Internetsäkerhet för barn (20 tips för föräldrar)

Om du gillar mig och du använder dina barn som gratis teknisk support när du behöver konfigurera din trådlösa router eller din TV för att spela roliga kattvideor, är det frestande att låta barnen ta hand om sin egen online-säkerhet också.


Det kan vara ett stort misstag.

Även om dina barn kanske är experter på tekniken är de inte experter på att utvärdera risken.

Du vet redan att om det inte är vägledat är det lätt att manipulera barn till att röka, dricka, fortkörning, mobbning och naturligtvis hoppa från klipporna eftersom alla deras vänner gör det.

Fel kan orsaka mycket skada. Allt från dyra ransomware-infektioner, identitetsstöld, förlust av vänskap till risk för ditt barns liv.

Liksom i offlinevärlden måste du ge vägledning, ställa gränser och, beroende på ditt barns ålder och mognadsnivå, sätta skyddsåtgärder på plats.

Du måste också vara medveten om var hoten kommer ifrån.

10 saker du kan göra nu för att skydda dina barn online

1. Gör YouTube säkert för dina barn

YouTube är den nya barnens TV.

Det är en av de mest populära webbplatserna där ute, men inte alla dessa videor passar dina barn.

Men webbplatsen har vissa säkerhetsfunktioner, och du bör dra nytta av dem.

Om du bläddrar ner till botten av skärmen på skrivbordssidan ser du inställningen "Begränsat läge". Detta döljer videor som har flaggats som innehåller olämpligt innehåll.

Klicka på de tre punkterna längst upp till höger i mobilapparna och klicka på inställningar > Allmän och bläddra ner tills du ser alternativet ”Begränsat läge”.

YouTube-begränsat läge

2. Hjälp dina barn att ställa in sekretesskontrollerna på sina sociala mediekonton

Om dina barn delar meddelanden, bilder eller videor på Facebook, Instagram och andra plattformar kanske de inte är medvetna om vem som kan se sina inlägg.

De flesta appar har integritetsinställningar men som låter dina barn styra vem de släpper in i sina liv.

Här är länkarna till information om sekretessinställningarna på de mest populära apparna:

 • Facebook: https://www.facebook.com/help/325807937506242/
 • Instagram: https://help.instagram.com/116024195217477/
 • snapchat: https://support.snapchat.com/a/privacy-settings
 • WhatsApp: https://www.whatsapp.com/faq/en/general/21197244
 • Kik: https://kikinteractive.zendesk.com/hc/en-us/articles/217680888-How-can-I-keep-my-Kik-account-private-
 • Ask.fm: http://safety.ask.fm/safety-tools/

3. Installera antivirus på dina datorer och mobila enheter

Barn är lika utsatta som resten av oss, om inte mer, för att klicka på dåliga länkar och ladda ner skadlig programvara.

För att skydda dem och deras enheter installerar du antivirusprogram på alla.

Det finns några utmärkta gratisprodukter tillgängliga från pålitliga märken.

 • Avast: https://www.avast.com
 • Avira: https://www.avira.com/
 • BitDefender (gratis): https://www.bitdefender.com/solutions/free.html
VPN (ett annat alternativ)

Överväg också att använda ett virtuellt privat nätverk. För att hitta ett lämpligt VPN, ta en titt på vårt Bästa VPN-diagram eller bläddra igenom gratis VPN.

4. Ställ in separata konton för dina barn på dina datorer

Om du delar en enhet med dina barn kan du överväga att skapa ett separat konto eller konton. Varje konto har sin egen startsida och beroende på enhet och plattform, ett annat urval av funktioner, appar och behörigheter.

Detta hjälper dig att skydda dina egna data- eller videorekommendationer. Det låter dig också ställa in anpassade säkerhets- och sekretessinställningar för varje barn.

På Windows-datorer kan du ställa in ett nytt användarkonto för dina barn. Gå till Inställningar > konton > Lägg till en familjemedlem > Lägg till ett barn.

