Beste VPN-protocollen: OpenVPN versus PPTP versus L2TP versus anderen

Beste VPN-protocollenEen VPN helpt u om uw privacy te beschermen en uw gegevens te beveiligen wanneer u internet gebruikt. Maar naast het kiezen van de beste VPN, moet u ook het beste VPN-protocol voor uw behoeften kiezen.


Het VPN-protocol is hoe uw VPN de overdracht van gegevens beveiligt. Er zijn veel verschillende protocollen die zijn gebaseerd op het besturingssysteem, het platform, de prestaties en nog veel meer.

Hieronder verkennen we de populairste VPN-protocollen, zodat u kunt beslissen welke het beste voor u is.

Hier is een snel overzicht van de zeven grootste VPN-protocollen van vandaag:

OpenVPN PPTP L2TP / IPsec SoftEther WireGuard SSTP IKEv2 / IPSec
Encryption 160-bit, 256-bit 128-bit 256-bit 256-bit ChaCha20 256-bit 256-bit
Veiligheid Heel hoog Zwak Hoge beveiliging (mogelijk verzwakt door NSA) hoog hoog hoog hoog
Snelheid Snel Snel, vanwege lage codering Gemiddeld, vanwege dubbele inkapseling Erg snel Snel Snel Erg snel
Stabiliteit Zeer stabiel Zeer stabiel Stal Zeer stabiel Nog niet stabiel Zeer stabiel Zeer stabiel
Compatibiliteit Sterke desktopondersteuning, maar mobiel kan worden verbeterd. Vereist software van derden. Sterke Windows-desktopondersteuning. Ondersteuning voor meerdere apparaten en platforms. Ondersteuning voor meerdere desktop- en mobiele besturingssystemen. Geen native besturingssysteemondersteuning. Linux, gebouwd voor andere platforms en besturingssystemen. Windows-platform, maar werkt op andere Linux-distributies. Beperkte platformondersteuning buiten Windows en Blackberry
Laatste woord Meest aanbevolen keuze. Snel en veilig. Native op Windows. Zwakke beveiliging. Handig voor geo-beperkte inhoud. Veelzijdig en veilig. Een goed alternatief voor OpenVPN. Komt eraan. Flexibel, snel en veilig. Een geweldig alternatief voor OpenVPN. Heeft belofte snel en efficiënt te zijn. Nog in ontwikkeling. Sneller en veiliger alternatief voor PPTP en L2TP. Veilig, stabiel en mobiel georiënteerd.

1. OpenVPN - aanbevolen, meest populair

OpenVPN is het VPN-protocol dat u wilt gebruiken. Het is de meest aanbevolen keuze van toonaangevende VPN-providers vandaag. Soort een no-brainer. Het is een van de nieuwere VPN-protocollen, maar dankzij de flexibiliteit en beveiliging is het een van de meest gebruikte.

Het vertrouwt op open source-technologieën zoals de OpenSSL-coderingsbibliotheek en SSL V3 / TLS V1-protocollen. Het open source karakter van OpenVPN betekent dat de technologie wordt onderhouden, bijgewerkt en geïnspecteerd door een gemeenschap van supporters.

Wanneer verkeer een OpenVPN-verbinding passeert, is het moeilijk om onderscheid te maken tussen een HTTPS via SSL-verbinding. De mogelijkheid om zich in het zicht te verbergen, maakt het minder kwetsbaar voor hacking en moeilijker te blokkeren.

Bovendien kan het op elke poort worden uitgevoerd, met behulp van zowel UDP- als TCP-protocollen, dus het is geen probleem om firewalls te omzeilen. Als u echter op zoek bent naar snelheid, is het gebruik van de UDP-poort het meest efficiënt.

In termen van beveiliging heeft het een verscheidenheid aan methoden en protocollen zoals OpenSLL en HMAC-authenticatie en gedeelde sleutels. Om de beveiligingsstandaarden nog verder te brengen, wordt deze vaak gekoppeld aan AES-codering. Andere VPN-protocollen zijn onderworpen aan NSA en andere hacking, maar tot nu toe is OpenVPN erin geslaagd om vrij te blijven.

