Penyelesaian Masalah VPN

21 cara untuk mempercepatkan vpnRangkaian peribadi maya (VPN) mempunyai pelbagai faedah yang luas, tetapi mereka juga boleh mengalami beberapa masalah yang sangat menjengkelkan. VPN yang tidak berfungsi adalah menyebalkan, dan yang separa berfungsi tidak jauh lebih baik.


Apabila VPN anda perlahan, tidak akan menyambung, terus memutuskan sambungan, atau mengalami kemalangan, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membetulkan masalah. Mari kita lihat.

Jump pautan / Jadual kandungan:

  • pembetulan untuk a sambungan VPN yang perlahan
  • pembetulan untuk VPN itu tidak akan menyambung
  • pembetulan untuk VPN itu terus mencabut
  • pembetulan untuk VPN itu terus terhempas

Memperbaiki VPN Yang Melambatkan Kelajuan Internet Anda

VPN akan sentiasa membuat sambungan anda lebih perlahan, tetapi mereka tidak boleh menyebabkan penurunan besar dalam kelajuan. Sekiranya sambungan anda sangat perlahan sehingga sukar untuk dilayari, sudah tiba masanya untuk mengambil tindakan.

1. Gunakan VPN Cepat, Premium

Jika anda berada di VPN percuma, anda hampir pasti mendapat kelajuan yang perlahan pada sambungan anda. Tidak dapat difahami, pembekal VPN memberi keutamaan kepada pelanggan mereka yang membayar. Walaupun mereka mengatakan VPN percuma mereka secepat pilihan berbayar mereka, anda mungkin mendapati bahawa anda tidak bersetuju.

Terdapat banyak VPN yang berpatutan dengan kelajuan tinggi masing-masing, dan jika anda belum naik ke satu, kami sangat mengesyorkannya. Anda mungkin melihat peningkatan kelajuan anda serta-merta.

Salah satu pembekal VPN yang paling boleh dipercayai, kami dapati (daripada 78 kami diuji) adalah NordVPN. Anda boleh membaca kajian penuh kami di sini.

2. Tukar Pelayan

Pertimbangkan mengubah pelayanPelayan yang anda gunakan untuk sambungan VPN anda boleh membuat perbezaan besar kepada kelajuan sambungan yang anda dapat. Semakin dekat anda ke pelayan yang anda sambungkan, kelajuan yang lebih baik yang anda akan dapatkan (dalam hampir setiap kes). Anda juga boleh mendapatkan kelajuan yang lebih baik daripada pelayan yang tidak banyak digunakan.

Kebanyakan pelanggan VPN memudahkan untuk menukar pelayan. Cuma buka klien, pilih pelayan baru, dan sahkan pilihan anda. Anda kemudian boleh menjalankan ujian kelajuan atau terus menyemak imbas untuk melihat jika pelayan baru berjalan dengan lebih cepat.

Jika anda menjalankan VPN melalui penghala anda, proses mungkin lebih rumit, dan mungkin berbeza bergantung kepada pembekal VPN tertentu anda. Sekiranya anda mengingati proses yang anda jalankan untuk menyediakan VPN penghala anda, anda mungkin boleh mengakses tetapan penghala anda untuk menukar pelayan yang anda akses. Sekiranya anda tidak mengingati proses itu, atau apa saja yang berubah, rujuk manual pengguna untuk firmware penghala dan VPN anda.

3. Tukar Pelabuhan

Sambungan antara komputer anda dan pelayan VPN menggunakan port rangkaian pada komputer anda. Anda boleh memikirkan pelabuhan ini seperti anda akan pelabuhan fizikal; trafik laluan komputer anda dari pelayan VPN ke port tertentu, dan trafik dari tempat lain ke pelabuhan lain. Ia membantu menyimpan lalu lintas dari pelbagai sumber yang dipisahkan.

