Bagaimana PERCUMA VPN Menjual Data Anda

Menjual dataBanyak VPN percuma boleh menjual atau berkongsi data anda kepada pihak ke-3 ...

Di TheBestVPN, kami biasanya menasihatkan penggunaan VPN percuma.

Sebabnya mudah - kebanyakan daripada mereka hanya menjual data anda kepada pengiklan pihak ketiga.

Dan ini mengalahkan keseluruhan tujuan untuk mempunyai VPN di tempat pertama.

Tetapi ada lagi:


1. Banyak perkhidmatan VPN percuma tidak telus tentang bagaimana mereka menghasilkan wang dari anda menggunakan perkhidmatan mereka; dalam kebanyakan kes, apabila anda tidak dijual produk anda kemungkinan besar produk tersebut.

2. Kebanyakan VPN percuma hanya menjual data anda kepada syarikat bersekutu / bersekutu atau kepada pihak ketiga yang sanggup membayar paling banyak.

3. Sesetengah VPN percuma telah ditangkap menggunakan amalan rindang seperti menyuntik iklan, merujuk trafik affiliate dan banyak lagi (maklumat lanjut boleh didapati dalam penyelidikan CSIRO dan aduan FTC terhadap VPN percuma).

9 Perkhidmatan VPN Percuma Popular yang Boleh Menjual Data Anda

VPN percuma berikut boleh menjual data anda kepada pihak ketiga (mengikut dasar privasi mereka)

 • Hola
 • Betternet
 • VPN Opera
 • Perisai HotSpot
 • Psiphon
 • Onavo Melindungi
 • ZPN
 • FinchVPN
 • TouchVPN

Mungkin lebih banyak VPN percuma tidak benar-benar dimajukan tentang bagaimana mereka menghasilkan wang. Di bawah ini adalah orang-orang yang mengaku menjual atau berkongsi data anda (atau set data yang diagregat) kepada pihak ketiga:

1. Hola (VPN Percuma, 10 + Juta Pengguna)

"Kami boleh berkongsi maklumat" Anonim "dengan pihak ketiga ..."
"Kami boleh berkongsi e-mel anda dengan rakan pemasaran kami ..."
"Anda mungkin rakan sebaya untuk rangkaian Luminati ..."

Hola VPN berkongsi data anda dengan pihak ketigaImej dari: https://hola.org/legal/privacy

Tidak seperti VPN percuma lain, Hola memberikan anda data tanpa had tanpa memaparkan iklan - tidak hairanlah 152 juta orang menggunakan perkhidmatan mereka. Malangnya, seperti ibu memberitahu anda, jika kedengarannya terlalu baik untuk menjadi kenyataan, itu kemungkinan besar.

A kumpulan penyelidik keselamatan mendapati beberapa kecacatan di Hola dan mendapati bahawa mereka tidak begitu mulia kerana mereka mendakwa.

Selain hakikat bahawa Hola menghidupkan komputer anda ke dalam nod keluar, mereka juga menjual akses kepada komputer dan rangkaian anda kepada pihak ketiga melalui jenama komersil mereka, Luminati. Bagaimana anda memilih keluar dari ini? Hanya ada satu cara: dengan melanggan langganan premium mereka (membuktikan sekali lagi bahawa tiada apa-apa yang baik datang percuma).

Bahkan semakin buruk: terbukti bahawa Hola dapat dieksploitasi untuk membolehkan sesiapa pun melaksanakan program-program pada komputer para penggunanya.

Dalam pertahanan Hola, mereka sekurang-kurangnya dimajukan dasar privasi mereka. Mereka juga menjelaskan bahawa mereka boleh berkongsi e-mel anda dengan rakan pemasaran mereka.

