Keselamatan Internet untuk Kanak-kanak (20 Tips untuk Ibu Bapa)

Jika anda seperti saya, dan anda menggunakan anak-anak anda sebagai sokongan teknikal percuma apabila anda perlu mengkonfigurasi penghala wayarles anda atau TV anda untuk memainkan video kucing lucu, maka ia menggoda untuk membiarkan anak-anak menjaga keselamatan dalam talian mereka sendiri juga.

Itu boleh menjadi satu kesalahan besar.

Walaupun anak-anak anda mungkin pakar dalam teknologi, mereka bukan pakar dalam menilai risiko.

Anda sudah tahu bahawa, kecuali dipandu, ia mudah untuk memanipulasi kanak-kanak untuk merokok, minum, mempercepatkan, membuli, dan, tentu saja, melompat dari tebing kerana semua rakan mereka melakukannya.

Kesalahan boleh menyebabkan banyak kerosakan. Segala-galanya dari jangkitan ransomware mahal, kecurian identiti, kehilangan persahabatan untuk meletakkan hidup anak anda berisiko.

Sama seperti dunia luar talian, anda perlu memberikan bimbingan, menetapkan sempadan, dan, bergantung pada umur dan tahap kematangan anak anda, letakkan perlindungan di tempat.

Anda juga perlu mengetahui di mana ancaman datang.

Contents

10 Perkara yang Anda Boleh Lakukan Sekarang untuk Melindungi Anak-anak Anda Online

1. Buat YouTube selamat untuk anak-anak anda

YouTube adalah TV kanak-kanak baru.

Ia adalah salah satu laman web yang paling popular di sana, tetapi tidak semua video tersebut sesuai untuk anak-anak anda.

Tetapi laman web ini mempunyai beberapa ciri keselamatan, dan anda harus memanfaatkannya.

Di tapak desktop, jika anda menatal ke bahagian bawah skrin, anda akan melihat tetapan "Mod Terhad". Ini menyembunyikan video yang ditandakan sebagai mengandungi kandungan yang tidak sesuai.

Dalam apl mudah alih, klik pada tiga titik di bahagian atas sebelah kanan dan klik pada Tetapan > Ketua dan tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan "Mod Terhad".

Mod terhad YouTube

2. Bantu anak anda menetapkan kawalan privasi pada akaun media sosial mereka

Jika anak-anak anda berkongsi mesej, gambar atau video di Facebook, Instagram dan platform lain, mereka mungkin tidak menyedari siapa yang dapat melihat siaran mereka.

Kebanyakan apl mempunyai tetapan privasi walaupun membenarkan anak-anak anda mengawal siapa yang mereka biarkan dalam hidup mereka.

Berikut adalah pautan kepada maklumat mengenai tetapan privasi pada apl yang paling popular:

 • Facebook: https://www.facebook.com/help/325807937506242/
 • Instagram: https://help.instagram.com/116024195217477/
 • Snapchat: https://support.snapchat.com/a/privacy-settings
 • WhatsApp: https://www.whatsapp.com/faq/en/general/21197244
 • Kik: https://kikinteractive.zendesk.com/hc/en-us/articles/217680888-How-can-I-keep-my-Kik-account-private-
 • Ask.fm: http://safety.ask.fm/safety-tools/

3. Pasang anti-virus pada komputer dan peranti mudah alih anda

Kanak-kanak terdedah seperti yang lain, jika tidak lebih, mengklik pada pautan yang buruk dan memuat turun perisian berniat jahat.

Untuk melindungi mereka dan peranti mereka memasang perisian anti-virus pada mereka semua.

Terdapat beberapa produk percuma yang boleh didapati dari jenama yang boleh dipercayai.

 • Avast: https://www.avast.com
 • Avira: https://www.avira.com/
 • BitDefender (percuma): https://www.bitdefender.com/solutions/free.html
VPN (pilihan lain)

Juga, pertimbangkan untuk menggunakan Rangkaian Peribadi Maya. Untuk mencari VPN yang sesuai, lihatlah Carta VPN Terbaik atau semak imbas VPN percuma.

