19 Langkah untuk Melindungi Privasi Dalam Talian Anda pada 2018

privasi dan keselamatan

Privasi dalam talian adalah topik yang semakin penting setiap tahun.

Dengan lebih banyak perkhidmatan web, aplikasi yang disambungkan, dan juga alat pembantu rumah yang semakin popular, kini lebih penting daripada sebelumnya untuk memahami apa bahaya terhadap privasi dalam talian anda dan bagaimana untuk melindungi secara sedar.

Berikut ialah 19 langkah yang boleh diambil tindakan untuk membantu anda kekal tanpa nama di web dan melindungi privasi dalam talian anda. Tiada pengetahuan komputer yang canggih diperlukan.

Langkah-langkah untuk melindungi privasi dalam talian anda:

 • Pertimbangkan menggunakan VPN
 • Gunakan mod privasi / penyamaran
 • Blok pelacak aktiviti web
 • Gunakan penyekat iklan
 • Gunakan aplikasi pemesejan selamat (Isyarat atau Telegram)
 • Jangan masukkan data penting pada tapak bukan https
 • Kosongkan kuki anda dengan kerap
 • Hanya gunakan e-mel yang selamat
 • Semak kebenaran yang diberikan kepada apl mudah alih anda
 • Kemas kini peranti mudah alih anda
 • Cincang fail anda
 • Berhati-hati dengan media sosial
 • Akses web melalui TOR

1. Pertimbangkan untuk mendapatkan VPN

Biasanya, sambungan anda ke web tidak dilindungi oleh apa-apa. Ia hanya komputer anda yang meminta laman web (atau perkhidmatan, atau tweet, dll) dan kemudian pelayan menyediakan laman web itu kepada anda.

Apa yang bermasalah dari pandangan privasi dalam talian di sini adalah bahawa sambungan sedemikian awam, boleh dipintas, dan setiap pelayan yang membantu dengan sambungan di sepanjang jalan dapat melihat apa yang dihantar. Jika ia adalah e-mel yang sensitif (atau apa-apa kepada sifat itu) maka anda benar-benar tidak mahu itu.

Di sinilah VPN dimainkan. VPN (atau Rangkaian Peribadi Maya) adalah perkhidmatan yang membolehkan anda menyambung ke web dengan selamat dengan mengarahkan sambungan anda melalui pelayan VPN sebelum ia sampai ke destinasinya.

Berikut ialah gambaran visual mengenai sambungan anda dengan nampaknya tanpa dan kemudian dengan VPN didayakan:

apa VPN tidak untuk privasi dalam talian anda

Apa sebenarnya VPN yang menyulitkan sambungan supaya walaupun seseorang memintasnya, maklumat di dalamnya akan diracun dan tidak boleh dibaca. Sebenarnya, tidak ada pihak yang memintas akan dapat menentukan di mana sambungan itu datang atau apa yang berlaku, dengan itu memberikan anda privasi dalam talian yang lebih baik.

Walaupun konsep itu mungkin kelihatan rumit dan menakutkan pada mulanya, VPN moden sebenarnya sangat mudah digunakan dan tidak memerlukan kemahiran teknikal seperti konfigurasi pelayan atau routing. Apa yang perlu anda lakukan ialah secara literal memasang pilihan VPN anda dan membolehkan ia dengan satu klik.

Kami mempunyai perbandingan VPN terbaik di pasaran di sini. Banyak penyelesaian VPN teratas juga menawarkan versi untuk peranti mudah alih.

Berhati-hati dengan VPN percuma

Perkhidmatan VPN sangat bagus. Itu lebih daripada benar. Walau bagaimanapun, tidak secara keseluruhan di seluruh lembaga.

Sebagai seseorang yang pernah berkata, "jika anda tidak membayar untuk produk, maka anda produk". Dan ini adalah lebih lanjut mengenai mengingati bahawa kami sedang menangani topik privasi dalam talian. Pada penghujung hari, tiada siapa yang mahu data mereka dikompromi atau dijual kepada pihak ketiga semata-mata kerana mereka gagal membaca cetakan halus semasa mendaftar untuk perkhidmatan VPN percuma yang seolah-olah hebat.

