Internet-turvallisuus lapsille (20 vinkkiä vanhemmille)

Jos olet kuin minä ja käytät lapsiasi ilmaisena teknisenä tukena aina, kun sinun on määritettävä langaton reititin tai televisio pelaamaan hauskoja kissan videoita, niin on houkuttelevaa antaa lasten huolehtia myös omasta verkkoturvallisuudestaan.


Se voi olla iso virhe.

Vaikka lapsesi saattavat olla tekniikan asiantuntijoita, he eivät ole asiantuntijoita riskien arvioinnissa.

Tiedät jo, että ellei ohjata, on helppoa manipuloida lapsia tupakointiin, juomiseen, ylinopeuteen, kiusaamiseen ja tietenkin kalliolta hyppäämiseen, koska kaikki heidän ystävänsä tekevät sitä.

Virheet voivat aiheuttaa paljon vaurioita. Kaikkea kalliista ransomware-tartunnoista, identiteettivarkauksista, ystävyyssuhteiden menettämisestä lapsesi elämän vaarantamiseen.

Kuten offline-tilassa, sinun on annettava opastusta, asetettava rajat ja asetettava suojatoimenpiteet lapsesi iästä ja kypsyydestä riippuen.

Sinun on myös oltava tietoinen siitä, mistä uhat tulevat.

10 asiaa, jotka voit tehdä nyt suojataksesi lapsiasi verkossa

1. Tee YouTube turvalliseksi lapsillesi

YouTube on uusi lasten TV.

Se on yksi suosituimmista sivustoista siellä, mutta kaikki nämä videot eivät sovellu lapsillesi.

Sivustolla on kuitenkin joitain turvaominaisuuksia, ja sinun pitäisi hyödyntää niitä.

Jos vierität työpöydällä näytön alareunaan, näet ”Rajoitettu tila” -asetuksen. Tämä piilottaa videot, jotka on merkitty virheellisestä sisällöstä.

Napsauta mobiilisovelluksissa kolmea pistettä oikeassa yläkulmassa ja napsauta sitten asetukset > yleinen ja vieritä alaspäin, kunnes näet ”Rajoitettu tila” -vaihtoehdon.

YouTube-rajoitettu tila

2. Auta lapsiasi asettamaan yksityisyyden hallinta sosiaalisen median tileilleen

Jos lapsesi jakavat viestejä, kuvia tai videoita Facebookissa, Instagramissa ja muilla alustoilla, he eivät ehkä ole tietoisia kuka voi nähdä heidän viestinsä.

Useimmissa sovelluksissa on kuitenkin tietosuoja-asetukset, joiden avulla lapsesi voivat hallita sitä, kuka he antavat elämäänsä.

Tässä on linkit suosituimpien sovellusten tietosuoja-asetusten tietoihin:

 • Facebook: https://www.facebook.com/help/325807937506242/
 • Instagram: https://help.instagram.com/116024195217477/
 • Snapchat: https://support.snapchat.com/a/privacy-settings
 • WhatsApp: https://www.whatsapp.com/faq/fi/yleinen/21197244
 • Kik: https://kikinteractive.zendesk.com/hc/en-us/articles/217680888-How-can-I-keep-my-Kik-account-private-
 • Ask.fm: http://safety.ask.fm/safety-tools/

3. Asenna virustorjunta tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin

Lapset ovat yhtä haavoittuvia kuin muutkin, ellei vielä enemmän, napsauttamalla huonoja linkkejä ja lataamaan haittaohjelmia.

Asenna heihin ja heidän laitteisiinsa virustorjuntaohjelmat kaikkiin.

Luotettavien tuotemerkkien valikoimasta löytyy erinomaisia ​​ilmaisia ​​tuotteita.

 • Avast: https://www.avast.com
 • Avira: https://www.avira.com/
 • BitDefender (ilmainen): https://www.bitdefender.com/solutions/free.html
VPN (toinen vaihtoehto)

Harkitse myös virtuaalisen yksityisen verkon käyttöä. Löytääksesi sopivan VPN: n, katso paras VPN-kaavio tai selaa ilmaisia ​​VPN-osoitteita.