VPN HOLA berkongsi maklumat andaImej dari: https://hola.org/legal/privacy

Mereka juga menjelaskan dengan jelas dalam TOS mereka bahawa dengan menggunakan Hola anda menjadi rakan sebaya pada rangkaian Luminati mereka - dengan kata lain, akses ke komputer anda boleh dijual kepada orang yang membayar untuk menggunakan perkhidmatan mereka:

Hola VPN menggunakan anda sebagai rakan sebayaImej dari: https://hola.org/legal/privacy

Berikut adalah cara Hola menjana wang kepada anda:

 • Mereka berkongsi e-mel anda dengan rakan pemasaran mereka.
 • Mereka menjual lalu lintas anda kepada pengguna lengan perniagaan mereka, Luminati.
 • Mereka boleh berkongsi maklumat "tanpa nama" anda dengan pihak ketiga.
 • Mereka menjual akses ke komputer dan rangkaian anda - menjadikannya berfungsi sebagai nod keluar melalui mana pengguna lain (termasuk orang yang membayar mereka) boleh mengakses Internet - walaupun mereka tidak menunjukkan ini di laman web mereka, ia telah dilaporkan secara meluas (sejak 2015 ) oleh penerbitan media yang bereputasi.

2. Betternet (VPN Percuma, 38 Juta Pengguna)

"Pengiklan juga boleh meletakkan kuki di pelayar anda yang membolehkan mereka mengumpulkan informasi tertentu tentang sejarah penyemakan imbas anda ..."

Betternet menambah kuki pengiklanImej dari: https://www.betternet.co/privacy-policy

Jika anda telah melakukan lebih daripada beberapa minit penyelidikan mengenai VPN percuma, anda mungkin akan menjumpai Betternet. Perkhidmatan VPN ini baru-baru ini menjadi salah satu pembekal perkhidmatan VPN percuma terkemuka. Mereka kini bermegah lebih 38 juta pengguna. Mereka jelaskan bahawa mereka menghasilkan wang dengan menawarkan aplikasi tajaan percuma dan dengan memaparkan iklan video dan lain-lain. Mereka juga membenarkan pengiklan untuk mengesan dan log maklumat pengguna VPN percuma mereka:

Lebih buruk lagi, kertas penyelidikan CSIRO pada aplikasi VPN percuma mendapati bahawa Betternet mempunyai bilangan perpustakaan pengesanan tertinggi bagi semua perkhidmatan VPN percuma (14 jumlah).

Berikut adalah cara Betternet membuat wang kepada anda:

 • Dengan membenarkan pengiklan menjejaki dan log data anda - pada dasarnya memberi mereka capaian kosong kepada seberapa banyak maklumat anda yang diperlukan.
 • Dengan membenarkan pengiklan memasukkan kuki dalam penyemak imbas anda.
 • Dengan memaparkan iklan, termasuk apl tajaan, video dan jenis iklan lain.

3. Opera VPN (VPN Percuma)

"Perkhidmatan kami termasuk teknologi pihak ketiga atau kod yang boleh menggunakan data yang dikumpulkan. Kami boleh berkongsi data tanpa nama dan / atau set data yang diagregat dengan rakan kongsi kami ... "

OperaVPN berkongsi data anda dengan pihak ketigaImej dari: https://www.opera.com/privacy

VPN percuma Opera adalah perkhidmatan VPN percuma yang datang tertanam dalam penyemak imbas Opera: anda memasang penyemak imbas dan mempunyai akses ke perkhidmatan VPN percuma.

Di permukaan, "menangkap" VPN percuma nampaknya mudah: untuk memacu penggunaan penyemak imbas Opera. Kami berharap ia mudah!

Penyelidikan menunjukkan bahawa VPN percuma Opera sebenarnya terlibat dalam amalan lain untuk menghasilkan wang dari pengguna VPN percuma mereka. Mereka dasar privasi menjelaskan bahawa mereka berkongsi data anda dengan pihak ketiga dan membenarkan perkhidmatan pihak ketiga untuk memantau data anda.

Berikut adalah cara VPN Opera membuat wang pada anda:

 • Dengan berkongsi data anda dengan pihak ketiga dan rakan pemasaran.
 • Dengan membenarkan pengiklan dan rakan pemasaran untuk mengesan data anda.

