Apa yang Google Tahu Tentang Anda: Panduan Lengkap

Google mungkin hanya mengenali anda lebih baik daripada sesiapa sahaja.

Terima kasih kepada data yang dikumpulkan gergasi teknologi untuk menjual iklan, Google mempunyai banyak maklumat mengenai anda - dari apa yang anda lihat ke tempat anda tinggal dan di mana anda telah mengembara. Perbadanan itu mungkin dapat meneka makanan kegemaran anda.

Bagaimanakah Google tahu semua ini? Lompat ke infographic kami untuk gambaran ringkas tentang semua yang diketahui oleh Google tentang anda, atau periksa panduan penuh kami dengan mengklik ikon di bawah.

 • bagaimana google menjejak anda
  Bagaimana trek Google
 • Sejauh mana Google mengenali anda
  Apa yang diketahui oleh Google
 • Hentikan Google daripada menjejak anda
  Bagaimana untuk menghentikan Google

Bagaimanakah Google mengesan anda?

Walaupun "Google" secara rasmi memasuki kamus keksori, perbadanan mega adalah lebih daripada satu enjin carian. Ia melalui aplikasinya, perkhidmatan berkaitan internet, syarikat yang diperoleh dan lebih banyak lagi bahawa syarikat teknologi mengumpul data mengenai anda. Di bawah, kami telah memecahkan aplikasi, produk atau perkhidmatan Google yang paling biasa untuk mengesan data, serta gambaran keseluruhan data tertentu yang dikumpulkan.

Apl, produk atau perkhidmatan Google Data diagihkan
Google Chrome Sejarah penyemak imbas, tapak web yang dilawati
Carian Google Pertanyaan dicari
Gmail Kenalan, e-mel yang dihantar, e-mel yang diterima, kandungan / perbualan e-mel
Iklan Iklan diklik, topik yang tertarik
Foto Google Orang dan tempat ditandakan
Google Fit Tahap kecergasan dan matlamat
Peta Google Lokasi yang dikunjungi, tempat mencari, kaedah pengangkutan, tarikh tavel
Kalendar Google Rancangan dan pelantikan yang akan datang
Google Hangouts Kenalan, perbualan
Youtube Video ditonton, disukai dan dimuat naik
berita Google Laman berita dikunjungi, cerita diklik
Buku Google Buku membaca dan mencari
Belanja Google Produk dicari dan diklik
Waze Arah dan tempat carian, lokasi yang dilawati

Dari apa yang anda cari dalam talian dan laman web yang anda lawati kepada siapa kenalan anda dan apa yang anda bercakap tentang, Google banyak tahu tentang anda. Syarikat itu kemudian dapat mengambil maklumat ini dan membuat keputusan yang tepat tentang apa yang mungkin anda minati, yang mana ia menunjukkan kepada anda dalam bentuk iklan.

apa yang google tahu tentang anda

Apl Google memberi syarikat itu banyak maklumat tentang anda, dari butir-butir peribadi yang membentuk siapa minat anda, perjalanan masa lalu anda dan matlamat masa depan anda.

Awak siapa

Dari pengiktirafan muka ke rakaman audio dan carian intuitif, Google dapat mencipta profil komprehensif - dan tidak benar dengan betul tentang apa yang membuat anda, anda.

Penampilan anda
Terima kasih kepada pengiktirafan muka dalam Foto Google, enjin carian mungkin mempunyai idea yang bagus tentang apa yang anda kelihatan. Sebenarnya, anda boleh membuat "label" dalam Google Foto yang pada dasarnya merupakan tag bagi setiap orang dalam imej anda, dan Google dapat memisahkan orang itu dari setiap foto yang anda muat naik - walaupun foto itu hanya mengandungi gambar separa atau kabur.

Suara anda
Sekiranya anda pernah menggunakan arahan suara dengan Google Home, peranti Android, atau mana-mana produk atau peranti Google yang lain, tapak ini mempunyai log itu. Sebenarnya, anda bukan sahaja dapat melihat arahan suara masa lalu anda dalam bahagian "Suara dan Audio" bahagian Aktiviti Google saya, anda boleh mendengarnya juga. Laman ini menyimpan sejarah penuh arahan audio anda, termasuk rakaman suara.

Kepercayaan agama / politik anda
Adakah anda mencari Google untuk cara menderma ke kempen politik? Mengunjungi laman web calon? Menonton khutbah di YouTube? Google menggunakan semua maklumat ini untuk membina profil komprehensif yang merangkumi segala-galanya sama ada anda lebih beragama atau rohani kepada siapa anda mungkin mengundi pada pilihan raya akan datang.

