Apakah itu VPN?

Apakah itu VPN?VPN boleh kelihatan rumit pada mulanya, tetapi sebenarnya mudah digunakan.


Kami akan menafikan mereka, apa yang boleh mereka lakukan untuk anda, mengapa anda perlu menggunakannya, dan bagaimana mereka semua bekerja di bawah tudung.

Selain itu, kami akan memberi anda beberapa cadangan di sepanjang jalan untuk membantu anda memilih VPN terbaik untuk keperluan anda.

 • Berikut adalah senarai perkhidmatan VPN terbaik kami.

Panduan Permulaan untuk Memahami VPN

 1. Apakah itu VPN?
 2. Bagaimana Kerja VPN
 3. Bagaimana Secure adalah VPN
 4. Adakah Undang-Undang Penggunaan VPN
 5. Adakah VPN Membuat Saya Sepenuhnya Anonymous Online
 6. Dasar Pembalakan VPN
 7. VPN percuma berbanding VPN Dibayar
 8. Bolehkah saya Menggunakan VPN untuk Torrenting
 9. Bolehkah saya menggunakan VPN untuk menonton Netflix dan Hulu
 10. Adakah Kerja VPN di Android dan iOS
 11. Adakah Kerja VPN Kodi / SmartTV
 12. Bagaimana saya memasang VPN pada Router saya?
 13. VPN & Tor - Bagaimana Menggunakannya Bersama
 14. IP Kebocoran dan Suis Bunuh
 15. Kapan Menggunakan VPN
 16. Apabila Tidak Menggunakan VPN

Apakah itu VPN??

Panduan pemula Apa itu VPN

A VPN (Rangkaian Peribadi Maya) adalah perkhidmatan yang membolehkan anda mengakses web dengan selamat dan secara peribadi dengan mengarahkan sambungan anda melalui pelayan dan menyembunyikan tindakan dalam talian anda.

Tetapi bagaimana ia betul-betul berfungsi?

Bagaimana Kerja VPN?

Begini cara VPN berfungsi untuk anda, pengguna. Anda memulakan klien (perisian) VPN dari perkhidmatan VPN anda. Perisian ini menyulitkan data anda, bahkan sebelum Penyedia Perkhidmatan Internet anda atau pembekal WiFi kedai kopi melihatnya. Data itu kemudiannya pergi ke VPN, dan dari pelayan VPN ke destinasi dalam talian anda - apa-apa dari laman web bank anda ke laman web perkongsian video ke mesin carian. Destinasi dalam talian melihat data anda sebagai datang dari pelayan VPN dan lokasinya, dan bukan dari komputer anda dan lokasi anda.

Apabila anda menyambung ke web tanpa VPN, inilah cara sambungan anda kelihatan:

Tiada sambungan VPN

Walaupun ia adalah standard, sambungan seperti ini mempunyai beberapa kelemahan. Semua data anda di luar sana terbuka, dan mana-mana pihak yang berminat boleh mengintip apa yang anda hantar.

Internet adalah koleksi pelayan yang bertanggungjawab untuk menyimpan laman web dan menyampaikannya kepada sesiapa sahaja yang ingin melihatnya. Mereka pelayan saling bercakap antara satu sama lain sepanjang masa, termasuk berkongsi data anda antara satu sama lain untuk akhirnya membolehkan anda melayari halaman. Hebat untuk anda dapat melayari, tetapi tidak hebat untuk privasi.

Melangkah dalam talian adalah seperti mengambil penerbangan syarikat penerbangan komersial. Ejen tiket, pengendali bagasi, kakitangan keselamatan, dan pembantu penerbangan memerlukan semua data untuk membawa anda ke bandar. Pertukaran maklumat yang serupa berlaku di web.

Jika ia hanya laman web yang menyeronokkan yang anda lihat maka tidak perlu risau. Tidak kira jika seseorang melihat data anda. Tetapi jika ia perbankan dalam talian, e-mel perniagaan, atau apa-apa lagi yang lebih sensitif - itu cerita yang berbeza.

