Panduan Pemula untuk Mengakses Rangkaian Rumah Anda

Rangkaian rumah anda adalah harta karun yang mungkin untuk penyerang siber:

  • Anda melakukan perbankan dalam talian anda pada telefon atau PC anda.
  • Anda mempunyai kelayakan kad kredit yang disimpan dalam TV pintar anda dan konsol permainan video anda.
  • Peranti Google Home dan Amazon Echo sedang merakam audio di rumah anda dan mungkin mempunyai kamera juga.
  • TV, PC, telefon, stereo, dan pelbagai peranti "pintar" mengandungi CPU yang dapat dieksploitasi untuk cryptocurrency saya.
  • Mereka juga boleh dieksploitasi sebagai sebahagian botnet besar untuk melakukan lebih banyak serangan.

Jika penyerang siber menembusi rangkaian rumah anda, anda boleh kehilangan privasi anda, identiti dalam talian anda dan wang dari akaun bank anda. Pelbagai peranti anda mungkin melambatkan, tetapi anda tidak dapat melihat tanda-tanda bahawa orang jahat telah menjejaskan rumah yang selesa.

Bagaimana untuk Mengamankan Rangkaian Rumah Anda

Pertunjukan TV popular seperti Encik Robot menerangkan serangan siber super canggih dan "penggodam" yang lebih maju. Tetapi kebanyakan serangan yang dihadapi oleh hiburan rumah dan peranti pengkomputeran anda adalah mudah untuk mengelakkan. Lebih penting lagi, anda tidak memerlukan ijazah dalam sains komputer untuk meningkatkan keselamatan rangkaian rumah anda.

Saya akan membuat pengetahuan yang anda perlukan mudah difahami dan dilaksanakan.

1. Beli Hanya Alat yang Anda Perlu

Langkah pertama dalam memastikan rangkaian rumah anda mungkin mengejutkan anda. Ia bermula apabila anda melayari Amazon atau Best Buy untuk mainan baru. Peranti pintar seperti Amazon Echo, Google Home, thermostat Ecobee, dan mainan "pintar" semua kemarahan hari ini.


Kemungkinan mendapatkan ramalan cuaca hanya dengan mengatakan "Baiklah, Google, apa cuaca seperti?" Atau dapat melihat kamera keselamatan anda dari telefon anda apabila anda pergi boleh menjadi sangat menarik. Tetapi semua itu adalah Internet of Things devices, atau IoT untuk pendek. Mereka memperkenalkan antaramuka yang berkaitan dengan internet ke rumah anda.

internet definisi perkara

Setiap antara muka baru ini mengembangkan permukaan serangan siber rangkaian rumah anda. Semakin banyak antaramuka yang anda ada, lebih banyak vektor yang anda miliki untuk "penggodam" yang buruk untuk masuk. Jadi pertimbangkan risiko peranti baru sebelum anda membelinya.

Saya sendiri sangat sedikit dalam cara teknologi IoT di rumah saya. Saya mempunyai telefon pintar yang, tentu saja, berfungsi sebagai peranti yang boleh digunakan untuk mengintip saya. Risiko keselamatan siber telefon saya adalah sama dengan risiko PC saya ada, tetapi ia adalah desktop dan ia tidak boleh digunakan untuk mengesan pergerakan saya ketika saya tidak berada di rumah.

Saya mempunyai TV "bodoh", tetapi ia beroperasi sebagai paparan untuk konsol Retro Pie PS4, PS3, dan Raspberry Pi. Konsol-konsol ini semua berkaitan dengan internet, dan PS4 saya juga mempunyai PlayStation Camera yang boleh dicegah untuk menonton saya semasa saya berada di bilik tidur saya.

Selain penghala saya, semuanya adalah peranti yang berkaitan dengan internet yang saya ada. Sebagai seorang ahli cybersecurity profesional, anda mungkin menganggap bahawa saya ingin mempunyai semua mainan terkini. Tetapi, sebenarnya, menjadi profesional keselamatan siber bermakna saya berhati-hati tentang mainan baru.

Anda boleh memilih untuk melindungi rumah anda dalam penceramah Google Home dan menggunakan kamera keselamatan yang berkaitan dengan internet atau apa sahaja yang anda mahukan. Perlu diingat bahawa mereka boleh menjadi cara baru untuk penyerang siber untuk mengganggu hidup anda-dan untuk keselamatan untuk mengeras dengan sewajarnya.