4. Sediakan akaun berasingan untuk anak-anak anda di komputer anda

Jika anda berkongsi peranti dengan anak-anak anda, pertimbangkan untuk menyediakan akaun atau akaun yang berasingan. Setiap akaun akan mempunyai skrin utama sendiri dan, bergantung pada peranti dan platform, pilihan ciri, aplikasi, dan kebenaran yang berbeza.

Ini membantu anda melindungi cadangan data atau video anda sendiri. Ia juga membolehkan anda menyediakan tetapan keselamatan dan privasi yang disesuaikan untuk setiap kanak-kanak.

Pada komputer Windows, anda boleh menyediakan akaun pengguna baru untuk anak-anak anda. Pergi ke Tetapan > Akaun > Tambah ahli keluarga > Tambah kanak-kanak.

Akaun Kanak-kanak Windows 10

Anda boleh menyekat aplikasi, permainan, atau laman web tertentu, atau menetapkan had masa skrin. Lawati https://account.microsoft.com/family untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Pada komputer Apple, anda boleh menyediakan kawalan ibu bapa untuk beberapa akaun pengguna. Itu membolehkan anda mengehadkan akses ke laman web dewasa. Ketahui lebih lanjut di sini: https://support.apple.com/en-us/HT201813

5. Sediakan akaun berasingan untuk anak-anak anda pada peranti mudah alih anda

Kawalan ibu bapa AndroidTablet dan telefon pintar juga membenarkan berbilang akaun pengguna pada peranti yang sama.

Pada tablet Android, anda boleh membuat akaun terhad untuk anak anda, dengan had aplikasi yang boleh mereka gunakan.

Pada telefon Android, anda boleh membuat akaun pengguna baru untuk anak anda. Tetapi satu-satunya sekatan akaun yang ada sekarang ialah mematikan keupayaan untuk membuat panggilan telefon dan menghantar mesej teks.

Yang berkata, anda boleh menyekat akaun Google Play mereka. Pergi ke Tetapan > Kawalan ibu bapa dan menghidupkannya. Anda akan dapat menetapkan sekatan kandungan khusus pada apl dan permainan, filem, TV, buku, dan muzik.

Di sebelah Apple, iPhone dan iPad mempunyai kawalan untuk aplikasi dan ciri, kandungan, dan tetapan peribadi. Lancarkan apl Tetapan dan pergi ke Ketua > Sekatan dan ketik pada "Dayakan Sekatan."

6. Selamatkan sistem permainan anda

Jangan lupa bahawa konsol permainan anda juga merupakan peranti Internet pada hari ini. Kanak-kanak boleh memuat turun permainan dan membuat pembelian dalam permainan, dan juga melayari Web.

Kebanyakan peranti mempunyai ciri-ciri yang membenarkan anda:

 • Hadkan jenis kandungan yang boleh diperoleh oleh anak-anak anda
 • Hadkan pembelian dan ...
 • ... mengehadkan atau mematikan penyemakan imbas web mereka.

7. Pertimbangkan untuk menggunakan pelayar selamat dan enjin carian

Untuk kawalan tambahan, anda boleh memasang pelayar web yang selamat kanak-kanak untuk digunakan oleh anak-anak anda.

Sebagai contoh, Zoodles menawarkan persekitaran selamat kanak-kanak. Terdapat versi percuma untuk PC dan Mac Windows, dan tablet dan telefon pintar Android dan iOS. Versi premium, yang harganya $ 8 sebulan, termasuk menyekat iklan, had masa, dan ciri-ciri lain.

Penyemak imbas kanak-kanak alternatif yang lain adalah Maxthon, manakala pelayar yang anda gunakan sekarang akan mempunyai beberapa alat terbina dalam.

Jika anda menggunakan penyemak imbas Chrome, anda boleh menyediakan "profil diselia". Ini akan menghalang hasil carian yang jelas, menunjukkan kepada anda laman web yang dilawati oleh anak-anak anda, dan juga mengehadkan laman-laman web yang mereka boleh pergi. Sekatan-sekatan ini berfungsi dengan dua cara:

 1. Anda boleh mempunyai senarai laman-laman web yang diluluskan dan anak-anak anda boleh melawat laman web tersebut sahaja.
 2. ATAU - anda boleh mengharamkan senarai tapak web dan anak anda boleh melawat mana-mana tapak selain dari senarai yang dilarang anda.

