Een VPN-router instellen: de ultieme gids

Voor de gemiddelde internetgebruiker zijn er veel voordelen verbonden aan het gebruik van een VPN-service.

Door te zorgen voor een gecodeerde browse-ervaring, laten VPN's u toe om regionale internetbeperkingen te omzeilen, uw gegevens tegen hackers te beschermen, geld te besparen op uitgaven zoals vliegtickets of autoverhuur en bladeren vanaf verschillende locaties, onder andere.

Maar minder mensen zijn zich bewust van de voordelen van het verbinden van een VPN met hun router.

Hiermee kunt u al uw apparaten via uw Wi-Fi-verbinding verbinden met uw privé-netwerk.

Maar hoe maak je een VPN-router?


 • Waarom Router + VPN = WIN?
 • Hoe een VPN-router te kiezen
 • Hoe een VPN-provider te kiezen
 • Stap voor stap: een VPN instellen op een router

Volledige openbaarmaking: om onze tijd en geld te compenseren die we hebben besteed aan het testen van VPN's, gebruiken we affiliatielinks. We raden echter nooit een VPN-service aan in ruil voor geld - vind hier een gedetailleerd beoordelingsproces.

Waarom Router + VPN = WIN?

Als u nog steeds onbekend bent met VPN's of nog steeds een gratis VPN-browserservice gebruikt, lijkt het misschien een sprong om te investeren in een nieuwe routerconfiguratie voor uw computer. En dat is begrijpelijk: het is een grote investering, en er is veel te leren als je niet bekend bent met de technologie.

Om je geest gerust te stellen, is het vermeldenswaard dat zodra je een router hebt gekocht, de kosten voor het onderhouden van een maandelijks abonnement zeer betaalbaar zijn (tussen $ 5 tot $ 8 per maand, zelfs als je een premium VPN zoals NordVPN gebruikt), wat een kleine prijs is om te betalen voor uw privacy en veiligheid.

Toch helpt het nog steeds om te zien welke voordelen een VPN-router biedt. Enkele voordelen van het installeren van een VPN op uw router zijn:

1. Houdt de VPN-service altijd actief

Downloadbare en browser VPN's vereisen dat u zich aanmeldt bij de service telkens wanneer u ze wilt openen. Door een VPN-service gekoppeld aan uw router te hebben, wordt de service continu uitgevoerd, zodat inloggen niet langer nodig is.

2. U kunt meerdere apparaten aansluiten

Op browsers gebaseerde en downloadbare VPN's vereisen dat u elk apparaat handmatig aanmeldt telkens wanneer ze toegang krijgen tot uw privé-netwerk. Als u geen VPN-router gebruikt, moet u uw inloggegevens invoeren telkens wanneer u toegang wilt tot uw VPN.

Wanneer u een VPN op uw router instelt, hoeft u zich alleen de eerste keer aan te melden, net als een traditioneel wifi-netwerk. Dit geldt voor elk apparaat dat u verbindt met uw VPN-router.

3. Biedt meer beveiliging voor alle apparaten

Elk apparaat dat verbinding maakt met de wifi van uw router ontvangt de voordelen van uw VPN. Dat betekent dat wanneer u vrienden hebt of meerdere apparaten tegelijkertijd wilt gebruiken (zoals uw smart-tv, smartphone en laptop), al uw apparaten worden omgeleid via de VPN, waardoor privé browsen wordt gegarandeerd.

Het enige nadeel is bandbreedte: met meerdere apparaten die op dezelfde VPN-bron zijn aangesloten, kunt u een langzamere internetverbinding verwachten. Hoeveel het vertraagt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals wie uw VPN-provider is en uw verbindingssnelheid.

Nu we de voordelen van het kopen van een VPN-router hebben besproken, laten we bespreken waar u op moet letten wanneer u er een koopt.

Hoe een router te kiezen om uw VPN te verbinden

Hoe een router te kiezen om verbinding te maken met uw VPNHoe een router te kiezen om verbinding te maken met uw VPN

Wanneer u op zoek bent naar een VPN-router, zoekt u echt een router die VPN-clientsoftware kan uitvoeren.

