Kajian NordVPN

kajian semula nordvpnNordVPN diberi nilai 1 daripada 78 VPN di TheBestVPN.com


Sebagai kesimpulan: NordVPN selamat, cepat dan sangat mudah digunakan VPN.

Aplikasi VPN mereka menggunakan piawaian industri penyulitan AES 256-bit dan protokol terowong OpenVPN (secara lalai).

Taman pelayan mereka adalah besar, dengan 5300 + pelayan di 59 negara. Ini menjadikan video streaming dan mengakses kandungan yang disekat berjalan kaki di taman. Dalam ujian kami, streaming Netflix bekerja dengan lebih daripada 90% pelayan yang kami uji. Ini adalah yang tertinggi, kita lihat.

Oleh kerana mereka mempunyai begitu banyak pelayan, mudah untuk mencari pelayan yang pantas berfungsi - terutama penting untuk mengutuk. NordVPN juga menyokong P2P & meresap pada semua pelayan dan juga mempunyai Bawang atas ciri VPN untuk privasi muktamad dan tanpa nama.

NordVPN tidak mengumpul sebarang log dan mereka beroperasi di luar negara tanpa undang-undang pengekalan data (Panama).

Harga mereka bermula dari $ 3.49 hingga $ 11.95 / mo bergantung pada panjang langganan anda.

Gambaran Keseluruhan NordVPN

RANGKA KESELURUHAN: # 1 daripada 78 VPN
USABILITY: Sangat Mudah Untuk digunakan
LOG FILES: Tiada Dasar Pembalakan Tidak Ketat
LOKASI: 59 negara, 5200+ pelayan
SOKONGAN: Live Chat (24/7)
TORRENTING: P2P & Torrenting Allowed
NETFLIX: Buka blok Netflix USA
ENKRIPSI / PROTOCOL: 256-bit AES / OpenVPN, IPSec & IKEv2
KOS: $ 3.49 / mo
LAMAN WEB RASMI: www.NordVPN.com

NordVPN Pros

1. Taman Pelayan Terbesar yang Kami Dilihat

Dengan lebih 5,200 pelayan di seluruh 59 negara, NordVPN secara automatik memilih pelayan terbaik berdasarkan lokasi, beban, atau keperluan khusus anda.

Kajian NordVPN

Ambil pilihan anda dari kebanyakan pelayan dari mana-mana sahaja di dunia.

2. Kelajuan Cepat pada Semua Tiga Ujian

Kelajuan, bersama-sama dengan kestabilan dan kepantasan kelajuan itu, diperlukan apabila membandingkan VPN memastikan bahawa kehilangan kelajuan tidak penting, dan untuk memastikan pengalaman dalam talian yang positif.

Sambungan penanda aras ISP kami adalah 250Mbps ke bawah dan 25Mbps seperti yang anda lihat di bawah.

kelajuan penanda aras sambungan isp

Saya menguji kelajuan muat turun dengan NordVPN di tiga lokasi: dua di AS dan satu di UK. Anda akan melihat dalam keputusan di bawah bahawa kelajuan muat turun di atas 110 Mbps untuk ketiga-tiga ujian, yang merupakan antara kelajuan VPN terbaik dengan VPN semasa. Kelajuan dan kestabilan ini dengan mudah membolehkan torrenting dan streaming.

New Jersey (Quick Connect: Lokasi Tercepat / Letak Terdekat)

 • Ping: 18ms
 • Muat turun: 131.44 Mbps
 • Muat naik: 9.10 Mbps

New York

 • Ping: 18ms
 • Muat turun: 140.52 Mbps
 • Muat naik: 11.28 Mbps

kelajuan nordvpn

Eropah (UK)

 • Ping: 154ms
 • Muat turun: 110.82 Mbps
 • Muat naik: 11.47 Mbps

3. 95% + Servers Bekerjasama dengan Netflix

Oleh kerana geo-lokasi dan sekatan sering dijumpai dengan Netflix, NordVPN membolehkan anda melangkau sekatan-sekatan ini. Apabila cuba membuka kunci Netflix dengan NordVPN, kami mendapati bahawa walaupun tidak semua pelayan bekerja dengan Netflix kerana tindakan keras Netflix terhadap IP tertentu yang dimiliki oleh VPN, 14 daripada 15 Pelayan AS berfungsi, 3 daripada 3 Pelayan CA berfungsi, dan pelayan UK berfungsi. Anda boleh melihat keputusan khusus di bawah. 

ujian netflix nordvpn

 • 14/15 AS pelayan berfungsi
 • 3/3 CA pelayan berfungsi
 • UK kerja pelayan

ujian netflix nordvpn

Saya memilih rantau ini dan disambungkan ke pelayan terpantas.