De aanvullende cryptische algoritmen die het ondersteunt zijn:

 • 3DES
 • AES
 • Camelia
 • Blowfish
 • CAST-128

Het wordt aanbevolen om AES-codering te gebruiken als beveiliging uw grootste zorg is. Dit is in wezen de "gouden standaard" en heeft momenteel geen bekende zwakke punten. De 128-bit blokgrootte geeft het ook solide mogelijkheden om grotere bestanden te verwerken, zonder prestatieverlies.

Toch is OpenVPN niet perfect:

U moet nog steeds een toepassing van derden installeren om dit type verbinding te gebruiken. Het wordt nog steeds niet ondersteund door platforms, maar de meeste externe softwareproviders, zoals Android en iOS, worden ondersteund.

Het zelf opzetten van OpenVPN kan een beetje lastig zijn. Vooral in vergelijking met PPTP of L2TP. De meeste VPN-clients zijn echter in staat om een ​​aangepaste configuratie aan te bieden, waarmee u eventuele configuratieproblemen kunt omzeilen.

Als u OpenVPN zelf wilt instellen, kan het hoge configuratieniveau nadelig zijn, omdat u minder veilig bent als het op de verkeerde manier is ingesteld.

Bovendien kunt u OpenVPN zelfs gebruiken om verbinding te maken via de mobiele Apple iOS. Zeg hallo tegen een gecodeerde en privé mobiele verbinding.

De voordelen van OpenVPN:

 • Het protocol kan de meeste firewalls omzeilen
 • Het is open source en doorgelicht door derden
 • Het heeft een zeer hoog beveiligingsniveau
 • Het werkt met meerdere coderingsmethoden
 • Het kan naar wens worden geconfigureerd en aangepast
 • Het kan firewalls omzeilen
 • Het ondersteunt verschillende cryptische algoritmen

De nadelen van OpenVPN:

 • Het installatieproces kan technisch zijn
 • Het is afhankelijk van software van derden om te werken
 • Desktopondersteuning en functionaliteit zijn sterk, maar mobiel ontbreekt

2. PPTP

Denk aan de beveiligingsstandaarden van het web in 1995. Bestonden die zelfs? Welnu, toen werd PPTP een VPN-protocol. Het werd ontwikkeld door een consortium opgericht door Microsoft en was de standaard voor VPN-verbindingen in de dial-up dagen.

PPTP, ook bekend als point-to-point tunneling protocol, is inmiddels meer dan 20 jaar oud. Hoewel het zo oud is, is het nog steeds de standaard voor interne zakelijke VPN's. Het is een populaire keuze, omdat het al op de meeste apparaten en platforms is geïnstalleerd, eenvoudig te installeren is, efficiënt is en geen extra software nodig is. Om een ​​veilige verbinding tot stand te brengen, hebt u alleen een gebruikersnaam, wachtwoord en serveradres nodig.

Kantoorgebouwen met een oudere infrastructuur die intern gegevens moeten beveiligen, kunnen bijvoorbeeld deze verbinding gebruiken. Of gebruikers met een ouder Windows-besturingssysteem. Als het alles is wat je hebt, is het beter dan niets.

Toen het voor het eerst werd uitgebracht met Windows 95 waren er een aantal beveiligingszwaktes die werden misbruikt. Vandaag is het geüpgraded, het is coderingsprotocollen naar 128-bit sleutelcodering, wat niet erg is, maar als beveiliging een probleem is, kunt u het beter doen. Zelfs Microsoft beveelt aan dat gebruikers die op zoek zijn naar hogere beveiligingsstandaarden SSTP of L2TP moeten gebruiken.

Toch helpt dit lage coderingsniveau om het een van de snelste VPN-protocollen te maken.

Het is ook bekend dat het gemakkelijk kan worden gedecodeerd en gehackt door de NSA en andere inlichtingendiensten. Deze ontsleuteling vond ook plaats op het moment dat beveiligingsexperts PPTP als veilig beschouwden.

