Vad är ett VPN?

Vad är ett VPNVPN kan verka komplicerade till en början, men är faktiskt enkla att använda.


Vi kommer att avmystifiera dem, vad de kan göra för dig, varför du verkligen ska använda dem och hur de alla fungerar under huven.

Dessutom ger vi dig några rekommendationer på vägen för att hjälpa dig att välja det bästa VPN för dina behov.

 • Här är vår lista över bästa VPN-tjänster.

Nybörjarguiden för att förstå VPN: er

 1. Vad är ett VPN
 2. Hur fungerar en VPN
 3. Hur säker är en VPN
 4. Är det lagligt att använda ett VPN
 5. Gör en VPN mig helt anonym online
 6. VPN-loggpolicyer
 7. Gratis VPN kontra Betald VPN
 8. Kan jag använda ett VPN för Torrenting
 9. Kan jag använda en VPN för att titta på Netflix och Hulu
 10. Fungerar en VPN på Android och iOS
 11. Fungerar en VPN på Kodi / SmartTV
 12. Hur installerar jag ett VPN på min router
 13. VPN & Tor - Hur man använder dem tillsammans
 14. IP-läckor och dödsbrytare
 15. När ska man använda ett VPN
 16. När man inte ska använda ett VPN

Vad är ett VPN?

Nybörjarguide Vad är ett VPN

EN VPN (Virtual Private Network) är en tjänst som låter dig komma åt webben säkert och privat genom att dirigera din anslutning via en server och dölja dina onlineangrepp.

Men hur fungerar det exakt?

Hur fungerar en VPN?

Så här fungerar ett VPN för dig, användaren. Du startar VPN-klienten (programvaran) från din VPN-tjänst. Den här programvaran krypterar dina uppgifter, även innan din Internetleverantör eller WiFi-leverantören av kafé ser det. Uppgifterna går sedan till VPN, och från VPN-servern till din onlinedestination - allt från din bankwebbplats till en videodelningswebbplats till en sökmotor. Onlinedestinationen ser dina data komma från VPN-servern och dess plats och inte från din dator och din plats.

Så här ser du din anslutning ut när du ansluter till webben utan VPN:

Ingen VPN-anslutning

Även om det är standarden, har den här typen av anslutning vissa brister. Alla dina uppgifter finns där utomhus, och alla intresserade kan titta på vad du skickar.

Internet är en samling servrar som ansvarar för att lagra webbplatser och betjäna dem till alla som vill se dem. Dessa servrar pratar med varandra hela tiden, inklusive att dela dina data med varandra för att i slutändan låta dig surfa på en sida. Perfekt för dig att kunna surfa, men inte bra för privatlivet.

Att gå online är som att ta en kommersiell flygning. Biljettagenten, bagagehandlare, säkerhetspersonal och flygvakter behöver alla uppgifter för att få dig dirigerad mellan städer. Ett liknande informationsutbyte sker på webben.

Om det bara är en rolig webbplats som du tittar på behöver du inte oroa dig. Det spelar ingen roll om någon ser dina data. Men om det är onlinebank, affärsmail eller något annat som är lite känsligare - är det en annan historia.

Så här ser samma anslutning ut med ett VPN-aktiverat:

Med VPN

När du använder en VPN-tjänst är dina data krypterade (eftersom du använder deras app), går i krypterad form till din ISP och sedan till VPN-servern. VPN-servern är den tredje part som ansluter till webben för dina räkning. Detta löser integritets- och säkerhetsproblemet för oss på ett par sätt:

 • Destinationssidan ser VPN-servern som trafikens ursprung, inte du.
 • Ingen kan (enkelt) identifiera dig eller din dator som källan till informationen, inte heller vad du gör (vilka webbplatser du besöker, vilken data du överför etc.).
 • Dina data är krypterade, så även om någon tittar på vad du skickar ser de bara krypterad information och inte rå data.

Som du kan föreställa dig är ett sådant scenario mycket säkrare än att ansluta till webben på traditionellt sätt. Men hur säkert är det exakt? Låt oss ta reda på:

Hur säker är en VPN?

