Tor kontra VPN: Vilket ska du använda?

Fler och fler människor tänker och pratar om integritet online. Tor och VPN är två av de mest kraftfulla integritetsverktygen som finns tillgängliga idag. På vissa sätt är de väldigt lika. Men de har också några viktiga skillnader som gör dem användbara i olika situationer.

I den här artikeln ska vi titta på att använda Tor kontra att använda ett VPN. Vi tittar först på hur var och en fungerar, vilket gör att vi kan se deras relativa styrkor och svagheter. Sedan diskuterar vi specifika användningsfall för att avgöra när du vill använda det ena eller det andra. Klicka på ikonerna nedan för att navigera till varje avsnitt, eller läs vidare för en djupgående uppdelning av dessa två verktyg.

 • Varför välja VPN
 • Varför välja Tor
 • Tor mot VPN slutlig dom

VPN: En översikt

VPN vs Tor

Vad är ett VPN?

Ett virtuellt privat nätverk, eller VPN, är en teknik som skyddar din integritet när du använder Internet genom att dirigera din anslutning via en server som döljer din IP-adress och krypterar din online kommunikation.

Hur fungerar VPN: er?

En VPN består av ett nätverk av servrar, vanligtvis beläget i flera länder runt om i världen. När du använder ett VPN passerar information som skickas från din dator via en av VPN-leverantörens servrar innan du går till dess onlinedestination, t.ex. ditt onlinekonton. På liknande sätt passerar information som skickas till din dator utanför ditt nätverk via VPN-servern innan du når din enhet.

hur fungerar vpns

Som ett resultat kan du skicka och ta emot data utan att ge upp din online-plats. Onlinedestinationen kommer bara att se trafik som kommer från VPN-servern, inte din enhet eller sann plats. Dessutom är meddelanden som skickas från servern krypterade, vilket blockerar oönskad åtkomst från tredje parter.

VPN-fördelar

Att använda en VPN för att skydda din integritet har några stora fördelar över att använda en oskyddad anslutning.

Fördelar med VPN: er

Full meddelande kryptering
VPN: er krypterar alla meddelanden som passerar mellan deras servrar och din dator. Detta förhindrar att någon (som din internetleverantör) spionerar på din anslutning och fångar upp dina data. Detta är särskilt viktigt i länder med höga censurnivåer eller när du skickar särskilt känslig information.

Hastighet
Även om din Internet-trafik passerar VPNs krypteringsprogramvara och servrar kan bromsa din internetanslutning något, är det bara med en liten mängd. För vardagligt bruk kommer du förmodligen inte att märka skillnaden.

Lätt att installera och använda
Medan tekniken som gör ett VPN-arbete är komplicerad, är de flesta av dem enkla att installera och använda. Med bara några få klick kommer en installationsguide att installera och konfigurera programvaran. Guiden kan ställa in VPN att starta automatiskt när du startar din dator så att du alltid är skyddad.

Kompatibel med de flesta enheter
De bästa VPN-tjänsterna erbjuder mjukvara som fungerar på de flesta populära enheter. Datorer med operativsystem Windows eller Mac eller Linux? Kolla upp. Smarttelefoner med Android eller iOS? Kolla upp. Vissa tjänster tillhandahåller till och med mjukvara som kan köras på din hem router eller set-top box.

VPN-nackdelar

Att använda en VPN kan ge god säkerhet mot de flesta typer av övervakning. Det finns dock sätt att din integritet kan äventyras när du använder ett VPN.

Nackdelar med VPN: er

VPN-programvarufel
För att VPN-tjänster ska skydda dig måste VPN-programvaran på din dator fungera korrekt. Om programvaran kraschar av någon anledning kan meddelanden till och från din dator resa okrypterat och utanför VPN-nätverket. Detta skulle göra dem sårbara för din internetleverantör eller någon annan som ville spionera på dem.