4. HotSpot Shield (VPN Percuma, 500+ Juta Pengguna)

Boleh berkongsi maklumat anda dengan "rakan kongsi iklan" mereka

Hotspot perisai data menjual dasarImej dari: https://www.hotspotshield.com/privacy/

Dengan lebih daripada 500 juta pengguna, Hotspot Shield tidak diragukan lagi adalah perkhidmatan VPN percuma yang paling popular.

Apabila anda mempunyai banyak pengguna, anda mempunyai data yang merupakan potensi emas untuk pengiklan ... dan Hotspot Shield pastinya bukan hanya menjadi amal dengan menyediakan VPN percuma kepada ratusan juta orang.

Mereka membuat wang dari pengguna dalam banyak cara:

Walaupun Hotspot Shield menjadikannya jelas syarat perkhidmatannya bahawa ia memaparkan iklan kepada pengguna perkhidmatan VPN percuma, ia tidak terlalu awal tentang hakikat bahawa ia membuat wang dari pengguna melalui cara lain yang tidak bertanggungjawab.

Kurang dari setahun lalu, Pusat Demokrasi dan Teknologi mengeluarkan aduan kepada FTC yang mendakwa bahawa Hotspot Shield bukan hanya berkongsi data pengguna VPN percuma, tetapi juga mengalihkan trafik mereka ke tapak affiliate pihak ketiga.

Inilah cara Hotspot Shield menjana wang untuk anda:

 • Boleh berkongsi data anda dengan pihak ketiga.
 • Dengan mengalihkan trafik anda kepada rakan sekutu (Aduan FTC pada 2017).
 • Dengan memaparkan iklan di hadapan aplikasi dan tapak web yang anda gunakan.
 • Dengan menetapkan anda cap data sebanyak 500Mb / hari.

5. Psiphon (VPN Percuma, 1 + Juta Pengguna)

"Kami mungkin menggunakan teknologi seperti kuki dan suar web. Kuki cookie pengiklanan kami membolehkan mereka dan rakan kongsi mereka untuk menyampaikan iklan berdasarkan data penggunaan anda ... "

Pisipkan dasar perkongsian dataImej dari: https://www.psiphon3.com/en/privacy.html

Ketika datang ke permainan VPN gratis, Psiphon bukanlah newbie. Mereka telah menawarkan perkhidmatan VPN percuma mereka sejak tahun 2008, yang merupakan masa yang lama di era Internet. Walau bagaimanapun, mereka menyokong keupayaan mereka untuk menawarkan VPN percuma ini dengan berkongsi data anda dengan pengiklan dan membiarkan pengiklan menjejaki penggunaan data anda.

Walaupun mereka biasanya menangguhkan dasar privasi rakan iklan mereka, dasar rakan kongsi ini menunjukkan bahawa mereka menggunakan dan berkongsi data anda. Dengan pendapatan tahunan dianggarkan lebih daripada $ 2.2 juta, Psiphon pasti seolah-olah membuat sedikit wang!

Inilah cara Psiphon membuat wang untuk anda:

 • Dengan berkongsi data anda dengan rakan pengiklanan mereka.
 • Dengan membenarkan rakan pengiklanan mereka untuk mengesan penggunaan Internet anda.
 • Dengan memaparkan iklan kepada anda.

6. Onavo Protect (VPN Percuma)

"Kami boleh berkongsi (atau menerima) maklumat, termasuk mengenal pasti maklumat secara peribadi, dengan Gabungan kami ..."

Dasar Perlindungan OnavoImej dari: https://www.onavo.com/privacy_policy/

Onavo Protect adalah perkhidmatan VPN yang dimiliki oleh Facebook. Facebook telah berada di tengah-tengah beberapa skandal yang berkaitan dengan bagaimana mereka mengumpul dan menggunakan data pengguna, jadi tidaklah mengejutkan untuk mengetahui bahawa Onavo mempunyai masalah yang sama - mereka baru-baru ini dalam berita kerana amalan penggunaan data mereka. Onavo menjelaskannya dari get-go bahawa mereka melakukan log pengguna data dan berkongsi maklumat ini dengan pihak ketiga:

Berikut adalah cara Onavo Melindungi membuat wang kepada anda:

 • Mereka berkongsi maklumat anda dengan sekutu dan pihak ketiga.
 • Mereka menggunakan maklumat anda untuk beberapa tujuan termasuk tujuan pengiklanan dan pemasaran.
 • Mereka memaparkan iklan kepada anda.

