IPv4 versus IPv6

IPv6 of IPv4Het internet ondergaat een ingrijpende verandering.

Welnu, het ondergaat deze verandering nu al een tijdje. En je wist het waarschijnlijk niet eens. Je weet misschien dat het internetprotocol (IP) is wat het internet doet werken. . . maar wist je dat we midden in een enorme update van dat protocol zitten??

De specificatie voor IPv6 werd in 1998 voltooid en het internet schakelt nog steeds over van de vorige versie, IPv4. Het is een lang proces geweest en we hebben nog een lange weg te gaan.

Maar waarom zou u zich zorgen maken over IPv4 versus IPv6? Heeft het überhaupt effect op u? Dat doet het zeker - en we gaan die effecten binnenkort bekijken. Maar laten we eerst beide protocollen eens nader bekijken en enkele verschillen tussen IPv4 en IPv6 bekijken.

IPv4: waar we zijn begonnen

Het zal je misschien verbazen dat de vierde versie van het internetprotocol al sinds 1983 bestaat. Mogelijk nog verrassender is het feit dat het nog steeds voor het overgrote deel van het internet wordt gebruikt.


En het heeft echt goed gewerkt. Het internet lijkt niet verouderd en onze datatransmissie heeft de afgelopen 25 jaar prima gewerkt. Maar er is een groot probleem met IPv4:

We hebben geen IP-adressen meer.

Een IP-adres is simpelweg de locatie van een apparaat op internet. Je telefoon heeft er een. Uw computer heeft er een. Dat geldt ook voor uw gameconsole (hoewel ze misschien geen unieke adressen hebben; daar komen we zo op). Elk gegevenspakket dat via internet wordt verzonden, bevat twee IP-adressen: het adres van de afzender en het adres van de ontvanger.

Het is hoe gegevens zich over internet verplaatsen. Zoals u zich kunt voorstellen, zijn IP-adressen erg belangrijk.

Het probleem met IPv4 is dat IP-adressen 32-bits nummers zijn (ze zien eruit als "191.148.205.315"). Er zijn bijna 4,3 miljard 32-bits nummers. Dat is een enorm aantal, dus hoe kunnen we opraken?

Ten eerste hebben we een verbluffend aantal apparaten die zijn verbonden met internet. Meer mobiele telefoons zijn geschikt voor internet en hebben hun eigen IP-adressen nodig. Alleen al in de VS zijn er meer dan honderd miljoen breedbandabonnementen. Elk van deze heeft ook een IP-adres nodig.

Maar nog steeds, 4,3 miljard? Dat lijkt me een stuk.

Een van de factoren die bijdragen aan de uitputting van IPv4-adressen is inefficiënt gebruik. Sommige grote bedrijven kregen in de jaren tachtig miljoenen IP-adressen, veel meer dan ze konden verwachten te gebruiken. Er zijn veel eigen maar ongebruikte IP-adressen die er zijn, en die verspilling draagt ​​ertoe bij dat onze 32-bit IP-adressen opraken.

Er is een push geweest voor mensen die die ongebruikte IP-adressen bezitten om ze terug te geven zodat ze door anderen kunnen worden gebruikt, en dat heeft de uitputting vertraagd. Maar we voegen gewoon te veel apparaten te snel toe.

Dat is waar IPv6 binnenkomt.

IPv6: het heden en de toekomst

Zoals ik al zei, werd IPv6 in 1998 afgerond en lost het een aantal problemen met IPv4 op. De grootste verbetering die het met zich meebrengt is 128-bit IP-adressen (zoiets als "2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334"). In plaats van beperkt te worden tot 4,3 miljard, ondersteunt het nieuwe protocol ergens in de buurt van 3,4 × 1038-adressen.

dat is 340 niet-decillerende IP-adressen.