Walaupun anda mungkin berfikir bahawa setiap pelabuhan secepat yang lain, anda mungkin terkejut untuk mengetahui bahawa sesekali mengubah port VPN anda bersambung dengan akan membantu. Sesetengah ISP melambatkan lalu lintas pada pelabuhan tertentu, dan kadang-kadang anda akan mendapati beberapa pelabuhan lebih cepat daripada yang lain tanpa sebab yang jelas. Cuba tukar sambungan VPN anda melalui port yang berlainan untuk melihat jika ada yang lebih cepat.

4. Tukar Protokol IP

Kebanyakan VPN membolehkan anda menyambung melalui Protokol Kawalan Penghantaran (TCP) atau Protokol Pengguna Datagram (UDP). TCP lebih sering digunakan di internet, kerana ia termasuk pembetulan ralat, jadi jika ada masalah sambungan atau beberapa data yang rosak, penghantaran masih berjaya, dan komputer pengirim tahu untuk menghantar semula apa-apa yang tidak sampai dengan betul.

UDP, walaupun tidak biasa, adalah lebih cepat daripada TCP. Ia tidak memberikan pembetulan kesilapan, jadi jika ada sesuatu yang hilang dalam transit, ia tidak akan menghantar semula maklumat tersebut. Ini memotong masa yang diperlukan untuk memindahkan maklumat, tetapi juga boleh membuat sambungan kurang dipercayai.

Menukar antara kedua-dua protokol ini mungkin membantu anda mencapai kelajuan yang lebih tinggi, terutamanya jika anda pergi dari TCP ke UDP. Berhati-hati dengan kualiti sambungan yang lemah.

5. Tukar Protokol Tunneling VPN

menukar protokol VPNWalaupun OpenVPN pada umumnya dianggap sebagai protokol terbaik untuk trafik VPN, ada kadang-kadang apabila anda mungkin mahu menggunakan L2TP / IPSec. Walaupun ia tidak memberikan banyak keselamatan dan tidak mempunyai banyak ciri, ia juga mungkin bahawa ia akan tergelincir oleh penapis yang melambatkan lalu lintas OpenVPN.

Jika anda menggunakan VPN untuk keselamatan atau privasi, kami tidak mengesyorkan menggunakan L2TP / IPSec jika anda boleh membantu. Jika anda hanya mencuba sekatan rantau yang lalu, ia akan berfungsi. Tetapi ia tidak akan selamat.

6. Lumpuhkan Perisian Keselamatan Tempatan

Sekali lagi, ini bukan sesuatu yang kami cadangkan dengan ringan, dan jika anda boleh mengelakkannya, anda perlu. Tetapi jika program antivirus anda mengimbas semua paket keluar yang anda hantar, ia boleh melambatkan sambungan anda. Lumpuhkannya buat sementara waktu untuk melihat sama ada ia mempercepatkan sambungan anda.

Memperbaiki VPN Yang Tidak Sambungkan

Apabila semua yang anda mahu lakukan ialah melalui internet tanpa terdedah kepada pengawasan, penapisan, atau menyekat wilayah, VPN yang tidak akan menyambung adalah kesakitan yang besar. Inilah yang anda boleh lakukan untuk menyelesaikan masalah ini.

1. Pastikan Anda (dan Pelayan) Adakah Online

Perkara-perkara yang paling mudah adalah yang paling mudah diabaikan. Jika klien VPN anda tidak menyambung, cuba buka tapak web tanpa menyambungkan VPN untuk melihat apakah sambungan internet anda berfungsi. Jika tidak, mulakan semula penghala anda dengan mencabutnya selama 30 saat dan pasangkannya kembali. Jika internet anda masih ada, mungkin masalah pada akhir ISP anda.

Semak laman web penyedia VPN anda, juga, untuk memastikan bahawa pelayan yang cuba anda sambungkan tidak turun. Setiap sekali pelayan pelayan VPN akan di luar talian untuk penyelenggaraan-atau hanya kerana pelayan tidak boleh dipercayai 100% -dan anda perlu menyambung kepada yang lain atau tunggu sebentar.

2. Pastikan Anda Nama Pengguna dan Kata Laluan Benar

Dalam banyak kes, ketidakupayaan anda untuk menyambung datang dari masalah yang sangat mudah: anda menaip kata laluan anda salah. Atau anda memasukkan alamat e-mel anda dan bukan nama pengguna anda. Jika anda mendapat ralat pengesahan, kemungkinan ini berkaitan dengan salah satu daripada dua isu ini.