7. ZPN (VPN Percuma, 8+ Juta Pengguna)

 "Boleh berkongsi, menjual dan menyewa maklumat peribadi anda dengan syarikat / orang yang bergabung .."

Bagaimana ZPN menjual / berkongsi data andaImej dari: https://zpn.im/privacy-policy

Dengan lebih daripada 8.2 juta pengguna, ZPN pastinya bukan perkhidmatan VPN percuma yang boleh anda abaikan. Data bulanan 10GB yang mereka tawarkan adalah murah hati berbanding apa yang ditawarkan oleh perkhidmatan VPN yang lain.

Menurut mereka, mereka tidak akan berkongsi data anda dengan syarikat "bukan sekutu" melainkan dalam keadaan termasuk ...

Baca lagi.

Bagaimana pula dengan syarikat "bersekutu"?

Menurut Dasar Privasi mereka, mereka seolah-olah berbuat demikian ...

Berikut adalah cara ZPN membuat wang kepada anda:

 • Terdapat kemungkinan besar untuk berkongsi data anda dengan rakan kongsi mereka.
 • Dengan mengehadkan data bulanan anda kepada 10GB sebulan untuk membuat anda menaik taraf kepada pelan berbayar.
 • Dengan mengehadkan lebar jalur anda untuk membolehkan anda menaik taraf kepada pelan berbayar.
 • Dengan melumpuhkan P2P (dan merosakkan) dan menghadkan akses anda ke lima lokasi untuk membolehkan anda menaik taraf kepada pelan berbayar.

8. FinchVPN (VPN Percuma)

"Kami boleh berkongsi dengan pihak ketiga beberapa maklumat agregat tertentu ..."

Dasar perkongsian data FinchVPNImej dari: https://www.finchvpn.com/privacy

FinchVPN kelihatan lebih selamat daripada kebanyakan perkhidmatan VPN percuma. Mereka mempunyai data bulanan 3GB yang murah hati dan nampaknya mengambil privasi pengguna dengan lebih serius daripada kebanyakan perkhidmatan VPN percuma. Walau bagaimanapun, mereka mengehadkan bilangan pelayan yang boleh anda akses untuk membolehkan anda menaik taraf.

Mereka juga mungkin berkongsi data aktiviti pengguna dengan pihak ketiga.

Berikut adalah cara FinchVPN membuat wang kepada anda:

 • Mereka boleh berkongsi data agregat pengguna dengan pihak ketiga.
 • Mereka mengehadkan data bulanan anda kepada 3GB dan mengehadkan bilangan pelayan yang anda boleh akses untuk membolehkan anda menaik taraf ke pelan berbayar.

9. TouchVPN (VPN Percuma)

"Kami mungkin berkongsi maklumat" tanpa nama "anda dengan pihak ketiga, untuk tambahan tujuan, termasuk pemasaran ... "

Dasar perkongsian data TouchVPNImej dari: https://www.northghost.com/privacy
pemasaran touchvpn

TouchVPN adalah satu lagi VPN percuma yang teduh yang menambah Cookies, Pixel Tags, dan Web Beacons ke pelayar anda semasa anda menggunakan perkhidmatan mereka.

Walaupun mereka ada-apa yang mendahului berkongsi data "tanpa nama" anda dengan pihak ketiga untuk tujuan pemasaran.

Malangnya, mereka tidak banyak mengulas tentang "data tanpa nama".

10. VPN Paip Persendirian (VPN Percuma)

"Kami boleh berkongsi" data peribadi "dan" maklumat tanpa nama "dengan pihak ketiga yang bergabung dan tidak bergabung ..."