Windows 10 barnkonto

Du kan blockera specifika appar, spel eller webbplatser eller ställa in tidsgränser för skärmen. Besök https://account.microsoft.com/family för mer information.

På Apple-datorer, Du kan ställa in föräldrakontroll för vissa användarkonton. Det gör att du kan begränsa åtkomsten till webbplatser för vuxna. Läs mer här: https://support.apple.com/sv-s/HT201813

5. Ställ in separata konton för dina barn på dina mobila enheter

Android föräldrakontrollTabletter och smartphones tillåter också flera användarkonton på samma enhet.

På Android-surfplattor kan du skapa ett begränsat konto för ditt barn med begränsningar för vilka appar de kan använda.

På Android-telefoner kan du skapa ett nytt användarkonto för ditt barn. Men den enda kontobegränsningen som för närvarande finns är att stänga av möjligheten att ringa telefonsamtal och skicka textmeddelanden.

Som sagt kan du begränsa deras Google Play-konto. Gå till inställningar > Föräldrakontroll och slå på dem. Du kan ställa in specifika innehållsbegränsningar för appar och spel, filmer, TV, böcker och musik.

På Apple-sidan, iPhones och iPads har kontroller för appar och funktioner, innehåll och privata inställningar. Starta appen Inställningar och gå till Allmän > begränsningar och tryck på "Aktivera begränsningar."

6. Säkra dina spelsystem

Glöm inte att din spelkonsol också är en internetenhet i dag. Barn kan ladda ner spel och göra inköp i spelet och till och med surfa på webben.

De flesta enheter har funktioner som gör att du kan:

 • Begränsa vilken typ av innehåll dina barn kan få
 • Begränsa deras köp och ...
 • ... begränsa eller stänga av deras webbläsning.

7. Överväg att använda barnsäkra webbläsare och sökmotorer

För ökad kontroll kan du installera en barnsäker webbläsare som dina barn kan använda.

Zoodles erbjuder till exempel en barnsäker miljö. Det finns en gratisversion för Windows-datorer och Mac-datorer och för Android- och iOS-surfplattor och smartphones. Premiumversionen, som kostar 8 $ per månad, inkluderar annonsblockering, tidsbegränsningar och andra funktioner.

En annan alternativ barnsäker webbläsare är Maxthon, medan webbläsarna du använder nu kommer att ha några inbyggda verktyg.

Om du använder Chrome-webbläsaren kan du ställa in en "övervakad profil". Detta blockerar explicita sökresultat, visar vilka webbplatser dina barn har besökt och till och med begränsar vilka webbplatser de kan gå till. Begränsningarna fungerar på två sätt:

 1. Du kan ha en lista över godkända webbplatser och dina barn kan bara besöka dessa webbplatser.
 2. ELLER - du kan förbuda en lista med webbplatser och dina barn kan besöka vilken webbplats som helst bortsett från de på din förbjudna lista.

Mer information här: https://support.google.com/chrome/answer/3463947/?hl=sv

Kolla också in dessa barnsäkra sökmotorer:

 • Safe Search Kids: http://www.safesearchkids.com/
 • KidRex: http://www.kidrex.org/
 • Kiddle: http://www.kiddle.co/
 • Kidtopia: http://www.kidtopia.info/

8. Lås in appar för de yngsta barnen

Om du vill låta ditt barn leka med din telefon i bilens baksäte utan att oroa dig för att de kraschar eller surfar på webben för läskigt innehåll gör du det här: öppna upp en app för barnet och ställ sedan in den så att de kan inte lämna appen.

På telefoner med Android 5 och senare kallas det "skärmfästning."

Gå först till inställningar > säkerhet > Fästning av skärmen och slå på den och aktivera också "Fråga efter PIN-kod innan du fäster upp."

Ladda sedan din app, tryck på översiktsknappen - den lilla fyrkanten längst ner till höger - och svep upp tills du ser en stiftikon komma upp i det nedre högra hörnet. Nu behöver ditt barn din PIN-kod för att byta appar.

