Legjobb VPN protokollok: OpenVPN vs PPTP vs L2TP vs mások

Legjobb VPN protokollokA VPN elősegíti a magánélet védelmét és az adatok biztonságát az internet használatakor. De a legjobb VPN kiválasztása mellett ki kell választania a legmegfelelőbb VPN protokollt is.


A VPN-protokoll az, ahogyan a VPN biztosítja az adatok továbbítását. Számos különféle protokoll létezik, amelyek az operációs rendszeren, a platformon, a teljesítményen és még sok máson alapulnak.

Az alábbiakban felfedezzük a legnépszerűbb VPN-protokollokat, így eldöntheti, melyik a legmegfelelőbb.

Itt egy gyors lebontás a hét legnagyobb VPN-protokollról:

OpenVPN PPTP L2TP / IPsec SoftEther WireGuard SSTP IKEv2 / IPSec
Titkosítás 160-bites, 256-bites 128-bites 256-bit 256-bit ChaCha20 256-bit 256-bit
Biztonság Nagyon magas Gyenge Magas biztonság (az NSA gyengítheti) Magas Magas Magas Magas
Sebesség Gyors Gyors, az alacsony titkosítás miatt Közepes, a kettős kapszulázás miatt Nagyon gyors Gyors Gyors Nagyon gyors
Stabilitás Nagyon stabil Nagyon stabil Stabil Nagyon stabil Még nem stabil Nagyon stabil Nagyon stabil
Kompatibilitás Erőteljes asztali támogatás, de a mobil fejleszthető. Harmadik fél szoftvere szükséges. Erős Windows asztali támogatás. Több eszköz és platform támogatása. Több asztali és mobil operációs rendszer támogatása. Nincs natív operációs rendszer támogatás. Linux, más platformokra és operációs rendszerekre építve. Windows-platform, de más Linux disztribúciókon is működik. Korlátozott platformos támogatás a Windowson és a Blackberryn kívül
Záró szó A legtöbb ajánlott választás. Gyors és biztonságos. Natív Windows rendszeren. Gyenge biztonság. Hasznos földrajzilag korlátozott tartalom esetén. Sokoldalú és biztonságos. Kedvező alternatívája az OpenVPN-nek. Fel és jön. Rugalmas, gyors és biztonságos. Kiváló alternatívája az OpenVPN-nek. Ígéretet tesz arra, hogy gyors és hatékony. Még mindig fejlesztés alatt áll. Gyorsabb és biztonságosabb alternatíva a PPTP és az L2TP számára. Biztonságos, stabil és mobilorientált.

1. OpenVPN - ajánlott, legnépszerűbb

Az OpenVPN az a VPN-protokoll, amelyet használni szeretne. Ma ez a vezető VPN-szolgáltatók által a leginkább ajánlott választás. Olyan, mint egy nem-bölcs. Ez az egyik újabb VPN-protokoll, de rugalmassága és biztonsága miatt az egyik leggyakrabban használt.

Olyan nyílt forrású technológiákra támaszkodik, mint az OpenSSL titkosítási könyvtár és az SSL V3 / TLS V1 protokollok. Az OpenVPN nyílt forráskódú jellege azt jelenti, hogy a szponzorok közössége fenntartja, frissíti és ellenőrzi a technológiát.

Amikor a forgalom OpenVPN-kapcsolaton keresztül halad, nehéz különbséget tenni a HTTPS között SSL-kapcsolaton keresztül. Az egyszerű elrejtés képessége kevésbé érzékeny a hackelésre, és nehezebben blokkolható.

Ráadásul bármilyen porton is futtatható, mind UDP, mind TCP protokollokat használva, így a tűzfalak megkerülése nem lesz probléma. Ha azonban sebességet keres, akkor az UDP port használata lesz a leghatékonyabb.

A biztonság szempontjából számos módszerrel és protokollal rendelkezik, például OpenSLL és HMAC hitelesítés és megosztott kulcsok. A biztonsági előírások továbbviteléhez általában az AES titkosítással párosul. Más VPN-protokollokat NSA és egyéb hackelésnek vettek alá, de eddig az OpenVPN sikerült egyértelmű maradni.