Om eerlijk te zijn, Chris Welsh toonde aan dat slechts 42 undecillion daadwerkelijk beschikbaar zijn om toe te wijzen. Gelukkig is dat nog steeds een bijna onvoorstelbaar groot aantal. We zullen niet snel IP-adressen opraken op het IPv6-netwerk.

Dit grotere aantal IP-adressen betekent ook dat elk apparaat een eigen adres kan hebben. Op dit moment hebben routers unieke adressen en krijgen afzonderlijke apparaten die op die routers zijn aangesloten niet-unieke adressen. Gegevens worden dus naar de router verzonden en van daaruit naar de eindbestemming doorgestuurd.

Dit proces wordt mogelijk gemaakt via Network Address Translation (NAT). En hoewel NAT een nuttige en betrouwbare technologie is, heeft het enkele nadelen. Hierdoor kunnen bepaalde protocollen uw apparaten bijvoorbeeld niet beschermen. Het vereist ook middelen om effectief zijn werk te doen (hoewel de hoeveelheid middelen uiterst klein is).

IPv6 maakt NAT overbodig. Omdat er voor elk apparaat voldoende adressen zijn, is het niet nodig om niet-unieke IP-adressen te gebruiken voor apparaten achter routers. En NAT staat een betere beveiliging niet in de weg.

Het nieuwe protocol is ook efficiënter dan IPv4; vereenvoudiging in headers van datapakketten, betere routeringsfunctionaliteit en ondersteuning voor beter peer-to-peer netwerken zijn allemaal verbeteringen. Zelfs met deze verbeteringen zullen gebruikers echter waarschijnlijk geen enorme prestatiesprongen zien. Sucuri ontdekte dat weinig tot geen prestatieverbetering via IPv4 en anderen hebben minimale verbeteringen gevonden in het bereik van 5-10%.

Maar we bevinden ons nog steeds in de zeer vroege stadia van IPv6 en efficiëntere gegevensoverdracht is altijd goed.

De huidige status van IPv6

Ondanks dat het in 1998 is voltooid, zijn er maar weinig plaatsen op internet geconverteerd naar IPv6. In mei 2017 had 37 landen meer dan 5% van hun internetverkeer via IPv6. Slechts zeven landen hadden meer dan 15%. Als IPv6 zoveel beter is, waarom hebben niet meer mensen zich bekeerd??

Kortom, omdat het duur is. Het vereist nieuwe serversoftware en -apparatuur. En het is ook niet achterwaarts compatibel met IPv4. Dus elke site die wil werken voor gebruikers die via beide protocollen binnenkomen, heeft in wezen twee versies van hun site nodig (of een vertaalservice).

Maar IPv6 wordt steeds populairder. De meeste moderne routers en besturingssystemen bieden ondersteuning voor het protocol. ISP's introduceren IPv6-mogelijkheden steeds voor meer gebruikers. De meeste grote ISP's bieden op zijn minst enige IPv6-functionaliteit, hoewel ze met verschillende snelheden in de ontwikkelde wereld worden ingezet.

Moet u IPv6 gebruiken?

Nu je enkele voordelen van IPv6 hebt gezien en hoe wijdverspreid het beschikbaar is, vraag je je misschien af ​​of je het zou moeten gebruiken. Kortom, ja, dat zou je moeten doen. Hoe breder de toepassing van de nieuwe technologie, hoe beter. Als uw ISP dit aanbiedt en u hebt een router die het ondersteunt, is het een goed idee om het in te schakelen.

Voordat u het gaat inschakelen, moet u echter testen of u het al gebruikt. Ga naar www.test-ipv6.com om te zien of u IPv6 gebruikt. Dit zie je als je alleen IPv4 gebruikt:

testen van IPv6-connectiviteit

Het inschakelen van IPv6 is afhankelijk van uw router en uw ISP. U kunt het beste zoeken naar "[routerfabrikant] ipv6 [uw ISP]". Misschien wilt u ook de firmware van uw router upgraden naar DD-WRT om de wijziging eenvoudiger te maken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat er twee manieren zijn om toegang te krijgen tot IPv6-sites: met een overgangsmechanisme en native. Er zijn talloze overgangsmechanismen, maar een die 6to4 wordt genoemd, is waarschijnlijk de meest gebruikte. Het omvat IPv6-gegevens in IPv4-transmissies, waardoor u sites met een nieuw formaat met een ouder transmissieprotocol effectief kunt zien.

