Menyediakan Penghala VPN: Panduan Terbaik

Bagi pengguna internet purata, terdapat banyak manfaat menggunakan perkhidmatan VPN.


Dengan memastikan pengalaman melayari yang disulitkan, VPN membenarkan anda melangkau sekatan internet serantau, melindungi data anda dari penggodam, menjimatkan wang untuk perbelanjaan seperti tiket pesawat atau penyewaan kereta dan menyemak imbas dari lokasi yang berbeza, antara lain.

Tetapi kurang orang menyedari manfaat menghubungkan VPN ke penghala mereka.

Melakukannya, membolehkan anda menyambungkan semua peranti anda ke rangkaian peribadi anda melalui sambungan Wi-Fi anda.

Tetapi bagaimana anda membuat router VPN?

 • Mengapa Router + VPN = WIN?
 • Cara Pilih Penghala VPN
 • Bagaimana Pilih Pembekal VPN
 • Langkah demi Langkah: Bagaimana Menyediakan VPN Pada Penghala

Pendedahan penuh: Untuk mengimbangi masa dan wang kami yang dibelanjakan untuk menguji VPN, kami menggunakan pautan sekutu. Walau bagaimanapun, kami tidak pernah mengesyorkan perkhidmatan VPN sebagai pertukaran wang - mencari proses semakan terperinci di sini.

Mengapa Router + VPN = WIN?

Jika anda masih baru kepada VPN, atau masih menggunakan perkhidmatan penyemak imbas VPN percuma, maka ia mungkin kelihatan seperti melompat untuk melabur dalam persediaan router baru untuk komputer anda. Dan itu difahami: itu adalah pelaburan yang besar, dan banyak yang perlu dipelajari jika anda tidak kenal dengan teknologi.

Untuk meringankan minda anda, perlu diingat bahawa sebaik sahaja anda membeli penghala, kos untuk mengekalkan langganan bulanan sangat berpatutan (antara $ 5 hingga $ 8 sebulan, walaupun anda menggunakan VPN premium seperti NordVPN), yang merupakan harga yang kecil untuk membayar privasi dan keselamatan anda.

Walau bagaimanapun, ia masih membantu untuk melihat apa kelebihan yang disediakan oleh router VPN. Beberapa faedah memasang VPN ke penghala anda ialah:

1. Menyimpan perkhidmatan VPN dan berjalan sepanjang masa

VPN yang pantas dan pelayar menghendaki anda log masuk ke perkhidmatan setiap kali anda mahu mengaksesnya. Dengan memiliki perkhidmatan VPN ditambatkan ke penghala anda, perkhidmatan berjalan secara berterusan, jadi log masuk tidak perlu lagi.

2. Anda boleh menyambungkan pelbagai peranti

VPN berasaskan penyemak imbas dan boleh dimuat turun memerlukan anda untuk log masuk secara manual setiap peranti setiap kali mereka mengakses rangkaian peribadi anda. Sekiranya anda tidak menggunakan router VPN, maka anda perlu memasukkan kelayakan log masuk anda setiap kali anda ingin mengakses VPN anda.

Apabila anda menyediakan VPN pada penghala anda, anda hanya perlu log masuk buat pertama kalinya, seperti rangkaian Wi-Fi tradisional. Ini berlaku untuk setiap peranti yang anda sambungkan ke penghala VPN anda.

3. Menyediakan lebih banyak keselamatan untuk semua peranti

Sebarang peranti yang menyambung ke Wi-Fi penghala anda menerima faedah yang diberikan oleh VPN anda. Ini bermakna bila-bila masa anda mempunyai kawan, atau ingin menggunakan beberapa peranti secara serentak (seperti TV pintar, telefon pintar dan komputer riba anda), semua peranti anda akan dialihkan semula melalui VPN, memastikan penjelajahan peribadi.

Kelemahan hanya adalah jalur lebar: Dengan pelbagai peranti yang disambungkan ke sumber VPN yang sama, anda harus mengharapkan sambungan internet yang lebih lambat. Hanya berapa banyak ia akan melambatkan bergantung kepada beberapa faktor, seperti siapa penyedia VPN anda dan kelajuan sambungan anda.

Sekarang bahawa kami telah membahas kelebihan membeli router VPN, mari bincangkan apa yang harus dicari ketika membeli satu.

Cara Pilih Penghala untuk Menyambungkan VPN Anda

Cara Pilih Penghala untuk Menyambung ke VPN andaCara Pilih Penghala untuk Menyambung ke VPN anda

Apabila mencari router VPN, apa yang sebenarnya anda cari adalah router yang boleh menjalankan perisian klien VPN.

