Kajian Betternet

kajian internetSaya hampir tidak mengesyorkan VPN percuma berbanding yang dibayar.

VPN percuma, seperti Betternet boleh mempunyai kecenderungan untuk menjual data anda, menunjukkan kepada anda banyak iklan, tidak semestinya selamat, dan tidak melakukan juga.

Betternet mengatakan bahawa ia melakukan perkara yang sedikit berbeza dan melindungi privasi dan keselamatan anda dengan lebih baik daripada VPN percuma lain di luar sana.

Tetapi Betternet VPN merupakan pilihan yang baik untuk melindungi keselamatan dan privasi anda?

Adakah selamat untuk mengerikan?


Saya mengambil pandangan yang lebih mendalam untuk mengetahui sama ada VPN percuma ini dapat disusun untuk saudara-saudaranya yang dibayar.

Apakah Betternet? Bagaimana Ia PERCUMA?

Jika anda tidak pernah mendengar tentang Betternet, mungkin kerana mereka pendatang baru ke tempat VPN; mereka hanya ada sejak tahun 2015.

Sejak itu, walaupun, mereka telah berkembang pesat dan mendapat banyak pengguna (terutama di Android).

Cabutan utama untuk VPN ini, sememangnya, hakikat bahawa ia benar-benar percuma.

Anda boleh menggunakannya iOS, Android, Windows, dan aplikasi Mac, serta sambungan Chrome dan Firefox, tanpa membayar satu sen. Anda tidak perlu mendaftar, jadi mereka tidak mendapat nama atau alamat e-mel anda.

Ia pasti bagus. Tetapi seperti yang kita lihat pada masa lalu, penyedia VPN perlu membuat wang entah bagaimana, dan mereka tidak selalu melakukannya dengan teliti.

Betternet bergantung kepada aplikasi dan video gabungan, berkhidmat melalui aplikasi mereka, untuk menghasilkan wang.

Setiap kali anda mengetuk butang "Pasang Apl" atau "Tonton Video dan Sambung", Betternet mendapat bayaran yang kecil.

Betternet membuat wang apabila anda memuat turun aplikasi atau menonton videoInilah cara Betternet membuat wang dari anda.

Setakat ini, sudah cukup untuk memastikan pelayan berjalan dan lampu dihidupkan.

Walau bagaimanapun, peningkatan kos telah mendorong Betternet untuk melepaskan versi Premium apl mudah alih pada akhir 2017. Versi premium menawarkan akses kepada pelayan berdedikasi, lebih banyak pilihan lokasi dan pilihan IP, dan 24/7 sokongan. Nasib baik, terdapat percubaan tujuh hari pelan premium percuma yang membolehkan anda mencuba ciri-ciri ini tanpa membayar.

Dengan versi premium, anda mendapat akses kepada 11 pelayan di 10 negara (sahaja).

Tetapi anda tidak dapat memilih pelayan yang anda sambungkan pada pelan bebas; Betternet memilih satu untuk anda. Anda juga boleh memilih dari tujuh bandar yang berlainan di Amerika Syarikat jika anda seorang ahli premium.

Gambaran Keseluruhan VPN Betternet

RANGKA KESELURUHAN: # 74 daripada 78 VPN
USABILITY: Purata
LOG FILES: Beberapa Dasar Pembalakan
LOKASI: 10 negara, 11 pelayan
SOKONGAN: 24/7 sokongan untuk ahli premium
TORRENTING: Tidak digalakkan
NETFLIX: Blok Netflix USA
ENKRIPSI / PROTOCOL: Penyulitan AES 256-bit, penyulitan 128-bit; OpenVPN, IPSec
KOS: Percuma atau $ 35.99 / tahun
LAMAN WEB RASMI: www.Betternet.co

Betternet Pros

1. Privasi dan Pilihan Keselamatan yang Padat

Tidak mudah untuk mencari maklumat mengenai teknologi yang digunakan oleh Betternet VPN untuk melindungi penggunanya. Saya suka melihat jenis maklumat yang dikemukakan di hadapan, di mana ia mudah dilihat. Namun, selepas sedikit menggali, saya dapat mencari maklumat.

Sebagai contoh, posting blog dari 2015 menyatakan bahawa tawaran VPN Betternet penyulitan AES 256-bit ke atas protokol OpenVPN dan penyulitan 128-bit ke atas IPSec:

Blog Betternet mengatakan mereka menggunakan kedua-dua 256 dan 128 bit enkripsiImej dari: https://www.betternet.co/blog/7-reasons-you-should-use-betternet/

Itulah penyulitan standard industri, tetapi tidak ada petunjuk apabila salah satu daripada mereka digunakan. (Dan dasar privasi mereka tidak menyebutkan penyulitan 256-bit, yang sedikit risau.)

