VPN-felsökning

21 sätt att påskynda vpnVirtuella privata nätverk (VPN) har ett stort antal fördelar, men de kan också drabbas av några mycket irriterande problem. En icke-funktionell VPN är irriterande, och en semi-funktionell är inte mycket bättre.


När din VPN är långsam, inte ansluter, fortsätter att koppla från eller kraschar, det finns några saker du kan göra för att lösa problemet. Låt oss ta en titt.

Hopplänkar / innehållsförteckning:

  • fixar för en långsam VPN-anslutning
  • fixar för ett VPN som kommer inte att ansluta
  • fixar för ett VPN som fortsätter att koppla ifrån
  • fixar för ett VPN som fortsätter att krascha

Fixa en VPN som sänker din Internethastighet

VPN: er kommer alltid att göra din anslutning långsammare, men de borde inte orsaka ett enormt fall i hastigheten. Om din anslutning är så långsam att det gör det svårt att bläddra är det dags att vidta åtgärder.

1. Använd en snabb, Premium VPN

Om du är på ett gratis VPN är du nästan säker på att få ganska långsamma hastigheter på din anslutning. Förståeligtvis prioriterar VPN-leverantörer sina betalande kunder. Även om de säger att deras gratis VPN är lika snabbt som deras betalda alternativ, kanske du tycker att du inte håller med.

Det finns gott om prisvärda VPN med höga hastigheter, och om du inte har uppgraderat till ett så rekommenderar vi det. Du kan se dina hastigheter öka omedelbart.

En av de mest pålitliga VPN-leverantörerna som vi hittat (av 78 vi testade) är NordVPN. Du kan läsa vår fullständiga recension av dem här.

2. Byt servrar

Överväg att byta servrarServern du använder för din VPN-anslutning kan göra en stor skillnad för de anslutningshastigheter du får. Ju närmare du är servern du ansluter till, desto bättre hastigheter kommer du (i nästan alla fall). Du kan också få förbättrade hastigheter från servrar som inte används lika mycket.

De flesta VPN-klienter gör det enkelt att byta servrar. Öppna bara klienten, välj en ny server och bekräfta ditt val. Du kan sedan köra ett hastighetstest eller fortsätta surfa för att se om den nya servern körs snabbare.

Om du kör ett VPN via din router kan processen vara mer komplicerad och den kan variera beroende på din specifika VPN-leverantör. Om du kommer ihåg processen som du genomgick för att konfigurera din router VPN, kan du troligt få åtkomst till dina routerinställningar för att ändra servern du har åtkomst till. Om du inte kommer ihåg processen eller om något har ändrats ska du läsa användarhandböckerna för din routerfirmware och din VPN.

3. Byt portar

Anslutningen mellan din dator och VPN-servern använder en nätverksport på din dator. Du kan tänka på den här porten som du skulle göra en fysisk hamn; din dator dirigerar trafik från VPN-servern till en specifik port och trafik från andra platser till andra portar. Det hjälper till att hålla trafik från olika källor åtskilda.

Även om du kanske tror att varje port är lika snabb som alla andra, kan du bli förvånad över att ta reda på att det ibland kan ändra porten som VPN är ansluten till. Vissa Internetleverantörer bromsar trafiken på specifika portar, och ibland kommer du att upptäcka att vissa portar är snabbare än andra utan någon uppenbar anledning. Prova att växla din VPN-anslutning genom olika portar för att se om några är snabbare.

4. Ändra IP-protokoll

De flesta VPN: er kan du ansluta via Transmission Control Protocol (TCP) eller User Datagram Protocol (UDP). TCP används oftare över internet, eftersom det inkluderar felkorrigering, så om det finns ett anslutningsproblem eller någon av uppgifterna är skadad, är överföringen fortfarande framgångsrik, och den sändande datorn vet att skicka något som inte kom korrekt.

UDP, även om det inte är så vanligt, är särskilt snabbare än TCP. Det ger inte felkorrigering, så om något går förlorat under transporten kommer det inte att skicka informationen igen. Detta minskar tiden det tar att överföra information, men kan också skapa en mindre tillförlitlig anslutning.

Att byta mellan dessa två protokoll kan hjälpa dig att uppnå högre hastigheter, särskilt om du går från TCP till UDP. Håll utkik efter dålig anslutningskvalitet.

