Internetveiligheid voor kinderen (20 tips voor ouders)

Als je zoals ik bent, en je gebruikt je kinderen als gratis technische ondersteuning wanneer je je draadloze router of je tv moet configureren om grappige kattenvideo's af te spelen, dan is het verleidelijk om de kinderen ook voor hun eigen online beveiliging te laten zorgen.

Dat kan een grote fout zijn.

Hoewel uw kinderen misschien experts zijn in de technologie, zijn ze geen experts in het evalueren van risico's.

Je weet al dat het, tenzij je wordt begeleid, gemakkelijk is om kinderen te manipuleren om te roken, drinken, te hard rijden, pesten en, natuurlijk, van rotsen af ​​te springen omdat al hun vrienden het doen.

Fouten kunnen veel schade veroorzaken. Alles van dure ransomware-infecties, identiteitsdiefstal, verlies van vriendschappen tot het risico van het leven van uw kind.

Net als in de offline wereld, moet u begeleiding bieden, grenzen stellen en, afhankelijk van de leeftijd en het volwassenheidsniveau van uw kind, veiligheidsmaatregelen treffen.

U moet ook weten waar de bedreigingen vandaan komen.

10 dingen die u nu kunt doen om uw kinderen online te beschermen

1. Maak YouTube veilig voor je kinderen

YouTube is de nieuwe kinder-tv.

Het is een van de meest populaire sites die er zijn, maar niet al die video's zijn geschikt voor je kinderen.

Maar de site heeft enkele veiligheidsfuncties, en u moet hiervan profiteren.

Als u op de desktopsite naar beneden scrolt, ziet u de instelling 'Beperkte modus'. Dit verbergt video's die zijn gemarkeerd als ongepaste inhoud.

Klik in de mobiele apps op de drie stippen rechtsboven en klik op instellingen > Algemeen en blader omlaag totdat u de optie "Beperkte modus" ziet.

YouTube beperkte modus

2. Help uw kinderen bij het instellen van de privacyregeling op hun sociale media-accounts

Als uw kinderen berichten, foto's of video's delen op Facebook, Instagram en andere platforms, weten ze misschien niet wie hun berichten kunnen zien.

De meeste apps hebben echter privacy-instellingen waarmee uw kinderen kunnen bepalen wie ze hun leven toelaten.

Hier zijn de links naar informatie over de privacy-instellingen van de meest populaire apps:

 • Facebook: https://www.facebook.com/help/325807937506242/
 • Instagram: https://help.instagram.com/116024195217477/
 • Snapchat: https://support.snapchat.com/a/privacy-settings
 • WhatsApp: https://www.whatsapp.com/faq/en/general/21197244
 • Kik: https://kikinteractive.zendesk.com/hc/en-us/articles/217680888-How-can-I-keep-my-Kik-account-private-
 • Ask.fm: http://safety.ask.fm/safety-tools/

3. Installeer anti-virus op uw computers en mobiele apparaten

Kinderen zijn net zo kwetsbaar als de rest van ons, zo niet meer, voor het klikken op slechte links en het downloaden van schadelijke software.

Om hen en hun apparaten te beschermen, installeert u op alle apparaten antivirussoftware.

Er zijn een aantal uitstekende gratis producten beschikbaar van betrouwbare merken.

 • avast: https://www.avast.com
 • Avira: https://www.avira.com/
 • BitDefender (gratis): https://www.bitdefender.com/solutions/free.html
VPN (een andere optie)

Overweeg ook een Virtual Private Network te gebruiken. Om een ​​geschikte VPN te vinden, bekijk onze beste VPN-kaart of blader door gratis VPN's.

4. Stel afzonderlijke accounts in voor uw kinderen op uw computers

Als u een apparaat met uw kinderen deelt, kunt u overwegen om een ​​afzonderlijke account of accounts in te stellen. Elk account heeft een eigen startscherm en, afhankelijk van het apparaat en platform, een andere selectie functies, apps en machtigingen.

Dit helpt u om uw eigen gegevens of video-aanbevelingen te beschermen. Hiermee kunt u ook aangepaste beveiligings- en privacyinstellingen voor elk kind instellen.

Op Windows-computers kunt u een nieuw gebruikersaccount voor uw kinderen instellen. Ga naar Instellingen > accounts > Voeg een familielid toe > Voeg een kind toe.