VPN Pipa Persendirian menjanjikan "mudah, tidak masuk akal, VPN" yang menawarkan perkhidmatan percuma sepenuhnya, data tanpa had, dan perlindungan malware tanpa memerlukan penggunanya mempunyai pengetahuan teknikal. Walau bagaimanapun, dalam dasar privasi mereka, mereka tidak menyembunyikan fakta bahawa mereka membuat wang dengan berkongsi / menjual data pengguna:

dasar privasi privatepipevpn 1

Sekarang, sementara mereka mendakwa bahawa pengecam peribadi dikeluarkan dalam data yang mereka bagikan / dijual, bahagian lain dari dasar privasi mereka menunjukkan bahawa mereka boleh berkongsi "data peribadi" dengan afiliasi - apa pun maksudnya !:

Privatepipevpn dasar kebajikan 2Imej dari: https://www.privatepipevpn.com/privacy-policy-us.html

Berikut adalah cara VPN Pipa Pribadi membuat wang pada anda:

 • Dengan menjual / berkongsi data anda dengan pengiklan.
 • Dengan memaparkan iklan yang disasarkan apabila anda melayari laman web menggunakan apl mereka.

11. #VPN oleh Apalon (VPN Percuma)

"Kami boleh berkongsi" maklumat agregat "... dengan pihak ketiga, termasuk penasihat, pengiklan, dan pelabur ..."

Dengan lebih daripada 5,000 penilaian di kedai Apple, #VPN adalah salah satu perkhidmatan VPN percuma yang lebih popular yang tersedia untuk pengguna peranti Apple. Ia menjanjikan pelbagai lokasi maya dan data tanpa had untuk membolehkan anda mengakses laman web dan aplikasi secara peribadi. Walau bagaimanapun, selain daripada pembelian dan iklan dalam aplikasinya ditawarkan kepada pengguna #VPN, mereka juga menyatakan dengan jelas bahawa mereka boleh berkongsi maklumat anda dengan pihak ketiga:

#VPN oleh dasar privasi ApalonImej dari: https://www.apalon.com/vpn/privacy_policy.html

Kini, ketika mereka mendakwa mereka hanya berkongsi maklumat agregat, mereka mengumpulkan lebih banyak maklumat yang membimbangkan. #VPN mengumpul maklumat berikut:

 • cap waktu anda
 • maklumat peranti
 • data lokasi
 • maklumat penyedia perkhidmatan
 • maklumat peranti perkakasan
 • mereka juga boleh mengumpul data pergerakan anda.

Itu lebih daripada yang diperlukan untuk aplikasi VPN percuma!

Berikut adalah cara #VPN menjana wang kepada anda:

 • Dengan berkongsi maklumat anda dengan pengiklan dan pihak ketiga
 • Dengan memaparkan iklan kepada anda
 • Dengan menawarkan pembelian dalam aplikasinya kepada anda

12. Tuxler (VPN Percuma)

"Kami juga berkongsi" data teknikal "yang kami kumpulkan tentang tabiat melayari anda dan peranti anda ..."

"Di sini di Tuxler, privasi anda adalah perniagaan kami - bukan orang lain," Tuxler berani menyatakan di halaman utamanya. Tetapi sebenarnya?

Walaupun Tuxler mencabut fakta bahawa pengguna perkhidmatan VPN percuma boleh memilih dari "berjuta-juta lokasi", kami terpaksa menggali lebih mendalam untuk melihat apa yang ditangkap itu. Kami tidak perlu menggali terlalu lama. Di sana terdapat halaman dasar privasi mereka: mereka berkongsi data tentang tabiat pelayaran anda dan peranti anda dengan syarikat pengiklanan untuk membolehkan mereka menyasarkan iklan kepada anda.

Dasar privasi TuxlerImej dari: https://tuxler.com/privacy-policy/

Berikut adalah cara Tuxler membuat wang untuk anda:

 • Dengan berkongsi data anda dengan pengiklan dan pihak ketiga.
 • Dengan memaparkan iklan kepada anda.

13. GO VPN (VPN Percuma)

"Kami juga bekerjasama dengan pihak ketiga dalam pelbagai cara untuk menggunakan data yang dikumpulkan, diproses dan dikendalikan ..."

