Internetes biztonság gyerekeknek (20 tipp a szülők számára)

Ha olyan vagy, mint én, és ingyenes technikai támogatásként használja a gyerekeit, amikor a vezeték nélküli útválasztót vagy a tv-készüléket úgy kell konfigurálnia, hogy vicces macskás videókat játsszon, akkor kísértésnek kell hagynia, hogy a gyerekek vigyázzanak a saját online biztonságukra is..


Nagy hiba lehet.

Noha gyermekei esetleg szakemberek lennének a technológiában, ők nem szakértők a kockázat értékelésében.

Ön már tudja, hogy ha nem vezetik, akkor könnyű manipulálni a gyermekeket a dohányzásban, az alkoholfogyasztásban, a gyorshajtásban, a zaklatásban és természetesen a sziklákról való ugrásban, mert minden barátja ezt csinálja..

A hibák sok kárt okozhatnak. Mindent a drága ransomware fertőzésektől, a személyazonosság-lopásoktól, a barátság elvesztésétől kezdve a gyermeke életének veszélyeztetéséig.

Mint az offline világban, iránymutatást kell adnia, meg kell határoznia a határokat, és gyermeke életkorától és érettségi szintjétől függően biztosítékokat kell bevezetnie..

Azt is tudnia kell, hogy a fenyegetések honnan származnak.

Contents

10 dolog, amit most megtehetsz gyermekei online védelme érdekében

1. Tegye biztonságossá a YouTube-ot gyermekei számára

A YouTube az új gyermekek TV-je.

Ez az egyik legnépszerűbb webhely, de ezek a videók nem mindegyike lesz megfelelő gyermekeinek.

De a webhelynek van néhány biztonsági funkciója, és ezeket ki kell használnia.

Az asztali oldalon, ha lefelé görget a képernyő aljára, megjelenik egy „Korlátozott mód” beállítás. Ez elrejti a nem megfelelő tartalmat megjelölt videókat.

A mobilalkalmazásokban kattintson a jobb felső sarokban található három pontra, majd kattintson a gombra Beállítások > Tábornok és görgessen lefelé, amíg meg nem jelenik a „Korlátozott mód” opció.

YouTube korlátozott mód

2. Segítsen gyermekeinek az adatvédelmi ellenőrzések beállításában a közösségi média fiókjain

Ha gyermekei üzeneteket, képeket vagy videókat osztanak meg a Facebookon, az Instagramon és más platformokon, lehet, hogy nem tudják, hogy ki láthatja üzenetüket.

A legtöbb alkalmazásnak vannak adatvédelmi beállításai, amelyek azonban lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy ellenőrizzék, kiket engednek az életükbe.

Itt találhatók a linkek a legnépszerűbb alkalmazások adatvédelmi beállításaival kapcsolatos információkhoz:

 • Facebook: https://www.facebook.com/help/325807937506242/
 • Instagram: https://help.instagram.com/116024195217477/
 • Snapchat: https://support.snapchat.com/a/privacy-settings
 • WhatsApp: https://www.whatsapp.com/faq/en/general/21197244
 • Kik: https://kikinteractive.zendesk.com/hc/en-us/articles/217680888-How-can-I-keep-my-Kik-account-private-
 • Ask.fm: http://safety.ask.fm/safety-tools/

3. Telepítse a vírusvédelmet a számítógépére és a mobil eszközökre

A gyerekek ugyanolyan sebezhetők, mint a mi többiünk, ha nem is inkább, akkor a rossz linkekre kattintva és a rosszindulatú szoftvereket letölthetjük.

Megvédeni őket és eszközeiket mindegyikre telepítsen antivírus szoftvert.

Vannak kiváló ingyenes termékek, amelyek megbízható márkáktól szerezhetők be.

 • Avast: https://www.avast.com
 • Avira: https://www.avira.com/
 • BitDefender (ingyenes): https://www.bitdefender.com/solutions/free.html
VPN (másik lehetőség)

Fontolja meg a virtuális magánhálózat használatát is. A megfelelő VPN megtalálásához tekintse meg a Legjobb VPN diagramot, vagy keresse meg az ingyenes VPN-eket.

