Az online adatvédelem 19 lépése 2018-ban

magánélet és biztonság


Az online adatvédelem egy olyan téma, amelynek fontossága minden évben növekszik.

Egyre több webes szolgáltatással, csatlakoztatott alkalmazásokkal és még háziasszisztens eszközökkel is egyre népszerűbbé válik, mint eddig valaha is fontosabb megérteni, hogy mi fenyegeti az online adatvédelmet, és hogyan kell azt tudatosan megvédeni..

Íme 19 végrehajtható lépés, amelyek segítségével anonim maradhat az interneten, és megóvhatja online magánéletét. Nincs szükség kifinomult számítógépes ismeretekre.

Online adatvédelem lépései:

 • Fontolja meg a VPN használatát
 • Használja az adatvédelmi / inkognitómódot
 • Blokkolja a webes tevékenységek nyomkövetőit
 • Használjon hirdetési blokkolókat
 • Használjon biztonságos üzenetküldő alkalmazásokat (jel vagy távirat)
 • Ne adjon be fontos adatokat a nem https-oldalakon
 • Rendszeresen törölje a sütiket
 • Csak biztonságos e-mailt használjon
 • Tekintse át a mobilalkalmazásokhoz adott engedélyeket
 • Frissítse a mobilkészüléket
 • Fűrészelje meg fájljait
 • Legyen óvatos a közösségi médiában
 • TOR-on keresztül érheti el az internetet

1. Fontolja meg a VPN beszerzését

Általában semmi sem védi az internetkapcsolatot. Csak a számítógép kéri egy webhelyet (vagy egy szolgáltatást, vagy egy tweetet, stb.), Majd az a webhely, amely ezt a webhelyet biztosítja az Ön számára..

Online adatvédelmi szempontból problematikus az, hogy egy ilyen kapcsolat nyilvános, elfogható, és minden szerver, aki útközben segíti a kapcsolatot, megnézheti az átvitelt. Ha ez egy érzékeny e-mail (vagy bármi ehhez a természethez), akkor valójában nem akarja.

Itt játszik szerepet a VPN. A VPN (vagy virtuális magánhálózat) egy olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi a biztonságos kapcsolódást az internethez úgy, hogy a kapcsolatot a VPN-kiszolgálón keresztül irányítja, mielőtt a rendeltetési helyére megérkezne..

Íme egy gyors megjelenítés arról, hogy néz ki a kapcsolata anélkül, hogy engedélyezze a VPN-t:

mit tesz egy VPN az online adatvédelem érdekében

A VPN valójában titkosítja a kapcsolatot úgy, hogy még ha valaki el is szakítja, a benne található információk rejtjelezve és olvashatatlanná válnak. Valójában egyetlen elfogó sem tudja meghatározni, honnan jön a kapcsolat, vagy miről van szó, ezáltal javítva az online adatvédelmet..

Annak ellenére, hogy a koncepció eleinte bonyolultnak és félelmetesnek tűnhet, a modern VPN-k valójában nagyon könnyen kezelhetők, és nem igényelnek olyan műszaki ismereteket, mint a szerver konfigurálása vagy az útválasztás. Csak annyit kell tennie, hogy szó szerint telepíti a választott VPN-t, és egyetlen kattintással engedélyezheti azt.

Itt összehasonlítottuk a piac legjobb VPN-jét. Számos kiváló VPN-megoldás verziót kínál a mobil eszközökhöz.

Legyen óvatos az ingyenes VPN-ekkel

A VPN szolgáltatások nagyszerűek. Ez több, mint igaz. Ugyanakkor nem egyetemes módon.

Mint valaki egyszer mondta: "Ha nem fizet a termékért, akkor te vagy a termék". És ez még inkább azzal kapcsolatos, hogy figyelembe vesszük az online adatvédelem témáját. A nap végén senki sem akarja, hogy adatai veszélybe kerüljenek vagy harmadik személyeknek eladásra kerüljenek pusztán azért, mert látszólag nagyszerű VPN-szolgáltatáshoz való feliratkozáskor nem tudták megoldani a finomnyomást..

2. Használja a magánélet / inkognitómódot

Az összes olyan böngésző jelenlegi verziója, mint a Chrome, a Firefox, az Opera, adatvédelmi móddal rendelkezik.