Status kesihatan anda
Jika anda menggunakan Google Fit, syarikat itu mungkin mempunyai gambaran yang cukup baik tentang kesihatan anda, dari seberapa aktif anda kepada kalori yang dibakar sehari ke matlamat kecergasan anda. Tetapi walaupun anda tidak menggunakan aplikasi Google ini, laman web ini mungkin mempunyai pemahaman yang cukup baik tentang keadaan sistem ketahanan anda - atau sekurang-kurangnya bagaimana anda melihatnya - dari carian Google anda. Sebenarnya, penyusun data enjin carian dan rujukan merentasnya terhadap corak mungkin membenarkan Google untuk memberitahu sama ada anda sakit atau berurusan dengan masalah perubatan.

Maklumat peribadi anda
Mencari Google untuk susu tanpa laktosa yang terbaik? Untuk apa yang diharapkan apabila anda menjangkakan? Untuk belajar bahasa Sepanyol dengan cepat? Semua yang anda cari dijejaki oleh Google, yang boleh digunakan untuk lebih memahami butiran peribadi mengenai kehidupan anda, dari sama ada anda mempunyai sekatan diet ke bahasa apa yang anda bercakap.

Di mana-mana sahaja yang pernah anda lalui

Penjejakan lokasi adalah salah satu bidang yang digemari oleh Google - terima kasih kepada teknologi pengenalan lokasi yang lebih maju, syarikat mengetahui segala-galanya dari mana anda pergi bercuti dua musim panas lalu ke restoran apa yang paling sering anda makan.

Rumah dan pejabat anda
Telefon Android, yang melancarkan perkhidmatan Google, dan Pixel, telefon Google sendiri, menjejaki dan merekodkan lokasi anda melalui beberapa cara, termasuk Wi-Fi, GPS dan rangkaian selular. Ini bermakna bahawa telefon mengetahui di mana-mana anda, setiap hari, dan berapa lama anda berada di sana.

Google dapat mentafsirkan data dan membuat kesimpulan daripadanya - contohnya, di mana anda tinggal mungkin di mana telefon anda untuk majoriti malam dan hujung minggu. Malah, ia hanya boleh mengambil Google Now tiga hari untuk menentukan di mana anda tinggal. Bagi mereka di peranti Apple atau sistem pengendalian lain, Peta Google berfungsi dengan cara yang sama.

Tempat yang anda lawati
Selain mengumpul maklumat tentang tempat tinggal dan bekerja, Google dapat menjejaki tempat lain yang paling sering anda kunjungi. Adakah anda mempunyai kedai kopi kegemaran? Laluan berjalan? Pusat penjagaan harian yang anda gunakan setiap hari bekerja? Google mungkin tahu mengenainya.

Tempat yang anda bawa
Google tidak hanya mengetahui selok-belok kehidupan harian anda. Syarikat berteknologi tahu di mana anda telah mengembara juga, sama ada percutian hujung minggu atau perjalanan selama sebulan ke negara yang berbeza.

Bukan sahaja Google boleh menjejaki tempat yang telah anda jalani, ia dapat melihat apa yang anda lakukan semasa anda berada di sana. Jika anda melawat sebuah muzium di Paris atau pergi menari di Texas, Google tahu - ke masa yang tepat anda tiba, berapa lama anda tinggal, dan berapa lama anda mengambil dari satu destinasi ke destinasi lain. Penjejakan lokasi juga boleh memberitahu kaedah pengangkutan yang anda gunakan, seperti jika anda berjalan atau naik keretapi.

Di samping itu, pengambilalihan Google Waze bermakna laman web ini boleh mengumpul data di mana anda berada walaupun anda tidak bersambung ke Peta atau pada peranti Google.

Siapa Sahabat Kamu

Antara kenalan dan perbualan anda dalam Gmail dan Hangout dan pelantikan yang anda buat dalam Google Calendar, syarikat mengetahui segala-galanya dari siapa yang anda sedang bincang dengan kapan dan di mana anda melihatnya.

Siapa yang anda bercakap dengan
Jika anda menggunakan Gmail untuk e-mel peribadi atau kerja anda, Google mempunyai senarai semua kenalan anda, termasuk siapa yang paling banyak anda bicarakan: menavigasi ke bahagian "Kerap dikontak" Google untuk melihat kenalan kenalan Gmail anda yang paling lama dibicarakan dengan (dan untuk memeriksa sama ada penilaian Google tentang siapa yang anda sukai paling sesuai dengan anda sendiri). Pengguna Android dan Pixel juga memberikan akses Google kepada kenalan telefon dan mesej teks mereka.

Di mana anda bertemu
Bertemu kawan dengan kopi kemudian? Jika ia berada di Kalendar Google anda, syarikat tahu mengenainya - dan, terima kasih kepada penjejakan lokasi, boleh memetakan perjalanan anda dari rumah anda ke kedai kopi dan belakang. Jika anda mengambil gambar dengan rakan anda di kedai dan muat naik ke Google Foto, Google boleh menggunakan pengenalan muka untuk menambahkannya ke album foto khusus mereka sendiri. Anda juga boleh menandakan lokasi foto itu diambil juga.