2. Gunakan mod privasi / penyamaran

Semua pelayar web versi terkini seperti Chrome, Firefox, Opera datang dengan mod privasi.

Sebagai contoh, dalam Chrome, jika anda menekan CMD + SHIFT + N (Mac) atau CTRL + SHIFT + N (Win), anda akan membuka tab baru dalam mod privasi. Dalam mod itu, pelayar tidak menyimpan apa-apa data dari sesi semasa. Ini bermakna tiada sejarah web, tiada cache web, tiada cookies, tidak ada apa-apa.

mod inkognito

Gunakan mod ini setiap kali melakukan apa-apa yang anda lebih suka tetap peribadi dan tidak dapat diambil semula pada tarikh yang lebih baru pada peranti yang anda gunakan.

Walau bagaimanapun! Mari kita jelaskan bahawa mod privasi tidak membuat sambungan lebih selamat dalam apa cara sekalipun. Mereka hanya menjadikannya peribadi berhubung dengan peranti anda sendiri - makna, mereka menjadikannya peribadi pada akhir anda sahaja.

(Mod privasi juga tersedia dalam penyemak imbas mudah alih.)

3. Blok pelacak aktiviti web

Kebimbangan privasi dalam talian utama dengan web moden adalah bahawa anda pada asasnya sedang dikesan di mana-mana sahaja anda pergi.

Dan ini bukan hanya mengenai iklan. Pada asasnya, setiap laman web yang anda lawati akan cuba menjejaki aktiviti anda dalam pelbagai cara yang berbeza. Hanya untuk menamakan beberapa:

 • Analisis lalu lintas - digunakan umum oleh kebanyakan laman web untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang khalayak mereka, dari mana, dari peranti apa yang mereka gunakan, berapa banyak masa mereka membelanjakan di laman web, apa sub halaman yang mereka berinteraksi, dan sebagainya.
 • Lokasi sekarang - lazimnya digunakan oleh widget berfungsi seperti widget cuaca, "peristiwa dekat", dan sebagainya. Tetapi juga digunakan untuk pengesanan umum dan analisis data.
 • Media sosial - digunakan untuk menunjukkan kepada anda aktiviti orang berhubung dengan halaman atau artikel yang anda baca. Contoh khusus ini adalah piksel Facebook:
 • Piksel Facebook - yang dimaksudkan untuk menyambungkan aktiviti anda dengan profil Facebook anda, dengan itu memberi pemahaman Facebook tentang apa yang anda lakukan dan apa yang akan dipaparkan dalam suapan berita anda (termasuk iklan yang paling mungkin anda nikmati).
 • Pelacak media - contohnya, jika ada video YouTube pada halaman, blok video itu disambungkan ke aktiviti YouTube anda yang lain, dengan itu memberi kesan kepada jenis video YouTube mungkin akan mencadangkan anda seterusnya.

Semua pelacak ini boleh membuat laman web lebih perlahan dan biasanya tidak selamat digunakan.

Salah satu penyelesaian yang berdaya maju adalah menggunakan alat seperti Ghostery. Ia percuma dan mempunyai versi untuk semua pelayar web utama. Pemasangannya adalah mudah, dan ia pada asasnya mula berfungsi di luar kotak.

Tetapan Ghostery

4. Gunakan penyekat iklan

Pelbagai sumber (mis. 1, 2) menunjukkan bahawa Google melayani sekitar 29 bilion iklan setiap hari.

Tetapi itu hanya Google. Bagaimana dengan Facebook? Bagaimana dengan semua inventori iklan dalaman yang dikendalikan oleh webmaster sendiri, tanpa sebarang rangkaian iklan di antara? Ia tidak munasabah untuk menganggarkan bahawa jumlah keseluruhan mungkin meningkat hingga 60 bilion.