Als VPN-client heeft uw router - en elk daarop aangesloten apparaat - directe toegang tot de VPN-server. Om te bepalen of een router compatibel is met een VPN, raadpleegt u de handleiding van de router, of eenvoudigweg Google.

Als u een ISP-modem gebruikt (ze komen meestal als een gecombineerde router en modemapparaat), kunt u uw router waarschijnlijk niet als een VPN-client gebruiken. In dit geval moet u een extra VPN-compatibele router aanschaffen en deze verbinden met uw huidige router, maar we zullen hier later meer over bespreken.

Hoe het ook zij, de meeste in de winkel gekochte routers worden niet vooraf geïnstalleerd met een VPN en, nog belangrijker, dat niet alle routers VPN-software kunnen uitvoeren. Daarom moet je weten wat er is, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Er zijn verschillende VPN-routeropties die de klus kunnen klaren, waaronder:

A) Voorgeflashte routers

Voorgeflashte VPN-router

De eenvoudigste optie voor zowel slimme VPN-enthousiastelingen als beginners is het aanschaffen van een vooraf geflashte VPN-router. Hierdoor kunt u het ingewikkelde proces van flashen (meer over deze term hieronder) van de juiste firmware naar uw VPN overslaan, die varieert afhankelijk van het type router en de specificaties.

Het aanschaffen van een vooraf geïnstalleerde VPN-router kost u iets meer. Dat komt omdat bedrijven zoals Flashrouters, die alleen pre-flashed routers verkopen, voor u zorgen voor de installatie. Compleet met functies zoals gecodeerde plug-and-play en extra prestatieverbeteringen, is de prijsverhoging de moeite waard.

B) Out-of-the-box VPN-compatibele routers

Out-of-the-box VPN-compatibele router

Een andere eenvoudige optie is om direct een router aan te schaffen die VPN-firmware ondersteunt. Deze routers worden vooraf geïnstalleerd met standaardfirmware die al verbinding kan maken met een reeks VPN-servers. Met ingebouwde VPN-mogelijkheden hoeft u geen nieuwe firmware te flashen of een dergelijke router op een secundaire router aan te sluiten.

Met de meeste VPN-compatibele routers kunt u verbinding maken met een breed scala aan VPN-servers, en ze ondersteunen meestal het OpenVPN-protocol, wat u het voordeel geeft van het gebruik van bijna elke VPN-provider die u wilt.

C) Flash-router met nieuwe VPN-firmware

Flash uw router met VPN-firmware

De laatste en meest gecompliceerde optie is om uw router te flashen met nieuwe firmware. Voor de duidelijkheid betekent de term "knipperen" het installeren van nieuwe firmware; "Firmware" is het besturingssysteem in uw router dat bepaalt wat de mogelijkheden en / of beperkingen zijn.

Om uw router te laten functioneren als een VPN-client, moet u deze flashen met nieuwe firmware. De twee meest voorkomende en gevestigde typen firmware die er zijn DD-WRT en Tomaat.

DD-WRT en Tomato zijn open source, externe firmware die gratis online beschikbaar is en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar laten we eerst kijken wat ze gemeen hebben. Zowel DD-WRT als Tomato kunnen:

 • Vergroot uw draadloze bereik
 • Regel uw bandbreedte 
 • Beveiliging verbeteren 
 • Toegang tot meerdere VPN-protocollen 
 • Schakel onder meer de achterdeuren van de fabrikant uit 

Hier verschillen ze:

DD-WRT is toegankelijker en beschikbaar op meer apparaten dan Tomato. Wat betreft exclusieve functies, stelt DD-WRT gebruikers in staat om de sterkte van hun wifi-signaal aan te passen, servicekwaliteitsinstellingen te beheren om prioriteit te geven aan specifieke soorten verkeer, toegang tot uw thuisnetwerk van ver, en meer.