Nybörjarguide Hur säkert är VPNVPN-säkerhet orsakar debatt bland IT-proffs och andra i branschen, och inga två tjänster är identiska i sina erbjudanden eller säkerhet. Det finns två huvudfaktorer:

 • Begränsningarna av typen av VPN-teknik som används av en leverantör.
 • Lagliga och policybegränsningar som påverkar vad som kan göras med den tekniken. Lagarna i landet där servern och företaget som tillhandahåller VPN finns och företagets egen policy påverkar hur företaget implementerar denna teknik i sin tjänst.

Låt oss titta närmare på dessa faktorer.

VPN-protokoll

VPN-protokoll definierar hur tjänsten hanterar dataöverföring via ett VPN. De vanligaste protokollen är PPTP, L2TP, SSTP, IKEV2 och OpenVPN. Här är en kort översikt:

 • PPTP (punkt-till-punkt-tunnelprotokoll). Detta är ett av de äldsta protokollen som används, ursprungligen designat av Microsoft. Fördelar: fungerar på gamla datorer, är en del av Windows-operativsystemet och det är enkelt att installera. Nackdelar: enligt dagens standarder är det knappt säkert. Undvik en leverantör om detta är det enda protokoll som erbjuds.
 • L2TP / IPsec (Layer 2 Tunneling Protocol). Detta är en kombination av PPTP och Ciscos L2F-protokoll. Konceptet med detta protokoll är ljud - det använder nycklar för att upprätta en säker anslutning i varje ände av din datatunnel - men exekveringen är inte särskilt säker. Tillägget av IPsec-protokollet förbättrar säkerheten lite, men det finns rapporter om NSA: s påstådda förmåga att bryta protokollet och se vad som överförs. Oavsett om det verkligen är sant, är det kanske tillräckligt med att det finns en debatt undvik detta också.
 • SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol). Detta är ett annat Microsoft-byggt protokoll. Anslutningen upprättas med en viss SSL / TLS-kryptering (de facto-standarden för webbkryptering idag). SSL: s och TLS: s styrka bygger på kryptografi med symmetrisk nyckel; en installation där endast de två parterna som är involverade i överföringen kan avkoda data inom. Sammantaget är SSTP en mycket säker lösning.
 • IKEv2 (Internet Key Exchange, version 2). Detta är ytterligare ett Microsoft-byggt protokoll. Det är en iteration av Microsofts tidigare protokoll och ett mycket säkrare protokoll vid det. Det ger dig några av de bästa säkerheterna.
 • OpenVPN. Detta tar det bästa i ovanstående protokoll och tar bort de flesta brister. Det är baserat på SSL / TLS och det är ett open source-projekt, vilket innebär att det ständigt förbättras av hundratals utvecklare. Det säkrar anslutningen med hjälp av nycklar som endast är kända av de två deltagande parterna i vardera änden av sändningen. Övergripande, det är det mest mångsidiga och säkra protokollet där ute.

Generellt sett tillåter de flesta VPN: er att välja det protokoll du använder. Ju säkrare protokoll du ansluter till (OpenVPN, IKEv2), desto säkrare blir hela sessionen.

Tyvärr tillåter inte alla enheter att använda alla dessa protokoll. Eftersom de flesta av dem är byggda av Microsoft kan du använda dem på alla Windows-datorer. För Apple-enheter kommer du över vissa begränsningar. Till exempel är L2TP / IPsec standardprotokollet för iPhone. Och Android ... ja, Android har några egna problem, som vi kommer att komma på senare.

Grunderna i kryptering

I korthet fungerar kryptering av:

 1. Börjar med vanlig data
 2. Använda en nyckel (hemlig kod) för att omvandla data
 3. Avslutas med krypterad data

Den krypterade informationen är bara läsbar av någon med den ursprungliga nyckeln som används för att kryptera data.

Moderna krypteringsalgoritmer arbetar med denna princip, där det andra steget är mycket komplex och värd doktorandforskning. Det du behöver leta efter är dina data som krypteras med AES-algoritmen på minst 128 bitar. Många av de bästa VPN: n där ute går ett steg ovanför och erbjuder AES-256-kryptering, inklusive NordVPN (granskning), Surfshark (granskning) och ExpressVPN (granskning).

Din VPN kan vara supersäker, men det handlar om att anslutningsprotokollet krypteringsmekanismen används för att hantera din information.