För att skydda mot detta problem inkluderar många VPN-enheter en kill switch i sin programvara. En kill switch är inställd så att om VPN-programvaran av någon anledning misslyckas kopplas datorn från Internet. Även om det inte är bra att förlora åtkomst till Internet, är det bättre än att använda den säkerhet som VPN ger dig.

Varierad loggningspolicy
När du använder en VPN ger säkerhet mot utomstående måste du lita på VPN-leverantören. När du använder deras programvara och deras servrar vet leverantören mycket om vad du gör online och vart du åker.

De flesta VPN-tjänster har olika typer av loggar över deras användares aktivitet. Ibland behåller tjänsterna dessa loggar för eget bruk, och ibland tvingas de att hålla dessa loggar av sin regering. Dessa loggar inkluderar:

 • Användarloggar: Registrering av vart du åker och vad du gör online när du använder VPN. Vissa VPN: er håller detaljerade loggar över varje användares aktiviteter, medan andra sammanställer användningsinformationen på ett sätt som gör det svårt eller omöjligt att identifiera enskilda användare.
 • Anslutningsloggar: Registrering av information som när du loggar in på VPN, din dators IP-adress, ditt användarnamn och liknande data. Inte lika dåligt som användarloggar, men ändå mycket information som kan användas mot dig.

Vilka loggar en tjänst håller och hur länge de behåller dem avgör hur stor risk detta är för dig. En VPN-leverantör kan ta bort denna information omedelbart. En annan kan logga in denna information för underhåll och support, och ta bort den när du kopplar bort. Ytterligare andra VPN: er måste enligt lag förvara informationen i dagar, veckor eller till och med månader.

Vissa VPN-tjänster annonserar att de inte har några loggar, vilket ger dig maximal säkerhetsnivå. Du måste dock vara försiktig med den leverantör du väljer; vissa VPN: n säger att de är "ingen logg", men behåller faktiskt detaljerade anslutningsloggar.

Om det finns en logg finns det potentialen att en byrå kan använda den informationen mot dig, och det finns gränser för vad en VPN kan göra för att skydda dig. Oavsett hur pro-sekretess en VPN-tjänst kan vara, om en statlig agent med en stämning kräver sina loggar, är de skyldiga att överlämna dem.

Potential för svag kryptering
För att kommunikationen mellan din dator och VPN-servern ska vara säker måste krypteringen som används av VPN-tjänsten vara okrossbar. Detta gäller för de bästa VPN: erna som använder militärkodning 256BIT Advanced Encryption Standard (AES). Vissa VPN: er med lägre nivå använder dock svagare krypteringsalgoritmer som PPTP och Blowfish, så du vill titta noggrant på den kryptering som varje VPN använder när du väljer en leverantör.

För det ultimata skyddet behöver du något sätt att göra dig anonym. Det är därför de skapade Tor.

Tor: En översikt

Tor mot VPN

Vad är Tor?

Vid första anblicken liknar Tor-nätverket ett VPN. Meddelanden till och från din dator går via Tor-nätverket snarare än att ansluta direkt till resurser på Internet. Men där VPN tillhandahåller integritet ger Tor anonymitet.

En VPN-tjänst kan hindra utomstående från att se vart du går och vad du gör på Internet, men det finns sätt att besegra den integritet de ger dig. I sin natur har en VPN-tjänst tillgång till information om dig. Du måste lita på dem för att skydda den informationen.

När du använder Tor-nätverket behöver du inte lita på någon. Utformningen av Tor gör dig nästan anonym när du går online. Även om inget system är 100 procent idiotsäkert, skulle det vara oerhört svårt för någon att identifiera dig när du använder Tor-nätverket.

Är Tor VPN?

Eftersom både Tor och VPN: er utför liknande funktioner kanske du undrar: "Är Tor egentligen bara en specifik typ av VPN?" Svaret är "Nej." Det är därför:

En VPN är ett nätverk av servrar som skyddar din integritet genom att kryptera dina meddelanden och dölja din IP-adress. Din VPN-leverantör styr både VPN-programvaran på din dator och servrarna i deras nätverk. Du måste lita på din VPN-tjänst för att skydda din integritet när du använder deras nätverk.