Secara ringkas, iklan ada di mana-mana sahaja. Tetapi kewujudan tunggal mereka tidak bermasalah dari sudut pandangan privasi dalam talian.

Apa yang bermasalah ialah iklan tidak "kotak hitam tertutup". Sebaliknya - mereka mengambil banyak data, "mendengar" apa yang anda lakukan dan mengambil perhatian setiap klik dan setiap tindakan yang anda ambil. Data tersebut kemudiannya boleh digunakan untuk mengikuti anda di web dan memberi anda lebih banyak iklan yang disasarkan pada waktu berikutnya.

Semua perkara di atas adalah amalan pasaran biasa. Ia tidak menyalahi undang-undang untuk melakukan apa-apa. Sebenarnya, semua algoritma pengesan itu dianggap bijak kerana keberkesanannya.

Tetapi ada juga sisi lain duit syiling itu. Sesetengah iklan pergi lebih jauh dan cuba menjangkiti komputer anda dengan perisian hasad, menipu anda untuk memasang perisian yang tidak selamat, atau cuba mendapatkan klik tidak disengajakan dengan menyembunyikan fakta bahawa iklan itu adalah iklan di tempat pertama (menyamar sebagai reka bentuk laman web mereka pada).

Penyelesaian terbaik untuk tidak terpengaruh oleh mana-mana ini adalah dengan hanya menyekat iklan sama sekali. Cara termudah untuk melakukannya ialah dengan memasang pelanjutan penghalang iklan dalam penyemak imbas anda. Pelanjutan sedemikian akan menghalang mana-mana iklan dan menghalangnya daripada dipaparkan. Penyekat iklan biasanya berfungsi keluar dari kotak tanpa konfigurasi yang diperlukan.

 • Untuk Chrome: Adblock Plus, uBlock Origin, AdBlock.
 • Untuk Opera: Opera Ad Blocker, Adblock Plus, uBlock Origin.

5. Gunakan Isyarat atau Telegram untuk pemesejan

Tidak semua komunikasi dalam talian sama-sama terjamin atau melindungi privasi dalam talian anda cukup.

Sebagai contoh, e-mel itu sendiri bukanlah bentuk komunikasi yang paling peribadi kerana semua lapisan sambungan dan pelayan yang berbeza yang mengambil bahagian untuk mendapatkan e-mel ke destinasinya.

Menggunakan penyelesaian seperti Facebook Messenger atau mesej langsung di Twitter menimbulkan kebimbangan privasi lain yang berkaitan dengan agenda korporat dan cara mengendalikan data pengguna. Tidak lama dahulu, apabila kita mendengar kira-kira 32 juta kata laluan Twitter berpotensi untuk diretas dan dibocorkan, misalnya.

Penyelesaian yang lebih baik ialah menggunakan alat lain untuk komunikasi kasual dan perbualan yang sensitif. Alat seperti Isyarat dan Telegram, walaupun seolah-olah seperti sesuatu yang sepupu sepupu anda mungkin digunakan, sebenarnya, paling tepat untuk memastikan bahawa apa yang dikatakan melalui talian komunikasi alat tetap peribadi.

Kedua-dua isyarat dan Telegram menggunakan enkripsi end-to-end. Mereka juga datang dengan pelbagai aplikasi mudah alih dan desktop.

Lebih daripada itu, kedua-dua aplikasi kini juga membolehkan panggilan suara, yang memberikan alternatif yang lebih selamat dan lebih peribadi kepada panggilan telefon klasik.

6. Jangan masukkan data peribadi sensitif di laman web bukan HTTP

Dalam istilah yang mudah, HTTPS adalah versi HTTP yang selamat - protokol standard yang digunakan untuk menghantar data antara pelayar web anda dan laman web yang anda baca.