4. Luo erillinen tili lapsillesi tietokoneillesi

Jos jaat laitteen lasten kanssa, harkitse erillisen tilin tai tilien luomista. Jokaisella tilillä on oma aloitusnäyttö ja laitteesta ja alustasta riippuen erilainen valikoima ominaisuuksia, sovelluksia ja käyttöoikeuksia.

Tämä auttaa sinua suojaamaan omia tietojasi tai videosuosituksiasi. Sen avulla voit myös määrittää räätälöityjä suojaus- ja yksityisyysasetuksia jokaiselle lapselle.

Windows-tietokoneissa voit määrittää uuden käyttäjätilin lapsillesi. Mene asetuksiin > tilit > Lisää perheenjäsen > Lisää lapsi.

Windows 10 lapsitili

Voit estää tiettyjä sovelluksia, pelejä tai verkkosivustoja tai asettaa näytön aikarajoituksia. Lisätietoja on osoitteessa https://account.microsoft.com/family.

Apple-tietokoneissa, voit määrittää vanhempainvalvonnan joillekin käyttäjätileille. Tämän avulla voit rajoittaa pääsyä aikuisten verkkosivustoille. Lisätietoja täältä: https://support.apple.com/fi/FI/HT201813

5. Luo erillinen tili lapsillesi mobiililaitteilla

Android-käytönvalvontaTabletit ja älypuhelimet sallivat myös useita käyttäjätilejä samassa laitteessa.

Android-tablet-laitteilla voit luoda rajoitetun tilin lapsellesi ja rajoittaa sitä, mitä sovelluksia hän voi käyttää.

Android-puhelimissa voit luoda uuden käyttäjätilin lapsellesi. Ainoa tällä hetkellä käytettävissä oleva tilirajoitus on kuitenkin puhelinsoittojen ja tekstiviestien lähettämisen poistaminen käytöstä.

Voit kuitenkin rajoittaa heidän Google Play -tiliään. Mene asetukset > Lapsilukkosäädöt ja kytke ne päälle. Voit asettaa erityisiä sisältörajoituksia sovelluksille ja peleille, elokuville, TV: lle, kirjoille ja musiikille.

Omenan puolella, iPhonissa ja iPadsissa on sovellusten ja ominaisuuksien, sisällön ja yksityisten asetusten hallintalaitteet. Käynnistä Asetukset-sovellus ja siirry kohtaan yleinen > rajoitukset ja napauta ”Ota rajoitukset käyttöön”.

6. Suojaa pelijärjestelmäsi

Älä unohda, että pelikonsolisi on nykyään myös Internet-laite. Lapset voivat ladata pelejä ja tehdä pelin sisäisiä ostoksia ja jopa surffata verkossa.

Useimmissa laitteissa on ominaisuuksia, joiden avulla voit:

 • Rajoita sellaista sisältöä, jonka lapsesi voivat saada
 • Rajoita heidän ostoksiaan ja…
 • ... rajoittaa tai sammuttaa heidän verkkoselauksensa.

7. Harkitse lasten turvallisten selainten ja hakukoneiden käyttöä

Lisäohjausta varten voit asentaa lapsille turvallisen verkkoselaimen, jota lapsesi voivat käyttää.

Esimerkiksi Zoodles tarjoaa lapsille turvallisen ympäristön. Sieltä on ilmainen versio Windows PC- ja Mac-koneille sekä Android- ja iOS-tableteille ja älypuhelimille. Ensiluokkainen versio, joka maksaa 8 dollaria kuukaudessa, sisältää mainosten estämisen, aikarajoitukset ja muut ominaisuudet.

Toinen vaihtoehtoinen lapsiturvallinen selain on Maxthon, kun taas käyttämilläsi selaimilla on joitain sisäänrakennettuja työkaluja.

Jos käytät Chrome-selainta, voit määrittää ”valvotun profiilin”. Tämä estää täsmälliset hakutulokset, näyttää sinulle, millä verkkosivustoilla lapsesi vierailivat, ja jopa rajoittaa, mihin verkkosivustoihin he voivat käydä. Rajoitukset toimivat kahdella tavalla:

 1. Sinulla voi olla luettelo hyväksytyistä verkkosivustoista, ja lapsesi voivat käydä vain kyseisillä sivustoilla.
 2. TAI - voit kieltää verkkosivustojen luettelon ennakolta, ja lapsesi voivat käydä missä tahansa sivustossa lukuun ottamatta kiellettyjen luetteloiden sivuja.