2. Semak Router anda

Jika anda mempunyai rumah abad ke 21 yang tipikal, anda mempunyai satu akaun dengan ISP (pembekal perkhidmatan internet.) ISP menghantar isyarat internet melalui rumah anda yang anda telah menghubungkan penghala rumah ke. Penghala rumah boleh berwayar sepenuhnya, tetapi mungkin tanpa wayar.

Sekiranya anda mempunyai penghala wayarles, anda mungkin mempunyai isyarat WiFi yang disiarkan di seluruh rumah anda bahawa peranti boleh menyambung ke tanpa wayar, seperti telefon, tablet, komputer riba, konsol permainan video, peranti pintar, nama anda.

Sambungan internet melalui kabel, Ethernet, dan WiFi menghubungkan rumah anda ke seluruh dunia. Tetapi ia juga bagaimana penyerang siber masuk. Tindakan seterusnya ialah melakukan perkara asas yang perlu anda lakukan untuk menjamin sumber itu..

bagaimana untuk menjamin imej rangkaian rumah anda yang menunjukkan penghala modem dihidupkan

Ia tidak mungkin penyerang siber akan memintas sambungan internet anda secara fizikal. Kemungkinan adalah jika mereka mahu akses ke sambungan internet anda, mereka akan mencari WiFi anda.

Pergi ke penghala anda. Jika anda mempunyai WiFi, penghala anda memberikan SSID (cara menamakan isyarat WiFi) dan kata laluan ke akaun anda. Penghala anda datang dengan SSID lalai dan kata laluan. Sekiranya anda menggunakan SSID lalai dan kata laluan, anda mempunyai kerentanan keselamatan berbahaya yang serius dalam rangkaian rumah anda dan mesti segera memperbaikinya.

Wardriving berbunyi lebih buruk daripada sebenarnya. Ia memerlukan perjalanan di sekitar kejiranan dengan peranti yang boleh mengambil isyarat WiFi (seperti telefon) dan melihat jika WiFi boleh menjadi mudah untuk memecah masuk. Isyarat WiFi yang paling terdedah adalah orang yang tidak mempunyai kata laluan (itu awam, WiFi tanpa izin) dan orang-orang dengan SSID lalai dan kata laluan.

wifi pada telefon pintar

SSID lalai dan kata laluan yang berkaitan dengan model peranti penghala anda dan penyedia perkhidmatan internet anda mudah dicari di internet. RouterPasswords.com adalah tempat yang bagus untuk bermula. Cuba salah satu daripada kata laluan itu dan anda boleh dengan mudah memecah masuk. SSID lalai membiarkan penyerang siber tahu apa jenama peranti anda atau siapa ISP anda dan biarkan mereka tahu kata laluan lalai untuk cuba.

SSID anda mestilah unik, dan kata laluan anda perlu menjadi rumit. Anda mungkin tergoda untuk menukar SSID anda kepada "Van Pemantauan Polis," tetapi kebiasaan jenaka itu sudah lama dipakai. Jadilah yang lebih asli. SSID teman lelaki saya adalah berkaitan dengan nama label rekodnya. SSID router rumah saya adalah pun yang berkaitan dengan nama panggilan saya. Cuba sesuatu yang menyeronokkan dan berbeza.

Kata laluan sepatutnya sebanyak aksara sebanyak mungkin, dengan campuran huruf besar dan huruf kecil, angka, dan simbol.

makna ssid

Sumber: TechTarget.com

Ikut arahan yang disertakan dengan penghala anda untuk menukar WiFi SSID dan kata laluan anda. Jika anda telah kehilangan mereka, jangan risau. Buka penyemak imbas web di PC rumah anda, dan cuba mana-mana yang berikut dalam bar alamat:

alamat ip router

Salah satu alamat tersebut harus membawa kepada konsol di mana anda boleh menukar tetapan penghala anda.

Penghala anda mungkin juga mempunyai beberapa ciri tambahan, seperti UPnP atau WPS. Jika anda tidak pasti bahawa anda menggunakan ciri-ciri tersebut, matikannya dari konsol tetapan penghala yang sama yang anda gunakan untuk menukar SSID dan kata laluan anda untuk WiFi anda. Mereka adalah kedua-dua cara tambahan yang penyerang siber boleh dengan jahat menembusi rangkaian rumah anda. Lumpuhkan mereka jika anda tidak perlu mendayakannya.

