Kajian TunnelBear

TunnelBear

TunnelBear menawarkan para penggunanya sebagai perkhidmatan VPN percuma dan berbayar. Walau bagaimanapun, versi percuma hanya terhad kepada lebar jalur 500MB / bulan.

Pada catatan yang baik, perisian VPN mereka menggunakan protokol OpenVPN standard industri (kuat), serta penyulitan AES 256-bit.

Malangnya, kelajuan sambungan VPN mereka agak lambat berbanding VPN lain seperti ExpressVPN atau NordVPN.

Tetapi ...


Adakah ia masih merupakan pilihan yang baik jika dibandingkan dengan VPN yang lain di luar sana?

Mari cari dalam kajian TunnelBear ini.

Maklumat Am mengenai TunnelBear

RANGKA KESELURUHAN: # 30 daripada 78 VPN
USABILITY: 4/5
LOG FILES: Tiada pembalakan
LOKASI: 22 negara
SOKONGAN: Sistem tiket
TORRENTING: Dibenarkan
NETFLIX: Tidak bekerja
ENKRIPSI / PROTOCOL: 256-bit AES / OpenVPN, IPSec & IKEv2
JURISDISAN: Kanada
KOS: $ 5.00 / mo
LAMAN WEB RASMI: www.TunnelBear.com

TunnelBear adalah pembekal VPN percuma dan berbayar.

Ia telah berlaku sejak 2011 apabila ia diasaskan oleh Ryan Dochuk (Bear Korporat) dan Daniel Kaldor (Quantum Bear).

Antara keduanya, mereka mempunyai pengalaman bekerja di Microsoft, Goldman Sachs, RIM, dan permulaan keselamatan mudah alih. Jadi, mereka sudah pasti menghabiskan masa mereka di dunia teknologi.

Syarikat ini berpusat di Toronto, walaupun pelayan VPN + 350 mereka tersebar di seluruh 22 negara lain di seluruh dunia, termasuk pelayan di Amerika Utara dan Selatan, Eropah, Asia, dan Australia.

TunnelBear Pros

1. Tiada Pembalakan

Untuk memulakan, TunnelBear mempunyai dasar pembalakan tidak ketat. Dasar privasi mereka sangat jelas mengenai perkara ini:

TunnelBear secara eksplisit TIDAK mengumpul, menyimpan atau log data berikut:

 • Alamat IP yang melawat laman web kami
 • Alamat IP atas sambungan perkhidmatan
 • Pertanyaan DNS semasa disambungkan
 • Sebarang maklumat mengenai aplikasi, perkhidmatan atau laman web yang digunakan oleh pengguna kami semasa disambungkan ke Perkhidmatan kami

Dasar Privasi TunnelBear

Imej dari: https://www.tunnelbear.com/privacy-policy

Itu berita hebat untuk pengguna yang berhati-hati dengan privasi. Ini bermakna bahawa mereka tidak menjual apa-apa data anda dan apabila penguatkuasaan undang-undang datang mengetuk, mereka tidak mempunyai apa-apa yang menarik untuk memberi mereka.

Mereka akan menyerahkan maklumat peribadi yang mereka kumpulkan, seperti yang diperlukan oleh undang-undang Kanada (seperti WindScribe). (Kanada bukan bidang kuasa yang baik untuk pembekal VPN.)

Dasar privasi menggariskan perkara seperti nama, alamat e-mel, versi OS, jumlah data yang digunakan, dan empat angka terakhir nombor kad kredit anda.

Mereka tidak menyimpan nombor kad kredit penuh anda, walaupun mereka boleh mengaksesnya melalui rakan kongsi pembayaran patuh PCI mereka.

2. Tiada Kebocoran Dikesan

Antara muka mesra pengguna dan penyulitan batu-pepejal menjadikan VPN bebas bocor ini pilihan padat.

TunnelBear menggunakan OpenVPN secara lalai, dipadankan dengan standard penyulitan yang paling canggih dan tidak dapat dikalahkan di pasaran dalam AES-256.

Tunnelbear berulang kali menyatakan bahawa aktiviti penyemakan imbas anda "dilindungi oleh beruang," menggunakan beruang kartun yang aneh untuk menggambarkan titik itu berulang kali.