Jika, beberapa tahun kemudian, anda cuba mengingat siapa yang anda ambil kopi pada hari itu, Google boleh membantu anda mengingati.

Apa yang kamu cakap
Adakah Google menjejaki apa yang anda bercakap tentang Gmail? Ia adalah isu untuk perdebatan - syarikat itu mengumumkan pada tahun 2017 bahawa mereka akan berhenti membaca e-mel untuk tujuan membuat iklan yang disasarkan. Sama ada mereka benar-benar berhenti membaca semuanya sama sekali.

Apa yang anda suka dan tidak suka

Google berada dalam perniagaan untuk mengetahui apa yang anda masuk - itu adalah bagaimana mesin pencari membuat dan menjual pengalaman pengiklanan yang disesuaikan itu. Dari genre filem kegemaran anda ke jenis makanan kegemaran anda, Google mengetahui pilihan anda.

Makanan, buku dan filem
Google boleh menggunakan data enjin carian, seperti resipi yang anda penyelidikan atau tajuk buku yang anda cari, untuk membentuk idea tentang apa yang anda suka dan tidak suka. Apl tertentu seperti Google Books, yang menyimpan trek buku yang telah anda cari dan baca, mendalami pengetahuan ini. Di samping itu, Google memiliki YouTube, yang bermakna mereka tahu treler filem mana yang anda cari.

Google menggunakan maklumat ini, serta laman web yang telah anda lawati dan iklan yang anda klik untuk membuat profil subjek yang mereka fikir anda berminat. Anda boleh melihat senarai lengkap siapa yang mereka fikir anda berada - ke apa yang menunjukkan anda menonton dan hobi apa yang anda temui dalam masa lapang anda - dalam papan pemuka iklan mereka.

Di mana anda membeli dan apa yang anda beli
Jika anda pernah menggunakan Google Shopping untuk membandingkan harga vendor dalam talian, Google tahu mengenainya. Mereka juga tahu produk yang anda cari dan diklik melalui Carian Google dan boleh menjejaki lawatan tapak web anda dan produk yang anda lihat di laman web peruncit melalui Google Chrome.

Rancangan Masa Depan Anda

Pengetahuan Google tidak terhad kepada apa yang telah anda lakukan pada masa lalu atau sedang dilakukan pada masa sekarang. Syarikat juga boleh menggunakan data dari aplikasi dan enjin carian mereka untuk membuat ramalan tentang apa yang akan anda lakukan pada masa akan datang.

Apa yang anda berminat untuk membeli, melihat atau makan
Berminat untuk menonton filem baru? Memeriksa restoran baru atau mengambil perjalanan hujung minggu ke bandar baru? Sekiranya anda telah menggunakan Carian Google untuk melihat masa filem, membuat tempahan dalam talian atau menjelajah aktiviti pelancongan terbaik, Google tahu.

Lawatan dan tempahan yang akan datang
Adakah anda mencari restoran untuk makan di dan menunjukkan untuk pergi ke bandar yang anda lawati? Adakah anda telah membuat jadual dalam Kalendar Google? Google boleh mengumpul data tersebut untuk menilai perjalanan anda yang akan datang. Google juga memindai e-mel anda untuk melihat penerbangan apa yang telah anda naik dan secara automatik boleh menambah tempahan restoran pada jadual anda berdasarkan pengesahan yang telah dihantar ke Gmail.

Rancangan hayat masa hadapan
Pernahkah anda mencari tentang homeownership? Kira-kira ketika umur terbaik untuk mempunyai anak? Mengenai tip untuk perjalanan ke China? Google menggunakan maklumat ini untuk memahami lebih lanjut mengenai anda dan apa yang anda mahukan pada masa akan datang, untuk menyesuaikan iklan dalam talian dengan lebih baik kepada keperluan anda.

Kehidupan Dalam Talian Anda

Pada asasnya, Google adalah syarikat enjin carian dan perkhidmatan internet. Oleh itu, tidak mengejutkan bahawa selain mengetahui banyak maklumat peribadi anda, laman web ini juga tahu semua yang ada untuk mengetahui tentang apa yang anda lakukan secara dalam talian.

Laman web yang anda lawati
Google menyimpan senarai komprehensif bagi setiap tapak yang anda lawati di Chrome, dari mana-mana peranti. Laman ini juga menyimpan tab setiap carian yang anda jalankan, setiap iklan yang anda klik pada dan setiap video YouTube yang telah anda nonton.