Mengenai WPS, pakar keselamatan rangkaian Michael Horowitz berkata:

"Ini adalah masalah keselamatan yang dipadamkan dengan jelas. Nombor lapan angka akan membawa anda ke (router) tidak kira apa. Jadi tukang paip datang ke rumah anda, menghidupkan penghala, mengambil gambar bahagian bawahnya, dan dia kini boleh mendapatkan rangkaian anda selamanya. "

Ia juga sangat mudah untuk penyerang siber untuk memecahkan WPS anda dari aplikasi pada telefon mereka.

Menurut Horowitz, UPnP juga dahsyat.

"UPnP direka untuk LAN, dan oleh itu, ia tidak mempunyai keselamatan. Dalam dan dari dirinya sendiri, ia bukan masalah besar. (Tetapi) UPnP di internet adalah seperti pergi untuk pembedahan dan mempunyai doktor bekerja pada kaki yang salah. "

Semasa berada di konsol penghala anda di pelayar web anda, lihat jika ada bahagian di mana anda boleh menyemak kemas kini untuk firmware penghala anda. Penghala anda perlu memasang patch keselamatan baru secara automatik apabila ia tersedia. Ia agak mustahil bahawa firmware router anda tidak dikemas kini, yang menyebabkan kelemahan yang menakutkan bahawa penyerang siber boleh mengeksploitasi.

Dan apabila anda mencari router baru, cari salah satu yang menyokong standard penyulitan WPA3 yang baru. Piawaian penyulitan WiFi lain (WEP, WPA, dan WPA2) lebih tua dan mempunyai kelemahan keselamatan yang lebih teruk. Memberi penyulitan WPA3 untuk WiFi anda, melainkan anda mempunyai peranti yang tidak boleh menggunakan WPA3.

3. Dapatkan VPN

Sekiranya anda seorang pembaca pintar VPN Terbaik, anda mungkin mempunyai VPN juga. VPN mengarahkan trafik internet anda melalui lapisan penyulitan tambahan. VPN yang baik, apabila dikonfigurasi dengan betul, akan meningkatkan keselamatan rangkaian rumah anda dan menjadikannya lebih sukar bagi penyerang siber untuk memintas penggunaan internet anda.

vpn logo pada telefon pintar

Sekiranya anda tidak mempunyai seting VPN lagi, atau jika anda sedang mempertimbangkan untuk menukar pembekal VPN anda, VPN Terbaik adalah sumber kajian bebas dan objektif yang hebat untuk membantu anda memilih yang terbaik.

Penyedia VPN terbaik mempunyai aplikasi untuk PC, telefon, dan tablet anda yang menjadikan semuanya mudah digunakan. Tiada pengetahuan nerd komputer diperlukan.

4. Konfigurasikan Firewall Anda

Firewall adalah antara muka yang mengawal bagaimana isyarat internet masuk dan meninggalkan rangkaian rumah anda. Mereka datang dalam bentuk kedua-dua perkakasan dan perisian. Kebarangkalian bahawa router anda mempunyai firewall, dan sistem operasi Windows, macOS, dan Linux anda mempunyai firewall juga. Firewall ini biasanya berfungsi dengan menghalang pelabuhan internet yang anda tidak gunakan dan menapis port internet yang anda gunakan.

Pelabuhan-pelabuhan ini adalah apa yang kita rujuk sebagai susunan TCP / IP. Perkhidmatan Internet seringkali mempunyai sambungan port TCP / IP. Sebagai contoh, anda mengakses web melalui port 80 dan 443.

Firewall anda tidak dikonfigurasikan untuk keselamatan optimum secara lalai. Firewall yang paling selamat adalah orang yang anda konfigurasikan diri anda.

tcp / ip definition

HowStuffWorks mempunyai artikel yang sangat baik tentang bagaimana firewall berfungsi dengan mudah memahami maklumat yang harus membantu anda mengkonfigurasi firewall anda dengan betul, walaupun anda adalah orang awam. Pelabuhan mana yang anda gunakan? Anda akan dapat memikirkannya.

Seperti yang saya katakan, blok pelabuhan yang anda tidak gunakan dan menapis port yang anda gunakan. Ingat saya menyebutkan bahawa setiap peranti yang berkaitan dengan internet di rangkaian rumah anda adalah cara baru yang boleh diserang oleh penyerang siber? Perkara yang sama berlaku untuk port TCP / IP.