4. Állítson be külön fiókot a gyermekei számára a számítógépén

Ha megoszt egy eszközt gyermekeivel, fontolja meg külön fiók vagy fiókok létrehozását. Minden fióknak saját kezdőképernyője lesz, és az eszköztől és a platformtól függően a szolgáltatások, az alkalmazások és az engedélyek eltérő választéka áll rendelkezésre.

Ez segít megvédeni saját adatait vagy videóinak ajánlásait. Ezenkívül testreszabott biztonsági és adatvédelmi beállításokat is beállíthat minden gyermek számára.

A Windows számítógépeken új felhasználói fiókot állíthat be gyermekei számára. Menj a beállításokhoz > Fiókok > Adj hozzá egy családtagot > Adj hozzá egy gyermeket.

Windows 10 gyerek fiók

Letilthatja bizonyos alkalmazásokat, játékokat vagy webhelyeket, vagy beállíthatja a képernyő időbeli korlátozásait. További információt a https://account.microsoft.com/family oldalon talál.

Apple számítógépeken, beállíthat szülői felügyeletet egyes felhasználói fiókokhoz. Ez lehetővé teszi a felnőtt webhelyekhez való hozzáférés korlátozását. További információ itt: https://support.apple.com/en-us/HT201813

5. Állítson be külön fiókot gyermekeinek a mobil eszközökön

Android szülői felügyeletA táblagépek és az okostelefonok több felhasználói fiókot is lehetővé tesznek ugyanazon az eszközön.

Az Android táblagépeken korlátozott fiókot hozhat létre gyermeke számára, korlátozva, hogy mely alkalmazásokat használhatja.

Android telefonokon új felhasználói fiókot hozhat létre gyermekének. A jelenleg elérhető egyetlen fiókkorlátozás az, hogy kikapcsolja a telefonhívások és a szöveges üzenetek küldésének lehetőségét.

Ennek ellenére korlátozhatja a Google Play-fiókjukat. Menj Beállítások > Szülői felügyelet és kapcsolja be őket. Különleges tartalmi korlátozásokat állíthat be az alkalmazásokra és a játékokra, a filmekre, a TV-re, a könyvekre és a zenére.

Az Apple oldalán, Az iPhone és az iPad készülékek vezérlik az alkalmazásokat és a funkciókat, a tartalmat és a privát beállításokat. Indítsa el a Beállítások alkalmazást, és ugorjon a Tábornok > korlátozások majd érintse meg a „Korlátozások engedélyezése” elemet.

6. Biztosítsa a játékrendszereket

Ne felejtsük el, hogy a játékkonzol manapság internetes eszköz is. A gyerekek letölthetnek játékokat, vásárolhatnak játékon belül és akár szörfözhetnek az interneten.

A legtöbb eszköz rendelkezik olyan funkciókkal, amelyek lehetővé teszik:

 • Korlátozza a gyermekek számára elérhető tartalom típusát
 • Korlátozza vásárlásaikat és…
 • … Korlátozhatják vagy kikapcsolhatják a webböngészést.

7. Fontolja meg a gyerekek számára biztonságos böngészők és keresőmotorok használatát

A további irányítás érdekében telepíthet egy gyerek számára biztonságos böngészőt gyermekei számára.

A Zoodles például gyermekbiztonsági környezetet kínál. Van egy ingyenes verzió a Windows PC-khez és Mac-ekhez, valamint Android és iOS táblagépekhez és okostelefonokhoz. A prémium verzió, amely havonta 8 dollárba kerül, magában foglalja a hirdetések blokkolását, a határidőket és az egyéb funkciókat.

Egy másik alternatív gyerekbiztos böngésző a Maxthon, míg a most használt böngészők tartalmaznak néhány beépített eszközt.

Ha a Chrome böngészőt használja, beállíthat egy „felügyelt profilt”. Ez blokkolja az explicit keresési eredményeket, megmutatja, hogy mely webhelyeken látogatott gyermekei, sőt korlátozza azt is, hogy mely webhelyekre látogathat. A korlátozások kétféle módon működnek:

 1. Rendelkezhet jóváhagyott webhelyek listájával, és gyermekei csak ezeket a webhelyeket látogathatják meg.
 2. VAGY - előzetesen betilthatja a webhelyek listáját, és gyermekei bármilyen webhelyet meglátogathatnak, kivéve a tiltott listán szereplőket.

