Ställa in en VPN-router: The Ultimate Guide

För den genomsnittliga internetanvändaren finns det många fördelar med att använda VPN-tjänst.


Genom att säkerställa en krypterad surfaupplevelse tillåter VPNs dig att kringgå regionala internetbegränsningar, skydda dina data från hackare, spara pengar på utgifter som flyg- eller biluthyrning och bläddra från olika platser, bland andra.

Men färre människor är medvetna om fördelarna med att ansluta ett VPN till sin router.

Om du gör det kan du ansluta alla dina enheter till ditt privata nätverk via din Wi-Fi-anslutning.

Men hur skapar du en VPN-router?

 • Varför Router + VPN = WIN?
 • Hur man väljer en VPN-router
 • Hur man väljer en VPN-leverantör
 • Steg för steg: Hur man ställer in en VPN på en router

Fullständig avslöjande: För att kompensera vår tid och pengar som spenderas på att testa VPN använder vi affiliate-länkar. Vi rekommenderar dock aldrig en VPN-tjänst i utbyte mot pengar - hitta en detaljerad granskningsprocess här.

Varför Router + VPN = WIN?

Om du fortfarande är ny på VPN: er eller fortfarande använder en gratis VPN-webbläsartjänst kan det tyckas vara ett hopp att investera i en ny routerinställning för din dator. Och det är förståeligt: ​​det är en stor investering, och det finns mycket att lära sig om du inte känner till tekniken.

För att underlätta ditt sinne är det värt att notera att när du har köpt en router är kostnaden för att hålla ett månadsabonnemang mycket prisvärt (mellan $ 5 till $ 8 per månad, även om du använder en premium-VPN som NordVPN), vilket är ett litet pris att betala för din integritet och din säkerhet.

Det hjälper ändå att se vilka fördelar en VPN-router ger. Några fördelar med att installera ett VPN till din router är:

1. Håller VPN-tjänsten igång hela tiden

Nedladdningsbara VPN-nätverk och webbläsare kräver att du loggar in på tjänsten varje gång du vill komma åt dem. Genom att ha en VPN-tjänst bunden till din router körs tjänsten kontinuerligt, så det är inte längre nödvändigt att logga in.

2. Du kan ansluta flera enheter

Webbläsarbaserade och nedladdningsbara VPN: er kräver att du manuellt loggar in på varje enhet varje gång de kommer åt ditt privata nätverk. Om du inte använder en VPN-router måste du infoga dina inloggningsuppgifter varje gång du vill komma åt ditt VPN.

När du ställer in ett VPN på din router behöver du bara logga in första gången, precis som ett traditionellt Wi-Fi-nätverk. Detta gäller för varje enhet du ansluter till din VPN-router.

3. Ger mer säkerhet för alla enheter

Alla enheter som ansluter till din routers Wi-Fi får de fördelar som din VPN ger. Det betyder att när du har vänner över eller vill använda flera enheter samtidigt (som din smarta TV, smartphone och bärbara dator) kommer alla dina enheter att omdirigeras via VPN, vilket garanterar privat surfning.

Den enda nackdelen är bandbredd: Med flera enheter anslutna till samma VPN-källa bör du förvänta dig en långsammare internetanslutning. Hur mycket det kommer att sakta beror på flera faktorer, som vem din VPN-leverantör är och din anslutningshastighet.

Nu när vi har täckt fördelarna med att köpa en VPN-router, låt oss diskutera vad du bör leta efter när du köper en.

Hur du väljer en router för att ansluta ditt VPN

Hur du väljer en router för att ansluta till ditt VPNHur du väljer en router för att ansluta till ditt VPN

När du söker efter en VPN-router, vad du verkligen letar efter är en router som kan köra VPN-klientprogramvara.

Som VPN-klient har din router - och vilken enhet som är ansluten till den - direkt tillgång till VPN-servern. För att avgöra om en router är kompatibel med ett VPN bör du läsa routermanualen eller helt enkelt Google den.

Om du använder ett ISP-modem (de kommer vanligtvis som en kombinerad router och modemenhet) kan du troligtvis inte använda din router som VPN-klient. I det här fallet skulle du behöva köpa en ytterligare VPN-kompatibel router och ansluta den till din nuvarande router, men vi kommer att beröra mer om det senare.

Hur som helst, det bör noteras att de flesta butiksköpta routrar inte förinstalleras med ett VPN, och ännu viktigare, att inte alla routrar kan köra VPN-programvara. Det är därför du behöver veta vad som finns där ute så att du kan fatta ett välgrundat val.

Det finns flera VPN-routeralternativ som kan få jobbet gjort, inklusive:

A) Förblixtade routrar

Pre-Flashed VPN Router

Det enklaste alternativet för både kunniga VPN-entusiaster och nybörjare är att köpa en förblixt VPN-router. Genom att göra det kan du hoppa över den komplicerade processen att blinka (mer om den här termen nedan) rätt firmware till din VPN, som varierar beroende på routertyp och dess specifikationer.