Sebagai pelanggan VPN, penghala anda - dan mana-mana peranti yang disambungkan kepadanya - mempunyai akses langsung ke pelayan VPN. Untuk menentukan sama ada penghala serasi dengan VPN, anda harus merujuk kepada manual penghala, atau hanya Google.

Jika anda menggunakan modem ISP (mereka biasanya datang sebagai peranti router dan modem gabungan), maka kemungkinan besar anda tidak boleh menggunakan router anda sebagai klien VPN. Dalam kes ini, anda perlu membeli penghala serasi VPN tambahan dan sambungkannya ke penghala semasa anda, tetapi kami akan menyentuh lebih lanjut mengenai ini kemudian.

Walau apa pun keadaannya, perlu diingatkan bahawa kebanyakan router yang dibeli di kedai tidak datang sebelum dipasang dengan VPN, dan lebih penting lagi, tidak semua router boleh menjalankan perisian VPN. Itulah sebabnya anda perlu tahu apa yang ada di sini supaya anda boleh membuat pilihan yang tepat.

Terdapat beberapa pilihan router VPN yang boleh mendapatkan kerja yang dilakukan, termasuk:

A) Penghantar pra-plashed

Router VPN Pra-Flashed

Pilihan yang paling mudah untuk peminat VPN dan pemula VPN yang bijak ialah membeli router VPN yang terdahulu. Melakukannya membolehkan anda untuk melangkau proses kilat yang rumit (lebih lanjut mengenai istilah ini di bawah) firmware yang betul untuk VPN anda, yang berbeza-beza bergantung kepada jenis penghala dan spesifikasinya.

Membeli router VPN yang telah dipasang sebelum ini akan menelan sedikit sebanyak. Itu kerana syarikat-syarikat seperti Flashrouters, yang hanya menjual router sebelum ini, menjaga pemasangan untuk anda. Lengkapkan dengan ciri-ciri seperti plug-and-play yang disulitkan dan peningkatan prestasi tambahan, markup harga sangat berbaloi.

B) Router yang serasi VPN yang di luar kotak

Router yang Serasi VPN-out-of-the-box

Pilihan lain yang mudah ialah membeli router yang menyokong firmware VPN daripada kotak. Router ini datang sebelum dipasang dengan firmware stok yang boleh menyambung ke pelbagai pelayan VPN. Dengan dibakar dalam keupayaan VPN, anda tidak perlu melancarkan firmware baharu atau menyambung penghala seperti ini ke penghala menengah.

Kebanyakan router yang kompatibel dengan VPN membolehkan anda menyambung ke pelbagai pelayan VPN yang berbeza, dan biasanya mereka menyokong protokol OpenVPN, yang memberi anda kelebihan menggunakan hampir mana-mana pembekal VPN yang anda mahukan.

C) Pengayun kilat dengan firmware VPN baharu

Flash Router Anda Dengan Firmware VPN

Pilihan terakhir, dan yang paling rumit, adalah untuk menghidupkan penghala anda dengan firmware baharu. Untuk memperjelaskan, istilah "berkelip" bermaksud memasang firmware baru; "Firmware" ialah Sistem Pengendali dalam router anda yang menentukan kemampuan dan / atau batasannya.

Untuk membolehkan penghala anda berfungsi sebagai pelanggan VPN, anda perlu menghidupkannya dengan firmware baharu. Kedua-dua jenis firmware yang paling biasa dan kukuh di luar sana DD-WRT dan Tomato.

DD-WRT dan Tomato adalah sumber terbuka, firmware pihak ketiga yang tersedia secara dalam talian secara percuma, dan masing-masing mempunyai kebaikan dan keburukannya sendiri. Tetapi pertama, mari lihat apa yang mereka ada bersama. Kedua-dua DD-WRT dan Tomato boleh:

 • Teruskan rangkaian wayarles anda
 • Mengatur jalur lebar anda 
 • Meningkatkan keselamatan 
 • Akses pelbagai protokol VPN 
 • Lumpuhkan pengeluar belakang, antara lain 

Di sinilah mereka berbeza:

DD-WRT adalah lebih mudah dan tersedia pada lebih banyak peranti daripada Tomato. Setakat ciri eksklusif, DD-WRT membolehkan pengguna menyesuaikan kekuatan isyarat Wi-Fi mereka, mengurus tetapan kualiti perkhidmatan untuk mengutamakan jenis trafik tertentu, mengakses rangkaian rumah anda dari jauh, dan banyak lagi.