VPN lain yang lebih banyak dipaparkan menawarkan lebih banyak pilihan protokol, tetapi secara umum, anda tidak memerlukannya. OpenVPN adalah salah satu yang paling selamat di sana, dan apabila anda tidak dapat menggunakannya, IPSec adalah pilihan kedua yang kuat.

Di luar itu, tidak banyak masalah untuk keselamatan Betternet. Kerana ia tidak mempunyai banyak ciri sebagai VPN lain, segala-galanya cukup mudah.

Sekiranya anda prihatin terhadap pengawasan kerajaan, anda mungkin ingin tahu bahawa Betternet berpangkalan di Kanada, salah satu negara yang melakukan banyak pengumpulan-perisikan dan kerjasama dengan anggota lain dari persetujuan Five Eyes. Pelayan mereka di seluruh dunia, tetapi ibu pejabat syarikat itu di bawah bidang kuasa Kanada.

Itu tidak semestinya kelemahan, tetapi saya tahu bahawa sesetengah orang gugup tentang bekerja dengan syarikat-syarikat di negara-negara Five Eyes.

Malangnya, terdapat beberapa isu lain yang mungkin menafikan penggunaan teknologi keselamatan pepejal mereka. Kami akan sampai kepada mereka dalam seketika.

2. Secara Percuma

Sekiranya saya tidak menyebutkan masa yang mencukupi ini, ini perlu dibuat.

Betternet adalah 100% percuma.

Sudah tentu, terdapat pasangan menangkap: anda akan melihat iklan, dan anda tidak akan membuka kunci semua ciri tanpa mendaftar untuk pelan premium. Tetapi jika anda ingin menjadikan penyemakan imbas anda lebih selamat dan tidak mampu walaupun VPN premium yang paling murah, ini mungkin menjadi faktor penting.

3. Tiada Fail Log

Di luar tag harga, dasar tidak ada pembalakan Betternet mungkin merupakan cabutan terbesar. Fail bantuan mengatakan ia hanya: "Betternet tidak mengumpulkan, mencatat, menyimpan, berkongsi sebarang log data pengguna."

Jika anda menggali dasar privasi mereka, anda boleh menemui sedikit maklumat lanjut:

Dasar pembalakan BetternetImej dari: https://www.betternet.co/privacy-policy

Itulah dasar tanpa pembalakan yang cukup jelas, dan saya suka melihatnya.

Dasar ini juga bermakna bahawa mereka tidak dapat berkongsi alamat IP anda jika mereka mendapat notis penyingkiran DMCA, iaitu bagaimana beberapa VPN telah mendedahkan identiti pelanggan mereka pada masa lalu. Mereka melakukan yang terbaik untuk mematuhi notis DMCA, tetapi mereka tidak akan memberikan data anda. Mereka juga mengatakan bahawa mereka tidak pernah menerima perintah mahkamah yang sah untuk menyerahkan data yang mereka tidak mempunyai.

Jadi Betternet melakukan hak ini.

4. Penyulitan OpenVPN

Ini adalah teknologi berteknologi industri, dan ia akan menjauhkan orang jahat dari mengintip sambungan anda. Ia juga membantu mencegah penyusunan dari ISP anda, menyekat tapak dari kedai kopi atau kampus sekolah, dan semua perkara hebat lain yang anda dapat dari VPN.

Sekali lagi, kami tidak pasti apabila Betternet menggunakan OpenVPN dan ketika menggunakan IPSec (mungkin IPSec digunakan pada peranti lama), tetapi bahkan IPSec tidak terlalu buruk ketika datang ke keamanan. Mereka serasi dengan pelayar Tor.

Selain itu, sementara salah satu catatan blog mereka mengatakan bahawa mereka menawarkan penyulitan AES256, dasar privasi mereka mengatakan bahawa mereka menggunakan 128-bit. Jadi itu tidak jelas tentang berapa banyak keselamatan yang anda dapatkan.

Tidak ada sokongan router pada masa ini. Oleh itu, mereka hanya akan menyediakan akses untuk pengguna Windows, Mac, iOS, Chrome, Firefox, dan Android.

Ini juga bermakna TV pintar dan konsol permainan di luar meja juga.

5. Sokongan Pelanggan

Walaupun anda tidak akan mendapat sokongan 24/7 jika anda seorang ahli premium, saya suka melihat bahawa ia boleh didapati.