Met een native IPv6-verbinding kunt u rechtstreeks verbinding maken met de betreffende site, waardoor het overgangsproces wordt overgeslagen. Dit is wat je nodig hebt voor een volledige overschakeling naar IPv6. Als uw router u de keuze geeft, wilt u native IPv6 kiezen.

Gebruik de IPv6-validatietool om te zien of een site IPv6-verbindingen accepteert. Als de site een 128-bits IP-adres heeft, weet u dat de site IPv6-compatibel is.

Hoe IPv6 uit te schakelen

Als u IPv6 liever niet gebruikt (en we raden aan het niet te gebruiken als uw VPN uw verkeer niet kan beschermen), kunt u eenvoudigweg uw computer vertellen het niet te gebruiken. Ga in Windows naar instellingen > Netwerk & internet > Netwerk & Sharing Center (het staat onderaan het venster).

Netwerkcentrum

Klik Verander adapterinstellingen en klik vervolgens met de rechtermuisknop op uw belangrijkste internetverbinding (in mijn geval is dit mijn wifi-verbinding) en selecteer Eigendommen:

WiFi-eigenschappen

Blader door de lijst totdat u ziet Internet Protocol versie 6 (TCP / IPv6) en schakel het selectievakje uit:

Interent Protocol versie 6

Als u IPv6 op een Mac wilt uitschakelen, gaat u naar Systeem voorkeuren > Netwerk. Klik Geavanceerd en ga dan naar de TCP / IP tab.

IPv4 configureren op Mac

Wijzig hier de Configureer IPv6 vervolgkeuzemenu tot Uit.

Als je het niet ziet Uit optie, moet u een Terminal-opdracht uitvoeren. Open Terminal en voer een van de volgende opdrachten uit, afhankelijk van hoe u bent verbonden met internet:

netwerksetup -setv6off "Wifi"
netwerksetup -setv6off "Ethernet"

Dat zou de Uit optie op het tabblad TCP / IP van de netwerkinstellingen. Selecteer om het weer in te schakelen automatisch in het menu of voer een van deze opdrachten uit:

netwerksetup -setv6automatisch "Wifi"
netwerksetup -setv6automatisch "Ethernet"

IPv6 en VPN's

We hebben het hier allemaal over VPN's, dus we gaan het natuurlijk hebben over IPv6 en VPN's. Als je veel onderzoek naar VPN's hebt gedaan, heb je misschien gemerkt dat veel providers IPv6-verkeer via hun VPN uitschakelen. Dit komt omdat veel VPN-providers hun servers en software nog niet hebben bijgewerkt om aan de nieuwe standaard te voldoen.

Helaas betekent dit dat IPv6-verkeer soms via uw ISP wordt geleid in plaats van via uw VPN. En dat verslaat het doel van het hebben van een VPN in de eerste plaats. Dit staat bekend als een IPv6-lek.

Een onderzoek uit 2015 wees uit dat de meerderheid van de VPN-providers leed aan IP-adreslekken en dat velen van hen ook kwetsbaar waren voor IPv6 DNS-kaping. In 2016 ontdekte een andere groep onderzoekers dat 84% van de Android VPN's geen IPv6-verkeer door de VPN stuurden.

Gelukkig hebben studies als deze providers aangemoedigd om de privacy van hun klanten beter te beschermen door IPv6-vriendelijke functies op te nemen. Sommige VPN's kunnen IPv6-verkeer verwerken. Anderen vertellen hun gebruikers eenvoudig dat verkeer uit te schakelen om IP-adreslekken te voorkomen.