Tor är ett nätverk av servrar som du kommunicerar med anonymt. Ingen organisation styr både Tor-programvaran på din dator och de enskilda servrarna i nätverket. Du behöver inte lita på att någon använder Tor på ett säkert sätt. Liksom allt annat är det faktum att du inte behöver lita på någon när du använder Tor det som skiljer sig från ett VPN.

Hur fungerar Tor?

Tor-nätverket är utformat så att ingen server kan veta både vem du är och vad du gör. Nätverket består av tusentals oberoende servrar som drivs av frivilliga runt om i världen. Det här är vad som händer när din dator vill skicka ett meddelande med Tor-nätverket:

 1. Programvara på din dator (antingen Tor-webbläsaren eller ett annat Tor-aktiverat program) väljer tre Tor-servrar slumpmässigt. Programvaran då bygger en väg mellan dessa tre servrar.
 2. Processen börjar med servern som kommer att göra det anslut till det offentliga Internet (ringde Avsluta Node). Tor-programvaran på din dator krypterar meddelandet på ett sätt som bara Exit Node kan dekryptera.
 3. Programvaran då upprepar denna process med servern i mitten. Nu den meddelandet är krypterat två gånger.
 4. Programvaran gör samma sak med servern som kommer att göra det ta emot meddelandet först från din dator (kallas Vakt Node). Nu är meddelandet krypterat tre gånger.
 5. När meddelandet är krypterat, Tor-programvara på din dator skickar det krypterade meddelandet till Guard Node. Denna server tar bort det yttersta krypteringsskiktet. Guard Node kan inte läsa det ursprungliga meddelandet eftersom det fortfarande finns två krypteringslager. Programvaran inkluderar dock adressen till nästa server i sökvägen när den krypterar meddelandet.
 6. Guard Node skickar meddelandet till server i mitten av sökvägen. Denna server tar bort det andra krypteringsskiktet. Som den första datorn kan den fortfarande inte läsa meddelandet eftersom det finns ytterligare ett krypteringslager. Men om du tar bort detta krypteringslager berättar det adressen till utgångsnoden.
 7. Den mellersta servern skickar meddelandet till Exit Node. Avsluta Noden tar bort det sista krypteringsskiktet. Detta betyder att utgångsnoden kan se ditt ursprungliga meddelande. Eftersom meddelandet vidarebefordrades via de andra servrarna i sökvägen, vet inte Exit Node vem som skickade meddelandet.

Hur fungerar Tor

Detta är nyckeln till att förstå Tor så låt oss titta på vad varje server på sökvägen vet.

 • De Vakt Node kan se din dators IP-adress. Men det vet inte vad meddelandet säger på grund av ytterligare krypteringslager. Så allt Guard Node vet är att din dator skickade ett meddelande med Tor och att det måste vidarebefordra det meddelandet till mellanservern.
 • De mellanserver vet att meddelandet kom från Guard Node och att det måste vidarebefordra meddelandet till Exit Node. Det kan inte läsa meddelandet eftersom det finns ett lager av kryptering kvar. Mellanservern vet inte vem som skickade meddelandet till Guard Node eftersom den informationen inte skickas genom Tor-nätverket.
 • De Avsluta Node vet vad meddelandet säger eftersom det måste skala bort det sista krypteringsskiktet innan meddelandet kan gå ut på det offentliga Internet. Men det vet inte var meddelandet kom från ursprungligen. Allt det vet är att mellanservern vidarebefordrade meddelandet.

Ingen server vet eller kan veta både var meddelandet kom ifrån och vad det står på. Så här tillhandahåller Tor anonymitet.

Tor Onion Routing kontra VPN-kryptering

Hur meddelanden dirigeras inom deras nätverk är en annan viktig skillnad mellan VPN och Tor.