Lisätietoja täältä: https://support.google.com/chrome/answer/3463947/?hl=fi

Katso myös nämä lapsille turvalliset hakukoneet:

 • Turvallinen haku lapsille: http://www.safesearchkids.com/
 • KidRex: http://www.kidrex.org/
 • Kiddle: http://www.kiddle.co/
 • Kidtopia: http://www.kidtopia.info/

8. Lukitse sovellukset nuorimmille lapsille

Jos haluat antaa lapsesi leikkiä puhelimellasi auton takapenkillä murehtimatta siitä, että se hämmentää sitä tai selata Internetissä kammottavaa sisältöä, tee tämä: avaa sovellus lapselle ja aseta se sitten niin, että he ei voi poistua sovelluksesta.

Puhelimissa, joissa on Android 5 tai uudempi, sitä kutsutaan näytön kiinnittämiseksi.

Ensin, mene asetukset > turvallisuus > Näytön kiinnitys kytke se päälle ja ota käyttöön myös “Pyydä PIN-koodi ennen irrottamista”.

Lataa sitten sovelluksesi, paina yleiskatsauspainiketta - pieni ruutu oikeassa alakulmassa - ja pyyhkäise ylös, kunnes näet tapin kuvaketta nousevan oikeassa alakulmassa. Nyt lapsi tarvitsee PIN-koodisi sovellusten vaihtamiseen.

Näytön kiinnitys Androidilla

IPhonissa ja iPadsissa tätä kutsutaan ”Ohjattu pääsy”.

Ensin, mene asetukset > yleinen > saavutettavuus > Opastettu pääsy ohjatun käytön määrittämiseksi. Sitten, kun olet sovelluksessa, johon haluat lukita, tuo kolme kertaa napsauttamalla aloituspainiketta avataksesi ohjatun käytön asetukset. Voit poistaa ohjatun käytön käytöstä joko PIN-koodilla tai asettamalla sen toimimaan kosketustietosi kautta asetukset > yleinen > saavutettavuus > Opastettu pääsy > Pääsykoodin asetukset.

9. Käytä sovellusta, joka rajoittaa lapsesi viettämää aikaa verkossa

Pew Research Institute: n mukaan 50 prosenttia vanhemmista on käyttänyt vanhempien valvontatyökaluja estääkseen, tarkkailemalla tai suodattamalla lapsensa verkkotoimintaa.

ScreenTime-sovellus on saatavana Apple-, Android- ja Amazon-laitteille. Sovellus on ilmainen yhdelle lapselle, ja se sisältää mahdollisuuden tarkkailla laitetta etänä ja nähdä lapsesi verkko- ja hakuhistoriaa. 4 dollaria kuukaudessa koskeva premium-versio lisää päivittäiset aikarajoitukset, mahdollisuuden estää sovelluksia ja estää laitteen käytön kouluilla tai nukkumaanmenon jälkeen.

Vaihtoehtoiset sovellukset:

 • MMGuardian: http://www.mmguardian.com/
 • Mobile Guardian: https://www.mobileguardian.com/
 • Verkkotyttö: https://www.netnanny.com/
 • TeenSafe: https://www.teensafe.com/
 • Verizon familyBase: https://www.verizonwireless.com/support/verizon-familybase-and-usage-controls/
 • Norton-perhe: https://family.norton.com
 • Mobicip: http://www.mobicip.com/

Siellä on myös joitain James Bond -tyyppisiä sovelluksia. Niiden avulla voit seurata lapsesi sijaintia, lukea hänen sähköpostejaan ja tekstiviestejään ja vakoilla heidän pikakuviaan ja muuta viestintää.

Ole varovainen näiden suhteen. Haluatko kadottaa lapsesi luottamuksen? Kysy itseltäsi, haluatko harrastaa kybersotaa sellaisen teini-ikäisen kanssa, joka voi levitä heille käyttämällä spyware-sovelluksia ja poltinpuhelimia.