Például a Chrome-ban, ha megnyomja a CMD + SHIFT + N (Mac) vagy a CTRL + SHIFT + N (Win) gombot, akkor új adatlapot nyit meg adatvédelmi módban. Ebben a módban a böngésző egyáltalán nem tárol az aktuális munkamenet adatait. Ez azt jelenti, hogy nincs internetes előzmények, nincs web-gyorsítótár, nincs süti, semmi.

inkognitó mód

Használja ezt a módot, ha bármi olyan tevékenységet végez, amelyben kedveled, magánként marad, és később nem tudja letölteni az általa használt eszközön..

Azonban! Tegyük egyértelművé, hogy az adatvédelmi módok semmilyen módon nem teszik biztonságosabbá a kapcsolatot. Csak privátvá teszik a saját eszközéhez viszonyítva - azaz csak a végén teszik privátvá.

(Az adatvédelmi módok a mobil böngészőkben is elérhetők.)

3. Blokkolja a webes tevékenységek nyomkövetőit

A modern internetes adatvédelemmel kapcsolatos legfontosabb aggály az, hogy alapvetően mindenhol nyomon követik, bárhová is megy.

És ez nem csak a hirdetésekről szól. Alapvetően minden meglátogatott webhely megpróbálja nyomon követni a tevékenységét többféle módon. Csak néhányat említek:

 • Forgalmi elemzés - a legtöbb weboldal általánosan használt, hogy jobban megértsék a közönséget, honnan jönnek, milyen eszközöket használnak, mennyi időt töltenek a webhelyen, milyen aloldalakkal működnek együtt, és hamar.
 • Jelenlegi tartózkodási hely - általánosan használt funkcionális kütyü, például időjárási kütyü, „események közelében” stb. De általános nyomon követéshez és adatelemzéshez is használható.
 • Közösségi média - arra szolgál, hogy megmutassa az emberek tevékenységét az éppen olvasott oldal vagy cikk vonatkozásában. Különleges példa erre a Facebook pixel:
 • Facebook pixel - ezek célja az, hogy összekapcsolják tevékenységét a Facebook-profiloddal, ezáltal jobban megértsék a viselkedését, és mit jelenjenek meg a hírcsatornában (beleértve azokat a hirdetéseket is, amelyek valószínűleg élvezik).
 • Médiakövetők - például ha van egy YouTube-videó az oldalon, akkor a videóblokk kapcsolódik a többi YouTube-tevékenységéhez, így befolyásolja, hogy milyen videókat javasol Önnek a YouTube.

Az összes nyomkövető lassabbá és általában kevésbé biztonságossá teszi a webhelyeket.

Az egyik megvalósítható megoldás egy olyan eszköz használata, mint a Ghostery. Ingyenes, és minden nagyobb böngésző számára elérhető verziókkal rendelkezik. A telepítés egyszerű, és alapvetően közvetlenül a dobozból elindul.

Szellembeállítások

4. Használjon blokkolókat

Különböző források (például 1, 2) jelzik, hogy a Google minden nap mintegy 29 milliárd hirdetést jelenít meg.

De ez csak a Google. Mi a helyzet a Facebook-lal? Mi lenne a házon belüli hirdetési készlettel, amelyet maguk a webmesterek kezelnek, és nincs köztük hirdetési hálózat? Nem indokolatlan azt becsülni, hogy az összes szám akár 60 milliárdra is növekedhet.

Egyszerűen fogalmazva: a hirdetések mindenütt megtalálhatók. De önálló létezésük nem jelent problémát az online adatvédelmi szempontból.

Probléma az, hogy a hirdetések nem „zárt fekete dobozok”. Éppen ellenkezőleg: sok adatot vesznek fel, „meghallgatják” mit csinálnak, és tudomásul veszik minden kattintást és minden elvégzett műveletet. Ezen adatok felhasználhatók az interneten való követéshez, és a következő alkalommal még célzottabb hirdetések megjelenítéséhez.

A fentiek mindegyike általános piaci gyakorlat. Ez nem illegális, ha bármelyikét megteszem. Valójában ezeket a nyomkövető algoritmusokat okosnak tekintik azok hatékonyságának szempontjából.