Rättsliga begränsningar och företagsvision

(Obs! Inget av detta är juridisk rådgivning. Läs endast för underhållningsändamål.)

Alla bra VPN-företag kommer att göra allt de kan för att skydda dina data, din integritet och din totala säkerhet på webben. Tänk på att de fortfarande omfattas av lagen i den jurisdiktion de är i, vilket kan påverka deras tjänst.

Beroende på den lokala lagen i det land där VPN var etablerat, kan företaget tvingas genom domstol att dela uppgifter de har om din verksamhet - och det kan finnas internationella avtal mellan länder om att dela information i dessa fall. Om du gör tillräckligt med forskning kan du hitta en VPN som är etablerad i ett land som inte har några sådana avtal med ditt land.

Så till slut, du är bara säker med ett VPN om det inte bara är villigt och tekniskt kapabelt att hålla din information säker och privat, men också om den är lagligt tillåten att göra det. Loch ta itu med detta ämne lite mer brett och fokusera på att besvara den allmänna frågan:

Är det lagligt att använda ett VPN?

Nybörjarguide Är VPN LegalI ett ord, ja. Men inte alltid.

Först och främst är VPN som ett begrepp något nytt under "lagliga år", så inte alla jurisdiktioner har lyckats hålla jämna steg. Detta innebär att reglerna är skumma och kan tolkas på många sätt.

Sammantaget verkar VPN: er vara okej att använda i de flesta länder, särskilt i USA, Kanada, Storbritannien, resten av Västeuropa. (Viktigt! Det som är viktigt här är din fysisk plats när du använder VPN.)

Generellt är VPN ofta inte okej i Kina, Turkiet, Irak, Förenade Arabemiraten, Vitryssland, Oman, Ryssland, Iran, Nordkorea och Turkmenistan.

För att lära dig mer om lagligheten för VPN i ditt land, hitta lagarna i din lokala regering och granska denna djupgående resurs som svarar om en VPN är laglig i ditt land - vi går igenom över 190 länder och berättar vad som händer.

Gör en VPN mig helt anonym online?

Nybörjarguide Gör VPN dig anonymI ett ord, Nej. Men i vilken utsträckning det gör är fortfarande imponerande.

Utan VPN är din anslutning helt öppen och din ISP, WiFi-routern för café, vilken server som helst på vägen eller en person med rätt verktyg kan titta på dina data. Att använda en VPN löser många av dessa problem genom att kryptera din överföring och få det att se ut som om det är servern själv som gör anslutningen och inte du.

Undersök följande för att fastställa omfattningen av din anonymitet.

 • Har tjänsten loggar?
 • Den jurisdiktion under vilken VPN är etablerat. I vissa fall kan de lagligen tvingas bokföra. Vad händer när en regering kommer att ställa frågor?
 • Förvarar tjänsten betalningsregister? Omfattar dessa poster identifierande information?
 • Finns det tillräckligt med kryptering och ett säkert anslutningsprotokoll?

Inte varje VPN skyddar dig på samma sätt. Om du gör ditt val klokt kan du ta itu med de problem som beskrivs ovan. Här är vår jämförelse av de bästa VPN: n på marknaden för att hjälpa dig.

VPN-loggpolicyer

Nybörjarguide VPN Logging PolicyLoggarna som en VPN behåller påverkar avsevärt nivån på anonymitet och integritet du har med deras tjänst. Loggarna som en leverantör kan behålla innehåller:

 • användaraktivitet
 • IP-adresser
 • tidsstämplar för anslutning / frånkoppling
 • enheter som används
 • betalningsloggar

Sådana loggar gör dig lite mindre anonym eftersom din IP kan anslutas till en viss surfningssession som du hade. Naturligtvis är det mycket svårt att knyta detta till dig personligen men ändå på ett sätt att göra om någon byrå är avsiktlig nog.

Sammantaget är det färre loggar som din leverantör håller desto bättre, med "inga loggar" idealet.

Var försiktig. Många tjänster anger att du har integritet på deras försäljningsmaterial, men du måste titta på deras integritetspolicy för att se deras finstilta uppgifter och vilka uppgifter de faktiskt har, eller så kommer de att ange att deras land inte kräver lagring av data ändå de inte anger egen lagringspolicy.