5. Jangan Lupakan Antivirus

Setiap peranti di rangkaian rumah anda yang boleh mempunyai antivirus yang dipasang di dalamnya harus mempunyai antivirus dipasang di atasnya. Perisian malware di telefon atau PC anda boleh menjadi alat penyerang siber untuk menyerang seluruh rangkaian rumah anda.

Malware Android anda boleh menjadi cara untuk penyerang siber untuk menonton bayi anda pada monitor bayi anda atau mengawal termobakan Ecobee anda.

laman web av-test.org

Saya bekerja untuk sebuah syarikat antivirus, jadi saya tidak akan mengesyorkan sesuatu yang spesifik. Sebaliknya, saya akan mengarahkan anda ke AV-Test.org. Sama seperti VPN Terbaik melakukan ulasan penyedia VPN bebas, AV-Test merupakan sumber yang sangat baik untuk tinjauan pihak ketiga yang bebas dari perisian antivirus.

Mereka menyenaraikan ulasan mereka setiap sistem pengendalian, seperti Windows, Mac, dan Android. Gunakan nasihat mereka untuk memilih perisian antivirus terbaik untuk semua PC, telefon, dan tablet dalam rangkaian rumah anda.

6. Berhubungan Semua Akhir Yang Hilang

Ingat bagaimana saya menyebutkan bahawa PS4 saya mempunyai Kamera PlayStation? Saya menggunakannya dengan peranti PSVR saya. Apabila saya tidak bermain permainan video VR, saya cabut Kamera saya dari PS4 saya.

peranti rumah google di sebelah telefon pintar

Komputer riba sering mempunyai kamera terbina dalam, dan anda juga mungkin mempunyai kamera untuk Google Home atau Amazon Echo anda, atau sebagai peranti berasingan yang disambungkan ke PC desktop anda. Putuskan sambungan semua kamera atau tutupnya dengan pita saluran apabila anda tidak menggunakannya. Adalah juga idea untuk memutuskan sambungan Google Home atau Amazon Echo anda apabila anda tidak berada di rumah.

Dengan memutuskan sambungan atau menutup kamera dan penceramah dalam rangkaian rumah anda apabila anda tidak menggunakannya, anda menjadikannya lebih sukar untuk penyerang siber untuk menonton atau mendengar anda dalam ruang yang sepatutnya peribadi. Terdapat banyak serangan siber malware dan manusia-dalam-tengah yang boleh memberi orang jahat cara untuk melanggar privasi anda.

Saran saya adalah untuk menghadkan "serangan siber permukaan" anda sebanyak mungkin dengan mengurangkannya dengan cara yang mungkin.

Kad kredit dan kelayakan perbankan peribadi juga sangat menarik kepada penyerang siber. Kadang-kadang orang menyimpan data semacam ini dalam TV pintar dan konsol permainan video. Nasihat saya adalah untuk menggunakan kad kredit anda sebagai jarang sekali.

Jika anda mempunyai perkhidmatan yang anda bayar, seperti Netflix, Hulu, Amazon Prime, Rangkaian PlayStation, Xbox Live, atau Spotify, anda sering boleh membayarnya menggunakan kad hadiah.

kad kredit di poket belakang seluar jeans

Sebagai alternatif, terdapat kad hadiah kad kredit yang anda boleh gunakan untuk membayar kebanyakan perkhidmatan dalam talian. Gunakan kad hadiah sebanyak mungkin. Senario paling teruk dengan kad hadiah ialah penyerang siber mencuri nilainya daripada anda, sama ada $ 100 atau apa sahaja.

Senario paling teruk dengan kad kredit konvensional adalah lebih mahal daripada $ 100. Jika penyerang siber memperoleh data itu, mereka boleh mengakses perbankan peribadi anda dan menghapus akaun bank anda yang kering atau terlibat dalam penipuan identiti di mana mereka berpura-pura menjadi anda dalam talian.

Lindungi Rangkaian Rumah Anda, Perlindungan Keselamatan Anda

Petua ini adalah semua cara mudah untuk meningkatkan keselamatan rangkaian rumah anda. Ia menghairankan berapa ramai orang tidak melakukan perkara ini. Serangan paling siber tidak rumit, canggih, atau filem Hollywood-layak.

Pada masa yang sama, penyerang siber akan cuba cara yang lebih mudah untuk terlibat dalam jenayah siber, dan dengan mengikuti panduan saya, anda kini telah menjadikan kehidupan mereka lebih sukar. Berikan diri anda di belakang!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me