Memeriksa sama ada anda disambungkan ke laman web melalui HTTPS adalah sangat mudah. Apa yang perlu anda lakukan ialah melihat bar alamat pelayar anda dan notis jika alamat bermula dengan https: // ditambah jika ada ikon padlock hijau di sebelahnya. Seperti demikian:

paypal (https selamat)

Perkara penting yang perlu diingat ialah jangan memasukkan sebarang maklumat sensitif di laman web yang tidak mempunyai HTTPS. Ini termasuk perkara seperti maklumat kad kredit anda, nombor keselamatan sosial, maklumat alamat, atau apa-apa lagi yang anda tidak mahu dikompromikan.

Malangnya, tidak ada "fix" yang boleh anda lakukan jika tapak web yang diberikan tidak mempunyai HTTPS. Anda hanya perlu mengelakkan laman web seperti itu.

7. Kosongkan kuki anda dengan kerap

Kuki adalah istilah yang popular di web, tetapi sangat sedikit orang menyedari apa yang mereka sebenarnya. Secara teknikal, kuki agak mudah. Mereka hanya fail teks kecil yang disimpan di komputer anda (dan peranti mudah alih anda juga). Mereka menyimpan paket kecil maklumat berkaitan dengan aktiviti peribadi anda berkaitan dengan laman web tertentu.

Penggunaan cookie yang paling klasik adalah untuk memastikan anda melog masuk ke laman web tertentu dan tidak memaksa anda memasukkan semula kelayakan anda setiap kali anda kembali. Tetapi cookies boleh jauh lebih jauh daripada itu.

Hari-hari ini, mereka juga biasa digunakan untuk menyimpan item keranjang belanja anda (sekiranya anda memutuskan untuk meninggalkan keranjang anda tetapi kemudian kembali ke laman web kemudian dan terus membeli-belah), atau untuk menjejaki kandungan yang anda baca sebelumnya laman web (dengan itu membantu cadangan kandungan masa depan). Ini hanya dua puluhan kemungkinan.

Cookies mungkin mustahil untuk dihindari sepenuhnya. Sekiranya anda menyahdayakannya sama sekali, anda dengan berkesan menjadikannya hampir mustahil untuk menggunakan laman web seperti Facebook, Twitter, kebanyakan kedai e-dagang, atau perkhidmatan lain di mana log masuk diperlukan.

Apa yang boleh anda lakukan sekurang-kurangnya jelas kuki anda sesekali. Ini boleh membantu menjaga penyemak imbas anda bersih dan juga tidak membenarkan sesetengah laman web memanfaatkan kuki lama yang mereka tetapkan mungkin beberapa bulan lalu, sehingga menjadikannya lebih sukar untuk menjejaki tabiat dalam talian anda.

 • Inilah caranya untuk membersihkan cookies di Chrome, Firefox, Opera.

8. Hanya gunakan e-mel yang selamat

Seperti yang kita katakan di atas ketika membincangkan utusan dalam talian (dalam # 6), e-mel bukan bentuk komunikasi yang paling selamat dalam talian. Sebaliknya, sukar untuk membayangkan hidup kita tanpa e-mel sepenuhnya, jadi, dalam beberapa situasi, kita hanya perlu menggigit peluru dan menggunakan e-mel pula.

Walau bagaimanapun, masih ada perkara yang boleh kita lakukan untuk menjadikannya lebih selamat.

Mula-mula, anda boleh mengucapkan selamat tinggal kepada penyelesaian e-mel percuma seperti Gmail atau Outlook.com, dan sebaliknya memilih untuk premium. Salah satu alternatif yang berdaya maju dalam bidang itu adalah Tutanota perkhidmatan e-mel yang selamat yang dilengkapi dengan peti mel sepenuhnya disulitkan.

Selain itu, anda boleh cuba menambah satu lapisan penyulitan di atas peti masuk e-mel yang sedia ada anda. Sebagai contoh, jika anda menggunakan Gmail, anda boleh mendapatkan sambungan Chrome ini, yang akan membolehkan penyulitan akhir-ke-akhir pada mesej anda serta lampiran. Penyulitan seperti ini memastikan perbualan anda kekal peribadi.