10. Varmista, että lapsesi käyttävät vain turvallisia chat-huoneita

Jotkut lapsiystävälliset alustat tarjoavat chat-huoneita, joissa lapset voivat puhua muiden lasten kanssa. Tarkasta sivustot ensin varmistaaksesi, että joku seuraa chat-huoneita.

Ja opeta lapsiasi olemaan jakamatta todellista henkilöllisyyttään tällaisilla alustoilla, vaan käyttämään sen sijaan nimettömiä näyttönimiä.

Opeta, opeta ja puhu lapsesi kanssa

11. Opettakaa lapsiasi vastaamaan muukalaisten viesteihin

Jos he saavat tekstiviestin, pikaviestin, sähköpostiviestin tai sosiaalisen median viestin jollekulta, jota he eivät tunne, heidän on poistettava se heti.

Varmista, että he tietävät, ettei avata sitä, eivät vastaa siihen, ja tietysti, etteivät napsauta linkkejä tai liitteitä.

Jos ne Pretty Little Liarsin tytöt noudattaisivat neuvoja, show olisi ollut ohi yhden jakson jälkeen.

12. Kouluta lapsiasi seksittymisen riskeistä

Viime vuonna Yhdysvaltain kongressille osoitetussa raportissa oikeusministeriö paljasti, että suurin kasvava uhka lapsille on jotain, jota kutsutaan seksiporkaukseksi.

Se on tarpeeksi huonoa, kun alaikäiset lähettävät alastomia kuvia itsestäsi poikaystäville tai tyttöystäville ja nämä kuvat jaetaan sitten muille.

Psykologisten vahinkojen lisäksi lapset, jotka sekä lähettävät että vastaanottavat sekstejä, rikkovat lakia. Jotain, joka voi johtaa syytteeseen asettamiseen ja jopa rekisteröintiin seksuaalirikollisena.

Ja se pahenee.

FBI: n mukaan "seksuaalipyrkistöt" ovat menneet ammattimaisiksi, ja yksittäiset rikolliset ovat kohdistaneet satoja lapsia kukin. He teeskentelevät olevansa saman ikäisiä kuin heidän uhrinsa. Sitten he huijaavat tai pakottavat heitä tuottamaan lapsipornografiaa heille. He jopa saavat heidät rekrytoimaan ystäviä ja sisaruksia.

Tarkastellessaan neljäkymmentäkolme tällaista tapausta FBI totesi, että kaksi uhria teki itsemurhan ja kymmenen muuta yritti tappaa itsensä. Uhreilla on myös aste laskussa, he luopuvat koulusta, tulevat masentuneiksi ja tekevät leikkausta ja muuta itsemurhaa.

Kadonneiden ja hyväksikäytettyjen lasten kansallisen keskuksen mukaan sukupuoleen liittyviä ilmoituksia oli lisääntynyt 150 prosenttia vuoden 2016 ensimmäisten useiden kuukausien aikana. Tämä oli verrattuna vuoden 2014 vastaavaan ajanjaksoon.. 

Neljässä prosenttissa sukupuoliraporteista lapset tekivät itsensä vahinkoa, uhkasivat itsemurhaa tai yrittivät itsemurhaa uhriksi joutumisen seurauksena, keskus sanoi.

13. Varoita lapsiasi tiedostojen jakamisesta

Laittomien tiedostojen lähettäminen on tietysti laitonta!

Ja niin on lataaminen - vaikka harvemmat mediayritykset näyttävät syyttävän lapsia nykyään. Laittomien tiedostojen lataamiseen liittyy myös muita riskejä, kuten viruksia.

Onneksi siellä on nyt monia ilmaisia ​​ja edullisia palveluita, joista lapset ja teini-ikäiset voivat saada videoita ja musiikkia.

14. Varoita lapsiasi online-kyselyistä ja kyselyistä

Siellä on paljon hauskoja, vaarattomia kyselyjä, kuten sellainen, joka kertoo millainen villakoira olet. Mutta monet pyytävät liikaa henkilökohtaisia ​​tietoja ja voisivat laskea lapsesi roskapostittajien sähköpostilistoihin tai avata heidät identiteettivarkauksille..

Monilla aikuisilla on erillinen sähköpostitili, jolloin heidän on annettava sähköpostiosoite rekisteröidäksesi jotain. Jos lapsellasi on perusteltu syy täyttää sähköpostiosoitetta tarvitsevia kyselylomakkeita, harkitse heidän auttamista toisen oman sähköpostitilin perustamisessa.