Az általuk támogatott további rejtjelező algoritmusok:

 • 3DES
 • AES
 • Kamélia
 • gömbhal
 • CAST-128

Javasoljuk, hogy használjon AES titkosítást, ha a biztonság a legfontosabb gond. Ez lényegében az „aranystandard”, és jelenleg nincs ismert gyengesége. A 128 bites blokkméret szilárd képességeket is ad a nagyobb fájlok kezelésére, a teljesítmény csökkenése nélkül.

Ennek ellenére az OpenVPN nem tökéletes:

Még mindig telepítenie kell egy harmadik féltől származó alkalmazást az ilyen típusú kapcsolat használatához. Ezt továbbra sem támogatja egyetlen platform sem, de a legtöbb harmadik féltől származó szoftverszolgáltató, mint például az Android és az iOS, támogatott.

Egyedül az OpenVPN beállítása nagyon nehéz. Különösen a PPTP-vel vagy az L2TP-vel összehasonlítva. A legtöbb VPN-ügyfél azonban képes testreszabott beállítást nyújtani, amely megkönnyíti a konfigurációs nehézségeket.

Ha maga szeretné beállítani az OpenVPN-t, akkor a magas szintű konfiguráció hátrányos lehet, mivel kevésbé lesz biztonságos, ha rosszul állította be.

Ezenkívül az OpenVPN használatával is csatlakozhat a mobil Apple iOS rendszerhez. Köszönj titkosított és privát mobilkapcsolatra.

Az OpenVPN előnyei:

 • A protokoll megkerüli a legtöbb tűzfalat
 • Nyílt forráskódú és harmadik fél ellenőrizte
 • Nagyon magas szintű biztonságot nyújt
 • A titkosítás több módszerével működik
 • Konfigurálható és testreszabható az Ön igényei szerint
 • Megkerüli a tűzfalakat
 • Különféle rejtjeles algoritmusokat támogat

Az OpenVPN hátrányai:

 • A telepítési eljárás technikai lehet
 • A működéshez harmadik fél szoftvereire támaszkodik
 • Az asztali támogatás és a funkcionalitás erőteljes, de hiányzik a mobiltelefon

2. PPTP

Gondolj az internet biztonsági szabványaira 1995-ben. Léteznek-e ezek is? Nos, amikor a PPTP VPN-protokoll lett. A Microsoft által létrehozott konzorcium fejlesztette ki, és a telefonos napokban már a VPN-kapcsolatok standardja volt.

A PPTP, más néven point-to-point alagút-protokoll, ma már több mint 20 éves. Még ilyen régi is, ez továbbra is a belső üzleti VPN-ek szabványa. Ez egy népszerű választás, mivel a legtöbb eszközre és platformon már telepítve van, könnyen beállítható, hatékony és nincs szükség további szoftverre. A biztonságos kapcsolat létrehozásához szükséged van egy felhasználónévre, jelszóra és szerver címre.

Például az idősebb infrastruktúrával rendelkező irodaházak, akiknek belsőleg biztonságos adatokra van szükségük, használhatják ezt a kapcsolatot. Vagy azok a felhasználók, akik egy régebbi Windows operációs rendszert futtatnak. Ha minden van, akkor jobb, mint semmi.

A Windows 95 első kiadásakor számos biztonsági hiányosságot fedeztek fel. Ma továbbfejlesztette titkosítási protokolljait 128 bites titkosításra, ami nem szörnyű, de ha a biztonság aggodalomra ad okot, akkor ezt jobban megteheti. Még a Microsoft azt is javasolja, hogy a magasabb biztonsági szabványokat kereső felhasználók használják az SSTP-t vagy az L2TP-t.

Ennek ellenére az alacsony titkosítási szint segít abban, hogy az egyik leggyorsabb VPN-protokoll legyen.

Azt is ismertették, hogy az NSA és más hírszerző ügynökségek könnyen visszafejthetők és feltörtek. Ez a visszafejtés akkor is történt, amikor a biztonsági szakértők a PPTP biztonságosnak ítélték meg.