Baca lebih lanjut mengenai e-mel tanpa nama.

9. Semak semula kebenaran yang diberikan kepada aplikasi mudah alih anda

Setiap aplikasi yang anda ada pada iPhone, iPad, atau peranti Android anda memerlukan satu set keizinan tertentu untuk menyampaikan fungsinya. Kadang-kadang, walaupun, aplikasi tertentu menjadi terlalu menuntut di jabatan ini, meminta akses lebih dari sepertinya perlu untuk membuat aplikasi berjalan.

Jika anda pernah tertanya-tanya, "Mengapa aplikasi resipi memerlukan akses ke lokasi saya sepanjang masa?" Maka anda tahu apa yang kita sedang bercakap tentang.

Apa yang anda perlu lakukan dari semasa ke semasa adalah melalui aplikasi yang sedang dipasang dan semak semula keizinan yang diberikan kepada mereka. Kebanyakan masa, anda boleh membatalkan sebahagian daripada kebenaran tersebut tanpa membuat aplikasi tidak berguna (seperti contoh aplikasi resipi).

Pada iPhone, anda boleh melakukannya dengan pergi ke Tetapan, menatal ke bahagian bawah, dan kemudian melalui setiap aplikasi satu demi satu.

kebenaran aplikasi

10. Kemas kini ke peranti mudah alih yang lebih baru

Nampaknya setiap tahun syarikat-syarikat seperti Apple, Samsung, Google cuba meyakinkan kita untuk membeli telefon pintar terkini dan melemparkan orang-orang lama kita. Sememangnya, kita menentang. Tetapi kita tidak boleh bertahan selama-lamanya. Sekurang-kurangnya tidak, jika kami tidak mahu privasi dalam talian kami mengambil hit.

Apa yang perlu kita ingat adalah bahawa peranti mudah alih moden adalah komputer. Sama seperti PC atau Mac desktop anda, tetapi hanya kurang berkuasa. Oleh itu, mereka juga terdedah kepada pelbagai ancaman keselamatan, dan sama seperti mana-mana peranti lain, mereka memerlukan kemas kini yang berterusan untuk kekal selamat.

Peranti baru sedang dikemas kini secara berterusan, jadi itu tidak menjadi masalah. Yang lebih tua, tidak begitu banyak.

Sebagai contoh, Nexus 7 - peranti yang masih popular (anda boleh membelinya di eBay sekarang) - berhenti mendapatkan patch keselamatan selepas bulan Jun 2015. Ini bermakna sesiapa yang menggunakannya telah ditinggalkan sendiri dan terdedah kepada ancaman keselamatan baru untuk lebih daripada dua tahun sekarang.

Sama ada kita suka atau tidak, pada satu ketika, peranti baru tidak dapat dielakkan.

11. cincang fail anda

Walaupun bunyi mengejutkan, menyingkirkan fail tertentu sekali dan untuk semua tidak begitu mudah. Hanya bergerak ke tong sampah dan kemudian mengosongkannya tidak akan dilakukan. Sebarang fail yang dikeluarkan melalui operasi standard ini mudah pulih sepenuhnya.

Ini adalah kerana bagaimana proses memadam apa-apa sebenarnya berfungsi. Dalam keadaan yang paling asas, sistem pengendalian anda hanya akan membuat nota bahawa ruang di mana fail anda digunakan "sekarang percuma" tanpa pemadaman yang sebenarnya berlaku. Oleh itu, jika seseorang tahu di mana hendak melihat, mereka masih boleh mengakses fail itu dengan mudah.

Penyelesaian yang lebih selamat adalah untuk memanfaatkan alat "mencarik fail". Mereka akan membolehkan anda membuang fail sensitif, peribadi dari cakera keras anda dengan menimpa mereka beberapa kali dengan set data rawak dan dalam corak rawak.