Maklumat lanjut di sini: https://support.google.com/chrome/answer/3463947/?hl=en

Lihat juga enjin carian selamat kanak-kanak ini:

 • Carian Kanak-kanak Selamat: http://www.safesearchkids.com/
 • KidRex: http://www.kidrex.org/
 • Kiddle: http://www.kiddle.co/
 • Kidtopia: http://www.kidtopia.info/

8. Kunci dalam aplikasi untuk kanak-kanak termuda

Sekiranya anda ingin membiarkan anak anda bermain dengan telefon anda di tempat duduk belakang kereta tanpa perlu risau tentang mereka mengaitkannya atau melayari web untuk kandungan menyeramkan melakukan ini: buka aplikasi untuk kanak-kanak dan kemudian setkannya supaya mereka tidak boleh keluar dari aplikasinya.

Pada telefon yang menjalankan Android 5 dan yang lebih tinggi, ia dipanggil "penyematan skrin."

Pertama, pergi ke Tetapan > Keselamatan > Pinning skrin dan menghidupkannya dan juga membolehkan "Minta PIN sebelum unpinning."

Kemudian muatkan apl anda, tekan butang gambaran - persegi kecil di bahagian bawah kanan - dan leret sehingga anda melihat ikon pin muncul di sudut kanan bawah. Kini anak anda akan memerlukan PIN anda untuk menukar aplikasi.

Pinning Skrin pada Android

Pada iPhone dan iPad, ini dipanggil "Akses Dipandu."

Pertama, pergi ke Tetapan > Ketua > Kebolehcapaian > Akses Dipandu untuk menyediakan Akses Dipandu. Kemudian, apabila anda berada di aplikasi yang anda ingin mengunci, klik tiga kali pada butang rumah untuk membuka tetapan Akses Dipandu. Anda boleh mematikan Akses Terpandu sama ada dengan PIN atau dengan menetapkannya untuk berfungsi dengan ID Sentuh anda melalui Tetapan > Ketua > Kebolehcapaian > Akses Dipandu > Tetapan Kod Laluan.

9. Gunakan aplikasi yang menghadkan masa yang dibelanjakan oleh anak anda dalam talian

Menurut Institut Penyelidikan Pew, 50 peratus ibu bapa telah menggunakan alat kawalan ibu bapa untuk menyekat, memantau, atau menyaring aktiviti dalam talian anak mereka.

Aplikasi ScreenTime tersedia untuk peranti Apple, Android dan Amazon. Aplikasi ini adalah percuma untuk satu kanak-kanak, dan termasuk keupayaan untuk memantau peranti dari jauh dan untuk melihat web anak dan sejarah carian anda. Versi premium $ 4-per-bulan menambah had masa harian, keupayaan untuk menyekat apl, dan menyekat penggunaan peranti semasa waktu sekolah atau selepas waktu tidur.

Aplikasi alternatif:

 • MMGuardian: http://www.mmguardian.com/
 • Penjaga Bergerak: https://www.mobileguardian.com/
 • Nanny Bersih: https://www.netnanny.com/
 • TeenSafe: https://www.teensafe.com/
 • Keluarga VerizonBase: https://www.verizonwireless.com/support/verizon-familybase-and-usage-controls/
 • Keluarga Norton: https://family.norton.com
 • Mobicip: http://www.mobicip.com/

Terdapat juga beberapa aplikasi jenis James Bond di luar sana. Ini akan membolehkan anda menjejaki lokasi anak anda, membaca e-mel dan mesej teks mereka, dan mengintip Snapchats dan komunikasi lain mereka.

Berhati-hati dengan ini. Adakah anda ingin kehilangan kepercayaan anak anda? Tanya diri anda jika anda ingin terlibat dalam cyberwar dengan seorang remaja yang dapat meningkatkan kepada mereka menggunakan aplikasi anti-spyware dan telefon pembakar.

10. Pastikan anak anda hanya menggunakan bilik sembang yang selamat

Beberapa platform mesra kanak-kanak menawarkan bilik sembang di mana anak-anak boleh bercakap dengan anak-anak lain. Sediakan laman web terlebih dahulu untuk memastikan seseorang memantau bilik sembang.

