Cara Membuka Laman Web (8 Cara Pembohongan Buktikan)

Membuka kunci laman web geo-tersekat tertentu lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

Jika anda seorang seperti saya, yang bergerak atau tinggal di negara yang mempunyai semacam penapisan Internet dan mahu mengakses semua laman web, terus membaca.

Ketika datang ke penapisan dan kerajaan menyekat akses ke Internet, kita memikirkan China (Great Firewall) dan negara-negara autoritarian lain seperti Korea Utara. Walaupun penapisan cenderung tinggi di negara-negara tersebut, kenyataannya ialah penapisan semakin memburuk di negara-negara maju:

 • Satu kajian oleh Majlis Eropah mendapati penapisan semakin meningkat di Eropah.
 • Kajian lain oleh Freedom House mendapati bahawa kebebasan Internet global telah menurun selama tujuh tahun sekarang.

Nasib baik, sementara semakin banyak laman web sedang disekat, terdapat juga banyak cara untuk membuka sekatan laman web pada tahun 2019:

Batalkan Laman Web yang Disekat: 8 Cara Paling Berkesan

Sama ada anda ingin menyahsekat laman web di tempat kerja atau di sekolah, atau sama ada anda mahu menyahsekat laman web yang disekat oleh ISP anda, sekurang-kurangnya satu kaedah berikut harus berfungsi untuk anda:


1. Gunakan Perkhidmatan VPN untuk Bypass Geo-Restrictions

Kami percaya bahawa VPN adalah cara yang paling berkesan untuk membuka sekatan akses ke mana-mana laman web pilihan anda. Sekiranya anda mahukan secara menyeluruh mengenai VPN dan bagaimana ia berfungsi, panduan pemula untuk VPN adalah tempat terbaik untuk bermula.

Pada asasnya, VPN membenarkan anda membuka sekatan laman web dan perkhidmatan yang disekat dengan mengarahkan semua lalu lintas Internet anda melalui pelayan yang menutup aktiviti Internet anda.

Dalam kebanyakan kes, apabila ISP atau pihak berkuasa lain kelihatan menyekat laman web tertentu, mereka biasanya menyekat lebih daripada sekadar URL. Kadang-kadang mereka menyekat port, rentang alamat IP, dan sasaran mekanisme lain yang mungkin digunakan untuk memintas penyumbatan mereka. Kami lebih suka VPN untuk membuka laman web sekatan kerana, jika sambungan berjaya ditubuhkan ke rangkaian VPN, ia memintas semua mekanisme yang diletakkan untuk menyekat akses anda ke laman web yang disekat.

Dengan VPN, terowong selamat dicipta antara peranti yang anda sambungkan dan pelayan VPN, dan semua lalu lintas pada peranti anda melalui terowong ini.

Terdapat dua implikasi utama apabila anda menggunakan VPN untuk membuka sekatan laman web:

 • Oleh kerana lalu lintas anda kini melalui terowong VPN, anda secara automatik memintas semua sekatan yang diletakkan oleh ISP anda - termasuk keupayaan untuk mengakses tapak yang disekat.
 • ISP anda, tidak kira berapa mereka mencuba, tidak dapat melihat apa yang anda akses kepada laman web; jadi bukan sahaja anda menyahsekat laman web mereka yang disekat, tetapi mereka bahkan tidak tahu bahawa anda telah dapat membuka sekatan laman-laman ini.

Walaupun kami telah mengkaji semula lebih daripada 70 VPN di laman web ini, beberapa cadangan teratas kami untuk membuka sekatan yang disekat dengan selamat adalah NordVPN dan ExpressVPN.