Windows 10 Kids-account

U kunt specifieke apps, games of websites blokkeren of schermtijdlimieten instellen. Ga naar https://account.microsoft.com/family voor meer informatie.

Op Apple-computers, u kunt ouderlijk toezicht instellen voor sommige gebruikersaccounts. Hiermee kunt u de toegang tot websites voor volwassenen beperken. Meer informatie hier: https://support.apple.com/en-us/HT201813

5. Stel afzonderlijke accounts in voor uw kinderen op uw mobiele apparaten

Android ouderlijk toezichtTabletten en smartphones laten ook meerdere gebruikersaccounts toe op hetzelfde apparaat.

Op Android-tablets kunt u een beperkt account voor uw kind maken, met beperkingen op welke apps ze kunnen gebruiken.

Op Android-telefoons kunt u een nieuw gebruikersaccount voor uw kind maken. Maar de enige accountbeperking die momenteel beschikbaar is, is het uitschakelen van de mogelijkheid om te bellen en sms-berichten te verzenden.

Dat gezegd hebbende, je kunt hun Google Play-account beperken. Ga naar instellingen > Ouderlijk toezicht en zet ze aan. Je kunt specifieke inhoudsbeperkingen instellen voor apps en games, films, tv, boeken en muziek.

Aan de Apple-kant, iPhones en iPads hebben bedieningselementen voor apps en functies, inhoud en privé-instellingen. Start de app Instellingen en ga naar Algemeen > beperkingen en tik op "Beperkingen inschakelen".

6. Beveilig uw gaming-systemen

Vergeet niet dat je gameconsole tegenwoordig ook een internetapparaat is. Kinderen kunnen games downloaden en in-game aankopen doen, en zelfs op internet surfen.

De meeste apparaten hebben functies waarmee u:

 • Beperk het soort inhoud dat uw kinderen kunnen krijgen
 • Beperk hun aankopen en ...
 • ... hun webbrowsen beperken of uitschakelen.

7. Overweeg het gebruik van kindveilige browsers en zoekmachines

Voor extra controle kunt u een kindveilige webbrowser installeren die uw kinderen kunnen gebruiken.

Zoodles biedt bijvoorbeeld een kindveilige omgeving. Er is een gratis versie voor Windows-pc's en Mac's, en voor Android- en iOS-tablets en smartphones. De premium-versie, die $ 8 per maand kost, omvat het blokkeren van advertenties, tijdslimieten en andere functies.

Een andere alternatieve kindveilige browser is Maxthon, terwijl de browsers die u nu gebruikt, ingebouwde hulpmiddelen hebben.

Als u de Chrome-browser gebruikt, kunt u een 'bewaakt profiel' instellen. Dit blokkeert expliciete zoekresultaten, toont u welke websites uw kinderen hebben bezocht en beperkt zelfs naar welke websites ze kunnen gaan. De beperkingen werken op twee manieren:

 1. U kunt een lijst met goedgekeurde websites hebben en uw kinderen kunnen alleen die sites bezoeken.
 2. OF - u kunt een lijst met websites vooraf verbieden en uw kinderen kunnen elke site bezoeken, behalve die op uw verboden lijst.

Meer informatie hier: https://support.google.com/chrome/answer/3463947/?hl=en

Bekijk ook deze kindveilige zoekmachines:

 • Veilig zoeken Kinderen: http://www.safesearchkids.com/
 • KidRex: http://www.kidrex.org/
 • Visnet: http://www.kiddle.co/
 • Kidtopia: http://www.kidtopia.info/

8. Vergrendel apps voor de jongste kinderen

Als je je kind met je telefoon op de achterbank van de auto wilt laten spelen zonder je zorgen te maken dat het het verprutst of op internet surft voor enge inhoud, doe dit dan: open een app voor het kind en stel het vervolgens in zodat ze kan de app niet afsluiten.

Op telefoons met Android 5 en hoger wordt dit 'scherm vastzetten' genoemd.

Ga eerst naar instellingen > Veiligheid > Scherm vastzetten en schakel deze in en schakel ook 'Vraag om pincode in voordat u de koppeling ongedaan maakt'.

Laad vervolgens uw app, druk op de overzichtsknop - het kleine vierkantje rechtsonder - en veeg omhoog totdat u een speldenpictogram in de rechteronderhoek ziet verschijnen. Nu heeft uw kind uw pincode nodig om van app te wisselen.

Scherm vastzetten op Android

Op iPhones en iPads wordt dit 'Guided Access' genoemd.