PPTP wordt tegenwoordig meestal alleen gebruikt vanwege de hoge prestaties en stabiliteit. Denk aan toegang tot geo-beperkte inhoud of toegang krijgen tot Netflix. Over het algemeen is het een oud en verouderd VPN-protocol, maar dient het nog steeds een klein doel voor gebruikers die zich niet bezig houden met beveiliging.

De voordelen van PPTP:

 • Het gaat heel snel
 • Het is al ingebouwd in de meeste platforms
 • Het is gemakkelijk te configureren en in te stellen

De nadelen van PPTP:

 • Het heeft beveiligingslekken (een van de minst veilige VPN-protocollen)
 • Het is gecompromitteerd door de NSA
 • Het kan worden geblokkeerd door firewalls

3. L2TP / IPsec

L2TP is een VPN-protocol dat geen codering of bescherming biedt tegen het verkeer dat de verbinding passeert. Om deze reden is het meestal gekoppeld aan IPSec, een coderingsprotocol.

Het is een uitbreiding van het PPTP-protocol en maakt gebruik van een proces dat dubbele inkapseling wordt genoemd (wat leidde tot de eerste toename van populariteit). De eerste inkapseling brengt een PPP-verbinding tot stand, terwijl de tweede IPSec-codering bevat.

Het ondersteunt wel AES-256-coderingsalgoritmen, die tot de veiligste behoren. Maar hoe sterker de coderingsprotocollen die u gebruikt, hoe langzamer uw prestaties zullen zijn.

Dit protocol is ingebouwd in de meeste desktop- en mobiele besturingssystemen, waardoor het eenvoudiger te implementeren is. Maar het kan alleen UDP-poort 500 gebruiken voor een verbinding, waardoor het vrij eenvoudig is om te blokkeren door NAT-firewalls. Er is dus extra configuratie nodig als dit achter een firewall wordt gebruikt.

Het heeft een voordeel dat deze verbindingsstijl voorkomt dat de gegevens toegankelijk zijn tussen de verzender en de ontvanger. Dit kan dus helpen bij het voorkomen van hackpogingen door de middelste man.

IPSec-codering is veilig. Toch suggereren zowel Edward Snowden als John Gilmore, een van de oprichters van het EVF, dat het protocol opzettelijk is verzwakt door de NSA.

Het is een langzamere verbinding omdat verkeer eerst moet worden geconverteerd naar het L2TP-formulier en u bovendien een extra coderingslaag hebt. Het is niet zo een efficiënte oplossing als OpenVPN, maar het is eenvoudig in te stellen.

De voordelen van L2TP / IPsec:

 • Het is beschikbaar op bijna alle apparaten en besturingssystemen
 • Het installatieproces is eenvoudig
 • Het heeft een hoog (maar verzwakt) beveiligingsniveau
 • Het ondersteunt multithreading voor verbeterde prestaties

De nadelen van L2TP / IPsec:

 • Het kan worden geblokkeerd door firewalls
 • De NSA heeft het protocol mogelijk verzwakt, waardoor het minder veilig is
 • Het heeft niet de hoogste snelheden vanwege dubbele inkapseling

4. SoftEther

SoftEther is een open-source multi-protocol VPN-software. Wat begon als een academisch project aan de Universiteit van Tsukuba, is uitgegroeid tot een VPN-technologie die wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt.

De grootste reden voor de wijdverbreide groei is dat het gratis is en werkt op de besturingssystemen Windows, Mac, Linux, Android, FreeBSD en Solaris. Niet alleen dat het meerdere verschillende protocollen ondersteunt, zoals OpenVPN, EtherIP, SSTP, L2TP / IPSec en nog veel meer.

Kortom, u kunt het instellen om te worden uitgevoerd op het besturingssysteem van uw keuze en het gewenste VPN-protocol gebruiken. Deze ongeëvenaarde flexibiliteit en ondersteuning op meerdere platforms hebben geleid tot een waanzinnige groei.

Het maakt gebruik van 256-bit AES-codering, een van de veiligste beschikbare vormen van codering.

Met SoftEther krijgt u een flexibele en snelle VPN, die de nieuwste coderingsprotocollen gebruikt. Het is nieuwer, dus het heeft niet dezelfde erfenis als OpenVPN, maar het is een opkomend alternatief. Het biedt u een mooie mix van prestaties en beveiliging.