Tomaat biedt betere bandbreedtebewakingsopties, laat maximaal twee VPN-servers tegelijkertijd werken en biedt een gebruiksvriendelijkere interface. Het maakt ook beter verbinding met verschillende VPN-serviceproviders, maar wordt niet op zoveel routers ondersteund. Voor een diepgaande vergelijking van de twee typen firmware kunt u het artikel van Flashrouter hier bekijken.

Voor alle duidelijkheid: als u online naar DD-WRT of Tomato zoekt, kan wat u vindt misleidend zijn, omdat u resultaten tegenkomt zoals 'DD-WRT router' of 'Tomato router'. Ter verduidelijking, zowel DD-WRT als Tomatenfirmware is oorspronkelijk gemaakt voor specifieke typen draadloze routermodellen.

Deze modellen ondersteunen specifieke firmware, maar ze moeten meestal worden geflitst met de nieuwe firmware om eerst de router van zijn stockfirmware te ontdoen. Dus als u een router wilt die DD-WRT ondersteunt, moet u de DD-WRT-database controleren; anders kunt u een router kopen die niet compatibel is met de firmware, die uw router zal breken - of "bricken" - mocht u deze op uw apparaat flashen.

Hoe een VPN-provider voor router te kiezen

Kies een VPN-providerEen VPN-provider kiezen voor router

Eerste dingen, eerst.

Als u al betaalt voor een premium VPN, geweldig! Zo niet, dan is het tijd om wat onderzoek te doen.

De meeste VPN's (zoals NordVPN en ExpressVPN) kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd op DD-WRT of Tomato-routers.

Anderen, zoals Hotspot Shield, werken niet zo gemakkelijk.

Er zijn twee belangrijke aspecten waar een VPN-provider naar moet zoeken: snelheid en toegankelijke online ondersteuning. Uw privé-netwerk zal alles regelen, van streaming tot downloaden, gamen, enz., Dus het is belangrijk dat u een provider kiest die het zware werk kan doen. Om uw leven gemakkelijker te maken, helpt het ook als uw provider online tutorials aanbiedt om u op weg te helpen.

Over het algemeen wilt u ook de serverlocaties en snelheidsrapporten van uw VPN-provider controleren en controleren of ze logboeken bijhouden. Of als u niet zelf in dit onderzoek wilt duiken, kunt u onze review lezen over de beste VPN's van 2018.

Hoewel er veel providers zijn om uit te kiezen, zullen we de service van NordVPN in dit artikel gebruiken. Voor de duidelijkheid, NordVPN is geen routerfabrikant; ze bieden gewoon een VPN-service die werkt in combinatie met bepaalde routermodellen.

De service van NordVPN stroomlijnt het installatieproces. Hun Flashrouters-app kan eenvoudig worden aangesloten op elke DD-WRT-router en doet het werk voor u. Hier is hun gids.

Een router instellen op een VPN

Een router instellen op een VPNEen VPN instellen op een router

Nu je een VPN-provider hebt gevonden, wil je alle instructies op hun website volgen.

 • Als uw router al compatibel is met uw VPN, logt u eenvoudig in en configureert u deze om verbinding te maken met de servers van uw VPN-provider. Ons voorbeeld, NordVPN, heeft gedetailleerde router-tutorials voor elke router en firmware die ze ondersteunen.
 • Als uw router niet uit de doos compatibel is met een VPN, maar compatibel is met DD-WRT of Tomato, moet u deze flashen en uw nieuwe gewenste firmware installeren voordat u uw VPN configureert. Dit is een langer proces, maar het is ook niet te ingewikkeld.

Voor deze tutorial gebruiken we als voorbeeld de Flashrouter-beveiligingsapp van NordVPN. Volg onze stapsgewijze handleiding hieronder.

Stap 1: Download uw routerfirmware

Zodra u hebt besloten of u DD-WRT of Tomato wilt gebruiken, kunt u de firmware downloaden zodat u deze op uw router kunt plaatsen. U moet deze eerst downloaden omdat uw router niet meer werkt nadat deze is geflitst en voordat u de nieuwe firmware hebt geïnstalleerd.