Tomato menawarkan pilihan pemantauan jalur lebar yang lebih baik, membenarkan sehingga dua pelayan VPN dijalankan pada masa yang sama, dan menawarkan lebih mesra antara muka pengguna. Ia juga menghubungkan lebih baik kepada pembekal perkhidmatan VPN yang pelbagai, tetapi tidak disokong oleh banyak penghala. Untuk melihat perbandingan mendalam mengenai kedua-dua jenis firmware, anda boleh melihat artikel Flashrouter di sini.

Hanya untuk menjadi jelas, jika anda mencari DD-WRT atau Tomato dalam talian, apa yang anda dapati boleh mengelirukan, kerana anda akan menemui hasil seperti "penghala DD-WRT" atau "Penghala Tomato." Untuk memperjelas, kedua-dua DD-WRT dan Firmware Tomato pada asalnya dibuat untuk jenis tertentu model penghala wayarles.

Model-model ini menyokong firmware tertentu, tetapi mereka biasanya perlu diterapkan dengan firmware baru untuk menghilangkan router firmware stoknya terlebih dahulu. Jadi, jika anda mahu router yang menyokong DD-WRT, anda perlu menyemak pangkalan data DD-WRT; jika tidak, anda boleh membeli router yang tidak serasi dengan firmware, yang akan pecah - atau "bata" - penghala anda harus anda menyalakannya ke peranti anda.

Cara Pilih Pembekal VPN untuk Router

Pilih Penyedia VPNMemilih pembekal VPN untuk penghala

Perkara pertama, pertama.

Jika anda sudah membayar VPN premium, hebat! Jika tidak, sudah tiba masanya untuk melakukan penyelidikan.

Kebanyakan VPN (seperti NordVPN dan ExpressVPN) dengan mudah dipasang pada router DD-WRT atau Tomato.

Orang lain, seperti Hotspot Shield, tidak berfungsi dengan mudah.

Terdapat dua aspek utama untuk mencari dalam penyedia VPN: kelajuan dan sokongan dalam talian yang boleh diakses. Rangkaian peribadi anda akan mengendalikan segalanya dari streaming untuk memuat turun, permainan, dan lain-lain, jadi penting anda memilih penyedia yang boleh melakukan pengangkat berat. Untuk menjadikan kehidupan anda lebih mudah, ia juga membantu jika pembekal anda menawarkan tutorial dalam talian untuk memulakan anda.

Pada umumnya, anda juga ingin menyemak lokasi pelayan penyedia VPN anda, laporan kelajuan dan sama ada mereka menyimpan log. Atau, jika anda tidak mahu menyelidiki sendiri penyelidikan ini, anda boleh membaca ulasan kami tentang VPN terbaik 2018.

Walaupun terdapat banyak pembekal untuk dipilih, kami akan menggunakan perkhidmatan NordVPN dalam artikel ini. Untuk menjadi jelas, NordVPN bukan pengeluar penghala; mereka hanya menyediakan perkhidmatan VPN yang berfungsi bersama dengan model router pilihan.

Perkhidmatan NordVPN menyelaraskan proses pemasangan. Apl Flashrouters mereka mudah dipasang ke mana-mana penghala DD-WRT dan melakukan kerja untuk anda. Inilah panduan mereka.

Bagaimana Menyediakan Router pada VPN

Bagaimana Menyediakan Router pada VPNMenyediakan VPN pada penghala

Sekarang bahawa anda telah menemui pembekal VPN, anda perlu mengikuti arahan yang disediakannya di laman web mereka.

 • Jika penghala anda sudah serasi dengan VPN anda, sila log masuk dan konfigurasikannya untuk bersambung dengan pelayan penyedia VPN anda. Contoh kami, NordVPN, mempunyai tutorial penghalaan terperinci untuk setiap router dan firmware yang mereka dukung.
 • Jika penghala anda tidak serasi dengan VPN keluar dari kotak tetapi serasi dengan DD-WRT atau Tomato, maka anda perlu menyarangkannya dan memasang pilihan firmware baru anda sebelum mengkonfigurasi VPN anda. Ini adalah proses yang lebih panjang tetapi ia tidak terlalu rumit sama ada.

Untuk tutorial ini, kami akan menggunakan aplikasi keselamatan Flash Nordic NordVPN sebagai contoh. Ikuti panduan langkah demi langkah kami di bawah.