Dan ajarlah anak-anak anda untuk tidak berkongsi identiti sebenar mereka pada platform tersebut tetapi menggunakan nama skrin tanpa nama.

Mengajar, Mendidik dan Bercakap dengan Anak-Anak Anda

11. Ajar anak-anak anda untuk tidak menjawab mesej daripada orang asing

Jika mereka mendapat mesej teks, mesej segera, e-mel atau mesej media sosial dari seseorang yang mereka tidak tahu maka mereka mesti memadamkannya sekaligus.

Pastikan mereka tidak tahu membukanya, bukan untuk membalasnya, dan, tentu saja, untuk tidak mengklik sebarang pautan atau lampiran.

Sekiranya gadis-gadis dari Pretty Little Liars mengikuti nasihat itu, rancangan itu akan berakhir selepas satu episod.

12. Mendidik anak-anak anda mengenai risiko "seks"

Tahun lepas, dalam laporan ke Kongres A.S., Jabatan Kehakiman mendedahkan bahawa ancaman yang paling besar kepada kanak-kanak adalah sesuatu yang disebut "sextortion."

Ia cukup buruk apabila anak kecil menghantar gambar bogel diri mereka kepada teman lelaki atau teman wanita, dan imej itu kemudiannya diedarkan kepada orang lain.

Selain kerosakan psikologi, kanak-kanak yang menghantar dan menerima "seks" melanggar undang-undang. Sesuatu yang boleh menyebabkan pendakwaan dan juga pendaftaran sebagai pesalah seks.

Dan semakin buruk.

Menurut FBI, "sekstortionis" telah menjadi pro, dengan penjenayah individu menargetkan beratus-ratus kanak-kanak masing-masing. Mereka berpura-pura menjadi umur yang sama dengan mangsa mereka. Mereka kemudian menipu atau memaksa mereka untuk menghasilkan pornografi kanak-kanak untuk mereka. Mereka juga mendapatkan mereka untuk merekrut kawan-kawan dan adik-beradik.

Dalam kajian empat puluh tiga kes seperti itu, FBI mendapati bahawa dua mangsa bunuh diri, dan sepuluh orang lain cuba membunuh diri. Mangsa juga mempunyai penurunan gred mereka, keluar dari sekolah, tertekan dan terlibat dalam pemotongan dan lain-lain jenis kecederaan diri.

Pusat Kebangsaan Kanak-Kanak Hilang dan Dieksploitasi mengatakan bahawa laporan sekstortion naik 150 peratus dalam beberapa bulan pertama tahun 2016. Ini berbanding dengan tempoh masa yang sama pada tahun 2014. 

Dalam 4 peratus laporan sekstortion, kanak-kanak yang terlibat dalam bahaya diri, mengancam bunuh diri atau cubaan bunuh diri sebagai hasil daripada pembunuhan, Pusat berkata.

13. Amalkan anak-anak anda mengenai perkongsian fail

Memuat naik fail haram tentu saja - haram!

Dan begitu juga memuat turun - walaupun syarikat-syarikat media yang lebih sedikit nampaknya mendakwa anak-anak hari ini. Walaupun memuat fail haram juga membawa risiko lain, seperti virus.

Nasib baik, kini terdapat banyak perkhidmatan percuma dan kos rendah di mana kanak-kanak dan remaja boleh mendapatkan video dan muzik.

14. Amalkan anak-anak anda tentang pemilihan dan tinjauan dalam talian

Terdapat banyak pemilihan yang tidak menyenangkan, di luar sana, seperti yang memberitahu anda apa jenis poodle anda. Tetapi ramai yang meminta terlalu banyak maklumat peribadi, dan boleh mendarat anak-anak anda pada senarai e-mail spammer, atau membukanya kepada kecurian identiti.

Ramai orang dewasa mempunyai akaun e-mel yang berasingan apabila mereka perlu memberikan alamat e-mel untuk mendaftar sesuatu. Jika anak anda mempunyai alasan yang sah untuk mengisi borang soal selidik yang memerlukan alamat e-mel, pertimbangkan untuk membantu mereka membuat akaun e-mel kedua sendiri.