A PPTP-t általában csak manapság használják nagy teljesítmény és stabilitás miatt. Gondoljon a földrajzilag korlátozott tartalom elérésére vagy a Netflix elérésére. Összességében ez egy régi és elavult VPN-protokoll, de mégis kis célt szolgál azoknak a felhasználóknak, akik nem foglalkoznak a biztonsággal.

A PPTP előnyei:

 • Nagyon gyors
 • A legtöbb platformon már be van építve
 • Könnyen konfigurálható és beállítható

A PPTP hátrányai:

 • Biztonsági nyílásokkal rendelkezik (az egyik legkevésbé biztonságos VPN-protokoll)
 • Az NSA veszélyeztette
 • Tűzfalak blokkolhatják

3. L2TP / IPsec

Az L2TP egy VPN-protokoll, amely nem nyújt semmilyen titkosítást vagy védelmet a kapcsolaton áthaladó forgalom ellen. Ezért általában párosul az IPSec-rel, amely egy titkosítási protokoll.

Ez a PPTP protokoll kiterjesztése, és kettős kapszulázásnak nevezett folyamatot alkalmaz (amely a népszerűség kezdeti növekedéséhez vezetett). Az első beágyazás PPP kapcsolatot hoz létre, míg a második IPSec titkosítást tartalmaz.

Támogatja az AES-256 titkosítási algoritmusokat, amelyek a legbiztosabbak. De minél erősebb titkosítási protokollokat használ, annál lassabb lesz a teljesítménye.

Ez a protokoll be van építve a legtöbb asztali és mobil operációs rendszerbe, ami megkönnyíti a megvalósítást. De csak az UDP 500 portot tudja használni a kapcsolathoz, ami meglehetősen egyszerűvé teszi a NAT tűzfalak általi blokkolást. Tehát további konfigurációra van szükség, ha ezt tűzfal mögött fogják használni.

Előnye, hogy ez a csatlakozási stílus megakadályozza az adatok elérését a küldő és a fogadó között. Tehát ez segíthet megakadályozni minden középhaladó csapkodási kísérletet.

Az IPSec titkosítás biztonságos. Edward Snowden és John Gilmore, az EHA alapító tagja egyaránt azt sugallják, hogy az NSA szándékosan gyengítette a protokollt..

Ez egy lassabb kapcsolat, mert a forgalmat először L2TP-formátumra kell konvertálni, és ráadásul van egy további titkosítási réteg. Ez nem olyan hatékony megoldás, mint az OpenVPN, de könnyű beállítani.

Az L2TP / IPsec előnyei:

 • Szinte minden eszközön és operációs rendszeren elérhető
 • A telepítési folyamat egyszerű
 • Magas (mégis gyengült) biztonsági szintje van
 • Támogatja a többszálú szálat a jobb teljesítmény érdekében

Az L2TP / IPsec hátrányai:

 • Tűzfalak blokkolhatják
 • Az NSA esetleg gyengítette a protokollt, és kevésbé biztonságos lett volna
 • A dupla beágyazás miatt nem a leggyorsabb

4. SoftEther

A SoftEther egy nyílt forrású, több protokoll VPN szoftver. Ami a Tsukuba Egyetemen zajlott egy akadémiai projektként, VPN-technológiává nőtte ki magát, amelyet világszerte több millió ember használ.

Széles körű növekedésének legnagyobb oka az, hogy ingyenes, és Windows, Mac, Linux, Android, FreeBSD és Solaris operációs rendszereken működik. Nem csak, hogy több különféle protokollt támogat, mint például az OpenVPN, az EtherIP, az SSTP, az L2TP / IPSec és még sok más.

Alapvetően beállíthatja, hogy futtassa a választott operációs rendszeren, és használhatja a kívánt VPN protokollt. Ez a páratlan rugalmasság és támogatás több platformon keresztül vezette őrült növekedéséhez.

256 bites AES titkosítást használ, amely a rendelkezésre álló titkosítás egyik legbiztonságosabb formája.

A SoftEther segítségével rugalmas és gyors VPN-t kap, amely a legújabb titkosítási protokollokat használja. Újabb, tehát nem ugyanolyan örökséggel rendelkezik, mint az OpenVPN, de ez egy jövőbeli alternatíva. Szép keveréket kínál a teljesítmény és a biztonság.