Langkah 1: Muat turun firmware router anda

Sebaik sahaja anda memutuskan sama ada anda mahu menggunakan DD-WRT atau Tomato, anda boleh memuat turun firmware supaya anda boleh meletakkannya pada penghala anda. Anda perlu memuat turunnya terlebih dahulu kerana penghala anda tidak akan berfungsi selepas ia telah dilancarkan dan sebelum anda memasang firmware baharu.

Klik di sini untuk melihat sama ada penghala anda serasi dengan DD-WRT. Pautan yang sama juga akan memberikan anda muat turun untuk model penghala anda.

Jumlah besar garpu Tomato menjadikannya lebih sukar untuk menjawab sama ada penghala anda disokong. Menggali nama penghala dan Tomato anda boleh membantu anda menentukan sama ada anda boleh menggunakan Tomato dengan peranti anda.

Langkah 2: Sambungkan penghala anda

Pasang penghala anda. Walaupun persediaan anda berbeza-beza bergantung kepada model penghala anda, radas yang disyorkan untuk kebanyakan model adalah dua penghala dan sambungan internet.

Untuk menyediakan kedua-dua router dengan betul, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengkonfigurasi penghala utama anda untuk membolehkan pas VPN. Dengan mengaktifkan ciri ini, anda membenarkan mana-mana peranti yang disambungkan ke penghala utama anda untuk menjalankan perisian klien VPN. Setelah diaktifkan, anda perlu menyambungkan router utama dan menengah anda.

Persediaan asas berjalan seperti ini:

 • Pasang kabel Ethernet ke dalam Pelabuhan LAN pada penghala utama anda, dan sambungkannya ke WAN ("Internet") pelabuhan pada penghala VPN sekunder anda.
 • Sambungkan anda penghala utama ke komputer anda menggunakan kabel Ethernet lain dengan menyambungkannya Pelabuhan LAN ke komputer anda Pelabuhan LAN.

setup berwayar vpn router

Atau, jika anda menggunakan sambungan wayarles, pastikan penghala utama disambungkan ke internet:

persediaan router vpn tanpa wayar

Kedua-dua tatarajah ini membolehkan penghala VPN anda untuk mengaitkan sambungan internet router utama anda.

Catatan: Walaupun disyorkan untuk menggunakan dua penghala, tidak semua router memerlukannya. Contohnya, beberapa router Linksys boleh dan harus ditetapkan sebagai penghala utama tunggal anda.

Langkah 3: Flash router anda

Sekarang bahawa anda mempunyai penghubung anda yang bersambung dan firmware baharu anda bersedia, sudah tiba masanya untuk menyalakannya. Setiap router berfungsi dengan berbeza dan perlu diterangkan secara berbeza. Sekiranya manual pengguna anda tidak mempunyai arahan berkelip, anda pasti dapat mencari arahan dalam talian.

Langkah 4: Sambungkan VPN anda

Sebaik sahaja penghala anda berjalan dengan DD-WRT atau Tomato, anda boleh menyambungkannya ke pembekal VPN anda. Arahan ini boleh bergantung kepada pembekal VPN anda, jadi kami akan menggunakan contoh kami, NordVPN. Mereka menjadikannya sangat mudah untuk menghubungkan penghala DD-WRT anda kepada perkhidmatan mereka. Cukup klik pada tutorial ini untuk mendapatkan aplikasinya.

Kini, anda perlu dihubungkan!

Langkah 5: Cara menggunakan penghala VPN anda

Menggunakan router VPN baru anda dan mengubah tetapan boleh menjadi mudah atau sukar bergantung pada firmware yang anda pilih. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan contoh kami, mengubah tetapan anda adalah mudah. Anda juga boleh menukarnya dengan peranti mudah alih anda!

Sebaik sahaja anda log masuk, anda boleh menggunakan aplikasi Flashrouter NordVPN untuk:

 • Tukar pelayan anda
 • Tukar negara anda
 • Togol ciri suis pembunuh

Menaik taraf kepada penghala VPN mungkin kelihatan seperti lonjakan besar, terutamanya jika anda digunakan untuk menggunakan VPN pelayar percuma. Tetapi, jika anda serius tentang privasi anda dan ingin pengalaman penyemakan imbas yang paling selamat mungkin, maka kos tambahan adalah berbaloi.

Walaupun mendapat persediaan boleh menjadi rumit, sumber terbesar ialah internet. Ingat: persediaan anda akan berbeza-beza bergantung kepada faktor-faktor yang kami hadapi dalam artikel, seperti router yang anda beli dan pembekal VPN yang anda pilih. Berhati-hati, teruskan langkah demi langkah dan rangkaian peribadi anda perlu dalam masa yang singkat!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me