Nasib baik, TunnelBear memegang asasnya sepanjang proses ujian kami.

Semak sendiri untuk diri sendiri:

Hasil pengesanan TunnelBear WebRTC

Perisian pemasangannya juga bertahan, menyampaikan hasil yang bersih.

Keputusan imbasan Viralotal Tunnelbear

3. Pelan Percuma & Bekerja pada Peranti Pelbagai

Ia dihadkan pada 500mb (sahaja), walaupun.

Walaupun rancangan percuma TunnelBear sangat kecil, ia membolehkan anda menyemak aplikasi dan melakukan beberapa ujian kelajuan pada anda sendiri.

Mereka menyediakan aplikasi yang diperkemas untuk Windows, Mac, Android, dan iOS. Terdapat juga pelanjutan penyemak imbas untuk Chrome dan Opera, dan pelanjutan penghalang pelacak yang memuji semua perkhidmatan mereka (atau boleh digunakan sendiri).

4. Sangat selamat dan selamat

Sudah tentu, tidak kira berapa murah VPN, anda perlu tahu bahawa ia selamat.

Tunnelbear menggunakan protokol OpenVPN standard industri pada Windows, Mac, dan peranti Android.

OpenVPN adalah pilihan yang disyorkan secara lalai.

Versi iOS terkini mendapat IPSec / IKEv2, dan versi lama mendapat IPSec (tidak disyorkan).

Carta penyulitan terowong untuk setiap jenis peranti

Semuanya, itu penyulitan yang anda harapkan.

OpenVPN dan IPSec / IKEv2 menyediakan perlindungan AES 256-bit, manakala protokol IPSec menawarkan penyulitan 128-bit AES yang masih dihormati. Kerajaan AS menggunakan penyulitan AES 256-bit untuk perlindungan data, jadi anda boleh mempercayai bahawa ini adalah protokol pepejal.

Perkhidmatan ini juga menyediakan pengesahan data yang kukuh dan pertukaran kunci Diffie-Hellman yang selamat untuk memastikan bahawa anda sedang menyambung ke pelayan TunnelBear dan bukan orang jahat di tengah-tengah penyeleweng.

Salah satu perkhidmatan yang sejuk yang disediakan oleh TunnelBear dipanggil VigilantBear-ciri ini melindungi anda semasa anda menyambung dan memutuskan sambungan. Sekiranya WiFi anda jatuh atau anda berpindah di antara titik akses, ada kemungkinan bahawa beberapa data anda akan keluar melalui sambungan tidak selamat. VigilantBear menghalangnya dari berlaku (bertindak sebagai suis-suis).

Pada Januari 2017, Hackernoon mengambil menyelam jauh ke dalam kod TunnelBear untuk melihat apa yang mereka dapati. Anda boleh membaca pecahan keseluruhan jika anda suka, tetapi ia mendapat agak teknikal. Pendek kata, mereka tidak menemui kelemahan atau kejutan yang ketara. Mereka juga kagum bahawa TunnelBear mempunyai kefungsian untuk mengesan kebocoran DNS dan IPv6, yang sangat baik untuk melindungi privasi anda.

TunnelBear tidak mempunyai kebocoran besar atau bukti penyulitan mereka sedang retak. Semua tanda menunjukkan bahawa TunnelBear sangat selamat digunakan.

Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah kaedah pertukaran utama Diffie-Hellman mungkin mempunyai beberapa kelemahan. Walaupun desktop, Android dan iOS 9+ VPN menggunakan kumpulan DH 2,048-bit, yang dianggap selamat, versi iOS yang lebih lama menggunakan kumpulan DH 1,024-bit. Dan mungkin ada beberapa penyerang peringkat nasional yang berkuasa dapat berkompromi dengan pertukaran utama itu.

5. Ciri-ciri yang bagus

TunnelBear datang bersama beberapa ciri hebat, seperti:

 • IP tanpa nama
 • Kill-Switch (VigilantBear)
 • 5 Sambungan serentak

Sesetengah laman web menghalang trafik yang nampaknya datang dari VPN. Ia menjengkelkan, dan pertempuran berterusan antara penyedia VPN dan laman web untuk mendapatkan kelebihan.