De ott van az érme másik oldala is. Egyes hirdetések még tovább mennek, és megpróbálják megfertőzni a számítógépet rosszindulatú programokkal, becsapják a nem biztonságos szoftverek telepítésébe, vagy megpróbálnak véletlen kattintásokat szerezni azzal, hogy elrejtik azt a tényt, hogy hirdetések (elsősorban a megtekintett weboldal tervezésén dolgoznak)..

A legjobb megoldás, ha ezt nem érinti ez, az egyszerűen letiltja a hirdetéseket. A legegyszerűbb módszer erre az, ha a böngészőbe telepíti a hirdetésgátló kiterjesztést. Egy ilyen kiterjesztés blokkolja az összes hirdetést, és megakadályozza annak megjelenését. A hirdetésblokkolók általában a dobozban működnek, konfiguráció nélkül.

 • Chrome esetén: Adblock Plus, uBlock Origin, AdBlock.
 • Opera esetén: Opera Ad Blocker, Adblock Plus, uBlock Origin.

5. Az üzenetküldéshez használja a Jel vagy a táviratot

Nem minden online kommunikáció biztosított egyformán, vagy eléggé védi az online adatvédelmet.

Például az e-mail önmagában nem a legszemélyesebb kommunikációs forma az összes kapcsolatréteg és különféle kiszolgáló miatt, amelyek részt vesznek az e-mail rendeltetési helyre juttatásában..

Az olyan megoldások használata, mint a Facebook Messenger vagy a közvetlen üzenetek a Twitter-en, felveti a magánélettel kapcsolatos további aggályokat, amelyek ezeknek a vállalatoknak a napirendjére és a felhasználói adatok kezelésére vonatkoznak. Nem olyan régen, amikor például 32 millió Twitter jelszót hallottunk, amelyek potenciálisan feltörtek és kiszivárognak.

Sokkal jobb megoldás az egyéb eszközök használata alkalmi kommunikációhoz és még érzékeny beszélgetésekhez. Az olyan eszközök, mint a Signal és a Telegram, bár úgy tűnnek, mintha valami fiatalabb unokatestvéred használná, valójában csúcstechnika annak biztosítása érdekében, hogy minden, amit az eszköz kommunikációs vonalán keresztül mondtak, magántulajdonban maradjon.

Mind a jel, mind a távirat végpontok közötti titkosítást használ. Még több mobil és asztali alkalmazással is jönnek.

Sőt, mindkét alkalmazás most lehetővé teszi a hanghívásokat is, ami sokkal biztonságosabb és magántulajdonosabb alternatívát jelent a klasszikus telefonhívásokhoz.

6. Ne adjon bizalmas személyes adatokat a nem HTTPs webhelyekre

Egyszerűen fogalmazva: a HTTPS a HTTP biztonságos verziója - az a szabványos protokoll, amelyet adatátvitelre használnak a böngésző és az olvasott webhely között..

Nagyon egyszerű ellenőrizni, hogy csatlakozik-e egy webhelyhez a HTTPS-en keresztül. Csak annyit kell tennie, hogy vessen egy pillantást a böngésző címsorára, és figyelmeztesse, ha a cím https: // -el kezdődik, plusz-e, ha mellette van egy zöld lakat ikon. Tetszik:

paypal (https biztonságos)

Fontos, hogy itt emlékezzünk arra, hogy soha ne írjunk be érzékeny információkat azokon a webhelyeken, ahol nincs engedélyezve a HTTPS. Ez magában foglalja a hitelkártya-információkat, a társadalombiztosítási számokat, a címadatokat vagy bármi mást, amelyet nem akarsz veszélyeztetni.

Sajnos nincs olyan „javítás”, amelyet megtehetsz, ha egy adott webhelynek nincs HTTPS-je. Egyszerűen el kell kerülnie az ilyen webhelyeket.

7. Rendszeresen törölje a sütiket

A sütik népszerű kifejezés az interneten, de nagyon kevés ember veszi észre, hogy mi is valójában. Technikai szempontból a sütik meglehetősen egyszerűek. Ezek csak apró szöveges fájlok, amelyeket a számítógépen (és a mobil eszközökön is) tárolnak. Kis csomagokat tárolnak az Ön webhelyével kapcsolatos személyes tevékenységével kapcsolatban.

A sütik legklasszikusabb használata az, hogy bejelentkezik egy adott weboldalra, és nem arra kényszeríti, hogy minden alkalommal térjen vissza a hitelesítő adataihoz. De a sütik ennél sokkal tovább menhetnek.