Taip semula nama pengguna dan kata laluan anda, dan jika itu tidak berfungsi, cuba tetapkan semula kata laluan anda dan cuba menyambung semula.

3. Tukar Pelabuhan

Sekali lagi, cuba sambungkan ke VPN melalui port lain. Sesetengah ISP dan rangkaian menghalang trafik pada port tertentu, dan itu boleh menafikan permintaan sambungan VPN anda.

Semak dokumentasi VPN anda untuk melihat sama ada ia mencadangkan atau memerlukan sambungan pada port tertentu.

4. Cuba Sambungkan pada Rangkaian yang berbeza

Kadang-kadang masalahnya bukan dengan anda, itu dengan VPN. Salah satu cara terbaik untuk menyemak ini ialah untuk menyertai rangkaian yang berbeza. Anda boleh mencuba tempat wifi awam yang berhampiran, seperti kedai kopi atau kedai runcit, rangkaian wayarles rakan, atau hotspot awam.

Sekiranya anda mendapati bahawa anda boleh menyambung ke rangkaian lain, anda akan tahu bahawa ia adalah sesuatu tentang masalah anda sendiri yang menyebabkan masalah itu. Semak tetapan wifi dan internet anda untuk mengetahui sama ada anda boleh menemui apa yang menghalang anda daripada melog masuk.

Memperbaiki VPN yang Memutuskan Pemutakhiran

Mungkin lebih menjengkelkan daripada tidak dapat menyambung ke VPN anda berjaya menyambung dan kemudian keluar. Terutama jika ia berlaku berulang kali. Inilah yang perlu dilakukan.

1. Melumpuhkan Firewall Anda secara sementara

Bagaimana Menghidupkan Firewall di dalam Windows 10Walaupun firewall merupakan langkah keselamatan penting, mereka juga boleh menyebabkan beberapa masalah dengan VPN. Mereka mungkin akan melambatkan sambungan anda, dan jika ia mendapat cukup perlahan, sambungan VPN hanya boleh ditutup.

Firewall, ringkasnya, mengimbas data masuk dan keluar dari rangkaian peribadi anda di mana ia menghubungkan ke internet yang lebih luas. Dan jika ia melihat sesuatu yang tidak sepatutnya di sana, ia akan menghalang penghantaran. Sesetengah firewall mempunyai kesukaran untuk mematuhi trafik VPN.

2. Sambungkan ke Pelayan Berdekatan

Kadang-kadang masalah yang menyebabkan anda memutuskan sambungan tidak dengan anda, tetapi dengan pembekal VPN anda. Jika pelayan tidak berkelakuan normal, anda mungkin terputus sambungan. Cuba sambungkan ke pelayan lain, lebih baik lagi dekat, untuk melihat jika anda mendapat sambungan yang lebih baik.

3. Tukar Protokol

Kadang-kadang protokol VPN tertentu akan mengalami kesulitan menjaga sambungan yang kuat. Jika anda menggunakan OpenVPN (yang kami umumkan mengesyorkan), cuba sambungkan L2TP / IPSec; jika anda sudah berada di L2TP, cuba OpenVPN. Anda juga boleh cuba PPTP, walaupun itu kurang ideal.

Sekali lagi, kami mencadangkan melekat dengan OpenVPN apabila anda boleh, kerana ia adalah yang paling selamat dari tiga protokol sambungan biasa ini. Jika anda hanya boleh menggunakan VPN anda di L2TP, itu bukan masalah besar, tetapi apabila boleh, gunakan OpenVPN.

Mengubah dari UDP ke TCP (atau sebaliknya), seperti yang dibincangkan di atas, juga boleh membantu.

4. Sambungkan melalui Ethernet

Walaupun tidak biasa, ada kemungkinan bahawa sesuatu di peringkat penghala rangkaian anda boleh menyebabkan masalah sambungan yang akan meniup anda dari VPN. Pemalam terus ke bicu kabel dengan kabel ethernet boleh menyelesaikan masalah.