AS

 • Manassas (AS) - Ya
 • San Francisco (AS) - Ya
 • Dallas (AS) - Ya
 • Chicago (Amerika Syarikat) - Ya
 • Seattle (AS) - Ya
 • St Louis (AS) - Ya
 • Phoenix (AS) - Ya
 • Los Angeles (AS) - Ya
 • Miami (AS) - Ya
 • Buffalo (AS) - Ya
 • Atlanta (AS) - Ya
 • New York (AS) - Isu Sambungan / Proksi Dikesan
 • Charlotte (AS) - Ya
 • Salt Lake City (AS) - Ya
 • Denver (AS) - Ya

CA

 • Vancouver (CA) - Ya
 • Toronto (CA) - Ya
 • Montreal (CA) - Ya

4. Kegunaan: Sangat lancar & Memuaskan Pengalaman Pengguna + Pelbagai Ciri

Proses 3 langkah untuk mendaftar dan memasang NordVPN sangat mudah. Pertama, pergi ke NordVPN.com untuk memilih pelan pembayaran anda. Anda boleh memilih antara pelan 1 bulan, 1 tahun, 2 tahun, dan 3 tahun. Sebaik sahaja anda memilih dan membuat akaun dengan maklumat pengebilan anda, anda akan diarahkan ke proses persediaan yang anda lihat di bawah.

Langkah 1:

Pastikan anda mempunyai sekurang-kurangnya 19 MB ruang kosong pada pemacu setempat anda. Pilih mana yang memandu anda ingin memasang NordVPN.

Kajian NordVPN

Langkah 2:

Pilih di mana anda ingin membuat jalan pintas untuk NordVPN. Wizard persediaan memberi anda pilihan untuk memilih di antara desktop dan memulakan menu / folder pencari, atau kedua-duanya.

Kajian NordVPN

Langkah 3:

Dan semudah itu! NordVPN telah dipasang. Dari sini, anda boleh melancarkan secara automatik dan mula menggunakan VPN anda untuk penyemakan imbas, streaming, dan penindasan yang selamat.

Kajian NordVPN

Setelah dipasang, NordVPN akan menyediakan kemas kini perisian automatik jika tersedia. Anda boleh memilih untuk berbuat demikian atau mengingatkan anda tentang kemas kini pada masa akan datang.

Kajian NordVPN

Ciri-ciri: CyberSec

Salah satu ciri NordVPN ialah CyberSec, yang akan digesa untuk ditambahkan selepas pemasangan selesai. Ini dapat melindungi anda daripada iklan mengganggu, perisian hasad, percubaan phishing, dan ancaman lain.

Walaupun ia adalah pilihan, terdapat tiga manfaat utama untuk membolehkan CyberSec:

 • Pertama, ciri utama CyberSec adalah perlindungan bersepadu dari penipuan pancingan data dan ancaman siber utama. Ia dengan segera membandingkan laman web yang anda semak dengan senarai hitam yang diketahui dan akan menyekat akses anda jika perisian hasad, perisian pengintip, atau sebarang perisian berniat jahat diketahui.
 • Kedua, CyberSec akan melindungi dari sebarang serangan DDoS, walaupun malware telah mula menjangkiti peranti anda. CyberSec akan segera menghapuskan sambungan dan komunikasi antara peranti anda dan pelayan kawalan botnet.
 • Ketiga, CyberSec akan menyembunyikan mana-mana pop-up yang menjengkelkan, iklan autoplay dengan atau tanpa audio, dan iklan lain yang mengganggu. Ini membolehkan kelajuan beban lebih pantas dan pengalaman melayari yang lebih baik.

nordvpn cybersec

Pelayan Specialty

NordVPN menawarkan pelbagai jenis pelayan khusus, yang membolehkan anda memilih yang paling sesuai dengan keperluan anda:

 • Dengan pelayan berdedikasi, anda boleh memilih alamat IP yang unik untuk anda dan tidak dapat dikongsi dengan mana-mana pengguna NordVPN yang lain, mewujudkan pengalaman penyemakan yang lebih selamat lagi.
 • Perlukan keselamatan tambahan? NordVPN menawarkan penyulitan berganda semasa menghantar maklumat anda melalui dua pelayan VPN yang selamat.
 • Cuba memuat maklumat di luar negara di lokasi dengan akses internet terhad? Dengan NordVPN, anda boleh menyemak imbas atau mengalir menggunakan salah satu daripada pelayan mereka yang tersekat yang memberikan anda akses penuh kepada maklumat yang anda perlukan segera.
 • Jika anda mencari keselamatan yang lebih baik dalam melindungi data dan tingkah laku anda secara dalam talian, NordVPN boleh dipasangkan dengan The Onion Router, atau Tor, yang membolehkan komunikasi tanpa nama dan melindungi dari analisis trafik.
 • Tidak mempunyai had pada perkongsian fail rakan-ke-rakan dengan NordVPN, tanpa had lebar jalur atau penjejakan aktiviti.

Kajian NordVPN

Ciri-ciri NordVPN mencipta pengalaman dalam talian yang selamat untuk anda, sama ada ia melindungi anda semasa berada di rangkaian Wi-Fi awam atau memberi anda akses kepada sebarang kandungan semasa dalam perjalanan. Sementara persediaan dan penggunaan NordVPN sangat mudah, sokongan 24/7 mereka adalah salah satu ciri terkuat yang akan membantu anda sepanjang jalan.

Enkripsi Gred Ketenteraan dan Perlindungan Data

Penyulitan gred tentera NordVPN melindungi sambungan anda ke internet dan memastikan privasi anda, tetapi bukan hanya dari penggodam. Adakah anda tahu bahawa pembekal perkhidmatan internet sering mengesan penggunaan internet anda untuk menjual data tersebut kepada pengiklan? Selain itu, penggunaan internet dan lalu lintas anda boleh dipanggil oleh kerajaan untuk log aktivitas anda. Sebarang masa anda disambungkan ke web, log dan aktiviti ini sedang dikesan, melainkan anda menggunakan VPN. Dengan penyulitan gred ketenteraan ini, data, alamat IP dan lokasi anda sepenuhnya bersifat peribadi.

Ramai orang berfikir mereka mungkin tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan, tetapi begitu banyak data anda boleh digunakan terhadap anda tanpa anda mengetahui. Sejarah perubatan anda, maklumat perbankan, e-mel kerja, dan lain-lain boleh berisiko untuk diakses apabila tidak menggunakan VPN. NordVPN menggunakan Standard Penyulitan Lanjutan (AES) dengan kekunci 256-bit, yang dicadangkan oleh NSA untuk mendapatkan sebarang maklumat sulit rahsia dan rahsia.

VPN Nord juga menggunakan dua protokol VPN yang berbeza. Walau bagaimanapun, tidak ada keperluan untuk anda menentukan yang terbaik untuk anda sejak NordVPN bertujuan untuk menggunakan VPN mereka dengan mudah. Protokol IKEv2 / IPsec adalah lalai untuk iOS dan aplikasi macOS, manakala OpenVPN adalah lalai untuk Windows, macOS, dan aplikasi Android. Ini bermakna pengguna macOS boleh memilih antara kedua-dua, tetapi kedua-duanya boleh dipercayai dan disyorkan oleh NordVPN.

penyulitan nordvpn

VPN berganda

Satu adalah cukup baik, tetapi dua lebih baik! Dengan NordVPN, anda mempunyai pilihan untuk membolehkan VPN Double, yang bermaksud sebagai lalu lintas anda melalui pelayan VPN jauh pertama yang akan disulitkan, ia melewati pelayan VPN kedua yang akan disulitkan untuk kedua kalinya sebelum mencapai destinasi dalam talian anda dengan selamat. Ini membolehkan penyulitan dua kali, peningkatan keselamatan, dan privasi dan perlindungan alamat IP.