Fästning av skärmen på Android

På iPhones och iPads kallas detta "Guided Access."

Gå först till inställningar > Allmän > Tillgänglighet > Guidad åtkomst för att ställa in Guidad åtkomst. Sedan, när du är i appen du vill låsa in, tredubbelklickar du på hemknappen för att visa inställningarna för guidad åtkomst. Du kan stänga av Guidad åtkomst antingen med en PIN-kod eller genom att ställa in den för att fungera med ditt Touch ID igenom inställningar > Allmän > Tillgänglighet > Guidad åtkomst > Inställningar för lösenord.

9. Använd en app som begränsar tiden ditt barn tillbringar online

Enligt Pew Research Institute har 50 procent av föräldrarna använt föräldrakontrollverktyg för att blockera, övervaka eller filtrera sitt barns aktiviteter online.

ScreenTime-appen är tillgänglig för Apple-, Android- och Amazon-enheter. Appen är gratis för ett barn och inkluderar möjligheten att övervaka enheten på distans och se ditt barns webb- och sökhistorik. En premiumversion på 4 dollar per månad lägger till dagliga tidsgränser, möjlighet att blockera appar och blockera användningen av enheten under skoltimmar eller efter sänggåendet.

Alternativa appar:

 • MMGuardian: http://www.mmguardian.com/
 • Mobile Guardian: https://www.mobileguardian.com/
 • Nanny Nanny: https://www.netnanny.com/
 • TeenSafe: https://www.teensafe.com/
 • Verizon familyBase: https://www.verizonwireless.com/support/verizon-familybase-and-usage-controls/
 • Norton-familjen: https://family.norton.com
 • Mobicip: http://www.mobicip.com/

Det finns också några appar av James Bond-typ där ute. Dessa låter dig spåra ditt barns plats, läsa deras e-postmeddelanden och textmeddelanden och spionera på deras Snapchats och annan kommunikation.

Var försiktig med dessa. Vill du tappa ditt barns förtroende? Fråga dig själv om du vill delta i en cyberwar med en tonåring som kan eskalera till dem med antispionprogram och bränntelefoner.

10. Se till att dina barn bara använder säkra chattrum

Vissa barnvänliga plattformar erbjuder chattrum där barnen kan prata med andra barn. Vet webbplatserna först för att se till att någon övervakar chattrummen.

Och lära dina barn att inte dela sina verkliga identiteter på sådana plattformar utan att använda anonyma skärmnamn istället.

Lär, utbilda och prata med dina barn

11. Lär dina barn att inte svara på meddelanden från främlingar

Om de får ett textmeddelande, snabbmeddelande, e-post eller sociala medier från någon som de inte känner måste de ta bort det på en gång.

Se till att de vet att inte öppna den, inte svara på den och naturligtvis inte att klicka på några länkar eller bilagor.

Om dessa flickor från Pretty Little Liars följde detta råd, skulle showen vara över efter en avsnitt.

12. Lär dina barn om riskerna med "sexting"

Förra året, i en rapport till den amerikanska kongressen, avslöjade justitiedepartementet att det största växande hotet mot barn är något som kallas "sextortion."

Det är tillräckligt dåligt när minderåriga skickar nakenbilder av sig själva till pojkvänner eller flickvänner, och dessa bilder sedan distribueras till andra.

Förutom den psykologiska skadan bryter barn som både skickar och tar emot "sexts" lagen. Något som kan leda till åtal och till och med registrering som sexöverträdare.

Och det blir värre.

Enligt FBI har “sextortionisterna” gått proffs, med enskilda brottslingar riktade till hundratals barn vardera. De låtsas vara i samma ålder som sina offer. De lurar eller tvingar dem sedan att producera barnpornografi för dem. De får dem till och med att rekrytera vänner och syskon.