Kini, inilah bagaimana sambungan yang sama kelihatan dengan VPN didayakan:

Dengan VPN

Apabila anda menggunakan perkhidmatan VPN, data anda disulitkan (kerana anda menggunakan aplikasi mereka), masuk dalam bentuk disulitkan ke ISP anda kemudian ke pelayan VPN. Pelayan VPN adalah pihak ketiga yang menghubungkan ke web bagi pihak anda. Ini menyelesaikan masalah privasi dan keselamatan untuk kami dalam beberapa cara:

 • Laman destinasi melihat pelayan VPN sebagai sumber lalulintas, bukan anda.
 • Tidak ada yang dapat (dengan mudah) mengenal pasti anda atau komputer anda sebagai sumber data, atau apa yang anda lakukan (laman web yang anda kunjungi, data yang anda pindahkan, dan sebagainya).
 • Data anda disulitkan, jadi walaupun seseorang melihat apa yang anda hantar, mereka hanya melihat maklumat yang disulitkan dan bukan data mentah.

Seperti yang anda bayangkan, senario seperti itu jauh lebih selamat daripada menyambung ke web secara tradisional. Tetapi betapa selamatnya betul-betul? Mari kita ketahui:

Bagaimana Secure adalah VPN?

Pemula-panduan Bagaimana Secure Is VPNKeselamatan VPN menyebabkan perdebatan dalam kalangan IT dan lain-lain dalam industri, dan tidak ada dua perkhidmatan yang sama dalam penawaran atau keselamatan mereka. Terdapat dua faktor utama:

 • Batasan jenis teknologi VPN yang digunakan oleh pembekal.
 • Batasan undang-undang dan polisi yang mempengaruhi apa yang boleh dilakukan dengan teknologi itu. Undang-undang negara di mana pelayan dan syarikat yang menyediakan VPN terletak dan dasar syarikat sendiri mempengaruhi bagaimana syarikat melaksanakan teknologi ini dalam perkhidmatan mereka.

Mari kita lihat dengan lebih dekat faktor-faktor ini.

Protokol VPN

Protokol VPN menentukan bagaimana perkhidmatan mengendalikan penghantaran data melalui VPN. Protokol yang paling biasa adalah PPTP, L2TP, SSTP, IKEV2, dan OpenVPN. Berikut adalah gambaran ringkas:

 • PPTP (Protokol Terowong Titik Ke Titik). Ini adalah salah satu protokol tertua yang digunakan, yang asalnya direka oleh Microsoft. Kelebihan: berfungsi pada komputer lama, adalah sebahagian daripada sistem pengendalian Windows, dan mudah digunakan. Kekurangan: mengikut piawaian hari ini, ia tidak selamat. Elakkan pembekal jika ini adalah satu-satunya protokol yang ditawarkan.
 • L2TP / IPsec (Protokol Terowong Lapisan 2). Ini adalah kombinasi PPTP dan protokol L2F Cisco. Konsep protokol ini adalah baik - ia menggunakan kunci untuk mewujudkan sambungan selamat pada setiap hujung terowong data anda - tetapi pelaksanaannya tidak begitu selamat. Penambahan protokol IPsec meningkatkan keselamatan sedikit, tetapi ada laporan kebolehan yang dikatakan oleh NSA untuk memecahkan protokol ini dan melihat apa yang ditransmisikan. Tidak kira sama ada mereka sebenarnya benar, hakikat bahawa ada perdebatan sama sekali mungkin cukup mengelakkan ini juga.
 • SSTP (Secure Socket Protocol Tunnel). Ini adalah satu lagi protokol yang dibina Microsoft. Sambungan itu ditubuhkan dengan beberapa penyulitan SSL / TLS (standard de facto untuk penyulitan web pada hari ini). Kekuatan SSL dan TLS dibina atas kriptografi simetri-kunci; persediaan di mana hanya kedua-dua pihak yang terlibat dalam pemindahan itu boleh menyahkod data dalamnya. Keseluruhan, SSTP adalah penyelesaian yang sangat selamat.
 • IKEv2 (Internet Key Exchange, Versi 2). Ini adalah satu lagi protokol yang dibina Microsoft. Ini merupakan lelaran protokol sebelumnya Microsoft dan yang lebih selamat pada itu. Ia menyediakan anda dengan beberapa keselamatan yang terbaik.
 • OpenVPN. Ini mengambil apa yang terbaik dalam protokol di atas dan menghapuskan sebahagian besar kelemahan. Ia berdasarkan SSL / TLS dan ia merupakan projek sumber terbuka, yang bermaksud ia sentiasa diperbaiki oleh beratus-ratus pemaju. Ia menjamin sambungan dengan menggunakan kekunci yang hanya diketahui oleh kedua-dua pihak yang mengambil bahagian pada kedua-dua hujung penghantaran. Keseluruhannya, ia adalah protokol yang paling serba boleh dan selamat di luar sana.