Ada tiada sembang langsung pilihan, yang akan bagus, tetapi tidak selalu 100% diperlukan.

Soalan Lazim laman web ini tidak menawarkan banyak maklumat, jadi jika anda memerlukan sesuatu, anda mungkin perlu melalui sistem khidmat pelanggan.

Soalan Lazim Betternet bukanlah semua yang berguna

Seperti yang dapat anda lihat, masih ada Soalan Lazim yang diposkan dari perisian bantuan mereka yang sepatutnya telah dipadamkan.

Pasukan Betternet cukup aktif di Twitter, walaupun soalan sokongan pelanggan biasanya diarahkan ke sistem standard.

Anda mungkin melihat tahap perkhidmatan pelanggan ini sama ada yang pro atau con-tetapi kami sudah pasti kelihatan lebih teruk, jadi saya fikir ia cukup baik.

6. App Kesederhanaan

Walaupun kekurangan ciri membuat VPN dengan kurang fungsi, ia juga membuat aplikasi yang sangat mudah digunakan. Terutama jika anda tidak cuba menyambung ke pelayan di tempat tertentu.

Apa yang perlu anda lakukan ialah muat turun aplikasi dan tekan butang Connect. Itu benar-benar semua ada padanya.

Aplikasi Betternet

Itulah yang ada padanya. Betternet akan memberitahu anda bahawa anda bersambung, dan tidak ada lagi yang perlu anda lakukan.

Aplikasi mudah alih adalah lebih rumit, kerana anda perlu memulakan percubaan percuma (dan kemudian memikirkan cara untuk membatalkannya), tetapi secara umum, Betternet sangat user-friendly.

Betternet Cons

1. Berpotensi Ancaman Keselamatan

Tidak diragukan lagi popular, tetapi Betternet tidak semestinya selamat. Pada tahun 2017, beberapa cawangan melaporkan hasil kajian akademik pada aplikasi VPN dan sama ada mereka mungkin menyuntik malware atau adware-atau tidak memberikan keselamatan yang mereka iklankan.

Betternet telah disenaraikan di kalangan sepuluh yang terburuk.

AVRank Betternet amat bimbangImej dari: https://research.csiro.au/ng/wp-content/uploads/sites/106/2016/08/paper-1.pdf

Banyak aplikasi lain dalam senarai itu dikeluarkan dari kedai aplikasi, tetapi Betternet masih ada.

Setakat ini, saya tidak dapat menemui sebarang bukti mengenai penyalahgunaan perisian malware Betternet atau melakukan apa-apa yang jahat. Tetapi hakikat bahawa kajian akademik mengenal pasti mereka sebagai suspek sangat membimbangkan.

Seperti yang anda lihat, Betternet mempunyai lebih banyak muat turun berbanding semua aplikasi VPN percuma lain yang digabungkan, yang memberikan sedikit kredibiliti. Walau bagaimanapun, kami lebih suka pangkat AV-nya jauh lebih baik daripada 13.

2. Iklan

Tiada siapa yang suka melihat iklan dalam apl mereka. Mereka adalah kejahatan yang perlu apabila anda ingin menawarkan produk atau perkhidmatan percuma, tetapi ia masih tidak menyenangkan. Dan melainkan jika anda menggunakan versi premium Betternet, anda akan melihat iklan.

Sangat bagus bahawa Betternet sangat telus tentang bagaimana mereka membuat wang dan di mana wang itu akan berlaku (jika anda ingin tahu, muat turun affiliate memberikan ruang pelayan, dan langganan premium membayar segala-galanya).

Tetapi tidak ada cara di sekitar hakikat bahawa VPN menjual akses kepada pelanggannya. Itu menyebalkan. Ini mungkin bukan pemecah besar untuk anda, tetapi apabila terdapat banyak VPN murah di luar sana yang tidak menunjukkan sebarang iklan, sukar untuk membenarkannya dalam aplikasi percuma.

3. Dokumentasi yang tidak jelas

Di satu tempat, mereka mengatakan bahawa Betternet menggunakan penyulitan 256-bit. Di lain, mereka mengatakan 128-bit. Dan sukar untuk menggali maklumat itu di tempat pertama.

Jika anda ingin mencari apa-apa lebih daripada asas-asas mutlak tentang aplikasinya, anda perlu melakukan penyiasatan. Dan anda mungkin mendapat beberapa jawapan aneh.

Pengalaman pengguna dengan laman web Betternet tidak bagus. Aplikasi ini mudah, tetapi jika anda mahukan sesuatu yang lebih daripada itu, anda mungkin menghadapi masalah.