Ga eerst naar instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Begeleide toegang begeleide toegang in te stellen. Wanneer u zich vervolgens in de app bevindt die u wilt vergrendelen, klikt u driemaal op de startknop om de instellingen voor Begeleide toegang te openen. U kunt Guided Access uitschakelen met een pincode of door deze in te stellen voor gebruik met uw Touch ID via instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Begeleide toegang > Toegangscode-instellingen.

9. Gebruik een app die de tijd beperkt die uw kind online doorbrengt

Volgens het Pew Research Institute heeft 50 procent van de ouders tools voor ouderlijk toezicht gebruikt om de online activiteiten van hun kind te blokkeren, te controleren of te filteren.

De ScreenTime-app is beschikbaar voor Apple-, Android- en Amazon-apparaten. De app is gratis voor één kind en biedt de mogelijkheid om het apparaat op afstand te controleren en de web- en zoekgeschiedenis van uw kind te bekijken. Een premiumversie van $ 4 per maand voegt dagelijkse tijdslimieten toe, de mogelijkheid om apps te blokkeren en het gebruik van het apparaat te blokkeren tijdens schooluren of na het slapengaan.

Alternatieve apps:

 • MMGuardian: http://www.mmguardian.com/
 • Mobiele voogd: https://www.mobileguardian.com/
 • Net Nanny: https://www.netnanny.com/
 • TeenSafe: https://www.teensafe.com/
 • Verizon-familie https://www.verizonwireless.com/support/verizon-familybase-and-usage-controls/
 • Norton Family: https://family.norton.com
 • Mobicip: http://www.mobicip.com/

Er zijn ook enkele James Bond-type apps die er zijn. Hiermee kunt u de locatie van uw kind volgen, hun e-mails en sms-berichten lezen en hun Snapchats en andere communicatie bespioneren.

Wees hier voorzichtig mee. Wilt u het vertrouwen van uw kind verliezen? Vraag jezelf af of je een cyberoorlog wilt aangaan met een tiener die zou kunnen escaleren met behulp van anti-spyware-applicaties en brandertelefoons.

10. Zorg ervoor dat uw kinderen alleen veilige chatrooms gebruiken

Sommige kindvriendelijke platforms bieden chatrooms waar kinderen met andere kinderen kunnen praten. Bekijk eerst de sites om er zeker van te zijn dat iemand de chatrooms bewaakt.

En leer uw kinderen niet om hun echte identiteit op dergelijke platforms te delen, maar in plaats daarvan anonieme schermnamen te gebruiken.

Leer, onderricht en praat met uw kinderen

11. Leer uw kinderen niet te reageren op berichten van vreemden

Als ze een sms, instant message, e-mail of social media-bericht ontvangen van iemand die ze niet kennen, moeten ze het meteen verwijderen.

Zorg ervoor dat ze weten het niet te openen, er niet op te reageren en natuurlijk niet op links of bijlagen te klikken.

Als die meisjes van Pretty Little Liars dat advies hadden opgevolgd, zou de show na één aflevering voorbij zijn.

12. Leer uw kinderen over de risico's van 'sexting'

Vorig jaar heeft het ministerie van Justitie in een rapport aan het Amerikaanse Congres onthuld dat de grootste groeiende bedreiging voor kinderen iets is dat 'sextortion' wordt genoemd.

Het is al erg genoeg als minderjarigen naaktfoto's van zichzelf naar vriendjes of vriendinnen sturen, en die beelden vervolgens aan anderen verspreiden.

Naast de psychische schade overtreden kinderen die zowel de 'sexts' verzenden als ontvangen de wet. Iets dat kan leiden tot vervolging en zelfs registratie als zedendelinquent.

En het wordt nog erger.

Volgens de FBI zijn de "sextortionists" pro geworden, met individuele criminelen die elk honderden kinderen richten. Ze doen alsof ze even oud zijn als hun slachtoffers. Ze bedriegen of dwingen ze vervolgens om kinderpornografie voor hen te produceren. Ze laten ze zelfs vrienden en broers en zussen werven.

In een beoordeling van drieënveertig van dergelijke gevallen constateerde de FBI dat twee slachtoffers zelfmoord pleegden en tien anderen probeerden zelfmoord te plegen. Slachtoffers hebben ook hun cijfers achteruitgaan, stoppen met school, worden depressief en bezighouden met snijden en andere vormen van zelfbeschadiging.