Secara umumnya, kebanyakan VPN membolehkan anda memilih protokol yang anda gunakan. Protokol yang lebih selamat yang anda sambungkan melalui (OpenVPN, IKEv2), semakin selamat seluruh sesi anda.

Malangnya, tidak semua peranti akan membolehkan anda menggunakan semua protokol ini. Oleh kerana kebanyakan mereka dibina oleh Microsoft, anda boleh menggunakannya pada semua PC Windows. Untuk peranti Apple, anda akan menemui beberapa batasan. Sebagai contoh, L2TP / IPsec adalah protokol lalai untuk iPhone. Dan Android ... well, Android mempunyai beberapa masalah sendiri, yang akan kami lalui nanti.

Asas Penyulitan

Secara ringkas, penyulitan berfungsi dengan:

 1. Bermula dengan data biasa
 2. Memohon kunci (kod rahsia) untuk mengubah data
 3. Berakhir dengan data yang disulitkan

Data yang disulitkan hanya boleh dibaca oleh seseorang dengan kekunci asal yang digunakan untuk menyulitkan data.

Algoritma penyulitan moden bekerja pada prinsip ini, dengan langkah kedua menjadi sangat kompleks dan layak penyelidikan peringkat kedoktoran. Apa yang anda perlukan untuk dicari ialah data anda disulitkan dengan algoritma AES sekurang-kurangnya 128 bit. Kebanyakan VPN teratas di luar sana pergi satu langkah di atasnya dan menawarkan penyulitan AES-256, termasuk NordVPN (ulasan), Surfshark (ulasan) dan ExpressVPN (ulasan).

VPN anda boleh menjadi sangat selamat, tetapi semuanya datang ke protokol sambungan mekanisme penyulitan yang digunakan untuk mengendalikan maklumat anda.

Batasan Undang-undang dan Visi Syarikat

(Nota: Tiada nasihat undang-undang ini. Baca untuk tujuan hiburan sahaja.)

Semua syarikat VPN yang baik akan melakukan segala yang mereka dapat untuk melindungi data anda, privasi anda, dan keselamatan keseluruhan anda di web. Perlu diingat bahawa mereka masih tertakluk kepada undang-undang dalam bidang kuasa yang mereka ada, yang boleh menjejaskan perkhidmatan mereka.

Bergantung kepada undang-undang setempat di mana VPN ditubuhkan, syarikat itu mungkin dipaksa oleh perintah mahkamah untuk berkongsi apa sahaja rekod yang mereka ada mengenai aktiviti anda - dan boleh ada perjanjian antarabangsa antara negara untuk berkongsi maklumat dalam kes ini. Sekiranya anda melakukan penyelidikan yang mencukupi, anda mungkin menemui VPN yang ditubuhkan di negara yang tidak mempunyai perjanjian sedemikian dengan negara anda.