Sebagai contoh, saya mengetahui bahawa ciri GhostBear TunnelBear melakukan yang terbaik untuk menyembunyikan fakta bahawa anda menggunakan VPN. Ini akan menipu beberapa perniagaan dan kerajaan, tetapi tidak semua.

Sebelum anda menggunakan GhostBear, adalah idea yang baik untuk melihat sama ada anda boleh menyambung ke tapak yang anda mahu melalui sambungan TunnelBear standard. Sekiranya anda tidak boleh, ia patut dicuba GhostBear. Menyembunyikan fakta bahawa anda menggunakan VPN akan memperlambat sambungan anda sedikit, jadi saya tidak mengesyorkan meninggalkannya sepanjang masa.

6. Mudah Digunakan

Misi TunnelBear adalah untuk menjadikan penggunaan VPN mudah untuk semua orang.

Dan pada pandangan saya, mereka sudah pasti melakukannya. Aplikasi ini sangat mudah dan mudah digunakan. Ia mungkin tidak menyediakan semua tetapan lanjutan yang anda mahu dari VPN mewah, tetapi jika anda baru bermula dengan penyemakan yang disulitkan, ia menjadikan proses lebih mudah.

Peta TunnelBear menunjukkan lokasi anda dan terowong yang digunakan

Secara lalai, ia hanya menunjukkan kepada anda apa yang anda perlu lihat: di mana anda berada, terowong yang anda gunakan, dan di mana anda kelihatan menjelajah dari.

Terdapat tetapan tambahan yang boleh anda dapati, tetapi jika anda tidak mahu menggali ke dalamnya, anda hanya boleh menikmati antara muka yang mudah dan bersih.

Pelanjutan penyemak imbas adalah sama; hanya menghidupkan mereka dan biarkan mereka sahaja. Ia tidak menjadi lebih mudah daripada ini.

7. Bebas Diaudit untuk Keselamatan

Terdapat banyak akhbar buruk untuk beberapa VPN sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Jualan jalur lebar, data pembalakan, keselamatan yang terlalu banyak ... semuanya menghancurkan keyakinan terhadap VPN. Itulah sebabnya TunnelBear mempunyai organisasi bebas mengaudit VPN mereka untuk keselamatan.

Ini adalah perkara yang agak jarang berlaku dalam industri, dan ia memerlukan banyak kerendahan untuk TunnelBear untuk memberikannya tembakan. Mereka menerbitkan hasil audit, dan anda boleh membacanya secara online.

TunnelBear mendakwa bahawa ia adalah perkhidmatan VPN pertama dan satu-satunya di dunia untuk menawarkan ini, dan ini satu-satunya yang saya jumpa. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa tempoh audit terakhir adalah pada bulan Julai 2017, dan syarikat itu masih belum mengemas kininya lagi.

8. Membenarkan Torrenting dan TOR

TunnelBear digunakan sebagai perkhidmatan yang tidak membenarkan torrenting. Itu semua seolah-olah telah berubah baru-baru ini.

Walaupun tidak banyak maklumat mengenai perkhidmatan yang merosakkan di laman web rasmi mereka, saya mendapat rendah dari wakil TunnelBear melalui jabatan perkhidmatan pelanggan mereka.

Mereka mengesahkan bahawa perkhidmatan mereka membenarkan kedua-dua torrenting dan penggunaan rangkaian TOR. Ini adalah perubahan yang besar dari ketika kami meninjau TunnelBear terlebih dahulu. Pada masa itu, pendirian mereka pada perkongsian fail P2P adalah tidak susah. Kami gembira melihat mereka menyertai kami pada masa ini dan merangkul salah satu perkhidmatan utama yang orang mahu menggunakan VPN untuk.

TOR bermaksud The Onion Router, dan ia adalah penyemak imbas web peribadi dan disulitkan. Ramai pengguna suka menggunakan VPN bersempena dengan TOR untuk memaksimumkan ketidaksamaan mereka. Sesetengah VPN tidak membenarkan perkhidmatan digunakan sama sekali. Tunnelbear membolehkan anda menggunakan TOR tetapi wakil yang saya bercakap dengan memberi amaran kepada saya bahawa saya dapat melihat kelajuan yang teruk menurun ketika menggunakannya.