További információ itt: https://support.google.com/chrome/answer/3463947/?hl=hu

Ellenőrizze a következő gyerekek számára biztonságos keresőgépeket:

 • Biztonságos keresés gyerekeknek: http://www.safesearchkids.com/
 • KidRex: http://www.kidrex.org/
 • Rekesztőháló: http://www.kiddle.co/
 • Kidtopia: http://www.kidtopia.info/

8. Zárjon be alkalmazásokat a legkisebb gyermekek számára

Ha azt akarja, hogy gyermeke játsszon a telefonjával az autó hátsó ülésén, anélkül hogy aggódna, hogy összezavarodja, vagy szörfözés az interneten a hátborzongató tartalom érdekében, akkor tegye ezt: nyisson meg egy alkalmazást a gyermek számára, majd állítsa be úgy, hogy nem tud kilépni az alkalmazásból.

Az Android 5-ös vagy újabb verziót futtató telefonokon ez a képernyő rögzítése.

Először menj ide Beállítások > Biztonság > A képernyő rögzítése kapcsolja be és kapcsolja be, és engedélyezze a „PIN-kód kérése a leválasztás előtt” elemet is.

Ezután töltse be az alkalmazást, nyomja meg az áttekintő gombot - a jobb alsó sarokban lévő kis négyzetet -, és húzza felfelé, amíg a jobb alsó sarokban megjelenik egy csap ikon. Most gyermekének szüksége lesz a PIN-kódjára az alkalmazások váltásához.

Képernyő rögzítése az Androidon

Az iPhone készülékeken és az iPad készülékeken ezt „irányított hozzáférésnek” hívják.

Először menj ide Beállítások > Tábornok > Megközelíthetőség > Irányított hozzáférés az irányított hozzáférés beállításához. Ezután, amikor az alkalmazásban van, amelyet be szeretne zárni, háromszor kattintson a Kezdőlap gombra, hogy megjelenjen az irányított hozzáférés beállításai. Az irányított hozzáférést kikapcsolhatja akár egy PIN-kóddal, akár úgy, hogy beállítja, hogy működjön az Ön Touch ID-jével Beállítások > Tábornok > Megközelíthetőség > Irányított hozzáférés > Jelszóbeállítások.

9. Használjon olyan alkalmazást, amely korlátozza gyermeke online időt

A Pew Kutatóintézet szerint a szülők 50% -a szülői felügyeleti eszközöket használt gyermeke online tevékenységeinek blokkolására, figyelésére vagy szűrésére.

A ScreenTime alkalmazás elérhető Apple, Android és Amazon eszközökhöz. Az alkalmazás egy gyermek számára ingyenes, és magában foglalja az eszköz távoli felügyelete, valamint a gyermeke internetes és keresési előzményeinek megtekintését. A havonta 4 dolláros prémium verzió hozzáadja a napi időkorlátozásokat, az alkalmazások blokkolásának és az eszköz használatának akadályozását iskolai órákban vagy lefekvés után.

Alternatív alkalmazások:

 • MMGuardian: http://www.mmguardian.com/
 • Mobile Guardian: https://www.mobileguardian.com/
 • Net Nanny: https://www.netnanny.com/
 • TeenSafe: https://www.teensafe.com/
 • Verizon familyBase: https://www.verizonwireless.com/support/verizon-familybase-and-usage-controls/
 • Norton család: https://family.norton.com
 • Mobicip: http://www.mobicip.com/

Vannak James Bond típusú alkalmazások is. Ezek lehetővé teszik a gyermek tartózkodási helyének nyomon követését, az e-mailek és szöveges üzenetek elolvasását, valamint a pillanatfelvételek és egyéb kommunikáció kémkedését..