4. SANGAT Kelajuan Lambat

Anda tidak boleh mengharapkan banyak daripada VPN percuma. Tetapi pada sambungan 100 Mbps, saya mendapat kelajuan muat turun 3 Mbps.

Prestasi VPN Betternet

Itu hanya gila.

Untuk bersikap adil, kelajuan muat naik adalah 12 Mbps (melihat kelajuan muat naik yang lebih tinggi daripada muat turun yang aneh, tetapi itulah yang terjadi). Anda dapat melihat kelajuan yang lebih baik daripada ini, terutamanya jika anda membayar pelan premium, tetapi tidak bergantung pada turun cepat apabila anda menggunakan Betternet.

Ini menjadikannya VPN yang lemah untuk mengutuk. Secara umum, pengguna Betternet dapat menggunakan aplikasi perkongsian fail P2P, yang bagus. Tetapi jika anda cuba memuat turun apa-apa selain fail yang sangat kecil, anda boleh menunggu lama.

5. Terlalu Perlahan untuk Torrenting dan Tidak Netflix

Sekiranya anda adalah torrenter berat seperti saya, Betternet bukanlah pilihan yang tepat untuk anda. Betternet membenarkan torrent pada pelayan mereka, tetapi memberi amaran bahawa mereka akan mematuhi jika mereka menerima waran atau perintah mahkamah yang sah. Dan juga…

Ia terlalu lambat. Saya cuba memuat turun fail yang berbeza melalui uTorrent dan saya tidak pernah berjaya mencapai kelajuan muat turun yang bernilai menunggu.

Satu lagi masalah besar dalam buku saya ialah mereka tidak bekerja dengan Netflix. Hingga tarikh, Netflix berjaya menyekat semua pelayan Betternet dan IP, jadi tidak ada cara untuk anda aliran Netflix (atau Hulu) menggunakan perisian mereka. Jika anda memerlukan VPN yang berfungsi dengan Netflix, klik di sini.

Harga, Rancangan & Fakta

Undian utama ke Betternet adalah bebas. Dan anda boleh menggunakannya sebanyak yang anda mahu tanpa membayar. Itu semua orang yang paling ingin tahu tentang harga.

Tetapi harga premium cukup berdaya saing jika anda melangkah ke keanggotaan tahunan:

  • Satu bulan untuk $ 11,99
  • Enam bulan untuk $ 23.99 ($ ​​3.99 sebulan)
  • Dua belas bulan untuk $ 35.99 ($ ​​2.99 sebulan)

Ia bukan VPN paling murah di luar sana, tetapi jika anda membuat prabayar selama setahun, kosnya sangat berpatutan.

Anda juga akan mendapat percubaan 7 hari percuma untuk menguji versi premium (sebenarnya, anda perlu mendaftar untuk percubaan untuk menggunakan aplikasi mudah alih).

Inilah yang termasuk dan apa yang tidak:

  • Tiada Kill-Switch
  • Tiada Netflix
  • 5 sambungan serentak (hanya untuk akaun premium)
  • Protokol VPN: OpenVPN, L2TP / IPsec

Terdapat beberapa badan yang dikebumikan dalam Syarat Perkhidmatan, walaupun.

Pertama sekali, anda bersetuju bahawa Betternet boleh menamatkan anda pada bila-bila masa, tanpa notis, tanpa bayaran balik, dan mereka tidak akan bertanggungjawab. Dalam sesetengah kes, mereka akan memproses bayaran balik anda. Tetapi jika anda melanggar perjanjian mereka yang lain, anda tidak akan berhenti.

Anda boleh menamatkan perjanjian pada bila-bila masa. JIKA anda "mengesahkan secara bertulis ke Betternet." Itu satu-satunya cara untuk mendapatkan data anda dimusnahkan.

Adakah saya Mengesyorkan Betternet?

Tidak.

Malangnya, Betternet tidak menepati namanya. Saya suka bahawa ia percuma. Dan jika anda benar-benar memerlukan VPN percuma, anda boleh melakukan lebih buruk daripada Betternet.

Tetapi kelajuan sambungan yang sangat perlahan digabungkan dengan hasil yang membimbangkan dari kajian akademik menunjukkan bahawa Betternet boleh menjadi ancaman keselamatan terlalu banyak.

Anda mendapat apa yang anda bayar, dan VPN percuma hanya tidak memotongnya.

Anda akan lebih baik dengan sama ada NordVPN ($ 3.49 / mo) atau Surfshark ($ 1.99 / mo) - kedua-duanya selamat, cepat dan selamat.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me