 • Untuk Mac, anda boleh menggunakan Dr. Cleaner.
 • Untuk Menang, Penghapus.

Pencincang fail oleh Dr. Cleaner

12. Berhati-hati dengan media sosial

Kes yang ideal dari sudut pandang privasi dalam talian ialah memadamkan akaun Facebook anda sepenuhnya, tetapi itu mungkin keluar dari soalan untuk kebanyakan orang. Jadi, sebaliknya, sekurang-kurangnya berhati-hati tentang jenis data yang anda kongsi dengan platform sosial kegemaran anda.

Buat sekali, jangan berkongsi lokasi anda dengan Facebook sepanjang masa dan dengan setiap kemas kini yang anda hantar. Terdapat banyak kes-kes rumah orang dirompak selepas mereka menyiarkan kemas kini mengenai mereka sedang bercuti. Sebagai contoh, tiga orang perompak di New Hampshire telah mendapat barangan bernilai curi $ 200,000 setelah memecah masuk ke 50 buah rumah, semuanya dimungkinkan dengan memeriksa status Facebook mangsa mereka terlebih dahulu.

Peraturan yang baik adalah untuk tidak menyiarkan sebarang maklumat yang anda fikirkan sensitif dari sudut pandangan privasi dalam talian. Anggapkan bahawa seluruh dunia akan melihat kemas kini status anda yang seterusnya.

13. Akses web melalui TOR

Tor telah mendapat banyak reputasi buruk sejak bertahun-tahun, tidak semestinya untuk semua sebab yang tepat. Tor, sebagai teknologi, adalah mekanisme yang sangat pintar yang membolehkan anda untuk kekal tanpa nama semasa melayari web.

Tor (pendek untuk "The Onion Router") mengarahkan sambungan web anda melalui beberapa node sebelum sampai ke tujuannya. Kerana itu, tiada siapa yang dapat menjejaki atau melihat apa yang dihantar. Dalam beberapa aspek, Tor adalah sama dengan VPN. Perbezaan utama antara keduanya adalah bahawa VPN menghubungkan anda melalui satu pelayan tambahan, sementara Tor menggunakan banyak orang.

Bermula dengan Tor adalah mudah - semua yang anda perlukan adalah pelayar web rasmi Tor. Terdapat versi yang tersedia untuk semua sistem utama. Selepas mendapatnya dipasang dan dipecat, anda boleh menubuhkan sambungan dengan rangkaian Tor melalui satu klik. Pada peringkat itu, sambungan anda selamat dan tanpa nama. Inilah pelayar seperti:

Pelayar TOR

14. Jangan gunakan Windows 10 jika anda boleh

Windows 10 terkenal kerana pendekatan "longgar" terhadap privasi dalam talian. Pada persediaan lalai, sistem ditetapkan untuk berkongsi semua maklumat peribadi anda (termasuk aktiviti anda) dengan Microsoft dan juga pihak ketiga. Ia juga menyegerakkan semua sejarah penyemakan imbas anda dan tetapan lain kembali ke pelayan Microsoft.

Di samping itu, Cortana - pembantu sistem - merekodkan semua ketukan kekunci anda dan mendengarkan semua aktiviti anda.

Jika itu tidak mencukupi, Microsoft juga membuatnya mengejutkan sukar untuk menetapkan perkara dengan cara yang sepatutnya. Pada asasnya, setiap kemas kini berturut-turut sistem cenderung membawa semula tetapan kilang, dengan itu memaksa anda menjalankan dengan perbaikan anda sekali lagi.

Pada penghujung hari, jika ia merupakan pilihan yang sesuai untuk anda, katakan selamat tinggal kepada Windows 10 sepenuhnya.

15. Pertimbangkan untuk tidak menggunakan Google

Ini bukan hanya untuk enjin carian Google utama tetapi juga semua alat lain - Google Analytics, Gmail, Google Apps, Google Drive, dan lain-lain.