Het National Center for Missing and Exploited Children zegt dat de meldingen van sextortion in de eerste maanden van 2016 met 150 procent zijn gestegen. Dit was in vergelijking met dezelfde periode in 2014. 

In 4 procent van de sextortionrapporten, de kinderen die zich bezighouden met zelfbeschadiging, dreigde zelfmoord of poging tot zelfmoord als gevolg van het slachtofferschap, zei het Centrum.

13. Waarschuw uw kinderen over het delen van bestanden

Het uploaden van illegale bestanden is natuurlijk - illegaal!

En dat geldt ook voor downloaden - hoewel tegenwoordig minder mediabedrijven kinderen lijken te vervolgen. Hoewel het downloaden van illegale bestanden ook andere risico's met zich meebrengt, zoals virussen.

Gelukkig zijn er nu veel gratis en goedkope services waar kinderen en tieners video's en muziek kunnen krijgen.

14. Waarschuw uw kinderen voor online peilingen en enquêtes

Er zijn veel leuke, onschadelijke peilingen, zoals degene die je vertelt wat voor soort poedel je bent. Maar veel mensen vragen om te veel persoonlijke informatie en kunnen uw kinderen op de e-maillijsten van spammers zetten of ze openstellen voor identiteitsdiefstal.

Veel volwassenen hebben een apart e-mailaccount voor wanneer ze een e-mailadres moeten opgeven om zich voor iets te registreren. Als uw kind een legitieme reden heeft om vragenlijsten in te vullen die een e-mailadres nodig hebben, overweeg dan om hen te helpen bij het opzetten van een eigen tweede e-mailaccount.

15. Waarschuw uw kinderen dat ze te dicht bij vreemden komen

Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet nadat je bijvoorbeeld met hem hebt gecommuniceerd via een online dating-app, weet je dat je de vergadering op een openbare locatie, zoals een koffiehuis, moet instellen en vrienden moet laten weten waar je bent.

Dit is gezond verstand.

Maar kinderen en tieners missen vaak dat basale gezond verstand - of kunnen worden misleid om hun online relaties geheim te houden.

Natuurlijk kunnen roofdieren ook communiceren met potentiële doelen via traditionele post, of ze ontmoeten bij bushaltes. Maar internet stelt hen in staat hun activiteiten enorm op te schalen.

Aanvallers kunnen online relaties gebruiken om kinderen te lokken om hen persoonlijk te ontmoeten. Of, vaker, zullen ze proberen kinderen te misleiden om onnodige aankopen te doen, of om informatie, foto's of video's te delen.

Ken de online vrienden van uw kinderen. En bevestig, net als bij offline vrienden, hun identiteit en praat met de ouders van die kinderen. Zorg ervoor dat die "kinderen" in feite kinderen zijn.

16. Help uw kinderen met cyberpesten om te gaan

Cyberpesten treft tot 15 procent van de kinderen, volgens een rapport dat vorig jaar werd uitgebracht door de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine.

En de tarieven zijn zelfs hoger voor kinderen met overgewicht, gehandicapten of LGBT, of leden van een minderheidsgroep.

Slachtoffers hebben fysieke problemen zoals slapen, maagklachten en hoofdpijn, samen met psychologische effecten, zoals depressie, angst en alcohol- en drugsgebruik.

Laat uw kinderen weten dat ze zich tot u kunnen wenden voor hulp en ontdek welke bronnen beschikbaar zijn bij uw lokale scholen.

U moet berichten en ander bewijsmateriaal van cyberpesten opslaan. Meld de pestkop in eerste instantie bij het betreffende social media platform. Vervolgens naar de telefoon of internetprovider, evenals naar de school, of lokale wetshandhavingsinstanties. En blokkeer de pestkop van de sociale media-, telefoon- of e-mailaccounts van uw kind.

Meer informatie hier:

 • StopBullying.org: https://www.stopbullying.gov/cyberbullying/
 • KidsHealth: http://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html
 • Anti-Defamation League: http://www.adl.org/education-outreach/bullying-cyberbullying/
 • Cyberpesten Onderzoekscentrum: http://cyberbullying.org/
 • Common Sense Media: https://www.commonsensemedia.org/cyberbullying
 • Maak veilig verbinding: http://www.connectsafely.org/tips-to-help-stop-cyberbullying/
 • Cyberpesten verwijderen: http://endcyberbullying.net/what-to-do-if-youre-a-victim/
 • NoBullying.com: https://nobullying.com/

17. Geef het goede voorbeeld

Hoeveel babyfoto's en vakantiefoto's heb je online gepost? Voordat je je kinderen lesgeeft over veilig blijven, moet je ervoor zorgen dat je zelf een goed model bent. Lees meer over de privacy-instellingen in de sociale media-apps die u het meest gebruikt en controleer vervolgens of u geen persoonlijke, persoonlijke momenten deelt met het hele internet.