15. Amalkan anak-anak anda tentang terlalu dekat dengan orang yang tidak dikenali

Apabila anda bertemu seseorang untuk pertama kalinya, katakan, berkomunikasi dengan mereka menerusi aplikasi kencan dalam talian, anda tahu untuk menetapkan mesyuarat di lokasi awam, seperti rumah kopi, dan untuk memberitahu rakan-rakan di mana anda berada.

Ini adalah akal fikiran.

Tetapi kanak-kanak dan remaja sering kekurangan akal asas - atau mungkin ditipu untuk menjaga rahsia perhubungan dalam talian mereka.

Sudah tentu, pemangsa juga boleh berkomunikasi dengan sasaran berpotensi melalui surat tradisional, atau bertemu dengan mereka di perhentian bas. Tetapi Internet membolehkan mereka untuk meningkatkan aktiviti mereka masa yang besar.

Penyerang boleh menggunakan hubungan dalam talian untuk menarik kanak-kanak untuk bertemu dengan mereka secara peribadi. Atau, lebih kerap, mereka akan cuba menipu anak-anak untuk membuat pembelian yang tidak perlu, atau berkongsi maklumat, foto atau video.

Ketahui rakan-rakan dalam talian anak anda. Dan, seperti kawan luar talian, mengesahkan identiti mereka, dan bercakap dengan ibu bapa anak-anak mereka. Pastikan bahawa "anak-anak" itu, sebenarnya, anak-anak.

16. Bantu anak anda berurusan dengan cyberbullying

Cyberbullying menjejaskan sehingga 15 peratus kanak-kanak, menurut laporan yang dikeluarkan tahun lepas oleh Akademi Sains, Kejuruteraan, dan Perubatan Kebangsaan.

Dan kadarnya lebih tinggi untuk kanak-kanak yang berlebihan berat badan, kurang upaya, atau LGBT, atau ahli kumpulan minoriti.

Mangsa mempunyai masalah fizikal seperti perut tidur, sakit kepala, dan sakit kepala bersama-sama dengan kesan psikologi, seperti kemurungan, kegelisahan, dan penggunaan alkohol dan dadah..

Biarkan anak-anak anda tahu bahawa mereka boleh beralih kepada anda untuk mendapatkan bantuan, dan mengetahui sumber-sumber apa yang tersedia dari sekolah-sekolah tempatan anda.

Anda harus menyimpan mesej dan keterangan lain tentang cyberbullying. Laporkan pembuli ke platform media sosial yang berkenaan dalam contoh pertama. Kemudian ke telefon atau penyedia perkhidmatan Internet serta sekolah, atau pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang tempatan. Dan haramkan pembuli dari media sosial, telefon, atau akaun e-mel anak anda.

Maklumat lanjut di sini:

 • StopBullying.org: https://www.stopbullying.gov/cyberbullying/
 • KidsHealth: http://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html
 • Liga Anti-Defamasi: http://www.adl.org/education-outreach/bullying-cyberbullying/
 • Pusat Penyelidikan Cyberbullying: http://cyberbullying.org/
 • Media Sense Common: https://www.commonsensemedia.org/cyberbullying
 • Sambung dengan selamat: http://www.connectsafely.org/tips-to-help-stop-cyberbullying/
 • Padam Cyberbullying: http://endcyberbullying.net/what-to-do-if-youre-a-victim/
 • NoBullying.com: https://nobullying.com/

17. Tetapkan contoh yang baik

Berapa banyak gambar bayi dan gambar bercuti yang telah anda siarkan dalam talian? Sebelum mengajar anak anda tentang selamat, pastikan anda sendiri adalah model yang baik. Ketahui mengenai tetapan privasi dalam aplikasi media sosial yang paling banyak digunakan, kemudian semak bahawa anda tidak berkongsi momen peribadi, peribadi dengan seluruh Internet.

Dan jangan memandu semasa menghantar mesej atau bercakap di telefon. Tunggu sehingga kita semua mempunyai kereta memandu sendiri yang telah dijanjikan dan lakukan pesanan anda.