Manapság gyakran használják a bevásárló kosár elemeinek tárolására (abban az esetben, ha úgy dönt, hogy elhagyja a kosarat, de később visszatér a webhelyre, és folytatja a vásárlást), vagy hogy nyomon tudja követni a korábban olvasott tartalmat. a webhelyet (ezáltal segítve a jövőbeni tartalmi javaslatokat). Ez csak a tíz lehetőségek közül kettő.

A cookie-kat talán lehetetlen teljesen elkerülni. Ha teljesen letiltja őket, gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy maguk olyan webhelyeket használhassanak, mint a Facebook, a Twitter, a legtöbb e-kereskedelmi áruház vagy más szolgáltatás, ahol bejelentkezés szükséges.

Amit megtehetsz, az legalább a sütik időnkénti törlése. Ez elősegítheti a böngésző tisztaságát, és nem engedheti meg, hogy egyes webhelyek kihasználják a régebbi sütiket, amelyeket talán akár hónappal ezelőtt is felállítottak, így megnehezítik az online szokások nyomon követését..

 • A következőképpen törölheti a cookie-kat a Chrome, a Firefox és az Opera alkalmazásban.

8. Csak biztonságos e-mailt használjon

Mint fentebb már elmondtuk az online hírvivők megbeszélésekor (a 6. számban), az e-mail nem a legbiztonságosabb online kommunikációs forma. Másrészt nehéz elképzelni az életünket teljes e-mail nélkül, tehát bizonyos helyzetekben csak meg kell harapnunk a golyót és az e-mailt egyébként használni.

Még mindig vannak dolgok, amelyeket megtehetünk annak biztonságosabbá tétele érdekében.

Először elbúcsúzhat az ingyenes e-mail megoldásokról, például a Gmail vagy az Outlook.com, ehelyett inkább egy prémium megoldást választhat. Az egyik életképes alternatíva ebben a birodalomban a Tutanota biztonságos e-mail szolgáltatás, amelyhez teljesen titkosított postaláda tartozik..

Ezen felül megpróbálhat új titkosítási réteget felvenni a meglévő ingyenes e-mail postafiók tetejére. Például, ha a Gmailt használja, akkor beszerezheti ezeket a Chrome-bővítményeket, amelyek lehetővé teszik az üzenetek végpont közötti titkosítását, valamint a mellékleteket. Az ilyen típusú titkosítás biztosítja, hogy a beszélgetés privát maradjon.

További információ az anonim e-mailről.

9. Vizsgálja meg a mobilalkalmazások számára megadott engedélyeket

Az iPhone, iPad vagy Android készülékeken lévő alkalmazások funkcióinak biztosításához bizonyos engedélyekre van szükség. Időnként azonban egyes alkalmazások túlságosan igényesek lesznek ebben az osztályban, és az alkalmazás működőképességéhez szükségesnél sokkal több hozzáférést kérnek.

Ha valaha is azon kapta magát, hogy azon gondolkodik: „Miért kell egy receptalkalmazásnak állandóan hozzáférni a helyemhez?”, Akkor tudja, miről beszélünk.

Időnként meg kell tennie a jelenleg telepített alkalmazások áttekintését és a számukra adott engedélyek áttekintését. Az esetek nagy részében visszavonhatja ezen engedélyek egy részét anélkül, hogy az alkalmazást használhatatlanná tenné (például a recept alkalmazás példájához)..

Az iPhone készüléken ezt megteheti a Beállítások megnyitásával, az aljára gördítéssel, majd az egyes alkalmazások egyesével történő áttekintésével.

alkalmazás engedélyek

10. Frissítsen egy újabb mobil eszközre

Úgy tűnik, hogy minden évben olyan cégek próbálnak meggyőzni bennünket, mint az Apple, a Samsung, a Google, hogy vásárolják meg a legújabb okostelefont, és dobják el réginket. Természetesen ellenállunk. De nem tudunk ellenállni örökké. Legalább nem, ha nem akarjuk, hogy az online adatvédelem befolyásolja.

Ne felejtsük el, hogy a modern mobil eszközök számítógépek. Csakúgy, mint az asztali PC vagy a Mac, de csak kissé kevésbé hatékony. Ezért hajlamosak a különféle biztonsági fenyegetésekre, és a többi eszközhez hasonlóan folyamatos frissítéseket igényelnek, hogy biztonságban maradjanak.