A SoftEther előnyei:

 • Számos asztali és mobil operációs rendszert támogat
 • Teljesen nyílt forráskódú
 • Ez megkerüli a legtöbb tűzfalat
 • Gyors, de nem veszélyezteti a biztonságot

A SoftEther hátrányai:

 • Ez viszonylag új
 • Nem rendelkezik natív operációs rendszer támogatással
 • Sok meglévő VPN még nem kínál fel

5. WireGuard

A WireGuard egy innovatív és élvonalbeli VPN-protokoll, amelyet a teljesítmény optimalizálása céljából fejlesztettek ki. A megvalósítás kicsi, így a kódbázis szempontjából sokkal könnyebb projekt. Az egyszerűbb adatbázis használatával a fejlesztők könnyebben integrálhatók.

A projekt célja az IPSec alternatívájának létrehozása, amely könnyebb, gyorsabb és karcsúbb. Eredetileg a Linux platformon adták ki, de a platformok közötti kompatibilitás felé halad, és számos különféle disztribúción keresztül telepíthető..

A WireGuard egyszerűsége ragyog.

Csak egyetlen kriptográfiai csomagot támogat, amely megőrzi a tervezést és kevesebb biztonsági lyukat eredményez. Az algoritmus megválasztása szintén hihetetlenül egyszerű, amely segíti a biztonsági hibák csökkentését mind most, mind a jövőben.

Ne feledje azonban, hogy a WireGuard még nem teljes. Még folyamatban van egy munka, és a csapat egy stabil kiadás érdekében dolgozik.

A korai jelek arra utalnak, hogy a jövőben széles körben használt, gyors és hatékony VPN-protokoll lesz. Ha telepíteni szeretné, ne feledje, hogy vannak bizonyos biztonsági rések, és nem lesz olyan biztonságos, mint a listában kiemelt többi stabil VPN-protokoll..

A WireGuard előnyei:

 • Ez egyszerű és könnyű
 • Gyors és biztonságos
 • Minimális megközelítést alkalmaz a VPN-protokollhoz
 • Lehetséges, hogy a jövő VPN-jévé válik

A WireGuard hátrányai:

 • Ennek nincs stabil kiadása
 • Csak technikai Linux felhasználók tudják hatékonyan megvalósítani
 • Nem olyan rugalmas, mint más VPN protokollok

6. SSTP

Az SSTP-t a Microsoft fejlesztette ki, és bevezette a Windows Vista kiadással. Ezt továbbra is csak Windows-nak tekintik, annak ellenére, hogy más operációs rendszerek is támogatottak. Mivel a Windowsba integrálva van, egy nagyon stabil VPN protokoll.

Más rendszerek, például a Linux, a SEIL és a RouterOS támogatottak, de az elfogadás nem olyan széles körben elterjedt.

Általában AES titkosítással van konfigurálva, így hihetetlenül biztonságos és sokkal jobb lehetőség, mint a PPTP protokoll. Az SSL v3 kapcsolatot is használja (hasonlóan az OpenVPN-hez), amely segít megelőzni a NAT tűzfalproblémákat és a blokkolást.

Az SSTP protokoll az SSL / TLS kapcsolathoz hasonló hitelesítési módszert használ. Az adatok vagy forgalom továbbításához a kapcsolat mindkét végét titkos kulcsmal kell hitelesíteni. Ez elősegíti a hihetetlenül biztonságos kapcsolat létrehozását.

Az SSTP azonban továbbra is teljes egészében a Microsoft tulajdonában és fenntartása alatt áll. Noha nem számoltak be biztonsági résről, korábban már együttműködtek az NSA-val. Tehát nem bizonyították, de vannak spekulációk, hogy esetleg vannak hátsó ajtók beépítve.

Összességében hasonló kapcsolatot kínál, mint az OpenVPN, de inkább a Windows-ra orientálódik. Jobb biztonságot nyújt, mint az L2TP kapcsolat, és körülbelül jobb, mint a PPTP.