9. Sokongan Pelanggan yang Responsif dan Pantas

Satu lagi perkhidmatan yang kami tidak suka kali pertama ialah sistem sokongan pelanggan berasaskan kutub TunnelBear.

Malangnya, TunnelBear masih tidak menawarkan sebarang sembang langsung. Oleh itu, inilah cara kami biasanya menilai sistem tiket:

 1. Berapa banyak masa yang diperlukan untuk kembali kepada saya?
 2. Adakah mereka menjawab soalan saya secara menyeluruh dan lengkap?

Saya sangat kagum dengan kedua-dua faktor tersebut. Komitmen baru TunnelBear kepada pangkat sokongan pelanggan sebagai salah satu kegemaran saya dari semua sistem sokongan yang ditandai kami telah diuji.

Borang sokongan pelanggan TunnelBear

Mula-mula melihat bahawa kartun comel yang menawan dengan alat dengar kecil! Saya akan "mencairkan" untuk membolehkan anda menghargainya.

Nikmati itu pun? Nah, tolaklah, kerana jabatan perkhidmatan pelanggan mereka penuh dengan mereka.

Sambungan Sokongan Pelanggan TunnelBear

Saya bertanya mengenai torrenting dan perkongsian fail, serta TOR dan Netflix.

Sebelum saya menyelami tindak balas sebenar (dan semua pun yang lazat di dalam), saya ingin membincangkan masa yang diperlukan untuk mendapatkannya.

Mereka memberi anda tempoh masa generik selama 48 jam. Saya mendesah dan bersedia untuk membenci jabatan ini. Saya mendapat jawapan dalam masa dua jam.

Itulah kilat cepat untuk tiket!

Sekarang, untuk maklum balas itu sendiri.

Ia lengkap, ia mempunyai personaliti, dan ia mempunyai pautan untuk membantu saya bersama. Saya tidak dapat meminta apa-apa lagi daripada jabatan perkhidmatan pelanggan ... (selain sembang langsung).

Tetapi langkah beruang bayi ...

Anda tidak boleh diberitahu untuk mempunyai hari yang kaku dan tidak tersenyum.

TunnelBear Cons

1. Masalah Pantas (Lambat)

Semuanya berjalan lancar dengan TunnelBear sehingga tiba masanya untuk menguji kelajuan pelayan mereka.

Sesetengah pengguna telah melaporkan kelajuan muat turun yang baik. Tetapi dalam ujian kami, sambungan 100 Mbps saya turun ke 52.26 Mbps ketika saya menggunakan pelayan EU.

Itulah kejatuhan yang besar.

Berikut adalah beberapa hasil yang saya dapati dengan sambungan 100mb:

Kelajuan Muat turun TunnelBearTunnelBear Muat turun Kelajuan (EU ke EU server)

US Server (New York)

 • Ping: 120ms
 • Muat turun: 33.38 Mbps
 • Muat naik: 15.04 Mbps

EU Server (Amsterdam)

 • Ping: 39ms
 • Muat turun: 52.26 Mbps
 • Muat naik: 27.20 Mbps

Asia Server (Hong Kong)

 • Ping: 345ms
 • Muat turun: 7.54 Mbps
 • Muat naik: 2.63 Mbps

UK Server (London)

 • Ping: 44ms
 • Muat turun: 50.10 Mbps
 • Muat naik: 48.36 Mbps

Anda harus selalu mengharapkan kehilangan sedikit kelajuan. Walau bagaimanapun, ini adalah penurunan yang signifikan yang akan menjejaskan pengalaman penyemakan imbas anda.

Mereka bukan yang paling buruk yang kita lihat. Tetapi secara keseluruhannya, mereka tidak baik apabila anda meletakkan mereka terhadap VPN yang lebih dipercayai yang kami semak, seperti NordVPN dan ExpressVPN.

2. Tiada Netflix

Malangnya, Netflix semakin baik sepanjang masa di menyekat VPN.

Mereka berjaya menyekat banyak penyedia VPN yang lebih besar (termasuk PIA) dengan lebih banyak pelayan di lebih banyak tempat di seluruh dunia.

Sokongan TunnelBear memberitahu saya bahawa banyak pengguna telah berjaya dalam membuka kunci kunci Netflix.