Jadi pada akhirnya, anda hanya selamat dengan VPN jika ia bukan sahaja bersedia dan teknikal mampu menjaga maklumat anda dengan selamat dan swasta, tetapi juga jika ia dibenarkan secara sah untuk melakukannya. Let mengatasi topik ini sedikit lebih luas dan menumpukan pada menjawab soalan umum:

Adakah Undang-Undang Penggunaan VPN?

Panduan pemula Adakah VPN LegalDalam satu perkataan, ya. Tetapi tidak semestinya.

Pertama, VPN sebagai konsep agak baru dalam "tahun undang-undang," jadi tidak semua bidang kuasa telah berjaya. Ini bermakna bahawa peraturan itu keruh dan boleh ditafsirkan dalam banyak cara.

Keseluruhannya, VPN kelihatan baik untuk digunakan di kebanyakan negara, terutama di AS, Kanada, UK, seluruh Eropah Barat. (Penting! Perkara penting di sini ialah anda lokasi fizikal apabila menggunakan VPN.)

Umumnya, VPN sering tidak baik-baik saja China, Turki, Iraq, Emiriyah Arab Bersatu, Belarus, Oman, Rusia, Iran, Korea Utara, dan Turkmenistan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kesahihan VPN di negara anda, cari undang-undang kerajaan tempatan anda, dan semak semula sumber yang mendalam ini yang kami jawab jika VPN sah di negara anda - kami melalui lebih daripada 190 buah negara dan memberitahu anda apa yang ada.

Adakah VPN Membuat Saya Sepenuhnya Anonymous Online?

Panduan pemula Adakah VPN Membuat Anda AnonymousDalam satu perkataan, tidak. Tetapi sejauh mana ia dilakukan masih mengagumkan.

Tanpa VPN, sambungan anda terbuka sepenuhnya, dan ISP anda, router WiFi kafe, mana-mana pelayan di sepanjang jalan, atau orang yang menggunakan alat yang betul boleh melihat data anda. Menggunakan VPN menyelesaikan banyak masalah tersebut dengan menyulitkan penghantaran anda dan menjadikannya muncul seolah-olah pelayan itu sendiri yang membuat sambungan dan bukan anda.

Siasat perkara berikut untuk membantu menentukan sejauh mana ketidaksamaan anda.

 • Adakah perkhidmatan ini menyimpan log?
 • Bidang kuasa di mana VPN ditubuhkan. Dalam beberapa kes, mereka mungkin dipaksa secara sah untuk menyimpan rekod. Apa yang berlaku apabila kerajaan datang bertanya?
 • Adakah perkhidmatan menyimpan rekod pembayaran? Adakah rekod tersebut termasuk mengenal pasti maklumat?
 • Adakah terdapat penyulitan yang mencukupi dan protokol sambungan selamat?

Tidak setiap VPN akan melindungi anda sama. Jika anda membuat pilihan anda dengan bijak, anda boleh menangani kebimbangan yang dinyatakan di atas. Berikut perbandingan kami VPN teratas di pasaran untuk membantu anda.

Dasar Pembalakan VPN

Pemula panduan Dasar Pembalakan VPNLog yang VPN terus memberi kesan ketara ke atas nama tanpa nama dan privasi yang anda miliki dengan perkhidmatan mereka. Log pembekal boleh menyimpan termasuk:

 • aktiviti pengguna
 • Alamat IP
 • ketetapan sambungan / pemotongan
 • peranti yang digunakan
 • log pembayaran

Sebarang log semacam itu menjadikan anda sedikit kecil tanpa nama kerana IP anda boleh disambungkan ke sesi penyemakan yang diberikan oleh anda. Sudah tentu, mengikat ini kepada anda secara peribadi adalah sangat sukar tetapi masih boleh dilakukan sekiranya sesetengah agensi cukup sengaja.

Secara keseluruhan, log kurang penyedia anda lebih baik, dengan "tiada log" yang ideal.

Berhati-hati. Kebanyakan perkhidmatan menyatakan bahawa anda mempunyai privasi pada bahan jualan mereka, tetapi anda perlu melihat dasar privasi mereka untuk melihat cetakan baik mereka dan data apa yang sebenarnya mereka simpan, atau mereka akan menyatakan bahawa negara mereka tidak memerlukan pengekalan data namun mereka tidak menyatakan mereka dasar pengekalan data sendiri.