Att köpa en förinstallerad VPN-router kostar dig lite mer. Det beror på att företag som Flashrouters, som bara säljer förblinkade routrar, tar hand om installationen för dig. Komplett med funktioner som krypterat plug-and-play och extra prestandaförbättringar är prismarkeringen väl värt det.

B) Out-of-the-box VPN-kompatibla routrar

Out-of-the-box VPN-kompatibel router

Ett annat enkelt alternativ är att köpa en router som stöder VPN-firmware ur lådan. Dessa routrar levereras förinstallerade med lager firmware som kan ansluta till ett antal VPN-servrar redan. Med bakad VPN-kapacitet behöver du inte flasha ny firmware eller ansluta en sådan router till en sekundär router.

De flesta VPN-kompatibla routrar tillåter dig att ansluta till ett brett utbud av olika VPN-servrar, och de stöder vanligtvis OpenVPN-protokollet, vilket ger dig fördelen att använda nästan vilken VPN-leverantör du vill.

C) Flash-router med ny VPN-firmware

Blinka din router med VPN-firmware

Det sista alternativet, och det mest komplicerade, är att flasha din router med ny firmware. För att klargöra betyder termen "blinkande" att installera ny firmware; "Firmware" är operativsystemet i din router som avgör vad dess möjligheter och / eller begränsningar är.

För att din router ska kunna fungera som en VPN-klient måste du blixta den med ny firmware. De två vanligaste och etablerade typer av firmware finns DD-WRT och Tomat.

DD-WRT och Tomato är öppen källkod, tredje parts firmware som är tillgängliga online gratis, och var och en har sina egna fördelar och nackdelar. Men först ska vi se vad de har gemensamt. Både DD-WRT och tomat kan:

 • Förläng ditt trådlösa sortiment
 • Reglera din bandbredd 
 • Förbättra säkerheten 
 • Få åtkomst till flera VPN-protokoll 
 • Inaktivera bland annat tillverkarens bakdörrar 

Här skiljer de sig åt:

DD-WRT är mer tillgängligt och tillgängligt på fler enheter än Tomato. När det gäller exklusiva funktioner, tillåter DD-WRT användare att justera styrkan i sin Wi-Fi-signal, hantera servicekvalitetsinställningar för att prioritera specifika typer av trafik, få åtkomst till ditt hemnätverk på avstånd och mer.

Tomat erbjuder bättre bandbreddövervakningsalternativ, tillåter upp till två VPN-servrar att köra samtidigt och erbjuder ett mer användarvänligt gränssnitt. Den ansluts också bättre till olika VPN-tjänsteleverantörer, men stöds inte på så många routrar. För att se en djupgående jämförelse av de två typerna av firmware, kan du se Flashrouters artikel här.

Bara för att vara tydlig, om du söker efter DD-WRT eller Tomato online, kan det du tycker vara vilseledande, eftersom du kommer att stöta på resultat som "DD-WRT router" eller "Tomato router." För att klargöra både DD-WRT och Tomatfasta programvara tillverkades ursprungligen för specifika typer av trådlösa routermodeller.

Dessa modeller stöder specifik firmware, men de behöver vanligtvis blixtas med den nya firmware för att bli av med routern från dess aktiefirmware. Så om du vill ha en router som stöder DD-WRT måste du kontrollera DD-WRT-databasen; annars kan du köpa en router som inte är kompatibel med firmware, som kommer att bryta - eller "brick" - din router om du flashar den på din enhet.

Hur man väljer en VPN-leverantör för router

Välj en VPN-leverantörAtt välja en VPN-leverantör för router

Första saker, först.

Om du redan betalar för en premium-VPN, bra! Om inte är det dags att undersöka.

De flesta VPN: er (som NordVPN och ExpressVPN) kan enkelt installeras på DD-WRT- eller Tomato-routrar.

Andra, som Hotspot Shield, fungerar inte så lätt.

Det finns två viktiga aspekter att leta efter i en VPN-leverantör: snabbhet och tillgängligt onlinesupport. Ditt privata nätverk kommer att hantera allt från strömning till nedladdning, spel etc., så det är viktigt att du väljer en leverantör som kan göra tunga lyft. För att göra ditt liv enklare hjälper det också om din leverantör erbjuder onlinestudier för att komma igång.

I allmänhet vill du också kontrollera din VPN-leverantörs serverplatser, hastighetsrapporter och om de behåller loggar eller inte. Eller, om du inte vill fördjupa dig i denna forskning själv, kan du läsa vår recension om de bästa VPN: n 2018.

Det finns många leverantörer att välja mellan, men vi använder NordVPNs tjänst i den här artikeln. För att vara tydlig är NordVPN inte en routertillverkare; de tillhandahåller helt enkelt en VPN-tjänst som fungerar tillsammans med utvalda routermodeller.