Az új eszközöket folyamatosan frissítjük, így nincs probléma. Idősebbek, nem annyira.

Például a Nexus 7 - amely még mindig viszonylag népszerű (az eBay-en megvásárolhatja őket) - 2015. június után abbahagyta a biztonsági javítások beszerzését. Ez azt jelenti, hogy bárki is használja azt, egyedül maradt, és új biztonsági fenyegetéseknek van kitéve a most már több mint két év.

Akár tetszik, akár nem, egy ponton egy új eszköz elkerülhetetlen.

11. Iratkozzon fel a fájljait

Noha meglepőnek hangzik, mégsem olyan egyszerű megszabadulni egy adott fájltól egyszer és mindenkorra. Egyszerűen mozgatja a tartályba, majd kiüríti. Az ezen szabványos művelettel eltávolított fájlok teljes mértékben helyrehozhatók.

Ennek oka annak, hogy miként működik a bármi törlés folyamata. A legalapvetőbb állapotában az operációs rendszer csak jegyezni fogja, hogy a hely, ahol a fájl korábban „ingyenes” volt, tényleges törlés nélkül. Ezért, ha valaki tudja, hol kell keresnie, továbbra is könnyen elérheti ezt a fájlt.

Biztonságosabb megoldás az, ha kihasználják a „fájl megsemmisítés” eszközt. Ezek lehetővé teszik az érzékeny, privát fájlok eltávolítását a merevlemezről azáltal, hogy véletlenszerű adathalmazokkal és véletlenszerű mintákkal többször felülírja azokat..

 • Mac esetén használhatja a Dr. Cleaner alkalmazást.
 • Win számára, radír.

Iratmegsemmisítő Dr. Cleaner

12. Legyen óvatos a közösségi médiával

Online adatvédelmi szempontból az lenne az ideális eset, ha teljes mértékben törli a Facebook-fiókját, de ez a legtöbb ember számára valószínűleg nem kérdéses. Tehát ehelyett legalább vigyázzon arra, hogy milyen adatokat oszt meg a kedvenc közösségi platformon.

Soha ne ossza meg tartózkodási helyét a Facebook-lal minden alkalommal, és minden új frissítéssel. Többször is előfordultak, hogy az emberek otthonát kirabolták, miután frissítéseket közöltek nyaralásukról. Például három New Hampshire-i rabló 50 házba tört betörést követően elmenekült 200 000 dolláros lopott áruval, mindezt lehetővé tette az áldozatok Facebook állapotának előzetes ellenőrzése..

Egy jó ökölszabály, hogy ne tegyen közzé olyan információkat, amelyeket online adatvédelmi szempontból érzékenynek tartott. Tegyük fel, hogy az egész világ látni fogja a következő állapotfrissítést.

13. Hozzáférés az internethez TOR-on keresztül

Tor az elmúlt években sok rossz hírnevet szerzett, nem mindig a megfelelő okok miatt. A Tor, mint technológia, egy nagyon okos mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy teljesen névtelen maradjon az internetes böngészés közben.

A Tor (röviden az „Onion Router”) az internetkapcsolatot több csomóponton keresztül továbbítja, mielőtt eléri a rendeltetési helyét. Emiatt senki sem tudja követni, vagy megnézni, hogy mit továbbítanak. Bizonyos szempontból a Tor hasonló a VPN-hez. A kettő közötti fő különbség az, hogy a VPN egy további kiszolgálón keresztül kapcsolódik össze, míg a Tor többet használ.

A Tor használatának megkezdése egyszerű - amire szükséged van a Tor hivatalos böngészőjével. Minden nagyobb rendszerhez elérhető verziók vannak. A telepítés és az égetés után egyetlen kattintással kapcsolatot létesíthet a Tor-hálózattal. Ebben a szakaszban a kapcsolat biztonságos és névtelen. Így néz ki a böngésző:

TOR böngésző

14. Ne használja a Windows 10 rendszert, ha tudsz

A Windows 10 híres az online adatvédelem „laza” megközelítéséről. Az alapértelmezett beállításnál a rendszer úgy van beállítva, hogy megosztja az összes személyes információt (beleértve az Ön tevékenységét) a Microsoft-val és akár harmadik felekkel is. Szinkronizálja az összes böngészési előzményt és egyéb beállításokat a Microsoft szerverekkel.