En rijd niet tijdens het sms'en of praten aan de telefoon. Wacht tot we allemaal die zelfrijdende auto's hebben die ons zijn beloofd en sms je dan.

18. Stel regels in over wat uw kinderen online kunnen delen

Als volwassene weet je dat je voorzichtig moet zijn met welke informatie je online plaatst. U weet dat u uw financiële informatie of sofinummers niet moet delen met vreemden.

Zorg ervoor dat uw kinderen de regels kennen en de redenen achter hen begrijpen. Zelfs schijnbaar onschadelijke informatie, zoals vakantiefoto's, kunnen criminelen laten weten wanneer uw huis leeg is.

Sommige informatie, zoals een grappige foto van uw kat in de sneeuw, is veilig om met iedereen te delen. Andere dingen, zoals vakantieplannen, zijn prima om te delen met familie en goede vrienden. En sommige dingen kunnen het beste helemaal niet online worden gedeeld.

De aanbevolen leeftijd voor kinderen om hun eigen sociale media-accounts te hebben is 13.

Het Family Online Safety Institute heeft hier een voorbeeld van een online veiligheidscontract voor de familie: https://www.fosi.org/good-digital-parenting/family-online-safety-contract/

19. Voeg je kinderen toe als 'vriend'

Als uw kinderen hun eigen accounts hebben op Twitter, Facebook, Google Plus, Instagram, Snapchat of andere sociale mediasites, volg of bevriend ze.

Laat je kinderen je niet vertellen dat andere ouders dit niet doen. Volgens het Pew Research Center is 83 procent van de ouders bevriend met hun tienerkind op Facebook.

Je zult kunnen zien of ze ongepaste dingen online plaatsen en kunnen ingrijpen voordat de problemen escaleren.

Het is niet waterdicht. Er zijn manieren waarop kinderen hun communicatie voor u verborgen kunnen houden. En als u te streng toezicht houdt, kan dit ervoor zorgen dat uw kinderen geheimzinniger worden.

20. Stel limieten in voor hoeveel tijd uw kinderen online kunnen doorbrengen

Volgens een recent nationaal onderzoek brengen tweens gemiddeld zes uur per dag door met hun apparaten, en dat is exclusief de tijd besteed aan school of huiswerk. En tieners brengen elke dag een verbazingwekkende negen uur door naar hun schermen te staren..

Natuurlijk luistert een deel daarvan naar Spotify tijdens het sporten. Maar het grootste deel van de tijd wordt besteed aan het bekijken van video's, het spelen van games en het gebruik van sociale media.

De American Academy of Paediatrics beval aan om kinderen jonger dan twee jaar helemaal geen schermtijd te geven, met conservatieve limieten met betrekking tot de schermtijd voor oudere kinderen. Eind 2016 evalueerde de organisatie het huidige onderzoek opnieuw en maakte de aanbevelingen los. Ze suggereren nu dat wat schermtijd, videochats met familieleden en educatieve toepassingen bijvoorbeeld waardevol kunnen zijn voor zelfs de jongste kinderen.

Nu suggereert de organisatie dat gezinnen een Family Media Plan maken.

Ze bevelen ouders ook aan:

 • Beperk het gebruik van schermen tijdens de maaltijd en gedurende een uur voor het slapen gaan.
 • Beperk de verleiding van het kind om apparaten op alle uren van de nacht te controleren door ze niet 's nachts op te laden in hun kamers.

21. Aanvullende bronnen

Internet doet ertoe: Bronnen voor ouders die kinderen online willen beschermen, met leeftijdspecifieke handleidingen, gratis apps en checklists voor apparaatveiligheid. https://www.internetmatters.org/

Family Online Safety Institute: Ouderschapsgidsen en nieuws en rapporten over online veiligheidskwesties. https://www.fosi.org/

Veilig, slim & social: Trainingsgidsen voor sociale media en veiligheidstips voor ouders en opvoeders. https://safesmartsocial.com/

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me