Walaupun tidak semua orang memerlukan VPN Double, anda mempunyai pilihan untuk melindungi komunikasi dan maklumat anda dengan selamat dengan ciri ini. NordVPN mengesyorkan melumpuhkannya untuk melayari setiap hari, apabila anda memerlukan internet berkelajuan tinggi, dan untuk melayari rangkaian Tor. VPN berganda dimasukkan dalam pakej langganan NordVPN (dan boleh didayakan apabila anda merasakannya diperlukan) di Android mereka, macOS (OpenVPN), dan aplikasi Windows.

nordvpn double vpn

Tiada Dasar Pembalakan

Menggunakan VPN menyimpan aktiviti dan log dalam talian anda secara peribadi. Dengan NordVPN's dasar tiada log, mereka berjanji bahawa tiada log disimpan dari sambungan atau penggunaan, yang bermaksud tiada cap waktu sambungan, tiada alamat IP, dan tiada data trafik. Mereka melangkah lebih jauh untuk menerima pelbagai kriptografi untuk pembayaran untuk memastikan anda tidak meninggalkan jejak siapa anda.

nordvpn tiada dasar log

Walau bagaimanapun, mereka memantau beberapa data penting yang lebih rendah, seperti:

 • Data prestasi perkhidmatan (untuk mengesyorkan kebanyakan pelayan yang sesuai)
 • Alamat emel
 • Data pembayaran (tetapi anda juga boleh menggunakan bitcoins)

Itulah hal-hal biasa yang kebanyakan (jika tidak semua) pembekal VPN sedang logging dan tidak ada yang perlu anda bimbang. Terutama apabila pemproses pembayaran NordVPN tidak terikat dengan syarikat utama mereka. Jika anda mahu, anda boleh membaca dasar pembalakan mereka.

Membunuh suis

NordVPN memastikan perlindungan terbesar anda dengan ciri Kill Kill mereka. Ini adalah langkah keselamatan maju yang segera menghalang peranti anda dari mengakses web jika sambungan anda ke pelayan VPN dijatuhkan. NordVPN akan terus menyekat anda disekat sehingga terowong VPN dipulihkan atau anda secara manual melumpuhkan Switch Kill.

Kajian NordVPN

Suis Bunuh Internet

Kajian NordVPN

Suis Bunuh Apl

Kajian NordVPN

Ujian Leak DNS

Sekiranya anda menjalankan Windows atau telah menyediakan VPN secara manual, sistem anda boleh kembali kepada pelayan Sistem Nama Domain (DNS) lalai, membolehkan ISP anda melihat laman web yang anda lawati. Sering kali, anda mungkin tidak tahu kebocoran seperti ini berlaku kecuali anda memilih perkhidmatan VPN yang menjamin perlindungan kebocoran DNS.

Dengan NordVPN, peranti anda hanya menggunakan pelayan DNS yang dikendalikan oleh NordVPN, jadi anda tidak perlu bimbang tentang maklumat anda yang bocor dan dijual kepada pihak ketiga. Selain itu, NordVPN menjanjikan bahawa jika anda menguji dan masih melihat kebocoran DNS dengan NordVPN, mereka akan segera membantu menyelesaikan masalah.

nordvpn melindungi daripada kebocoran data

Peranti Pelbagai

NordVPN menyokong sambungan serentak dan membolehkan anda menjamin sehingga enam peranti dengan satu akaun, tidak kira sistem operasi yang anda gunakan. Apa yang hebat tentang NordVPN juga adalah bahawa anda boleh menyambung ke penghala anda, yang membolehkan anda menjamin setiap peranti yang disambungkan ke rangkaian itu, sementara hanya menggunakan salah satu daripada enam ruang yang ada. 

pelbagai peranti nordvpn

5. Torrenting / P2P Disokong + Bawang Lebih Ciri Istimewa VPN untuk Pengguna Tor

NordVPN membenarkan trafik peer-to-peer (P2P) pada pelayan tertentu, tetapi anda perlu mencari pelayan mana yang bersambung dengan ciri cadangan server mereka. Dengan pilihan ini, anda dengan serta-merta mendapatkan cadangan untuk pelayan terbaik untuk anda. Untuk keselamatan lanjut, jika anda menyambung ke pelayan NordVPN yang lain menggunakan P2P, aplikasinya akan meretas semula anda ke pelayan di Kanada atau Belanda.

Kajian NordVPN

Rangkaian Tor

Dengan NordVPN's Bawang Lebih VPN ciri, anda mendapat keuntungan dari Tor yang digabungkan dengan keselamatan terowong VPN. Router Bawang (Tor) membolehkan anda menyemak imbas sambil menyembunyikan identiti anda, tetapi nod masuk masih boleh melihat alamat IP sebenar anda. Menggunakan ciri Bawang Bawang Lebih Daripada, nod masuk tidak dapat melihat alamat IP anda.