Kami telah melakukan penyelidikan untuk anda. Inilah pusingan besar kami di atas 100 VPN dan dasar pembalakan mereka. Semaknya semasa memilih perkhidmatan anda.

VPN percuma berbanding VPN Dibayar

Pemula membimbing VPN percuma vs Paid VPNMenjalankan perkhidmatan VPN yang baik kos wang yang serius - pelayan yang mantap, pemindahan data, infrastruktur, pekerja, dan sebagainya. Sekiranya perkhidmatan ditawarkan secara percuma, pertimbangkan apa kompromi yang mungkin dibuat. Adakah aktiviti pembalakan mereka atas alasan mereka sendiri? Adakah mereka memaparkan iklan mereka sendiri? Adakah data anda dijual kepada pihak ketiga?

Membayar untuk VPN bukan pelaburan yang besar. Kami telah menguji beberapa penyelesaian hebat untuk sekurang-kurangnya $ 3-5 sebulan, yang nampaknya tidak banyak pertukaran untuk ketenangan fikiran dan privasi dalam talian yang lebih baik.

Berapa Banyak Kos VPN?

Rata-rata daripada 70 VPN popular adalah $ 4.99 sebulan, yang memberitahu anda banyak tentang jenis perbelanjaan ini biasanya. VPN yang harganya lebih dari $ 10 jarang berlaku, dan tidak banyak alasan untuk membelinya kerana terdapat penyelesaian yang lebih berpatutan di luar sana.

Kebanyakan perkhidmatan memberi diskaun besar jika anda sanggup melanggan dua hingga tiga tahun di depan, bukan memperbaharui langganan bulanan anda. Contohnya, NordVPN - VPN yang kami nikmati - kos $ 11,95 jika dibayar bulanan, tetapi anda boleh merebut rancangan 3 tahun mereka untuk hanya $ 3.49 / bulan (itulah 70% off).

Kami mempunyai jadual perbandingan harga yang lebih mendalam di sini. Sekiranya anda dikumpulkan dengan wang tunai, anda juga boleh menyemak pengedaran VPN termurah dan VPN terpantas.

Bolehkah saya Menggunakan VPN untuk Torrenting?

Panduan pemula Boleh Anda Gunakan VPN Untuk TorrentingSecara umum, ya, tetapi itu bergantung kepada perkhidmatan tertentu yang anda gunakan dan juga jenis perkara yang anda sedang mengerikan.

Torrenting adalah nama biasa untuk protokol khusus yang digunakan untuk memindahkan data dan fail melalui web, tetapi bukan jenis fail sebenar. Walaupun ia mendapat banyak akhbar yang tidak baik secara keseluruhan, ia adalah okay dan sah jika anda memindahkan fail yang anda mempunyai hak untuk. Piracy, sebaliknya, benar-benar menyalahi undang-undang tanpa mengira alat yang anda gunakan untuk melakukannya.

Kemudian, ada dasar VPN sendiri mengenai torrenting dan bagaimana ia ditangani. Kebanyakan penyelesaian VPN yang berkualiti di pasaran akan membazir. Menurut penyelidikan kami, anda boleh mengesan dengan semua VPN yang popular - NordVPN, ExpressVPN, Surfshark, VyprVPN dan PIA.

Apabila ia berkaitan dengan aspek keselamatan yang merosakkan, semuanya datang ke dasar VPN mengenai perkara seperti pembalakan atau berkongsi data pengguna anda. Secara umum, jika VPN tidak menyimpan log keseluruhan, mereka juga tidak menyimpannya untuk aktiviti torrent anda.