Tabiat melayari anda
Daripada berapa banyak laman web yang telah anda bookmarkkan kepada berapa banyak kata laluan Chrome auto-mengisi, Google mempunyai pemahaman yang komprehensif tentang tabiat penyemak imbas anda, termasuk:

 • Aplikasi anda dari Kedai Web Chrome dan Gedung Google Play
 • Sambungan anda dari Kedai Web Chrome
 • Tetapan penyemak imbas yang telah anda ubah di Chrome
 • Alamat e-mel, alamat dan nombor telefon yang telah anda tetapkan kepada autofill dalam Chrome
 • Semua alamat laman web yang pernah anda masukkan dalam bar alamat
 • Halaman yang telah anda bookmarkkan di Chrome
 • Semua kata laluan yang anda minta Chrome menyimpan untuk anda
 • Senarai tapak yang anda telah memberitahu Chrome untuk tidak menyimpan kata laluan untuk
 • Semua tab Chrome yang terbuka di seluruh peranti anda
 • Bilangan perbualan Gmail yang anda ada
 • Berapa banyak carian Google yang telah anda buat bulan ini

bagaimana anda boleh menghentikan Google daripada menjejak anda

Sekiranya anda tidak mendapat maklumat yang dimiliki oleh Google mengenai anda, terdapat beberapa langkah yang anda boleh ambil untuk mendapatkan penjejakan syarikat tanpa henti.

 1. Gunakan VPN
 2. Rangkaian Persendirian Maya (VPN) adalah pilihan yang selamat untuk memastikan Google tidak menjejak anda semasa anda berada dalam talian. Walaupun rangkaian peribadi maya tidak dapat sepenuhnya menyimpan syarikat daripada mengakses data anda, mereka menyembunyikan alamat IP anda, menyulitkan trafik internet anda dan membuat sejarah penyemakan anda secara peribadi, menjaga tindakan dalam talian anda lebih selamat.

 3. Gunakan pelayaran peribadi
 4. Gunakan Mod Inkognito Google untuk memastikan bahawa halaman yang anda akses tidak akan muncul dalam sejarah penyemakan imbas atau sejarah carian anda. Perlu diketahui, bagaimanapun, bahawa laman web lain masih boleh mengumpul dan berkongsi maklumat tentang anda, walaupun anda menggunakan penyemakan imbas peribadi.

 5. Laraskan tetapan privasi anda
 6. Semak Kawalan Aktiviti Google untuk menukar data yang disimpan tentang anda dan lawati Halaman Aktiviti anda untuk memadamkan sejarah dan aktiviti tersimpan.

 7. Matikan pelaporan lokasi
 8. Dalam Peta Google - serta dalam tetapan peranti Android dan Pixel anda, jika anda menggunakan produk tersebut - lumpuhkan pelaporan lokasi untuk memastikan Google tidak menjejaki tempat anda dan ke mana anda pergi. Sekiranya anda menggunakan Peta Google atau Waze untuk arahan, walaupun, syarikat itu masih boleh mengumpul data lokasi pada anda apabila anda menggunakan apl itu.

 9. Gunakan pelayar dan enjin gelintar yang berbeza
 10. Untuk menghentikan Google daripada menjejaki carian dan kunjungan laman web anda, anda boleh menggunakan pelayar dan enjin carian yang lain, seperti Internet Explorer dan Bing Microsoft. Walau bagaimanapun, ini hanya akan menghalang Google daripada menjejak anda - Microsoft (atau mana-mana syarikat yang memiliki penyemak imbas yang anda beralih kepada) akan mendapatkan data anda.

 11. Padamkan akaun Google anda
 12. Untuk benar-benar menghentikan gergasi teknologi daripada mengesan anda, anda perlu mengambil langkah drastik - iaitu, menolak penggunaan mana-mana produk syarikat. Ini bermakna memotong mana-mana aplikasi yang dipautkan kepada syarikat, termasuk Gmail, Google Drive dan mana-mana peranti Android, dan berpindah ke penyemak imbas dan enjin carian lain.

Google telah menjadikan kehidupan lebih mudah dalam pelbagai cara. Carian Google telah membuat jawapan hanya satu klik sahaja. Peta Google telah membuat arahan mudah untuk mencari dan memahami. Google Drive telah bekerja di pelbagai platform yang lancar.

Kemudahan ini datang dengan harga: privasi. Jika anda prihatin tentang bagaimana Google menjejak anda - dan apa yang mereka lakukan dengan data - ikuti langkah-langkah di atas untuk memastikan diri anda selamat, dan lawati Tapak Privasi Google untuk gambaran keseluruhan yang lebih komprehensif mengenai data yang Google menjejak dan bagaimana mereka gunakannya.

apa-do-google-know
Kongsi Kod InfographicApa yang Google Tahu Mengenai Anda

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me