Legyen óvatos ezekkel. El akarja veszíteni gyermeke bizalmát? Kérdezd meg magadtól, hogy szeretnének-e kiberháborút folytatni egy tinédzserrel, amely spyware-ellenes alkalmazások és égető telefonok segítségével ezek felé terjedhet..

10. Győződjön meg arról, hogy gyermekei csak biztonságos csevegőszobákat használnak

Néhány gyerekbarát platform csevegőszobákat kínál, ahol a gyerekek beszélgethetnek más gyerekekkel. Először vegye be a webhelyeket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy valaki figyeli-e a csevegőszobákat.

És tanítsa meg gyermekeit, hogy ne osszák meg valós identitásukat az ilyen platformokon, hanem anonim képernyőnevek használatát használják.

Tanítson, neveljen és beszéljen gyermekeivel

11. Tanítsa meg gyermekeit, hogy ne reagáljanak az idegenek üzeneteire

Ha szöveges üzenetet, azonnali üzenetet, e-mailt vagy közösségi média üzenetet kap olyan személytől, akit nem ismernek, akkor azonnal törölnie kell azt..

Ügyeljen arra, hogy tudják, nem nyitják meg, nem válaszolnak rá, és természetesen nem kattintanak semmilyen linkre vagy mellékletre.

Ha azok a Pretty Little Liars lányok követnék ezt a tanácsot, akkor a show egy epizód után véget ért volna.

12. Nevelje meg gyermekeit a „sexting” kockázatairól

Tavaly az Egyesült Államok Kongresszusának címzett jelentésben az Igazságügyi Minisztérium feltárta, hogy a gyermekeket fenyegetõ legnagyobb veszélyt a szexuális zaklatásnak nevezik.

Ez elég rossz, ha a kiskorúak meztelen képeket küldenek barátoknak vagy barátnőknek, majd ezeket a képeket másoknak terjesztik.

A pszichológiai károkon kívül a gyermekek, akik egyszerre küldik és fogadják a „sextet”, megsértik a törvényt. Valami, amely büntetőeljárást és szexuális bűncselekményként nyilvántartásba vétel eredményezhet.

És még rosszabb lesz.

Az FBI szerint a „szexuális zaklatók” támogatták az egyes bűnözőket, akik mindegyik gyermeket több százra célozták meg. Úgy tesznek, mintha az áldozatok azonos korúak lennének. Ezután becsapják vagy kényszerítik őket gyermekpornográfia előállítására számukra. Még barátokat és testvéreket toboroznak.

Negyvenhárom ilyen eset áttekintésénél az FBI megállapította, hogy két áldozat öngyilkosságot követett el, tíz másik pedig megpróbálta megölni magát. Az áldozatok fokozatosan csökkennek, kimaradnak az iskolából, depresszióssá válnak, és vágásban vagy más típusú önkárosodásban vesznek részt.

Az eltűnt és kizsákmányolt gyermekek nemzeti központja szerint a szexuális kínzásról szóló beszámolók száma 2016 első néhány hónapjában 150 százalékkal nőtt. Ez volt összehasonlítva a 2014 azonos időszakával.. 

A szexuális zaklatásról szóló beszámolók 4% -ában a gyermekek önkárosító tevékenységet folytattak, öngyilkosságot fenyegettek vagy öngyilkossági kísérletet kezdenek az áldozattá válás eredményeként..

13. Figyelmeztesse a gyerekeket a fájlmegosztásról

Az illegális fájlok feltöltése természetesen illegális!

És a letöltés is - bár úgy tűnik, hogy manapság kevesebb médiavállalat üldözi a gyerekeket. Az illegális fájlok letöltése más kockázatokat is magában hordoz, például vírusokat.

Szerencsére manapság számos ingyenes és olcsó szolgáltatás található, ahol a gyerekek és a tizenévesek videót és zenét tölthetnek le.

14. Figyelmeztesse gyermekeit az online szavazásokról és felmérésekről

Sok szórakoztató, ártalmatlan közvélemény-kutatás van odakint, például az, amely elmondja, hogy milyen uszkár vagy. De sokan túl sok személyes információt kérnek, és feltehetik gyermekeiket a spamküldők e-mail listáira, vagy megnyithatják őket személyazonosság-lopás céljából..