Satu lagi aspek yang perlu dipertimbangkan ketika memilih VPN untuk mengurai adalah kelajuan muat turun yang boleh ditawarkan oleh perkhidmatan itu. Sudah tentu, maklumat semacam ini mungkin sukar diperoleh; kebanyakan masa anda hanya mengetahui selepas anda membeli VPN. Kami melakukan beberapa ujian sendiri dan berdasarkannya, kami boleh mengesyorkan VPN ini untuk kelajuan muat turun mereka yang baik: NordVPN, ExpressVPN, VyprVPN, dan PIA.

Bolehkah saya menggunakan VPN untuk menonton Netflix dan Hulu?

Panduan pemula Boleh Anda Gunakan VPN Untuk NetflixYa. Tetapi seperti kebanyakan perkara di dalam senarai ini, semuanya datang ke VPN khusus yang anda gunakan.

Masalah dengan Netflix secara keseluruhan adalah walaupun ia kini boleh didapati di lebih dari 130 buah negara, tidak semua rancangan diedarkan secara sama rata.

Kerana perjanjian pelesenan rumit yang ditubuhkan sebelum pelancaran antarabangsa besar Netflix, pelbagai stesen TV mengekalkan hak-hak untuk beberapa rancangan Netflix sendiri, yang dengan berkesan menghalang Netflix dari membuat undang-undang membuat rancangan itu tersedia di platform mereka.

Perkara undang-undang yang rumit, tetapi VPN boleh membantu di sini.

Cara Netflix dan Hulu menyekat beberapa kandungan mereka di bahagian dunia berdasarkan penapis lokasi. Bermaksud bahawa jika anda berada di negara yang dilarang, anda diharamkan.

VPN menjadikannya mudah untuk diperbaiki. Oleh kerana anda boleh memilih pelayan yang ingin anda sambungkan, semua yang anda perlu lakukan untuk membuka kunci rancangan Netflix tertentu adalah bersambung ke pelayan di negara tempat persembahan itu tersedia. Itu sahaja. Kami mempunyai catatan komprehensif mengenai cara menonton Netflix melalui VPN + VPN terbaik yang membolehkan anda melakukannya.

Adakah Kerja VPN di Android dan iOS?

Sekali lagi, itulah a ya.

Banyak perkhidmatan VPN teratas di luar sana juga membolehkan anda memuat turun aplikasi mudah alih untuk Android atau iOS sama ada.

Berikut adalah VPN terbaik kami untuk Android: NordVPN, ExpressVPN, dan Surfshark.

Kedua-dua platform membolehkan anda menyediakan sambungan VPN dengan mudah. Sebagai contoh, pada iPhone, anda boleh melakukannya dalam Tetapan → Umum → VPN.

Dengan semua yang dikatakan, berhati-hati jika anda tergoda oleh mana-mana aplikasi VPN percuma untuk sama ada Android atau iOS. Terdapat penyelidikan oleh satu pasukan pakar (dari DataRank CSIRO, University of New South Wales, Institut Sains Komputer Antarabangsa dan University of California Berkeley), melalui lebih daripada 280 aplikasi Android percuma yang menggunakan kebenaran VPN Android. Penyelidikan mendedahkan bahawa 38% daripada aplikasinya termasuk perisian hasad, 84% pengguna lalu lintas bocor dan 75% menggunakan perpustakaan pengesanan. Jadi ada begitu. Kami juga melakukan ujian kebenaran VPN kami sendiri di sini.

Adakah Kerja VPN Kodi / SmartTV?

TV pintar dan kotak Kodi anda adalah lebih banyak perkara yang memerlukan sambungan Internet secara langsung untuk memberikan anda barang-barang mereka. Dan dengan itu, VPN boleh membantu anda menyimpan aliran tersebut secara peribadi supaya hanya anda dan perkhidmatan itu sendiri tahu apa yang anda sedang menonton.

Terdapat dua cara untuk membolehkan sambungan VPN di TV pintar anda:

 • konfigurasikannya pada peranti itu sendiri,
 • konfigurasikannya dengan betul pada penghala anda - dengan berkesan melindungi rangkaian rumah anda dan segala yang disambungkan kepadanya (kami akan membincangkannya di bahagian seterusnya di bawah).