Vi har gjort forskningen åt dig. Här är vår stora sammanställning av över 100 VPN och deras loggningspolicy. Kolla in det när du väljer din tjänst.

Gratis VPN kontra Betald VPN

Nybörjarguide Gratis VPN vs Betald VPNAtt driva en bra VPN-tjänst kostar allvarliga pengar - robusta servrar, dataöverföring, infrastruktur, anställda och så vidare. Om tjänsten erbjuds gratis, fundera över vilka kompromisser som kan ha gjorts. Loggar de aktivitet av sina egna skäl? Visar de sina egna annonser? Säljs dina data till en tredje part?

Att betala för ett VPN är inte en enorm investering. Vi har testat några bra lösningar för så lite som $ 3-5 per månad, vilket inte verkar mycket i utbyte mot sinnesfrid och förbättrad integritet online.

Hur mycket kostar en VPN?

Genomsnittet av 70 populära VPN: er är $ 4,99 per månad, vilket berättar mycket om vilken typ av kostnad det vanligtvis är. VPN som kostar mer än $ 10 är ovanliga, och det finns inte mycket skäl att köpa dem eftersom det finns billigare lösningar där ute.

De flesta tjänster ger stora rabatter om du är villig att prenumerera på två till tre år framför, istället för att förnya ditt prenumeration varje månad. Till exempel kostar NordVPN - ett VPN som vi gillar mycket - $ 11,95 om de betalas varje månad, men du kan ta tag i deras 3-åriga plan för bara $ 3,49 / månad (det är 70% rabatt).

Vi har en mer djupgående jämförelsetabell här. Om du är bunden till kontanter kan du också kolla in vår runda uppsättning av de billigaste VPN: n och de snabbaste VPN: erna.

Kan jag använda ett VPN för Torrenting?

Nybörjarguide Kan du använda VPN för TorrentI allmänhet, ja, men det beror på den specifika tjänsten du använder och även vilken typ av saker du strömmar.

Torrenting är ett vanligt namn för ett specifikt protokoll som används för att överföra data och filer över webben, men inte de verkliga filtyperna. Även om det blir mycket dålig press totalt sett är det helt okej och lagligt om du överför filer som du har rättigheterna till. Piratkopiering är å andra sidan helt olagligt oavsett vilka verktyg du använder för att göra det.

Sedan finns det VPN: s egen policy angående strömning och hur den hanteras. De flesta av VPN-kvalitetslösningarna på marknaden tillåter strömning. Enligt vår forskning kan du strömma med alla populära VPN: er - NordVPN, ExpressVPN, Surfshark, VyprVPN och PIA.

När det gäller säkerhetsaspekten av torrentering, kommer det allt att bero på VPN: s policy angående saker som att logga in eller dela din användardata. I allmänhet, om en VPN inte håller loggar överlag, behåller de dem inte heller för din torrentaktivitet.

En annan aspekt som är värd att överväga när du väljer ett VPN för torrent är nedladdningshastigheter som tjänsten kan erbjuda. Naturligtvis kan denna typ av information vara svår att få fram; för det mesta hittar du bara efter att du har köpt VPN. Vi gjorde några tester av våra egna och baserat på det, vi kan rekommendera dessa VPN för deras bra nedladdningshastigheter: NordVPN, ExpressVPN, VyprVPN och PIA.

Kan jag använda en VPN för att titta på Netflix och Hulu?

Nybörjarguide Kan du använda VPN för NetflixJa. Men som med de flesta saker på den här listan, kommer allt ner till den specifika VPN som du använder.

Problemet med Netflix totalt sett är att även om det nu finns i över 130 länder, är inte alla utställningar lika fördelade.

På grund av komplicerade licensavtal som upprättades före Netflix stora internationella lansering behåller olika TV-stationer rättigheterna till och med några av Netflix egna program, vilket effektivt hindrar Netflix från att lagligt göra dessa program tillgängliga på deras plattform.

Komplicerade juridiska grejer, men VPN: er kan hjälpa här.

Det sätt på vilket Netflix och Hulu blockerar något av deras innehåll i delar av världen bygger på platsfilter. Det betyder att om du är i ett land som är förbjudet är du förbjuden.