5. Ändra VPN-tunnelprotokoll

ändra VPN-protokollMedan OpenVPN vanligtvis anses vara det bästa protokollet för VPN-trafik, finns det ibland när du kanske vill använda L2TP / IPSec. Även om det inte ger så mycket säkerhet och inte har så många funktioner, är det också möjligt att det kommer att glida av filter som bromsar OpenVPN-trafiken.

Om du använder VPN för säkerhet eller integritet rekommenderar vi inte att du använder L2TP / IPSec om du kan hjälpa det. Om du bara försöker få tidigare regionbegränsningar fungerar det. Men det kommer inte att vara lika säkert.

6. Inaktivera lokal säkerhetsprogramvara

Återigen är detta inte något vi rekommenderar lätt, och om du kan undvika det borde du göra det. Men om ditt antivirusprogram skannar alla utgående paket du skickar, kan det bromsa din anslutning. Inaktivera den tillfälligt för att se om det påskyndar din anslutning.

Fixa ett VPN som inte kommer att ansluta

När allt du vill göra är att komma på internet utan att vara sårbar för övervakning, censur eller regionblockering, är en VPN som inte ansluter en stor smärta. Det här är vad du kan göra för att lösa problemet.

1. Se till att du (och servern) är online

De enklaste sakerna är de lättaste att förbise. Om din VPN-klient inte ansluter kan du försöka öppna en webbplats utan att ansluta via ett VPN för att se om din internetanslutning fungerar. Om det inte är det, starta om routern genom att koppla ur den i 30 sekunder och koppla in den igen. Om ditt internet fortfarande är nere, kan det vara ett problem vid din ISP: s slut.

Kontrollera också din VPN-leverantörs webbplats för att se till att servern du försöker ansluta till inte är nere. En gång i taget går en VPN-server offline för underhåll - eller bara för att servrar inte är 100% pålitliga - och du måste ansluta till en annan eller vänta ett tag.

2. Se till att ditt användarnamn och lösenord är korrekta

I många fall kommer din oförmåga att ansluta från ett mycket enkelt problem: du skrev fel lösenord. Eller så skrev du in din e-postadress istället för ditt användarnamn. Om du får ett autentiseringsfel är det troligtvis relaterat till ett av dessa två problem.

Skriv in ditt användarnamn och lösenord igen, och om det inte fungerar kan du försöka återställa ditt lösenord och försöka ansluta igen.

3. Byt portar

Försök igen ansluta till VPN via en annan port. Vissa Internetleverantörer och nätverk blockerar trafik på specifika portar, och det kan avvisa din VPN-anslutningsbegäran.

Se din VPN-dokumentation för att se om den föreslår eller kräver anslutningar på specifika portar.

4. Prova att ansluta till ett annat nätverk

Ibland är problemet inte med dig, det är med VPN. Ett av de bästa sätten att kontrollera detta är att gå med i ett annat nätverk. Du kan prova en offentlig wifi-plats i närheten, som ett kafé eller en mataffär, en väns trådlösa nätverk eller en offentlig hotspot.

Om du upptäcker att du kan ansluta i det andra nätverket vet du att det är något med ditt eget som orsakar problemet. Kontrollera dina wifi- och internetinställningar för att se om du kan hitta vad som hindrar dig från att logga in.

Fixa en VPN som håller bort frånkoppling

Kanske ännu mer irriterande än att inte kunna ansluta till ditt VPN ansluter sig och släpper sedan. Särskilt om det händer om och om igen. Här är vad du ska göra.

1. Inaktivera din brandvägg tillfälligt

Hur du sätter på brandväggen i Windows 10Även om brandväggar är viktiga säkerhetsåtgärder, kan de också orsaka problem med VPN: er. De kommer troligen att sakta ner din anslutning, och om den blir tillräckligt långsam kan VPN-anslutningen helt enkelt stängas av.

Brandväggar, kort sagt, skanna data som går in och ut från ditt privata nätverk där de ansluter till det bredare internet. Och om den ser något som inte borde vara där, kommer det att förhindra överföringen. Vissa brandväggar har svårt att hålla sig med VPN-trafik.