Sebagai contoh, ExpressVPN menyekat kebanyakan laman web, seperti yang telah disenaraikan di laman web mereka:

VPN membuka sekatan laman web

Selain membantu anda membuka kunci laman web dan kandungan kegemaran anda, VPN juga mempunyai faedah berikut:

 1. Ia membantu menghalang laman web daripada mengumpulkan maklumat tentang anda dan menjejaki aktiviti anda di Internet.
 2. Ia membolehkan anda memuat turun fail secara tanpa nama di Internet - sama ada secara langsung, melalui torrents, atau melalui rangkaian peer-to-peer.
 3. Ia membolehkan anda menyekat kandungan dan penggunaan perkhidmatan yang dihalang seperti Netflix walaupun anda tidak berada di lokasi yang dibenarkan oleh perkhidmatan itu. Kami mempunyai senarai VPN terbaik untuk Netflix yang boleh anda mulakan.
 4. Ia menghalang anda daripada menjadi mangsa penggodam - kerana alamat IP anda bertopeng dan digantikan dengan VPN, adalah mustahil untuk menggod anda sebagai pelayan VPN menjadi sasaran serangan itu.
 5. Seperti yang ditunjukkan oleh kajian kes kami mendedahkan bagaimana peruncit dalam talian menggunakan maklumat lokasi untuk meningkatkan harga produk dan perkhidmatan secara buatan, VPN membolehkan anda mendapatkan tawaran terbaik dengan muncul untuk membeli dari mana-mana lokasi pilihan anda.

2. Lawati Alamat IP Tapak Secara Langsung Daripada URLnya

Kadang-kadang, apabila ia kelihatan seolah-olah akses ke laman web tertentu telah disekat oleh ISP anda, mungkin hanya URL tapak yang telah disekat. Dalam erti kata lain, anda masih boleh mengakses tapak dengan menggunakan cara yang tidak melibatkan URL (iaitu dengan terus melawat alamat IP tapak).

Jadi apakah perbezaan antara URL dan alamat IP? Pada dasarnya, URL adalah pautan langsung ke tapak web termasuk pengecam protokolnya (http: // atau http: //) dan nama domain (misalnya: google.com).

Sekarang, semasa anda boleh mengakses google.com melalui URLnya di https://google.com, anda juga dapat mengaksesnya melalui alamat IPnya di 173.194.223.99.

Jadi, bukannya menaip www.google.com di bar alamat penyemak imbas anda, anda hanya menaip 173.194.223.99 dan hasilnya sama. Dalam situasi di mana URL https://google.com telah disekat tetapi IP tidak ada, anda akan dapat memintas blok dan mengakses kandungan.

Anda boleh melakukan ini untuk mana-mana laman web lain yang anda rasa telah disekat pada tahap URL sahaja. Cuma cari alamat IP tapak dengan menggunakan alat Whois oleh UltraTools. Taip URL tapak web dalam kotak yang disediakan dan ia akan mengembalikan IP.

Dalam kes ini, apabila kami menaip facebook.com ke dalam kotak yang disediakan, kami mendapat yang berikut:

Facebook Whois IP

Apa yang kita perlukan ialah alamat IP: 31.13.66.35. Mengunjungi ini dalam bar alamat penyemak imbas kami membawa kami terus ke laman web Facebook.

Kadang-kadang, bagaimanapun, kaedah ini tidak berfungsi: untuk laman web tertentu, seperti kita, akses IP langsung tidak berfungsi. Bagi orang lain, seperti Youtube, mereka dikuasakan oleh IP yang tidak semestinya membawa anda ke laman web; Alamat IP Youtube membawa anda ke halaman utama Google. Dalam keadaan seperti ini, kaedah lain dalam artikel ini akan berfungsi.

3. Gunakan Cache Google (atau Search Engine 'lain)

Apabila anda perlu mengakses kandungan asas yang tidak memerlukan apa-apa jenis log masuk atau pemprosesan pangkalan data, cache Google - atau cache mana-mana enjin carian utama - boleh menjadi cara yang lebih cepat untuk mengakses laman web yang disekat.