Sok felnőttnek külön e-mail fiókja van, amikor megadnia kell egy e-mail címet, hogy regisztráljon valamit. Ha gyermekének jogos indokai vannak e-mail címet igénylő kérdőívek kitöltésére, érdemes segíteni nekik egy második e-mail fiók létrehozásában..

15. Figyelmeztesse gyermekeit, hogy túl közel kerüljenek az idegenekhez

Amikor először találkozik valakivel, mondjuk, amikor online társkereső alkalmazás segítségével kommunikál velük, akkor tudod, hogy a találkozót nyilvános helyen, például egy kávéházban helyezze el, és tudatja a barátait, hogy hol tartózkodik..

Ez a józan ész.

De a gyermekek és a tizenévesek gyakran hiányoznak az alapvető józan észből - vagy becsapják őket az online kapcsolataik titokban tartására.

Természetesen a ragadozók a hagyományos levél útján is kommunikálhatnak a lehetséges célokkal, vagy buszmegállókon találkozhatnak velük. De az Internet lehetővé teszi számukra, hogy nagy idő alatt méretezzék tevékenységüket.

A támadók online kapcsolatokat használhatnak arra, hogy gyermekeiket személyesen találkozzanak. Vagy gyakrabban megpróbálják becsapni a gyermekeket felesleges vásárlásokba, illetve információk, fényképek vagy videók megosztásába.

Ismerje meg gyermekei online barátait. És, mint az offline barátoknál, erősítse meg személyazonosságát, és beszéljen a gyerekek szüleivel. Ügyeljen arra, hogy azok a „gyerekek” valójában gyerekek.

16. Segítsen gyermekeinek az internetes zaklatás kezelésében

A zaklatás a gyermekek akár 15 százalékát érinti, mondja a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvostudományi Akadémia tavaly kiadott jelentése.

És az arányok még magasabbak a túlsúlyos, fogyatékossággal élő vagy LMBT gyermekek vagy egy kisebbségi csoport tagjai számára.

Az áldozatoknak fizikai problémái vannak, például alvás, gyomorpanaszok és fejfájás, valamint pszichológiai hatásokkal, például depresszió, szorongás, valamint az alkohol- és drogfogyasztás..

Mondja el gyermekeinek, hogy segítségért fordulhatnak Önhöz, és megtudhatja, milyen források állnak rendelkezésre a helyi iskolákban.

Mentse el az internetes zaklatás üzeneteit és egyéb bizonyítékait. Jelentsd a zaklatást elsősorban az érintett közösségi médiaplatformnak. Aztán a telefonos vagy internetszolgáltatónak, valamint az iskolának vagy a helyi rendészeti hatóságoknak. És blokkolja a zaklatást gyermeke közösségi média-, telefon- vagy e-mail fiókjaiból.

További információ itt:

 • StopBullying.org: https://www.stopbullying.gov/cyberbullying/
 • KidsHealth: http://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html
 • Rágalmazás elleni bajnokság: http://www.adl.org/education-outreach/bullying-cyberbullying/
 • Internetes zaklatás Kutatóközpont: http://cyberbullying.org/
 • Common Sense Media: https://www.commonsensemedia.org/cyberbullying
 • Csatlakoztassa biztonságosan: http://www.connectsafely.org/tips-to-help-stop-cyberbullying/
 • Az internetes zaklatás törlése: http://endcyberbullying.net/what-to-do-if-youre-a-victim/
 • NoBullying.com: https://nobullying.com/

17. Mutasson jó példát

Hány baba képet és nyaralási képet tett közzé az interneten? Mielőtt előadná a gyerekeket a biztonság megőrzéséről, győződjön meg arról, hogy maga is jó modell. Tudjon meg többet a leginkább használt közösségi média alkalmazások adatvédelmi beállításairól, majd ellenőrizze, hogy nem osztja meg magán, személyes pillanatait az egész internettel.

És ne vezessen, miközben sms vagy telefonon beszél. Várja meg, amíg mindannyian megvannak az önálló vezetésű autók, amelyekre megígértük, és akkor végezze el a sms-t.