I en granskning av fyrtiotre sådana fall fann FBI att två offer begick självmord och tio andra försökte döda sig själva. Offren har dessutom sina grader avtar, släpper ur skolan, blir deprimerade och engagerar sig i skärande och andra typer av självskada.

National Center for Missing and Exploited Children säger att rapporteringen om sextortion ökade med 150 procent under de första månaderna 2016. Detta var i jämförelse med samma tidsperiod 2014. 

I fyra procent av sextortionsrapporterna utsåg barnen självskada, hotade självmord eller försökte självmord till följd av offren, sa centret.

13. Varna dina barn om fildelning

Att ladda upp olagliga filer är naturligtvis olagligt!

Och så är nedladdning - även om färre medieföretag verkar åtala barn idag. Även om nedladdning av olagliga filer också medför andra risker, till exempel virus.

Lyckligtvis finns det nu många gratis och billiga tjänster där ute och barn och tonåringar kan få videor och musik.

14. Varna dina barn om enkäter och enkäter

Det finns massor av roliga, ofarliga undersökningar där, som den som säger vilken typ av puddel du är. Men många ber om för mycket personlig information och kan landa dina barn på e-postlistor med spammare eller öppna dem för identitetsstöld.

Många vuxna har ett separat e-postkonto för när de behöver ange en e-postadress för att registrera sig för något. Om ditt barn har ett legitimt skäl att fylla i frågeformulär som behöver en e-postadress, kan du överväga att hjälpa dem att skapa ett eget e-postkonto.

15. Varna dina barn om att komma för nära främlingar

När du träffar någon för första gången efter, säger, kommunicerar med dem via en online-datingsapp, vet du att ställa in mötet på en offentlig plats, till exempel ett kafé, och att låta vänner veta var du är.

Detta är sunt förnuft.

Men barn och tonåringar saknar ofta det grundläggande sunt förnuftet - eller kan bli lurade till att hålla sina online-relationer hemliga.

Naturligtvis kan rovdjur också kommunicera med potentiella mål via traditionell post eller möta dem vid busshållplatser. Men Internet tillåter dem att storleken på sin verksamhet.

Angripare kan använda online-relationer för att locka barn att träffa dem personligen. Eller oftare kommer de att försöka lura barn att göra onödiga inköp eller dela information, foton eller videor.

Känner dina barns vänner online. Och bekräfta deras identitet och prata med barnens föräldrar, liksom med onlinevänner. Se till att dessa "barn" faktiskt är barn.

16. Hjälp dina barn att ta itu med mobbning

Cybermobbning drabbar upp till 15 procent av barnen, enligt en rapport som släpptes förra året av National Academies of Sciences, Engineering och Medicine.

Och priserna är ännu högre för barn som är överviktiga, funktionshindrade eller hbt-personer eller medlemmar i en minoritetsgrupp.

Offren har fysiska problem som sömn, magbesvär och huvudvärk tillsammans med psykologiska effekter, såsom depression, ångest, och alkohol- och droganvändning.

Låt dina barn veta att de kan vända sig till dig för hjälp och ta reda på vilka resurser som finns tillgängliga från dina lokala skolor.

Du bör spara meddelanden och andra bevis på cybermobbning. Rapportera mobbaren till den berörda sociala medieplattformen i första hand. Sedan till telefon- eller internetleverantören samt till skolan eller lokala brottsbekämpande myndigheter. Och blockera mobbaren från ditt barns sociala medie-, telefon- eller e-postkonton.

Mer information här:

 • StopBullying.org: https://www.stopbullying.gov/cyberbullying/
 • Kidshealth: http://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html
 • Anti-Defamation League: http://www.adl.org/education-outreach/bullying-cyberbullying/
 • Center för cybermobbning: http://cyberbullying.org/
 • Common Sense Media: https://www.commonsensemedia.org/cyberbullying
 • Anslut säkert: http://www.connectsafely.org/tips-to-help-stop-cyberbullying/
 • Radera cybermobbning: http://endcyberbullying.net/what-to-do-if-youre-a-victim/
 • NoBullying.com: https://nobullying.com/

17. Ge ett bra exempel

Hur många babybilder och semesterbilder har du lagt ut på nätet? Innan du föreläser dina barn om att vara säker, se till att du själv är en bra modell. Lär dig mer om sekretessinställningarna i de sociala medieappar du använder mest och kontrollera sedan att du inte delar privata, personliga stunder med hela Internet.