Untuk memberikan hasil yang lebih berkesan kepada pengguna perkhidmatan mereka, Google dan enjin gelintar utama lainnya menawarkan versi cache kebanyakan halaman yang mereka indeks. Cukup ketik nama laman web di Google, kemudian klik anak panah ke bawah di sebelah URL tapak di halaman hasil, dan klik pada "Cached" untuk mengakses versi cache dari setiap konten.

Contoh dalam tangkapan skrin di bawah:

gunakan ciri cache google

Bing dan enjin gelintar utama lain memberikan ciri yang sama.

Jika tapak yang anda cuba nyahsekat tidak tersedia dalam cache Google, atau cache Bing, atau cache enjin carian utama yang anda ketahui, anda boleh cuba mengubah tetapan DNS komputer anda.

4. Tukar Tetapan DNS Komputer Anda

Anda juga boleh melangkau sekatan yang diletakkan oleh ISP anda dengan menukar alamat DNS anda. Dengan melakukan ini, anda akan dapat menyahsekat laman web yang telah disekat dan mengakses laman web yang dibenarkan oleh alamat DNS yang anda gunakan.

Anda boleh menggantikan DNS ISP anda dengan mana-mana DNS lain. Sekiranya anda tidak mempunyai DNS alternatif, anda boleh menggunakan percuma yang ditawarkan oleh Google:

IPv4

 • IP utama: 8.8.8.8
 • IP Menengah: 8.8.4.4

IPv6

 • Utama: 2001: 4860: 4860 :: 8888
 • Sekunder: 2001: 4860: 4860 :: 8844

Sumber ini oleh Google menunjukkan kepada anda cara mengubah alamat DNS anda - di Windows, Mac, Linux, penghala dan peranti mudah alih - dan konfigurasikannya dengan Google.

5. Gunakan Proksi Web (Percuma atau Dibayar)

Ramai proksi web membenarkan anda membuka sekatan laman web yang disekat oleh ISP anda. Hanya pergi ke laman web proksi, di mana anda mendapat antara muka seperti ini:

Proxy HideMyAss (contoh penyedia proksi)

Masukkan alamat tapak web yang anda ingin buang pada kotak URL yang disediakan dan anda boleh pergi. Sesetengah pilihan proksi yang popular adalah proksi web HideMyAss dan Anonymouse. Anda boleh mencari lebih banyak lagi di Google dengan mencari "proksi web."

Berikut adalah senarai lebih banyak proksi web yang berfungsi pada masa menulis artikel ini:

 • Proksi Hide.me
 • Tapak Proksi
 • Whoer Web Proxy
 • KProxy
 • Proksi Hidester
 • Webproxy.to
 • FilterBypass
 • CroxyProxy

Kebanyakan proksi web di atas boleh digunakan untuk menyahsekat kebanyakan laman web yang disekat, termasuk laman web HTTPS. Ramai proksi ini juga membolehkan anda menggunakan pelayan yang berbeza untuk membuka kunci laman web - termasuk pelayan di U.S dan Eropah.

6. Gunakan Rangkaian Tor

Di permukaan, rangkaian Tor kelihatan sama dengan VPN. Terutama mengingati bahawa lalu lintas anda dihalakan melalui rangkaian Tor seperti dengan VPN, Tor lebih terdesentralisasi dan kurang dipercayai untuk laman web unblocking dibandingkan dengan VPN.

Walaupun Tor memberikan lebih banyak kesamaan daripada VPN dengan memastikan mesej anda disulitkan dan dialihkan melalui pelayan rawak pada rangkaian Tor, ia boleh menjadi sangat lambat dan tidak serasi dengan banyak peranti kerana ia bebas.

Sekiranya anda menggunakan PC dan perlu membuka kunci laman web, Tor akan berfungsi dengan baik untuk anda. Anda boleh memuat turun penyemak imbas Tor di sini.

Anda juga boleh membaca perbandingan kami dari rangkaian Tor vs VPN untuk mendidik diri anda tentang perbezaan antara keduanya.