Mari fokus pada bekas di sini. Secara keseluruhannya, banyak VPN yang berkualiti datang dengan keupayaan untuk mengkonfigurasinya tepat pada TV pintar anda. Sebagai contoh, NordVPN - yang merupakan salah satu daripada VPN kami yang disyorkan - dilengkapi dengan aplikasi untuk Android TV, dan juga dengan arahan terperinci untuk Kodi / OpenELEC dan Apple TV. VPN lain di pasaran memberikan anda pilihan yang serupa.

Sesetengah rangkaian yang menyokong peranti dan kotak TV pintar: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN.

NordVPN mempunyai catatan blog yang hebat tentang cara menonton filem di Kodi.

Bagaimana saya memasang VPN pada Router saya??

Beginnersguide Cara Pasang VPN Pada Router adalah cara terbaik untuk memastikan semua perkara yang disambungkan ke penghala tersebut dimasukkan melalui sambungan VPN yang selamat. Dalam senario itu, anda tidak perlu lagi memasang aplikasi individu pada peranti mudah alih anda, komputer riba, TV pintar atau apa-apa lagi dengan akses web.

Pertama, pastikan penghala anda serasi dengan VPN. Ini boleh dilakukan di laman web pengeluar yang menghasilkan penghala. Seringkali, kebanyakan FlashRouters yang didorong oleh DD-WRT dan Tomato serasi dengan VPN.

Sebagai contoh, inilah cara untuk melakukannya jika anda dengan NordVPN, dan di sini ialah ExpressVPN, dan PIA. Kami juga mempunyai contoh demonstrasi bagaimana ia dilakukan pada kebanyakan router DD-WRT di halaman ini (berhampiran bahagian bawah).

Pemasangan adalah mudah dan melibatkan anda masuk ke penghala anda dan kemudian mengisi beberapa bentuk standard - tiada apa yang anda tidak dapat mengendalikan.

VPN & Tor - Bagaimana Menggunakannya Bersama

Walaupun Tor dan VPN pada dasarnya berbeza, mereka masih boleh digunakan bersama untuk keselamatan maksimum dan privasi dalam talian.

 • Tor memberi anda keupayaan untuk mengakses web dengan mengarahkan sambungan anda melalui beberapa nod rawak, sementara juga menyulitkan sambungan itu pada setiap peringkat.
 • VPN memberikan anda akses kepada satu pelayan pada satu masa.

Sifatnya sedikit berbeza dari segi prinsip, dan oleh itu kita tidak boleh mengatakan perkara seperti "Tor atau VPN adalah lebih baik daripada yang lain." Kami bercakap mengenai perbezaan antara Tor dan VPN secara terperinci di laman web ini, lawati jawatan itu untuk mendapatkan gambaran penuh.

Salah satu perkara yang baik tentang Tor adalah bahawa anda boleh menggunakannya 100% percuma dan tidak ada batasan terbina dalam versi percuma itu. Apa yang perlu anda lakukan ialah merebut pelayar web rasmi Tor. Sebaik sahaja anda memilikinya, anda hanya perlu menyalakannya seperti penyemak imbas Chrome atau Firefox standard anda, klik butang sambung, dan anda sedang berjalan dan berjalan.

Bagaimana menggabungkan VPN dan Tor anda:

 1. Dayakan sambungan VPN anda secara normal. Dari sudut ini, segala yang melibatkan berkomunikasi dengan web akan melalui VPN anda.
 2. Buka pelayar Tor anda dan sambungkan dengan Tor.

Pada peringkat ini, anda mempunyai sambungan VPN dan pelayar web Tor berjalan pada masa yang sama. Kelemahan utama dengan persediaan sedemikian ialah ia akan menjadi lebih perlahan daripada sambungan standard, VPN sahaja. Tor dengan sendirinya melambatkan pengalaman anda dengan ketara, dan apabila digabungkan dengan VPN, hasilnya mungkin lebih dramatik. Di samping itu, ia memberi anda privasi super, yang ditambah besar.