De voordelen van SoftEther:

 • Het ondersteunt een groot aantal desktop- en mobiele besturingssystemen
 • Het is volledig open source
 • Het kan de meeste firewalls omzeilen
 • Het is snel, maar doet geen concessies aan de beveiliging

De nadelen van SoftEther:

 • Het is relatief nieuw
 • Het heeft geen native besturingssysteemondersteuning
 • Veel bestaande VPN's bieden dit nog niet aan

5. WireGuard

WireGuard is een innovatief en geavanceerd VPN-protocol dat is ontwikkeld om de prestaties te optimaliseren. De implementatie is klein, waardoor het een veel lichter project is in termen van de codebasis. Door een eenvoudiger codebasis te hebben, is het eenvoudiger voor ontwikkelaars om te integreren.

Het doel van het project is om een ​​alternatief voor IPSec te creëren, dat lichter, sneller en slanker is. Het werd oorspronkelijk uitgebracht op het Linux-platform, maar het is op weg naar platformonafhankelijke compatibiliteit en kan worden geïmplementeerd in verschillende distributies.

WireGuard schittert in zijn eenvoud.

Het ondersteunt slechts een enkele cryptografische suite, die het ontwerp eenvoudig houdt en leidt tot minder beveiligingslekken. De keuze van het algoritme is ook ongelooflijk eenvoudig, wat helpt om beveiligingsfouten te verminderen, nu en in de toekomst.

Houd er echter rekening mee dat WireGuard nog niet compleet is. Het is nog steeds een work in progress en het team werkt aan een stabiele release.

Vroege tekenen wijzen erop dat het in de toekomst een veel gebruikt, snel en efficiënt VPN-protocol is. Als u het wilt implementeren, moet u er rekening mee houden dat er mogelijk beveiligingsproblemen zijn en dat het niet zo veilig is als andere stabiele VPN-protocollen die in deze lijst zijn gemarkeerd.

De voordelen van WireGuard:

 • Het is eenvoudig en licht van gewicht
 • Het is snel en veilig
 • Het vereist een minimalistische benadering van een VPN-protocol
 • Het heeft potentieel om de VPN van de toekomst te worden

De nadelen van WireGuard:

 • Het heeft geen stabiele release
 • Alleen technische Linux-gebruikers kunnen dit effectief implementeren
 • Het is niet zo flexibel als andere VPN-protocollen

6. SSTP

SSTP is ontwikkeld door Microsoft en geïntroduceerd met de release van Windows Vista. Het wordt nog steeds beschouwd als alleen Windows, hoewel er ondersteuning is voor andere besturingssystemen. Omdat het in Windows is geïntegreerd, is het een zeer stabiel VPN-protocol.

Er is ondersteuning voor andere systemen, zoals Linux, SEIL en RouterOS, maar de acceptatie is niet zo wijdverbreid.

Het is meestal geconfigureerd met AES-codering, dus het is ongelooflijk veilig en een veel betere optie dan het PPTP-protocol. Het maakt ook gebruik van de SSL v3-verbinding (vergelijkbaar met OpenVPN), die problemen met NAT-firewalls en blokkades helpt voorkomen.

Het SSTP-protocol gebruikt een vergelijkbare verificatiemethode als een SSL / TLS-verbinding. Om gegevens of verkeer te kunnen verzenden, moeten beide uiteinden van de verbinding worden geverifieerd met een geheime sleutel. Dit helpt om een ​​ongelooflijk veilige verbinding tot stand te brengen.

SSTP is echter nog steeds eigendom van en wordt volledig beheerd door Microsoft. Hoewel er geen beveiligingslekken zijn gemeld, hebben ze wel een geschiedenis van samenwerking met de NSA. Het is dus niet bewezen, maar er wordt gespeculeerd dat er mogelijk achterdeuren zijn ingebouwd.

Over het algemeen biedt het een vergelijkbare verbinding als OpenVPN, maar is het meer gericht op Windows. Het heeft een betere beveiliging dan de L2TP-verbinding en is rondom beter dan PPTP.