Untuk menggunakan Tor, ikuti langkah-langkah di bawah:

 • Langkah 1: Muat Turun Pelayar Tor.
 • Langkah 2: Semak tanda tangan GPG Pelayar Tor yang anda muat turun untuk memastikan anda mempunyai fail yang betul (anda boleh melakukannya dengan mengikuti arahan di sini). Walaupun langkah ini adalah pilihan, disyorkan.
 • Langkah 3: Setelah mengesahkan tandatangan GPG, pasang penyemak imbas Tor.
 • Langkah 4: Selepas memasang penyemak imbas Tor, anda akan melihat folder yang dipanggil "Pelayar Tor". Buka folder itu dan anda akan menemui fail bernama "Start Tor Browser". Klik pada fail itu, klik "Sambung," dan anda baik untuk pergi.
 • Langkah 5: Untuk mengesahkan bahawa IP anda telah benar-benar berubah, anda boleh melawat Whoer.net untuk melihat alamat IP sebenar anda.

7. Gunakan Google Translate

Selain membenarkan anda terus menterjemahkan teks yang disalin, Terjemahan Google boleh menterjemah keseluruhan laman web. Untuk menggunakan Google Translate sebagai proksi web, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

buka laman web dengan penterjemah Google

 • Langkah 1: Lawati translate.google.com.
 • Langkah 2: Masukkan laman web yang ingin anda lawati dalam kotak terjemahan dan pilih bahasa lain selain Bahasa Inggeris (walaupun bahasa laman web adalah Bahasa Inggeris).
 • Langkah 3: Klik pada pautan dalam kotak terjemahan dan biarkan Google membantu anda menyahsekat laman web yang disekat secara automatik.

8. Mesin Wayback

Wayback Machine membuka kunci laman web

Anda juga boleh menyahsekat laman web dengan menggunakan Wayback Machine yang ditawarkan oleh Archive.org. Mesin Wayback kerap mengindeks versi hampir setiap laman web di dunia, sementara juga memudahkan untuk melihat kandungan melalui cache (versi lama).

Satu-satunya kelemahan untuk menggunakan Wayback Machine adalah bahawa ia mungkin tidak mempunyai versi terkini laman web dan mungkin tidak dapat membantu jika anda mengakses laman web yang memerlukan log masuk atau memproses pangkalan data. Yang berkata, ia boleh menjadi berguna untuk membuka kunci laman web maklumat yang tidak dikemas kini setiap hari.

Anda boleh menggunakan Mesin Wayback untuk membuka sekatan laman web dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 • Langkah 1: Lawati web.archive.org
 • Langkah 2: Taipkan URL yang anda hendak buka blok ke kotak yang disediakan dan tekan kekunci masukkan pada papan kekunci anda.
 • Langkah 3: Pilih tarikh terkini dari pilihan yang disediakan untuk mengakses versi terbaru laman web yang tersedia dalam indeks Mesin Wayback dan anda baik untuk pergi!

Kesimpulannya

Seperti yang dapat anda lihat, laman web pembuka kunci lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

Sama ada anda tinggal di Turki, China atau hanya melancong ke dunia, adalah bijak untuk mendapatkan akses ke semua laman web di web dan bukan menjadi sebahagian daripada geo-blocking.

Bergantung pada kerajaan untuk bertindak dengan niat baik dan menjaga setiap laman web yang dapat diakses oleh warganegara mereka berdasarkan prinsip demokrasi akan selalu berakhir dengan kesia-siaan.

Jika anda mahu

Di atas adalah beberapa cara yang paling berkesan untuk membuka sekatan laman web yang anda telah disekat daripada mengakses. Jika anda mempunyai wang untuk dibelanjakan, pertimbangkan untuk mendapatkan VPN yang baik yang pantas, berfungsi dengan baik dan menyekat laman web yang anda ingin lawati.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me