NordVPNs tjänster strömlinjeformar installationsprocessen. Deras Flashrouters-app ansluts enkelt till valfri DD-WRT-router och gör jobbet åt dig. Här är deras guide.

Så här ställer du in en router på ett VPN

Så här ställer du in en router på ett VPNStälla in ett VPN på en router

Nu när du hittat en VPN-leverantör vill du följa alla anvisningar som de tillhandahåller på deras webbplats.

 • Om din router redan är kompatibel med ditt VPN loggar du bara in och konfigurerar den för att ansluta till VPN-leverantörens servrar. Vårt exempel, NordVPN, har detaljerade routerhandledning för alla routrar och firmware som de stöder.
 • Om din router inte är kompatibel med en VPN ur lådan utan är kompatibel med DD-WRT eller Tomato, måste du blixta den och installera din nya firmware innan du konfigurerar ditt VPN. Det här är en längre process men det är inte heller för komplicerat.

För denna handledning kommer vi att använda NordVPNs Flashrouter-säkerhetsapp som ett exempel. Följ vår steg-för-steg-guide nedan.

Steg 1: Ladda ner din routerns firmware

När du har bestämt om du vill använda DD-WRT eller Tomato kan du ladda ner firmware så att du kan lägga den på din router. Du måste ladda ner den först eftersom routern inte fungerar efter att den har blinkat och innan du har installerat den nya firmware.

Klicka här för att se om din router är kompatibel med DD-WRT. Samma länk ger dig också en nedladdning för din routermodell.

Det stora antalet tomatgafflar gör det svårare att svara på om din router stöds. Googling av routerns namn och tomat kan hjälpa dig att avgöra om du kan använda tomat med din enhet.

Steg 2: Anslut din router

Sätt i din router. Även om din inställning kommer att variera beroende på din routermodell, är den rekommenderade apparaten för de flesta modeller två routrar och en internetanslutning.

För att ställa in båda routrarna korrekt, är det första du behöver göra att konfigurera din primära router för att aktivera VPN-genomströmning. Genom att aktivera den här funktionen tillåter du alla enheter som är anslutna till din primära router att köra VPN-klientprogramvara. När den är aktiverad måste du ansluta dina primära och sekundära routrar.

Grundinställningen går så här:

 • Anslut en Ethernet-kabel till LAN-port på din primära router och anslut den till GLÅMIG ( ”Internet”) hamn på din sekundära VPN-router.
 • Anslut din primär router till din dator använder en annan Ethernet-kabel genom att ansluta den LAN-port till din dators LAN-port.

router vpn trådbunden installation

Eller, om du använder en trådlös anslutning, se till att den primära routern är ansluten till internet:

trådlös vpn-routerinställning

Båda konfigurationerna tillåter din VPN-router att piggyback på din primära routers internetanslutning.

Notera: Även om det rekommenderas att använda två routrar, behöver inte alla routrar det. Till exempel kan och bör vissa Linksys-routrar konfigureras som din enda primära router.

Steg 3: Flash din router

Nu när du har dina routrar anslutna och din nya firmware redo är det dags att blinka dem. Varje router fungerar annorlunda och måste blixtas på olika sätt. Om din bruksanvisning inte har blinkande instruktioner kan du definitivt hitta instruktioner online.

Steg 4: Anslut ditt VPN

När din router körs med DD-WRT eller Tomato kan du ansluta den till din VPN-leverantör. Dessa instruktioner kan bero på din VPN-leverantör, så vi använder vårt exempel, NordVPN. De gör det mycket enkelt att ansluta din DD-WRT-router till deras tjänst. Klicka bara på den här självstudien för att få deras app.

Nu ska du vara ansluten!

Steg 5: Hur du använder din VPN-router

Att använda din nya VPN-router och ändra inställningar kan vara enkelt eller svårt beroende på vilken firmware du valde. Om du använde vårt exempel är det enkelt att ändra dina inställningar. Du kan till och med ändra dem med din mobila enhet!

När du loggar in kan du använda NordVPNs Flashrouter-app för att:

 • Byt din server
 • Ändra ditt land
 • Växla funktionen kill switch

Att uppgradera till en VPN-router kan verka som ett stort steg, särskilt om du är van vid att använda gratis webbläsares VPN: er. Men om du ser allvar med din integritet och vill ha den säkraste surfupplevelsen som möjligt så är extrakostnaden värt det.

Trots att det kan vara svårt att få konfigurerat, är den största resursen internet. Kom ihåg: din installation kommer att variera beroende på de faktorer vi täckte i artikeln, som vilken router du köper och vilken VPN-leverantör du väljer. Var noggrann, fortsätt steg för steg och ditt privata nätverk ska vara uppe på nolltid!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me