VPN: er gör det enkelt att fixa. Eftersom du kan välja den server du vill ansluta till, är allt du behöver göra för att låsa upp vissa Netflix-program att ansluta till en server i ett land där det är tillgängligt. Det är allt. Vi har ett omfattande inlägg om hur du kan titta på Netflix via en VPN + de bästa VPN: erna som gör att du kan göra det.

Fungerar en VPN på Android och iOS?

Återigen, det är en ja.

Många av de bästa VPN-tjänsterna där ute låter dig också ladda ner mobilappar för antingen Android eller iOS.

Här är våra bästa VPN för Android: NordVPN, ExpressVPN och Surfshark.

Båda plattformarna låter dig skapa en VPN-anslutning ganska enkelt. På iPhone kan du till exempel göra det i Inställningar → Allmänt → VPN.

Med allt detta, var försiktig om du frestas av någon av de gratis VPN-apparna för antingen Android eller iOS. Det finns forskning från ett team av specialister (från CSIROs Data61, University of New South Wales, International Computer Science Institute och University of California Berkeley) som går igenom mer än 280 gratis Android-appar som använder Android VPN-behörigheter. Undersökningen visar att 38% av dessa appar inkluderar skadlig programvara, 84% läcker användares trafik och 75% använder spårningsbibliotek. Så det är det. Vi gjorde också våra egna VPN-behörighetstest här.

Fungerar en VPN på Kodi / SmartTV?

Dina smarta TV-apparater och Kodi-lådor är ännu fler saker som kräver en direktuppkoppling av internet för att ge dig deras godsaker. Och med det kan en VPN hjälpa dig att hålla dessa strömmar privata så att bara du och tjänsten själv vet vad du tittar på.

Det finns två sätt på vilka du kan aktivera en VPN-anslutning på din smarta TV:

 • konfigurera den på själva enheten,
 • konfigurera den direkt på din router - effektivt skydda hela ditt hemnätverk och allt som är anslutet till det (vi täcker detta i nästa avsnitt nedan).

Låt oss fokusera på det förra här. Sammantaget har många av VPN-kvaliteten möjlighet att konfigurera dem direkt på din smarta TV. Till exempel kommer NordVPN - som är en av våra rekommenderade VPN - med en app för Android TV och även med detaljerade instruktioner för Kodi / OpenELEC och Apple TV. Andra VPN på marknaden ger dig liknande alternativ.

Några av de nätverk som stöder smarta TV-enheter och lådor: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN.

NordVPN har ett bra blogginlägg om hur man tittar på filmer på Kodi.

Hur installerar jag ett VPN på min router?

Nybörjarguide Hur man installerar VPN på routern är det bästa sättet att se till att allt som är anslutet till den routern sätts via en säker VPN-anslutning. I det scenariot behöver du inte längre installera enskilda appar på dina mobila enheter, bärbara datorer, smarta TV-apparater eller något annat med webbåtkomst.

Kontrollera först att din router är kompatibel med VPN: er. Detta kan göras på webbplatsen för tillverkaren som producerade routern. Ofta är de flesta DD-WRT och Tomato-boostade FlashRouters kompatibla med VPN.

Så här till exempel gör du detta om du är med NordVPN, och här är ExpressVPN och PIA. Vi har också ett exempel på hur det görs på de flesta DD-WRT-routrar på den här sidan (nära botten).

Installationen är enkel och innebär att du loggar in på din router och sedan fyller i ett par standardformulär - ingenting du inte kan hantera.

VPN & Tor - Hur man använder dem tillsammans

Trots att Tor och VPN är väsentligt olika kan de fortfarande användas tillsammans för maximal säkerhet och integritet online.

 • Tor ger dig möjligheten att komma åt webben genom att dirigera din anslutning genom ett antal slumpmässiga noder, samtidigt som du krypterar den anslutningen i varje steg.
 • VPN ger dig åtkomst till en server åt gången.

Naturen är i princip lite annorlunda, och därför kan vi inte säga saker som "Tor eller VPN är bättre än den andra." Vi pratade om skillnaderna mellan Tor och VPN i detalj på den här webbplatsen, känn dig fri att besök det inlägget för att få en fullständig bild.