15. Varoita lapsiasi pääsemästä liian lähelle muukalaisia

Kun tapaat jonkun ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun olet esimerkiksi kommunikoinut heidän kanssaan online-treffisovelluksen avulla, tiedät asettaa kokouksen julkiseen sijaintiin, kuten kahvilaan, ja kertoa ystävillesi missä olet..

Tämä on järkeä.

Mutta lapsilla ja teini-ikäisillä ei usein ole perusteltua järkeä - tai heidät saatetaan huijata pitämään online-suhteitaan salaisina.

Tietenkin saalistajat voivat myös kommunikoida mahdollisten kohteiden kanssa perinteisen postin kautta tai tavata ne bussipysäkillä. Mutta Internet antaa heille mahdollisuuden suurentaa toimintaansa isoina aikoina.

Hyökkääjät voivat käyttää online-suhteita houkuttaakseen lapsia tapaamaan heitä henkilökohtaisesti. Tai useammin he yrittävät huijata lapsia tarpeettomien ostojen tekemiseen tai tietojen, valokuvien tai videoiden jakamiseen.

Tunne lasten online-ystävät. Ja kuten offline-ystävien kanssa, vahvista heidän henkilöllisyytensä ja keskustele näiden lasten vanhempien kanssa. Varmista, että nuo ”lapset” ovat itse asiassa lapsia.

16. Auta lapsiasi käsittelemään verkkokiusaamista

Verikiusaaminen vaikuttaa jopa 15 prosenttiin lapsista, sanotaan kansallisten tiede-, tekniikka- ja lääketieteellisten akatemioiden viime vuonna julkaiseman raportin mukaan.

Ja hinnat ovat vielä korkeammat ylipainoisten, vammaisten tai LGBT-lasten tai vähemmistöryhmän jäsenten osalta.

Uhreilla on fyysisiä ongelmia, kuten nukkuminen, vatsavaivat ja päänsärky, sekä psykologisia vaikutuksia, kuten masennus, ahdistus sekä alkoholin ja huumeiden käyttö.

Kerro lapsillesi, että he voivat pyytää sinulta apua, ja selvittää, mitä resursseja sinulla on paikallisista kouluista.

Sinun tulisi tallentaa viestit ja muut todisteet verkkokiusaamisesta. Ilmoita kiusaaminen ensisijaisesti kyseiselle sosiaalisen median alustalle. Sitten puhelin- tai Internet-palveluntarjoajalle, samoin koululle tai paikallisille lainvalvontaviranomaisille. Ja estä kiusaaminen lapsesi sosiaalisesta mediasta, puhelin- tai sähköpostitileistä.

Lisätietoja täältä:

 • StopBullying.org: https://www.stopbullying.gov/cyberbullying/
 • KidsHealth: http://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html
 • Anti-kunnianloukkausliiga: http://www.adl.org/education-outreach/bullying-cyberbullying/
 • Verkkokiusaamisen tutkimuskeskus: http://cyberbullying.org/
 • Common Sense Media: https://www.commonsensemedia.org/cyberbullying
 • Yhdistä turvallisesti: http://www.connectsafely.org/tips-to-help-stop-cyberbullying/
 • Poista verkkokiusaaminen: http://endcyberbullying.net/what-to-do-if-youre-a-victim/
 • NoBullying.com: https://nobullying.com/

17. Aseta hyvä esimerkki

Kuinka monta vauvakuvaa ja lomakuvaa olet lähettänyt verkkoon? Ennen kuin luet lapsillesi turvallisuudesta, varmista, että olet itse hyvä malli. Tutustu eniten käyttämiesi sosiaalisen median sovellusten tietosuoja-asetuksiin. Tarkista sitten, ettet jaa yksityisiä, henkilökohtaisia ​​hetkiä koko Internetin kanssa.

Älä aja myöskään tekstiviestejä tai puhuessasi puhelimessa. Odota, kunnes meillä kaikilla on itsenäisiä autoja, joille meille on luvattu, ja tee sitten kutomaasi.

