asasnya adalah versi PPTP yang dipertingkatkan. Sesetengah peranti dan platform yang lebih lama tidak akan menyokong OpenVPN, jadi ini boleh menjadi pilihan yang menarik. Satu-satunya kelemahan yang nyata ialah piawaian keselamatan, yang telah lemah dan dikompromi oleh NSA.

SoftEther adalah protokol VPN yang lebih baru, tetapi jangan biarkan anak muda menipu anda. Ia menawarkan ciri-ciri yang serupa dengan OpenVPN tetapi menawarkan tahap fleksibiliti yang lebih tinggi. Dengan keupayaan untuk mengintegrasikan pelbagai platform dan sistem operasi yang berbeza, sukar untuk mencari persediaan di mana protokol ini tidak boleh digunakan. Plus, ia pantas dan selamat. Ia tidak mempunyai warisan dan kestabilan OpenVPN tetapi merupakan pesaing dalam haknya sendiri.

WireGuard adalah protokol VPN yang datang dan akan datang. Siaran semasa paling sesuai untuk pengguna Linux teknikal, tetapi sokongan untuk platform dan sistem operasi lain adalah dalam karya. Ia bersinar dalam sifatnya yang kurus, kelajuan, dan keselamatan. Dengan mempunyai bahagian yang kurang bergerak dan pemilihan, lebih mudah untuk mengekalkan dan menangkap sebarang masalah keselamatan. Ia sedang berusaha ke arah pembebasan stabil, jadi ia tidak disyorkan untuk pengguna bukan teknikal, tetapi masa depan protokol VPN ini adalah terang.

SSTP adalah pilihan padat untuk pengguna Windows. Ia menawarkan keselamatan dan kelajuan yang sama seperti OpenVPN, tetapi terdapat satu kelemahan besar. Oleh kerana ia dicipta oleh Microsoft tidak ada pemeriksaan oleh mana-mana pihak ketiga luar. Ini bermakna boleh menjadi backdoors yang dibina dalam kod, yang menjejaskan keselamatan keseluruhan. Platform dan sistem operasi lain boleh melaksanakan SSTP, tetapi ia tidak disokong dengan baik.

IKEv2 / IPSec adalah protokol VPN yang cepat dan selamat. Ia menonjol dalam keupayaannya untuk mengekalkan sambungan VPN yang selamat, walaupun sambungan hilang, atau anda menukar rangkaian. Penggunaan utamanya adalah untuk rangkaian mudah alih. Selain itu, jika anda pengguna Blackberry maka protokol VPN ini akan menjadi pilihan protokol anda.

Protokol VPN yang hendak digunakan?

yang mana protokol vpn digunakan

Sekarang kepala anda mungkin berputar cuba menentukan protokol VPN yang hendak digunakan.

Secara keseluruhan, ia bergantung kepada keperluan anda, dan mengapa anda menggunakan VPN. Tetapi, untuk menjaga perkara mudah-anda tidak boleh salah semasa menggunakan OpenVPN.

Masih tidak pasti?

Berikut adalah pecahan yang akan membantu anda memilih protokol VPN terbaik:

 • OpenVPN cepat, fleksibel, dan selamat. Tidak kira sistem operasi atau platform anda, anda dilindungi.
 • PPTP hampir tidak boleh digunakan. Ia mudah untuk persediaan dan pantas, tetapi ia sangat tidak selamat.
 • L2TP / IPSec adalah langkah dari PPTP, tetapi ia juga merupakan salah satu sambungan paling lambat, dan keselamatannya dipersoalkan.
 • SSTP sangat baik untuk pengguna Windows. Ia cepat dan mudah untuk persediaan, tetapi sekali lagi anda tidak tahu betapa selamat dan peribadi sambungan anda.
 • IKEv2 / IPSec adalah pilihan yang cukup baik untuk pengguna mudah alih dan mesti mempunyai pengguna Blackberry. Tetapi, di luar itu pergi dengan OpenVPN.
 • SoftEther adalah pesaing OpenVPN yang baik. Sekiranya anda sanggup menggunakan protokol VPN yang lebih baru, bukan warisan OpenVPN, maka ini merupakan pilihan kedua yang hebat.
 • WireGuard seharusnya benar-benar hanya digunakan oleh pengguna Linux yang teknikal. Sebaik sahaja pelepasan itu stabil, ia mungkin mendapat lebih banyak daya tarikan, tetapi pengguna VPN umum perlu menunggu ia.

Mudah-mudahan, anda mempunyai lebih banyak kejelasan dalam memilih protokol VPN yang tepat untuk keperluan anda. Pada masa ini, OpenVPN masih memerintah sebagai protokol VPN terbaik. Tetapi, dengan protokol yang datang dan datang seperti SoftEther, sukar untuk mengatakan berapa lama ia akan menjadi nombor satu.

Namun, ada soalan mengenai protokol VPN yang sesuai untuk anda? Sila berkongsi komen, kebimbangan dan soalan anda di dalam komen di bawah.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me