Och kör inte när du smsar eller pratar i telefon. Vänta tills vi alla har de självkörande bilar som vi har blivit lovade och gör din textmeddelande då.

18. Ställ in regler för vad dina barn kan dela online

Som vuxen vet du att du är försiktig med vilken information du publicerar online. Du vet att du inte delar din ekonomiska information eller personnummer med främlingar.

Se till att dina barn känner till reglerna och förstår orsakerna bakom dem. Även till synes oskadlig information, som semesterbilder, kan låta brottslingar veta när ditt hus är tomt.

Viss information, som en rolig bild av din katt i snön, är säker att dela med alla. Andra saker, som semesterplaner, är bra att dela med familj och nära vänner. Och vissa saker är bäst att inte delas online alls.

Den rekommenderade åldern för barn att ha sina egna sociala mediekonton är 13.

Family Online Safety Institute har ett exempel på ett familjesäkerhetsavtal för familjen här: https://www.fosi.org/good-digital-parenting/family-online-safety-contract/

19. Lägg till dina barn som en "vän"

Om dina barn har sina egna konton på Twitter, Facebook, Google Plus, Instagram, Snapchat eller andra sociala mediesidor, följ eller vän dem.

Låt inte dina barn säga att andra föräldrar inte gör det. Enligt Pew Research Center är 83 procent av föräldrarna vänner med sitt tonårsbarn på Facebook.

Du kan se om de publicerar olämpliga saker online och kan kliva in innan problem eskalerar.

Det är inte idiotsäkert. Det finns sätt som barn kan hålla sin kommunikation dold för dig. Och om du är för kraftig i din övervakning kan det göra att dina barn blir mer hemlighetsfulla.

20. Sätt gränser för hur mycket tid dina barn kan spendera online

Enligt en nyligen genomförd nationell undersökning tillbringar tweens i genomsnitt sex timmar om dagen med sina enheter, och det inkluderar inte den tid som läggs på skola eller läxor. Och tonåringar tillbringar fantastiska nio timmar om dagen och stirrar på sina skärmar..

Visst, något av det lyssnar på Spotify när du tränar. Men huvuddelen av tiden spenderas på att titta på videor, spela spel och använda sociala medier.

American Academy of Paediatrics brukade rekommendera att barn under två år inte skulle ha någon skärmtid alls, med konservativa gränser för skärmtid för äldre barn. I slutet av 2016 utvärderade organisationen aktuell forskning och lossade sina rekommendationer. De föreslår nu att viss skärmtid, videochatt med släktingar och utbildningsapplikationer till exempel kan vara värdefull för även de yngsta barnen.

Nu föreslår organisationen att familjer skapar en familjemedieplan.

De rekommenderar också att föräldrar:

 • Begränsa användningen av skärmar under måltiderna och i en timme före sänggåendet.
 • Begränsa barnets frestelse att kontrollera enheter på alla timmar på natten genom att inte ladda dem över natten i sina rum.

21. Ytterligare resurser

Internet-frågor: Resurser för föräldrar som vill hålla barnen säkra på nätet, med åldersspecifika bruksanvisningar, gratis appar och säkerhetschecklistor för enheter. https://www.internetmatters.org/

Family Online Safety Institute: Föräldreguider och nyheter och rapporter om säkerhetsfrågor på nätet. https://www.fosi.org/

Säker, smart & Social: Guider för sociala medier och säkerhetstips för föräldrar och lärare. https://safesmartsocial.com/

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me