En av de goda sakerna med Tor är att du kan använda den 100% gratis och det finns inga inbyggda begränsningar för den gratis versionen. Allt du behöver göra är att ta tag i den officiella Tor-webbläsaren. När du väl har det behöver du bara avfyra det som din vanliga Chrome- eller Firefox-webbläsare, klicka på anslutningsknappen så är du igång.

Hur du kombinerar din VPN och Tor:

 1. Aktivera din VPN-anslutning normalt. Från denna punkt går allt som innebär att kommunicera med webben via din VPN.
 2. Öppna din Tor-webbläsare och anslut till Tor.

I det här skedet har du VPN-anslutningen och Tor-webbläsaren körs samtidigt. Den huvudsakliga nackdelen med en sådan installation är att det kommer att bli mycket långsammare än din standard, VPN-anslutning. Tor på egen hand bromsar din upplevelse märkbart, och när de kombineras med en VPN kan resultaten bli ännu mer dramatiska. På plussidan ger det dig super integritet, vilket är ett stort plus.

IP-läckor och dödsbrytare

Kill Switch

Nybörjarguide IP-läckor och KILL-omkopplare

En kill switch är en funktion som automatiskt dödar din internetåtkomst om den krypterade, säkra anslutningen någonsin skulle tappas. Om det finns någon anslutningsproblem alls kommer killbrytaren att utlösa och blockera all aktivitet tills den säkra anslutningen återgår.

Om din VPN inte har någon dödsomkopplare och ett anslutningsfråga uppstår, är det troligt att din enhet kan försöka återställa den standardiserade, oskyddade anslutningen och därmed avslöja vad du har gjort fram till den punkten.

Enligt vår forskning har följande VPN: er en omkopplare: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN, PIA.

IP läcker

IP-läckor är en känd sårbarhet med vissa inställningar som människor använder för att komma åt webben. Det är inte helt ett VPN-problem i grunden.

IP-läckor kan inträffa när din VPN inte gömmer din faktiska IP när du surfar på webben. Du vill till exempel komma åt en geobegränsad show på Netflix, så att du ändrar servern till ett godkänt land och laddar om sidan igen. Då inser du att innehållet fortfarande är blockerat. Detta innebär att din verkliga IP-adress kanske just har läckt ut.

De bästa VPN: n har alla några smarta skript programmerade i sina appar för att minimera denna risk. Som jag nämnde är din IP-läcka inte alltid VPN: s fel. Ibland är konfigurationen av din dator och de många apparna inom att klandra. Även webbläsaren du använder och tillägg som är installerade i den kan orsaka IP-läckor.

När ska man använda ett VPN

Det finns ett antal goda skäl att använda ett VPN:

 • Det krypterar din aktivitet på webben.
 • Den döljer din aktivitet för alla som kanske är intresserade av den.
 • Det döljer din plats, vilket gör att du kan få åtkomst till geo-blockerat innehåll (t.ex. på Netflix och andra webbplatser).
 • Gör dig mer anonym på webben.
 • Hjälper dig att hålla anslutningen skyddad när du använder en offentlig WiFi-hotspot.

Sammantaget använder du ett VPN om din integritet, säkerhet och anonymitet är viktigt för dig. Ungefär $ 3-5 per månad är ett litet pris att betala för allt detta.

När man inte ska använda ett VPN

Så lika förutsägbart som det kan låta ser vi verkligen ingen god anledning att inte använda ett VPN om du tar din säkerhet och sekretess online på allvar (här är 7 huvudskäl till varför du använder ett VPN).

VPN: er är oerhört användbara som ytterligare ett lager av säkerhet ovanpå SSL-protokoll på webbplatser, har ett bra antivirusprogram, inte laddar ner skygg programvara, delar inte för mycket privat information på sociala medier, och så vidare. Sammantaget är de ditt nästa steg mot att använda webben mer medvetet och med tillräckliga försiktighetsåtgärder inställda.

Det finns inte många nackdelar till dem. Kanske är det enda som din anslutning ibland kan sakta ner. När allt kommer omkring dirigerar du dina data via en extra server.

Vad tror du? Är du övertygad om idén om ett VPN och funderar på att få en? Ta en titt på våra rikliga recensioner som jämför mer än 70 populära VPN: er.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me