Isu-isu yang sering berlaku dalam situasi yang disebut "double NAT," yang boleh terjadi apabila anda mempunyai satu router di belakang yang lain. Ini boleh berlaku jika anda mempunyai router yang berbeza untuk peranti yang berlainan atau penghala lain yang disambungkan ke ISP anda yang disediakan.

Pendek kata, anda perlu mengaktifkan mod jambatan untuk membuat dua penghala berfungsi bersama-sama. Bagaimana anda membuat perkara ini akan bergantung kepada penghala anda, jadi anda perlu menggali dokumentasi. Untuk penjelasan singkat mengenai penyambungan wifi, periksa pengenalan ini dari Lifewire.

5. Tukar DNS Server

Tukar DNSKadang-kadang, menggunakan pelayan DNS selain daripada lalai yang diberikan oleh VPN anda dapat membantu anda tetap terhubung. Kebanyakan VPN menyediakan perkhidmatan DNS mereka sendiri untuk privasi tambahan, tetapi kadang-kadang boleh merosakkan sambungan anda.

Setiap VPN akan mempunyai pelbagai langkah yang diperlukan untuk menukar pelayan DNS. Kebanyakan daripada mereka termasuk pilihan yang mengatakan sesuatu seperti "Hanya gunakan pelayan DNS VPN semasa disambungkan." Anda perlu mematikan pilihan ini.

Menggunakan pelayan DNS lain mungkin membuat anda lebih mudah terdedah kepada kebocoran DNS, tetapi jika anda tidak dapat bersambung cukup lama untuk mendapatkan sesuatu yang dilakukan, itu mungkin tradeoff anda bersedia membuat.

Memperbaiki Gangguan Perisian VPN

Seperti mana-mana perisian lain, pelanggan VPN anda mungkin terhempas. Jika ini terjadi setiap kali dalam masa yang sangat lama, mungkin tidak perlu dibimbangkan. Tetapi jika anda sering mengalami kemalangan, dan ia mengganggu pengalaman penyemakan imbas anda, anda akan mengambil tindakan.

1. Pastikan Anda Mempunyai Versi Perisian Terkini

Penyedia VPN bekerjasama dengan pemaju untuk memastikan bahawa perisian mereka adalah stabil dan berkesan yang mungkin. Jika anda tidak menjalankan versi terkini, anda mungkin mempunyai beberapa masalah kestabilan.

Jika boleh, atur kemas kini automatik ke perisian VPN anda. Gali ke tetapan klien VPN anda untuk mengetahui sama ada ini mungkin. Sekiranya tidak, pastikan untuk menyemak kemas kini dengan kerap.

2. Tutup Aplikasi Lain

Sekiranya anda mempunyai banyak aplikasi lain yang terbuka, mereka boleh menyebabkan masalah dengan klien VPN anda, terutamanya jika anda menggunakan komputer yang lebih tua. Tutup apa sahaja yang anda tidak perlukan.

3. Mulakan semula Komputer Anda

Kadang-kadang mematikannya dan kembali lagi sebenarnya menyelesaikan masalah itu. Restart komputer anda untuk memastikan semua kemas kini telah digunakan dan proses yang salah telah dibunuh.

4. Pasang semula Klien VPN

Sekiranya lebih teruk lagi terburuk, padamkan dan pasang kembali klien VPN anda.

Menyelesaikan Masalah dengan Fast VPN Anda

Jika VPN anda tidak berfungsi, itu adalah kepentingan terbaik anda untuk menyelesaikan masalah dengan cepat. Sangat mudah untuk keluar dari tabiat memulakan VPN anda setiap kali anda ingin mendapatkan di internet.

Tetapi ini mendedahkan anda kepada isu pengawasan dan keselamatan yang lebih. Jika VPN anda tidak berfungsi, selesaikannya segera-anda akan gembira yang anda lakukan.

Jika anda masih tidak dapat menetapkan sambungan VPN anda, jangan teragak-agak untuk meninggalkan komen dan kami akan cuba membantu!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me