Az SSTP előnyei:

 • Ez megkerüli a legtöbb tűzfalat
 • Magas szintű biztonságot nyújt
 • A Microsoft támogatásával integrálva a Windows platformba
 • A rejtjeles algoritmusok széles skáláját támogatja
 • Könnyen kezelhető

Az SSTP hátrányai:

 • Teljesen a Microsoft Corporation tulajdonában és fenntartása alatt áll
 • Csak a Windows platformon működik jól
 • Ezt nem ellenőrizte független harmadik fél

7. IKEv2 / IPSec

Az IKEv2 az IPSec-en alapul, és a Microsoft és a Cisco közös projektjeként jött létre. Noha technikailag nem VPN-protokoll, ugyanúgy viselkedik, és segít az IPSec kulcscsere irányításában.

Jelenleg a Windows bármely generációjára telepítve van, a Windows 7-től kezdve. Van egy meglévő implementáció a Linux, a Blackberry eszközök és más platformok számára. Ha BlackBerry felhasználó, akkor a kevés támogatott VPN egyike.

Ha konzisztens VPN-kapcsolatot szeretne, még hálózatok váltása közben is, akkor ez a protokoll nagyon hasznos lehet.

Gondoskodni fog arról, hogy VPN-kapcsolatot tartson fenn, még akkor is, ha az internet vagy a kapcsolat leesik. Ráadásul stabil, biztonságos és nagy teljesítményű.

Fő hangsúly a mobil felhasználók számára, akik biztonságos és privát kapcsolatot igényelnek. Mivel támogatást nyújt a MOBIKE számára, nagyon ellenálló a hálózat bármilyen változásával szemben. Tehát, miközben a wifi-kapcsolatról adatkapcsolatra vált, a VPN-kapcsolat egészében megmarad.

Nem széles körben támogatott, de jobb biztonsági szinteket kínál, mint az L2TP, valamint jobb sebességet és stabilitást.

Az IKEv2 / IPSec előnyei:

 • Nagyon biztonságos, és a titkosítási protokollok széles skáláját támogatja
 • Nagyon stabil, még akkor is, ha a hálózati kapcsolat elveszik
 • Ez könnyű beállítani
 • Az egyik leggyorsabb VPN-protokoll

Az IKEv2 / IPSec hátrányai:

 • A platformok támogatása korlátozott
 • Ugyanazokkal a hátrányokkal rendelkezik, mint az IPSec-nél
 • Tűzfalak blokkolhatják

Hogyan összegyűjtik a különböző VPN protokollokat??

hogyan rakhatók össze különböző vpon protokollok?

Az összes fenti VPN-protokollnak különféle erősségei és gyengeségei vannak. Néhányat szélesebb körben használnak, míg mások konkrétabb réseket és problémákat szolgálnak.

Az alábbiakban bemutatjuk az egyes VPN-protokollok kiemelkedését:

OpenVPN a leggyakrabban ajánlott és széles körben használt VPN protokoll. Gyors, biztonságos és nyílt forráskódú, így harmadik fél ellenőrizheti és továbbfejlesztheti. Az egyetlen igazi hátránya a telepítés és a konfiguráció nehézsége. Ha nem helyesen állítja be, biztonsági résekhez vezethet és rossz teljesítményhez vezethet.

PPTP már telepítve van a legtöbb régi Windows operációs rendszerre, ezáltal vonzóvá teszi ezt a lehetőséget. De ez általában nagyon bizonytalan, és ezt el kell kerülni, ha az adatvédelem aggodalomra ad okot. Kiemelkedik kompatibilitással, könnyű beállítással és sebességgel. Ez a földrajzilag korlátozott tartalom eléréséhez is használható, de ha mást csinál, akkor legalább az L2TP / IPSec lehetőséget kell választania..

L2TP / IPSec egy szilárd VPN választás, ha nem cserél bizalmas adatokat. Alapvetően a PPTP továbbfejlesztett változata. Néhány régebbi eszköz és platform nem támogatja az OpenVPN-t, így ez vonzó lehet. Az egyetlen valódi hátránya a biztonsági előírások, amelyeket az NSA gyengített és kompromittált.