Ráadásul Cortana - a rendszer asszisztense - rögzíti az összes billentyûzetét és hallgat minden tevékenységet.

Ha ez nem elég, a Microsoft meglepően bonyolulttá teszi a dolgok beállítását úgy, ahogy legyenek. Alapvetően a rendszer minden egymást követő frissítése hajlamos visszatérni a gyári beállításokra, így arra kényszerítve, hogy ismét vigye át a javításokat.

A nap végén, ha ez kivitelezhető lehetőség az Ön számára, búcsúzzon a Windows 10-től.

15. Fontolja meg a Google használatát

Ez nem csak a Google fő keresőmotorjára vonatkozik, hanem az összes többi eszközre is - a Google Analytics, a Gmail, a Google Apps, a Google Drive stb..

Hatalmas hálózata és eszköztárának köszönhetően a Google alapvetően mindent tud rólad, amit tud. Ön dönti el, hogy Ön online adatvédelmi szempontból kényelmesen élvez-e ezt.

Ami a fő keresőmotort illeti, a DuckDuckGo egy alternatíva, amelyet érdemes megfontolni, vagy akár Bing is (de akkor visszatértünk a Microsoft táborba).

Ami a Gmailt és a Google Drive-ot illeti, számos életképes megoldás létezik az interneten. Például a SpiderOak érdekes alternatíva a Google Drive és a Dropbox számára, amely Edward Snowden jóváhagyásával is rendelkezik.

16. Valószínűleg törölje a Facebook-ot a telefonjáról

A közelmúltban több olyan történet is megjelenik, amelyek leírják a Facebook állítólagos „a háttérben hallgató” gyakorlatait. Vannak olyan emberek, akik a Facebook alkalmazáshoz kapcsolódó aggodalmakról számolnak be, amikor meghallgatják a telefonon zajló beszélgetéseket, majd hirdetéseket javasolnak a beszélgetésekben említett dolgok alapján..

Valószínűleg, vagy legalábbis mi szeretnénk hinni abban, ez nem teljesen valószerű - és a Facebook nyilvánvalóan tagadja. A telefonjáról való megszabadulás azonban minden bizonnyal nem sérti az online adatvédelmet.

17. Szüksége van-e az Amazon Echo-ra?

Akármennyire is hasznosak lehetnek ezek az új otthoni asszisztensek, ők magukkal foglalnak néhány komoly online adatvédelmi aggályt is. Mindenekelőtt „mindig bekapcsolva, mindig hallgatva” állapotban vannak.

Ez azt jelenti, hogy Alexa állandóan mindent - mindent (!) - hallgat, amit a ház körül mond, és az interneten továbbítja az Amazon szervereire.

Végül nem tudja ellenőrizni, hogyan és ki fogja ezeket az adatokat használni. A teljes nyilvánosságra hozatal ellenére az Amazon azt állítja, hogy nem osztják meg az Amazon Echo adatait harmadik felekkel.

A Google Főoldal azonban talán még ellenségesebb az adatvédelem iránt. A mikrofonhoz való hozzáférésen (mindig hallgatáson) kívül nyomon követi az Ön tartózkodási helyét, és hirdetési célokra megoszthatja adatait harmadik felekkel (beleértve a Google más vállalatait is)..

18. Használjon virtuális gépeket

A virtuális gépek lehetővé teszik egy második számítógép (virtuális) szimulálását egy alkalmazáson belül. Alapvetően egy homokozó. A virtuális gépet bármilyen módon korlátozhatja, ha szükséges, például letiltva a webes kapcsolatot, vagy a rendszer bármely más részét eltávolítva.

A virtuális gépek nagyszerűek, ha olyan érzékeny feladatokat szeretne elvégezni a számítógépen, amelyek nem feltétlenül tartalmaznak webes kapcsolatot. Vagy még inkább, ha meg akarja győződni arról, hogy a webes kapcsolat nem érhető el, és hogy a tevékenységeit nem naplózza harmadik fél számára történő továbbküldés céljából.

Más szavakkal: ha egy fájlt szeretne megnyitni, és biztosnak kell lennie abban, hogy senki sem néz a válla felett, miközben ezt teszi, megteheti egy virtuális gépen. Ezután, ha elkészült, törölheti azt a virtuális gépet, és így eltávolíthatja a művelet minden nyomát.