18. Szabályokat állíthat be azzal kapcsolatban, hogy a gyerekeid megoszthatják online

Felnőttként tudod, hogy vigyázzon arra, hogy milyen információkat közöl az interneten. Tudja, hogy nem osztja meg pénzügyi adatait vagy társadalombiztosítási számát idegenekkel.

Győződjön meg arról, hogy a gyerekek ismerik a szabályokat, és megértik az okokat. Még a látszólag ártalmatlan információk, mint például a nyaralási képek, tudatosíthatják a bűnözőket, amikor üres a ház.

Bizonyos információkat, például egy vicces képet a macskáról a hóban, biztonságosan megoszthatunk mindenkivel. Más dolgok, mint például a nyaralási tervek, megoszthatók a családdal és a közeli barátokkal. És néhány dolgot a legjobb, ha nem osztják meg online.

A gyermekek számára az a javasolt kor, hogy saját szociális média-fiókkal rendelkezzenek.

A Család Online Biztonsági Intézettel itt található a család online biztonsági mintájának mintája: https://www.fosi.org/good-digital-parenting/family-online-safety-contract/

19. Adja hozzá gyerekeit "barátnak"

Ha gyermekeinek saját fiókja van a Twitteren, a Facebookon, a Google Pluszon, az Instagramon, a Snapkon vagy más közösségi média webhelyeken, kövesse vagy ismerje meg őket.

Ne hagyja, hogy gyermekei mondják neked, hogy más szülők nem teszik ezt. A Pew Kutatóközpont szerint a szülők 83% -a barátja tinédzserrel a Facebookon.

Láthatja, ha nem megfelelő dolgokat jelentenek-e online, és léphetnek be, mielőtt a problémák kibővülnek.

Nem bolondbiztos. Vannak olyan módok, amelyek segítségével a gyermekek rejtőzhetik kommunikációjukat tőled. És ha túl nehéz kezekkel jár a felügyelet során, akkor a gyermekei titkosabbak lehetnek.

20. Határozzon meg, mennyi időt tölthet gyermekei online

A közelmúltbeli országos felmérés szerint a tweedek átlagosan napi hat órát töltenek készülékükkel, és ez nem tartalmazza az iskolába vagy a házi feladatokra fordított időt. És a tizenévesek egy csodálatos kilenc órán keresztül töltenek a képernyőn bámulva..

Persze, hogy némelyik edzés közben hallgatja a Spotify-t. De az idő nagy részét videofilmekkel, játékokkal és szociális média felhasználásával töltik.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia azt javasolta, hogy a kettőnél fiatalabb gyermekek számára egyáltalán ne legyen képernyő-idő, konzervatív korlátokkal az idősebb gyermekek képernyő-idejére vonatkozóan. 2016 végén a szervezet újraértékelte a jelenlegi kutatásokat és elengedte ajánlásait. Most azt sugallják, hogy a képernyőn töltött idő, a hozzátartozókkal folytatott videobeszélgetések és az oktatási alkalmazások például értékes lehetnek a legfiatalabb gyermekek számára is.

A szervezet most azt javasolja, hogy a családok készítsenek egy Family Media Plan-t.

Azt is javasolják a szülőknek:

 • Korlátozza a képernyők használatát étkezés közben és egy órával lefekvés előtt.
 • Korlátozza a gyermek kísértését, hogy az eszközöket éjszaka minden órában ellenőrizze, és ne töltse fel őket éjjel a szobájukban.

21. További források

Internet ügyek: Források azoknak a szülőknek, akik a gyermekeket biztonságban akarják tartani az interneten, életkor-specifikus útmutatókkal, ingyenes alkalmazásokkal és eszközbiztonsági ellenőrző listákkal. https://www.internetmatters.org/

Családi Online Biztonsági Intézet: Szülői útmutatók, hírek és jelentések az online biztonsági kérdésekről. https://www.fosi.org/

Biztonságos, okos & Társadalmi: Közösségi média képzési útmutatók és biztonsági tippek a szülők és az oktatók számára. https://safesmartsocial.com/

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me