18. Aseta säännöt siitä, mitä lapsesi voivat jakaa verkossa

Aikuisena tiedät olla varovainen mitä tietoja postitat verkossa. Tiedät, että et jaa taloudellisia tietojasi tai sosiaaliturvanumeroitasi muukalaisten kanssa.

Varmista, että lapsesi tietävät säännöt ja ymmärtävät niiden taustalla olevat syyt. Jopa näennäisesti turhat tiedot, kuten lomakuvat, voivat antaa rikollisille tietää, kun talosi on tyhjä.

Jotkut tiedot, kuten hauska kuva kissasta lumessa, ovat turvallisia jakaa kaikkien kanssa. Muita juttuja, kuten loma-suunnitelmia, voi hienosti jakaa perheen ja läheisten ystävien kanssa. Ja joitain asioita ei parhaiten jaeta verkossa ollenkaan.

Suositeltu ikä lapsille, joilla on omat sosiaalisen median tilit, on 13.

Family Online Safety Institute -yrityksellä on esimerkki perheen verkkoturvallisuussopimuksesta täällä: https://www.fosi.org/good-digital-parenting/family-online-safety-contract/

19. Lisää lapsesi ystäväksi

Jos lapsillasi on omat tilit Twitterissä, Facebookissa, Google Plus, Instagram, Snapchat tai muissa sosiaalisen median sivustoissa, seuraa tai ystävä heitä.

Älä anna lasten kertoa, että muut vanhemmat eivät tee tätä. Pew Research Centerin mukaan 83 prosenttia vanhemmista on ystäviä teini-ikäisen lapsen kanssa Facebookissa.

Voit nähdä, julkaisevatko he sopimattomia asioita verkossa, ja voit astua sisään, ennen kuin ongelmat lisääntyvät.

Se ei ole tyhjä. On olemassa tapoja, joilla lapset voivat pitää viestinnän piilossa sinulta. Ja jos olet liian raskaana kädessäsi seurannassa, se voi aiheuttaa lapsillesi salaisempaa.

20. Aseta rajat, kuinka paljon aikaa lapsesi voivat viettää verkossa

Äskettäin tehdyn kansallisen tutkimuksen mukaan tweens viettää laitteillaan keskimäärin kuusi tuntia päivässä, mikä ei sisällä kouluun tai kotitehtäviin käytettyä aikaa. Ja teini-ikäiset viettävät uskomattoman yhdeksän tuntia päivässä katsomalla näytöjään..

Toki, osa siitä kuuntelee Spotifea harjoituksen aikana. Mutta suurin osa ajasta vietetään videoiden katseluun, pelien pelaamiseen ja sosiaalisen median käyttöön.

Amerikan lastentautiakatemia suositteli, että alle kahden-vuotiailla lapsilla ei tulisi olla näyttöaikaa ollenkaan, konservatiivisilla rajoituksilla, jotka koskevat vanhempien lasten näyttöaikaa. Vuoden 2016 lopulla organisaatio arvioi uudelleen nykyistä tutkimusta ja löysytti suosituksiaan. Nyt he ehdottavat, että jokin näyttöaika, videokeskustelu sukulaisten kanssa ja koulutussovellukset voivat olla arvokkaita jopa nuorimmille lapsille.

Nyt organisaatio ehdottaa, että perheet luovat Family Media Plan.

He suosittelevat myös vanhemmille:

 • Rajoita näyttöjen käyttöä aterioiden aikana ja tunti ennen nukkumaanmenoa.
 • Rajoita lapsen houkutusta tarkistaa laitteita kaikkina yötä, älä lataa niitä yön yli huoneisiinsa.

21. Lisäresursseja

Internet-asiat: Resurssit vanhemmille, jotka haluavat pitää lapset turvallisina verkossa, ikäkohtaisilla ohjeilla, ilmaisilla sovelluksilla ja laitteiden turvallisuusluetteloilla. https://www.internetmatters.org/

Perheen verkkoturvallisuusinstituutti: Vanhemmuuden oppaat sekä uutisia ja raportteja verkkoturvallisuuskysymyksistä. https://www.fosi.org/

Turvallinen, älykäs & sosiaaliset: Sosiaalisen median koulutusoppaat ja turvallisuusvinkit vanhemmille ja opettajille. https://safesmartsocial.com/

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me