IP Kebocoran dan Suis Bunuh

Membunuh suis

Panduan pemula IP Leaks dan KILL Switch

Suis pembunuh adalah satu ciri yang secara automatik membunuh akses internet anda jika penyulitan yang disulitkan dan selamat akan turun. Sekiranya terdapat masalah sambungan sama sekali, suis membunuh akan mencetuskan dan menyekat semua aktiviti sehingga sambungan selamat kembali.

Sekiranya VPN anda tidak mempunyai suis membunuh dan masalah kesambungan timbul, kemungkinan peranti anda mungkin cuba memulihkan sambungan yang tidak dilindungi, dan dengan itu mendedahkan apa yang anda lakukan sehingga titik itu.

Menurut penyelidikan kami, VPN berikut mempunyai suis membunuh: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN, PIA.

Kebocoran IP

Kebocoran IP adalah kelemahan yang diketahui dengan beberapa tetapan yang digunakan orang untuk mengakses web. Ia bukan masalah VPN sepenuhnya.

Kebocoran IP boleh berlaku apabila VPN anda gagal menyembunyikan IP sebenar anda semasa anda menyemak imbas web. Sebagai contoh, anda ingin mengakses pertunjukan geo-terhad di Netflix, jadi anda menukar pelayan ke negara yang diluluskan dan muat semula halaman tersebut. Kemudian anda menyedari bahawa kandungan itu masih disekat. Ini bermakna IP sebenar anda mungkin baru bocor.

VPN terbaik semua mempunyai skrip pintar yang diprogramkan ke dalam aplikasinya untuk meminimumkan risiko ini. Seperti yang saya nyatakan, kebocoran IP anda tidak selalu bersalah dengan VPN. Kadang-kadang konfigurasi komputer anda dan banyak aplikasi dalam adalah untuk dipersalahkan. Malah pelayar yang anda gunakan dan tambahan yang dipasang di dalamnya boleh menyebabkan kebocoran IP.

Kapan Menggunakan VPN

Terdapat beberapa sebab yang baik untuk menggunakan VPN:

 • Ia menyulitkan aktiviti anda di web.
 • Ia menyembunyikan aktiviti anda dari sesiapa yang mungkin berminat mengenainya.
 • Ia menyembunyikan lokasi anda, membolehkan anda mengakses kandungan yang disekat geo (mis. Di Netflix dan tapak lain).
 • Membuat anda lebih anonim di web.
 • Membantu anda mengekalkan sambungan yang dilindungi semasa menggunakan hotspot WiFi awam.

Secara keseluruhannya, gunakan VPN sekiranya privasi, keselamatan, dan identiti web anda penting bagi anda. Sekurang-kurangnya $ 3-5 sebulan adalah harga yang kecil untuk membayar semua itu.

Apabila Tidak Menggunakan VPN

Seperti yang dapat diramalkan kerana ini mungkin berbunyi, kita benar-benar tidak melihat alasan yang baik untuk tidak menggunakan VPN jika anda mengambil serius keselamatan dan privasi dalam talian anda (di sini terdapat 7 sebab utama mengapa menggunakan VPN).

VPN sangat berguna sebagai satu lapisan keselamatan di atas protokol SSL di laman web, mempunyai program antivirus yang baik, tidak memuat turun perisian rindang, tidak berkongsi terlalu banyak maklumat peribadi di media sosial, dan sebagainya. Secara keseluruhannya, mereka adalah langkah seterusnya untuk menggunakan web secara lebih sedar dan dengan langkah berjaga-jaga yang mencukupi.

Tidak banyak kelemahan kepada mereka. Mungkin satu-satunya yang sambungan anda kadang-kadang boleh melambatkan. Lagipun, anda mengarahkan data anda melalui pelayan tambahan.

Apa pendapat kamu? Adakah anda yakin dengan idea VPN dan berfikir tentang mendapatkannya? Lihatlah ulasan kami yang banyak membandingkan lebih daripada 70 VPN yang popular.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me