Tetapi malangnya, tiada server yang kami uji telah berfungsi dengan betul.

Sekiranya anda memerlukan VPN untuk membuka kunci sekatan-sekatan Netflix, inilah senarai 100% VPN yang berfungsi untuk Netflix.

3. Tiada Pemasangan Penghala

TunnelBear tidak menyokong memasang perisian VPN secara langsung pada penghala anda. Sekiranya anda tidak merancang untuk melakukan ini, ia bukan masalah besar. Tetapi jika anda mempertimbangkan menggunakan VPN dengan cara ini untuk peningkatan perlindungan dan kemudahan penggunaan, anda perlu mencari pembekal lain.

Harga TunnelBear, Rancangan, & Fakta

Harga dan rancangan Tunnelbear semudah aplikasi mereka:

Harga TunnelBear

Ia sentiasa bagus untuk melihat pilihan percuma, kerana anda boleh menggunakannya untuk menguji apl dan perkhidmatan. Bandwidth yang anda boleh gunakan hanya 500 MB sebulan.

Pelan berbayar pertama, Giant, akan membawa anda $ 9,99 sebulan untuk data tanpa had.

Pelan terbesar, Grizzly, adalah pelan tahunan. Oleh itu, anda akan membayar $ 59.99 pendahuluan selama 12 bulan perkhidmatan VPN tanpa had.

Pada setiap pelan yang anda beli, anda boleh menggunakan sehingga lima peranti yang dilindungi. Jadi jika anda mencari VPN yang akan melindungi seluruh keluarga anda, TunnelBear adalah pertaruhan yang baik.

Secara keseluruhannya, ini sangat murah. Walau bagaimanapun, beberapa, seperti perjanjian yang kami ada dari NordVPN, telah berjaya mengunggulinya.

Yang luar biasa, TunnelBear TIDAK menawarkan apa-apa bayaran balik, sama ada. Jadi tiada jaminan wang balik di sini. Sebaliknya, mereka membenarkan anda menggunakan versi percuma mereka. Anda pasti pastikan sebelum naik taraf.

 • Tiada pembalakan: Ya.
 • Kemudahan perisian VPN: Aplikasi mereka agak mudah dan lurus ke hadapan.
 • Yuran tersembunyi & klausa: Tiada bayaran balik.
 • Upsells: Tiada upsells.
 • Akses segera selepas pembayaran: Ya.
 • Kebocoran DNS: Tiada.
 • Bidang kuasa: Kanada
 • Protokol Terowong: OpenVPN, IPSec, dan IKEv2
 • Kill-switch: Ya.

Bagi pilihan pembayaran, TunnelBear membolehkan anda membayar melalui kad kredit utama seperti Visa, Mastercard, dan American Express. Mereka juga menerima PayPal & Bitcoin, bentuk digital cryptocurrency yang 100% tidak boleh dipercayai.

Mereka juga mendakwa menerima balang madu ... tetapi kami pasti pasti itu jenaka. Saya fikir…

Adakah Kami Mengesyorkan VPN TunnelBear?

Begitu juga dengan TunnelBear?

Ia bergantung kepada apa yang anda perlukan VPN untuk.

Jika anda hanya mahu sesuatu untuk melindungi privasi anda semasa anda menyemak imbas tanpa mendapat jalan dengan pilihan rumit dan antara muka, itu adalah pilihan yang hebat.

Anda mungkin mengalami sedikit pada kelajuan, tetapi tidak ada pertikaian yang sangat mudah digunakan dan tidak menawarkan keselamatan yang kukuh.

Tetapi jika anda memerlukan lebih daripada itu, anda mungkin mahu memilih VPN yang lain.

Saya kagum dengan khidmat pelanggan mereka yang lebih baik dan keupayaan baru untuk mengalir. Mereka mengambil banyak aduan utama kami dan membetulkannya.

Tetapi kelajuan kurang bersuara mereka bermakna saya tidak boleh mengesyorkan ini sebagai satu perjalanan untuk semua orang.

Jadi, jika anda mencari lebih banyak, teruskan dan beli NordVPN ($ 3.49 / mo) sebaliknya.

Lihat salah satu VPN teratas yang lain di sini.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me