18. Tetapkan peraturan mengenai apa yang anak-anak anda boleh berkongsi dalam talian

Sebagai orang dewasa, anda tahu berhati-hati mengenai maklumat yang anda hantar secara online. Anda tidak boleh berkongsi maklumat kewangan atau nombor keselamatan sosial dengan orang yang tidak dikenali.

Pastikan anak anda tahu peraturan dan faham sebab di belakangnya. Maklumat yang seolah-olah tidak berbahaya, seperti gambar bercuti, boleh membiarkan penjenayah tahu bila rumah anda kosong.

Sesetengah maklumat, seperti gambar lucu kucing anda di salji, selamat untuk dikongsi dengan semua orang. Perkara-perkara lain, seperti rancangan bercuti, adalah baik untuk berkongsi dengan keluarga dan kawan rapat. Dan beberapa perkara yang paling tidak dapat dikongsi dalam talian sama sekali.

Umur yang disyorkan untuk kanak-kanak mempunyai akaun media sosial mereka sendiri adalah 13.

Institut Keselamatan Dalam Talian Keluarga mempunyai contoh kontrak keselamatan dalam talian keluarga di sini: https://www.fosi.org/good-digital-parenting/family-online-safety-contract/

19. Tambah anak anda sebagai "Rakan"

Jika anak anda mempunyai akaun mereka sendiri di Twitter, Facebook, Google Plus, Instagram, Snapchat atau laman media sosial lain, ikut atau sahabat mereka.

Jangan biarkan anak-anak anda memberitahu anda bahawa ibu bapa yang lain tidak melakukan ini. Menurut Pusat Penyelidikan Pew, 83 peratus ibu bapa berkawan dengan anak remaja mereka di Facebook.

Anda akan dapat melihat jika mereka menyiarkan perkara yang tidak sesuai secara dalam talian dan boleh melangkah sebelum masalah meningkat.

Ia bukannya mudah. Terdapat cara yang dapat mengekalkan komunikasi mereka daripada anda. Dan jika anda terlalu berat dalam pemantauan anda, ia boleh menyebabkan anak anda lebih bersekongkol.

20. Tetapkan batas pada berapa banyak masa anak-anak anda boleh berbelanja secara dalam talian

Menurut kaji selidik nasional baru-baru ini, tweens menghabiskan purata enam jam sehari dengan peranti mereka, dan itu tidak termasuk masa yang dihabiskan untuk sekolah atau kerja rumah. Dan remaja menghabiskan masa sembilan jam yang menakjubkan setiap hari menatap skrin mereka..

Pasti, ada yang mendengar Spotify semasa bersenam. Tetapi sebahagian besar masa dihabiskan menonton video, bermain permainan, dan menggunakan media sosial.

American Academy of Pediatrics digunakan untuk mengesyorkan bahawa kanak-kanak di bawah dua tidak mempunyai waktu skrin sama sekali, dengan batas konservatif mengenai masa skrin untuk kanak-kanak yang lebih tua. Pada akhir 2016, organisasi menilai semula penyelidikan semasa dan melonggarkan cadangannya. Mereka sekarang mencadangkan bahawa beberapa masa skrin, perbualan video dengan saudara-mara dan aplikasi pendidikan misalnya, boleh menjadi sangat berharga untuk kanak-kanak termuda.

Sekarang, organisasi mencadangkan bahawa keluarga membuat Rancangan Media Keluarga.

Mereka juga mengesyorkan bahawa ibu bapa:

 • Hadkan penggunaan skrin semasa makan dan selama sejam sebelum tidur.
 • Batasi godaan kanak-kanak untuk memeriksa peranti pada setiap jam malam dengan tidak mengenakannya semalaman di bilik mereka.

21. Sumber tambahan

Masalah Internet: Sumber untuk ibu bapa yang ingin menjaga kanak-kanak selamat dalam talian, dengan panduan cara khusus untuk umur, aplikasi percuma, dan senarai semak keselamatan peranti. https://www.internetmatters.org/

Institut Keselamatan Dalam Talian Keluarga: Panduan penatua dan berita dan laporan mengenai isu keselamatan dalam talian. https://www.fosi.org/

Selamat, Pintar & Sosial: Panduan latihan media sosial dan tip keselamatan untuk ibu bapa dan pendidik. https://safesmartsocial.com/

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me