När du skickar ett meddelande med ett VPN krypteras meddelandet på din dator och skickas till en specifik server i VPN-nätverket. Där dekrypteras den och vidarebefordras till slutdestinationen. Meddelanden som kommer till din dator skickas till VPN-servern. Där är de krypterade och skickas till din dator. VPN-programvaran på din dator dekrypterar meddelandet. När du har upprättat en VPN-anslutning fortsätter du att använda samma server under hela tiden.

Tor använder Onion Routing, en mer komplex metod. Onion Routing kräver att meddelandet passerar minst tre, slumpmässigt utvalda Tor-servrar innan det skickas till sin slutdestination. Innan meddelandet lämnar din dator krypterar Tor-programvaran meddelandet flera gånger. Effekten är att ge meddelanden krypteringslager som måste skalas, liknar lager av en lök.

När meddelandet passerar genom nätverket dekrypteras varje server ett av lagren. När den slutliga servern i sökvägen skalar bort det sista krypteringsskiktet, exponerar den ditt ursprungliga meddelande och vidarebefordrar det till sin destination utanför Tor-nätverket.

Som ett resultat av krypteringen och hur Tor-servrar skickar meddelanden mellan varandra, kan ingen av de tre servrarna veta både vem som skickade meddelandet och vad meddelandet säger. Detta gör att du är anonym inom nätverket. För att ytterligare skydda mot dåliga skådespelare som försöker hacka nätverket väljer Tor-programvaran i din dator ny server att använda ungefär var tionde minut.

Tor Fördelar

Att använda Tor för att ansluta till Internet ger flera fördelar jämfört med en oskyddad anslutning.

Fördelar med Tor

Svårt att stänga av
Eftersom det består av tusentals servrar spridda över hela världen är Tor mycket svårt att stänga av. Nätverket distribueras, inte centraliserat. Det betyder att det inte finns något huvudkontor, företagskontor eller huvudserver att attackera.

De flesta Tor-servrar drivs av frivilliga företrädare för integritet. För att stänga av Tor, måste du följa varje enskild server i nätverket. Detta gör att man försöker stänga av Tor ungefär så praktiskt som att stoppa P2P-musiköverföringar eller stänga av Bitcoin.

Nästan fullständig anonymitet
Det finns sätt Tor kan attackeras, men människorna i Tor-projektet arbetar ständigt för att göra Tor säkrare. Trots att ingen person eller nätverk kan garantera dig 100 procent anonymitet, ger Tor dig mycket mer online anonymitet än till och med den bästa VPN.

Tor Nackdelar

Medan Tor är ett bra system för att anonymt använda Internet, är det inte en perfekt lösning. Här är några nackdelar med att använda Tor.

Nackdelar med Tor

Väldigt långsam
Meddelanden i Tor-nätverket går igenom tre (eller fler) spridda servrar och krypteras och dekrypteras minst tre gånger. Som ett resultat är Tor-nätverket mycket långsamt. Att använda det för att strömma videor eller för att dela peer-to-peer fildelning skulle vara mycket svårt.

Drivs av frivilliga
Eftersom Tor-nätverket drivs av volontärer finns det ingen inbyggd källa för pengar att betala för att underhålla och uppgradera nätverket. Vissa servrar i nätverket är gamla och långsamma eller har dåliga Internet-anslutningar. Dessutom finns det alltid risken att de frivilliga som driver nätverket inte är pålitliga.

Låg enhetskompatibilitet
The Guardian Project underhåller Tor på Android-enheter. För närvarande är Tor Browser inte tillgänglig för iOS, vilket betyder att du inte kan använda den på din iPhone eller iPad.

Tor mot VPN: Vilket ska du välja?

Tor mot VPN: The Dict

Nu när du vet hur Tor och VPN fungerar kan du bestämma vilket som är mest meningsfullt för dig. Kolla in diagrammet nedan för en snabb översikt av hur Tor och VPN: s staplar mot varandra, eller läs vidare för en fördjupad förklaring om när du ska välja varje teknik.