Als u niet zeker weet wat uw huidige VPN doet aan IPv6-verkeer, is het een goed idee om uw verbinding te testen op IP-lekken. IPleak.net is een goed hulpmiddel om te testen of u IP-informatie lekt, en het dekt zowel IPv4- als IPv6-verkeer. Als u uw persoonlijke of ISP's IP-adres op de pagina ziet, beschermt uw VPN uw privacy niet volledig.

Sommige VPN-providers hebben ondersteuning voor IPv6-verkeer ingesteld, maar niet zoveel als we zouden willen. Hieronder geven we een paar aanbevelingen voor IPv6-bescherming.

Houd er rekening mee dat IPv6-ondersteuning en IPv6-lekbescherming verschillende functies zijn. Lekbescherming omvat meestal alleen het uitschakelen van IPv6. Dit beschermt uw privacy, want er is niets dat lekt. Maar het maakt geen gebruik van de functies die IPv6 biedt. Met IPv6-ondersteuning kunnen VPN's echter nieuwer protocolverkeer naar sites met IPv6 routeren.

Dit is een belangrijk onderscheid. IPv6-lekbescherming is goed - het verbetert absoluut uw veiligheid. Maar IPv6-ondersteuning brengt het naar een ander niveau.

VPN's die IPv6 ondersteunen

Zoals ik al eerder zei, ondersteunen de meeste VPN's geen IPv6-verbindingen. Er zijn er echter een paar waarmee u verbinding kunt maken via IPv6. Mullvad (review) en FrootVPN (review), twee VPN's die we leuk vinden, bieden volledige ondersteuning. Perfect Privacy ook, maar we hebben nog geen kans gehad om hun VPN te beoordelen op het moment van dit schrijven.

Afgezien van deze drie, is uw beste weddenschap om een ​​VPN met IPv6-lekbescherming te vinden om te voorkomen dat uw verkeer via uw ISP wordt gerouteerd. De meeste van de best beoordeelde VPN's bieden een soort van lekbescherming. Een paar, zoals NordVPN (lees de recensie), zijn zeer uitgesproken over het instellen van hun lekbeschermingsprogramma's en u kunt erop vertrouwen dat ze effectief zullen zijn.

Om erachter te komen of uw gekozen VPN IPv6-lekbescherming biedt, kunt u het beste hun documentatie raadplegen. Sommige hebben een optie die u moet inschakelen. Andere blokkeren automatisch IPv6-verkeer. Toch raden anderen aan dat u IPv6-verkeer op uw computer uitschakelt.

Natuurlijk raden we aan om uw verkeer altijd via een VPN te routeren. Maar als uw VPN uw IPv6 IP-adres lekt, is het waarschijnlijk een beter idee om IPv6 eenvoudig uit te schakelen met behulp van de bovenstaande instructies.

Wees veilig met IPv6

Omdat het een nieuwe en betere technologie is, wil je misschien meteen in IPv6 springen. Als het beter is dan IPv4, waarom zou u het dan niet standaard gebruiken? Maar zoals we hebben gezien, zijn er een paar problemen mee - vooral dat de meeste VPN's dit niet ondersteunen. En dat als ze geen lekbescherming hebben, je IP-adres zou kunnen lekken als je denkt dat het beschermd is.

Controleer of uw VPN IPv6 ondersteunt of bescherming biedt tegen lekken van IP-adressen. Als dit niet het geval is, schakelt u VPN's uit (de meeste grote namen bieden een soort bescherming) of schakelt u IPv6 uit op de instellingen van uw computer.

Als u deze stappen heeft genomen, kunt u erop vertrouwen dat u veiliger bent op het nieuwe, IPv6-compatibele internet.

Heb je de overstap naar IPv6 al gemaakt? Ondersteunt uw VPN-provider dit? Deel uw ervaringen in de reacties hieronder!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me