Jika anda telah mencuba mencari aplikasi VPN percuma di Gedung Google Play sebelum ini, kemungkinan besar anda akan melihat aplikasi VPN GO yang ditawarkan oleh pasukan VPN Master. Seperti hampir semua VPN percuma lain, aplikasi ini menjanjikan data tanpa had tanpa pendaftaran atau tetapan. Yang perlu anda lakukan adalah "pasang dan tolak butang ON".

Sayangnya, siasatan kami mendedahkan bahawa terdapat sesuatu yang jahat yang berlaku: Kebanyakkan keizinan yang diperlukan mestilah bendera merah pertama. Aplikasi ini memerlukan keizinan berikut:

 • Akses ke peranti dan sejarah apl anda
 • Akses untuk membaca status dan identiti telefon anda
 • Akses untuk membaca, mengubah suai dan memadam media telefon anda
 • Akses untuk membaca status dan identiti telefon anda
 • Akses untuk memeriksa lesen main Google anda
 • Akses untuk menghalang peranti anda daripada tidur

Kami percaya akses yang terlalu banyak untuk apl VPN, tetapi beberapa penggali tambahan membuat jelas mengapa: Aplikasi VPN GO ditawarkan oleh Data Bercakap, syarikat data besar Cina yang menjual data dan maklumat kepada pembeli yang bersedia, dan dasar privasi mereka menjadikannya jelas bahawa apabila anda menggunakan aplikasi mereka, anda memberi mereka kebenaran untuk berkongsi / menjual data anda kepada rakan kongsi mereka, dan mereka akan menggunakan maklumat anda untuk membina pangkalan data data mereka:

Dasar privasi Data BercakapImej dari: https://www.talkingdata.com/privacy.jsp

Berikut adalah cara GO VPN menjana wang untuk anda:

 • Dengan menjual / berkongsi data anda dengan pihak ketiga untuk tujuan pemasaran.
 • Dengan memaparkan iklan kepada anda apabila anda menggunakan VPN percuma mereka.

14. Hexatech (VPN Percuma)

Hexatech menjanjikan 100 peratus akses tanpa VPN tanpa had kepada pengguna - dan dengan lebih daripada 1 juta pemasangan mesti ada tangkapan!

Hexatech dicipta oleh Betternet, salah satu penyalahguna data utama dalam senarai kami. Jangan biarkan nama mewah menipu anda, walaupun! Hexatech dikawal oleh prinsip-prinsip dan dasar privasi yang sama seperti Betternet, dan peraturan yang sama digunakan: mereka membenarkan pengiklan untuk mengesan dan log data anda dan lakukan dengan apa sahaja yang mereka suka.

Berikut adalah cara Hexatech membuat wang pada anda:

 • Dengan membenarkan pengiklan mereka untuk mengesan dan log data anda - dan untuk menggunakan maklumat anda namun mereka fikir patut.
 • Dengan memaparkan iklan - termasuk aplikasi, video, dan jenis iklan yang ditaja.

Kami Tidak Mengesyorkan Menggunakan VPN PERCUMA

Selain yang jelas, menggunakan anda sebagai produk, VPN percuma sering menjadi batu tambahan untuk mendapatkan lebih banyak wang daripada anda.

Walaupun mengiklankan diri sebagai "VPN percuma", mereka sering menetapkan topi data yang sangat rendah (jalur lebar) supaya anda hanya boleh menggunakan perkhidmatan mereka beberapa jam sebulan. Cap data biasa ialah 250mb / hari, 500mb / mo, 2GB / mo dan 10GB / mo.

Banyak VPN percuma seperti TurboVPN dan Betternet juga termasuk iklan tambahan dalam aktiviti penyemakan imbas anda.

Akhir sekali, tetapi paling tidak, kebanyakan pelayan VPN percuma dibanjiri dengan orang lain yang membuat aktiviti penyemakan imbas (atau streaming) anda sangat perlahan.

VPN percuma juga cenderung untuk membocorkan DNS anda dan menyimpan fail log anda.

Singkatnya, jika anda ingin kekal selamat dan selamat, VPN percuma bukanlah pilihan terbaik. Anda akan lebih baik bergantung kepada ISP anda daripada pembekal VPN yang lapar dan wang.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me