Klik hier om te zien of uw router compatibel is met DD-WRT. Dezelfde link biedt u ook een download voor uw routermodel.

Het enorme aantal Tomato-vorken maakt het moeilijker om te antwoorden of uw router wordt ondersteund. Googlen op de naam van uw router en Tomato kan u helpen bepalen of u Tomato met uw apparaat kunt gebruiken.

Stap 2: Verbind uw router

Stel uw router samen. Hoewel uw installatie afhankelijk is van uw routermodel, is het aanbevolen apparaat voor de meeste modellen twee routers en een internetverbinding.

Om beide routers correct in te stellen, moet u eerst uw primaire router configureren om VPN-doorvoer in te schakelen. Door deze functie te activeren, kunt u elk apparaat dat op uw primaire router is aangesloten VPN-clientsoftware uitvoeren. Eenmaal geactiveerd, moet u uw primaire en secundaire routers verbinden.

De basisopstelling gaat als volgt:

 • Sluit een Ethernet-kabel aan op de LAN-poort op uw primaire router en verbind deze met de WAN ( “Internet”) haven op uw secundaire VPN-router.
 • Verbind uw primaire router naar uw computer een andere Ethernet-kabel gebruiken door deze aan te sluiten LAN-poort naar uw computer LAN-poort.

router vpn bedrade installatie

Of, als u een draadloze verbinding gebruikt, zorg ervoor dat de primaire router is verbonden met internet:

draadloze VPN-routerinstelling

Met beide configuraties kan uw VPN-router meeliften op de internetverbinding van uw primaire router.

Notitie: Hoewel het wordt aanbevolen om twee routers te gebruiken, hebben niet alle routers dit nodig. Sommige Linksys-routers kunnen en moeten bijvoorbeeld worden ingesteld als uw enige primaire router.

Stap 3: Flash je router

Nu uw router (s) zijn aangesloten en uw nieuwe firmware gereed is, is het tijd om ze te flashen. Elke router werkt anders en moet anders worden geflitst. Als uw gebruikershandleiding geen flitsende instructies bevat, kunt u zeker online instructies vinden.

Stap 4: Verbind uw VPN

Zodra uw router met DD-WRT of Tomato werkt, kunt u deze verbinden met uw VPN-provider. Deze instructies kunnen afhankelijk zijn van uw VPN-provider, dus gebruiken we ons voorbeeld, NordVPN. Ze maken het heel eenvoudig om uw DD-WRT-router op hun service aan te sluiten. Klik gewoon op deze tutorial om hun app te krijgen.

Nu zou je verbonden moeten zijn!

Stap 5: Hoe uw VPN-router te gebruiken

Het gebruik van uw nieuwe VPN-router en het wijzigen van de instellingen kan eenvoudig of moeilijk zijn, afhankelijk van de firmware die u hebt gekozen. Als u ons voorbeeld hebt gebruikt, is het echter eenvoudig om uw instellingen te wijzigen. Je kunt ze zelfs wijzigen met je mobiele apparaat!

Nadat u bent ingelogd, kunt u de Flashrouter-app van NordVPN gebruiken om:

 • Verander uw server
 • Verander uw land
 • Schakel de kill-schakelaarfunctie in

Upgraden naar een VPN-router lijkt misschien een grote sprong, vooral als je gewend bent om gratis browser VPN's te gebruiken. Maar als u uw privacy serieus neemt en een zo veilig mogelijke surfervaring wilt, dan zijn de extra kosten de moeite waard.

Hoewel het instellen lastig kan zijn, is internet de grootste bron. Onthoud: uw configuratie is afhankelijk van de factoren die we in het artikel behandelen, zoals welke router u koopt en de VPN-provider die u kiest. Wees grondig, ga stap voor stap te werk en uw privénetwerk zou binnen de kortste keren klaar moeten zijn!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me