SoftEther egy újabb VPN-protokoll, de ne hagyja, hogy fiatalsága becsapjon téged. Hasonló funkciókat kínál, mint az OpenVPN, de még nagyobb rugalmasságot kínál. Az a képesség, hogy több különböző platformon és operációs rendszeren keresztül integrálódhat, nehéz lesz olyan beállítást találni, ahol ez a protokoll nem használható. Ráadásul gyors és biztonságos. Nem rendelkezik az OpenVPN örökségével és stabilitásával, de önmagában egy versenyző.

WireGuard egy folyamatban lévő VPN protokoll. A jelenlegi kiadás a legjobban megfelel a technikai Linux felhasználók számára, de más platformok és operációs rendszerek támogatása folyamatban van. Ragyog a karcsú természetében, sebességében és biztonságában. A kevesebb mozgó alkatrész és a választás könnyebbé teszi a biztonsági problémák karbantartását és megoldását. Jelenleg egy stabil kiadás felé dolgozik, ezért nem ajánlott nem műszaki felhasználók számára, de ennek a VPN-protokollnak a jövője fényes.

SSTP egy szilárd választás a Windows felhasználók számára. Hasonló biztonságot és sebességet kínál, mint az OpenVPN, de van egy nagy hátránya. Mivel azt a Microsoft hozta létre, külső harmadik felek nem vizsgálják felül. Ez azt jelenti, hogy hátsó ajtókat be lehet építeni a kódba, ami veszélyezteti az általános biztonságot. Más platformok és operációs rendszerek tudják megvalósítani az SSTP-t, de ez nem támogatott.

IKEv2 / IPSec egy szilárd gyors és biztonságos VPN protokoll. Kiemelkedik azzal a képességgel, hogy biztonságos VPN kapcsolatot tartson fenn, még akkor is, ha a kapcsolat elveszik, vagy ha hálózatot vált. Elsődleges felhasználása a mobil hálózatokban történik. Továbbá, ha BlackBerry felhasználó, akkor ez a VPN-protokoll lesz a választott protokoll.

Melyik VPN protokollt kell használni?

mely vpn protokollt kell használni

Mostanra a fejed valószínűleg forog, amikor megpróbálja eldönteni, hogy melyik VPN protokollt használja.

Összességében ez az Ön igényeitől és attól függ, hogy miért használ VPN-t. De a dolgok egyszerűsítése érdekében az OpenVPN használatakor nem hibázhat.

Még mindig nem vagyok biztos benne?

Ez egy bontás, amely segít kiválasztani a legjobb VPN protokollt:

 • OpenVPN gyors, rugalmas és biztonságos. Nem számít az operációs rendszertől vagy platformon.
 • PPTP szinte soha nem szabad használni. Könnyen beállítható és gyors, de hihetetlenül bizonytalan.
 • L2TP / IPSec egy lépést jelent a PPTP-hez képest, de ez egyben a leglassabb kapcsolat, és biztonsága megkérdőjelezhető.
 • SSTP nagyon jó a Windows felhasználók számára. Ez gyorsan és egyszerűen beállítható, de ismét nem tudja, mennyire biztonságos és privát a kapcsolat.
 • IKEv2 / IPSec nagyon jó választás a mobil felhasználók számára, és kötelező a Blackberry felhasználók számára. De ezen túlmenően az OpenVPN-en is.
 • SoftEther jó OpenVPN versenyző. Ha hajlandó egy újabb VPN protokollt használni az OpenVPN öröksége helyett, akkor ez egy nagyszerű második választás.
 • WireGuard valóban csak a technikai Linux felhasználók használhatják. Amint a kiadás stabil, további vonzódást szerezhet, de az általános VPN felhasználóknak várniuk kell rá.

Remélhetőleg több egyértelműséget fog kapni az Ön igényeinek megfelelő VPN-protokoll kiválasztásában. Jelenleg az OpenVPN továbbra is a legfelsõbb VPN-protokoll. De az olyan jövőbeni protokollokkal, mint például a SoftEther, nehéz megmondani, mennyi ideig lesz az első.

Mégis felmerül a kérdése, hogy melyik VPN-protokoll megfelelő az Ön számára? Kérjük, ossza meg észrevételeit, aggályait és kérdéseit az alábbi megjegyzésekben.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me