De voordelen van SSTP:

 • Het kan de meeste firewalls omzeilen
 • Het heeft een hoog beveiligingsniveau
 • Geïntegreerd in het Windows-platform met Microsoft-ondersteuning
 • Het ondersteunt een breed scala aan cryptische algoritmen
 • Het is gemakkelijk te gebruiken

De nadelen van SSTP:

 • Het is volledig eigendom van en wordt onderhouden door Microsoft Corporation
 • Het werkt alleen goed op Windows-platforms
 • Het is niet gecontroleerd door een onafhankelijke derde partij

7. IKEv2 / IPSec

IKEv2 is gebaseerd op IPSec en is gemaakt als een gezamenlijk project tussen Microsoft en Cisco. Hoewel het technisch gezien geen VPN-protocol is, gedraagt ​​het zich als een protocol en helpt het IPSec-sleuteluitwisseling te beheren.

Het wordt momenteel geïnstalleerd op elke generatie van Windows, beginnend met Windows 7. Plus, er is een bestaande implementatie voor Linux, Blackberry-apparaten en andere platforms. Als u een Blackberry-gebruiker bent, is dit een van de weinige ondersteunde VPN's.

Als u een consistente VPN-verbinding wilt, zelfs tijdens het schakelen tussen netwerken, kan dit protocol erg handig zijn.

Het zorgt ervoor dat u een VPN-verbinding behoudt, zelfs als uw internet of verbinding wegvalt. Bovendien is het stabiel, veilig en heeft het hoge prestaties.

De kernfocus ligt op mobiele gebruikers die een veilige en privéverbinding eisen. Omdat het ondersteuning biedt voor MOBIKE, is het zeer bestand tegen netwerkveranderingen. Dus, wanneer u overschakelt van een wifi-verbinding naar een gegevensverbinding, blijft de VPN-verbinding behouden.

Het wordt niet breed ondersteund, maar biedt betere beveiligingsniveaus dan L2TP, evenals verbeterde snelheden en stabiliteit.

De voordelen van IKEv2 / IPSec:

 • Het is erg veilig en ondersteunt een breed scala aan coderingsprotocollen
 • Het is erg stabiel, zelfs wanneer de netwerkverbinding is verbroken
 • Het is eenvoudig in te stellen
 • Een van de snelste VPN-protocollen

De nadelen van IKEv2 / IPSec:

 • De ondersteuning voor platforms is beperkt
 • Het heeft dezelfde nadelen als IPSec
 • Het kan worden geblokkeerd door firewalls

Hoe stapelen de verschillende VPN-protocollen zich op?

hoe stapelen verschillende vpon-protocollen zich op

Alle VPN-protocollen hierboven hebben verschillende sterke en zwakke punten. Sommige worden op grotere schaal gebruikt, terwijl andere meer specifieke niches en problemen dienen.

Hier volgt een kort overzicht van hoe elk VPN-protocol opvalt:

OpenVPN is het meest aanbevolen en meest gebruikte VPN-protocol. Het is snel, veilig en open source, dus het kan doorgelicht en verbeterd worden door derden. Het enige echte nadeel is de moeilijkheid bij het instellen en configureren. Als u het niet op de juiste manier instelt, kan dit leiden tot beveiligingslekken en slechte prestaties.

PPTP is al geïnstalleerd op de meeste oudere Windows-besturingssystemen, waardoor het een aantrekkelijke optie is. Maar het is over het algemeen erg onzeker en moet worden vermeden als privacy een probleem is. Het onderscheidt zich door zijn compatibiliteit, installatiegemak en snelheid. Het kan werken voor toegang tot geo-beperkte inhoud, maar als u iets anders doet, moet u op zijn minst kiezen voor L2TP / IPSec.

L2TP / IPSec is een solide VPN-keuze als u geen gevoelige gegevens uitwisselt. Het is eigenlijk een verbeterde versie van PPTP. Sommige oudere apparaten en platforms ondersteunen OpenVPN niet, dus dit kan een aantrekkelijke optie zijn. Het enige echte nadeel zijn de beveiligingsnormen, die zijn verzwakt en aangetast door de NSA.