2. Anslut till en server i närheten

Ibland är problemet som får dig att koppla bort inte med dig utan med din VPN-leverantör. Om en server inte uppträder normalt kan du koppla bort. Försök ansluta till en annan server, helst en i närheten, för att se om du får en bättre anslutning.

3. Ändra protokoll

Ibland kommer vissa VPN-protokoll att ha svårt att hålla en stark anslutning. Om du använder OpenVPN (som vi i allmänhet rekommenderar) kan du försöka ansluta via L2TP / IPSec; om du redan är på L2TP, prova OpenVPN. Du kan också prova PPTP, men det är mindre idealiskt.

Återigen rekommenderar vi att du håller dig med OpenVPN när du kan, eftersom det är det säkraste av dessa tre vanliga anslutningsprotokoll. Om du bara kan använda ditt VPN på L2TP är det inte ett stort problem, men när det är möjligt kan du använda OpenVPN.

Att byta från UDP till TCP (eller vice versa), som diskuterats ovan, kan också hjälpa.

4. Anslut via Ethernet

Det är inte vanligt, men det är möjligt att något på routernivån i ditt nätverk kan orsaka anslutningsproblem som kommer att starta dig från VPN. Att ansluta direkt till kabeluttaget med en Ethernet-kabel kan lösa problemet.

Frågorna ligger ofta i en situation som kallas "dubbel NAT", vilket kan hända när du har en router bakom en annan. Detta kan hända om du har olika routrar för olika enheter eller en annan router ansluten till din ISP-levererade.

I korthet måste du aktivera bridge-läge för att två routrar ska fungera tillsammans. Hur du får detta att hända beror på din router, så du måste gräva i dokumentationen. För en snabb förklaring av wifi-överbryggning, kolla in denna introduktion från Lifewire.

5. Byt DNS-servrar

Ändra DNSIbland kan du använda en annan DNS-server än den standard som levereras av din VPN hjälpa dig att hålla kontakten. Många VPN tillhandahåller sina egna DNS-tjänster för extra integritet, men det kan ibland orka med din anslutning.

Varje VPN har olika steg som krävs för att byta DNS-servrar. Många av dem innehåller alternativ som säger något som "Använd bara VPN DNS-servrar när du är ansluten." Du måste stänga av det här alternativet.

Att använda andra DNS-servrar kan göra dig lite mer sårbar för DNS-läckor, men om du inte kan hålla kontakten tillräckligt länge för att göra något, är det förmodligen en avvägning du är villig att göra.

Fixing VPN-program kraschar

Som alla andra program kan din VPN-klient krascha. Om detta händer en gång i taget är det förmodligen inget att oroa sig för. Men om du får kraschar ofta och det stör din surfupplevelse, vill du vidta åtgärder.

1. Se till att du har den senaste programversionen

VPN-leverantörer samarbetar med utvecklare för att se till att deras programvara är så stabil och effektiv som möjligt. Om du inte kör den senaste versionen kan du ha några stabilitetsproblem.

Om det är möjligt, tillåta automatiska uppdateringar av din VPN-programvara. Gräv i inställningarna för din VPN-klient för att se om detta är möjligt. Om det inte är det, se till att det finns regelbundna uppdateringar.

2. Stäng andra appar

Om du har många andra appar öppna kan de orsaka problem med din VPN-klient, särskilt om du använder en äldre dator. Stäng allt du inte behöver.

3. Starta om datorn

Ibland löser problemet faktiskt problemet genom att stänga av det och slå på det igen. Starta om datorn för att se till att alla uppdateringar har tillämpats och att felaktiga processer har avlivats.

4. Installera om VPN-klienten igen

Om värre är värst, ta bort och installera om din VPN-klient.

Lös problem med din VPN snabbt

Om din VPN inte fungerar är det i ditt bästa intresse att lösa problemet snabbt. Det är lätt att komma ur vanan att starta ditt VPN varje gång du vill komma på internet.

Men det utsätter dig för mer övervakning och säkerhetsfrågor. Om ditt VPN inte fungerar kan du felsöka det omedelbart - du är glad att du gjorde det.

Om du fortfarande inte kan fixa din VPN-anslutning, tveka inte att lämna en kommentar så försöker vi hjälpa till!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me