Próbálja ki a VirtualBox-ot, egy népszerű ingyenes megoldást, amely Windows, Linux és Mac rendszeren fut.

19. Kerülje a nyilvános Wi-Fi hozzáférést

Akárcsak mindenki szereti ezeket az ingyenes Starbucks Wi-Fi hotspotokat, talán körültekintően kell lennie körülöttük. Vagy inkább nem talán, de határozottan.

A nyilvános Wi-Fi számos online adatvédelmi aggályt vet fel:

 • Soha nem tudhatja, ki üzemelteti a hotspotot, mi a szoftver, mi a beállítás, milyen típusú információt naplóznak stb..
 • Nincs bizonyosságod abban, hogy az Ön által használt hotspot nem „gonosz iker” - egy olyan hotspot, amelyet a valódi Wi-Fi hálózat megszemélyesítésére hoztak létre, amelyet valójában használni szándékoztak. Tegyük fel például, hogy lát egy „Starbucks Free Internet” nevű nyílt hálózatot, így úgy dönt, hogy csatlakozik. Semmilyen módon nem tudja megmondani, hogy ez a hálózat valóban a kávézó által üzemeltetett hivatalos hálózat. Alapvetően bárki, aki rendelkezik egy mobil útválasztóval, létrehozhat egy ilyen hálózatot, és ellophatja annak adatait, aki hozzá kapcsolódik. Hallgassa meg a Hackable első epizódját - a McAfee podcastját, hogy többet tudjon meg erről (elérhető az iTunesban).
 • Nem lehet biztos abban, hogy a VPN használata megvédi Önt. A legtöbb esetben a VPN-k megoldják a problémát, de ha hamis hálózattal foglalkozik, akkor a hálózatot üzemeltető személy továbbra is láthatja, mi folyik itt. Ezenkívül felmerül a DNS-szivárgások kérdése. Egyszerűen fogalmazva: a laptop továbbra is az alapértelmezett DNS-beállításait használhatja az Internethez történő csatlakozáshoz, a VPN biztonságos kiszolgálói helyett. Itt van több a témában.

Mit tudsz csinálni?

 1. Valójában kerülje a nyilvános Wi-Fi hálózatokat, ha bármilyen érzékeny műveletet szeretne végrehajtani. Ne férjen hozzá az online banki platformokhoz vagy bármi máshoz, ahol a magánélete rendkívül fontos.
 2. Ha nyilvános Wi-Fi-t használ, akkor is használjon VPN-t. Végezze el az itt elérhető DNS-szivárgási tesztet, hogy ellenőrizze a kapcsolat biztonságát.
 3. Mindig kérdezd meg, mi a pontos neve annak a nyilvános hálózatnak, amelyhez csatlakozni szeretne - hogy ne kerüljön kapcsolatba egy gonosz ikerrel.

Következtetés: Az online adatvédelem egyszerű

Az online adatvédelem olyan téma, amely egyre nagyobb jelentőséggel bír az elmúlt néhány évben.

Azon alapvető, józan észű dolgokon kívül, amelyeket minden web-felhasználónak meg kell tennie az online adatvédelem szempontjából, vannak olyan új rendeletek és a hálózatsemlegesség kérdései is, amelyek meglehetősen nemrégiben jelentkeztek..

Manapság úgy tűnik, hogy nem könnyedén elkerülheti az online követő nagyvállalatokat, az internetszolgáltató (internetszolgáltató) rögzíti online tevékenységeit, és talán akár az adatokat harmadik félnek is eladja (ami az Egyesült Államokban törvényes)..

Összességében ez ijesztő lehet. Mégis vannak életképes dolgok, amelyeket megtehetsz, és eszközök, amelyek segítségével megóvhatja és megóvhatja online magánéletét. Reméljük, hogy a fenti lista jó áttekintést adott Önnek arról, hogy mi lehetséges és milyen könnyű végrehajtani a legtöbb ilyen műveletet. De tudatában kell lennie, és időnként felül kell vizsgálnia az online adatvédelmi optimalizációkat is.

További hasznos online adatvédelmi eszközök itt találhatók: PrivacyTools.io

Online adatvédelmi infographic

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me