SoftEther is een nieuwer VPN-protocol, maar laat je niet voor de gek houden door de jeugd. Het biedt vergelijkbare functies als OpenVPN maar biedt nog meer flexibiliteit. Met de mogelijkheid om op meerdere verschillende platforms en besturingssystemen te integreren, is het moeilijk om een ​​opstelling te vinden waar dit protocol niet kan worden gebruikt. Bovendien is het snel en veilig. Het heeft niet de erfenis en stabiliteit van OpenVPN, maar is op zichzelf al een kandidaat.

WireGuard is een opkomend VPN-protocol. De huidige versie is het meest geschikt voor technische Linux-gebruikers, maar ondersteuning voor andere platforms en besturingssystemen is in de maak. Het straalt in zijn magere aard, snelheid en veiligheid. Door minder bewegende delen en selectie is het gemakkelijker om beveiligingsproblemen te onderhouden en op te lossen. Het werkt momenteel aan een stabiele release, dus het wordt niet aanbevolen voor niet-technische gebruikers, maar de toekomst van dit VPN-protocol is rooskleurig.

SSTP is een solide keuze voor Windows-gebruikers. Het biedt u dezelfde beveiliging en snelheid als OpenVPN, maar er is een groot nadeel. Omdat het door Microsoft is gemaakt, is er geen externe controle door derden. Dit betekent dat er achterdeuren in de code kunnen zijn ingebouwd, wat de algehele beveiliging in gevaar brengt. Andere platforms en besturingssystemen kunnen SSTP implementeren, maar het wordt slecht ondersteund.

IKEv2 / IPSec is een solide snel en veilig VPN-protocol. Het onderscheidt zich door zijn vermogen om een ​​veilige VPN-verbinding te behouden, zelfs wanneer de verbinding is verbroken of wanneer u van netwerk wisselt. Het primaire gebruik is voor mobiele netwerken. Als u een Blackberry-gebruiker bent, is dit VPN-protocol uw voorkeursprotocol.

Welk VPN-protocol te gebruiken?

welk VPN-protocol te gebruiken

Inmiddels draait je hoofd waarschijnlijk om te proberen welk VPN-protocol te gebruiken.

Over het algemeen hangt het af van uw behoeften en waarom u een VPN gebruikt. Maar om het simpel te houden, kun je niet fout gaan als je OpenVPN gebruikt.

Nog steeds niet zeker?

Hier volgt een overzicht waarmee u het beste VPN-protocol kunt kiezen:

 • OpenVPN is snel, flexibel en veilig. Ongeacht uw besturingssysteem of platform, u bent verzekerd.
 • PPTP mag bijna nooit worden gebruikt. Het is eenvoudig in te stellen en snel, maar het is ongelooflijk onzeker.
 • L2TP / IPSec is een stapje hoger dan PPTP, maar het is ook een van de traagste verbindingen en de beveiliging ervan is twijfelachtig.
 • SSTP is behoorlijk goed voor Windows-gebruikers. Het is snel en gemakkelijk in te stellen, maar nogmaals, u weet niet hoe veilig en privé uw verbinding is.
 • IKEv2 / IPSec is een redelijk goede keuze voor mobiele gebruikers en een must-have voor Blackberry-gebruikers. Maar ga verder met OpenVPN.
 • SoftEther is een goede OpenVPN-mededinger. Als u bereid bent om een ​​nieuwer VPN-protocol te gebruiken in plaats van de erfenis van OpenVPN, dan is dit een geweldige tweede keuze.
 • WireGuard mag eigenlijk alleen worden gebruikt door technische Linux-gebruikers. Zodra de release stabiel is, kan deze meer grip krijgen, maar algemene VPN-gebruikers moeten wachten.

Hopelijk hebt u meer duidelijkheid bij het kiezen van het juiste VPN-protocol voor uw behoeften. Momenteel regeert OpenVPN nog steeds als het beste VPN-protocol. Maar met opkomende protocollen zoals SoftEther is het moeilijk te zeggen hoe lang het nummer één zal blijven.

Heb je nog vragen over welk VPN-protocol geschikt is voor jou? Deel uw opmerkingen, opmerkingen en vragen in de onderstaande opmerkingen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me