Oleh kerana rangkaian dan portfolio alatnya yang besar, Google tahu pada dasarnya segala-galanya mengenai anda yang perlu diketahui. Sama ada anda selesa dengan ini dari sudut pandang privasi dalam talian terpulang kepada anda.

Ketika datang ke mesin pencari utama, DuckDuckGo adalah alternatif yang patut dipertimbangkan, atau bahkan Bing (tapi kemudian kita kembali ke kem Microsoft).

Bagi perkara seperti Gmail dan Google Drive, terdapat pelbagai penyelesaian yang berdaya maju di web. Sebagai contoh, SpiderOak adalah alternatif yang menarik untuk Google Drive dan Dropbox yang walaupun mempunyai kelulusan Edward Snowden.

16. Mungkin memadamkan Facebook dari telefon anda

Terdapat beberapa kisah yang muncul akhir-akhir ini menggambarkan amalan facebook yang "didengar dalam latar belakang". Sesetengah orang melaporkan kebimbangan yang berkaitan dengan aplikasi Facebook yang mendengar kepada perbualan yang mereka hadapi melalui telefon dan kemudian mencadangkan iklan berdasarkan perkara yang disebut dalam perbualan tersebut.

Sekurang-kurangnya, atau sekurang-kurangnya kami ingin mempercayai demikian, ini tidak sepenuhnya masuk akal - dan Facebook jelas menafikan. Walau bagaimanapun, menyingkirkan aplikasi Facebook dari telefon anda pasti tidak akan menyakiti privasi dalam talian keseluruhan anda.

17. Adakah anda benar-benar memerlukan Amazon Echo itu?

Sebagaimana berguna bagi pembantu rumah yang baru ini, mereka juga membawa kebimbangan privasi dalam talian yang serius kepada mereka. Paling penting, mereka berada dalam keadaan "selalu, sentiasa mendengar".

Apa ini bermakna bahawa Alexa sentiasa mendengar segala-galanya - semuanya (!) - anda mengatakan di sekitar rumah, dan menghantarnya melalui internet ke pelayan Amazon.

Pada akhirnya, anda tidak mempunyai kawalan ke atas bagaimana data itu akan digunakan dan oleh siapa. Walaupun, pendedahan penuh, Amazon mengatakan mereka tidak berkongsi data Amazon Echo anda dengan pihak ketiga.

Google Home, bagaimanapun, mungkin lebih bermusuhan dengan privasi anda. Selain daripada akses mikrofon (sentiasa mendengar) ia juga menjejaki lokasi anda dan boleh berkongsi data anda untuk tujuan pengiklanan dengan pihak ketiga (termasuk syarikat lain Google).

18. Gunakan mesin maya

Mesin maya membolehkan anda mensimulasikan komputer kedua (yang maya) dalam aplikasi. Pada dasarnya ia adalah kotak pasir. Mesin maya boleh dibatasi dengan cara yang anda perlukan, sebagai contoh, dengan sambungan web dilumpuhkan, atau mana-mana bahagian sistem lain yang dialih keluar.

Mesin maya sangat bagus jika anda ingin melakukan tugas sensitif pada komputer anda yang tidak semestinya melibatkan sambungan web. Atau, lebih-lebih lagi, apabila anda ingin memastikan bahawa sambungan web tidak tersedia dan tindakan anda tidak dilog masuk untuk penghantaran ke masa hadapan kepada pihak ketiga.

Dalam erti kata lain, jika anda ingin membuka fail dan anda perlu memastikan bahawa tiada siapa yang menonton di atas bahu anda seperti yang anda lakukan, anda boleh melakukannya melalui mesin maya. Kemudian, selepas selesai, anda boleh memadamkan mesin maya itu dan dengan itu mengeluarkan setiap jejak operasi.

Cuba VirtualBox, penyelesaian percuma yang popular di Windows, Linux, dan Mac.