Tor mot VPN-diagram

När ska du välja VPN framför Tor?

Ett VPN är ett utmärkt alternativ för användare som bedriver onlineaktiviteter som kan riskera deras personliga eller känsliga information, inklusive:

 • Kontrollera ett online bankkonto
 • Shopping online
 • Ansluter till allmän Wi-Fi
 • Reser till länder med hög censur
 • Åtkomst till blockerade webbplatser
 • torrenta

Varje gång du skickar information via Internet finns det en chans att någon kommer att fånga upp den. Om du skickar känslig information över internet, till exempel din inloggningsinformation till ditt online bankkonto eller ditt kreditkortsnummer, bör du använda ett VPN för att säkerställa att det är skyddat.

Detta är särskilt viktigt om du använder offentliga Wi-Fi-tjänster. Medan dessa tjänster ofta används på platser som kaféer, hotell eller flygplatser, är de notoriskt osäkra och utrustningen för att hacka in dem är både billig och lättillgänglig. VPN är också effektiva sätt att skydda integriteten om du reser internationellt, bor i ett land med hög censur eller torrent.

Dessutom finns det flera fördelarna med att välja ett VPN, Inklusive:

 • Hastighet: VPN: er är i allmänhet snabbare än Tor eftersom meddelanden bara passerar en VPN-server istället för 3 Tor-noder.
 • Kompatibilitet med alla enheter: VPN: er arbetar med ett större utbud av enheter än Tor. Från och med idag fungerar Tor inte med Apples iOS. Om du använder en iPhone eller iPad är Tor inte ett alternativ.
 • P2P-fildelning: VPN: n passar bättre för P2P-fildelning eller för att titta på videor.
 • Alla onlineanslutningar skyddade: En VPN skyddar alla dina Internetanslutningar; Tor skyddar bara de som är utformade för att använda Tor-nätverket.
 • Pris: Flera VPN är gratis; de med en liten månadsavgift är mycket överkomliga.
 • Lätt att installera och använda: VPN: n är extremt enkla att installera; allt du behöver göra är att ladda ner programvaran till din dator och köra den när du behöver skyddas.
 • Tillgång till supportteam: Eftersom VPN-leverantörer är stora företag har de användbara FAQ-sidor, såväl som supportteam om du stöter på problem.

När ska du välja Tor över ett VPN?

Du har sett de typer av situationer där du ska använda ett VPN och kanske undrar, "Varför skulle jag någonsin använda Tor?" Sanningen är att de flesta människor inte behöver Tor alls. En VPN räcker för de allra flesta situationer. Så när ska du använda Tor?

Tor är verktyget att använda när insatserna är höga. Du kanske är en journalist som rapporterar om en del regeringens grymhet. Eller aktivist som organiserar en protest i något repressivt land.

I dessa fall kan din frihet och ditt liv vara i fara. En tredje part kan kanske luta sig till en VPN-tjänst för att få information om dig. Men bara ett fåtal organisationer i världen har makten att till och med försöka spåra dig genom Tor.

Dessutom finns det flera fördelarna med att välja Tor, Inklusive:

 • Fullständig anonymitet: Tor gör det omöjligt för tredje parter att spåra din onlineaktivitet. Även om detta nästan är sant för VPN: er, är det inte alltid. Till skillnad från Tor kan VPN: n misslyckas och exponera din IP-adress.
 • Pris: Tor är alltid gratis att använda.
 • Lätt att installera och använda: Tor-webbläsaren är extremt enkel att ladda ner och använda.

Tor mot VPN: The Dict

Sammantaget är VPN och Tor båda effektiva sätt att skydda dina data och hålla dig säker online. I slutändan är en VPN den mer praktiska lösningen för vardagliga användare som vill hålla sig säkra.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me