Kajian NordVPN

Sediakan tanpa nama tanpa keraguan semasa menggunakan Tor, kerana NordVPN menyimpan pihak ketiga daripada melihat bahawa anda menggunakan Bawang dan tidak menjejaki aktiviti dalam talian anda. Pelayan bawang seringkali dikendalikan secara sukarela yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh menjalankannya, yang membolehkan anda terbuka untuk menyerang. Bawang Lebih VPN memastikan bahawa anda dilindungi sepenuhnya daripada serangan-serangan ini sementara masih mengamankan anonimitas anda.

6. Tidak Ada Kebocoran Tidak Ada Dalam Lima Ujian

Untuk kajian VPN ini, saya menjalankan IP dan ujian kebocoran DNS untuk memastikan bahawa tuntutan NordVPN adalah tepat. Sudah biasa:

 • IPLeak.net
 • Perfect-Privacy.com
 • BrowserLeaks
 • IPX.ac
 • VirtualTotal.com

Anda dapat melihat hasil penuh di bawah. Setiap ujian memastikan keyakinan kami, serta tuntutan NordVPN, mengenai ujian dan perlindungan kebocoran mereka.

Ujian IPLeak.net - Tiada Kebocoran

nordvpn tiada ujian kebocoran

IPX.ac

nordvpn tiada ujian kebocoran

Laporan VirtualTotal.com - Imbas pada Pemasang

Tiada virus yang dikesan dalam pakej pemasang.

nordvpn tiada ujian kebocoran

7. Bidang kuasa & Lokasi - Panama (Hebat Untuk Privasi, Tiada Undang-undang Pengekalan Data)

NordVPN berasaskan dan dikendalikan di bawah bidang kuasa Panama. Oleh kerana undang-undang "pengekalan data mandatori" mereka, NordVPN tidak perlu menyimpan sebarang log.

lokasi panama nordvpn

Tidak ada obligasi di mana NordVPN dikehendaki menyimpan log aktiviti atau komunikasi pengguna.

dasar no-log nordvpn

8. Sokongan Pelanggan yang Tahu melalui Live Chat

NordVPN boleh dihubungi melalui [email protected] atau melalui live chat.

Walaupun selepas mengkaji lebih daripada tiga belas penyedia VPN yang berlainan, beratus-ratus jam ujian, memeriksa dan mengkaji semula, kami masih mempunyai soalan atau keperluan untuk bantuan teknikal. Sama ada untuk menyemak semula penyulitan yang ditawarkan untuk penghala anda, atau menyelesaikan masalah mudah pada pelantar yang baru dibina, anda akan terpaksa berhadapan dengan sokongan pelanggan VPN pilihan anda.

Jika anda seorang pendatang baru atau tidak cenderung secara teknikal? Anda mungkin mempunyai beberapa soalan teknikal. Mana-mana VPN yang bernilai garam mereka akan mempunyai pangkalan data tutorial yang lengkap, panduan cara dan artikel maklumat sebagai tambahan kepada live chat & sokongan e-mel cepat.

Live Chat & E-mel

Sokongan NordVPNTidak berbeza dengan terbaik yang terbaik, NordVPN menawarkan 24/7 live chat yang akan membantu anda dengan apa-apa soalan yang anda mungkin ada. Saya menggunakan sembang langsung mereka dua kali, untuk pertanyaan penyulitan dan soalan terbuka.

Kedua-dua Rep Sokongan Pelanggan cepat membantu, tetapi datang dengan salinan & tampal jawapan. Sekiranya anda memilih untuk menggunakan sokongan e-mel mereka, untuk pertanyaan yang lebih teknikal atau jika ejen sembang langsung tidak sepenuhnya menyelesaikan masalah anda, anda akan menerima pembantu lain yang akan membantu anda dengan VPN anda.

Asas pengetahuan

Sama pentingnya dengan bantuan langsung untuk soalan-soalan kecil adalah direktori sokongan artikel yang luas yang akan anda akses. Untuk topik sebagai teknikal sebagai rangkaian, menjadikannya mudah untuk orang awam setiap hari adalah tugas kecil.

Knowledgebase NordVPN

Selepas melalui direktori mereka dan dengan cepat melayari laman sokongan yang saya dapati, saya menganggarkan NordVPN mempunyai lebih daripada 500 panduan dan tutorial.