19. Elakkan Wi-Fi awam

Seperti mana semua orang suka hotspot Wi-Fi Starbucks percuma, anda mungkin perlu berhati-hati di sekeliling mereka. Atau, bukan, mungkin, tetapi pasti.

Wi-Fi awam menimbulkan beberapa kebimbangan privasi dalam talian:

 • Anda tidak pernah tahu siapa yang menjalankan hotspot, apa perisian itu, apa persediaan, apa maklumat yang sedang log, dan sebagainya.
 • Anda tidak mempunyai kepastian jika hotspot yang anda gunakan bukanlah "kembar jahat" - sebuah hotspot yang dicipta untuk meniru rangkaian Wi-Fi yang sebenarnya yang anda gunakan. Sebagai contoh, katakan bahawa anda melihat rangkaian terbuka yang dipanggil, "Internet Percuma Starbucks", jadi anda memutuskan untuk berhubung. Bagaimanapun, anda tidak dapat memberitahu sama ada rangkaian itu sebenarnya merupakan pejabat rasmi yang dijalankan oleh kedai kopi. Pada dasarnya, sesiapa sahaja yang mempunyai penghala mudah alih boleh membuat rangkaian seperti itu dan kemudian mencuri maklumat sesiapa yang menghubungkannya. Dengarkan episod pertama Hackable - podcast oleh McAfee untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ini (boleh didapati di iTunes).
 • Anda tidak boleh memastikan bahawa menggunakan VPN akan melindungi anda. Dalam kebanyakan kes, VPN menyelesaikan masalah itu, tetapi jika anda berurusan dengan rangkaian palsu maka orang yang menjalankannya mungkin masih dapat melihat apa yang sedang berlaku. Di samping itu, terdapat masalah kebocoran DNS. Secara ringkas, komputer riba anda masih boleh menggunakan tetapan lalai DNS untuk menyambung ke web, bukannya pelayan selamat VPN. Berikut adalah topik yang ada.

Apa yang kau boleh buat?

 1. Benar-benar mengelakkan rangkaian Wi-Fi awam jika anda ingin melakukan apa-apa operasi sensitif. Jangan mengakses platform perbankan dalam talian anda atau apa sahaja yang privasi anda sangat penting.
 2. Jika anda menggunakan Wi-Fi awam, juga gunakan VPN. Adakah ujian kebocoran DNS tersedia di sini untuk memastikan bahawa sambungan itu selamat.
 3. Sentiasa tanya apakah nama sebenar rangkaian awam yang ingin anda sambungkan - untuk mengelakkan menyambung ke kembar jahat.

Kesimpulan: Melindungi Privasi Dalam Talian Anda adalah Mudah

Privasi dalam talian adalah topik yang semakin penting dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Selain itu, perkara-perkara asas yang umum yang harus dilakukan oleh setiap pengguna web dari segi privasi dalam talian mereka, ada juga perkara-perkara peraturan baru dan isu-isu netraliti bersih bermasalah yang muncul agak baru-baru ini.

Hari-hari ini, nampaknya anda tidak dapat dengan mudah melepaskan syarikat besar mengesan anda dalam talian, ISP anda (penyedia perkhidmatan internet) merakam aktiviti dalam talian anda dan mungkin juga menjual data kepada pihak ketiga (yang sah di Amerika Syarikat).

Semua dalam semua, ini boleh menakutkan. Walau bagaimanapun, masih ada perkara yang boleh dilakukan dan alat yang boleh anda gunakan untuk menjaga dan melindungi privasi dalam talian anda. Kami berharap senarai di atas memberi anda gambaran yang baik tentang apa yang mungkin dan betapa mudahnya untuk menjalankan kebanyakan tindakan tersebut. Tetapi anda perlu disengajakan, dan juga mengkaji pengoptimuman privasi dalam talian anda sekali-sekala.

Alat privasi dalam talian yang lebih berguna boleh didapati di sini: PrivacyTools.io

Infographic Privasi Dalam Talian

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me