NordVPN Cons

1. Pembelian Apple iTunes / App Store Tidak Akan Dikembalikan

Malangnya, NordVPN menyatakan bahawa jika anda membeli NordVPN melalui Apple iTunes / App Store, bayaran balik harus diminta dengan sokongan iTunes / App Store dan tidak dapat diproses langsung dengan NordVPN. Di samping itu, bayaran yang dibuat menggunakan mana-mana kad prabayar atau kad hadiah tidak boleh dikembalikan. NordVPN tidak dapat memproses pembelian dibuat melalui penjual semula, termasuk Amazon, BestBuy, StackSocial, dan lain-lain.

Kajian NordVPN

Harga: Pelan Berlangganan, Pilihan Pembayaran dan Jaminan Wang Balik

NordVPN menawarkan harga bertingkat bergantung kepada panjang pelan yang boleh anda lakukan. Bermula dengan pelan satu bulan mereka pada $ 11.95 sebulan dan pergi ke $ 3.49 sebulan jika melakukan tiga tahun setiap tahun, NordVPN mempunyai dasar penetapan harga yang sangat jelas tanpa bayaran tersembunyi. Mereka juga menawarkan jaminan wang balik 30 hari untuk semua pakej harga.

harga nordvpn

 • Bulanan: $ 11.95 / mo ($ 143.4 setahun)
 • 1 Tahun: $ 6.99 / mo ($ 83.88 setahun)
 • 2-tahun: 4.99 / mo ($ 59.88 setahun)
 • 3-Tahun: $ 3.49 / mo ($ 41.88 setahun)

Dengan satu pelan, anda boleh menjamin sehingga enam peranti, termasuk TV pintar dan penghala.

Semua langganan itu datang dengan pelan satu saiz yang sesuai. Termasuk:

 • Tiada pembalakan: Ya.
 • Kemudahan perisian VPN: Mendaftar dan menggunakan aplikasi itu SANGAT mesra pengguna.
 • Yuran tersembunyi & klausa: Mereka tidak boleh memberikan bayaran balik jika anda membeli apl terus melalui iTunes / App Store. Pembayaran yang dibuat menggunakan kad prabayar atau kad hadiah tidak akan dikembalikan.
 • Upsells: Tiada upsells.
 • Kebocoran DNS: Tiada.
 • Bidang kuasa: Panama
 • Protokol: OpenVPN, IPSec, PPTP & L2TP.
 • Hidupkan suis: Ya.

Secara peribadi, saya semua memihak kepada kesederhanaan dan keadilan ketika datang ke harga. Beri saya satu pelan merangkumi semua dan beberapa pilihan pembayaran dan saya gembira. Terlebih lagi, mereka tidak menetapkan had lebar jalur seperti VPN percuma.

Pilihan pembayaran

Bersama dengan semua kad kredit dan perkhidmatan pembayaran utama, NordVPN menerima pelbagai cryptocurrency untuk pembayaran. PayPal kini tidak disokong.
opsyen bayaran nordvpn

Jaminan Wang Balik

NordVPN menawarkan jaminan wang balik 30 hari untuk apa-apa akaun yang berada dalam kedudukan yang baik. Hanya hubungi pasukan sokongan pelanggan mereka, yang tersedia 24/7, untuk meminta bayaran balik.

Kajian NordVPN

Kesimpulan: Adakah saya Mengesyorkan NordVPN?

ya kami mengesyorkan expressvpn

NordVPN telah menjadi salah satu penyedia VPN terkemuka dengan keselamatan yang terbaik. Seperti yang dapat anda lihat sepanjang tinjauan NordVPN ini, sebab populariti mereka sah. Ia selamat, cepat, dan mudah digunakan, dengan beberapa ciri yang menakjubkan untuk memastikan data dan maklumat anda sentiasa dilindungi. Itulah sebabnya mereka mengambil tempat pertama dalam senarai VPN kami.

Juga, dengan pasukan sokongan pelanggan seperti NordVPN, anda tidak perlu merasa bersendirian dalam memastikan anda melayari dengan selamat.

Saya benar-benar mengesyorkan NordVPN jika anda mencari penyelesaian yang hebat untuk harga yang lebih baik!

Anda boleh mendapatkan perjanjian NordVPN $ 3.49 dari sini.

Tambah kajian NordVPN anda sendiri

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me